Sport és outdoor

A legjobb sportleggingsek – recenziók és teszt 2024

legjobb sportleggingsek Tudta, hogy a sportruházat jobban motiválhat az edzésre? Való igaz, a jól illeszkedő leggingsben, topban, sportmelltartóban és jó minőségű tornacipőben elszántabban edz. Ebben a stílusos, és mégis funkcionális ruházatban van valami. Tehát – nincs többé gyűrött melegítőnadrág! Összegyűjtöttük a legjobb sportleggingseket, amelyek élvezetesebbé tehetik az edzést, és nem korlátozzák a teljesítményét.

Mit várhatunk az edzésekre való minőségi leggingsektől? Először is fontos, hogy milyen sporttevékenységre tervezi használni ezeket. Egyes női leggingsek bírják a nagy intenzitású edzéseket, mások kellemes természetes anyagokból készülnek, alkalmasabbak a jógaszőnyegen végzett alkalmi tevékenységekhez. Attól függően, hogy a leggingsnek mekkora terhelést kell elviselnie, hogyan kell megbirkóznia az izzadságelvezetéssel, és mennyire számíthat rá, a leggings általános kialakítása, szabása és anyaga határozza meg. Mindenki, akinek a sport hobbija és életmódja lett, egyetért azzal, hogy a sportruházat fő elemeit a mintánál, a színnél vagy az árnál szigorúbb kritériumok alapján kell kiválasztani.

Sportleggingsre van szüksége futáshoz, jógához vagy fitneszhez? Az alábbi választási útmutatóban bemutatjuk az alapvető választási lehetőségeket, és hogy mire kell odafigyelnie, hogy ne váljanak megint csak otthoni leggingsekké. Keresse az optimális ár/minőség arányt, és böngésszen a sportleggings tesztek és recenziók között, hogy értékes információkat találjon első kézből, amelyek segítenek eligazodni a változatos kínálatban. A kedvencek között olyan jól ismert márkákat talál, mint a Nebbia, Under Armour, Adidas, Nike.

A legjobb sportleggingsek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Nebbia High waist Labels
Anyag 80% poliamid, 20% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)17500 Ft Alacsony ár
2.Nebbia Honey Bunny
Anyag 79% poliamid, 21% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
3.Nebbia Gold Classic TIGHT
Anyag 79% poliamid, 21% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)21500 Ft Alacsony ár
4.Craft W CRAFT ADV Core Essence PANTS
Anyag 88% rec. polyester, 12% elastane
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13250 Ft Alacsony ár
5.Nike ONE
Anyag 78% poliészter, 22% elasztán
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12700 Ft Alacsony ár
6.Nike ONE DF MR TGT W
Anyag 78% poliészter, 22% elasztán
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)14200 Ft Alacsony ár
7.Under Armour ColdGear Blocked
Anyag 87% polyester, 13% elastane
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19950 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon sportleggingset?

Mindenre egy sportleggingset szeretne? Vagy nem okoz gondot, hogy a többféle tevékenységhez beszerezzen egy leggings kollekciót? A kivitelezésben mutatkozó különbségek elég gyorsan megmutatkoznak a viselés közbeni kényelemben. Egyetlen nő sem szeretné, ha a leggings csalódást okozna sportolás közben, és kényes helyzetekbe sodorná. Míg egyes leggingsek nagyfokú rugalmasságukkal és alkalmazkodóképességükkel vonzanak, mások feladata a kompressziós hatás, és hogy legalább részben védjék a megterhelt izmokat, inakat és ízületeket az igényes mozgások során.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő leggingset az edzéshez? A következő sorok néhány érdekes információval szolgálnak, amelyek megkönnyítik a döntéshozatalt. Bemutatunk egy guggoló-tesztet is, amelynek minden leggingset alá kell vetnie a gyűjteményében!

Hogyan válasszon sportleggingset

Sportleggings futáshoz

A futó leggingsre talán a legszigorúbb feltételek vonatkoznak. Rendkívül tartósnak, kellően rugalmasnak kell lennie, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy legalább részben elnyelje az ütés energiáját, amely minden talajra éréskor hullámokban halad át a lábán. Ugyanakkor úgy kell éreznie, mintha a második bőre lenne, nem nyom sehol vagy nem csúszik le.

A futó leggingseken stratégiailag elhelyezett hálós panelek gondoskodnak a szellőzésről és fényvisszaverő elemei segítik a jó láthatóságát. A futás intenzív izzadással jár, ezért megbízható nedvességelvezetésre van szükség a bőrtől. Emellett azon kevesek közé tartoznak a kínálatban, amelyek „tolerálják“ a zsebek jelenlétét. Ezek lehetnek oldalsók, de egy magas derékpánt része is. A zsebek mérete minimális – alkalmas személyi igazolvány, egészségügyi kártya, telefon elhelyezésére.

