Kert és műhely

A legjobb permetezők (recenziók és teszt) 2024

legjobb permetezők
Van kertje vagy gyümölcsöskertje, és azon töpreng, hogyan lehet hatékonyan kijuttatni a permeteket és a műtrágyákat a növényekre? Egy permetező biztosan jól fog jönni. Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a legjobb permetezők? Ne hagyja ki tippjeinket a permetezőkre, amelyeket pozitív visszajelzések kísérnek.

A kertészkedésnek minden szinten megvan a maga varázsa. Akár egy gyönyörűen ápolt teraszról, akár egy gyümölcsfákból álló, kiterjedt gyümölcsöskertről van szó, valószínűleg tudja, hogy vannak olyan buktatók és kockázatok, amelyeket nem lehet elkerülni. Levéltetvek, hernyók, atkák, molyok, pajzstetvek, rügyférgek, gombás betegségek, mint a lisztharmat, monília, peronoszpóra, rozsdabetegségek, …. A növényeket fenyegető veszélyek felsorolását még néhány sorban folytathatnánk. Ha nem cselekszünk időben, az egész művelési erőfeszítés hiábavaló lehet. A növényvédő permetszerek és tápanyagokat tartalmazó műtrágyák gyors és egyenletes kijuttatásához hasznos, ha van egy megbízható segítő. A következő választási útmutatóban ezért tippeket és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan válasszon akkumulátoros, kézi vagy motoros kerti permetezőt.

Jó, ha tudja, hogy a kert méretéhez milyen térfogatú permetezőt válasszon, melyik típus a legmegfelelőbb, és milyen részleteket ne hagyjon figyelmen kívül. Fontos, hogy az ergonómiára, a biztonságra, a felhasznált anyagok minőségére és a jövőbeli használat követelményeire összpontosítsunk. A termékkínálat széles, és bizonyos momentumokban rossz vásárlásra késztetheti Önt. Ezért átnéztük a kerti permetezők tesztjeit és értékeléseit, és találtunk néhány magasan értékelt modellt, amelyek a következő rangsort töltik ki. Ha gyors vásárlásra vágyik, inspirálódjon választékunkból.

A legjobb permetezők recenziók és a mi válogatásunk szerint

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Agrimotor SX-15D
Tartály térfogat: 15 l
Típus: Akkumulátoros
5 out of 5 stars (5 / 5)33000 Ft Alacsony ár
2.Makita DUS054Z
Tartály térfogat: 5 l
Típus: Akkumulátoros
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)49500 Ft Alacsony ár
3.RURIS RS 1800 18 l
Tartály térfogat: 18 l
Típus: Akkumulátoros
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30000 Ft Alacsony ár
4.Expert XSP16B 16 l
Tartály térfogat: 16 l
Típus: Akkumulátoros
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)25500 Ft Alacsony ár
5.Kerti permetező 5 l
Tartály térfogat: 5 l
Típus: kézi
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon permetezőt

A kertápolás valamint a növények védelme és serkentése jó permetező segítségével lényegesen gyorsabb, célzottabb és sok szempontból biztonságosabb. Nemcsak az a fontos, hogy a megfelelő terméket válasszuk ki a növények védelmére és megerősítésére, hanem az is, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy pontosan oda juttassuk ki, ahol szükség van rá, és ne okozzunk extra károkat a termésben.

Mire figyeljünk a permetező kiválasztásakor? Miért kaphatók permetezők néhány ezer forintért vagy akár több százezer forintért? Tanácsot adunk Önnek, hogy milyen szempontok alapján érdemes döntenie.

Kerti permetező térfogata vs. kert területe

Az egyik alapvető kritérium a kert területe/mérete. A permetező térfogata természetesen ettől függ. A permetszer elkészítésének mindig naprakésznek kell lennie, mivel a permetszert nem szabad a permetezőtartályban hagyni. Minden használat után a permetező tartályát ki kell üríteni és alaposan meg kell tisztítani. Ez különösen akkor fontos, ha kisgyermekei vannak, vagy ha a permetezőt többen használják, és fennáll a veszélye, hogy nem lesz áttekintése arról, hogy mi van a permetezőben elkészítve.

