Háztartás

A legjobb öblítők (recenziók és teszt) 2024

legjobb öblítők
Ha azt a módot keresi, hogyan teheti újra puhává a ruhaneműt, hogyan szabadulhat meg a statikus elektromosságtól, hogyan könnyítheti meg a vasalást, és egyben még kellemes illatúvá is varázsolja, ne hagyja ki tippjeinket a legjobb öblítőkkel kapcsolatban, melyek a fogyasztóktól nagyszerű értékeléseket kaptak.

Sokan a mosási ciklus automatikus részeként gondolnak az öblítő használatára. A mosógépekben van egy külön hely az öblítő adagolására, és maga a mosási ciklus úgy van beállítva, hogy a megfelelő időben „hagyja keringeni“ az öblítőt. Gondolkodott már azon, milyenek lennének a ruhái, ha a mosási ciklusban nem használna öblítőt? Mi a lényeges az Ön számára az öblítő kiválasztásakor? Öblítő ára, illata, összetétele, hatása vagy márkája?

Az alábbi választási útmutatóban közelebbről megvizsgáljuk, hogy mit várhat el az öblítőtől, hogyan vásárolhatja meg a lehető legelőnyösebben, valamint azt, hogy mikor ne használjon öblítőt/textillágyítót. Bővebben szólunk a főbb funkcióiról, és nem hagyjuk ki a választékból a legnépszerűbb termékeket sem. A következő rangsorban találja ezeket. Az öblítők/ szövetlágyítók tesztjei és recenziói segítettek az összeállításban. A Coccolino, a Tesori, a Silan vagy a Lenor márkák öblítői a legnépszerűbbek közé tartoznak. Kínálatukban többféle parfümözést talál, csak válassza ki azt, amelyik a legjobban tetszik.

A legjobb öblítők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.COCCOLINO Creations Honeysuckle & Sandalwood
Űrtartalom: 1450 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 58
5 out of 5 stars (5 / 5)1300 Ft Alacsony ár
2.LENOR tavaszi ébredés
Űrtartalom: 2905 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 96
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)cena Ft Alacsony ár
3.Silan öblítő Suprême Romance
Űrtartalom: 1200 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 45
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1400 Ft Alacsony ár
4.LENOR Sensitive
Űrtartalom: 2905 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 96
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1900 Ft Alacsony ár
5.Silan öblítő Naturals Ylang Ylang & Vetiver
Űrtartalom: 2700 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 108
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1800 Ft Alacsony ár
6.KUSCHELWEICH Sommerwind
Űrtartalom: 1000 ml
Illat típusa: Üde
Mosások száma: 31
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)900 Ft Alacsony ár
7.VERNEL Hautsensitiv
Űrtartalom: 1800 ml
Illat típusa: Üde
Mosások száma: 72
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)1900 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon öblítőt a mosáshoz

Az öblítő eredeti célja a ruhanemű felélénkítése volt (a francia avivage = felélénkíteni, felfrissíteni). A mai öblítők/szövetlágyítók kondicionálják és lágyítják a ruhaneműt, hogy kellemesebbé tegyék a viselését. Ez azt jelenti, hogy megszabadítják a nemkívánatos érdességtől és a statikus elektromosságtól. A plusz bónusz ráadásul egy érdekes parfümözés és egy sokkal könnyebb vasalási élmény. Hogyan működik az öblítő? Mit tesz a textilekkel, szövetekkel? És hogyan kell helyesen használni az öblítőt?

tiszta ingek

Mi az az öblítő és hogyan működik?

Az öblítő egy olyan szer, amelyet különböző célokra adnak a mosáshoz. Gyakran automatikusan, anélkül, hogy ismernénk a tényleges hatását. Az öblítő speciális összetétele a kondicionálóhoz hasonlóan működik – az öblítő bevonja és kisimítja a szövetek szálait, ezáltal csökkenti azok érdességét. A ruhanemű így puhább, finomabb tapintású, kevésbé gyűrődik, nem karcol, megakadályozza a szövet elektrosztatikus feltöltődését, és ráadásul – általában nagyon kellemes illatú.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nagy, ellenőrizetlen mennyiségben kellene a mosáshoz adni. Megvan a „sötétebb“ oldala is. A túlzott mennyiségű öblítő csökkentheti a szövetek nedvszívó képességét (ami különösen a törölközőkön érezhető), részben gátolja a mosópor kimosását a ruhaneműből, és felgyorsíthatja a mosógép eltömődését. Ha azt tervezi, hogy a mosógépből a szárítógépbe helyezi át a ruhaneműt, a szárítási folyamat hosszabb ideig tart, mivel az öblítő megtartja a nedvességet a szálakban. Ezenkívül az öblítő felszabadulása a szűrők fokozatos eltömődését is okozza, ezért nem ajánlott az öblítő használata, ha szárítógépet kíván használni a szárításhoz.

