Háztartás

A legjobb ruhaszárítók (recenziók és teszt) 2024

legjobb ruhaszárítók
Ön is keresi a módját, hogy a nedves ruhanemű szárítását a lehető legkönnyebbé tegye? Biztos akar lenni abban, hogy a teregetés/felakasztás után a helyén marad? Valószínűleg vett már néhány olcsó szárítót, de azok folyton felborultak, és csak bosszúságot okoztak. A legjobb ruhaszárító megtalálása nem kell, hogy nehéz legyen, ha tudja, milyen márkákat kell keresnie. Azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a hely, hogy kint vagy bent akarja-e szárítani a ruhát, és hogy milyen gyakran mos. Ezért összeállítottunk egy válogatást minőségi ruhaszárítókból – beltéri, erkélyen, fürdőszobában vagy a kertben való használatra -, hogy mindenki megtalálja itt a kedvencét vagy inspirálódjon.

Kíváncsi, hány méter zsinórra van szüksége egy mosási ciklushoz? Milyen lehetőségek vannak a szárító rögzítésére a kertben? Mit tegyen, ha kevés a hely a lakásában, és olyan szárítót keres, amely nem foglalja el a fél szobát? A gyakorlati útmutatónkban bemutatjuk a különböző ruhaszárító típusokat és azok felhasználási területeit. Megismerheti előnyeiket és hátrányaikat, a stabil, jó teherbeírású szárítók jellemzőit, és úgy gondoljuk, hogy pontosan az Ön igényeinek megfelelő megoldást talál. Ezenkívül ne hagyja figyelmen kívül a ruhaszárítók felhasználói véleményeit és tesztjeit, ahol megtudhatja a használattal kapcsolatos tapasztalatokat és az általános értékeléseket.

A legjobb ruhaszárítók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Leifheit PEGASUS 180 Classic
A zsinór teljes hossza: 18 m
Anyag: műanyag + fém
Súly: 3,81 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)14000 Ft Alacsony ár
2.Vileda Infinity
A zsinór teljes hossza: 27 m
Anyag: fém
Súly: 5,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36000 Ft Alacsony ár
3.VILEDA Mixer 4 40 m
A zsinór teljes hossza: 40 m
Anyag: acél
Súly: 4,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)16500 Ft Alacsony ár
4.InnovaGoods
A zsinór teljes hossza: 18+ m
Anyag: alumínium + ABS
Súly: 6 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
5.Leifheit PEGASUS 150 Solid
A zsinór teljes hossza: 15 m
Anyag: fém
Súly: 3,55 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12000 Ft Alacsony ár
6.Favonia függő ruhaszárító - Metaltex
A zsinór teljes hossza: 2 - 2,5 m
Anyag: fém
Súly: 0,465 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4500 Ft Alacsony ár
7.Wenko Profi Single
A zsinór teljes hossza: 5,5 m
Anyag: fém
Súly: 1,84 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon ruhaszárítót

Kültéri vagy beltéri szárító – mindegyiknek megvannak a maga előnyei és felhasználási lehetőségei. Míg a szabadban nem kell helyet spórolnia, és egy tágas kerti szárítóra akár 5-6 kosár kimosott ruhanemű is elfér, míg bent biztosan meggondolja, hogyan és mikor szárítson, különösen a téli hónapokban, amikor nem tudja kihasználni a szép, napos időjárást a szárításhoz. Döntés előtt áll, hogy milyen ruhaszárítót vásároljon? Akkor az alábbi cikk tökéletes az Ön számára.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kültéri ruhaszárítónak?

A kinti szárításnak kétségtelen előnyei vannak – a ruhanemű gyorsan szárad, friss illatú, a fehér szín gyönyörűen ragyogó, és nem kell aggódni a helyiségekben felgyülemlő nedvesség miatt.