 • A kis kertek vagy fás szárú növényekkel és virágágyásokkal rendelkező teraszok tulajdonosai 1-3 literes permetezőhöz nyúlhatnak. Ezek kézi permetezők (porlasztók), amelyek kialakításukban feltűnően hasonlítanak a kézi gőztisztítóhoz (kacsa). Nem kell nagy dózisú védőszert készítenie kis területek kezeléséhez. A legjobb megoldás erre egy kompakt permetező, amely méretét és súlyát tekintve könnyen kezelhető.
 • Egy normál méretű kertbe, ahol van néhány gyümölcsfa (vagy egy kis gyümölcsös), néhány ágyás és egy szezonális növények termesztésére szánt rész, egy 5-10/12 literes permetező, amelyet a vállán vagy a hátán hordoz, megfelelő. A 10 literes kapacitás a legnépszerűbb, mivel a legtöbb védőszer 10 liter vízben hígítható, és így elkerülhető a matematikai számítás. Ezek általában nyomásos vagy akkumulátoros permetezők, amelyek hosszabb permetezőszárral és több cserélhető fúvókával rendelkeznek a termék legpontosabb felhordása érdekében.
 • Ha Ön nagy földterület tulajdonosa, vagy nagy gyümölcsös, szántóföld vagy szőlőültetvény gondozója, akkor olyan permetezőre van szüksége, amely meggyőző teljesítményével, minőségi kialakításával és hosszú ideig tartó használat mellett sem lesz zavaró. Meg kell fontolnia, hogy mi a legmegfelelőbb Önnek. Egy átlagos térfogatú permetező, amelyet gyakrabban kell újratölteni, vagy egy nehezebb, nagyobb kapacitású (több tíz vagy több száz literes) permetező, amely egy feltöltéssel az egész területet le tudja fedni? Ebben a szegmensben tehát nemcsak jól felszerelt, motoros háti permetezőket talál, hanem kerekes permetezőket, permetező kocsikat és önjáró professzionális permetezőket is.

Kerti permetezők típusai

A kerti permetezők szortimentjét tekintve alapvető különbségek vannak – méretben, formában és a termék növények felé történő eloszlásának módjában. Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes konstrukcióknak?

Kézi permetezők

A kézi permetezőt könnyedén egy kézben tarthatja. Maximális térfogata 3 liter, súlya pedig alig több mint 3 kg, amikor teljesen tele van. Minél kisebb, annál könnyebb, de annál gyorsabban fogy el a tartalma. A működési elve egyszerű – hasonlóan sok kereskedelmi forgalomban kapható szórófejes tisztítószerhez. Ez egy dugattyús szivattyút tartalmaz, és a nyomás, amellyel működik, átlagosan 2-3 bar.

A jobban felszerelt modellek minőségi, állítható permetező fúvókákkal rendelkeznek, így keskeny, koncentrált sugár, valamint széles szórású, finom permetet is létrehozhat. Általában tartalmaznak egy szűrőt, amely megvédi a fúvókákat a dugulástól. Érdeklődjön a töltőnyak szélessége és a fogantyú/markolat elhelyezkedése iránt.

Nyomásos permetezők

A nyomáspermetezők kézi oldalsó szivattyúval rendelkeznek a gyors nyomás alá helyezéshez, és átlagosan 5 és 12 liter közötti térfogatúak. Vállra akasztható vagy hátra vehető változatban kaphatók. Ezért pántokat is tartalmaznak. Az olcsó permetezők esetében kényelmetlenül bevágódhatnak a vállakba. A kiváló minőségű vállra akasztható és hátra vehető permetezők már szélesebb, puha vagy párnázott pántokkal rendelkeznek a kényelem érdekében.

Az ilyen típusú permetezővel való munka általában gyors és problémamentes. Az üzemi nyomás a vezérlőkar néhány mozdulatával elérhető. A hosszabbító rúd segítségével magas és nehezen hozzáférhető helyekre is eljuthat. Népszerűek az állítható fúvókával felszerelt modellek – a koncentrált sugárzástól a finom ködig. Alkalmasak permetezésre dísz- és gyümölcsöskertekben, üvegházakban, fóliasátrakban, szőlőültetvényekben, valamint a kertben található, férgekkel fertőzött faelemek ápolására.

Akkumulátoros permetezők

Ha magasabb szintű kényelemre és egyszerű használatra vágyik, akkor a csendes és nagy teljesítményű akkumulátoros permetezők fogják felkelteni a figyelmét, ahol nem kell időt pazarolnia a kézzel történő nyomás alá helyezéshez. Mindenről a beépített mechanizmus gondoskodik, amelyet az akkumulátor táplál. Az ilyen permetezők valamivel drágábbak, mint a hagyományos, nyomásos modellek, és nehezebbek is lehetnek. Használatuk azonban sok esetben azonos. További bónusz, hogy a különböző nyomásszintek közötti választási lehetőség egyszerűen beállítható.

