Kert és műhely

A legjobb medenceszűrők – recenziók és teszt 2024

legjobb medenceszűrőkKeresi azt a módot, hogyan tartsa a medence vizét tisztán és egészségre ártalmatlan állapotban? Akkor itt jó helyen van. A kertben található medence kellemes felüdülés a forró nyári napokon, ahol tökéletes áttekintése van a víz minőségéről. Különösen a medence hatékony szűrése járul hozzá ennek fenntartásához. Milyen tulajdonságokkal és paraméterekkel rendelkezik a legjobb medenceszűrő?

A medenceszűrő kiválasztása egy kevésbé tapasztalt ember számára nagyon ismeretlen terület lehet. A medence általában több évre szóló beruházás, ezért feltételezzük, hogy a vásárláskor kellően erős medenceszűrőt kapunk, optimális élettartammal. De mi a teendő, ha a medencét szűrő nélkül értékesítik? Vagy ha egy szezon után rájövünk, hogy a medence + szűrőrendszer készlet, amit vásároltunk gyenge teljesítményű? Ez a választási útmutató egy kicsit a matematikai számításokról is szól, de ne aggódjon. Minden ésszerű és könnyen érthető formában. Célunk, hogy közvetítsük Önnek az összes fontos tulajdonságot és paramétert, amelyek alapján a medence paramétereihez mérten megfelelő medenceszűrőt tud választani.

Kicsit alább talál egy táblázatot, amelyben minőségi medenceszűrők foglalnak helyet, és sok pozitív véleményt kaptak a felhasználóktól. Mindegyikük képes felkelteni a figyelmet és saját „ligájában“ felülmúlja a konkurenciát. Különösen fontos figyelembe venni a medence vízmennyiségét és a medence használatának gyakoriságát. Ha mérlegel több modell között, javasoljuk a medenceszűrők tesztjeit és recenzióit, amelyek gyakorlati információkat nyújtanak funkcionalitásukról, összeszerelésükről és teljesítményükről.

A legjobb medenceszűrők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
A legjobb homokszűrők a medencébe
1.MARIMEX Homokszűrés
ProStar 6 m3 / h PLUS

✅ A medence gazdaságilag kevésbé igényes, vegyszerek spórolása
✅ Nagyon jól felszerelt medenceszűrés
Homoktöltet tömege: 18 kg
A következő térfogatú medencékhez: 20 m3
Vízátfolyás: 6 m3/h

📌 84000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.MARIMEX Sand Szűrés
ProStar 4

✅ A szűrőszivattyú csendes és karbantartást nem igényel
✅ Homok szűrő rendszer segít fenntartani a kristálytiszta víz minőségét a medencében, az egész nyári szezonban
Homoktöltet tömege: 17 kg
A következő térfogatú medencékhez: 16 m3
Vízátfolyás: 4 m3/h

📌 60000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.MARIMEX homokszűrős
vízforgató ProStar 3

✅ A készlet tartalmaz egy nyomásmérőt, egy leeresztő szelepet, egy műanyag alapot és egy 6-utas váltószelepet
✅ Könnyű karbantartás, csak öblítsd ki a homokot
✅ Minőségi anyagokból készült, beleértve a polipropilént
Homoktöltet tömege: 10 kg
A következő térfogatú medencékhez: 15 m3
Vízátfolyás: 3,8 m3/h

📌 59000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
A legjobb papírszűrők
1.Intex Papírszűrős
vízforgató 28636

✅ Egyszerű kezelés
✅ Beépített időzítő a szűrési ciklusokhoz
✅ Extra nagy INTEX szűrőbetét
A következő térfogatú medencékhez: 20 m3
Vízátfolyás: 8 m3/h

📌 56000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
2.Intex 28604
✅ Egyszerű kezelhetőség
✅ Alkalmas 32 mm-es tömlőcsatlakozóval rendelkező INTEX medencékhez
✅ Extra nagy szűrőbetét
A következő térfogatú medencékhez: 10 m3
Vízátfolyás: 1,89 m3/h

📌 25000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon medenceszűrőt

A medence vize alig néhány napig bírja jó állapotban. Néhány fürdés után elbizonytalaníthatja zavarossága, nyálkás bevonat az alján és az oldalsó falakon, a sok mechanikai szennyeződés a környező fákról, fűmaradványok és több tucat belefulladt rovar. Semmi csábító. Egyenesen visszataszító!