Sportosleggings fitnesz / kardió / súlyzós edzéshez

Ez a kategória az egyik legkeresettebb. A fitnesz-, kardió- vagy súlyzós edzésre szánt leggings úgy lett kialakítva, hogy bármilyen tartományban, guggolásban, fekvőtámaszban vagy nehéz súlyok kinyomásában támogassa. Elsősorban modern szintetikus anyagokból készülnek, és előnyük a nagy rugalmasság és az izzadság hatékony elvezetésének képessége.

A lábaknál rugalmasak, a has és a derék területén pedig megerősítettek. A hátsó rész szabása úgy van kialakítva, hogy kiemelje a kerek, sportos fenékformát (népszerű redők, pushup leggings). Ezenkívül a legjobb ilyen típusú sportleggingsek speciálisan megerősített térd- és combrészekkel rendelkeznek, hogy teljesen elmerülhessen a gépekben.

Sportleggings jógához

Az előző típusokkal ellentétben ezek valamivel puhábbak, és talán a lehető legjobban kihasználják a természetes anyagok előnyeit (pamut és szintetikus anyagok kombinációja). Puha, magas derékrésszel rendelkeznek, amely védi a hasat a megfázástól, és ugyanakkor lehetővé teszi, hogy még igényesebb ászanákat is kényelmesen végezhessen hátrahajlított lábakkal.

A varrat nélküli jóga leggingsek nagyon népszerűek, és megfelelő méret esetén nem szabad, hogy bárhol is szorítsák. Azonban vigyázzon az átlátszóságra. A nagy terjedelmű mozgásoknál fennáll a veszélye annak, hogy a szövet néhány legmegnyúltabb része átlátszó marad, és az edzőtársai látni fogják a tetoválást is a lábán.

Univerzális sportleggings

Léteznek ilyenek? Hát persze! A leggings leírásokban gyakran olvasható, hogy sokféle sporttevékenységre, sőt, akár lazításra vagy pihenésre is alkalmasak. Mit várhatunk tőlük? Ha márkás sportleggingset választ, és követi a felhasználói véleményeket, jó eséllyel rábukkan a sportruhatára új kedvenc darabjára.

Megbirkóznak a zumbával, a pilates-szel, a workout edzéssel, a kutyasétáltatással és az inline korcsolyázással is. De kompromisszumokat kell kötni. Ha hetente néhányszor edz, akkor a kezdetekben elég lehet egy univerzális kialakítás.

Természetes vagy szintetikus anyag?

Mielőtt megnézné a vonzó mintákat és színeket, összpontosítson az anyagösszetételre. A sportruházat szegmensben a funkcionalitás, a tartósság, az alacsony súly, a légáteresztő képesség és a hatékony nedvességelvezetés játszik fontos szerepet. Ezenkívül bónuszként antibakteriális tulajdonságokat is kaphat, amelyeknek köszönhetően a ruhák még intenzív edzés után sem lesznek izzadságszagúak.

Nejlon, lycra, elasztán, poliészter, poliamid, polipropilén, pamut. Ezeket a neveket olvashatja leggyakrabban a sportleggingsek címkéin. A sporttevékenységtől és az elvárt tulajdonságoktól függően általában olyan funkcionális keverékeket hoznak létre, amelyek az adott anyagokból a legjobbakat hozzák ki.

Nem kell aggódnia, ha az összetételben a szintetikus anyagok vannak túlsúlyban. Bár a pamut csodálatos természetes anyag, de hátránya a nagyobb nedvességfelvétel és a szálakban való megtartása. Ezzel szemben – a modern szintetikus anyagok mosás után gyorsan száradnak, jobban ellenállnak a mechanikai igénybevételnek, és szinte azonnal elvezetik az izzadságot a testtől.