  • A kerti szárító kiválasztásakor a méret számít – különösen a teljes átmérő és az egyes karok közötti távolság. Mivel a legtöbbjük forgatható, olyan helyet kell találnia, ahol az akasztó kezelése problémamentes lesz – nincsenek a közelben fák, falak, oszlopok.
  • Hány méter zsinórra van szüksége egy kosár ruhaneműhez? Ha egy hagyományos mosógépe van, amelynek dobja 5-6 kg szennyeshez való, akkor egy mosáshoz 10 m zsinórra lesz szüksége. Így egy 40 m hosszú zsinórral ellátott kültériruha szárítón 4 “ tétel“ mosott ruha fér el.
  • Figyeljen a leghosszabb zsinórok hosszára (különösen a rotációs ruhaszárítók esetében) – így tudni fogja, hogy a szárítóra elfér-e a nagyméretű ágynemű vagy a kimosott takarók.
  • Ügyeljen a zsinórok közötti távolságra – minél közelebb vannak, annál nehezebb kezelni a ruhaneműt, és annál tovább tart a száradás.
  • Ne hagyja figyelmen kívül a magasságállítás lehetőségét sem. Előfordulhat, hogy nem éri el a fix magasságú kerti forgó ruhaszárítót, és gyakran csak a telepítés után jön rá.
  • A legjobb ruhaszárítók érdekes funkciókat kínálnak – például kampókat az akasztók felakasztásához minden egyes tartórúdon, automatikus zsinórfeszítést vagy akár szabadalmaztatott zsinórbehúzó rendszert (pl. a Leifheit Linomatic 4000 Deluxe ruhaszárító). A ruhaszárítók felszereltségében praktikus klipeket is találhat alsónemű és zokni számára.

ruhaszárító

A kültéri szárítók típusai

Kerti ruhaszárító – forgatható

Ki ne ismerné a fém T-állványokat hosszú, kifeszített zsinórokkal? Természetesen a házak melletti kertekben még most is sok ilyennel találkozhatunk, de a forgatható konstrukciók egyre népszerűbbek. Ugyanolyan masszív teret kínálnak, de a pozíciójukat is változtathatja, és még a ruhanemű teregetésekor/felakasztásakor sem kell annyira megerőltetnie magát, hiszen az üres részt mindig maga felé fordíthatja. Ha van kertje, akkor ez a szárítótípus nyilvánvalóan az 1. számú választás az Ön számára.

Jellemzője egy fix tartó rúd és leggyakrabban 4 oldalkar, amelyek között különböző hosszúságú zsinórok vannak kifeszítve. A rögzítés módja fontos. Míg egyes szárítókat szilárdan be kell betonozni a helyükre, mások úgynevezett „vakonddal“ vannak felszerelve – egy talapzat, amelyet a földbe kell fúrni, és a szárítót a vakondba kell szerelni. Előnye, hogy megváltoztathatja a szárító helyét, például ha úgy találja, hogy az eredeti hely nem elég napos vagy túl szeles. Mindkét esetben azonban lehetőség van a szárító tartó részének eltávolítására, hogy télen ne legyen feleslegesen kitéve a fagynak.

Kültéri ruhaszárító – erkélyre/ablakra

Ha nem szeretne helyet veszíteni az erkélyen, vagy ha nincs is erkélye a lakásának, jó választásnak bizonyulnak az ablakra vagy az erkély korlátjára könnyen felszerelhető szárítók. A fesztávolság állítható, súlyuk kb. 2-4 kg. Válassza a bevált, jó recenziókkal rendelkező gyártók modelljeit, így biztos lehet benne, hogy a szárító bírja a teljes terhelést, és nem adja meg magát a ruhanemű súlya alatt.

Kültéri ruhaszárító – falra szerelhető

Ezek feltűnésmentes, téglalap alakú tokok tekercselő mechanizmussal. Az alapsínben 4-6 zsinór található, amelyek körülbelül 4 m hosszúak. Az ilyen ruhaszárító használatához két szemközti falra van szükség, amelyek távolsága nem nagyobb, mint a zsinórok maximális hossza. Ideális típus az erkélyre – a zsinórokat szárítás során kihúzza, majd egyszerűen újra összehajthatja anélkül, hogy bárkinek útban lenne.

Mire kell figyelni az otthoni ruhaszárító választásakor?

Térjünk át a második fő kategóriára, amely gazdag választékban. Nem mindenkinek van otthon sok helye, amit a hideg hónapokban fel tud áldozni a rendszeres szárításra. Bár a klasszikus ruhaszárító állványok dominálnak, egyre inkább előtérbe kerülnek a függőleges ruhaszárítók is, valamint a radiátorra, a kád fölé vagy a mennyezetre szerelhető szárítók is. Melyek a jellemzőik és mikor használhatók a legjobban?

ruhaszárító reszlet

Az otthoni szárítók típusai

Milyen a ruhaszárító állvány?

Ez a legelterjedtebb megoldás, amely alapváltozatban kevesebb, mint 3500 forintért megvásárolható. Ez azonban gyakran alacsony stabilitással és rosszabb minőségű elemekkel párosul. Ha minőségi ruhaszárítót szeretne, amely rozsdásodás, eldőlés vagy a „zsinór“ elszakadása nélkül bírja, akkor nyúljon egy legalább 7000 forintba kerülő termékhez, amely például spontán összecsukódás elleni biztonsági zárral is fel van szerelve. Az oldalak kihajtása után maximum 2 kosár mosott ruhaneműnek (20 méter zsinór) kínál helyet. Számítson arra, hogy teljesen megrakva több helyet foglal el.