Ha úgy döntött, hogy megvásárolja az első nagyobb kerti medencét, amely kellemes hűsítő felüdülést biztosít a felnőtteknek is, akkor számoljon azzal, hogy több ezer liter vízre (1000 liter = 1 m3 víz) lesz szüksége a feltöltéséhez. A főszezonban az ismételt vízkiengedés nemcsak gazdaságtalan (vízfogyasztás, villamosenergia-fogyasztás), hanem a természethez sem kíméletes. A medence vizéről gondoskodnunk kell – a szennyeződések eltávolításával (szűréssel) és vegyileg (klórozással, a víz pH-beállításával).

A medence alapfelszereltsége ezért elsősorban medenceszűrőt, medence kémiát, hálót szennyeződések összeszedésére és az egyre népszerűbb medence porszívót tartalmazza. Kis erőfeszítéssel és a medence rendszeres gondozásával azonban játszva tisztán tarthatja, akárcsak sok boldog fürdőző Ön előtt!

Hogyan válasszon medenceszűrőt

Miért van szükség a medenceszűrőre?

 • Megtisztítja a medencét nemcsak durva, szabad szemmel látható szennyeződésektől, hanem mikron méretű szennyeződéstől is. Egy mikron a méter milliomod része vagy ezred milliméter. Például az emberi haj vastagsága körülbelül 50 mikron, azaz 0,05 mm. A baktérium mérete 2 mikron, azaz. 0,002 mm.
 • Erősíti a medence kémia hatékonyságát. A szűrésnek köszönhetően a medence vize kering, keveredik és a medence kémia így egyenletesen eljut a medence minden részébe. Ha úgy gondolja, hogy elegendő csak a medence kémia, akkor téved. Ugyanúgy téved, ha csak a vízszűrőre támaszkodik, megfelelő kémia alkalmazása nélkül. A medence szakemberek a 80:20 arányt állapították meg, vagyis a víztisztaság 80%-át a medenceszűrő, 20%-át pedig a medence kémia biztosítja.
 • A filtráció megakadályozza az állóvízben előforduló negatív jelenségeket – elsősorban az algák és más nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását, melyek számára az áramlás nélküli meleg víz kedvez.

Hogyan működik a medenceszűrő?

A szűrőrendszer több szükséges elemet tartalmaz (ezekről bővebben a Szűrőrendszer elemei részben olvashat). Ennek alapja egy szivattyú, amely a szennyezett vizet tömlőkön / csöveken keresztül szívja be egy szűrőbe, amely szűrőbetéttel vagy szűrőanyaggal, leggyakrabban homokkal van ellátva. A szűrő felfogja a szennyeződéseket, és a megtisztított vizet a szivattyú visszanyomja a medencébe. Ez egy elektromos eszköz, amely megköveteli az elektromos hálózat közelségét. Ezt tartsa szem előtt, különösen, ha még csak a medence telepítési helyét keresi.

Hogyan válassza ki a szűrőt a medence mérete szerint? A víz mennyisége és áramlása a meghatározó

Térjünk rá az ígért matematikai számításokra. Egy nagyteljesítményű szűrőrendszernek kb. 6-8 óra alatt kell átszűrnie a medence teljes vízmennyiségét. A víz térfogatát köbméterben (m3) vagy literben adják meg, 1 m3 = 1000 liter.

Például vegyünk egy medencét, amelynek hasznos térfogata 18 m3.

 • A teljes térfogatát 6 óra alatt olyan szűrő szűrheti át, amelynek vízátfolyás sebessége 3 m3 / óra.

Ilyen víztérfogatú medence esetén tájékozódjon a 3 – 4 m3 / óra vízátfolyással rendelkező szűrők kínálatban. Természetesen nagyobb teljesítményű medenceszűrő után is nézhet. Mindez csak a költségvetés kérdése. Az alacsonyabb vízátfolyással rendelkező szűrő azonban túl lenne terhelve, gyorsabban kopna, és a víz nem lenne eléggé megtisztítva.

📌 A medenceszűrő kiválasztásakor 2 fontos adatot talál. Az első a medence méretéhez való alkalmasság, pl. 16 – 20 m3 vízmennyiségű medencékhez. A második pedig a már említett vízátfolyás m3 / órában kifejezve.

