Egészség

A legjobb szájvizek (recenziók és teszt) 2024

 legjobb szájvizek
Van egy halom szájvíz a polcon, ami nem jött be Önnek, vagy úgy érzi, hogy nem úgy működnek, ahogyan elképzelte? Akkor ne hagyja figyelmen kívül a legjobb szájvizekre vonatkozó tippjeinket és azok előnyeit a szájüregi problémák megoldásában.

A szájvizek széles választékát elnézve, eleinte viszonylag nehéz eligazodni. Sokan választanak olyan terméket, amelyet a reklámokból ismernek, vagy amely éppen akciós áron kapható. Ezután előfordulhat, hogy nem elégedettek az eredménnyel, mivel a panaszaik változatlanul fennállnak. Fontos megjegyezni, hogy semmilyen szájvíz nem helyettesítheti a szokásos szájhigiéniát. Nem a fogmosás vagy a rendszeres foghigiénia helyettesítésére szolgálnak. Azonban a fogak és az íny ápolásának részévé válhatnak, és egy kicsit tökéletesebbé tehetik a napi rutint.

A szájvizek között nagy különbségek vannak, és nem csak az ár és a kiszerelés mérete tekintetében. Egyes szájvizek fertőtlenítő és antibakteriális hatásúak, mások lassítják a lepedékképződést, elősegítik az íny egészségét, segítenek megelőzni a fogszuvasodást, fehérítő hatásúak, vagy „csak“ javítják az általános frissességérzetet – elnyomják a rossz leheletet, és bizonyos ideig kellemesen friss leheletről gondoskodnak. A kívánt hatás közvetlenül kapcsolódik a szájvizek összetételéhez is.

Milyen hatóanyagok vannak a szájvizekben? Mikor nem tanácsos alkoholt tartalmazó szájvizet használni? Milyen problémákat céloz meg a klórhexidinnel készült szájvíz? Az alábbi választási útmutatóban minden fontos dologra kitérünk. Figyelmébe ajánljuk a szájvizek recenzióit is, amelyekben értékes információkat talál a felhasználóktól. Így jobban meg tudja majd ítélni, hogy mit várhat a kiválasztott szájvíztől.

A legjobb szájvizek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Listerine Total Care Teeth Protection
✔️ Felére csökkenti a lepedék kialakulását
✔️ Segít megőrizni az egészséges fogínyt
Űrtartalom: 1000 ml
5 out of 5 stars (5 / 5)2600 Ft Alacsony ár
2.Meridol Dental Care
✔️ Segít eltávolítani a lepedéket a fogakról
✔️ Hatékonyan küzd a baktériumok ellen
✔️ Kíméletes a fogínyhez
Űrtartalom: 400 ml
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2000 Ft Alacsony ár
3.Swissdent Extreme
✔️ Tartósan frissítő hatása van
✔️ Minden használat során kímélően fehéríti a fogakat
✔️ Védi a fogínyt
Űrtartalom: 250 ml
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6700 Ft Alacsony ár
4.Herbadent Original
✔️ Megöli a baktériumokat
✔️ Küzd a fogszuvasodás ellen
✔️ Friss leheletet biztosít
Űrtartalom: 400 ml
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)2900 Ft Alacsony ár
5.Ecodenta Expert Extraordinary Whitening
✔️ Friss leheletet biztosít
✔️ Megőrzi a fogíny egészségét
Űrtartalom: 500 ml
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)2250 Ft Alacsony ár
6.ELMEX Sensitive szájvíz
✔️ Véd a fogszuvasodás ellen
✔️ Csökkenti a fogzománc oldékonyságát
Űrtartalom: 400 ml
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)2300 Ft Alacsony ár
7.Elmex Junior 6-12 Years
✔️ Segíti a fogszuvasodás elleni védelmet
✔️ Erősíti a fogzománcot
Űrtartalom: 400 ml
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)2150 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon szájvizet

Mire kell figyelni a szájvíz kiválasztásakor? Először is próbálja meg azonosítani az Önt zavaró fog- vagy ínyproblémát, majd mérlegelje, hogy egy „all-in-one” (többfunkciós) szájvíz megfelelő-e Önnek, vagy inkább egy speciális célra kifejlesztett szájvizet szeretne. A jó hír az, hogy a szájvíz hatásaival kapcsolatos összes fontos információ megtalálható közvetlenül a csomagoláson. A rossz hír az, hogy nem biztos, hogy a várt módon működik.