A rendszeres újratöltést azonban nem lehet elkerülni. A legjobb akkumulátoros permetezők körülbelül 4 órát bírnak ki egyetlen feltöltéssel. Az olcsóbbak körülbelül feleannyi időt. Ha nagy kertje van, és a konnektor a telek túloldalán van, akkor egy pót akkumulátorra lesz szüksége tartalékként.

Motoros permetezők

Az akkumulátoros permetezők közvetlen versenytársai a benzinmotoros permetezők. Drágábbak, zajosabbak, nehezebbek, és olyan károsanyag-kibocsátást okoznak, amely nem biztos, hogy mindenkinek tetszik. Azonban egyszerűbb és gyorsabb az üzemanyagot a benzin kannából feltölteni, mint megvárni, amíg az akkumulátor feltöltődik. Teljesítményük és magas üzemi nyomásuk még a legigényesebbek számára is vonzó. Az üzemi nyomás szorosan összefügg a hatótávolsággal, amely motoros permetezőgépek esetében több mint 15 m is lehet.

A folyékony permetszerek és műtrágyák kijuttatása mellett számos modell alkalmas szilárd szemcsés műtrágyák kijuttatására (szórására) is. Nagy teljesítményű fúvóként is használhatóak a kert karbantartásához. A legnépszerűbbek a háti motoros permetezők, a mezőgazdászok, a gyümölcstermesztők és a szőlősgazdák több tíz literes kapacitású profi készülékeket használnak, amelyek kerekekkel ellátott vázszerkezetre vannak szerelve.

Permetező szivattyúk

A permetező szivattyú biztosítja a megfelelő nyomást. A dugattyús szivattyú a leggyakrabban használt szivattyú, amelyet a membránszivattyú követ.

 • Dugattyús szivattyú – Vákuumot hoz létre, amely lehetővé teszi a folyadék beszívását a szivattyú zárt tartályába. A folyadékot ezután a tömlőn keresztül egy dugattyú segítségével nyomja ki. Ez a szivattyú típus a legelterjedtebb, és kis szilárd részecskék nélküli folyadékokhoz alkalmas.
 • Membránszivattyú – Ha nem ivóvízzel dolgozik, amely iszapot és kisebb szennyeződéseket tartalmazhat, jobb, ha olyan szivattyút használ, amely képes ezeket a szennyeződéseket felfogni. A membránszivattyú megvédi a dugattyút a sérüléstől. Kis oldhatatlan részecskéket tartalmazó oldatok esetében is hasznos.

Milyen nyomással dolgoznak a permetezők?

 • A legtöbb kerti permetező 2,5-3 bar nyomással működik. Ez elegendő nyomás ahhoz, hogy a permetszert vagy a folyékony műtrágyát kényelmesen lehessen applikálni. Ezzel a nyomással működnek elsősorban kézi és nyomásos permetezők. A hatótávolság néhány méter.
 • Az akkumulátoros permetezők körülbelül 5-6 bar nyomással dolgoznak, és a hatótávolságuk is körülbelül kétszerese a kézi készülékekének.
 • A motoros permetezők sokkal nagyobb nyomásra képesek (akár 30 bar), és hatótávolságuk meghaladhatja a 15 métert. A nagy nyomással működő permetezőgépek esetében a nyomás szabályozásának lehetősége üdvözlendő funkció, így Ön igény szerint közvetlenül befolyásolhatja a hatótávolságot.

