Háztartás

A legjobb olvasólámpák (recenziók és teszt 2024)

legjobb olvasólámpák Szeret olvasni alvás előtt? Bizonyára hallott már a megfelelő megvilágítás fontosságáról az esti olvasás és a szemhasználatot igénylő tevékenységek során. Ha szeretné a legteljesebb mértékben élvezni a pihenés eme privát pillanatát, ne hagyja figyelmen kívül a legjobb olvasólámpákra vonatkozó tippjeinket.

Az olvasólámpa kiválasztásakor többről van szó, mint a kinézetről és a méretről. Fontos figyelembe venni a lámpa helyét (ágy mellett, kanapé, fotel mellett, …), típusát, fényerejét, a fény színét és a könnyű kezelhetőséget. Ebben a kategóriában hatalmas a választék – az egyszerű lámpáktól kezdve a divatos dizájnú, stílusos darabokon át a rendkívül funkcionális lámpákig, amelyeket távolról vezérelhet, és különböző fizikai és fényparamétereket változtathat rajtuk. Akár akarjuk, akár nem, mesterséges világításhoz kell nyúlnunk, amikor este beltérben olvasunk. Ezért fontos, hogy olyan világítást válasszunk, amely nem zavarja a természetes bioritmust, nem terheli túl a szemet, és optimális fényviszonyokat biztosít. Ezek azok, amelyek a lehető legkíméletesebbek a látásához, és amelyek nem csípik vagy égetik a szemét még hosszú ideig tartó olvasás során sem. Az alvás minősége sem szenvedhet csorbát.

Hogyan válasszon olyan olvasólámpát, amely tökéletesen illeszkedik a belső térbe, és ugyanakkor a leghatékonyabban szolgálja Önt? Milyen paraméterekre és jellemzőkre kell összpontosítani? Az alábbi választási útmutatóban minden lényeges tudnivalót megtalál. Feltérképeztük a választékot, áttekintettük a különböző lehetőségeket, és átnéztük az olvasólámpák recenzióit. Ezek között találtunk néhány kedvencet, amelyeket pozitív vélemények kísérnek, és amelyek a kategória legjobb termékeivel együtt a mi rangsorunk alapjává váltak.

A legjobb olvasólámpák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips 38922/17/P1
Márka: Philips
Színhőmérséklet: 3000 K
A teljes fényáram: 2100 lm
5 out of 5 stars (5 / 5)53 500 Ft Alacsony ár
2.LED Touch szabályozható asztali lámpa klipszes
Márka: -
Színhőmérséklet: 2800-7000 K
A teljes fényáram: 180 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11 200 Ft Alacsony ár
3.LED Dimmelhető állólámpa
Márka: -
Színhőmérséklet: 3000-6500 K
A teljes fényáram: 500 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31 000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Mi Smart LED Desk Lamp Pro
Márka: Xiaomi
Színhőmérséklet: 2500 K
A teljes fényáram: 700 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30 500 Ft Alacsony ár
5.Rabalux - Állólámpa
Márka: Rabalux
Színhőmérséklet: -
A teljes fényáram: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26 000 Ft Alacsony ár
6.Immax 08949L
Márka: Immax
Színhőmérséklet: 5000-6000 K
A teljes fényáram: 300 lm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon olvasólámpát

Hogyan teremtsünk ideális körülményeket az olvasáshoz vagy az esti munkához az íróasztalnál? Először is, vegye figyelembe a helyszínt. Egy íróasztalon elhelyezett lámpa más világítási paraméterekkel rendelkezik, mint egy éjjeliszekrényen elhelyezett lámpa, amelynek feladata egy könyv lapjainak megvilágítása. Bár fizikailag és kialakításukban ezek a lámpák hasonlóak lehetnek, az alapvető különbségek a lámpa által kibocsátott fényben rejlenek. Ez azért van így, mert minden helyzet egyedi világítási beállításokat igényel.

Kezdjük tehát az alapkérdés megválaszolásával, ami a következő…

Hol olvas a legszívesebben?

Az olvasólámpa kiválasztásakor először is figyelembe kell vennie, hogy hol szeret olvasni. Az ágyban, vagy van egy kedvenc fotelje az otthoni könyvtára mellett? Az estéit aprólékos kézimunkázással tölti? Szokása, hogy a munkahelyi dokumentumokat az íróasztalánál, a számítógépe mellett olvassa? Bárhol is szeretne olvasni, mindegyik lehetőséghez másfajta lámpa szükséges.