Hogyan kaphat segítséget és tájékozódhat gyorsan? Érdekes információk, tippek és tanácsok találhatók a következő sorokban. Nemcsak a szájvizek összetételét vizsgáljuk meg közelebbről, hanem a javasolt felhasználási módot és a szájüregben előforduló leggyakoribb problémákat is.

A szájvíz, mint a fogápolás része: Mi a jelentősége?

A fogkefe és a fogkrém a mindennapi fogápolás elengedhetetlen része. Azonban még a legjobb fogkefének sincs esélye a tökéletes tisztításra, ha a fogmosási technika nem megfelelő. Mit szólna egy kis erősítéshez szájvíz formájában fogmosás után? Folyékony állaga miatt a szájvíz az öblítés során az elfelejtett területekre is eljut. És bár nem képes eltávolítani a lepedéket, vagy masszírozni az ínyt, mint a fogkefe sörtéi, egészségesebb körülményeket teremthet a szájban, amelyek csökkentik a káros baktériumok szaporodását.

A szájvizek kínálatát vizsgálva elvileg két alapvető csoportra oszthatók – az esztétikai hatásúakra és a terápiás hatásúakra. Mit jelent ez? Míg egyes szájvizek célja a frissesség és az egészséges lehelet érzésének előidézése, mások bizonyos betegségek esetén segíthetnek. Az is előfordulhat, hogy fogorvosa közvetlenül egy bizonyos típusú szájvizet ajánlott, ha vérző és visszahúzódó ínyt állapított meg. Vagy esetleg olyan szájvizekhez irányította Önt, amelyek enyhítik a fogérzékenységet és megelőzik a fogszuvasodást.

A jó minőségű szájvíz segít csökkenteni a fogak, íny- és nyálkahártya-betegségeivel kapcsolatos kockázatokat a szájüregben. A frissesség és a tisztaság érzetét kelti. Mindig az aktuális állapotot szem előtt tartva kell kiválasztani. Ugyanakkor ne feledje, hogy még a legjobb szájvíz sem helyettesítheti a rendszeres tisztítást. Ez azonban egyszerű módja a tisztító hatás meghosszabbításának.

egeszseges fogak

Mikor használjon szájvizet

A szájvíz használatával kapcsolatban számos, egymásnak látszólag ellentmondó állítással találkozhat. Az emberek hajlamosak közvetlenül a fogmosás után szájvizet használni, ami nem ideális megoldás. Miért van ez így? Ha nátrium-lauril-szulfátot (röviden SLS) tartalmazó fogkrémet használ, a közvetlenül fogmosás után használt szájvíz hatékonysága valószínűleg nagyon alacsony lesz. Akár nulla. Az SLS az egyik leggyakrabban előforduló összetevő a fogkrémekben. Ez okozza a jellegzetes habzást, és így a látszólag jobb fogmosási élményt (több hab = nagyobb erőfeszítés). Ahhoz, hogy a fogkrém elérje a hatását, egyáltalán nem kell, hogy habozzon (keresse az SLS-mentes fogkrémeket), sőt egyes szakértők a fogkefe minőségét és a fogmosási technikát helyezik előtérbe.

Figyeljen egy másik „inkompatibilis“ párosra is – a magasabb fluoridtartalmú fogkrémre és a lepedékképződés csökkentésére szolgáló szájvízre. A magasabb fluoridtartalmú fogkrémeket elsősorban azok használják, akiknek felület-érzékenyek a fogaik, erősíteni szeretnék a fogak felszíni rétegét és megelőzni a szuvasodást. Ha közvetlenül az ilyen hatású fogkrémmel történő fogmosás után plakk képződését megelőző szájvizet használ, akkor a hatásuk jelentősen csökken.

Hogyan oldjuk meg? Várjon legalább 30 percet a fogmosás után, mielőtt szájvizet használna.

Szájüregi problémák és ajánlott szájvizek

Ha hezitál, hogy melyik szájvizet tegye a kosarába, nem kell a megérzéseire vagy a véletlenszerű választásra hagyatkoznia. Csak egy rövid pillanatra van szükség ahhoz, hogy megismerje a szájvíz hatásaival kapcsolatos alapokat. Egyes szájvizeket úgy tervezték, hogy egyszerre több területen is működjenek.

