Háztartás

A legjobb takarítógép (recenziók és teszt) 2024

legjobb takarítógép
A szőnyegek, kárpitok és matracok tisztán tartása általában olyan feladat, amelyet csak takarító cégek tudnak megoldani. Annak érdekében, hogy ne kelljen a szakemberek szolgáltatásaira hagyatkoznia, kiválasztottuk a legjobb takarítógépeket, amelyeket a jelenlegi piac kínál. Bár nem mindennapos használatú készülékek, áraik már régóta nem túlzóak, és kiváló ár/teljesítmény arányt kínálnak.

Ezt a készüléket több néven is ismerheti – takarítógép, szőnyegtisztító vagy akár extraktor. Egy motorból, egy szivattyúból, két különálló tartályból/edényből, egy tömlőből és egy speciálisan erre a célra kialakított fúvókából áll. Egyetlen mozdulattal, nyomás alatt vizet fecskendez a tisztítószerrel együtt a szövetbe, és ezzel egyidejűleg kiszívja azt. A tisztítás során a víz mélyen behatol a szálakba, és az erőteljes húzás megszabadítja azokat a szennyeződésektől, portól, szőrszálaktól és poratkáktól. A szövet (akár szőnyeg, akár kárpit) így csak minimálisan marad nedves.

Választási útmutatónkban lépésről lépésre végigvezetjük Önt az összes fontos paraméteren, jellemzőn és felszereltségen. Megkapja a szükséges válaszokat arra vonatkozóan, hogy mekkora tartályra van szüksége az otthonában lévő szőnyegfelülethez, és hogy melyik kialakítás felel meg a legjobban az Ön igényeinek. Vásárlás előtt azonban olvassa el a szőnyegtisztítóról szóló recenziókat is, hogy ne érje meglepetésként például a túl nagy zajszint vagy a gyenge szívóteljesítmény.

A legjobb takarítógép (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.KÄRCHER EXTRAKTOR Puzzi 8/1 C
Felület típusa: Szőnyegre, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Ipari, Vizes, Többcélú, Teppelő
Teljesítmény: 1200 W
Kábel hosszúsága: 7.5 m
5 out of 5 stars (5 / 5)211 000 Ft Alacsony ár
2.Kärcher SE 5.100
Felület típusa: Minden padlótípushoz, Szőnyegre, Kemény padlóra, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Porzsák nélküli, Teppelő
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 5 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110 000 Ft Alacsony ár
3.KÄRCHER SE 4002
Felület típusa: Szőnyegre, Kemény padlóra, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Porzsákos, Porzsák nélküli, Teppelő
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 7.5 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)111 500 Ft Alacsony ár
4.Metabo ASR 25 L SC
Felület típusa: Fapadlóra
Porszívó típus: Ipari, Porzsákos, Porzsák nélküli, Többcélú
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 8 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)130 500 Ft Alacsony ár
5.Scheppach ASP 30 PLUS
Felület típusa: Minden padlótípushoz, Szőnyegre, Linóleumra, Fapadlóra, Hajópadlóhoz
Porszívó típus: Ipari
Teljesítmény: 1200 W
Kábel hosszúsága: 4 m
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)41 500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon takarítógépet?

Lehet, hogy a szőnyegek már nem teszik ki a háztartás felületének nagy részét, de még mindig figyelmet érdemelnek. Színük, bolyhosságuk és kellemes puhaságuk megőrzése érdekében rendszeres karbantartást igényelnek. A higiéniai szempontok is szerepet játszanak – elég egy kisállat vagy kisgyermek, és az otthonában lévő szőnyegek szó szerint táptalajává válnak a nemkívánatos látogatók sokaságának. Egy jó minőségű takarítógép/szőnyegtisztító tökéletes otthoni segítő lehet, amely megfelelő választás esetén számos más készülék helyét is átveheti.

„A takarítógépet elsősorban a nappaliban és a gyerekszobában lévő szőnyegek miatt vettem. Nem tudtam, hogy klasszikus porszívóként is használhatom száraz és nedves porszívózásra, sőt, az ülőgarnitúra, az autó tisztítására és az ablakmosásra is. Multifunkcionalitása felülmúlta várakozásaimat.“

Igen, így van – egy takarítógépet vagy akár egy extraktort is lehet használni évente többször is a szőnyegtisztításhoz! A következő sorokban többet olvashat arról, hogyan válassza ki a megfelelő takarítógépet, mire figyeljen, milyen kialakítás és kiegészítők érdekelhetik. Ezen kívül a különböző árkategóriájú takarítógépek legjobb gyártóit, felszereltségét és funkcióit is bemutatjuk.

tiszta szőnyegeket

Hogyan működik a takarítógép?

A takarítógép (extraktor) egy olyan eszköz, amelyet a szőnyegek nedves tisztítására használnak. Hasonló a klasszikus vagy rúdporszívóhoz. Egy szivattyú segítségével egy fúvókán keresztül tisztítóoldatot fecskendeznek a szőnyegbe nyomás alatt. A feloldott szennyeződéseket egy mozdulattal a gyűjtőtartályba szívja. Ennek a készüléknek a tömlője egyszerre nyomó és szívótömlő is. A jövőbeli fogyasztók számára ezért a legfontosabb paraméterek a szívóteljesítmény és a szivattyú teljesítménye.

Mire használható a takarítógép?

Gyakran ismételt fogyasztói kérdés – Használhatom a takarítógépet az autóülések és a kárpitok tisztítására is? Igen, valamint ülőgarnitúrák és matracok tisztítására is. Viszonylag gyorsan megbirkózik a háziállatok szőrével, a zsírfoltokkal és az italfoltokkal. Minél erősebb a gép, annál jobb a tisztítóhatás. Minél gazdagabb a felszerelés, annál változatosabb a felhasználás otthon, az irodákban és a közösségi terekben. Ha többcélú használatot tervez, keressen egy teljesítményszabályozóval ellátott, ésszerű méretű takarítógépet, hogy könnyen kezelhető legyen.

Milyen szempontok alapján válasszon takarítógépet?

Hogy könnyebben eligazodjon a kereskedők kínálatában, válaszoljon az alábbi kérdésekre:

 • Mekkora szőnyegfelületet fog tisztítani? Az otthoni, irodai vagy bolti szőnyegek esetében egy olcsóbb és kisebb takarítógép, amely nem terheli meg nagymértékben a költségvetést, megteszi a hatását. Ha gyakran használt készülékről van szó, amelynek évente többször is nagyobb területeket kell gondoznia, keressen professzionális takarítógépeket.
 • Mit szeretne a takarítógéppel tisztítani? Ahogy fentebb említettük, a legkülönbözőbb textilfelületeket tisztíthatja extraktorral. Ettől függ a felszereltség, a kiegészítő tartozékok vásárlási lehetősége vagy a teljesítmény szabályozása. Egyszerűen – összpontosítson a jobb felszerelésre és a többcélúságra.
 • A takarítógépet egyik helyről a másikra kell mozgatnia? A nagy teljesítményű professzionális gépek akár 70 literes tartályokkal is rendelkezhetnek. Egy nagy és nehéz takarítógépet nehézkes az emeletek között cipelni. Otthoni használatra elegendő egy olyan modell, amely kialakításában és méretében egy hagyományos, kicsit nagyobb porszívóra hasonlít.

A takarítógépek típusai konstrukció szerint

Már első pillantásra is egyértelmű lesz a felosztás. A gyakorlati szempontból a szívótömlővel ellátott kerekes takarítógépek klasszikus konstrukciója a nyerő. A rúd takarítógépek viszont maximálisan helytakarékos tárolásukkal vonzanak.

Rúd takarítógép

Minden alkatrész – motor, szivattyú és két tartály – a konstrukción található, amely egy rúd porszívóhoz hasonlít. Munka közben az egész rúd takarítógépet mozgatja, így a tartályok térfogatilag kisebbek az optimális súly fenntartása érdekében. Előnye a nagyon jó mobilitás, könnyű tárolás, de a hátrányok nagyobb szőnyegen érezhetőek lesznek – a gyűjtőtartály gyorsan megtelik.

Klasszikus takarítógép

A takarítógép, amely úgy néz ki, mint egy klasszikus porszívó, egy kerekeken guruló testből, egy tömlőből és egy fúvókából áll. Munka közben csak magát a tömlőt kezeli. A motor, a szivattyú és a tartályok kerekekre vannak helyezve. Ennek eredményeképpen a gép teljesítménye és kapacitása egyaránt nőhet, és a fogyasztók körében a legkelendőbb kialakítást/konstrukciót képviselik.

A takarítógépek típusai teljesítmény és méret szerint

Hogyan lehetséges, hogy takarítógépet 70000 forintért, de 700000 forintért is lehet vásárolni? A lényeges különbség a teljesítményben, a méretben és a tisztítandó területen van.

Kis takarítógépek

Legfeljebb 10 literes tartályokkal rendelkeznek. Tíz liter tisztítóoldat körülbelül 10 m2 szőnyegfelülethez elegendő. Ideálisak lakások, kisebb területek, kárpitok és autók belső terének tisztítására. A legnagyobb előnye a kisebb méret, az alacsonyabb súly és az ezzel járó jó mobilitás. Az egyetlen hátránya a tartályok gyakoribb ürítése és feltöltése.

Közepes takarítógépek

A belsejükben 10-30 l térfogatú tartályok és egy kb. 10 bar nyomású szivattyú található. Alkalmasak legalább 100 m2 alapterületű családi házakban, üzletekben és irodákban való használatra. Ezek nagyobb gépek, de a ház körüli mozgatáskor továbbra is elboldogul velük.

Nagy takarítógépek

Ezek professzionális gépek, 30-70 literes tartályokkal. Emiatt megnő a méretük és a súlyuk, és csökken a mozgatásuk lehetősége. Ehelyett kellően hosszú tömlővel, nagy teljesítményű szivattyúval, két szívómotorral és egyes modellekben beépített/integrált fűtőelemmel is rendelkeznek. Nagy terhelést és rendszeres használatot is bírnak. Ezek leggyakrabban a takarítócégek felszerelései.

Bemenő teljesítmény vs. szívóteljesítmény

A szívóteljesítmény megtalálása néha nehéz feladat lehet a takarítógépek esetében, pedig ez az a lényeges „erő“, amely biztosítja a folyadék és a szennyeződés eltávolítását a szőnyegből. A leírásokban csak a bemenő teljesítményt találja, ami a watt fogyasztást jelenti 1 óra alatt. A tényleges szívóteljesítmény a gyártó know-how-jától függ – azaz a tömlő alakjától, a belsejétől, az akadályoktól és a szűrőktől – mindattól, ami a fúvókán lévő bemenet és a motor között van. Átlagosan azonban érvényes, hogy a szívóteljesítmény a teljes bemenő teljesítmény ⅕ és ⅓ között van.

Szivattyú teljesítménye

A nagy teljesítményű szivattyú nagyobb tisztítóoldat-áramlást garantál a szőnyegfúvókán keresztül. Minél nagyobb a nyomás, annál mélyebbre hatol a folyadék a szövet szerkezetébe, és még a megszáradt és zsíros szennyeződéseket is felbontja. Normál otthoni használatra a legmegfelelőbbek azok a takarítógépek, amelyeknél a szivattyú teljesítménye szabályozható, különösen a tisztítandó anyagra való tekintettel (vastag szőnyegeknél erősebb nyomást használjon, vékonyabb szöveteknél gyengébbet).

A víztartályok mérete vs. tisztítandó terület

A takarítógépek belsejében 2 vagy 3 tartály van elrejtve. Az egyik tartály fúvókákon keresztül fecskendezi az elkészített tisztítóoldatot a szőnyegbe (vagy két kisebb tartályra van osztva – egy tartályra a tiszta víznek és egy tartályra a tisztítószernek), a másik tartályba pedig kiszívja a piszkos folyadékot és a szennyeződést a szőnyegből.

Ezek térfogata szorosan összefügg a tisztítógép teljes méretével és súlyával, valamint a szennyezett víz kiöntésének és a tisztítóoldat feltöltésének gyakoriságával. Egyszerűen fogalmazva – ha a tartályok kisebbek, gyakrabban megszakítja a munkát, de maga a takarítógép nem nagyobb, mint egy hagyományos porszívó. Ha a tartályok nagyobbak, a munkát nem kell gyakran megszakítani, de a gép nagyobb súlya és mérete miatt az átvitelek megerőltetőbbek.

 • A tisztítandó területekhez 50 m2-ig elegendő egy 2 literes tartály, 150 m2-ig egy legfeljebb 4 literes tartálytérfogatú takarítógép, nagyobb területekhez pedig 5 liter vagy annál nagyobb kapacitású tartályokkal érdemes számolni.

Szűrés/Filtráció

A tisztítógépekben is vannak szűrők. Ha ez egy olyan porszívó, amely klasszikus porszívózási funkcióval rendelkezik, akkor még cserélhető porzsákot is talál benne. A szűrés leggyakrabban vízszűrő, mikroszűrő vagy nagy hatékonyságú HEPA szűrő segítségével történik. Ha tiszta környezetet szeretne teremteni otthonában az allergiások számára, ne becsülje alá a használt szűrők minőségét.

Videó

Egyéb fontos paraméterek

Térjünk át az ergonómiát és a használat praktikusságát meghatározó paraméterekre:

 • A tömlő hosszával együtt a tápkábel hossza alkotja az úgynevezett hatósugarat – tehát a fúvókától a hálózati aljzatig terjedő teljes távolságot. A háztartási modellek kábelhossza kb. 5-10 m, és a kb. 2 m-es tömlővel együtt optimális hatótávolságot biztosítanak.
 • A takarítógép súlya a belső tartályok térfogatával nő. Ha nem szeretne munka közben elfáradni, válasszon 2-3 literes tartályokkal rendelkező modelleket. A gép teljes súlya így nem haladja meg a 10 kg-ot.
 • Az extraktor zajszintje nem biztos, hogy ideális. Legjobb esetben 60-70 dB, de legrosszabb esetben akár 85 dB is lehet, ami már kellemetlen és zavaró a fülnek hosszabb ideig tartó expozíció esetén.

Kiegészítő funkciók

A minőségi takarítógépekkel való munka nem nehéz – a fúvókák a tisztítóoldatot a szövetbe fecskendezik, és a piszkos vizet és a szennyeződést egyidejűleg kiszívják. Mint leendő felhasználó, a következő funkcióknak örülhet:

 • Automatikus kábeltekercselés funkció
 • Távirányító a fogantyún – Nem kell lehajolnia a takarítógép testéhez a tisztítás és a teljesítmény szabályozásához.
 • Különböző tisztító programok közül választhat – A szövet vastagságától függően választhat egy erősebb vagy éppen ellenkezőleg, egy kíméletesebb üzemmódot.
 • LED kijelzők – Jelzi, hogy mikor kell kiüríteni a gyűjtőtartályt és mikor kell újratölteni a tisztítóoldatot.
 • Fordított funkció – A takarítógépet takarításkor fújásra is használhatja.
 • Száraz és nedves porszívó funkció – Száraz állapotban a szennyeződés a zsákba, nedves állapotban a tartályba kerül (a padlóról felporszívózhatja a kiömlött vizet).
 • Ablaktisztító funkció – Egy speciális fúvókával és egy kellően hosszú, rugalmas tömlővel a takarítógép az ablakporszívó helyét is átveheti.

Tartozékok

A takarítógép fontos részét képezik a tartozékok. Számos praktikus tartozékot tartalmaz az alapár, vagy ezeket külön kell megvásárolnia? Ez utóbbi esetben a végső ár néhány tízezer forinttal is emelkedhet, és a vásárlás és a rendelés során időt veszít. A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy az, amit szeretne, nem is áll rendelkezésre.

Milyen tartozékokat használnak leggyakrabban?

Szőnyegfúvókák, fúvókák ülőgarnitúra kárpitokhoz, autóülésekhez és autó belső teréhez, forgókefés fúvókák (haj- és szőr eltávolításához), kemény padlófúvókák, ablakfúvókák, …

Takarítógép ára

Rendszeresen tisztíttatja szőnyegeit és kárpitjait takarító céggel? Vagy bérel egy takarítógépet?

Akkor biztosan tudja, hogy ezek a szolgáltatások nem a legolcsóbbak, és nem is biztos, hogy az Ön elképzelésének megfelelően működnek. Mit és milyen kivitelben kap a pénzéért?

✅ Takarítógépek 70000 forintig

Egyszerű, kevésbé erős kialakításúak, amelyek alkalmasak lakások, kisebb szőnyegek, kárpitok alkalmi karbantartására, autók belső terének tisztítására. Ezek a takarítógépek kisebb tartályokat tartalmaznak.

✅ Takarítógépek 140000 forintig

A középső árkategóriát főként a legkelendőbb otthoni használatra szánt takarítógépek foglalják el, amelyekkel a fogyasztóknak nagyon jó tapasztalataik vannak. Használatuk, teljesítményük és az igényes takarítással való megbirkózási képességük növekszik.

✅ Takarítógépek 140000 forinttól

A félprofesszionális és professzionális kialakításhoz mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Ezek a gépek nagy teljesítményűek/erősek, gazdagon felszereltek, és még nagy területeken is kiváló eredményt nyújtanak.

A legjobb takarítógép márkák

Mely gyártók sikeresek a takarítógép teszteken? Mely takarítógépek a fogyasztók által legjobban értékeltek? Ha megbízható készüléket szeretne a pénzéért, mindenképpen érdemes körülnézni az alábbi márkák kínálatában.

 • Kärcher – A Kärcher márka jelenleg piacvezető a tisztítóberendezések szegmensében. Kínálatában nemcsak minőségi extraktorokat, hanem többcélú és ipari porszívókat, hamu és szárazanyag porszívókat is talál. A takarítógépek megfizethetők, nagyon jól megmunkáltak és igazán jó teljesítményt nyújtanak. A tisztítóoldat a sűrű szálak mélyére hatol. Ideálisak az allergiások számára. Egy további bónusz – a takarítógépek többcélú porszívóként is használhatók. Ha okosan választ, akár több tízezer forintot is megtakaríthat.
 • Thomas – Magas eladások külföldön és győzelmek a takarítógép teszteken. Gazdag felszereltség, tökéletes teljesítmény és kényelem a használat során.
 • Klarstein – A megfizethető árú „edényes“ típusú ipari porszívók között is talál egy praktikus, akár 25 literes gyűjtőtartállyal rendelkező extraktort.
 • Bomann – A Bomann takarítógépek nedves és száraz porszívózással és természetesen teppezéssel is megbirkóznak. Ezek az egyik legolcsóbb modellek (52500 forintig).
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.KÄRCHER EXTRAKTOR Puzzi 8/1 C
Felület típusa: Szőnyegre, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Ipari, Vizes, Többcélú, Teppelő
Teljesítmény: 1200 W
Kábel hosszúsága: 7.5 m
5 out of 5 stars (5 / 5)211 000 Ft Alacsony ár
2.Kärcher SE 5.100
Felület típusa: Minden padlótípushoz, Szőnyegre, Kemény padlóra, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Porzsák nélküli, Teppelő
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 5 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)110 000 Ft Alacsony ár
3.KÄRCHER SE 4002
Felület típusa: Szőnyegre, Kemény padlóra, Kárpitozáshoz
Porszívó típus: Porzsákos, Porzsák nélküli, Teppelő
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 7.5 m
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)111 500 Ft Alacsony ár
4.Metabo ASR 25 L SC
Felület típusa: Fapadlóra
Porszívó típus: Ipari, Porzsákos, Porzsák nélküli, Többcélú
Teljesítmény: 1400 W
Kábel hosszúsága: 8 m
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)130 500 Ft Alacsony ár
5.Scheppach ASP 30 PLUS
Felület típusa: Minden padlótípushoz, Szőnyegre, Linóleumra, Fapadlóra, Hajópadlóhoz
Porszívó típus: Ipari
Teljesítmény: 1200 W
Kábel hosszúsága: 4 m
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)41 500 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalább inspiráltuk az új takarítógép kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek. Ezt megteheti alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb takarítógépeket.