Kert és műhely

A legjobb robotfűnyírók (teszt 2024)

legjobb robotfűnyírókAmikor néhány évvel ezelőtt a robotporszívók után megjelentek a színen a robotfűnyírók, nagy felfordulást okoztak. Egy robotfűnyíró valóban képes levágni a füvet, és mentesítheti Önt attól, hogy hetente füvet nyírjon? Ma már tudjuk, hogy igen! A csendes, praktikus és megbízható robotfűnyírók számos gondozott kertben, sőt a kiállítási kertekben is beváltak. Az elégedett tulajdonosokat még a magasabb áruk sem riasztotta el. Annak érdekében, hogy ne fogjon mellé, áttekintettük a termékek jellemzőit, és tippeket adtunk a piacon jelenleg elérhető legjobb robotfűnyírókra. Cikkünkben megtalálhatók az igényes felhasználók számára kialakított modellek, valamint a jó ár / teljesítmény arányú fűnyírók is.

Hogyan működik a robotfűnyíró? Milyen típusú telekre alkalmas? Egyedül dolgozik, vagy felügyeletre szorul? Milyen kritériumok alapján kell kiválasztani a robotfűnyírót? Ebben a cikkben minden fontos információt megvitatunk, amelyeket érdemes tudni, hogy ne bánja meg döntését és befektetését. Mindenekelőtt fektessen hangsúlyt az energiaforrásra/ tápellátásra, a maximális lejtőre, amelyen a fűnyíró képes dolgozni, valamint a vágószélességre. Figyelmükbe ajánljuk továbbá a robotfűnyírók felhasználói értékeléseit is, ahol megismerheti a felhasználók véleményét, s nem árt ismerni a független tesztekben sikeresnek kikiáltott modelleket sem.

A legjobb robotfűnyírók 2024

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gardena SILENO Smart city 500
Munkaszélesség: 160 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 65 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 20-50 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)506000 Ft Alacsony ár
2.Worx LANDROID M700 Plus
Munkaszélesség: 180 mm
Munkaterület: 700 m2
Működési idő: - perc
Töltési idő: 150 perc
Min.-Max vágási magasság: 30-60 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)450000 Ft Alacsony ár
3.Gardena SILENO Smart Life 1250
Munkaszélesség: 220 mm
Munkaterület: 1250 m2
Működési idő: 65 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 20-50 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)636000 Ft Alacsony ár
4.Bosch Indego S+ 500
Munkaszélesség: 190 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 60 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 30-50 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)325000 Ft Alacsony ár
5.Kärcher RLM 4
Munkaszélesség: 200 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 50 perc
Töltési idő: - perc
Min.-Max vágási magasság: 25-55 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)468000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon robotfűnyírót

Azon gondolkodik, hogy pontosan milyen robotfűnyírót vásároljon? Először is jó tudni, hogy a kiváló minőségű robotfűnyíró teljesen önálló – a dokkoló állomásról elindul, majd nyírja a füvet addig, amíg az akkumulátor kapacitása elegendő, és a teljes lemerülés előtt visszatér rá újratöltés céljából. Egy pontosan meghatározott területen működik,a levágott füvet finomra aprítja és visszaszórja a fűbe, tehát nem kell aggódnia a gyűjtőkosár ürítése miatt. Ugyanis ilyen nincs. Az átlagos robotfűnyíró ára azonban meghaladja néhány felső kategóriás benzines fűnyíró árát. Ez néhány százezer forintot jelent, amit kompenzál a nagyfokú kényelem, valamint a fű automatikus levágása az Ön jelenléte nélkül. Tehát mire ügyeljen a választáskor? Hogyan vegye figyelembe a földterület jellemzőit?

Hogyan működik a robotfűnyíró?

Magjában el van rejtve egy elektromos motor, amelyet akkumulátor hajt. A kaszálni kívánt területet drót / kábel határolja. (A talajba kell szúrni néhány karót, majd drót segítségével kijelölni az adott területet a talajon vagy néhány cm-rel a talaj felett vezetve.) A beépített érzékelőknek köszönhetően a robotfűnyíró biztonságosan mozog a gyepen és nem halad a megjelölt területen kívül, tehát nem áll fenn a veszély, hogy virágágyásokba kerül. A drágább modellek fel vannak szerelve GPS navigációval, valamint pontosan beprogramozható a mozgásuk. A határoló vezeték mellett néhány modellnél vezetőt kell elhelyezni a parcellán is – kezdve a dokkoló állomástól egészen a legtávolabbi vágási pontig. A fűnyíró a teljes lemerülés előtt megpróbálja megtalálni ezt a vezetéket, és a vonal mentén gyorsan visszatér a töltőállomáshoz.