 • Hogyan válasszon olvasólámpátAz ágyban – Az ágy melletti lámpa ne csak dekoratív legyen. Ebben az esetben a fény halvány, és csak egy kis területet világít meg az éjjeliszekrényen. Használható tájékozódási lámpaként, ha éjszaka WC-re kell mennie, és nem szeretné felébreszteni a partnerét a fénnyel. Ha azonban az ágyban szeretne olvasni, a lámpa fényét úgy kell irányítani, hogy az tökéletesen megvilágítsa a könyv lapjait anélkül, hogy az Ön vagy a mellette levő partnere szemébe világítana.
 • A nappaliban, a fotelben – A nappaliban elhelyezett olvasólámpa leggyakrabban egy vagy több fényforrással ellátott állólámpa formájában jelenik meg. Legalább egy fényforrásnak irányíthatónak kell lennie, hogy a pontosan irányított fényforrással tökéletesen kényelmesen elhelyezkedhessen a fotelben vagy a kanapén. Ezek gyakran dizájnos, stílushű darabok, amelyek hozzájárulnak a belső tér hangulatához, és akkor is kellemes megvilágítást teremtenek, amikor éppen nem olvas. Az íves állólámpák nagyon népszerűek.
 • Az asztalnál – Az asztali lámpa ideális esetben állítható magasságú és szögű. Hogy ne „vakítsa“ a számítógép monitort, ugyanakkor bármikor ráirányíthassa egy könyv vagy az olvasott dokumentumok oldalaira. Egy jó minőségű asztali lámpának lehetővé kell tennie a fény színének változtatását – a meleg fehértől (esti könyvolvasáshoz) a semleges nappali fényen át (normál asztali munkavégzés) a hideg fehérig (ha az íróasztalnál fent kell tartani a figyelmet és a koncentrációt – ébernek kell lennie). Ha például otthonról dolgozik, napközben sötét van odakint, és nincs elég természetes fény a szobában, a megfelelő színű fény növelheti a produktivitását.

Olvasólámpák a konstrukció szerint

Asztali olvasólámpa

Az asztali lámpa általában stabil talapzattal rendelkezik, így szükség szerint egyik helyről a másikra mozgatható. Legjobban egy íróasztalon vagy éjjeliszekrényen használható. Több száz különböző kialakítás és kivitel közül választhat. Ha lehetséges, kerülje a statikus kúp alakú ernyővel rendelkező lámpákat, bár ezek nagyon elegánsan néznek ki. Csak egy korlátozott területet világítanak meg, és nem manipulálhatók. A modern asztali lámpák egy vagy több csuklón keresztül állíthatók. Érdekelődjön a kapcsoló elhelyezése és a további funkciók iránt. Különösen népszerű a fokozatos vagy lépésenkénti fényerőszabályozás, az idő kijelzése vagy az intelligens elektronika vezeték nélküli töltési funkciója.

Álló olvasólámpa

Az álló olvasólámpák bármilyen teret megvilágítanak, ahogyan Ön elképzelte. Rugalmasságukkal és könnyű telepíthetőségükkel tűnnek ki. Pontosan ott helyezheti el őket, ahol szüksége van rájuk – egy kényelmes fotel, kanapé mellett, a fal mellett és szabadon a térben. Ha azonban azt szeretné, hogy állólámpája minden betűt megvilágítson, válasszon legalább egy irányított karral rendelkező kialakítást. Míg a modern ívlámpák kihagyhatatlanok egy térben, egyes divatos modellek fix ívűek, dőlésszög- vagy fesztáv állítás nélkül. Amellett, hogy több helyet foglalnak, nem biztos, hogy közvetlenül a kedvenc helyére világítanak.

Fali olvasólámpa

Ha inkább az ágyban olvas, és nem szeretné, hogy az éjjeliszekrényén lévő kis tárolóhelyet megkurtítsa, akkor egy falra szerelhető olvasólámpa jó választás lehet az Ön számára. Számoljon azzal, hogy a falra kell szerelni, ezért gondolja át a formáját, a megjelenését, a karok hatótávolságát és a kábelezési megoldást. A fali lámpa lehet egy visszafogott lámpatest (minimalista vagy ipari stílusban), de lehet domináns retro és vintage megjelenésű is.

Olvasólámpa klipsszel

Egy időre az asztal szélére, majd a kanapé feletti polcra, másnap pedig például a fejtámlára csípteti. Bár a csíptethető/klipszes olvasólámpa méretét tekintve a kisebb opciók közé tartozik, nekünk tetszik a variálhatósága, amellyel egyik helyről a másikra mozgatható. Ez semmit sem von le abból a képességéből, hogy megfelelően megvilágítsa az olvasási területet. Általában semleges, modern kialakítású (fehér, szürke, ezüst), nem kelti fel a figyelmet, de mindenhol, ahol elérhető közelségben van az elektromos aljzat, jól szolgál.