💡 Tippünk: Ha a medencét főszezonban intenzíven használják, és számos rokonlátogatót vagy szomszédot is vendégül lát, válasszon nagyobb vízátfolyású medenceszűrőt.

hogyan vigyázzon a medence vizére

A medenceszűrő típusai

Papír- vagy homokszűrő? Ez az alapkérdés, amely szorosan összefügg a medence méretével, használatának intenzitásával és egyéb felszereléseivel. Mi a különbség közöttük? Melyek az előnyeik, hátrányaik és céljuk?

⏩ Papírszűrő

A papírszűrő általában alkalmas kisebb felszíni és felfújható medencékhez legfeljebb 8 m3 víz térfogattal. Áruk a homokszűrőhöz képest jóval alacsonyabb, de a teljesítményük is alacsonyabb (kb. 1 – 4 m3 / óra). Ezért nem alkalmasak nagy medencékhez vagy intenzíven használt medencékhez.

Ezek alapja egy papírbetét. Ez egy speciálisan hajtogatott szűrőpapír („harmonika alakra“), amelyen keresztül átfolyik a víz. A szennyeződést felfogja a papír. A papírszűrő hátránya, hogy viszonylag gyakran szükséges tisztítani (kopogtatással, akár folyó víz alatt is) és a rövid élettartam. Több papírszűrőt is ki kell cserélnie egy fürdési szezonban, és bár ezek ára nem szédítően magas (márkától függően 700 és 2800 forint között van), maga a manipuláció és az extra munka zavarhatja a medence tulajdonosát. Ahhoz azonban, hogy ne tévesztjük meg, két fontos jellemzőt is meg kell említeni. Alacsonyabb vízszivattyúzási sebesség mellett is képes működni, és akár 10 mikronos szennyeződéseket is képes felfogni.

⏩ Homokszűrő

Ha nem korlátozott a költségvetése, javasoljuk a homokszűrők vásárlását, amely már elbír a nagy kapacitású és intenzíven használt medencékkel is. Csak a konkrét konstrukciótól és paraméterektől függ, amelyre összeállították. Ezt a típusú szűrőt a süllyesztett medencékben is gyakran használják. A legnagyobb teljesítményű homokszűrők akár 20 m3 vizet is képesek átszűrni óránként!

Alapja egy szilícium-dioxid homokkal töltött szűrőtartály. A víz átfolyik a homokon, és a szennyeződések fennakadnak a miniatűr éles szélein, sőt még 20 mikronnál is kisebbek is. Az ivóvizet hasonló elv alapján kezelik és szűrik. A homokszűrő kevésbé igényes karbantartás szempontjából, mint egy papírszűrő. Csak tisztítsa meg a homokot öblítéssel, és az összes szennyeződés kimosódik – a medencén kívül vagy a csatornába. Idővel azonban a homokszemcsék élei kopnak, simulnak, és így a szűrési hatékonyság fokozatosan csökken. Ekkor viszont ki kell cserélni a homokot, amely általában több tíz kilogramm nagyságrendű. Azonban egy ilyen felújítás körülbelül 2-3 évente vár Önre. És mik a hátrányai? A homokszűrő nagyobb, nehezebb és igényesebb az áramfogyasztás szempontjából.

A medenceszűrő alapvető paraméterei

 • Energiafogyasztás – Mivel ez egy elektromos eszköz, amely naponta több órán keresztül működik, így előfordulhat, hogy az energiafogyasztása nem marad teljesen észrevétlen. A szűrő használata csak kis mértékben tükröződik a nyári hónapok villamosenergia-fogyasztásában. A papírszűrő energiafogyasztása néhány tíz watt (kb. 30 – 60 W), a homokszűrő valamivel igényesebb (akár 200 W).
 • Víz teljesítménye / átfolyása – Köbméter / órában vagy liter / órában van megadva. Arról beszél, hogy a szűrő mennyi vizet képes megtisztítani óránként. A megfelelően kiválasztott szűrőnek 6 órán belül képesnek kell lennie a víz átszűrésére.
 • Súly – A papírszűrők kisebb és könnyebb eszközök. Hajtogatott papírbetétet tartalmaznak. A homokszűrő sokkal nehezebb, némelyek több tíz kilogramm homokot tartalmaznak.
 • Maximális vízhőmérséklet – A medenceszűrőket alapértelmezés szerint nem tervezték 35 ° C-nál melegebb vízzel történő használatra. Vigyázzon, ha napfűtéssel vagy hőszivattyúval rendelkezik. Bizonyos esetekben meghaladhatja ezt a hőmérsékletet.
 • Átmérők az ellátó tömlőkhöz – Ha a medencét és a szűrőt külön vásárolja meg, mindig gondosan ellenőrizze a medence szelepeinek átmérőjét és a szűrőn lévő tömlők átmérőjét. Ellenkező esetben nem kerüli el a túlárazott redukciók és csatlakozások vásárlását.

