Háztartás

A legjobb otthoni széfek (recenziók és teszt) 2024

legjobb otthoni széfek
Vannak otthon értéktárgyai, készpénze vagy dokumentumai, amelyek biztonságos tárolást igényelnek? Ha széf/trezor vásárlásán gondolkodik, fontos, hogy minél közelebbről megismerje a széfek elérhető kínálatát. Milyen jellemzőkkel és kialakítással rendelkeznek a legjobb széfek/trezorok? Hol helyezzük el a széfet és milyen értékeket fog benne tárolni?

A széf kiválasztása alapos megfontolást és több tényező figyelembevételét igényli. Az alábbi rangsor olyan széfeket tartalmaz, amelyek jó felhasználói értékelésekkel rendelkeznek, és árkategóriájukon belül képesek dizájnjukkal lenyűgözni. Egy széftől csak annyit szeretnénk, hogy biztonságos helyet biztosítson az értékes tárgyaknak, és az elvárásoknak megfelelően szolgálja a célját. Ha biztos akar lenni a jó vételben, a választás során összpontosítson a széfek elérhető tesztjeire és recenzióira is. Ezekben hasznos tapasztalatokat és használati benyomásokat találhat.

A legjobb otthoni széfek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Richter Czech RS.18.EDK
+ Az otthoni széf egyszerű kezelhetősége és kompaktsága miatt közkedvelt
+ Egyrétegű szerkezettel rendelkezik
+ Űrtartalom 10,6 l
⭐ 100 %23500 Ft Alacsony ár
2.Richter Czech RS.50.EDK
+ Kényelmes elektronikus zár
+ Falba vagy padlóba horgonyzás lehetősége
+ Térfogat 46 liter
⭐ 100 %58500 Ft Alacsony ár
3.YALE Maximum Security Fingerprint Safe Professional
+ Az otthoni széf egyszerű kezelhetősége és kompaktsága miatt közkedvelt
+ Elektronikus zárral nyitható és zárható
+ Térfogata 49,8 l
⭐ 98 %110000 Ft Alacsony ár
4.VOREL Trezor 31 x 20 x 20 cm
+ Az otthoni széf könnyű kezelhetősége
+ Digitális zár és kompakt méretek
+ Szabadon elhelyezhető a helyiségben
⭐ 96 %29000 Ft Alacsony ár
5.Richter Czech TS.0309.M
+ Nincs szükség telepítésre
+ Tervezés könyvként
+ Kis méretek, mechanikus zár
⭐ 94 %6000 Ft Alacsony ár
6.SAFEWELL 30 Pénzkazetta
+ Kompakt mérete és fogantyúja megkönnyíti a széf szállítását
+ Mechanikusan, kulccsal záródik
+ Praktikus, lekerekített élekkel rendelkezik
⭐ 92 %6500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon széfet

Ha azt mondjuk, széf, a legtöbben egy falba épített, robusztus széfre gondolnak, amelyet diszkréten elrejtenek egy kép mögé. Igen, ez is egy megoldás. A személyes és drága tárgyak tárolására szolgáló széfek és biztonsági dobozok kínálata meglepően széles. Találhat egyszerűbb, néhány tízezer forintos modelleket, de olyan magas szintű biztonságot nyújtó széfeket is, amelyek ára meghaladja a több százezer vagy akár néhány millió forintot. A megfelelő megoldás kiválasztása elsősorban attól függ, hogyan szeretné megvédeni értéktárgyait vagy pénzét, és hogy otthonában vagy irodájában fokozottan fennáll-e a lopás veszélye. Egy dolog azonban biztos: ha pénzt, ékszereket és fontos dokumentumokat a fiókban hagy, nem fog nyugodtan aludni. Hogyan válasszon széfet, és milyen szempontokra kell figyelnie?

A széf vásárlása előtt mindenekelőtt fontolja meg:

 • Széf típusa és rendeltetése – dokumentumok, ékszerek, pénz, adathordozók, fegyverek, régiségek, … tárolására
 • Széf mérete – a kisméretű, munkaasztal alá szerelhető széfektől a szabadon álló széfekig
 • Széf elhelyezése – a nyilvánosság elől elrejtve, olyan helyen, ahol kisebb a tűz vagy a víz veszélye, …
 • Széf anyagfeldolgozása – a burkolat falvastagsága, az ajtók vastagsága, tűzállósága, …
 • Széf biztonsági tanúsítványa – meghatározza a tárolt tárgyak védelmi szintjét és az esetleges támadással szembeni ellenállás mértékét (időtartamát)
 • Zár kialakítása – kulcsos, mechanikus zár vagy elektronikus zár

Hogyan válasszon széfet

A széfek alapvető típusai rendeltetésük szerint

Ha megnézi a széfek kínálatát, szinte azonnal feltűnnek a különböző formák és méretek. Ez a rendeltetésükkel is összefügg.

