Sport és outdoor

A legjobb sísisakok (teszt 2024)

Összehasonlítottuk a legjobb sísisakokat! Mire kell összpontosítani a választás során, és mi a fontos a síelő számára?

legjobb sísisakokA jelenlegi legjobb sísisakokat rangsoroltuk, így érdekes tippjeink vannak az Ön számára, melyek kiválóak a tervezésükben és az anyagminőségükben. Bollé, Uvex vagy Atomic sisakok a tesztnyertesek? Biztosan egyetért velünk abban, hogy a sífelszerelésnek ez az eleme az egyik legfontosabb dolog. Az elmúlt évtizedekben a síelés az egyik legnépszerűbb sportág lett, a pályák zsúfoltak és a síelők gyorsabbak. Nem szabad elhanyagolnunk az ütközés, becsapódás vagy zuhanás kockázatát sem, és erről szomorú statisztikák is vannak. Még lejtőn is gondolni kell a biztonságra és a fejvédelemre.
Tudjon meg többet róla:

 • Hogyan válassza ki a megfelelő méretű sísisakot?
 • Milyenek a full-shell és a half-shell sisakok?
 • Mi a különbség az in-mold (egybeöntött) és a hardshell technológia között?

Bár az ár és a formatervezés fontos szerepet játszik a sísisak kiválasztásában, a kényelem és az, hogy a sisak miként „illik“ a fejére, döntő fontosságú. Ezenkívül – véd a hidegtől, a fagytól és a széltől, kellően lélegző, kompatibilisnek kell lennie a síszemüveggel, könnyű, de tartós. Útmutatónkban megmutatjuk az összes alapvető választási lépést, hogy gyorsan eligazodhasson, és pontosan megtalálja a síelési stílusának és a síelési képességeinek megfelelő dizájnt.

Fókuszáljon a sísisak felhasználók véleményeire is. A valódi tapasztalatoknak és értékeléseknek gyakran több előnyük van, mint a megszépített termékleírásoknak.

A legjobb sísisakok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Atomic REVENT+ AMID
Konstrukció: hibrid, felső rész – ABS Hard Shell
5 out of 5 stars (5 / 5)54000 Ft Alacsony ár
2.BOLLÉ MILLENIUM
Konstrukció:
Hybrid (IN-MOLD + ABS)
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
3.Salomon Driver Café Racer
Konstrukció: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft Alacsony ár
4.Bollé Juliet
Konstrukció:
HALFSHELL
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38000 Ft Alacsony ár
5.OAKLEY MOD5
Konstrukció:
HARDSHELL
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)66500 Ft Alacsony ár
6.Atomic Savor GT
Konstrukció:
Tri-Bid, Holo Core
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)42000 Ft Alacsony ár
7.Atomikus REVENT +
Konstrukció:
IN-MOLD
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)20000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon sísisakot

Sísisakra szükségük van a hölgyeknek, uraknak és gyerekeknek is. A 15 évesnél fiatalabb gyermekek számára például Szlovákiában és Ausztriában is a sífelszerelés kötelező része a védősisak. Abban azonban biztosan egyetért velünk, hogy a sisak nélküli síelés nagy hazardírozás a saját egészségével. Síelés közbeni eséskor a fej a test egyik legveszélyeztetettebb része. Míg a törött láb vagy kar következmények nélkül gyógyulhat, a fejre mért ütés végzetes következményekkel járhat. Ezért megosztunk Önökkel néhány hasznos tanácsot, amelyek megkönnyítik a megfelelő sísisak kiválasztását.

Hogyan válasszon sísisakot

A sísisaknak jól kell illeszkednie!

A fejre helyezése után sehol nem szabad nyomást éreznie, de ugyanakkor ha oldalra, előre és hátra fordítja a fejét, a sisaknak nem szabad leesnie – még rögzítés nélkül sem. A sílécektől eltérően a sisak nem enged, és ha kezdettől fogva nem érzi jól magát benne, akkor az idő múlásával biztosan nem lesz jobb.

Hogyan válassza ki a megfelelő méretű sísisakot?