A sportleggings hossza

A legtöbb esetben a leggings hossza a viselő preferenciájától függ. Míg a nők egyik csoportja imádja a hosszú, sötét leggingseket, amelyek optikailag karcsúsítják és meghosszabbítják a lábakat, mások szívesen edzenek mintás és élénk színű, rövidebb leggingsekben, amelyek szellősnek tűnnek, különösen nyáron. És jól néznek ki a tükörben…

  • Teljes hosszúságú – A leggings legszélesebb választéka, amely már régóta uralkodik az értékesítésben. A hosszú leggings a lábak teljes hosszát a bokáig fedik. Többféle stílusban is megtalálja ezeket, és a sporttevékenységek teljes skálájára alkalmasak. Különböző vastagságokban kapható, akár szigetelt sportleggingsként is, szabadtéri tevékenységekhez és futáshoz.
  • ⅞ hosszúságú – Ez a divatos hossz a vádli második felénél végződik, és nagyon jól néz ki. Tökéletesek fitneszhez, zumbához, trambulinban való ugráláshoz, pilateshez és jógához. Kevesebbet mutat a lábból, de a vádli és a boka körül áramló levegő kellemesen frissítő.
  • Capri leggings – Ezek a leggingsek térd alatt végződnek. A ⅞ leggingshez hasonlóan ezt is értékelni fogja az akciósportoknál olyan körülmények között, ahol nem fog reszketni a hidegtől. Alkalmas aerob sportokhoz, tánchoz, de kerékpározáshoz, inline korcsolyázáshoz vagy nyári túrázáshoz is.
  • „Kerékpáros“ leggings – Bár a nevük egyértelműen hangzik, a szűk, térd fölé érő leggingsek nem csak a női sportolók felszerelésében kaptak helyet. Nyáron még alkalmi szabadidős tevékenységekhez is viselik. Jól passzolnak sportmelltartókhoz, topokhoz, akár túlméretezett pólókhoz is. Használhatja ezeket kerékpározás, gördeszkázás, longboardozás közben.

sportleggingsek

Leggings derékpántja/derékrésze

A derékpánt szélessége nagyban befolyásolhatja a leggings viselésének általános érzését.

A nők a magas derekú sportleggingset részesítik előnyben. Minden árkategóriában találhat ilyen kialakításúakat. Néhány női futó azonban úgy találja, hogy a magas derékrész akadályozza őket a futásban. A has és a deréktájék kompresszióját okozza, és megnehezítheti a légzést futás közben.

Ezzel szemben a magas derekú leggingsek elengedhetetlenek azok számára, akik szeretnek edzeni az edzőteremben (súlyzós edzés, kardió, fitnesz). A magas derékrész elég biztonságot nyújt ahhoz, hogy még mély guggolás közben is minden rejtve maradjon a kíváncsi szemek elől. Ugyanakkor a magasabb kompressziós derékpánt gondoskodik a lapos has hatásról.

A magas derékrész jóga- és pilates gyakorlatokhoz is ajánlott. Nem kell azonban erős szorító hatásúnak lennie. Ebben az esetben az a szerepe, hogy eltakarja a hasat és a hát alsó részét, hogy ne fázzon meg, amikor a padlón edz.

Vannak hátrányai a magas derekú (high waist, high rise) sportleggingseknek? Az olcsó sportleggingsek varrata rosszabb minőségű, hajlamosak a szakadásra, csúszásra és a derékpánt nem marad a helyén edzés közben.

Ha a magas derékpánt nem felel meg Önnek, válaszon klasszikus derékmagasságú (mid wait, mid rise) sportleggingset. A leggings derékpántja közvetlenül a köldök alatt húzódik, vagy a köldök vonalán fut végig.

Varratok kialakítása

A varratok a leggings kritikus pontjai. Ha már felhúzáskor hallja, hogy pattognak, akkor nem fog bízni ezekben a leggingsekben. A varratok legnagyobb igénybevételnek combrészen és a derékpánt a leggings többi részéhez való csatlakozásánál vannak.

A prémium leggingsek varrat nélküliek, ugyanis ragasztják, illetve modernebb módszerekkel csatlakoztatják. De ne tévesszen meg senkit! A sportleggingseknél a külső varrások gyakran láthatóak és hangsúlyosak a design részeként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek belül is jelen lesznek. A speciális szabásnak biztosítania kell, hogy a varratokat egyáltalán ne érezze edzés közben, és ne okozzon súrlódást a bőrön.

Sportleggingsek ára

Elérkeztünk a választás fontos kérdéséhez – az árhoz. Bár nem javasoljuk, hogy csak az ár alapján válasszon leggingset az edzéshez, de nyilvánvaló, hogy ez a tényező játssza az egyik fontos szerepet. Mennyibe kerül egy minőségi sportleggings? Íme, három árkategória és általános jellemzőik.

✅ Sportleggingsek 7000 forintig

A legolcsóbb leggingsek már néhány ezer forintért megvásárolhatók, de a minőségük is ennek megfelelő. Alkalmasak otthoni tornázásra a TV előtt, ahol az átlátszóságuk nem zavarja Önt. Ésszerű, hogy kisebb tartósságra, a varratok sérülésére való nagyobb érzékenységre számíthatunk. A 7000 forinthoz közelítő árcédulával ellátott leggingsben már kimehet az emberek közé. A GymBeam, az Adidas, az Iron Aesthetics és a Nike jól értékelt alap sportleggingseit találja itt.

