Háztartás

A legjobb tojásfőzők (recenziók és teszt) 2024

legjobb tojásfőzőkA tojásfőzés nem nagy tudomány. Vagy mégis? Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, és a reggelire szánt lágy tojás állaga visszavonhatatlanul megváltozik. A tojásfőzés irányításának egyik módja egy praktikus tojásfőző használata. Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a legjobb tojásfőzők? Ha Ön is rajong a főtt tojásért, ne hagyja ki a következő tippeket, amelyeket pozitív felhasználói visszajelzések kísérnek.

Mi az a tojásfőző és hogyan működik? Ahogy a neve is mutatja, ennek a kis konyhai eszköznek a fő feladata a tojásfőzés. De nem akármilyen módon. Ezt az elektromos készüléket úgy tervezték, hogy a tojásfőzés folyamatát kontroll alatt tartsa, így nem kell többé a beállított perceket lesnie. Percek alatt elkészíti a lágy, puha vagy kemény tojásokat, a forró víz és a gőz erejét felhasználva. Hang- vagy fényjelzéssel tudatja Önnel, ha végzett a munkájával.

Felmerül Önben a kérdés, hogy a tojásfőző „csak egy új rizsfőző“, ami évek óta egy dobozban pihen? Útmutatónkban megtalálhatja a választ. Ahogy az már megszokottá vált, a fejlettebb főzők némelyike praktikusabb funkciókat kapott, ami érdekes módon bővíti használhatóságukat. A tojásfőzők tesztjei és recenziói minden bizonnyal kiváló információforrást jelentenek, amelyeknek köszönhetően teljesebb képet kaphat a kiszemelt termék minőségéről. Rangsorunkba olyan márkák népszerű és jól értékelt tojásfőzőit választottuk be, mint a DOMO, SAGE, Sencor, Silvercrest, Guzzanti.

A legjobb tojásfőzők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.ELDONEX EggMaster
✅ Három főzési fokozatot kínál lágy, közepesen kemény és kemény tojásokhoz
✅ Egyszerre 1-7 tojást főzhetsz a segítségével
5 out of 5 stars (5 / 5)7000 Ft-ig Alacsony ár
2.Tescoma PRESIDENT Elektromos tojásfőző
✅ Kiválóan alkalmas akár 6 főtt tojás könnyű és gyors elkészítéséhez
✅ Lágy, félkemény és kemény tojás elkészítése
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22000 Ft-ig Alacsony ár
3.DOMO DO9142EK
✅ Egyszerre legfeljebb 7 tojást főzhetsz
✅ Rotációs szabályozó a tojás főzési fokához - lágy, közepes vagy kemény
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12000 Ft-ig Alacsony ár
4.WMF KITCHENminis® 04.1502.0011
✅ Tálca 1 vagy 2 tojáshoz, S - XL méret, hegyével
✅ Minőségi feldolgozás és egyszerű karbantartás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30000 Ft-ig Alacsony ár
5.Sencor SEG 720BS tojásfőző
✅ A főzőedény alkalmas akár 7 db tojás főzéséhez is
✅ 3 főzési fokozat:- lágy, közepesen lágy, kemény
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft-ig Alacsony ár
6.Guzzanti GZ 608 tojásfőző
✅ Akár 8 tojást is megfőz a héjában keményre, közepesen keményre vagy lágyra
✅ Minőségi rozsdamentes acél kivitel
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)12000 Ft-ig Alacsony ár

Hogyan válasszon tojásfőzőt

A főtt tojásnak rengeteg felhasználási módja van. Tökéletesek reggelire, szendvicsekhez, szendvicstálakhoz, és nem hiányozhatnak a sportolók étrendjéből sem. Finom és egyedi ízük mellett táplálkozásilag az egyik legjobb minőségű és leggazdagabb fehérjeforrásnak számítanak. Ezenkívül extra gazdagok kalciumban, vasban, szelénben és B-vitaminokban.

A tojás klasszikus fazékban főzésnél időről időre találkozunk néhány hiányossággal. Ezek közé tartozik különösen az idő rossz becslése vagy a héj idő előtti megrepedése. Ha a tojás rendszeres része az étrendjének, akkor egy jó minőségű tojásfőző segítségével többszörösen leegyszerűsítheti az elkészítését. Egyszerűen csak tegye a tojásokat a tartóba, öntse bele az ajánlott mennyiségű vizet, kapcsolja be a készüléket, és válassza ki az egyik üzemmódot. A hangjelzés után a tojások a kívánt módon meg vannak főzve.