A robotfűnyíróval történő kaszálás nem hoz létre „sávokat” a fűben, mint a hagyományos elektromos vagy benzines fűnyírók esetében, amikor a fűnyíróval a kertben fel-le járkál. Az ilyen típusú fűnyírónak megvannak a saját algoritmusai, a kaszálási minta szabálytalan, és akadály felmerülésekor megváltoztatja az irányt. Ha azonban bevált modellt választ, biztos lehet benne, hogy a gyep minden területen azonos magasságúra lesz lenyírva.

Robotfűnyíró munka közben
Robotfűnyíró munka közben

Milyen fűre lehet használni robotfűnyírót?

Érdemes figyelembe venni, hogy a robotfűnyírót nem magas fű levágására tervezték. Mielőtt a robotfűnyírót először használná, ne hagyja ki a szokásos fűnyírást egy klasszikus fűnyíróval. A robotfűnyírók elsősorban a gyep napi nyírására szolgálnak. Ha gyakran van használva, kiváló pontossággal vágja a milliméteres növekedéseket. Egyedül, zaj nélkül és automatikusan, abban az időben, amit előre beállított, elvégzi a feladatot Ön helyett. Konstrukciója és motorteljesítménye nem vetíti előre, hogy legyőzné a sűrű füvet is.

Az Ön telke vs. robotfűnyíró – milyen tényezők döntenek?

Talán a legfontosabb tényezőhöz érkeztünk – a földterület méretéhez és formájához. Az Ön kertje egy robotfűnyíró munkahelye. Az alábbi sorokban közelebbről megvizsgáljuk az összes fontos paramétert, amelyek az automatikus fűnyíráshoz kapcsolódnak. Nyilvánvaló, hogy egy nagy, egyenetlen, különböző magasságszintekkel rendelkező gyepterülethez egy magasabb árkategóriájú robotfűnyíróra van szükség, amely nemcsak jobb teljesítményt jelent (ebben az esetben a gyepterület négyzetmétere, amelyet képes levágni), hanem a tökéletesített tájékozódási és navigációs képességet is. Ezzel szemben, ha a gyepterület kisebb, szabályos és egyenletes, egy kicsit engedhet az elvárásokból, s ez néhány tízezer forint megtakarítást eredményezhet.

A robotfűnyíró alapvető jellemzői és paraméterei

Hogyan találja meg a kertjéhez megfelelő robotfűnyírót? Összpontosítson a következő jellemzőkre és paraméterekre:

Burkolat

A robotfűnyíró alapvető kialakítása nagyon hasonló a robotporszívóhoz. A burkolat edzett műanyagból készül, a meghajtás a hátsó kerekeken található, elöl kisebb forgógörgők vannak, amelyek megváltoztatják az irányát, valamint a legfontosabb – vágókés vagy három forgó vágóél („penge“).

Energiaforrás és töltés

A készülék magjában egy elektromos motor van elrejtve, amelyet akkumulátor hajt. Leggyakrabban kiváló minőségű Li-Ion akkumulátorról van szó, kiváló paraméterekkel. Nagy kapacitású, teljesítménye nem csökken, így az utolsó százalékig stabil teljesítményt nyújt. Átlagosan a Li-Ion akkumulátor, amelyet a robotfűnyírókba terveztek 900 -1000 töltési ciklust bír ki, és becslések szerint legalább öt év az élettartama.

Az akkumulátorokhoz hasonlóan – vegye figyelembe a paramétereket, például a töltési időt, az átlagos kaszálási időt töltésenként. A boltok kínálatában valószínűleg csak néhány olyan régebbi modellt talál, amelyek addig működnek, amíg teljesen le nem merülnek, majd az időjárás szeszélyeinek kitéve várnak a fűben, amíg észre nem veszik őket. A modern robotfűnyírók maguk is felismerik az akkumulátor kritikus értékét, és gyorsan visszatérnek a dokkoló állomásra.