A szűrőrendszer elemei

 • Szűrő – Ez a medence szűrésének fő eleme, ahol a papírbetéten vagy a homokon a szennyeződés fennakad.
 • Szivattyú – A szennyezett vizet szívja ki a medencéből, átnyomja a szűrőn, és a tiszta vizet visszavezeti a medencébe.
 • Tömlők / Csövek – A felszíni medencékhez leggyakrabban 32 és 38 mm átmérőket alkalmaznak, süllyesztettekhez 50 mm-ig. Ezek a leginkább fogékonyak a károsodásokra, vigyázni kell a benne maradó vízre télen. A fagy megrepesztheti ezeket.
 • Manométer – Méri a szűrőbe bejutó víz nyomását. Ha a nyomás nagy, a szűrő túlságosan piszkos. Ekkor csökken a szűrési hatékonyság, a szivattyú túlmelegedhet.
 • 4 utas szelep – Általában a következő módokat kínálja: szűrés, visszamosás, tisztító öblítés és téliesítés.
 • 6 utas szelep – Általában ugyanazokat a módokat kínálja, mint a 4 utas szelep + két további mód: ürítés a csatornába és a keringés, ahol a víz kikerüli a szűrőedényt (pl. a medence kémia gyorsabb elkeverése érdekében).
 • Elektromos szerelvény – A medence szűrőnek az elektromos hálózathoz való csatlakoztatásához szükséges elemek. A legtöbb otthoni szűrő egy szokásos 230 V-os aljzathoz van csatlakoztatva, az extra nagy teljesítményű modellek háromfázisúak (400 V).

tiszta víz a medencében

Medenceszűrők ára

Milyen medenceszűrőt érdemes vásárolni, ha kisebb a felszíni medencéje van? És milyet, ha szilárd és hatékony megoldást keres egy süllyesztett medencéhez? A következő árkategóriák szintén segíthetnek.

✅ Medenceszűrők 17500 forintig

Akár 17500 forintos áron megtalálja az alapvető papírszűrőket, amelyeket kisebb felszíni medencékhez terveztek. Lassúbb áramlásra, alacsonyabb teljesítményre számítson, de nagyon hatékony a legkisebb szennyeződések esetében is. Élettartamuk csak néhány év.

✅ Medenceszűrők 70000 forintig

Az 17500-70000 forint közötti árban megtalálja az aktuálisan legeladottabb medenceszűrőket – papír- és homokszűrőket. Az árkülönbség olyan széles, hogy vannak kisebb, valamint közepes méretű medencékhez alkalmas modellek is. Néhány szűrő a 60 m3 térfogatú medencékbe is megfelelő, de alapértelmezés szerint legfeljebb 25 m3 térfogattal számoljon. Az ár / teljesítmény arány ebben a kategóriában nagyon jó.

✅ Medenceszűrők 70000 forinttól

A 70000 forinttól kezdődő kategóriában már megtalálhatók az igényes igénybevételhez szükséges szűrők. Nagy vízátfolyással, szilárdabb konstrukcióval, jól hangolt szivattyúval rendelkeznek. A legjobb medenceszűrők már elbírnak a nagy kapacitású süllyesztett medencékkel is. És emellett nem szívnak levegőt!

A legjobb medenceszűrő márkák

Ha nem igazodik el az eladási listákon, akkor azt tapasztalja, hogy itt ismételten ugyanazok találhatók. A medencetechnika területén már megalapozottak közé tartoznak. Különböző típusú medencéket és felfújható pezsgőfürdőket gyártanak. Ezért nem hiányzik a fontos medence felszerelés sem. Érdekes medenceszűrők széles választékát kínálják, a medence méretének megfelelően osztályozva. Itt egy rövid összefoglaló.