Optimális fényerősség az olvasáshoz

olvasólámpaValószínűleg mindannyian hallottuk már a mondást: „Ne olvass sötétben, mert tönkreteszed a szemed!“. Ugyanebben a lélegzetvételben hozzá kell tenni, hogy még az erős fényben történő esti olvasás sem tesz jót a látásnak. A túl gyenge, de nagyon intenzív fény túlzott szemfáradtságot okoz.

A lámpa tartalmazza az izzót, és megfelelő fényerővel kell rendelkeznie – a rendeltetésének és az elhelyezésének megfelelően.

Az izzó fényerősségét általában lumenben (lm) fejezik ki. Ez határozza meg, hogy a lámpa milyen erősen fog világítani. Szemléltetésképpen – egy 500 lm-es izzó kétszer olyan „erősen“ világít, mint egy 250 lm-es izzó.

Mi a helyzet az olvasólámpa izzójának kiválasztása esetén?

 • Ha olvasólámpáról van szó, például az ágy mellé, nem fog hibázni, ha 200-300 lm körüli fényáramú izzóhoz nyúl.
 • Egy íróasztalon vagy diákasztalon elhelyezett lámpának, ahol néha este is dolgoznak és tanulnak, körülbelül 400-500 lm fényerősségre van szüksége.
 • A nappaliba az álló olvasáslámpa esetében, amely alkalmas arra, hogy mellékvilágításként is szolgáljon, válasszon fényerősség-kapcsolóval ellátott lámpát.

A fény színe

Milyen színű fény a legjobb az esti olvasáshoz?

A fény színét Kelvinben (K) fejezik ki. Minél magasabb a szám, annál hidegebbnek és kékebbnek tűnik a szín.

A kék fénnyel kapcsolatban, amelyet például a telefonok kijelzői, a könyvolvasók és egyes izzók bocsátanak ki, sok szó esik az agyra gyakorolt hatásáról, a természetes bioritmus megzavarásáról és az ebből eredő alvászavarokról. Valójában a kék fény felébreszti az embereket, és elnyomja a melatonin termelést. A kék fény ellen már használnak különféle „szűrőket“, akár szemüvegeken, akár a kijelzők speciális beállításaként, amelyek este (napnyugta után) automatikusan melegebb tónusokra váltanak. A kék fény (szín 6500 K-tól) használata nem ajánlott az olvasólámpákban.

Ha este az ágy vagy a fotel kényelmében szeretne tanulni, vagy kedvenc kézimunkáját végezni, akkor válasszon nappali fényű izzót (3200-5000 K körüli szín). A semleges fehér fény éberen tartja Önt, és a munkára vagy a tanulásra tud összpontosítani.

Az olvasólámpákat azonban leggyakrabban alvás előtt rövid ideig használják. Ezért fontos, hogy olyan fényt keressen, amely kellemes, nem zavaró és lehetővé teszi a pihenést/lazítást anélkül, hogy az alvás minőségét veszélyeztetné. Az esti olvasáshoz érdemes meleg, sárga fényű (2500-3200 K körüli szín) izzóhoz nyúlni.

További funkciók, amelyeket értékelni fog

Álló olvasólámpaVásárlás előtt tisztában kell lennie azzal, hogy mit kell tudnia az új olvasólámpájának. És nyugodtan legyen igényes! Az alapfelszereltséghez tartozik egy kapcsoló – egy mechanikus gomb, amely a lámpa testén vagy talpán található. Egyes lámpák elektromos vezetékén van egy kapcsoló. Ezt a kapcsolót könnyen el kell tudnia érni az ágya kényelméből.

Ha rendkívül elegáns megoldást szeretne, válasszon érintésvezérlést. Feltűnésmentesen van elhelyezve, nem áll ki, nem gyűlik körülötte a por. Csak enyhén érintse meg az alapzatot, és a lámpa be- vagy kikapcsol. Az álló olvasólámpák érdekes jellemzője lehet a praktikus távirányító.

Az olvasólámpák nagyon népszerű funkciója a fokozatos vagy lépésenkénti fényerő-tompítás. A szabályozható fényerejű lámpa majd az Önnek éppen megfelelő intenzitással világít.

Egyes asztali lámpák a fényerő-szabályozási lehetőség mellett vezeték nélküli töltéssel is rendelkeznek. A modern dizájnt és a finom vonalakat ötvözik. Az ilyen vezeték nélküli töltést támogató elektronikát a lámpa lapos talpára helyezheti. Érdeklődjön a tápellátás módja iránt. Sőt, egyes lámpák USB-csatlakozóval is rendelkeznek. Csatlakoztathatók például egy laptophoz vagy egy megfelelő adapteren keresztül a hálózathoz.

