Kert és műhely

A legjobb tyúkólak (recenziók és teszt) 2024

legjobb tyúkólak
Ha már egy ideje játszadozik a tyúktartás gondolatával, alaposan gondolja át az elhelyezésüket, mielőtt hazavinné az első szárnyasokat. A legjobb választás az ól, amely megfelelő helyet és védelmet biztosít számukra az időjárás és a ragadozók ellen. A különböző árkategóriák legjobb tyúkóljaira vonatkozó tippeket a következő rangsorban találja.

Az otthoni tyúktartás fontosságát nem kell különösebben bemutatni. A tyúk a baromfik között kedvelt haszonállat, amelyet elsősorban tojás- és hústermelés céljából tartanak. Egy átlagos tyúk, amelyet tápláló takarmánnyal etetnek és jó, stresszmentes körülmények között él, évente 200-220 tojást is tojhat – és méghozzá bio minőségben! Egyes tenyésztett, nagy teljesítményű tyúkfajták évente akár hihetetlen 300-360 tojást is tojnak, ami napi egy tojást jelent. Egy olyan időszakban, amikor a figyelem egyre inkább a baromfitartó tenyészetben tartott tyúkok alacsony életminőségére, valamint az olcsó szupermarketekben kapható tojások rosszabb minőségére irányul, a házi tojásfüggetlenség és a kétlábú „ragadozók“ társasága egyre több magyar kertben szívesen látott.

A tyúkól sokféle formát ölthet. Elkészítheti saját maga, de időt is spórolhat, és beszerezhet egy kész konstrukciót, amely minden szükséges elemet tartalmaz a tyúkok elégedett életéhez. A tyúkól anyagán és méretén kívül rendkívül fontos a szellőzés, a hőszigetelés és a könnyű tisztán tarthatóság. A kész tyúkól kiválasztásakor figyelembe veheti a megjelenéssel és az általános kialakítással kapcsolatos követelményeket is, hogy a tyúkól az udvar teljes értékű részévé válhasson. Ezért többet fogunk beszélni arról, hogyan válasszon tyúkólat, és milyen paraméterekre és tulajdonságokra kell összpontosítania. Azt is javasoljuk, hogy tekintse meg a tyúkólakról szóló felhasználói értékeléseket, ahol közvetlenül a tenyésztőktől tudhatja meg valós tapasztalataikat és meglátásaikat.

A legjobb tyúkólak (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.OneConcept Villa Hahnenkamm
✅ 2 oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, összesen 6 tyúknak való tojó területtel
✅ Időjárásálló tető aszfaltból a jó eső lefolyásért
✅ Egyszerű összeszerelés a részletes útmutatónak köszönhetően
5 out of 5 stars (5 / 5)185000 Ft Alacsony ár
2.OneConcept Villa Gallo
✅ Oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, 2 tyúknak való elválasztott tojó területtel
✅ Kis helyen való tyúktartást tesz lehetővé
✅ Egyenként nyitható felső részek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)123000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Villa Ronaldo
✅ Oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, 2 tyúknak való elválasztott tojó területtel
✅ Egyenként nyitható felső részek
✅ Kihúzható padló a könnyű tisztításért
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)171000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon tyúkólat

A tyúkok nevelésében a tyúkól kulcsszerepet játszik. Itt biztonságban elrejtőznek alkonyattól hajnalig, védelmet nyújtva a nedvességtől, a hidegtől és egy nyugodt helyet biztosítva a tojásrakáshoz. A tyúkok a vadonban nem tudnak életben maradni, de még az udvaron is veszélyeztetheti őket egy kutya, róka vagy nyest. Ezért életterük általában a tyúkól közvetlen közelében lévő néhány négyzetméteres kifutóra korlátozódik. Kezdetben csak egy vagy két tyúkot szeretne beszerezni? Javasoljuk, hogy legalább 3-5 tyúk tartásával kezdjen, mivel teljesítményük (tehát a tojástermelés) a csoportos tenyésztés során elég korán eléri az elvárt számokat.

csirketenyésztés

Miért érdemes tyúkokat tartani?

Erre a kérdésre valószínűleg nem kell túl meggyőző választ adni. Valamikor régen a baromfitartás nagy hagyomány volt a magyar vidéken, és valószínűleg nem volt olyan udvar, ahol ne lett volna legalább néhány szárnyas társ. A tojások elérhetősége az üzletekben és alacsony ára azonban hozzájárult ahhoz, hogy csak a leghűségesebbek maradtak a tyúktartás elkötelezettjei. Ebben az esetben azonban fordult a kocka, és ma már nagy a kereslet a helyi tenyésztők által termelt hazai tojások iránt. A tyúktojások méretét és minőségét ugyanis közvetlenül befolyásolja a tyúkok életminősége és étrendje. Ha a jól érzik magukat, tápláló takarmányt kapnak, zöld táplálékhoz jutnak, eleget mozognak, valamint meleg és puha alomra rakhatják tojásaikat, akkor elégedettek, és elégedettségük a tojássárgája és a tojások egészének minőségében is megmutatkozik.

Ha tetszik az ötlet, hogy minden nap összegyűjtsön néhány tojást egy kosárba, és azonnal rántottát vagy gyönyörű sárga piskótát készítsen belőlük, akkor fegyverkezzen fel a tapasztaltak tanácsaival. Megtudhatja tőlük például, hogy a legjobb tyúkól az, amelyik „lábakon“ áll és fészekdobozokkal van ellátva, amelyek az ember számára könnyen hozzáférhetők – anélkül, hogy be kellene lépni, vagy jelentősen bele kellene avatkozni a tyúkól belsejébe. Ezenkívül a tyúkoknak szükségük lesz egy kifutóra az ól közelében, amely magába foglal egy kaparóhelyet és ideális esetben zöld fűhöz való hozzáférést.

A tyúkól mérete a tyúkok száma szerint

A tyúkól (azaz az alvó- és tojóház) méretét a tartani kívánt tyúkok számának megfelelően válassza ki. Egy négyzetméter megfelelő életteret biztosít 4 tyúk számára.

A kész tyúkólak leírásaiból megtudhatja az alapvető információkat arról, hogy a tyúkól 5, 10, 15 vagy 20 tyúk számára készült. Ez természetesen nem csak a hajlékuk méretének felel meg, hanem az alvásra szolgáló ülőkék vagy a tojásrakásra szolgáló helyek számának is.

Fa vagy falazott tyúkól?

A kezdő tyúktartónak talán a legnagyobb dilemma a megfelelő anyag kiválasztása. Általánosságban a falazott tyúkólakat tartósabbnak, ellenállóbbnak és kevésbé karbantartás igényesnek tartják. Ezenkívül optimális hőmérsékleti klímát biztosítanak az év forró és fagyos időszakaiban. A falazott tyúkól építése esetén különös figyelmet kell fordítani a megfelelő helyre (már nem lehet mozgatni), a megfelelő méretre (a későbbi bővítés nem biztos, hogy esztétikus) és az alapos szellőztetési megoldásra, mivel a téglából épített hajlékok hajlamosabbak a penészesedésre és a dohosodásra. Ez a kockázat később jelentős egészségügyi problémákat okozhat a tyúkok számára.

Ezért sok kezdő tenyésztő kész fából készült tyúkólakkal kezdi. Előnyeik közé tartozik különösen a könnyű összeszerelhetőség, a tyúkok számára (akár tenyésztői tapasztalat nélkül is) megfelelő teljes felszereltség, valamint a tyúkól áthelyezésének lehetősége, ha úgy találja, hogy a jelenlegi hely nem megfelelő. Ugyanakkor azonban a fából készült tyúkól kevesebb tyúk (kb. 5-15 tyúk) tartására alkalmasabb, és a hőszigetelés szintje is gyengébb. A fából készült tyúkólak időről időre megfelelő védőbevonatot igényelnek, és egyes konstrukciók télen további szigetelést igényelnek.

Hova helyezzük a tyúkólat?

Még a legjobb minőségű tyúkólnak is lehet hiányossága, vagy elégedetlenné teheti a tyúkokat, ha nem megfelelő helyre helyezi.

Kerülje a tartósan árnyékos területeket, ahol gyakran van sár. A nedves talajban több a parazita, a tyúkok nem tudnak kaparni, és nagyobb a megfázás veszélye. Úgyszintén ne helyezze az ólat olyan helyre, ahol egész nap süt a nap. A tyúkok ugyanis jobban tűrik a hűvösebb hőmérsékletet, mint a nyári, fülledt, rekkenő és túl meleg hőmérsékletet.
A tyúkól ideális helye például egy gyümölcsöskert. Ha ez egy bekerített kifutóval ellátott tyúkól, a tyúkok természetes trágyázást biztosítanak. A fák körül rengeteg ízletes és tápláló táplálékot is találnak, amit legelhetnek, később pedig a fákról lehulló gyümölcsöket.

Nem kell aggódnia amiatt, hogy a tyúkólat olyan helyre helyezi át, ahol nemrég még veteményes ágyások voltak. A termés betakarítása után a tyúkok gondoskodnak a talaj átgereblyézésről és megtisztításáról. További bónusz a tyúkok ürüléke általi természetes trágyázás.

Amikor a tyúkólnak megfelelő helyet keres, tartsa szem előtt, hogy az etetés, az itatás és a tojásgyűjtés a lehető legkönnyebb legyen az Ön számára. Egy tyúkólnak nem a telek szélén van a helye, ahol a ragadozók éjszaka megtámadhatják őket a kerítés felől, miközben Ön a házban nyugodtan aludna tőlük több tíz méterre.

A tyúkól ajtajának keleti vagy déli tájolásúnak kell lenni. Így a tyúkok bioritmusa is jobb lesz.

Tyúkól szellőzése

A szellőzés és a szellőzéshez szükséges elegendő szellőzőnyílás minden jó tyúkól alapvető része. Szellőztetés nélkül a tyúkólban gyorsan felgyülemlik a nedvesség, később penész képződik, és ebben az egészségtelen környezetben különösen a kártevők és élősködők fejlődnek.

A kész fából készült tyúkólak több ajtóval és szellőzőnyílással rendelkeznek. Némelyiket természetes szellőzésre használják nappal, amikor a tyúkól nyitva van, másokat pedig kiegészítő szellőztetésre használnak éjszaka. Ezek szúnyoghálóval ellátott kisebb ablakok és szellőzőnyílások, amelyek úgy vannak elhelyezve, hogy azokon keresztül ne jusson be az eső a tyúkólba. A tyúkok így éjszaka biztonságban vannak a tyúkólban, ugyanakkor friss levegőhöz is jutnak. Kéményes tyúkólakat is találhat. Ennél a megoldásnál a padlón kisebb, a tetőn pedig nagyobb nyílások vannak. Természetesen folyamatos szellőzés van rajtuk keresztül, anélkül, hogy huzat keletkezne, amely miatt a tyúkok megfázhatnak.

A tyúkól szigetelése

A tyúkok általában jól tűrik a magyarországi teleket. Azonban a zökkenőmentes áttelelésük előfeltétele jó egészségi állapot és megfelelő tollazat, a tápláló takarmány, a vízhez való hozzáférés és a száraz, megfelelő klímájú tyúkól. Télen nem kell a tyúkokra fűteni, de ügyeljünk arra, hogy az ól ne legyen nedves, az olvadó hó ne szivárogjon be, és a tyúkok az ülőkéjükön ne szenvedjenek a huzattól. Sok állattartó ezért a kisebb fából készült tyúkólakat télire kívülről szigeteli. Ha a tyúkólban a hőmérséklet nem csökken 10 °C alá, azt a tyúkok téli tojástermeléssel jutalmazzák. Bár nem lesz olyan intenzív, mint tavasztól őszig, de nem hagyják Önt házi tojás nélkül.

tyúkól

Praktikus felszerelés a tyúkólhoz

Tyúkól kifutóval (a konstrukció része)

A klasszikus tyúkól konstrukció mellett nagyon népszerűek az integrált, bekerített kifutóval rendelkező tyúkólak is. A tyúkólat úgy tervezték, hogy komplex védett területet biztosítson. A tyúkok biztonságban vannak a rókától vagy a nyesttől a bekerített kifutóban, és a tyúkok nem okoznak kárt a kertben, nem szöknek el, és nem repülnek el az Ön távollétében sem. Ez általában nem egy nagy élettér, de az alkalmi kapirgáláshoz elég egy ilyen kisebb kifutó is, hogy a tyúkok elégedettek legyenek.