 • Marimex – Milyenek a Marimex medenceszűrők? Nagyon jó ár / teljesítmény aránnyal vonzanak, dominálnak az eladási rangsorokban, és tökéletesen megfelelnek a márka kínálatában szereplő népszerű medencékhez.
 • Intex – További, jól megtervezett szűrők, amelyek a kialakításuk miatt nem szégyenkezhetnek. A legnagyobb figyelmet az alap papírszűrők szerezték meg, amelyek ára akár 14000 forint, és a kiváló minőségű homokszűrők, körülbelül 70000-105000 forintért.
 • Bestway – Harmadik erős játékos a medencék és pezsgőfürdők területén piacunkon. A Bestway homokszűrők kiváló minősítéssel és eladottsággal rendelkeznek.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan lehet csatlakoztatni a medenceszűrőt? (Videó)

Mindig kövesse a telepítési utasításokat lépésről lépésre. Ha túl bonyolultnak találja, és nem mer belefogni, hívjon szakértőt.

Ennek alapja az, hogy a medence vízszintes és kövezett helyre legyen telepítve a feltöltés előtt. Csatlakoztassa szorosan az összes tömlőt és csövet, amely a szűrőtől a medencéig vezet. Csak ezután kezdje el fokozatosan feltölteni a vizet. A feltöltés utáni vízszintnek magasabbnak kell lennie, mint a szivattyúzott víz be- és kimenete. Süllyesztett medencék esetén a piszkos vízelvezetésnek a csatornarendszerhez való csatlakozását is meg kell oldani. Az alábbi videóban értékes tanácsokat is találhat.

Hogyan lehet csatlakoztatni a papírszűrőt? (Videó)

Hova helyezze el a medenceszűrőt?

Ideális körülmények között ez egy olyan hely, ahol a medenceszűrő nincs kitéve esőnek, szélnek vagy közvetlen napsütésnek. Fürdés közben ne szűrje a vizet!

Hogyan téliesítse a medenceszűrőt?

Ha a felszíni medencét tél előtt száraz, fagy nélküli helyen tárolja, ne csak a falainak, hanem a szűrőrendszer elemeinek tisztítására is ügyeljen. Tisztítsa meg a szűrőtartályt, hagyja szabadon kiszáradni, ellenőrizze, hogy nincs-e víz a tömlőkben, és minden elemet tároljon olyan helyen, ahol télen sem fog fagyni.

TermékInfoÉrtékelés
A legjobb homokszűrők a medencébe
1.MARIMEX Homokszűrés
ProStar 6 m3 / h PLUS

✅ A medence gazdaságilag kevésbé igényes, vegyszerek spórolása
✅ Nagyon jól felszerelt medenceszűrés
Homoktöltet tömege: 18 kg
A következő térfogatú medencékhez: 20 m3
Vízátfolyás: 6 m3/h

📌 84000 Ft-tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.MARIMEX Sand Szűrés
ProStar 4

✅ A szűrőszivattyú csendes és karbantartást nem igényel
✅ Homok szűrő rendszer segít fenntartani a kristálytiszta víz minőségét a medencében, az egész nyári szezonban
Homoktöltet tömege: 17 kg
A következő térfogatú medencékhez: 16 m3
Vízátfolyás: 4 m3/h

📌 60000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.MARIMEX homokszűrős
vízforgató ProStar 3

✅ A készlet tartalmaz egy nyomásmérőt, egy leeresztő szelepet, egy műanyag alapot és egy 6-utas váltószelepet
✅ Könnyű karbantartás, csak öblítsd ki a homokot
✅ Minőségi anyagokból készült, beleértve a polipropilént
Homoktöltet tömege: 10 kg
A következő térfogatú medencékhez: 15 m3
Vízátfolyás: 3,8 m3/h

📌 59000 Ft-tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
A legjobb papírszűrők
1.Intex Papírszűrős
vízforgató 28636

✅ Egyszerű kezelés
✅ Beépített időzítő a szűrési ciklusokhoz
✅ Extra nagy INTEX szűrőbetét
A következő térfogatú medencékhez: 20 m3
Vízátfolyás: 8 m3/h

📌 56000 Ft-tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
2.Intex 28604
✅ Egyszerű kezelhetőség
✅ Alkalmas 32 mm-es tömlőcsatlakozóval rendelkező INTEX medencékhez
✅ Extra nagy szűrőbetét
A következő térfogatú medencékhez: 10 m3
Vízátfolyás: 1,89 m3/h

📌 25000 Ft-tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új medenceszűrő kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb medenceszűrőt.