Otthoni széfek

Az otthoni széfeket a ház vagy lakás belsejébe való beépítésre tervezték, és különböző méretekben és különféle biztonsági tanúsítványokkal kaphatók. Ebben a kategóriában olcsó széfeket és kiváló minőségű, egyedi készítésű széfeket egyaránt talál. Ezeket elsősorban készpénz, ékszerek, adathordozók és fontos dokumentumok tárolására használják. Bútorba, padlóba, valamint a falba helyezik ezeket. Ennek megfelelően bútorszéfekre, padlószéfekre és beépített széfekre is feloszthatók.

Fegyverszéfek

A fegyvertulajdonosoknak nem szabad alábecsülniük a fegyvereik tárolásának biztonságát. A fegyverekhez nem férhetnek hozzá illetéktelen személyek, akik ellophatják vagy visszaélhetnek velük. Nem szabad, hogy a gyermekek számára is hozzáférhetőek legyenek. Hosszú és rövid fegyverek tárolására szolgáló széfeket talál a kínálatban, amelyek a belseje fegyvertartókkal van felszerelve. Az ilyen típusú széfet jobb, ha tanúsított gyártótól vásárolja, ahol biztos lehet benne, hogy megfelel a szigorú biztonsági előírásoknak. A lőszereket a fegyverektől elkülönítve kell tárolni.

Biztonsági dobozok

A biztonsági dobozok formáját és kialakítását tekintve keskenyebbek, kompaktabbak és kevesebb értéktárgy tárolására szolgálnak. Biztonsági szintjük általában alacsonyabb, mint a széfeké, de ez nem minden termékre igaz. Egy drágább biztonsági doboz megbízhatóbb lehet, mint egy olcsó, no name széf. Formája miatt például egy zárható fiókban is elhelyezhető, és feltűnésmentes kialakításával elvegyül a könyvek között egy könyvespolcon, ahol a tolvaj talán észre sem veszi.
A biztonsági dobozok a bankokban is megtalálhatók – befektetési arany, fontos dokumentumok és drága értéktárgyak vagy gyűjtemények tárolására szolgálnak.

Pénzes dobozok

Ezek kisebb, kompakt, zárral ellátott dobozok, amelyek méretükből adódóan könnyen hordozhatók. Sokukhoz fogantyú is tartozik, amellyel meg lehet fogni. Belső terük fel van osztva a papírpénzek és az érmék tárolására, így jó áttekintést biztosítanak a készpénzről. Ezeket például az árusok használják a piacokon vagy vásárokon. Ezt a típusú dobozt pénzkazettaként vagy széfdobozként is ismerik.

Kulcsdobozok

A kulcsdoboz nemcsak irodában vagy üzletben lehet hasznos, hanem vendégházban, szolgáltató létesítményben és mindenütt, ahol nagyszámú kulcs halmozódott fel a kampókon. Amellett, hogy a kulcsokat biztonságosan egy helyen tartják, az akasztó elemek rendszerének köszönhetően szervezett rend is van bennük. A dobozhoz való hozzáférés mechanikus zárral vagy biztonsági kóddal biztosított.

Széf mérete

Milyen méretű széfet válasszon? A méret növekedésével nemcsak a széf súlya nő, hanem az ára is. Az egyes széfek befogadóképessége/kapacitása azonban korlátozott, ezért gondosan gondolja át a méret kiválasztását.
Tegye egy helyre az összes olyan tárgyat, amelyet a széfben szeretne tárolni. Tegye ezeket például egy dobozba próbaképpen, hogy nagyjából képet kapjon a széf jövőbeli belső méreteiről. Előzetesen számoljon némi rezervával, hogy a széf még évekig szolgálhassa Önt.

