Háztartás

A legjobb olajradiátorok (recenziók és teszt 2024)

legjobb olajradiátorok A külső levegő hőmérséklete csökken, és az Ön otthonában is a kellemes szint alá esett a hőmérséklet? Ha saját központi fűtése van, akkor a szó szoros értelmében Ön a „hő ura“ otthonában. Ha azonban olyan lakásban él, ahol minden évben meg kell várnia a fűtési szezon kezdetét, valószínűleg már gondolt egy nagy teljesítményű és előnyös kiegészítő fűtőberendezésre. A legnépszerűbbek közé tartoznak az olajradiátorok. Hogyan működnek? Milyen paramétereket kínálnak jelenleg a legjobb olajradiátorok?

Ha még nem találkozott olajradiátorral, akkor kellemesen meglepődhet a használhatóságán. Az elektromos konvektorokkal, fűtőtestekkel vagy meleg levegős fűtőventilátorokkal ellentétben ezek nemcsak a levegőt képesek felmelegíteni, hanem a hőt magukban felhalmozzák, és kikapcsolás után tovább terjeszthetik. Ezeket egy speciális termikus olajjal töltik fel, amely magas hőmérsékleti kapacitással rendelkezik. Már a technológia elvéből is látszik, hogy nem örvénylik körülöttük a levegő, és első ránézésre úgy viselkednek, mint a klasszikus radiátorok. Ezért nagyon népszerű kiegészítő megoldás hűvösebb helyiségek, irodák, fürdőszobák, nyaralók fűtésére vagy hőforrásként, ha a központi fűtést még nem indították be.

Ez alapvetően egy elektromos készülék. Az egyik legfontosabb paraméter a teljesítményfelvétel, amely meghatározza a fűtési sebességet, a fűtőértéket, de az energiafogyasztást is. A bordák száma (teljes méret), a hőmérséklet és a fűtési idő beállításának módja, sőt a mobilitás is döntő tényező lehet. Választási útmutatónkban minden fontos információt megtudhat arról, hogyan válasszon az Ön igényeinek megfelelő olajradiátort. Átnéztük az olajradiátorok tesztjeit és recenzióit, és az eredmény a legérdekesebb modellek rangsora, amelyek árkategóriájukban mindig nyújtanak valami pluszt a konkurenciához képest. Inspirálódjon!

A legjobb olajradiátorok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Thermaxx 2500
Max. teljesítmény: 2500 W
Bordás: 12
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: legfeljebb 50 m²
5 out of 5 stars (5 / 5)75 000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Thermaxx Elevate Smart
Max. teljesítmény: 2720 W
Bordás: 10
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: legfeljebb 54 m²
5 out of 5 stars (5 / 5)63 000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Wallander
Max. teljesítmény: 1000 W
Bordás: -
Fűtési fokozatok száma: sima mozgású gombok
Hatékonyság terület: 17-20 m²
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)52 000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Thermaxx Retroheat
Max. teljesítmény: 2500 W
Bordás: 10
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: 35 - 50 m²
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)55 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon olajradiátort

Az átmeneti időszak általában tele van hőmérséklet-ingadozásokkal. A napsugarak már nem képesek felmelegíteni a napos helyiséget sem, ezért az enteriőrben a hőmérséklet egyre alacsonyabbra csökken. Akkor érezzük magunkat a legjobban, ha a hőmérséklet 20 és 22 °C között van. Ha nem szeretne vastag pulóverekbe és meleg zokniba bújni, az olajradiátor az egyik módja annak, hogy kellemesen meleg környezetet teremtsen otthonában (és gyakorlatilag bárhol), sok szerelési munka nélkül és mindenekelőtt egyszerű indítási módszerrel.

Hogyan válasszon olajradiátort

Az olajradiátor előnyei

Az olajradiátorral való fűtésnek számos előnye van más kiegészítő fűtőberendezésekkel szemben, amelyek potenciális vásárlóként érdekelhetik Önt.