Valószínűleg már van elképzelése arról, hogy milyen problémával küzd – ezért finoman „besoroljuk“ ezeket.

Szájvizek a rossz lehelet ellen

A szájszag/rossz lehelet nem kellemes. Leggyakoribb okai az aromás ételek (fokhagyma, hagyma) fogyasztása, alkoholfogyasztás, dohányzás, ételmaradékok megrekedése a fogközökben (+ ezt követően rossz szájhigiénia), ínygyulladás, emésztési problémák, de a szájszárazság is. Ez nem csak egy „kínos“ szövődmény, amikor elég az első mentolos szájvízhez nyúlni.

 • Ha tudja, hogy egy fontos megbeszélés előtti napon aromás ételeket fogyasztott, egy frissítő antibakteriális szájvíz megteszi a hatását. Ha a halitózis (rossz leheletet jelenti ez a kifejezés) már hosszabb ideje fennáll, nézze meg közelebbről a problémát. Ellenőrizze például az íny állapotát (vérzés, visszahúzódó íny). A klórhexidint tartalmazó szájvíz hasznos lesz az ínybetegségek esetén. Kerülje az alkoholtartalmú szájvizek használatát. Kiszárítják a szájüreget, és a rossz lehelet még kifejezettebb lehet.

Szájvizek az ínybetegségekre

Az egészséges íny rendkívül fontos az egészséges fogakhoz. Károsodása például agresszív fogmosáskor következik be. Az ínyvérzést viszont leggyakrabban a lepedékben lévő baktériumok okozzák. A fogínybetegség, más néven gingivitis (ínygyulladás) duzzadt, vörös és vérző ínyben nyilvánul meg. Ha ezt az állapotot nem kezelik, kis zsebek alakulnak ki a fogak és az íny között, és fokozatosan kialakul az egyik legsúlyosabb ínybetegség, a parodontitis. Késői stádiumában fogvesztéshez vezethet.

 • Szeretné megerősíteni ínye ápolását és javítani jelenlegi állapotán? Ezután összpontosítsa figyelmét a klórhexidint tartalmazó szájvizekre, amelyek segítenek csökkenteni az ínygyulladást, korlátozzák a baktériumok szaporodását (és ezáltal a plakk kialakulását és felhalmozódását). A szájvizek tartalmazhatnak 0,06% vagy 0,12% klórhexidint. Az erősebb koncentráció csak rövidebb, szükséges időtartamra ajánlott. A fogak enyhe barna elszíneződését okozhatja.

Szájvizek érzékeny fogakra

Az egyik leggyakoribb szájüregi probléma az érzékeny fogak. Kellemetlen fájdalom kíséri a forró vagy éppen ellenkezőleg, nagyon hideg ételek fogyasztását. Az érzékenység oka elsősorban az íny visszahúzódása vagy a zománc kopása, ami a dentin-csatornák megnyílásához vezet.

 • Ismét vannak olyan direkt erre a célra kifejlesztett szájvizek, amelyek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek lezárják a dentin-csatornákat, és rendszeres használat mellett segítenek csökkenteni a fogérzékenységet. Mindenképpen ügyeljen azonban az ínybetegségekre is, és ne használjon kemény fogkefét a fogmosáshoz, amely túlzottan koptatja a fogzománcot.

Szájvizek a fogszuvasodás megelőzésére

Szenved a fogszuvasodástól? A szájvizeknek többek között fogszuvasodás megelőző hatásuk van. De semmiképpen ne higgyenek a csodákban! Ne becsülje alá az alapvető higiéniát és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket.

 • A fluoridtartalmú szájvizek jótékony hatással vannak az egészséges tejzománc kialakulására és fenntartására. Elősegítik a remineralizációt, és ezáltal növelik a fogak szilárdságát és ellenálló képességét. A fogkrémekben és szájvizekben a fluorid megengedett mennyisége 1500 ppm, azaz 0,15% fluorid.

Szájvizek aftákra

Az afták, mint a száj nyálkahártyán lévő kis fekélyek rendkívül fájdalmasak. Mivel természetes nedves környezetben vannak, hetekig is eltarthat a gyógyulásuk, és kellemetlenné tehetik a beszédet és az étkezést. Előfordulásuk okai változatosak – a legyengült immunitás (a betegség leküzdése után), a hormonális ingadozások, a B-vitaminok vagy a vas hiánya.