Széf elhelyezése

A széf mérete közvetlen összefüggésben van azzal a hellyel, ahová telepítve lesz. Minél kisebb a széf, annál kisebb a kapacitása, ugyanakkor annál több lehetőség van a feltűnésmentes elhelyezésre. Egy nagyobb széf is lehet a helyiségben, de még jobb, ha olyan szofisztikált helyet talál neki, amely nem vonja magára a nem kívánt látogatók figyelmét.

A széfeket szabadon álló széfekre, bútorszéfekre, beépíthető (falba beépíthető) széfekre és padlószéfekre osztják. Egyes konstrukciók/kialakítások többféleképpen is lehetővé teszik a beszerelést. A fix beépítés esetén a rögzítőelemek kiválasztása ugyanilyen fontos, és minőségileg a széfhez kell igazodnia. Használnak acélhorgonyokat, vegyi horgonyokat és nagyszilárdságú betonnal történő beöntést.

Fordítson kellő figyelmet a széf elhelyezésére (és esetleges elrejtésére), hogy az támogassa a biztonsági célt. Olyan helyiségben helyezze el, amelybe általában nincs bejárás, és amely egyéb biztonsági elemekkel is rendelkezik – pl. biztonsági ajtók, kamerarendszer, … A széf tulajdonosaként azonban Önnek akadálytalan hozzáférést kell biztosítani a széfhez, különösen, ha rendszeresen kezeli majd a széf tartalmát.

Anyagtervezés

Az otthoni széfek főként acélból készülnek. Az acélfalak és az acél ajtók különböző vastagságúak, az adott modell minőségétől és biztonságától függően. Magas szintű biztonságot nyújtanak a kompozit széfek, ahol az egyes fémrétegek közötti tér kompozittal, például betonnal van kitöltve. A tűzálló széfek esetében a héjba speciális anyagból készült további rétegeket helyeznek be, amelyek egy bizonyos ideig ellenállnak a tűznek.

értéktárgyak

Széfek biztonsági tanúsítványa

Egy minőségi széf számos magán- vagy üzleti helyiség része. A tárolt értéktárgyaknak megfelelő védelmet kell nyújtania. Minél nagyobb védelmet igényel, annál nagyobb gondot kell fordítania a minősített széf kiválasztására. Abban az esetben, ha lopás ellen biztosítva van a vagyona, érdeklődjön a biztosítótársaságnál, hogy milyen szintű biztonságot kell megvalósítania.

A széfek, páncélszekrények és biztonsági dobozok esetében különböző biztonsági osztályokkal találkozhat, amelyeket betűkkel és számokkal jelölnek. Fontos megfigyelni, hogy a termék az STN EN 14450 (két osztály) vagy az STN EN 1143-1 (ha a széfek biztonságára magasabb követelmények vonatkoznak – akár 14 osztály) szerint van-e tanúsítva. Az egyes osztályok a betörésállósághoz kapcsolódnak. Ha a széf biztonsági osztályba van sorolva, akkor a széfhez tanúsítvány is tartozik, és az ajtó a széf biztonsági osztályára vonatkozó információkat tartalmazó címkével van ellátva.

Széfzár

A széf lényeges része a zár, amelyet kulccsal, számkombinációval, biometrikus jellel (ujjlenyomat) vagy több megoldás kombinációjával lehet nyitni.

 • A pillangó biztonsági kulcs egy klasszikus megoldás. A széfet egy kulcsot használó személy nyitja ki. Óvakodjon annak elvesztésétől vagy ellopásától.
 • A mechanikus számkombinációs zár lehetővé teszi egy számkombináció (kód) beállítását, amelyet a széf tulajdonosa vagy a széf nyitására jogosult személy ismer. A beállított kombinációt meg kell jegyeznie. A kód erőssége a záron lévő pozíciók számától függ.
 • Az elektronikus kombinációs zár számlappal van felszerelve, és lehetővé teszi számos különböző számkombináció beállítását (például egy 3-12 számjegyű kódot). Az elektronikus mechanizmus elemekkel működik, ezért figyelembe kell vennie, hogy lemerülésük esetén ki kell cserélni ezeket. A jobb modellek még az elem teljes lemerülése előtt LED jelzővel tájékoztatják Önt az elem lemerüléséről.

Széfek ára

Mennyit fizet egy minőségi, otthoni használatra szánt széfért? A széf ára tükrözi a biztonsági szintet, valamint az anyag és a kivitelezés minőségét. A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető kínálatot.