 • Az olajradiátor könnyen telepíthető. Nincs szüksége szakemberek általi szerelésre vagy rendszeres ellenőrzésre. Ez egy olyan elektromos készülék, amely egy szabványos 230 V-os elektromos aljzatba csatlakoztatható. A készüléket a falra rögzítheti, vagy a görgők segítségével mozgathatja a helyiségben oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.
 • Nem keveri a levegőt és a port. Az olajradiátor allergiások szobájába is alkalmas. Nem szárítja ki a levegőt.
 • Hőt halmoz fel. Más elektromos fűtőtestekkel ellentétben, amelyek a meleg levegőt csak maguk előtt terjesztik, az ilyen típusú radiátorok belsejében lévő olaj felmelegszik. Még jóval a kikapcsolás után is képes hőt átadni. A hőleadás ideje a radiátor méretétől és teljes felületétől függ. A kisebb modellek természetesen hamarabb lehűlnek.
 • Könnyen karbantartható. Ez főként abból áll, hogy időnként letöröljük a port a felületéről. Az olajat csak néhány ritka esetben cseréli a felhasználó.
 • Könnyen használható. A hálózatba való csatlakoztatás után beállíthatja a teljesítményt (hőmérsékletet) és a fűtési időt. A legtöbb modell termosztáttal van felszerelve, ami azt jelenti, hogy a radiátor akkor indul be, amikor a környezeti hőmérséklet a beállított hőmérséklet alá csökken.
 • Csendesen működik. Nem kelt zavaró zajt vagy zörejt maga körül, így nyugodtan elhelyezheti a hálószobában is.
 • A gyártók a részletekre is gondolnak. A radiátorokat általában speciális hőálló bevonattal kezelik (hosszú távon jó megjelenés, károsodás nélkül). A radiátorok nem kapcsolnak be, ha stabil helyzetük megváltozik (felborulnak). A radiátorok túlmelegedés elleni védelemmel és fagyás elleni védelemmel is rendelkeznek (ha a radiátor pl. nyaralóban, műhelyben van elhelyezve).

Mint már észrevette, az olajradiátorokról elsősorban kiegészítő hőforrásként beszélünk. Ezek lehetnek a fő hőforrások? Van bennük potenciál akár egy egész helyiség rendszeres fűtésére is, de fontos figyelembe venni a gazdaságosságot. Az elektromos fűtőtestekkel való fűtés a gázzal való fűtéshez képest jelentősen drágább lehet, és ez évente több tízezer vagy százezer forintra is rúghat.

Az olajradiátor összehasonlítása más elektromos hőforrásokkal

Az olajradiátorokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat már ismeri. Az egyéb kiegészítő elektromos fűtőberendezések előnyei és hátrányai az alábbi listában találhatók:

 • Meleglevegős ventilátor – Hőt termel „itt és most“. A fűtőtesttől a hőt a forgó ventilátor lapátjai terjesztik, és így a port is felkavarhatja a helyiségben. Bár nem kerül sokba, kikapcsoláskor szinte azonnal lehűl, és a helyiség hőmérséklete is gyorsan csökken. A teljesítményfelvétele sem elhanyagolható – 1500 W-tól felfelé. Az előnyök közé tartozik az alacsony beszerzési ár és a nyári ventilátorként való használat lehetősége. A jobb minőségű modellek légszűrővel is fel vannak szerelve.
 • Elektromos konvektor – Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a meleglevegős ventilátor, csak más méretű kialakítással. Csak akkor termel hőt, ha működik. A hő a konvektorból az áramlás által terjed, és hozzájárulhat a por kavarodásához. Minimális hőmérsékleti tehetetlenséggel rendelkezik, és az egyik legdrágább fűtési forrás. Alkalmi használatra alkalmasabb. Előnye az olajradiátorokhoz képest a körülbelül feleannyi ár.
 • Hordozható infrasugárzó – Népszerű megoldás, amely szinte azonnali melegérzetet biztosít. Az infrasugárzó nem a levegőt melegíti elsősorban, hanem a tárgyakat és különösen az előtte álló személyt. Infravörös sugárzást használ a hő átadására, amelyet a sugárzó előtt lévő „akadályok“ elnyelnek. Alkalmas, ha például egy irodában ül, és gyorsan fel szeretne melegedni. Nem képesek a hő felhalmozására. Nem keverik a port, és hatékonyan szárítják a falakat.
 • Elektromos kandalló – Ez az esztétikus fűtőberendezés sok otthonban helyet kapott, különösen a panellakások nappalijában, ahol nem lehet valódi kandallót építeni vagy fatüzelésű kályhát beépíteni. Az alapot egy elektromos fűtőtest, meleglevegős ventilátorok vagy infravörös sugárzók adják. Nem halmozzák fel a hőt, csak terjesztik azt. A tűz 2D-s vagy 3D-s modelljét is létrehozzák, ami fokozza a melegítő hatást.

