Kert és műhely

A legjobb medence vegyszerek (recenziók és teszt) 2024

tiszta víz és medence
A medence vizének jó állapotban tartása a nyári szezonban igényel némi tapasztalatot a tisztítással, a minőségi szűréssel és a medence vegyszereivel kapcsolatban. A medenceszűrés feladata a víz megtisztítása a szilárd szennyeződésektől. De hogyan működik a legjobb medence vegyszer, és mit várhat el tőle?

A minőségi medence vegyszer fertőtleníti a vizet, beállítja a pH-értéket, megszabadítja a vizet az elszaporodott algáktól és gyönyörűen ragyogóvá teszi azt. Mindezt akkor, ha tudja, milyen medence vegyszert válasszon egy adott problémára, és hogyan adagolja azt a medence vízmennyiségének megfelelően. A medence vize különböző hiányosságokban szenvedhet, amelyek hatással vannak a megjelenésére, de mindenekelőtt a higiéniájára. Senki sem szeretne otthon büdös, zavaros, fehér vagy láthatóan zöld vízben fürdeni/úszni. Ebben az esetben még a legjobb medenceszűrés sem mindenható, és nem képes megváltoztatni a medencevíz kémiai összetételét, amelyet számos külső tényező befolyásol.

Éppen ezért a következő útmutatóban alapvető áttekintést adunk arról, hogyan kell kiválasztani a medence vegyszert, és mire kell a leginkább odafigyelni. Érdekeltek minket a medence vegyszer típusai, hatása, formája és az adagolási követelményei is. A rendelkezésre álló medence vegyszer tesztekre és recenziókra is összpontosítottunk, az eredmény pedig egy rangsor, amelyben olyan érdekes termékek szerepelnek, amelyek sok pozitív visszajelzést érdemeltek ki a használat során.

A legjobb medence vegyszerek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MARIMEX AQuaMar Start kémiai szett
+ medencekémia komplex vízkezeléshez
+ egyszerű és érthető használat
⭐ 100 %10000 Ft Alacsony ár
2.MARIMEX Complex 5in1
+ multifunkciós, 5 az 1-ben medencetisztító tabletta
+ stabilizálja a víz pH-értékét és keménységét
⭐ 98 %9000 Ft Alacsony ár
3.MARIMEX AQuaMar Chlor Shock
+ egy termék, amely gyorsan és nagymértékben növeli a klór koncentrációját
+ 24 óra alatt a klórkoncentráció10 mg/l-re emelkedik
⭐ 98 %5000 Ft Alacsony ár
4.Steinbach Kezdőkészlet klórral
+ a medencében lévő víz pH-értékének szabályozására szolgál
+ hatékony szer az algák elszaporodása ellen
⭐ 96 %13000 Ft Alacsony ár
5.MARIMEX Aquamar pH+
+ egy termék a medencevíz pH értékének növelésére
+ könnyű a használata
⭐ 94 %3500 Ft Alacsony ár
6.Brillant Pool Maxi-Kombi klórtabletta
+ kombinált fertőtlenítő-algaölő-pelyhesítősz er
+ ár/minőség arány
⭐ 92 %3500 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a legjobb medence vegyszert?

Akár süllyesztett medencéje, félig süllyesztett medencéje vagy szabadon álló, felszíni medencéje van, nem kerülheti el a medence vizének ápolását. Minél nagyobb a medence vízmennyisége, annál hamarabb kell megérteni az egyes lépéseket. Bár a medencevíz karbantartása elsőre bonyolult tevékenységnek tűnik, ha egyszer elsajátítja a megfelelő eljárást és arányokat, ez egy meglehetősen egyszerű dolog, amely nem fog sok időt igénybe venni. A jutalom gyönyörűen tiszta és higiénikus víz lesz, amely tökéletes a nyári fürdőzéshez.