Kerti permetezők tartozékai

 • Teleszkópos permetezőszár – Az egyik legpraktikusabb elem, amely megkönnyíti a magasabb vagy nehezen hozzáférhető helyek elérését. A beállítási tartomány átlagosan 0,6 és 1,2 m között van. Egyes permetezők egy kiegészítő rudat is tartalmaznak (egyenes vagy csuklós), amely néhány tíz centiméterrel meghosszabbítja a hatótávolságot.
 • Szűrők – A szűrők elsősorban a dugattyú és a fúvóka védelme érdekében vannak jelen a permetezőben. Ennek oka, hogy egyes folyadékok szilárd, oldhatatlan részecskéket tartalmazhatnak, amelyek fokozatosan működésképtelenné tennék ezeket a komponenseket. A szűrők azon az elven működnek, hogy a folyadékot egy szűrőbetéten keresztül szűrik.
 • Fogantyú – A teli permetezőgép könnyű hordozására tervezték.
 • Párnázott vállpánt – A keskeny vállpántok alapvetően csak egy megerősített szövetsávból állnak. Ezek a vállba bevághatnak. Ezért jobb, ha a pántok szélesebbek vagy csúsztatható párnázással vannak ellátva.
 • Fúvókák – A lapos, örvényes és kör alakú fúvókák keresettek. A koncentrált sugárnyalábtól a finom ködig állítható fúvókák tisztességesen használhatók.
 • Nyomásmérő – Áttekintést nyújt a tartályban lévő aktuális nyomásról.
 • Kerekek/Szállító kocsi – Egyszerűsíti a terjedelmesebb tartályok szállítását. A kerekes permetező jó megoldás az idősek számára is, akiknek már 10 kg is megterhelő lehet a hátukon.
 • Beépített biztonsági szelep – Szabályozza a tartályban lévő légnyomást és megakadályozza az esetleges túlnyomást, így biztosítva a biztonságos működést.

Permetezők ára

A permetezőbe való beruházás a kert méretétől, a használat gyakoriságától és nagymértékben a kényelemtől és a könnyű használhatóságtól függ.

✅ Permetezők 17500 forintig

A legolcsóbb permetezők már néhány ezer forintért megvásárolhatók. Ezek kisebb, kiegészítő felszerelés nélküli permetezők, amelyek inkább a szobanövények és az erkélyen lévő növények gondozására alkalmasak. A kisebb és közepes méretű kertek tulajdonosai a hosszabb teleszkópos rúddal és kényelmes vállpánttal ellátott vállra akasztható és hátra vehető nyomásos permetezőket kedvelik. A választék átlagon felüli, méretben, formában és színben változatos.

✅ Permetezők 17500 és 52500 forint között

Ha magasabb minőségű kialakítás, fokozott tartósság, megbízható és egyenletes eloszlatás különböző beállítási lehetőségekkel érdekli, akkor válasszon az 17500 és 52500 forint közötti permetezők közül, amelyek szilárd előfeltételt adnak a jó ár/teljesítmény arányhoz. Ezek a nyomókaros és akkumulátoros permetezők jó hírű gyártóktól származnak.

✅ Permetezők 52500 forinttól

Nagy teljesítményű benzines permetező vásárlásakor számolnia kell a magasabb beruházással. Jutalma a stabil teljesítmény, állítható tartomány a készítmények legpontosabb felviteléhez/applikációjához, a könnyű konstrukció, a hasznos felszereltség és a hosszabb munkavégzéshez elegendő térfogat.

A legjobb permetező márkák

 • SOLO – Különböző méretű és típusú permetezők széles választéka. Az olcsó kézi készülékektől a nagy teljesítményű akkumulátoros és benzines modellekig. Elégedett recenziók, magas piacképesség.
 • Hecht – A jól ismert cseh kerti felszerelések márkája jó ár/teljesítmény arányú permetezőket vett fel kínálatába. Többnyire hátra vehető modellek karral vagy motorral.
 • Gardena – A kihagyhatatlan szürke-türkiz kombináció a német Gardena márkára jellemző. A legnagyobb figyelmet a kézi és a nyomókaros permetezők kapták.
 • Kwazar – A kézi nyomásos permetezők egyik legszélesebb kínálata különböző térfogatokban. Egyes modellek fokozott vegyszerállósággal.
 • Proteco – A szlovák Proteco márka több, a jelenleg legkelendőbb hátra vehető nyomásos permetezőket is magáénak tudhatja. Kínálatukban kis térfogatú kézi permetezők és nagy térfogatú akkumulátoros permetezők is szerepelnek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Agrimotor SX-15D
Tartály térfogat: 15 l
Típus: Akkumulátoros
5 out of 5 stars (5 / 5)33000 Ft Alacsony ár
2.Makita DUS054Z
Tartály térfogat: 5 l
Típus: Akkumulátoros
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)49500 Ft Alacsony ár
3.RURIS RS 1800 18 l
Tartály térfogat: 18 l
Típus: Akkumulátoros
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30000 Ft Alacsony ár
4.Expert XSP16B 16 l
Tartály térfogat: 16 l
Típus: Akkumulátoros
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)25500 Ft Alacsony ár
5.Kerti permetező 5 l
Tartály térfogat: 5 l
Típus: kézi
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár