Háztartás

A legjobb penészgomba elleni bevonatokat (recenziók és teszt) 2024

legjobb penészgomba elleni bevonatokat
A falakon lévő penész több szempontból is csökkenti az életminőséget. Hogyan szabaduljunk meg a penésztől, és hogyan kezeljük a falakat, hogy ez a hiányosság ne forduljon elő újra? Ha tippeket keres a legjobb falra való penészgomba elleni bevonatokhoz, tekintse meg választékunkat, amely ismert gyártók magasan értékelt termékeit tartalmazza.

A penész elleni küzdelem gyakran bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnik, és több változtatást igényel. Ha már tudja, hogy miért jelenik meg a penész a falon, akkor itt az ideje, hogy megszüntesse az okot, de kezelje és javítsa is a falat. A penész a fal kinézetére is jelentős hatással van. És míg a hagyományos falfesték elsősorban fedő és esztétikai célt szolgál, a minőségi penészgomba elleni bevonat olyan összetételű, hogy a további penészesedés ellen hat.

Ha még nincs tapasztalata a penészgomba elleni bevonatokkal, az alábbi útmutató áttekintést ad arról, hogyan működik egy gombaellenes bevonat, és mire kell figyelnie, a kiválasztásakor. A jó vásárlás érdekében vegye igénybe a gombaellenes bevonatok rendelkezésre álló tesztjeit és recenzióit, hogy értékes tapasztalatokat és benyomásokat szerezzen a festék falra történő felvitele utáni állapotról.

A legjobb penészgomba elleni bevonatokat (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Héra Penészgátló falfesték
+ Kiváló fedőképességű, fehér, matt belső falfesték
+ Anyagszükséglete 0,25-0,28 l/m2, ami függ a felhordás módjától, a felülettől és a hígítástól
⭐ 100 %7000 Ft Alacsony ár
2.Jub Jupol Citro Penészgátló Falfesték
+ Elsősorban olyan helyiségek falainak és mennyezetének dekorációs védelmére alkalmas
+ Magas páraáteresztő-képesség
+ Száraz dörzsöléssel szemben ellenálló
⭐ 98 %5000 Ft Alacsony ár
3.HET Hetline SAN Active Penészgátlós Falfesték
+ Penészgátló tulajdonságú matt fehér diszperziós falfesték
+ Tökéletes fedőképesség és eldolgozhatóság
+ Alkalmas felújított vakolatok festésére
⭐ 96 %7000 Ft Alacsony ár
4.MEFFERT Düfa Bad und Küchenfarbe penészgátló festék
+ Magas minőségű, mosásálló, gombaölő és baktériumölő beltéri matt fehér falfesték
+ Különösen alkalmas a nedves ipari körülményekhez
⭐ 96 %6000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon penészgomba elleni bevonatot

A falakon lévő penész nem jelent jót a belső térnek. Leggyakrabban sötétebb, szürkés foltok vagy kiterjedt térképek formájában jelennek meg a sarkokban, a mennyezet alatt vagy a bútorok mögött. Azonban a fehér falakon kevésbé feltűnő fehér penészgombák is megjelenhetnek, és észrevétlenül terjedhetnek nagyobb területeken.

A környezet, ahol biztonságban kell éreznünk magunkat, a falakon megjelenő penész miatt higiéniatlanná és egészségtelenné válik. Hogyan lehet megszabadulni a penészgombáktól, és hogyan lehet eltávolítani ezeket, hogy idővel ne terjedjenek újra?

A falakon lévő penész megjelenésének oka

Mielőtt nekilátna a penész eltávolításának, fontos, hogy alaposan mérlegelje a penész okát. A falakon kialakuló penész nem csak a régebbi házakra jellemző. Tömblakásokban és új építésű épületekben is megjelenik. A penész terjedéséhez ideális környezet a meleg és a nedvesség. Nincs szükségük sok fényre a terjedéshez. Milyen okai lehetnek a falakon megjelenő penésznek?