 • A nyálkahártya fájdalmának enyhítésére és gyorsabb gyógyulására közvetlenül az afták kezelésére szolgáló géleket és oldatokat használják, amelyeket vattapamacs segítségével az érintett területre visznek fel. Aftákra való szájvizek is kaphatók. Megtalálja ezeket a szájvizek között, amelyeket a műfogsorok és a fogszabályzók viselése után keletkezett hólyagok kezelésére is szolgálnak. Nem tartalmaznak irritáló alkoholt, de gyógyító hatású összetevőket, például aloe verát és illóolajokat.

Szájvizek szájszárazságra

A xerostómia (azaz a szájszárazság) hátterében a nyáltermelés elégtelensége áll. Ez nemcsak kellemetlen diszkomfortot okoz, hanem magára a fogazatra is hatással lehet. A nyál fontos a nyálkahártya nedvesítéséhez, az optimális pH-érték kialakításához, és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami természetes védelmet jelent a fogak és az íny számára. Az okok közé tartoznak például maguk a nyálmirigyek betegségei, az elégtelen ivási rendszer, a cukorbetegség, a pajzsmirigy rendellenességek, a vesebetegség, bizonyos gyógyszerek szedése (magas vérnyomásra, antidepresszánsok, antihisztaminok, …).

 • Ha szájszárazsággal küzd, valószínűleg a rossz lehelet is zavarja. Ne csak a frissítő szájvizek után nyúljon. Szüksége van egy hidratáló szájvízre a polcon, amely gyógyító természetes összetevőket tartalmaz, hogy segítse helyreállítani a hiányzó egyensúlyt. Semmiképpen sem tartalmazhatnak alkoholt. A szájvizekben lévő alkohol csak ront a szárazság problémáján.

Gyermekeknek szánt szájvizek

A gyermekeknek szánt szájvizek specifikus helyzetben vannak. A felnőtteknek szánt szájvizekben található hatóanyagok koncentrációja magasabb, és ha véletlenül lenyelik a gyermekek, jelentősen megnöveli a lehetséges egészségügyi kockázatokat. Ezenkívül a gyermekek fogászati problémái eltérnek a felnőttekétől. Leggyakrabban a fogszuvasodás megelőzése, a fogzománc megerősítése és ellenálló képességének növelése a tét.

 • A gyermekeknek szánt szájvíz cukor- és alkoholmentes. Enyhébb, kellemesebb íze van (nem olyan mentolos és friss, mint a felnőtteknek szánt szájvizeknek). Mindig vegye figyelembe a korosztályi besorolást (3-6 éves korig, 6-12 éves korig, …) és a tulajdonságokat. Leggyakrabban antibakteriális hatású (megszünteti a baktériumok szaporodását a szájban), védelmet nyújt a foglepedék kialakulása ellen, és fluoridtartalma miatt segít védőpajzsot képezni a fogak felszínén. A legtöbb gyermek szájvizet ki kell köpni – az alacsonyabb fluoridtartalom ellenére.

Hogyan kell helyesen használni a szájvizet?

 • Válassza ki a megfelelő szájvizet – Friss lehelet, ínyproblémák, érzékeny fogak, …
 • Használja a gyártó által ajánlott mennyiséget – Általában 15-20 ml-t, ami megfelel egy kupaknyi adagnak. Egyes szájvizeket hígítani kell. Kövesse a csomagoláson található ajánlásokat.
 • Ne használjon szájvizet közvetlenül fogmosás után – Ez csökkenti a paszta és a szájvíz összetevőinek hatását.
 • Öblítés közben igyekezzen intenzíven mozgatni a szájvizet a szájban – Így a szájvíz minden helyre eljut.
 • Ne siessen – A szájvíz megfelelő használatának egyik kulcsa, hogy ésszerű ideig, körülbelül 30-60 másodpercig hagyja a szájban.
 • Ne nyelje le a szájvizet, köpje ki – A benne lévő fluorid mennyisége egészségügyi kockázatot jelenthet. Ügyeljen arra, hogy a gyermekek ne nyeljék le a szájvizet.
 • Fejlessze türelmét – Ne igyon kávét, gyümölcslevet, ne egyen vagy dohányozzon legalább 30 percig közvetlenül a szájvíz használata után.