Olvasólámpák ára

Nem kell sokat fizetnie egy minőségi olvasólámpáért. De ha azt szeretné, hogy elégedett legyen a választásával, figyeljen a részletekre. Az a gyönyörű fekete lámpaernyő, amelyet a boltban szemügyre vett, extra poros lesz. Válassza ki a megfelelő esztétika/funkcionalitás arányt, és úgy gondoljuk, hogy megtalálja a tökéletes partnert az esti olvasáshoz.

Olvasólámpák 7000forintig

Kevesebb, mint 7000 forintért már egyszerű, alapszintű olvasólámpákat találhat. Ezek nem dizájn- vagy technológia-dús darabok, de ha állíthatóak, és a megfelelő színű és intenzitású fényt választja, akkor elvégzik a feladatukat. Népszerűek a csíptethető olvasólámpák (közvetlenül a könyvre csíptethető, hagyományos elemmel működő kis lámpák), a klipszes lámpák (az asztal szélére, a polcra, a fejtámlára), a fali lámpák és az egyszerű asztali lámpák.

Olvasólámpák 7000 és 28000 forint között

Ezt a kategóriát a legkelendőbb olvasólámpák képviselik számos stílusban, méretben és felszereltségben – leggyakrabban asztali- és állólámpák. Egyesek többe kerülnek az anyag és a design miatt (és csak „normál“ módon világítanak), mások közönségesnek tűnnek, de érintésvezérlést, fényerőszabályozást vagy az elektronika vezeték nélküli töltéséhez szükséges alapot kínálhatnak.

Olvasólámpák 28000 forinttól

Ha Ön olyan stílustudatos ember, aki olyan megoldást keres, amely kompromisszumok nélkül ötvözi az esztétikát, a designt és a funkcionalitást, akkor válasszon a 28000 forintnál magasabb árú lámpák közül. Itt a stílusos álló (és íves) olvasólámpák, az éjjeliszekrényekre vagy komódokra való gyönyörű darabok dominálnak.

A legjobb olvasólámpa márkák

 • Lindby – Attraktív lámpák modern, ipari és vidéki stílusban. Hatalmas választék, amely még a legigényesebb vásárlót is kielégíti. A Lindby olvasólámpák kivitelezésükkel és változatosságukkal gyönyörködtetnek.
 • Briloner – A német beltéri világítástechnikai gyártó kínálatában több, jelenleg nagyon jól fogyó fali, asztali és álló olvasólámpa is megtalálható. Népszerű tulajdonságuk a fényerőszabályozhatóság.
 • Eglo – Az osztrák Eglo cég Szlovákiában is képviselteti magát. Belső és külső lámpákat kínál. Az olvasólámpák modernnek, ízlésesnek tűnnek, és merészen ötvözik az időtlen anyagok legjavát.
 • Rábalux – A magyar Rabalux márka lámpáit a hagyományos design jellemzi, amellyel sok otthonba tökéletesen illeszkednek. Különösen népszerűek a nappali olvasósarokba szánt állólámpák.
 • Xiaomi – A Xiaomi egyre bővülő kínálatában szerepel egy minimalista LED asztali lámpa négy világítási móddal és fejlett beállítási lehetőségekkel (akár mobilon keresztül távirányítható).
 • Philips – A Philips márka évek óta a sikeres Philips Hue intelligens világításra összpontosít, amely lehetővé teszi a színek, a fényhőmérséklet megváltoztatását vagy a különböző üzemmódok beállítását a napszaknak megfelelően. Az energiatakarékos Philips álló- és asztali lámpák is számos lehetőséget kínálnak az olvasáshoz ideális megvilágítás beállításához.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips 38922/17/P1
Márka: Philips
Színhőmérséklet: 3000 K
A teljes fényáram: 2100 lm
5 out of 5 stars (5 / 5)53 500 Ft Alacsony ár
2.LED Touch szabályozható asztali lámpa klipszes
Márka: -
Színhőmérséklet: 2800-7000 K
A teljes fényáram: 180 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11 200 Ft Alacsony ár
3.LED Dimmelhető állólámpa
Márka: -
Színhőmérséklet: 3000-6500 K
A teljes fényáram: 500 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31 000 Ft Alacsony ár
4.Xiaomi Mi Smart LED Desk Lamp Pro
Márka: Xiaomi
Színhőmérséklet: 2500 K
A teljes fényáram: 700 lm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30 500 Ft Alacsony ár
5.Rabalux - Állólámpa
Márka: Rabalux
Színhőmérséklet: -
A teljes fényáram: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)26 000 Ft Alacsony ár
6.Immax 08949L
Márka: Immax
Színhőmérséklet: 5000-6000 K
A teljes fényáram: 300 lm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16 000 Ft Alacsony ár