✅ Széfek 70000 forintig

Ebben az árkategóriában találja a jelenleg legkelendőbb, alapvető otthoni használatra szánt széfeket. Ezek kisebb súlyú és kisebb kapacitású széfek, amelyekben a tulajdonosok értéktárgyaikat, irataikat vagy adathordozóikat tárolják. Fontos, hogy biztonságos helyet találjanak számukra, mivel általában nem rendelkeznek nagymértékű nedvesség- vagy tűzállósággal, és a kisebb súlyuk miatt viszonylag könnyen el is vihetők.

✅ Széfek 70000 és 350000 forint között

Ha nagyobb kapacitású és jobb biztonságú széfet szeretne vásárolni, nézzen körül az ebben az árkategóriában található széfek széles választékában. Nagyobb a súlyuk, sokukat állandó beépítésre tervezték. A keresett tulajdonságok között szerepel a megerősített acél héjszerkezet, a széf ajtajának magasabb szintű biztonsága és a tanúsított zár. Keresettek a víz- és tűzálló széfek.

✅ Széfek 350000 forinttól

A széfbe történő befektetés szorosan összefügg a benne tárolt tartalom értékével. A piacon több százezer és néhány millió forint közötti értékben kaphatók széfek – egyedi igényekre szabottan is. Nagy értéktárgygyűjtemények, ékszerek és nagyobb pénzösszegek tárolására tervezték ezeket, amihez magas biztonsági osztály is társul. Súlyuk meghaladhatja a több száz kilogrammot, fejlett rögzítési rendszerrel rendelkeznek, és a garancia ezekre a széfekre évtizedekig terjed.

Népszerű széf márkák

Mely márkák foglalkoznak széfek gyártásával? Az alábbi rövid listában néhány tippet találhat.

 • Richter Czech – Egy vállalat, amely vasalatok, zárak és hengerbetétek szállításával foglalkozik. Számos széfet kínálnak – elektronikus és mechanikus zárral.
 • Opticum – Alapvető, megfizethető modellek dokumentumok, valuta és ékszerek tárolására.
 • Rottner – Az osztrák biztonsági megoldásokat gyártó cég széles árspektrumban rendelkezik modellekkel – az olcsó biztonsági dobozoktól a luxus széfekig.
 • Valberg – Tűzálló bútorszéfek és precíziósan megmunkált széfszekrények érdekes kínálata.
 • T-Safe – A biztonsági rendszerek szállítója fali- és bútorszéfeket, biztonsági dobozokat, biztonsági széfajtókat és egyéb egyedi termékeket tart a kínálatában.
 • ISS – A német Inter Sicherheits Service az egyik legnagyobb európai széfgyártó cég. Széfek hatalmas választéka különböző biztonsági tanúsítványokkal, méretekben, felszereltséggel és árakon.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Richter Czech RS.18.EDK
+ Az otthoni széf egyszerű kezelhetősége és kompaktsága miatt közkedvelt
+ Egyrétegű szerkezettel rendelkezik
+ Űrtartalom 10,6 l
⭐ 100 %23500 Ft Alacsony ár
2.Richter Czech RS.50.EDK
+ Kényelmes elektronikus zár
+ Falba vagy padlóba horgonyzás lehetősége
+ Térfogat 46 liter
⭐ 100 %58500 Ft Alacsony ár
3.YALE Maximum Security Fingerprint Safe Professional
+ Az otthoni széf egyszerű kezelhetősége és kompaktsága miatt közkedvelt
+ Elektronikus zárral nyitható és zárható
+ Térfogata 49,8 l
⭐ 98 %110000 Ft Alacsony ár
4.VOREL Trezor 31 x 20 x 20 cm
+ Az otthoni széf könnyű kezelhetősége
+ Digitális zár és kompakt méretek
+ Szabadon elhelyezhető a helyiségben
⭐ 96 %29000 Ft Alacsony ár
5.Richter Czech TS.0309.M
+ Nincs szükség telepítésre
+ Tervezés könyvként
+ Kis méretek, mechanikus zár
⭐ 94 %6000 Ft Alacsony ár
6.SAFEWELL 30 Pénzkazetta
+ Kompakt mérete és fogantyúja megkönnyíti a széf szállítását
+ Mechanikusan, kulccsal záródik
+ Praktikus, lekerekített élekkel rendelkezik
⭐ 92 %6500 Ft Alacsony ár