Az olajradiátor fontos paraméterei

Bemeneti teljesítmény / teljesítmény

Kezdjük azzal a paraméterrel, amely a legtöbb fogyasztót érdekli. A bemeneti teljesítmény arról beszél, hogy a készülék egységnyi idő alatt mennyi energiát fogyaszt a működéséhez. Az olajradiátorok bemeneti teljesítménye szorosan összefügg a méretükkel (és így a felhasznált olaj mennyiségével). A bementi teljesítmény a radiátor hatékony fűtéséhez szükséges olajmennyiséggel arányosan nő. A legfontosabb, hogy a bemeneti teljesítményt a helyiség méretének megfelelően válassza ki.

 • Bemeneti teljesítmény 500 – 1000 W – kisebb helyiségek, legfeljebb 20 m3 össztérfogattal
 • Bementi teljesítmény 1500 W – közepes méretű helyiségek, legfeljebb 35 m3 össztérfogattal
 • Bementi teljesítmény 2000 W – közepes méretű helyiségek, legfeljebb 50 m3 össztérfogattal
 • Bementi teljesítmény 2500 W és több – nagyobb helyiségek, 60 m3 össztérfogattal

Megjegyzés: A helyiség térfogatát a helyiség mindhárom dimenziójának szorzataként számítjuk ki (alapterület × helyiség magassága).

Az olajradiátoroknál általában lehetőség van a teljesítmény fokozatos kapcsolására (500 W, 1000 W, 1500 W). Minél magasabb fokozatot választ, annál nagyobb teljesítményű a készülék, és annál gyorsabban melegszik fel a helyiség levegője.

Olaj mennyisége

Az olajradiátorokban felhasznált olaj mennyisége továbbra is rejtély. Ez az adat gyakran még a felhasználói kézikönyvben sem található meg. Azonban minél több olaj van a radiátorban, annál nagyobb a hőtehetetlensége (és a súlya is). Ha biztos akar lenni abban, hogy jó döntést hoz, nézze meg az olajradiátorok értékeléseit, hogy valódi tapasztalatokat szerezzen a kiválasztott modell használatával kapcsolatban. A gyanúsan olcsó modellek kevesebb olajat rejtenek a belsejükben.

Méret: méretek és bordák száma

Az olajradiátorok leggyakrabban 2 formában léteznek – vagy úgy néznek ki, mint egy hagyományos bordás radiátor, vagy pedig egy modern lemezradiátor formájában. A teljes méret egy adott helyiség fűtési képességének mutatója. WC vagy kisebb fürdőszoba esetén válasszon kisebb méretű, például 7 bordás kialakítást. Ha egy hálószobát kell fűtenie, akkor a nagyobb, 11 bordás modellekre kell összpontosítania a figyelmét.

Hőmérséklet és fűtési idő beállítási lehetőségek

Minden megbízható fűtőberendezés alapját egy minőségi termosztátnak és hőmérséklet-érzékelőknek kell képeznie. Feladatuk az elektromos áramkörök be- és kikapcsolásának vezérlése és szabályozása a helyiségben uralkodó környezeti hőmérséklettől függően. A termosztáton beállítja a hőmérsékletet, és ha a környezeti hőmérséklet alacsonyabbra csökken, a radiátor beindul.

Ön az idő nagy részében nincs otthon, és nincs értelme, hogy az olajradiátor az Ön távollétében bekapcsoljon? Akkor az időzítővel beállíthatja, hogy mikor induljon el a radiátor. Például válasszon egy időpontot fél órával azelőtt, hogy hazaér a munkából. Amikor hazaér, egy kényelmesen fűtött nappali várja Önt, és csak annyit kell tennie, hogy hátradől a kanapén és pihen. Vagy beállíthatja a fűtést a fürdőszobában, hogy este nagyszerű melegben fürdethesse a gyerekeket.

Kerekek / Tartók falra szereléshez

Több helyiségben is szeretné használni az olajradiátort szükség szerint? Akkor válasszon egy hordozható modellt, amely kerekekkel és fogantyúval van felszerelve. Bár térben jelentősebb bordás kialakítású, pontosan ott használhatja, ahol szüksége van rá – a műhelyben, a nyaralóban, a garázsban az autó javításakor, …

Ha pontosan tudja, hol fogja használni ezt a kiegészítő fűtőtestet, akkor lenyűgözik az elegáns, olaj lemezradiátorok, amelyek falra szerelhetők konzolok vagy tartók segítségével. Szinte semmit sem vesz el a térből, és nem áll fenn a veszélye, hogy felborul vagy megsérül, amikor mozgatja.

Biztonsági elemek

 • Az olajradiátor lényeges része a túlmelegedés elleni biztosíték, amely a határértékek túllépésekor automatikusan kikapcsolja a készüléket.
 • Egyes mobil radiátorok olyan funkcióval is fel vannak szerelve, amely kikapcsolja ezeket abban a pillanatban, amikor stabil helyzetükből felborulnak (borulás).
 • Az olajradiátorok felülete nem forrósodik fel veszélyesen. A gyermekek és az állatok ezért nincsenek kitéve az égési sérülések veszélyének.