Teljesítmény

Elektromos fűnyíróknál a kilowattokhoz, benzineseknél a lóerőhöz (HP) vagyunk szokva, a robotfűnyíróknál ez négyzetméter óránként. A teljesítmény körülbelül 100 – 300 m2 / óra. A kaszálási idővel együtt egy nagyon egyszerű matematikával kiszámolhatja, hogy hány m2 gyepterületet képes levágni egy feltöltéssel az Ön által kiszemelt készülék. Általában azonban elegendő a leírások szerint orientálódni – pl. 400 m2-ig, 600 m2-ig, 1000 m2-ig terjedő gyepterülethez használható. Mindig számoljon rezervával, legalább 10-20%-kal. Például, ha a gyepterület mérete 580 m2, keressen olyan robotfűnyírót, amelyet 800 m2 területre ajánlanak. Ha sűrű fűben és enyhe emelkedőkön kell átkelnie, akkor az akkumulátor kicsit gyorsabban lemerül, mint sík területen.

Lejtés

A földterületet nem lehet kizárólag a tagoltsága alapján értékelni. A robotfűnyírónak képesnek kell lennie arra is, hogy megbirkózzon a domborzattal – lejtőkkel és emelkedőkkel. A lejtés két nagyságrendben fejezhető ki – fokokban vagy gradiens százalékban. Még az olcsóbb alap robotfűnyírók is képesek 10%-os lejtő kezelésére. Jobb elképzelés érdekében: a 10%-os lejtés egy méteres magasságkülönbség egy 10 méteres területen. A jobban felszerelt fűnyírók 25%-nálnagyobb lejtővel is elbírnak. Némelyik akár 45%-os lejtővel is (24 °-os szög) boldogul. Vigyázzon, ne keverje össze a százalékokat a fokokkal. Az említett 10%-os lejtő 5,7 °-os szöget jelent. (A számológép vázlattal ITT található.)

Vágási szélesség és vágási magasság

Annak biztosítása érdekében, hogy a gyep minden ponton egyenletesen legyen levágva, egyértelmű, hogy lehetősége van beállítani a vágási magasságot. Ez kb. 20 – 80 mm intervallum. Általánosan érvényes, hogy minél alacsonyabb a fűszál magassága, annál hatékonyabban képes elvégezni a munkát a robotfűnyíró. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az első kaszálás előtt a füvet például egy benzines fűnyíróval a kívánt magasságra le kell kaszálni, és a robotfűnyíró ezt a magasságot a következő időszakban fenn fogja tartani.

A vágási szélességének kiválasztásakor orientálódjon a terület mérete és domborzata szerint. A 20 cm vágási szélességgel rendelkező fűnyírók jobban manővereznek, alkalmasak kisebb területekre és kicsit gyorsabban mozognak a gyepen. Az 50 cm vágási szélességgel rendelkező fűnyírók nagyobb gyepterülethez alkalmasak, nagyobb teljesítményűek, de munkájuk nem feltétlenül olyan alapos a nehezen elérhető, tagolt területeken.

Vezérlés és beállítási lehetőségek

 • Digitális LCD kijelző + kezelőpanel – lehetővé teszi a normál manuális működtetést, a programválasztást.
 • A Wi-Fi / Bluetooth és a mobilalkalmazás kihasználása – írja be az utasításokat, állítsa be a tevékenység kezdetét, és programozzon be egy heti robotfűnyíró üzemmódot a mobilalkalmazáson keresztül.
 • GPS modul – vele tökéletesen megtervezheti és nyomon tudja követni a fűnyíró mozgását a területen, optimalizálva annak működését, ahogy Önnek megfelel.
 • Kaszáló zónák száma – az alap robotfűnyírók egyzónásak– jelöljön ki egy zónát (gyepterület), állítsa be a programot és a fűnyíró kaszál. Speciális modellek esetében a fűnyíró beprogramozható 2-4 zónára. Csak annyit kell tennie, hogy áthelyezi a fűnyírót a telek következő részébe, kiválassza a megfelelő programot és a robotfűnyíró folytatja a kaszálást.
 • Drift és lejtés újraszámítás – a fejlett robotfűnyírók be tudják állítani működésüket, sebességüket és vágási szélességüket még akkor is, ha lejtőn vágnak, annak érdekében, hogy stabilan és egyenletesen működjenek.