Szájvizek ára

A szájvíz ára nemcsak a kiszerelés méretét, hanem az összetételét (és a várható hatásokat) is tükrözi.

✅ Szájvizek 1750 forintig

Ez a szájvizek legnépesebb csoportja, amelyet valószínűleg jól ismer a reklámokból vagy a boltok polcairól. Jó megfizethetőségük miatt az első számú választásnak számítanak, így nem csoda, hogy a legkelendőbb szájvizeket olyan márkáktól találja meg, mint a Listerine, Elmex, Lacalut, G.U.M., … Sőt még a kiszerelések mérete is széles – a kis koncentrált gyógynövényes oldatoktól (25 ml) a nagy térfogatú szájvizekig (600 ml) terjed.

✅ Szájvizek 1750 és 3500 forint között

Míg az előző árkategóriában főként mindennapi használatra és megelőzésre szánt szájvizek találhatók, addig a valamivel drágább szájvizek már egy konkrét problémára nyújtanak segítséget. Ezek elsősorban szájvizek ínygyulladásra, aftára, a fogak szuvasodással szembeni ellenálló képességének erősítésére – kaphatóak gyógyszertárakban és online patikákban. Magasabb klórhexidin-, fluorid- és egyéb hatóanyag-tartalommal. Népszerűek a Curaprox, Aloclair, Curasept, Herbadent, Ecodenta márkájú szájvizek.

✅ Szájvizek 3500 forinttól

Speciális összetételű és kivételes összetevőket tartalmazó szájvizek, amelyek általában az orvostechnikai eszközök kategóriájába tartoznak. Találhat itt azonban erős gyógynövényes oldatokat, fehérítő hatású szájvizeket, remineralizáló szájvizeket is.

A legjobb szájvíz márkák

 • Listerine – A szájvizek páratlanul széles választéka a piacon. Nagyon jó értékesítés, elfogadható ár és elégedett vélemények.
 • Elmex – Fogorvosok által is ajánlott szájvizek. Különböző hatások – érzékeny fogakra, védelem a fogzománc elvesztése ellen, a lepedékképződés ellen stb.
 • Meridol – Egy népszerű márka, amelynek portfóliójában megfizethető árú szájvizek találhatók, amelyek célja a rossz lehelet csökkentése, a lepedékképződés mérséklése vagy az íny védelme.
 • Ecodenta – Egy márka, amely nemcsak csomagolásával, hanem a szájvizek összetételével is lenyűgöző. Különösen a fogfehérítő hatású fekete szájvizek nagyon népszerűek.
 • Herbadent – A szájápolásra szolgáló gyógynövénykészítmények és oldatok egyedülálló formulákra és bevált gyógynövény-kombinációkra épülnek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Listerine Total Care Teeth Protection
✔️ Felére csökkenti a lepedék kialakulását
✔️ Segít megőrizni az egészséges fogínyt
Űrtartalom: 1000 ml
5 out of 5 stars (5 / 5)2600 Ft Alacsony ár
2.Meridol Dental Care
✔️ Segít eltávolítani a lepedéket a fogakról
✔️ Hatékonyan küzd a baktériumok ellen
✔️ Kíméletes a fogínyhez
Űrtartalom: 400 ml
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2000 Ft Alacsony ár
3.Swissdent Extreme
✔️ Tartósan frissítő hatása van
✔️ Minden használat során kímélően fehéríti a fogakat
✔️ Védi a fogínyt
Űrtartalom: 250 ml
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6700 Ft Alacsony ár
4.Herbadent Original
✔️ Megöli a baktériumokat
✔️ Küzd a fogszuvasodás ellen
✔️ Friss leheletet biztosít
Űrtartalom: 400 ml
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)2900 Ft Alacsony ár
5.Ecodenta Expert Extraordinary Whitening
✔️ Friss leheletet biztosít
✔️ Megőrzi a fogíny egészségét
Űrtartalom: 500 ml
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)2250 Ft Alacsony ár
6.ELMEX Sensitive szájvíz
✔️ Véd a fogszuvasodás ellen
✔️ Csökkenti a fogzománc oldékonyságát
Űrtartalom: 400 ml
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)2300 Ft Alacsony ár
7.Elmex Junior 6-12 Years
✔️ Segíti a fogszuvasodás elleni védelmet
✔️ Erősíti a fogzománcot
Űrtartalom: 400 ml
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)2150 Ft Alacsony ár