Aggodalomra azonban semmi ok. Ha minőségi öblítőt használ, és követi a csomagoláson feltüntetett adagolást, akkor számíthat rá, hogy…

 • A ruhák puhábbak, viseléskor finomabbak lesznek, amit például az irritációra hajlamos bőrűek értékelni fognak.
 • A ruhanemű hosszabb ideig megőrzi eredeti színét. A sima szálakból sokkal lassabban mosódik ki a szín.
 • A vasalási folyamat lényegesen rövidebb lesz, mivel a ruhák nem fognak túlzottan gyűrődni (akár teljesen el is kerülheti a vasalást).
 • A ruhanemű gyönyörűen illatos lesz. A speciális formula hosszú távú, fokozatos illat felszabadulást is biztosíthat több napon vagy héten keresztül.

Mire kell figyelni az öblítő kiválasztásánál?

Csomagolás mérete vs. adagolás

Hogyan lehetséges, hogy egy nagy kiszerelésű öblítő egy adott márkától olcsóbb, mint egy fél csomag egy másik gyártótól? Mielőtt az akciós ajánlatok után nyúlna, alaposan ellenőrizze, hány mosásra elegendő a csomagolásban lévő öblítő mennyisége. Gyakran előfordul, hogy egy látszólag olcsónak tűnő, nagy öblítő adagolása egyszer akkora, mint egy kisebb, de koncentráltabb öblítőé.

Érzékeny bőrre való alkalmasság

Ha van otthon kisbabája vagy olyan családtagja, aki bőrbetegségben szenved, akkor összpontosítsa figyelmét az érzékeny bőrűek számára alkalmas öblítőkre. A címkén „szenzitív“ feliratot talál. Ha ehhez hozzáadjuk a „bőrgyógyászatilag tesztelt“ és a „hipoallergén összetételt„, biztosak lehetünk benne, hogy a gyártó mindent megtett annak érdekében, hogy termékei ne okozzanak bőrirritációt vagy allergiás reakciót.

Kedvenc illat

Tudta, hogy leggyakrabban az illata alapján választjuk ki az öblítőt? A következő szempont az ár/csomagolás arány és a barátok ajánlásai. A legnépszerűbbek közé tartoznak a tisztaság, a finom virágok, a vanília illatai, de nagyon népszerűek a bergamottot, citrusféléket, pézsmát vagy szantálfát tartalmazó erősebb parfümözések is, kiegészítve szokatlan keleti jegyekkel. Az öblítő illata ugyanúgy egyéni, mint a parfüm illata. Ha talál egyet, amelyik teljesen megfelel a szaglósejtjeinek, akkor nézze meg, hogy a ruhaneműn való tartóssága megfelel-e az elvárásainak.

Ökológiai szempont

Nem titok, hogy az öblítők nagy része szintetikus vegyi anyagokat és mesterséges illatanyagokat tartalmaz. Az emberi bőr az öblítő használata után érintkezik velük, de a maradványai a mosógép vizével együtt a szennyvízbe is bekerülnek. Ha önnek erősebb az ökológiai érzéke, akkor jó hírünk van az Ön számára – a piacon érdekes, környezetbarát, alacsony mérgezőanyag-tartalmú, ugyanakkor a környezetben nagymértékben lebomló anyagokat tartalmazó öblítőkkel találkozhat. Nemcsak az érzékeny bőrrel, hanem a környezettel is kíméletesek. Az illatosítás eredete természetes illóolajok.

Mit kell figyelembe venni öblítő használatakor?

 • Adagolás – Az első használat előtt ellenőrizze az öblítő hátoldalán az adagolást. Általában az öblítő kupakját használják orientációs adagolóként. A feltüntetett ikonok segítségével könnyen adagolhatja a megfelelő mennyiséget – a gyengéd frissítéstől az erősebb illatosításig és lágyításig, puhításig. Ne feledje, hogy a túl sok öblítő többet árt, mint használ.
 • Textil típusa, anyag – Az öblítő használata során követhet egy alapvető szabályt: Ha azt szeretné, hogy az anyag felszívja a nedvességet, gyorsan száradjon vagy elvezesse az izzadságot, akkor ne használjon a mosáshoz öblítőt. Az öblítő bevonja és kisimítja a szálakat, de csökkenti azok nedvszívó képességét. Ez azt jelenti, hogy például a törölközők, fürdőlepedők, ágyneműk, babaruhák vagy textilpelenkák mosásakor érdemes kihagyni az öblítőt. Külön kategóriát képeznek a funkcionális és rugalmas anyagokból készült sportruházat, ahol az öblítő akár az anyag fokozatos funkcióvesztését (a légáteresztő képesség elvesztését) is okozhatja.
 • A ruhanemű szárítása – Az öblítő puhítja és kisimítja a ruhákat, de segít abban is, hogy a nedvesség hosszabb ideig megmaradjon a szálakban, ami azt jelenti, hogy a ruhák száradása kicsit tovább tart. Jó időben, normál napon szárításkor aligha veszi észre a különbséget. Más lesz a helyzet, ha úgy dönt, hogy a ruhaneműt a szárítógépben szárítja. A szárítási folyamat a szövetekbe zárt víz miatt lényegesen hosszabb lesz, ami magasabb energiafogyasztást is jelent. Ezenkívül az öblítő nem barátja a szárítógépnek (a legfontosabb szűrők és érzékelők eltömődését okozza).

illatos fehernemu

Öblítők ára

Az öblítő ára elsősorban a csomagolás méretét, illetve a mosási adagok számát tükrözi. Egy feltűnően olcsó öblítő csak egyszer lehet illatos – és akkor, amikor a mosógépbe adagolják. Válassza tehát a kipróbált, jól ismert, jó véleményekkel rendelkező márkákat.