Mi az a tojásfőző?

A tojásfőző a maga nemében egy meglehetősen egyszerű eszköz. Egy fűtőelemmel ellátott alapból, egy főzőlapból, egy tojástartóból, egy fedélből és egy egyszerű kezelőpanelből áll.

A nálunk kapható kínálatban a különböző modellek elsősorban a kapacitás (3-12 tojás számára), a megjelenés és a felhasznált anyagok (műanyag vs. rozsdamentes acél) tekintetében különböznek egymástól. A tojásfőzés képességét az olcsó és a drága eszközök egyaránt jól kezelik, az árkülönbséget a kibővített beállítási lehetőségek és az extra funkciók vagy felszerelések megléte jelenti.

A tojásfőző az elindítása után automatikusan elkezdi melegíteni a vizet. Eléri a forráspontot, ahol a víz forró gőzzé alakul. A tojásokat forró vízzel és gőzzel egyaránt főzi. Főzés előtt a tojások tetején egy kis lyukat készítünk a mellékelt tű segítségével, hogy a levegő, amely általában a héj megrepedését okozza, lassan távozzon a tojásokból. Egy bizonyos időintervallum után – a tojások főzési módjától függően (pl. 3, 5, 8 perc) – a főző leállítja a működését, és hangjelzés hallható. Ezután az Ön feladata, hogy a főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe tegye, hogy könnyebb legyen megtisztítani a héjától.

Egyszerűnek és nem igényesnek hangzik, igaz? Ha hétközben rendszeresen főz tojást, már az első használattól kezdve imádni fogja a praktikus tojásfőző előnyeit, és nem lesznek kétségei a hasznosságát illetően.

tojást főzni

A következő sorokban bővebben beszélünk arról, hogy milyen paraméterekre, tulajdonságokra és funkciókra érdemes figyelni a tojásfőző kiválasztásakor.

A tojásfőzők kapacitása

A kiválasztási folyamat egyik legfontosabb tényezője a tojásfőző kapacitása. Elsősorban az alapján döntsön, hogy hány tojást főz egyszerre leggyakrabban. A piacon találhat olyan kompakt tojásfőzőket, amelyek kapacitása 2-3 tojásra elegendő, de találhat 10-12 tojásra való főzőt is. A legkelendőbb tojásfőzők közé tartoznak a 6, 7 vagy 8 tojásra alkalmas családi modellek. Ezekben nemcsak lágy tojást lehet főzni reggelire, hanem több kemény tojást is szendvicsekhez vagy szendvicstálhoz.

Teljesítményfelvétel és energiafogyasztás

A tojásfőző elektromos készülék, és működéséhez elektromos áramot fogyaszt. Ezeknek a készülékeknek a teljesítményfelvétele átlagosan 200 és 400 W között van. A kisebb tojásfőzők kisebb teljesítményfelvétellel is beérik, a nagyobb kapacitású tojásfőzőknek arányosan nagyobb teljesítményfelvételre van szükségük. A tojásfőzők recenzióit elnézve a legjobb értékeléseket a 350 és 400 W közötti teljesítményfelvétellel rendelkező modellek érdemlik ki. Ennek oka, hogy maga a teljesítményfelvétel tükröződik a teljesítményben, és így összefüggésben van a melegítés sebességével és a tojás főzési idejével.

Aggódik, hogy az ilyen típusú főző gyakori használata az áramfogyasztás növekedését eredményezi? Ha naponta egyszer használja, akkor csak rövid ideig – például 10 percig – lesz üzemben. Egy 300 W teljesítményfelvételű készülék óránként 300 W-ot fogyaszt. Tehát 10 perc alatt egyhatodát, azaz 50 W-ot jelent. Egy tűzhelyen vagy főzőlapon, amely nagyobb mennyiségű vizet, tojást és egy edényt melegítené fel a fogyasztás biztosan ugyanannyi, sőt valószínűleg még több is lenne.

Anyagfeldolgozás

Leginkább a műanyag és a rozsdamentes acél dominál. Az olcsó tojásfőzőkön a műanyag van túlsúlyban, ami nemcsak az árban, hanem a kisebb súlyban és a látszólag hétköznapibb dizájnban is megmutatkozik. A drágább tojásfőzőkben a rozsdamentes acél dominál, ami eleganciát, de súlyt és tartósságot is kölcsönöz. Az alap lehet műanyag vagy rozsdamentes acél, a főzőlap feltétlenül fém, a fedél átlátszó műanyag, vagy kivételes esetekben fényes rozsdamentes acél. A színvilág nem merész. A fekete és a fehér dominál, amelyet a polírozott fém színe egészít ki.

Méretek és súly

Egy gyors pillantás a tojásfőzők kínálatára megmutatja a legnépszerűbb formákat. A kerek és ovális tojásfőzők hasonlítanak a tojásra, míg a szögletes és téglalap alakú tojásfőzők előnye a nagy kapacitás. Méretüket tekintve azonban úgy vannak kialakítva, hogy csak az adott számú tojás főzéséhez szükséges területet foglalják el. Hogy képet kapjon arról, hogy egy tojásfőző mekkora helyet foglal el egy konyhai munkalapon, helyezze egymás mellé a tojásokat, és azonnal világossá válik, hogy nem olyan területről van szó, ami nagy akadályt jelentene. Előnye továbbá az alacsony súly, átlagosan 0,5-0,6 kg körül van.

tojás és keménységi fokok

Funkciók és felszereltség

Térjünk rá, hogyan kell vezérelni a tojásfőzőket, és mi tartozik az automatikus működésükhöz. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy nem minden tojásfőző egyforma felszereltséggel rendelkezik. Az olcsó tojásfőzők alapvető, egyszerű lehetőségeket kínálnak, a drágábbak pontosabb működéssel és multifunkcionalitással kecsegtethetnek.

 • Tojásfőzés fokozatának beállítása – A népszerű tojásfőzők 3 tojásfőzési fokozatot kínálnak – lágy, puha és kemény. Egyszerűen válassza ki az egyik lehetőséget a forgótárcsával, és a készülék ezután beállítja a működését és a főzési időt.
 • Hang- és fényjelző – Jelzi, hogy a főzési folyamat a végéhez érkezett.
 • Kivehető tartó/tálca – Minden tojásfőző része. Formáját úgy tervezték, hogy stabil támasztékot biztosítson az S-től és XL-ig terjedő méretű tojások számára.
 • Automatikus kikapcsolás – A minőségi tojásfőzők automatikusan kikapcsolnak, amikor befejezik a főzést, hogy a víz ne párologjon el teljesen.
 • Túlmelegedés elleni védelem – Alapvető funkció, amely a főző biztonságos működéséért felelős.
 • Gumilábak – Jobb stabilitást biztosítanak az esetleges felborulás ellen.
 • A tápkábel feltekerése – Tekerje fel a kábelt úgy, hogy ne zavarja, amikor a tojásfőzőt a konyhaszekrényben tárolja.
 • Vízmérőpohár jelöléssel – Segítségével mindig csak az ajánlott vízmennyiséget önti a főzőlapra, soha se többet, se kevesebbet.
 • Tojásszúró tű – A tojások felső részén lévő héj átszúrására szolgál. Főzés közben a levegő a lyukon keresztül távozik, és a héj nem lesz hajlamos a megrepedésre. Lehet, hogy tartozék, de az is lehet, hogy nem.
 • LED háttérvilágítás – A díszes háttérvilágítás nemcsak jól néz ki, hanem rögtön egy pillantással láthatja, hogy milyen tojások készülnek.
 • Cserélhető lemezek rántottához/ tükörtojáshoz-ökörszemhez – Sok tojásfőző népszerű felszerelése. A kisebb lemezek a fő főzőlapra kerülnek, amelyekbe egyszerűen „leüti“ a tojásokat és megsüti.
 • Sous Vide főzési funkció – A drágább modellek prémium felszerelése. Ezek terjedelmesebb készülékek, ahol a tetejük egy fazékra hasonlít. Például négy 200 grammos steak is belefér.

Tojásfőzők ára

A tojásfőzőket általában egyfeladatú kiegészítő konyhai készülékeknek tekintik. Ezeket lehet nélkülözni. Az áruk azonban nem túlzó, így ha Ön is kedvet kap, hogy ilyen készüléket vásároljon, nem kell a családi költségvetést szétrobbantania miatta.

✅ Tojásfőzők 7000 forintig

Már az alap árkategóriában megtalálja a legkelendőbb tojásfőzőket, amelyek nagyon jól végzik a dolgukat. Ezen főzők kapacitása 3-7 tojás. Javasoljuk továbbá, hogy a vélemények alapján válasszon, ahol első kézből származó tapasztalatokat talál. Jó választásnak bizonyulnak azok a modellek, amelyekben 3 főzési fokozat állítható be az ízlésének megfelelően.

✅ Tojásfőzők 7000 és 14000 forint között

Ennél az árnál vagy a kapacitás (nagyobb családi tojásfőzők) vagy a funkcionális felszereltség (cserélhető lemezek rántottához, ökörszemekhez, …) nő. Ezek a jobban felszerelt tojásfőzők jobb minőségű anyagokból, különösen rozsdamentes acélból készülnek.

✅ Tojásfőzők 14000 forinttól

Dizájnilag luxus kialakítású tojásfőzők, amelyek az igényesek tetszését nyerik el. Egyesek lehetővé teszik a tojások különböző elkészítését, a zöldségek párolását vagy a hús és hal sous-vide főzését.

A legjobb tojásfőző márkák

Meglepően sok tojásfőző van a piacon – ismert és kevésbé ismert márkáktól egyaránt. A beváltak közül válogattunk ki néhány legnépszerűbbet.

 • DOMO – A DOMO automata tojásfőző 7 tojás befogadására alkalmas, az egyik legnépszerűbb és legolcsóbb családi modell.
 • SAGE – A luxus kivitelű, csúcsminőségű tojásfőző praktikus extra funkciókkal örvendezteti meg.
 • Sencor – A 7 tojás kapacitású Sencor családi tojásfőzők megfizethető árral vonzanak.
 • Silvercrest (Lidl) – Az árban és dizájnban is vonzó, 7 darab kapacitású tojásfőzőnek egyetlen hibája van. Gyakran elfogy, ezért jobb, ha nem késlekedik sokáig.
 • Guzzanti – Téglalap alakú tojásfőző, amely 8 tojás befogadására alkalmas, és egyszerre 3 omlett elkészítésére képes, felkeltheti az érdeklődését.
 • De Gusto – Egy másik tipp egy egyszerű és megfizethető tojásfőzőre, meglepően magas értékelések kíséretében. Valójában három főzési fokozattal rendelkezik, ökörszem és omlett készítésre valamit rizs párolására alkalmas.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.ELDONEX EggMaster
✅ Három főzési fokozatot kínál lágy, közepesen kemény és kemény tojásokhoz
✅ Egyszerre 1-7 tojást főzhetsz a segítségével
5 out of 5 stars (5 / 5)7000 Ft-ig Alacsony ár
2.Tescoma PRESIDENT Elektromos tojásfőző
✅ Kiválóan alkalmas akár 6 főtt tojás könnyű és gyors elkészítéséhez
✅ Lágy, félkemény és kemény tojás elkészítése
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)22000 Ft-ig Alacsony ár
3.DOMO DO9142EK
✅ Egyszerre legfeljebb 7 tojást főzhetsz
✅ Rotációs szabályozó a tojás főzési fokához - lágy, közepes vagy kemény
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)12000 Ft-ig Alacsony ár
4.WMF KITCHENminis® 04.1502.0011
✅ Tálca 1 vagy 2 tojáshoz, S - XL méret, hegyével
✅ Minőségi feldolgozás és egyszerű karbantartás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)30000 Ft-ig Alacsony ár
5.Sencor SEG 720BS tojásfőző
✅ A főzőedény alkalmas akár 7 db tojás főzéséhez is
✅ 3 főzési fokozat:- lágy, közepesen lágy, kemény
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft-ig Alacsony ár
6.Guzzanti GZ 608 tojásfőző
✅ Akár 8 tojást is megfőz a héjában keményre, közepesen keményre vagy lágyra
✅ Minőségi rozsdamentes acél kivitel
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)12000 Ft-ig Alacsony ár