 • tartósan magasabb páratartalom a beltérben (pl. főzés, ruhaszárítása a beltérben, …)
 • a helyiség elégtelen szellőzése – különösen a téli hónapokban
 • a falakhoz közel elhelyezett bútorok, beépített szekrények problémás falakra történő beszerelése
 • szigetelés vagy ablakok cseréje, amelyek a korábban „lélegző“ falak hirtelen tömítését okozzák
 • hőhidak jelenléte a falak illesztésénél
 • a nedves építési folyamatok száradásának felgyorsítása
 • a falakba bejutó víz (elégtelen vagy hiányzó vízszigetelés)
 • a tető túlcsordulása, a tetőszigetelés károsodása
 • csőtörés, a szomszédoktól érkező víz

Néha csak egy ok van, máskor az ingatlantulajdonosoknak több ok kombinációjával kell megbirkózniuk. Ha a penész okát nem szüntetik meg, a penész többszöri intézkedés ellenére is visszatér, és még a legjobb penészgomba elleni bevonat is csak nagyon korlátozott hatást fejt ki.

nedves fal

A penész hatása az egészségre

A falakon lévő penész nem csak esztétikai hiba. A penészgombák előfordulásával kapcsolatban gyakran emlegetik azok egészségre gyakorolt ​​negatív hatását. Ennek tulajdonítják a megnövekedett számú megbetegedést, különösen a légúti és bőrbetegségek gyakoribb előfordulását, amelyek krónikus betegségekké alakulhatnak (asztma, allergia, ekcéma), valamint az immunitás általános gyengülését. Ha hosszabb ideig tartózkodik olyan területen, ahol penészlerakódások vannak, a szem irritációját és égését, a légutak nyálkahártyájának duzzanatát vagy visszatérő fejfájást tapasztalhat.

Hogyan lehet megszabadulni a falakon lévő penésztől?

Az alapvető dolog az érintett fal és vakolat állapotának felmérése. Egyes penészlerakódások kisebb mértékűek, és gyors beavatkozáshoz elegendő a penész, az algák és a gombák elleni megfelelő fertőtlenítőszer alkalmazása. Súlyosabb állapotok esetén a penész már agresszívan mélyebbre hatolt a falszerkezetbe, tartósan megváltoztatva a festék színét és a vakolat textúráját. Ilyenkor tehát nemcsak vegyszeres ártalmatlanításra van szükség, hanem az érintett részek mechanikus eltávolítására is, mivel a penészgomba már mélyen beágyazódott a falba. Gyakran azonban a fal a megnövekedett páratartalomtól szenved, amelyen a vakolat leválik és megrepedezik.

 1. Használjon penészgomba elleni fertőtlenítőszert, és a termék felhordása során alaposan szellőztessen. Leggyakrabban klórtartalmú terméket használnak, amely elpusztítja a penészt; kisebb mértékű penész esetén segít az ecet alkalmazása.
 2. Mérlegelje a helyzetet a penészgomba elleni termék alkalmazása után. Ha a vakolat mélyebben érintett, mechanikus eltávolításra lesz szükség. Nedvesítse be a falat egy szórófejes flakonnal, és kaparja le az érintett területet spatulával vagy drótkefével. Ne feledkezzen meg a reszpirátorról és a szellőztetésről.
 3. Hagyja megszáradni a megtisztított falat. Ha tartósan nedves, fontolja meg a fal professzionális alávágását, hogy megakadályozza a víz feljutását a falba. Bizonyos esetekben további gombaölő kezelések elvégzése javasolt.
 4. Ezután vigyen fel egy penetrációs bevonatot a falra. A megfelelő választás a gombaölő hatású penetrációs készítmény a penészképződés csökkentésére, az aljzat egységesítésére és megszilárdítására. Mélyen be tud hatolni a nedvszívó aljzatokba (vakolat, gipszkarton, beton, cement). Szerepe továbbá a végső bevonat tapadásának növelése, a felület nedvszívó képességének csökkentése és a felület páraáteresztő képességének fenntartása.
 5. Az utolsó lépésben vigyen fel festékbevonatot a penészgombák megtelepedése ellen, amely színtakarást biztosít, ugyanakkor elpusztítja és korlátozza a penészgombák keletkezését a kezelt falon.

Hogyan működik a gombaellenes bevonat?

A minőségi penészgomba-ellenes bevonat széles spektrumú biocideket tartalmaz, amelyek elpusztítják a mélyen megtelepedett gombákat, olyan környezetet teremtve, amelyben a penészgombáknak nincsenek megfelelő feltételei a további terjedéshez.