Milyen előnyökkel jár a ruhaszárító torony/vertikális ruhaszárító?

Ez a típusú szárító okosan használja ki a helyet magasságban. Az alap méretei kisebbek, de több, egymás felett álló emeletre oszlik. Kiválóan alkalmas kisebb ruhadarabok szárítására, például ha kisgyermekei vannak, és gyakran mos. Nem foglal sok helyet, elég szellős, és ha azt a típust választja, ahol az „emeletek“ eltávolíthatók, akkor a nagyobb ruhadarabok vagy ágynemű szárításához is megfelelő helyet kap. A legjobbak kihúzható elemekkel vannak felszerelve, amelyekre fogason lévő ingeket vagy ruhákat akaszthat fel.

Miért éri meg a fürdőkád feletti ruhaszárító?

Ez egy nyeregtetőre emlékeztető konstrukció. Az egyik oldalát erősen nekitámasztja annak a helynek, ahol a kád a falhoz csatlakozik, a másik oldalát pedig a kád peremére fogatja. Nagyon népszerűek a hosszirányban állítható szárítók, amelyek a fürdőkád teljes hosszát ki tudják használni. Alkalmasak törölközők szárítására, de olyan ruhák szárítására is, amelyeken gyűrődések keletkeznek. Bár hosszabb ideig tart a száradás (figyeljen a szellőztetésre), a fürdőszobában lévő nedves és meleg környezet kisimítja a gyűrődéseket, és megspórolja a vasalással töltött időt.

Mi jellemzi a mennyezeti ruhaszárítót?

Egy másik nagyon jó megoldás a fürdőszobába, mosókonyhába vagy nagyobb gardróbba. A mennyezet közelében halmozódik fel a legtöbb hő, így a ruhák itt nagyon gyorsan száradnak. Az alap egy, a mennyezethez rögzített konstrukcióból áll. 1-2 m hosszú rudakból áll, amelyek az ablakredőnyökhöz hasonlóan vezetőzsinórokkal engedhetők le.

Milyen a falra szerelhető ruhaszárító?

Egy beltéri, falra szerelhető ruhaszárító feltűnően hasonlíthat az erkélyre alkalmashoz (de rövidebb zsinórokkal rendelkezik), vagy lehet a falhoz rögzíthető keret, amelyen a zsinórok/rudak meghatározott szélességűek, és általában a falhoz hajtható. Alkalmas nedves törölközők és fürdőlepedők szárítására a fürdőszobában. Kapacitása általában alacsonyabb.

Milyen lehetőségeket kínál a radiátorra helyezhető ruhaszárító?

Ez egy egyszerű, téglalap alakú konstrukció, amely a radiátorra akasztható. A radiátorszárító szélessége fix vagy állítható, és a kapacitása kisebb – körülbelül egy kosár mosott ruha. A fűtési szezonban a hő segítségével gyorsan megszáríthatja a nedves ruhákat, miközben párásítja az egyébként száraz levegőt, amely télen sok zárt helyiséget sújt.

Ismerkedjen meg az újdonsággal – Elektromos ruhaszárító

Ez a modern megoldás a vékony csövek felmelegítésének elvén működik, amelyekre a nedves ruhaneműt teregeti. Az elektromos szárító körülbelül 45-60 °C hőmérsékletre melegszik fel, és állvány vagy függőleges alakú szárító. Hatékonyan csökkenti a száradási időt, és különösen alkalmas olyan háztartások számára, amelyek télen nedves falakkal küzdenek. Hátránya a magasabb ár (12250 forinttól) és az áramfogyasztás.

Ruhaszárítók ára

Milyen a 3500 forintos szárító, és mi az extra a 35000 forintos modell esetében? Mely ruhaszárító típusok tartoznak a legkelendőbbek közé? Nézze meg velünk együtt, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a különböző árkategóriák. Így gyorsabban eligazodhat a kiskereskedők kínálatában.

✅ Ruhaszárítók 7000 forintig

Már az alap árkategóriában is számos ruhaszárítót talál elsősorban háztartásba vagy az erkélyre. Hiányoznak a stabil, robusztus kerti szárítók. A kivitelezés minősége és a hasznos tartozékok száma inkább átlagos. A mennyezetre és falra szerelhető ruhaszárítók csoportja azonban kiemelkedik, mivel alacsony árához képest elegendő zsinórhosszúságot kínál.