Bár egyes tulajdonosok inkább leengedik a régi vizet, és új vízzel töltik fel, ez egyrészt nem ökológiai, másrészt gazdaságtalan döntés (vízpazarlás + vízdíj). A kis gyermekmedencékben természetesen jobb, ha rendszeresen cseréljük a vizet. Itt csak néhány tíz liter vízről szól. Ha a medence gyárilag szűrőnyílásokkal van felszerelve, ne habozzon beszerelni, és már az első napoktól kezdve szűrje a medence vizét a mechanikai szennyeződésektől. Ha ehhez hozzáadja a medence vegyszert megfelelő adagolásban (a vízmennyiséghez viszonyítva), akkor egy feltöltés elegendő lesz az egész szezonra.

Mire használják a medence vegyszert?

Sok új medencetulajdonos kezdetben azt hiszi, hogy a papírszűrőn vagy a homokszűrőn keresztül történő intenzív vízszűrés elegendő. A filtráció azonban csak a szilárd szennyeződéseket – rovarokat, leveleket, hajszálakat, gallyakat és egyéb apró szennyeződéseket – fogja fel. A vízben oldott vagy mikroszkopikus méretű szennyeződésekkel nem tud hatékonyan megbirkózni. A bőrsejtek, a por, a pollenek, valamint a kozmetikumok és a fényvédő készítmények maradványai is bekerülnek a medence vizébe. Ezek jelenléte a nyári hőmérséklettel együtt megteremti a feltételeket a veszélyes algák és baktériumok elszaporodásához. Az, hogy a medencevíz néhány nap múlva hogyan viselkedik, a kezdeti összetételétől és kémiai egyensúlyától/egyensúly-hiányától is függ. A medencevíz kémiai minőségének romlásával kapcsolatos összes buktatóra pedig a medence vegyszer szolgál.

A medence vegyszer alapvető feladatai

 • A víz pH-értékének beállítása – Fontos, hogy a víz pH-értéke a 6,8-7,4 közötti tartományban legyen. Az alacsonyabb pH-értékű víz veszélyezteti a medence élettartamát és zavaros vizet okoz, a magasabb pH-értékű víz pedig nem megfelelő a fürdőzők bőrére és nyálkahártyájára.
 • Vízfertőtlenítés – A klóros és a klórmentes fertőtlenítőt ugyanazzal a céllal alkalmazzák – a nemkívánatos mikroorganizmusok, penészgombák és káros baktériumok elpusztítása, amelyek negatív hatással vannak az emberi egészségre.
 • Algák elszaporodása ellen – A zöld vagy barna elszíneződés az algák elszaporodását jelzi. A megfelelő algaölő szer elpusztítja az algákat, és megelőző hatású is, ami azt jelenti, hogy korlátozza az új algák szaporodását.
 • A víz zavarosságának eltávolítása – A medencevíz zavarosságának több oka is lehet. A leggyakoribbak a magasabb pH (fehér zavarosság), a vasfelesleg (barna zavarosság), az élő algák és maradványaik (zöld zavarosság). Fontos, hogy először az okot távolítsuk el a víz kémiai kezelésével, majd használjunk pelyhesítőt (flokkulálót), amely a mikroszkopikus szennyeződéseket nagyobb csomókba tömöríti és azok a medencefenékre süllyednek.
 • A vízkeménység beállítása – Minél keményebb a víz, annál több vízkő rakódik le a medence falán. A magas keménység különösen a kútvíz esetében jelent problémát. A terméket röviddel a medence feltöltése után kell alkalmazni.

A medence vegyszerek fajtái

A várt hatástól függően különböző fajtájú medence vegyszereket különböztetünk meg. Míg egyeseket úgy terveztek, hogy gyorsan kezeljenek egy adott azonosított problémát, mások többfunkciósak, hogy egyetlen alkalmazással több szinten segítsenek helyreállítani a víz egyensúlyát.

Tehát, ha egyhatású medence vegyszert használ (például a pH beállítására vagy a víz fertőtlenítésére), számoljon azzal, hogy több különböző terméket kell vásárolnia, amelyek esetében gondosan tanulmányoznia kell az adagolást és a vízkezelési folyamatokat.

Medence vegyszerek a pH-érték beállításához

Ahhoz, hogy a többi medence vegyszer működjön, először is semleges víz pH-értéket kell elérnie – azaz 6,8 és 7,4 között kell lennie. Ha a víz pH-ja ezen a tartományon kívül esik, a vízfertőtlenítés hatékonysága akár a felére is csökken, ami jelentősen magasabb vízfertőtlenítő fogyasztást jelent.

A 6,8-nál alacsonyabb pH-értékű vízben a fémelemek idő előtti korróziója, az anyagok kifakulása és a víz zavarosodása következik be. A 7,4-nél magasabb pH-értékű víz irritálja a bőrt, a nyálkahártyát és a szemet. A pH-értéket egy teszteszközzel állapíthatja meg – ez lehet egyszer használatos pH-tesztcsík, digitális pH-mérő vagy másfajta multiteszter. Miután meghatározta a pH-értéket, eldöntheti, hogy a medencevíz pH-értékét csökkentő terméket (jelölése: pH -, pH mínusz) vagy a medencevíz pH-értékét növelő terméket (jelölése: pH +, pH plusz) vásároljon.
Gyakran szükséges, hogy a szűrőrendszert legalább 8 órán keresztül üzemben hagyja a pH-szabályozó termék alkalmazása után.

Medence vegyszerek vízfertőtlenítéshez

A víz rendszeres fertőtlenítése az egyik leggyakoribb feladat a medencevíz gondozásában. Csak akkor alkalmazzon fertőtlenítőszert, ha a víz elérte az optimális pH-értéket. A fertőtlenítés célja a baktériumok, penészgombák, élesztőgombák, mikroorganizmusok rövid időn belüli eltávolítása és az algák szaporodásának csökkentése. Klóros és klórmentes fertőtlenítő is rendelkezésre áll.

A klóros fertőtlenítő a legkelendőbb, és többféle formában – granulátum, tabletta és oldat formájában – kapható. Dönteni kell a stabilizált klórt tartalmazó fertőtlenítőszer között, amelyet folyamatos használatra terveztek, és fokozatos felszabadulással rendelkezik, vagy a nem stabilizált klórt tartalmazó fertőtlenítőszer között. Ez utóbbi egy sokkfertőtlenítés, amelyet akkor használnak, amikor jelentősebb szennyeződés fordul elő. A nagyobb dózisú klór az expozíciót követően gyorsan elpárolog, és nem áll fenn a túlklórozás veszélye.

A klórmentes fertőtlenítő az érzékeny bőrű vagy klórallergiás emberek számára jelent megoldást. A kisgyermekes szülők, akik nem szeretnék, hogy gyermekeik klóros vízben fürödjenek, szintén ehhez nyúlnak. Nincs tipikus klórszaga. Az ilyen típusú fertőtlenítő például aktív oxigén, polimerek vagy hidrogén-peroxid alapján működik. Gyakran alkalmas magasabb vízhőmérsékletű pezsgőfürdőkbe, ahol a klór a vízhőmérséklet miatt gyorsan elpárologna. A klórmentes kémia mellett az UV-sterilizátor és ionizátor típusú készülékek is gondoskodnak a fertőtlenítésről.

Medence vegyszerek algák ellen

Az algák „ideális” szaporodási helye az álló víz, nem megfelelő filtrációval, napsütésnek kitéve. Nem csoda, hogy az medencékben jobban elszaporodnak, mint szeretnénk. Az algák nagyon gyors ütemben szaporodnak, csökkentik a víz pH-szintjét, növelik a klórfogyasztást, és jelenlétük a vízminőség általános romlásában – zavaros, zöld szín, nyálkás, csúszós medencefalak és fenék – nyilvánul meg.

A vízben lévő algák eltávolításához nem elegendő csak alapszintű fertőtlenítést alkalmazni. Például klórral vagy klórmentes vegyszerrel együtt algaölő szert tartalmazó készítményt használnak. Ez elpusztítja a már meglévő algákat, és megelőző jelleggel az új algák szaporodását is megakadályozza.

Medence vegyszerek vízkeménység stabilizálására

A víz keménységét az oldott kalcium és magnézium mennyisége befolyásolja. A csapokban és kutakban a víz hazánk nagy részén kemény. A kemény víz gyakran okozza a medencealkatrészek vízkőlerakódását, ami különösen a süllyesztett medencék élettartamát befolyásolja, amely esetben várhatóan a medencéknek sok évig ki kell tartaniuk.

Vízkeménység-stabilizálót kell adni a medencébe vagy pezsgőfürdőbe röviddel a víz feltöltése után (ha tudja, hogy általában kemény a víz), vagy vízkő megjelenése és visszatérő zavarosodás esetén. Egyes készítmények olyan hatékonyak, hogy további beavatkozás nélkül feloldják a már régebben kialakult vízkőlerakódásokat is. Ez különösen a pezsgőfürdőkben kiküszöböli annak kockázatát, hogy a vízkő eltömíti a fúvókákat.

Pelyhesítő/derítő típusú medence vegyszerek

A medence vegyszerek között különleges helyet foglal el az úgynevezett pelyhesítő szer vagy derítőszer, amelyet gyakran egy másik termék alkalmazása után használnak. Akár az algák ellen küzd, akár a zavaros vízzel küzd, a víz nem marad gyönyörűen fényes és tiszta közvetlenül az erre a célra kifejlesztett készítmények alkalmazása után. A mikroszkopikus részecskék, apró szennyeződések és elhalt algák továbbra is úszni fognak benne.

A pelyhesítő (flokkuláló) úgy működik, hogy az apró részecskék nagyobb csomókká/pelyhekké flokkulálódnak/tömörülnek. Ezek a csomók nehezebbé válnak a vízben, és a medencefenékre süllyednek. Ezeket nagyobb szűrési sebességgel távolíthatja el, úgy hogy a medencefenéken felkavarja ezeket, hogy a szűrőrendszer bemeneti nyílásához jussanak, vagy medence porszívót használhat, amely a medencefeneket hatékony tisztítja. Így a víz tiszta, fényes és tökéletes látványt nyújt a pelyhesítő szer használata után.

Multifunkcionális medence vegyszerek – 2 az 1-ben, 3 az 1-ben, 4 az 1-ben, 5 az 1-ben

Míg eddig egy fő hatású medencekémiai termékeket mutattunk be, jó tudni, hogy a piac kínál praktikus multifunkcionális medencekémiát is, amely több hatást egyesít egy termékben.

Előnye az egyszerű alkalmazhatóság, amikor csak a termék ajánlott mennyiségét kell a vízhez adagolni, például 5-8 naponta egyszer, a medence vízmennyiségéhez viszonyítva. Fontos azonban elmondani, hogy ezek elsősorban általános és karbantartó jellegűek. Ha komolyabb vízminőségi probléma merül fel, akkor valószínűleg úgy sem fogja elkerülni egy külön termék megvásárlását.

Mit tud egy ilyen 5 az 1-ben multifunkcionális medence vegyszer? Például fertőtlenítheti a vizet, megakadályozhatja az algásodást, megakadályozhatja a flokkulációt, stabilizálhatja a vízkeménységet és stabilizálhatja a pH-t.

Megjegyzés: Amennyiben a víz pH-értéke a multifunkcionális medencekémia alkalmazása előtt nem megfelelő, először külön kell beállítani a víz pH-értékét, különben ennek a medencekémiának a fogyasztása nagyon magas lesz vagy nem lesz elég hatékony.

kémia a medencéhez

A medence vegyszer formája vs. adagolási követelmények

A medence vegyszer formája határozza meg, hogy mennyire lesz praktikus az adagolás. Néha az azonnali hatású folyékony készítmények jobb választásnak tűnnek, máskor a lassan oldódó/felszabaduló medencébe szánt tabletták tűnnek ideálisnak.