Biztonsági elemek

 • Esőérzékelő – gyorsan visszatér a dokkoló állomásra, miután a fűnyíró észlelte az esőt.
 • Ütésérzékelő – a fűnyíró előre felismeri az akadályokat és elkerüli azokat (ez a technológia a drágább modellekben található meg).
 • Magasságváltozás észlelése – a kések forgása automatikusan leáll, ha a fűnyírót kaszálás közben felemelik vagy felborul.
 • Hangjelzés felemelkedéskor – a fűnyíró hangjelzéssel figyelmezteti Önt, ha megváltozott a helyzete. Lopásgátló riasztás funkció.
 • PIN kód – védelem az illetéktelen használat ellen. Aki nem ismeri a kódot, nem tudja elindítani a fűnyírót. Ha valaki ellopja telkéről, az kaszálni nem fog tudni vele.

Robotfűnyírók ára

Milyen felszerelést és funkcionalitást kínálnak a különböző árkategóriák?

✅ Robotfűnyírók 250000 Ft-ig

Az alap árkategóriában különösen a 400 m2-nél kisebb területű és minimális lejtésű telkek tulajdonosai találnak robotfűnyírókat. A vágási szélesség, az összteljesítmény és az akkumulátor üzemidő az alacsonyabbak közé tartoznak. A technológiákkal való felszereltség alap, csak a szükséges érzékelők vannak jelen.

✅ Robotfűnyírók 630000 Ft-ig

A magasabb árkategóriában találhatók jelenleg a legnagyobb eladásszámok a robotfűnyírókból, nagyon jó minősítéssel, amelyek 600 és 1500 m2 közötti területre alkalmasak. Az általános kialakítás, a teljesítmény, a vágószélesség és a lejtő leküzdésének képessége ezeknél a készülékeknél sokkal jobb. Örülhet a kényelmes és praktikus elemeknek, mint például a biztonsági kód, hangjelzés, esőérzékelő, okostelefon-vezérlés.

✅ Robotfűnyírók 630000 Ft-tól

Magasan az átlag fölött, tökéletes felszereltség és hosszú üzemidő egyetlen töltéssel, amelynek köszönhetően a csúcsminőségű robotfűnyírók akár 300 m2-tis képesek lekaszálni óránként. Ha tagolt földterülete kb. 1500 m2 és lejtése meghaladja a 25%-ot, akkor valószínűleg a drágább kategóriában kell vadásznia. Támaszkodjon a bevált prémium márkákra, amelyekkel már rengeteg a tapasztalat.

Videó

A legjobb robotfűnyíró márkák

Mely márkák uralják a robotfűnyíró teszteket? Melyek büszkélkedhetnek a fogyasztók jó véleményével, továbbá melyek érnek el kiváló minősítéseket? Alább található a márkák áttekintése, amelyek számára a robotfűnyírók gyártása nem csupán véletlenszerű kísérlet. Fejlesztésükre komoly erőfeszítéseket fordítottak, így bízhat termékeikben.