Ha sí- vagy snowboard sisakot szeretne vásárolni egy sportáruházban, próbáljon ki többféle modellt, és ha lehetséges, hagyja a fején hosszabb ideig a sisakot. Online vásárláskor különösen a fej körmérete szerint kell orientálódnia. A betűkkel (S, M, L,…) jelölt méretek számadatainak a különböző márkák esetében nem kell megegyezniük. Mindig gondosan figyelje a megadott centimétereket.

A fej körméretét körülbelül 2 cm-rel a szemöldök felett mérik, és ugyanabban a magasságban halad át a fej hátsó részén is. Soha ne mérje a fej körméretét a füleknél! Ha nincs otthon szabószalag, segítsen magán a szokásos zsineggel. Mérje meg vele a fej körméretét, egyenesítse ki a zsineget, és vonalzó vagy kihúzható mérőszalag segítségével megtudhatja az eredményt.

Állítható méretű sísisak

A biztos választás lehet egy olyan sisak, amely centiméterekben némi szórást biztosít, pl. 48–52 cm fej körméretre tervezték. A fej hátsó részén található tekerőkkel állítsa be a sisakot úgy, hogy szorosan illeszkedjen (a kerékpáros sisakhoz hasonló mechanizmus). Az ilyen állítható sisak alá vékonyabb sapkát vagy símaszkot is vehet.

Sísisak és szabvány

Mivel lényegében ez egy védőeszköz, a minőségi sífelszerelést gyártó cégeknek meg kell felelniük a vonatkozó tanúsítványnak / szabványnak. Ez az EN 1077 szabvány, amely kimondja, hogy a sisak megfelel az európai biztonsági és ütésállósági teszt kritériumainak (találkozhat az ASTM F2040 szabvánnyal is). Az EN 1077 szabványnak két alosztálya van, egyszerű megnevezéssel: A és B. Ezeket csak a termékleírások említik minimális mértékben, mert általában B osztályú modellekkel találkozhat, amelyek azonban egy hétköznapi szabadidős síelő számára elegendőek is. Elmagyarázzuk, mik a különbségek.

 • A osztály: A sísisak elfedi a fej nagy részét, beleértve a füleket is. Erősebb ütéseknek kell ellenállnia. Ezt úgy szimulálják, hogy a tesztelő hegyet 750 mm magasságból a sisakra ejtik 3,84 m/s sebességgel. Az A osztályú sisakok erősebbek, de drágábbak, nehezebbek, általában kevésbé lélegzőek és emellett jobban hangszigetelnek. A profi sportban azonban egyértelműen indokoltak. Ezért is jött létre a FIS szabvány, amely során a hegyet 6,8 m/s sebességig ejtik a sisakra, és a sisaknak épnek kell maradnia.
 • B osztály: Alacsonyabb osztály, amely nem „full-shell” kialakítású, így nem védi a teljes fejet, tehát nem biztos, hogy megvédi a füleket. A tesztelő hegyet fele magasságból ejtik a sisakra, mint az A osztályban (azaz 375 mm), tehát a sebesség felét éri el az ütközéskor. Ez a fajta sisak gazdag használatra alkalmas a szabadidős síelők számára, a sisak megfizethető, lélegzőbb, kényelmesebb, és olyan síelők számára készült, akik biztonságos terepen, adrenalin célok nélkül mozognak.

Sísisak és síszemüveg – mire kell figyelni?

Most nem a színére gondolunk, bár sok embert érdekel ez a részlet is. Annak érdekében, hogy a síszemüveg tökéletesen illeszkedjen a sisakhoz, elsősorban a sisak elülső részéhez kell passzolnia. Nem fordulhat elő, hogy a sisak nyomja a szemüveget az orrnyereghez, vagy valamilyen módon letolja. Hasonlóan nem jó nagy rés sem, amikor a homlok ki van téve a csípős fagynak. Fontos a sisak hátsó részén található rögzítés szélessége is, amelynek meg kell egyeznie a védőszemüveg pántjának szélességével.

E kettős esetében érvényes, hogy legyenek kompatibilisek és egészítsék ki egymást.

Ha meg akarja könnyíteni a választást, rendelkezésre állnak sísisakok sülttel is. Azonban nemcsak a sisaknak kell a fejre illeszkednie, hanem az orr kivágásnak is, és nem kell lebecsülni a kellő UV-védelmet, a párásodás elleni védelmet, a szemüveg kategóriáját a környezet típusa szerint.