A penészgomba elleni bevonatot leggyakrabban a kritikus belső falakon alkalmazzák, és fehér, színezhető festék formájában jelenik meg. A színezéshez (az eltérő színeredmény elérése érdekében) azonos márkájú színező festéket kell használni.

A piacon a kész penészgomba elleni bevonatok mellett a „normál“ belső festékekhez különálló gombaellenes adalékanyagok is kaphatók. Szerepük az, hogy hosszú távú megelőző hatást fejtsenek ki a gombák, penészgombák, algák és zuzmók ellen, és ezáltal javítsák a festék tulajdonságait.

Gombaellenes bevonat – Milyen tulajdonságokra kell figyelni?

Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni – a gombaellenes bevonat olyan biocid hatású falfesték, amely a penész ellen hat. Amellett, hogy a penész elszaporodását hivatott korlátozni, várhatóan esztétikailag is javítja a fal megjelenését. A penészgomba elleni bevonat kiválasztásakor vegye figyelembe a következő jellemzőket:

 • Gombaellenes tulajdonságok – Ezeket a gombaölő és megelőző hatású biocid összetevők jelenléte biztosítja.
 • Felület meghatározása – Érdeklődjön, hogy a bevonat milyen felületre alkalmas, pl. vakolat, gipszkarton és szálcementlap, forgácslap, vakolatlan beton stb.
 • Fedési szint – Jó, ha tudja, hány rétegben kell felvinni a kívánt eredmény eléréséhez (általában 2-3 rétegben).
 • Fehérség – Ha reprezentatív fehéret szeretne, válasszon olyan beltéri festéket, amelynek fehérsége 95% feletti MgO (nappali helyiségekbe alkalmas). A ritkábban látogatott helyiségekben elegendőek a normál fehérségű festékek (legfeljebb 90% MgO).
 • Hozam – Egy számadat, amely megmondja, hogy hány milliliter festéket használ el egy négyzetméter falra. Ez azonban egy irányadó érték, amely függ az aljzat nedvszívó képességétől és érdességétől, valamint a festék hígítási arányától.
 • Páraáteresztő képesség – A páraáteresztő festék befolyásolja, hogy a fal hogyan kezeli a felesleges nedvességet. Olyan falakon használják, ahol nagyobb a kockázata annak, hogy a víz kicsapódik a felületen.
 • Kopásállóság – A kopásálló festékkel festett fal nem hagy nyomot a ruházaton. Nem enged ki semmilyen pigmentet.
 • Aljzat előkészítése – A gombaellenes bevonat felhordása előtt olvassa el figyelmesen a leírást az aljzat előkészítéséről.

festeni a falra

Hogyan kell alkalmazni a gombaellenes bevonatot?

Általános szabály, hogy ne fedje le az élő penészgombát gombaellenes bevonattal. Ez a bevonat hatékonyságának csökkenéséhez és a falon eddig tapasztalt komplikációk viszonylag korai visszatéréséhez vezet.

Az érintett területen először a meglévő penészgombát kell eltávolítani (kémiai és mechanikai úton), és a fal állapotától függően gombaölő hatású készítménnyel kell elvégezni a penetrációt.

Hogyan készítsük elő a falat a végső bevonat előtt? Az aljzatnak száraznak, tisztának, portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől mentesnek kell lennie. Az optimális fedés eléréséhez általában legalább két réteg felhordása szükséges – a rétegek között elegendő idővel és az ajánlott hígítással.

Penészgomba elleni bevonatok ára

Mennyit fizet egy minőségi penészgomba elleni bevonatért? Az ár függ a festék minőségétől és tulajdonságaitól, és természetesen magának a csomagolásnak a méretétől is. Éppen ezért már néhány ezer forintért is találhat kis kiszerelésű, bevált márkájú festékeket. Fontos, hogy 1 literre vagy 1 kilogrammra számoljuk ki az árat, és tájékozódjunk az hozamról és a bevonatok számáról.

✅ Penészgomba elleni bevonatok 2450 forintig

Ezek a legkisebb kiszerelésű gombaellenes bevonatok, és akkor érdemes ezekhez nyúlni, ha csak kisebb területre kell a bevonatot felvinni. Számítson arra, hogy legalább 2 rétegre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen befedje a penész által érintett falat.