✅ Sportleggingsek 7000 és 14000 forint között

A középső árkategória azoknak a nőknek szól, akik szeretnek sportolni, és valami jobbat szeretnének maguknak, mint a szokásos leggings. Ezek ésszerű ár/érték arányú sportleggingsek, amelyek a jó anyagminőség mellett nagyon jól is néznek ki. Érdekes az Iron Aesthetics, GymBeam, Adidas, KFIT, Craft ajánlata.

✅ Sportleggingsek 14000 forinttól

Kategória, amelyben megtalálja az aktuálisan legkelendőbb sportleggingseket olyan bevált márkáktól, mint a Nebbia, Under Armour, Adidas, Nike. A vonzó kivitelezést ötvözik a nagyfokú tartóssággal, kényelemmel és a hosszú élettartamra helyezett hangsúllyal. Igényes sportolónők számára is alkalmasak, akik intenzíven sportolnak. Reprezentatívnak tűnnek, és öröm bennük edzeni.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Honnan tudhatja, hogy a megfelelő méretű leggingse van?

A leggingsek köztudottan szűkek. Körülfogják a lábakat, a feneket, a csípőt és a hasat. De ez nem jelenti azt, hogy mindenáron mindegyikbe bele kell préselnie magát. A leggingsek esetében gyakran találkozhat úgynevezett univerzális mérettel. Ha nem M-es a mérete, ne számítson arra, hogy úgy illeszkedik majd, hogy azt fogja érezni, mintha Önre öntötték volna. Karcsú alakok esetében a deréknál elállnak, a néhány plusz kilóval rendelkező hölgyeknél pedig a háton „szárnyakat“ nyomnak ki. Mindig a ruhaméretének megfelelő sportleggingset válasszon (XS, S, M, L, XL, XXL). Ha üzletben vásárol leggingset, próbálja fel a próbafülkében. Nem szabad túlságosan szűknek éreznie, amikor felveszi. Még rosszabb lenne utána levenni az izzadt testéről. A derékrészen 2 ujj, a boka környékén 1 ujj kell, hogy elférjen.

Honnan tudja, hogy a leggings megfelelő méretű? Guggoljon le néhányszor a felpróbált leggingsben. Azonnal látni fogja, hogyan viselkedik hátul a derékpánt, és hogy a leggings átlátszóvá vált-e.

Nincs ilyen tesztelési lehetősége, ha online boltban vásárol leggingset, de ha úgy találja, hogy a megfelelő méret ellenére sem áll jól, vagy átlátszik, akkor 14 napon belül visszaküldheti (törvény szerint). A legtöbb kiskereskedő azonban hosszabb visszavételi időszakot kínál a nem megfelelő ruházatra – például 30 nap, 100 nap, …

Hogyan kell mosni a sportleggingset?

Alapvető tanács – mindig kövesse a leggings címkéjén található ajánlásokat. Ezek gyakran olyan funkcionális ruhadarabok, amelyeket alacsonyabb hőmérsékleten (legfeljebb 30°C-on, esetleg ha van sportruházat program a mosógépen) kell mosni. Sőt néhányat csak kézzel lehet mosni. Normál mosópor is megfelelő. Kerülje a mosógéleket és az öblítőszereket, amelyek csökkenthetik az anyag rugalmasságát és izzadságelvezető képességét. Ne tegye ki a leggingset magas hőmérsékletű szárításnak. Ne szárítsa szárítógépben, és ne teregesse ki tűző napra. Rövid idő alatt megszáradnak, akár az erkélyen, árnyékban is.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Nebbia High waist Labels
Anyag 80% poliamid, 20% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)17500 Ft Alacsony ár
2.Nebbia Honey Bunny
Anyag 79% poliamid, 21% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
3.Nebbia Gold Classic TIGHT
Anyag 79% poliamid, 21% elasztán
5 out of 5 stars (5 / 5)21500 Ft Alacsony ár
4.Craft W CRAFT ADV Core Essence PANTS
Anyag 88% rec. polyester, 12% elastane
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13250 Ft Alacsony ár
5.Nike ONE
Anyag 78% poliészter, 22% elasztán
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12700 Ft Alacsony ár
6.Nike ONE DF MR TGT W
Anyag 78% poliészter, 22% elasztán
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)14200 Ft Alacsony ár
7.Under Armour ColdGear Blocked
Anyag 87% polyester, 13% elastane
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19950 Ft Alacsony ár