Sísisak konstrukciója: In-mold vs. Hardshell?

Ez a két kifejezés nem mond semmit, különösen akkor, ha az első sísisakot fogja vásárolni. Röviden elmagyarázzuk az alapvető különbségeket, hogy jobb döntést hozhasson.

 • In-Mold konstrukció – Eredetileg kerékpársisak konstrukció, amelyet síelési körülményekre alakítottak át. Ennek a konstrukciónak az előnye az alacsonyabb súly (350–400 g) és az ár. Az extrudált polisztirolt magas hőmérsékleten és nyomáson injektálják a műanyag külső rétegbe (héj), és így a sisakot egybeöntött darabként állítják elő. Ütés esetén azonban a belső réteg is összenyomódik, ami károsíthatja a sisak funkcionalitását.
 • Hardshell konstrukció – Kialakítása nagyobb minőségű, amely jobban képes kezelni az becsapódási energiát. Ütközés esetén nemcsak kevesebb energia jut ​​a fejre, de a belső rész sem nyomódik össze, és a sisak integritása sértetlen marad. A Hardshell sisak erős és tartós külső héjból (például karbonból készült) áll, amelybe külön egy extrudált polisztirol réteget ragasztanak. A konstrukciót szendvicsszerkezetnek is nevezik, és bár paradox módon öregebb, mint az in-mold, magasabb védelmet, lélegző képességet és tartósságot nyújt. Hátránya a nagyobb tömeg (450 – 550 g) és az ár.

In-mold vs. Hardshell

A sísisakok felosztása a fülvédő rész keménysége szerint

Hogy az idegen kifejezésekből ne legyen kevés, itt van még a sisakok következő felosztása: half-shell és full-shell. Az alapvető különbség azonban első ránézésre egyértelmű. (megjegyzés shell = héj)

 • A full-shell sísisak teljes, és a szilárd rész elfedi a füleket is (különösen a versenysízők, freestyl síelők körében népszerű).
 • A half-shell sísisak levehető fülvédővel rendelkezik (ideális a rekreációs síelők számára).

A sísisak praktikus részei

Szellőzőnyílások

Lehetnek állandóan nyitottak (passzív szellőzés) vagyszükség szerint állíthatók (aktív szellőzés). Az állandóan nyitottakban oldalszél esetén időnként fázhat. Azok számára, akik síelés közben izzadnak, jobb a szellőzőnyílásokkal ellátott sisakért nyúlni. Az egybeöntött in-mold konstrukciók jelentős hiányosságokat mutatnak a szellőzésben.

Rögzítés és kényelem

A sísisakok rögzítése különböző formában történhet (meghúzás, kapcsok, csatok, rugós hevederek). Mindig jó, ha a sisakot még síkesztyűben is ki lehet kapcsolni. Szívesen látott bónusz az a lehetőség is, hogyha a sísisak belseje eltávolítható és mosható, így mindig higiénikusan tiszta.

Sísisakok ára

Mennyit fizet egy minőségi sísisakért? Az alapvető sífelszereléshez tartozó termékeket nagy árkülönbség jellemzi. Talál olcsó és drágább jó minőségű síléceket vagy sícipőket, egyszerű és csúcsminőségűen kidolgozott síruhákat. Ugyanez vonatkozik a sisakokra is, ezért javasoljuk, hogy gondosan mérlegelje milyen körülmények között, és hogy milyen gyakran síel majd, valamint attól függően, hogy nyugodt szabadidős síző, vagy szereti az extra adag sebességet és izgalmat.

✅ Sísisakok 14000Ft-ig

Néhány ezer forintért vásárolhat alapvető sísisakokat, amelyek különösen az igénytelen síelők és kezdők számára vonzóak. A gyermek sisakok képviseltetik itt leginkább magukat.

✅ Sísisakok 28000Ft-ig

A közép árkategóriában a legeladottabb sí- és snowboard sisakok dominálnak, amelyek minősége, technológiája és kényelme magasabb szinten van, és így azon síelők túlnyomó többségének megfelel, akik évente körülbelül 1-2 hetet töltenek a téli üdülőhelyen.