✅ Ruhaszárítók 28000 forintig

A 7000 és 28000 forint közötti árkategóriában igazán széles választékban talál nagyon népszerű szárító állványokat, de kiváló minőségű kültéri ruhaszárítókat is, különböző méretekben és kivitelben. A szárító állványok és függőleges szárítók esetében megnőtt a zsinórhossz és az általános stabilitás, valamint a tartós, forgatható mechanizmussal ellátott kerti szárítók is megjelentek. Ebben a kategóriában biztosan talál néhány kedvencet.

✅ Ruhaszárítók 28000 forinttól

Ha Ön az igényesebb fogyasztók közé tartozik, és magas minőségű és tartós anyagokat keres, akkor a 28000 forint és afeletti kategóriában keresgéljen, ahol több robusztus kerti ruhaszárítót talál, amelyek számos innovatív elemmel rendelkeznek, amelyek nagyban megkönnyítik a használatukat.

Videó

A legjobb ruhaszárító márkák

A fogyasztók körében különösen a következő márkák dominálnak, amelyeket kiváló vélemények és magas eladások kísérnek:

  • Leifheit – A különböző kivitelű, kiváló minőségű ruhaszárítók egyik legnagyobb gyártója, a Leifheit nagyon jó fogyasztói értékeléseket kap, és vezető helyeket szerez meg a ruhaszárító teszteken. A legnépszerűbb kiadások: a Linomatic és a Pegasus.
  • Vileda – Ruhaszárító állványok széles választéka kiváló ár/érték aránnyal.
  • Gimi – Ha megbízható, kihúzható fali szárítót keres, a Gimi márka kínálatában érdekes darabokat talál. Nagyszerű árak!
  • Toro – Megfizethető kerti szárítók vonzó választéka. Kevésbé igényes fogyasztók számára alkalmas.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Milyen méretű ruhaszárítót válasszunk?

Mielőtt valamilyen ruhaszárító mellett döntene, számolja ki, hogy hány tagja van a háztartásának, és milyen gyakran mos. A fiatal, kisgyermekes vagy fiatal sportolók családjai, ahol gyakrabban, akár minden nap mosnak, nagyobb igényeket támasztanak a szárítófelület méretével szemben. Ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzen be egy szárítót beltérre, és ha lehetséges, a szabadba, az erkélyre vagy a kertbe. Koncentráljon a nagy kapacitású ruhaszárítókra, amelyek 40-60 m hosszúságot kínálnak (pl. Leifheit, Vileda szárítók).

Ha a mosógépe hetente 2-3 alkalommal „pörög“, megteszi egy hagyományos, összecsukható, helytakarékos ruhaszárító is, amelyet nyáron egyszerűen kivihet egy napos helyre.

Milyen anyagból készüljön a kültéri szárító?

A legjobb választás az UV-álló műanyag (amely még évek múltán sem reped meg) és a rozsdamentes acél vagy könnyű alumínium kombinációja. A porfestés vagy horganyzás további pluszt jelenthet. Különösen, ha egy olyan szárítóról van szó, amely „jó és rossz időben“ is kint van a szabadban, érdemes egy megbízható gyártótól származó minőségre fogadni. Olyan modellt keressen, amely ellenáll a széllökéseknek, kibírja a teljesen megterhelt zsinórokat, nem rozsdásodik, nem ázik el, számos beállítási lehetőséget kínál, és könnyen kezelhető. A felhasználóknak szintén nagyon jó tapasztalatai vannak a rangsorunkban szereplő ruhaszárítókkal.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Leifheit PEGASUS 180 Classic
A zsinór teljes hossza: 18 m
Anyag: műanyag + fém
Súly: 3,81 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)14000 Ft Alacsony ár
2.Vileda Infinity
A zsinór teljes hossza: 27 m
Anyag: fém
Súly: 5,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36000 Ft Alacsony ár
3.VILEDA Mixer 4 40 m
A zsinór teljes hossza: 40 m
Anyag: acél
Súly: 4,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)16500 Ft Alacsony ár
4.InnovaGoods
A zsinór teljes hossza: 18+ m
Anyag: alumínium + ABS
Súly: 6 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)34000 Ft Alacsony ár
5.Leifheit PEGASUS 150 Solid
A zsinór teljes hossza: 15 m
Anyag: fém
Súly: 3,55 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12000 Ft Alacsony ár
6.Favonia függő ruhaszárító - Metaltex
A zsinór teljes hossza: 2 - 2,5 m
Anyag: fém
Súly: 0,465 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4500 Ft Alacsony ár
7.Wenko Profi Single
A zsinór teljes hossza: 5,5 m
Anyag: fém
Súly: 1,84 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)22000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új ruhaszárító kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb ruhaszárítókat.