 • Por/granulátum – A por formájú medence vegyszert először fel kell oldani és alaposan el kell keverni néhány liter tiszta vízben. A mellékelt adagolóval kell dolgozni, a por mennyiségét a medence vízmennyiségéhez kell számítani, és nem utolsósorban a biztonság érdekében kesztyűt (és esetleg respirátort/légzésvédő álarcot) kell használni. Erős szélben ne dolgozzon a por alakú medence vegyszerekkel.
 • Oldat – Nagyon könnyen/egyszerűen alkalmazható, vagy közvetlenül a vízbe öntve az ajánlott mennyiséget, vagy rövid ideig hígítva néhány liter tiszta vízben, majd a medencébe öntve. Előnye, hogy a folyékony termék adagja pontosan kiszámítható mind a kis, mind a nagy medencék esetében. Hátránya a folyékony kémiai anyaggal való érintkezés veszélye. Ezért bánjon vele nagyon óvatosan, zárja le szorosan a csomagolást, és tegye a gyermekek és állatok számára elérhetetlen helyre.
 • Tabletták – Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert, és leggyakrabban olyan készítmények, amelyek több hatást egyesítenek egyben (tabletta 3 az 1-ben, 5 az 1-ben, …). A tablettákat egyszerű adagolni – darabokra vannak osztva. Több napig oldódnak a medencében. Nem érintkezhetnek a fürdőzők bőrével, sem a medence aljával vagy falaival. Ezért műanyag úszókban helyezik el ezeket, amelyeken átfolyik a víz, és a tabletták lassan feloldódnak. Vásárlás előtt tájékozódjon arról, hogy egy tabletta hány m3 vízhez van. Előfordul, hogy egy tabletta akár 10 m3-hez is elég, ami azt jelenti, hogy ha kisebb, kb. 5 m3 térfogatú medencéje van, nem fogja elkerülni, hogy a tablettát kettéossza.

Milyen medencékhez alkalmas a kiválasztott vegyszer?

Hagyományos, fűtés nélküli medencében, fűtéssel ellátott medencében vagy pezsgőfürdőben tervezi a víz karbantartását? Ha olyan medencéről van szó, amelyben a vizet csak a nap melegíti, akkor általában klóros vagy klórmentes vegyszerhez is nyúlhat, és a választási lehetőségei nincsenek korlátozva.

A pezsgőfürdőkhöz és a kiegészítő fűtéssel ellátott medencékhez nem minden típusú medence vegyszer alkalmas. A magasabb hőmérsékletű vízben ugyanis a klór nagyon gyorsan elpárolog. A pezsgőfürdők vízmennyisége néhány száz literes nagyságrendű (szemben a medencék több ezer literes vízmennyiségével), ezért a vegyszerek adagolását a kisebb térfogathoz kell igazítani. Ezért keressen információt a keresett termék leírásában arról, hogy az csak medencékhez alkalmas-e, vagy pezsgőfürdőkben is használható.

Medence vegyszerek ára

A medence vegyszerek alkalmazása rendszerességet igényel. Ez azt jelenti, hogy a nyári szezon néhány hete alatt több csomag különböző készítményt is elfogyaszthat. Hogy mennyit, az függ a medence méretétől, a fürdőzők számától, a szűrés hatékonyságától, az esőzésektől, a víz hőmérsékletétől és a környezeti hőmérséklettől. Mennyit fizet például a jó minőségű, klórmentes medence vegyszerekért? A gyorsabb tájékozódás érdekében három árkategóriába soroltuk az elérhető lehetőségeket.

Medence vegyszerek 3500 forintig

Ezek leggyakrabban kisebb kiszerelésű, egyfajú medence vegyszerek, amelyeket első kontaktra vagy egy adott probléma megoldására terveztek. Azonban már ezen az áron is vásárolhat kis kiszerelésben multifunkcionális tablettákat a medencébe.