✅ Sísisakok 28000Ft-tól

Ha kiváló minőségre és csúcsminőségű dizájnra vágyik, amely tökéletes védelmet és kényelmet nyújt Önnek viselése során, akkor érdemes a jó hírű márkák magasabb árral rendelkező sísisakjaiból választani. Ideális igényes síelők, sport-síelők és versenysízők számára.

A legjobb sísisak márkák

Átnéztük a sísisakok tesztjeit, értékeléseit és recenzióit, vitafórumokat és az eredmény olyan márkák listája, amelyek nemcsak TOP sísisakokat kínálnak, hanem olyanokat is, amelyek ár/minőség arányuk miatt vonzók:

 • Uvex – A német Uvex márka portfóliójában minőségi sí- és snowboard sisakok találhatók, amelyek anyagát és konstrukcióját tekintve a legmodernebbek.
 • Atomic – Az osztrák sífelszerelés-gyártó olyan csúcsmodelleket kínál, amelyek még az igényes síelőket is meggyőzik. A magasabb ár ellenére jó eladottságnak örvendenek.
 • Bollé – Ez a márka úttörő szerepet játszik a sport- és síszemüvegek terén, és műhelyének nagyon érdekes termékei a sísisakok is. Pajzsokkal ellátott csúcsmodellek.
 • Decathlon (Wedze) – A Wedze márka kizárólag a Decathlon üzletekben és e-üzletekben található meg. Kiváló ár / minőség arány.
 • Salomon – A piac leggazdagabb kínálata (csaknem 150 modell) a francia Salomon márkához tartozik. Régiónkban gyakran keresett márka, amelynek sporttermékei magas színvonalúak. A legkelendőbbek közé tartoznak, bár áruk nem biztos, hogy a legalacsonyabb.
 • POC – A svéd POC márka alapfilozófiája az aktív sportok biztonságának növelése. Ezek olyan csúcsminőségű sisakok, amelyek minden szigorú tesztnek megfelelnek, még a FIS szabványnak is.
 • Arcore – Népszerű sísisakok akár 17500 forinttól.
 • Blizzard – Az osztrák Blizzard márka esetében elsősorban megfizethető sisakokat talál hölgyeknek és gyerekeknek.

Gyakran ismételt kérdések

Ki kell cserélni a sisakot esés után?

Ha lejtőn elesett és megütötte a fejét, mindig érdemes felmérni a károkat, amelyet a sisak szenvedett el. A deformációk különösen az in-mold konstrukciók esetében jellemzőek. A hard-shell kialakítás esetén lehetséges, hogy a sisak részben elnyelte a becsapódási energiát, anélkül, hogy megsérült volna. Ellenőriztesse sisakját szakemberek által. Néhány mini repedés szabad szemmel nem látható.

Milyen gyakran cseréljen sísisakot?

Még ha nem is esett el, úgy hogy megütötte a fejét, akkor is érvényes, hogy 5 évente ki kell cserélni a sísisakot. Rendszeres használat esetén feltételezzük, hogy a hideg időjárás és az erős UV-sugárzás a hegyekben hozzájárult az anyag öregedéséhez és tulajdonságainak romlásához. Segít egy tapasztalt személy véleménye.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Atomic REVENT+ AMID
Konstrukció: hibrid, felső rész – ABS Hard Shell
5 out of 5 stars (5 / 5)54000 Ft Alacsony ár
2.BOLLÉ MILLENIUM
Konstrukció:
Hybrid (IN-MOLD + ABS)
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
3.Salomon Driver Café Racer
Konstrukció: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft Alacsony ár
4.Bollé Juliet
Konstrukció:
HALFSHELL
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)38000 Ft Alacsony ár
5.OAKLEY MOD5
Konstrukció:
HARDSHELL
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)66500 Ft Alacsony ár
6.Atomic Savor GT
Konstrukció:
Tri-Bid, Holo Core
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)42000 Ft Alacsony ár
7.Atomikus REVENT +
Konstrukció:
IN-MOLD
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)20000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új sísisak kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb sísisakot.

Forrás:

https://www.rei.com/learn/expert-advice/snow-helmet.html