 • Gardena – egy tekintélyes márka, a német Konsument (05/5018) és a Stiftung Warentest (05/2018) robotfűnyíró tesztek győztese. Teljes körű szervizt és felszerelést kínál a lelkes kertészek számára annak érdekében, hogy munkájuk a lehető legkönnyebb legyen. Több mint 30 kiváló minőségű robotfűnyíró modellt kínál, 190000 – 630000forint közötti vételárban.
 • Honda – elegáns kialakítás és kiváló kaszálási eredmény – ezek a jó minőségű Honda robotok alap tulajdonságai, amelyek akár 4000 m2-es gyepterületet is képesek karbantartani. Ez a márka is megnyerte a Konsument és a Stiftung Warentest teszteket a 2014-es évben.
 • Bosch – egy bevált német márka, amely kiváló vezeték nélküli szerszámokat és kerti berendezéseket gyárt. Ilyenek minden bizonnyal az intelligens Bosch robotfűnyírók is, 190000 – 440000forintos áron.
 • Robomow – közel 20 különféle modellt kínál ez a hagyományos márka, a közismert Robomow márkanévvel, amely úttörő ebben a kategóriában. Jól felszerelt fűnyírókat kínál különböző árakon, különböző méretű gyepterületekre – 400 m2 és 5000 m2 között. Legtöbb közülük vezető helyet foglal el a német független tesztekben, ahol nagyon jó és kiváló értékeléseket gyűjtöttek. A Robomow RS 615 a dTest nyertese (2017/04).
 • Hecht – népszerű cseh márka a műhelyszerszámok és kerti felszerelések körében, melynek kínálatában számos praktikus, olcsóbb robotfűnyíró is megtalálható – kisebb kertekbe.
 • Husqvarna – a svéd Husqvarna már régóta garantálja az átlagon felüli minőséget. Robotfűnyírói rendszeresen kiemelkedő helyeket foglalnak el a szakértői értékelésekben. Elvárhatja a magas teljesítményt, a professzionális kialakítást, valamint nagy területekre is ideálisak, de ezzel együtt magasabb árral kell számolnia (285000 – 1585000Ft).
 • Worx – ez a márka elsősorban a professzionális elektromos szerszámok kedvelői által ismert. A Landroid robotfűnyírói jól felszereltek (beleértve a Wi-Fi-t is), gyorsabban mozognak a telken, mint a versenytársai, és elérhető áron (140000 forinttól 475000 forintig) megvásárolhatók.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kezdje el a fűnyírást a robotfűnyíróval?

 1. Először gyűjtsön össze a gyepterületről minden szilárd tárgyat, amelyek szükségtelenül megnehezítik a fűnyíró mozgását (játékok, labdák, kövek, ágak …). Ha a fű 10 cm-nél magasabb, vágja le egy klasszikus fűnyíróval.
 2. Az első használat előtt pontosan ki kell jelölnie a vágási területet a határoló vezetékkel. Zárt területnek kell lennie, semmilyen kihagyott, nyitott helynek nem szabad maradni. Ha tavacskája van a kertjében, hagyjon legalább 30–40 cm széles sávot körülötte.
 3. Helyezze a dokkoló állomást könnyen elérhető helyre, ne a telek sarkába. Ne tegye ki közvetlen napfénynek és az öntözőfúvókák hatótávolságának.
 4. Húzza ki a vezetőhuzalt a dokkoló állomás és a legtávolabbi kaszálási terület között, amely visszavezeti az alacsony akkumulátor töltöttségi szinttel rendelkező robotfűnyírót az állomásra.
 5. Programozza be a fűnyíró működését – manuálisan a kezelőpanelen vagy egy okostelefon-alkalmazáson keresztül.

Hogyan kell gondoskodni a robotfűnyíróról?

A robotfűnyíró karbantartása nem bonyolult. Nem kell üzemanyagot feltöltenie, olajat cserélnie, szűrőket tisztítania, vagy a bosszantó hosszabbító kábelt maga mögött húznia. Nincs gyűjtőkosara, mert a levágott füvet azonnal visszaszórja a fűbe. Különös figyelmet kell fordítani az alváz, a kések és a kerekek rendszeres tisztítására. A késeket időről időre élezni kell, mint más típusú fűnyírók esetében.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gardena SILENO Smart city 500
Munkaszélesség: 160 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 65 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 20-50 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)506000 Ft Alacsony ár
2.Worx LANDROID M700 Plus
Munkaszélesség: 180 mm
Munkaterület: 700 m2
Működési idő: - perc
Töltési idő: 150 perc
Min.-Max vágási magasság: 30-60 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)450000 Ft Alacsony ár
3.Gardena SILENO Smart Life 1250
Munkaszélesség: 220 mm
Munkaterület: 1250 m2
Működési idő: 65 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 20-50 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)636000 Ft Alacsony ár
4.Bosch Indego S+ 500
Munkaszélesség: 190 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 60 perc
Töltési idő: 60 perc
Min.-Max vágási magasság: 30-50 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)325000 Ft Alacsony ár
5.Kärcher RLM 4
Munkaszélesség: 200 mm
Munkaterület: 500 m2
Működési idő: 50 perc
Töltési idő: - perc
Min.-Max vágási magasság: 25-55 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)468000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új robotfűnyíró kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a legjobb robotfűnyíró kiválasztásában a piacon.