A drágább modellek fagyvédelemmel is fel vannak szerelve. Ez különösen akkor fontos, ha a radiátort olyan helyen kívánja elhelyezni, ahol a hőmérséklet nagyon leeshet, például egy nyaralóban. A radiátort azonban feltétlenül csatlakoztatva kell hagyni a hálózathoz. A radiátor ugyanis csak ekkor tud készenléti üzemmódból teljes teljesítményre kapcsolni, amikor a hőmérséklet 5 °C alá csökken.

Hő a lakásban

Olajradiátorok ára

Az olajradiátor ára elsősorban a teljesítményét, méretét és a kialakítás minőségét tükrözi. Bizonyos esetekben a jelen lévő olaj mennyiségét is jelzi, és így kifejezi annak hőtehetetlenségét (a kikapcsolt állapotban terjedő hőt).

Olajradiátorok 17500 forintig

Az olajradiátorok alapmodelljei, amelyek kisebb helyiségekbe (WC, fürdőszoba, alkalmi használat a műhelyben) alkalmasak. Kisebbek, alacsonyabb a bementi teljesítményük, és egy nagyobb tér fűtésére nem lennének képesek (gyengébb a hőtároló képességük). Ezek termosztáttal vannak ellátva, de a helyiséghőmérséklet megfelelő ellenőrzésére való képessége nem mindig megbízható.

Olajradiátorok 35000 forintig

Az 17500 és 35000 közötti árkategóriában számos legkeresettebb olajradiátort találhat, sőt még alacsony fogyasztásút is. Teljesítményük elegendő egy közepes méretű helyiséghez. Megjelenésük nem tolakodó, általában modern fehér és fekete kivitelben is kaphatók. Felszereltségüket tekintve semmiben sem szenvednek hiányt – több teljesítményszint közül választhat, időzítővel és számos kulcsfontosságú biztonsági elemmel rendelkeznek.

Olajradiátorok 35000 forinttól

A 35000 forintnál magasabb árú olajradiátorokat különösen az igényes felhasználók keresik, akik intenzívebben szeretnék használni ezt a típusú fűtőtestet. Hangsúlyt fektetnek a magas színvonalú kialakításra, a tartósságra, a hőérzékelők pontosságára és a kiváló akkumulációs tulajdonságokra. Alkalmas nagyobb terekbe is.

A legjobb olajradiátor márkák

Végezetül pedig összeállítottunk egy listát azokról a gyártókról, amelyek minőségi olajradiátorokat kínálnak különböző méretekben és árfekvésben.

 • Klarstein – Modern vagy gyönyörű retro dizájn vonzza? A német Klarstein márkánál mindkét opciót megtalálja a piacon, kiváló ár/teljesítmény arányt kínálva, kiegészítve egy nagyon sikeres dizájnnal.
 • AEG – Az AEG olajradiátorokat számos elégedett külföldi vélemény kíséri. Praktikus kialakítás és jó megfizethetőség.
 • Sencor – A piac legszélesebb választékát a jól ismert cseh Sencor márka kínálatában találja. Az olajradiátorok kedvező áron, különböző kivitelben és méretben kaphatók. Számos modell már régóta az eladási listák élén áll.
 • OneConcept – A fali „lemez“ olajradiátorok minőségi kialakítása még az igényeseknek is tetszeni fog. Alkalmas állandó falra szerelésre.
 • Concept – Érdekes alternatívája a megfizethető olajradiátoroknak, amelyek elegendő teljesítményt nyújtanak a közepes méretű helyiségekhez.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Klarstein Thermaxx 2500
Max. teljesítmény: 2500 W
Bordás: 12
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: legfeljebb 50 m²
5 out of 5 stars (5 / 5)75 000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Thermaxx Elevate Smart
Max. teljesítmény: 2720 W
Bordás: 10
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: legfeljebb 54 m²
5 out of 5 stars (5 / 5)63 000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Wallander
Max. teljesítmény: 1000 W
Bordás: -
Fűtési fokozatok száma: sima mozgású gombok
Hatékonyság terület: 17-20 m²
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)52 000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Thermaxx Retroheat
Max. teljesítmény: 2500 W
Bordás: 10
Fűtési fokozatok száma: 3
Hatékonyság terület: 35 - 50 m²
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)55 000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új olajradiátor kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb olajradiátort.