Medence vegyszerek 3500 és 10500 forint között

Ez a kategória, amely a jelenleg legkelendőbb medence vegyszereket tartalmazza, jobb liter- vagy kilogrammonkénti árral kelti fel a figyelmet. Ezek olyan csomagok, amelyek egy kisebb vagy közepes méretű medence nyári karbantartásához szükségesek. Ezek multifunkcionálisak vagy egy konkrét medencevíz hiányosság kezelésére szolgálnak. Klórmentes fertőtlenítő is kapható.

Medence vegyszerek 10500 forinttól

Ezek főként nagy kiszerelésű, különböző összetételű, bevált márkájú medence vegyszerek. Nagy vízmennyiségű medencékhez alkalmasak, ahol a termék fogyasztása már egy alkalmazásnál is jelentősen magasabb. A literenkénti vagy kilogrammonkénti ár a legkedvezőbb az előző kategóriákhoz képest.

A legjobb medence vegyszer márkák

 • Marimex – A medencék és kerti felszerelések jól ismert értékesítője a medence vegyszerek értékesítésére is összpontosít. A top termékek közé tartozik a Marimex Aquamar Complex 5in1 multifunkcionális medencekémia. A kínálatban különböző típusú medence vegyszerek szerepelnek fertőtlenítésre, klórsokkolásra, pH beállításra, vízkeménység csökkentésére, valamint teszterek, indulókészletek, …
 • Probazen – A Probazen márka portfóliójában is hatalmas választékban találhatók medence vegyszerek. Kis és nagy kiszerelések a különböző térfogatú medencék igényeihez. A legnépszerűbb termékek a Probazen Multi tabletta 5in1, a Probazen Klórsokk és a Probazen Maxi Kombi tabletta.
 • Savo – A Savo márka a klóros fertőtlenítés szinonimájává vált. A piacon töltött évek során azonban a választék számos más hasznos termékkel is bővült. A medencék számára a kínálatban klóros fertőtlenítőszerek granulátum, oldat és tabletta formájában, a víz pH-értékének beállítására szolgáló termékek, flokkulálószerek és multifunkcionális medence vegyszerek szerepelnek.
 • Azuro – Jó ár/kiszerelés-méret arányával az Azuro márka is felkeltheti a vásárlók figyelmét. A jól fogyó termékek közé tartozik az 5 az 1-ben multifunkcionális medence vegyszer, a klórsokk-kezelésre szolgáló készítmény, valamint a pH-értéket beállító termékek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MARIMEX AQuaMar Start kémiai szett
+ medencekémia komplex vízkezeléshez
+ egyszerű és érthető használat
⭐ 100 %10000 Ft Alacsony ár
2.MARIMEX Complex 5in1
+ multifunkciós, 5 az 1-ben medencetisztító tabletta
+ stabilizálja a víz pH-értékét és keménységét
⭐ 98 %9000 Ft Alacsony ár
3.MARIMEX AQuaMar Chlor Shock
+ egy termék, amely gyorsan és nagymértékben növeli a klór koncentrációját
+ 24 óra alatt a klórkoncentráció10 mg/l-re emelkedik
⭐ 98 %5000 Ft Alacsony ár
4.Steinbach Kezdőkészlet klórral
+ a medencében lévő víz pH-értékének szabályozására szolgál
+ hatékony szer az algák elszaporodása ellen
⭐ 96 %13000 Ft Alacsony ár
5.MARIMEX Aquamar pH+
+ egy termék a medencevíz pH értékének növelésére
+ könnyű a használata
⭐ 94 %3500 Ft Alacsony ár
6.Brillant Pool Maxi-Kombi klórtabletta
+ kombinált fertőtlenítő-algaölő-pelyhesítősz er
+ ár/minőség arány
⭐ 92 %3500 Ft Alacsony ár