✅ Penészgomba elleni bevonatok 2450 és 5250 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb gombaellenes falbevonatokat találja különböző kiszerelésekben. Az ár/csomagolás arány kedvezőbb. A választék széles, így jó eséllyel talál a kezelendő aljzathoz megfelelő festéket. A gombaölő hatás mellett figyelje a festék hozamát, kopásállóságát és fehérségét is.

✅ Penészgomba elleni bevonatok 5250 forinttól

Nagyobb területet kell kezelnie több réteg bevonattal? Akkor kényelmesebb lesz Önnek egy nagy kiszerelésű penészgomba elleni bevonatot vásárolni, ahol egy kilogramm vagy egy liter olcsóbbra jön ki. Ha biztos akar lenni a jó vételben, érdeklődjön a gombaellenes bevonatok értékelései és recenziói iránt. Az online vitafórumokon visszajelzéseket találhat a használatról, és arról is, hogy a vásárlók elégedettek voltak-e a gombaellenes hatással.

A legjobb penészgomba elleni bevonat márkák

Mely festékmárkák rendelkeznek a legjobb véleményekkel ebben a szegmensben?

 • Remal – A Remal gombaellenes festékbevonat hatékony a belső térben előforduló többféle penészgomba ellen. A festék nedves állapotban kopásállóságot mutat és 90%-os fehérséggel rendelkezik.
 • Primalex – A Primalex Mykostop hatékony gombaölő anyagokat tartalmaz és 92 %-os fehérséggel rendelkezik. A végső megjelenés megegyezik a Primalex Polarral. Egy másik termék, a Primalex Bacteria Resist egy mosható fehér beltéri bevonat, amely a baktériumok és penészgombák szaporodásának fokozottan ellenáll.
 • Jupol – A Jupol Citro egy népszerű gombellenes falfesték, amely kellemes citromillattal rendelkezik, és a felhordás utáni első napokban a tökéletes tisztaság érzetét kelti. Emellett nagyon páraáteresztő és száraz állapotban kopásálló.
 • Biozor – A Biozor bevonatok széles spektrumú biocideket tartalmaznak, amelyek algicid, baktericid és fungicid védelmet nyújtanak az aljzatoknak. Nemcsak a szokásos háztartási belső terekben, hanem kereskedelmi helyiségekben, uszodákban, ételkészítési létesítményekben, egészségügyi intézményekben stb. is alkalmazhatók.
 • Hetline – A Hetline SAN Active falfesték megelőző és megszüntető gombaölő hatású anyagokat tartalmaz. Alkalmas magasabb páratartalmú és rosszabb szellőzésű helyiségekbe (fürdőszobákba is). Matt, és akár 95%-os fehérségnek felel meg.
 • Caparol – A Caparol márka Indeko W festéke a kiváló minőségű mosható beltéri festékek közé tartozik. Gombaölő hatása mellett szükség szerint vízzel és tisztítószerrel is mosható károsodás nélkül.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Héra Penészgátló falfesték
+ Kiváló fedőképességű, fehér, matt belső falfesték
+ Anyagszükséglete 0,25-0,28 l/m2, ami függ a felhordás módjától, a felülettől és a hígítástól
⭐ 100 %7000 Ft Alacsony ár
2.Jub Jupol Citro Penészgátló Falfesték
+ Elsősorban olyan helyiségek falainak és mennyezetének dekorációs védelmére alkalmas
+ Magas páraáteresztő-képesség
+ Száraz dörzsöléssel szemben ellenálló
⭐ 98 %5000 Ft Alacsony ár
3.HET Hetline SAN Active Penészgátlós Falfesték
+ Penészgátló tulajdonságú matt fehér diszperziós falfesték
+ Tökéletes fedőképesség és eldolgozhatóság
+ Alkalmas felújított vakolatok festésére
⭐ 96 %7000 Ft Alacsony ár
4.MEFFERT Düfa Bad und Küchenfarbe penészgátló festék
+ Magas minőségű, mosásálló, gombaölő és baktériumölő beltéri matt fehér falfesték
+ Különösen alkalmas a nedves ipari körülményekhez
⭐ 96 %6000 Ft Alacsony ár