✅ Öblítők 1400 forintig

A legnépszerűbb és legkelendőbb öblítők árban és különböző illatanyagok, aromák széles választékában versenyeznek egymással. Ezek a szupermarketekben és drogériákban kapható, gyakran az akciós választék részét képező öblítők. A legnagyobb kereslet a Coccolino, Silan, Lenor, Kuschelweich öblítőire vannak. Az online drogériákban a Tesori márka és annak összetéveszthetetlen exkluzív illatai stabil kínálatot nyújt. Kb. 0,75 – 1,8 l-es kiszerelés, mosási adagok száma kb. 30 – 70.

✅ Öblítők 1400 és 2800 forint között

Ha már megtalálta a kedvencét az öblítők között, semmi sem akadályozza meg abban, hogy egy nagyobb, költséghatékonyabb kiszereléshez nyúljon. Bár igaz, hogy a nagy kiszereléseket nehezebb kezelni, és fennáll a kiömlések vagy a nem megfelelő adagolás kockázata. Ezen az áron több darabos akciócsomagokat vagy nagyobb, 3-4 literes kiszerelésű csomagolásokat talál, amelyek 90-120 mosásra elegendőek. Ezen kívül találkozhat koncentrált öblítők, illetve ökológiai összetételű vagy kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett összetételű öblítők kínálatával is.

✅ Öblítők 2800 forinttól

Hallott már a mosóparfümökről? Bár az ilyen magas koncentrációjú illatosított termékek nem úgy viselkednek, mint egy valódi öblítő (nem puhítják, és nem simítják ki a szálakat), intenzív és tartós parfüm illatot hagynak a ruhákon. Eredeti öblítők ezen az áron – ezek főleg nagy és többliteres kiszerelésűek, akár „bandaszkában“ is.

A legjobb öblítő márkák

 • Coccolino – Rendkívül széles választékban kaphatók finom, valamint intenzív és igazán érdekes illatú öblítők. Úgy alakították ki, hogy segítsen megőrizni a szálak eredeti szerkezetét és rugalmasságát.
 • Lenor – Kifinomult, vonzó és tartós illatú Lenor öblítők nagyon jó véleményekkel bíró állócsillagok közé tartoznak. Nemcsak magával ragadó illatot kölcsönöznek a ruhaneműnek, hanem puhaságot is, így támogatják a könnyebb vasalást.
 • Tesori – Az online térben a jelenlegi legkelendőbb öblítők olyan gyönyörű és hosszan tartó illatokkal érdemelték ki a legjobb értékeléseket, amelyekkel korábban nem biztos, hogy találkozott az öblítők között. A Tesori öblítő formulája lazítja a szöveteket és megkönnyíti a vasalást.
 • Silan – Egy másik öblítő márka, amelyet nem kell különösebben bemutatni. Gyönyörű virágos, friss és luxus illatok. Nagyon jó ár/csomagolás arány (mosási adagok száma).
 • Ecover – Az Ecover környezetbarát öblítők természetes alapon készülnek. Az aromáról természetes illóolajok gondoskodnak. Érzékeny bőrűek számára is alkalmas. A felelős otthoni mosás ösztönzése.
 • Chicco – Kiváló minőségű, kifejezetten csecsemők számára alkalmas öblítő. Hipoallergén formula, színezékmentes, bőrgyógyászatilag tesztelt. „Szageltávolító“ technológiával – a ruhák tiszták és kellemes illatúak lesznek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.COCCOLINO Creations Honeysuckle & Sandalwood
Űrtartalom: 1450 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 58
5 out of 5 stars (5 / 5)1300 Ft Alacsony ár
2.LENOR tavaszi ébredés
Űrtartalom: 2905 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 96
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)cena Ft Alacsony ár
3.Silan öblítő Suprême Romance
Űrtartalom: 1200 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 45
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1400 Ft Alacsony ár
4.LENOR Sensitive
Űrtartalom: 2905 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 96
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1900 Ft Alacsony ár
5.Silan öblítő Naturals Ylang Ylang & Vetiver
Űrtartalom: 2700 ml
Illat típusa: Virágos
Mosások száma: 108
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1800 Ft Alacsony ár
6.KUSCHELWEICH Sommerwind
Űrtartalom: 1000 ml
Illat típusa: Üde
Mosások száma: 31
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)900 Ft Alacsony ár
7.VERNEL Hautsensitiv
Űrtartalom: 1800 ml
Illat típusa: Üde
Mosások száma: 72
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)1900 Ft Alacsony ár