Lábakon álló tyúkól

A kész fa tyúkólak úgy készülnek, hogy az alapjuk néhány tíz centiméterrel a talaj felett legyen. Ez praktikus megoldás, különösen a tyúkólak élettartamának meghosszabbítása érdekében, amelyek nem érintkeznek a talajból érkező nedvességgel és hideggel. Ugyanakkor a talajról a víz nem folyik be a tyúkólba heves esőzések idején. Gondoljon arra, hogy a tyúkólat gerendákra, oszlopokra vagy téglákra helyezze, különösen, ha saját maga csinálja.

A tyúkól nyitása és zárása

Nagyon népszerű a tyúkól automatikus nyitása és zárása, amelyet fényérzékelők vezérelnek. Napnyugta után a tyúkól ajtaja bezárul, reggel, napfelkelte után újra kinyílik. Ezek általában akkumulátorral működnek, és úgy vannak kialakítva, hogy megálljanak, amint a tyúk az ajtókeretbe kerül.

Ülőrudak

A tyúkok számára az ülőrudak (vagy gerendák) alapvető alvóhelyet jelentenek. A tyúkok a gyalult kerek vagy négyzet alakú ülőrudakat részesítik előnyben. Az első ülőrudat legalább 25 cm-re a föld felett kell elhelyezni, az összes többi keresztben sorakozik egymás mögött, mint egy emelvény, a legmagasabb ülőrudat pedig legalább 30 cm-re a ketrec hátsó falától.

Ürülékgyűjtő (vagy ürülékgyűjtő fiók)

Ez a tyúkól alja, ahová a tyúkok ürüléke hullik, miközben pihennek. A könnyebb karbantartás érdekében érdemes rendszeresen almot – egy réteg szalmát vagy faforgácsot – helyezni ide. Az alom nemcsak hőszigetelő rétegként szolgál, hanem az ürülékből származó felesleges nedvességet is felszívja. Ha szeretné, hogy a tyúkólat a lehető legjobb állapotban tartsa, válasszon olyan tyúkólat, amelynek van egy kihúzható ürülékgyűjtő tálcája. Vegye ki a tálcát/ürülékgyűjtőt oldalról, egyszerűen tisztítsa meg és tegye vissza.

Fészekládák (vagy fészkek, fészekdobozok)

Ezek általában kisebb, külön erre a célra kialakított nyugodt helyek, amelyeket szalmával kell kibélelni. A tyúkok szeretik a nyugalmat és a magányt, amikor tojást raknak, ezért még ha 2-3 fészek is van a tyúkól egy részén, azokat egymástól elkülönítve kell elhelyezni (fészekdobozok). A tyúkól kiválasztásakor érdeklődjön a fészkekhez/fészekládákhoz való hozzáférésről. Ideális esetben elegendő az oldalsó ajtót kinyitni, vagy a tető kisebbik részét felfelé hajtani.

Etető és itató

Egy másik alapvető felszerelés, amelyet egy jó és kényelmes tyúkól nem nélkülözhet. Az etetők leggyakrabban kör vagy hosszanti alakúak, hogy a tyúkok több oldalról is hozzáférhessenek a takarmányhoz, és hogy a dominánsabb és félénkebb természetű tyúkok is hozzájussanak az adagjukhoz. Az itatót úgy kell kialakítani, hogy a tyúkok csak egy bizonyos mennyiségű vízhez férjenek hozzá, ne a teljes mennyiséghez. Érdemes beszerezni egy automata vízadagolóval ellátott itatót, hogy a tyúkok ne szennyezhessék be a vizet. Ha egy nagy, sekély edényt kapnak, néhány órán belül rengeteg szennyeződés van benne.

tyúkokat

Tyúkólak ára

A tyúkólak ára változatos. Ezek tükrözik a méretet, a felhasznált anyagokat és a felszerelést. Ha azonban nekilát, hogy megépítse és összeszerelje a saját tyúkólját, gyorsan eléri azt az összeget, amelyet egy átlagos, de funkcionálisan felszerelt, kész tyúkólért fizetne a jelenlegi anyagárak mellett.

✅ Tyúkólak 70000 forintig

Kisebb fa- vagy műanyag tyúkólak 1-8 tyúk számára. Alapvető tyúkól fészekdobozokkal gerendákra szerelve. Kisebb kertekbe vagy szűk helyekre is alkalmas.

✅ Tyúkólak 70000 és 140000 forint között

A jelenleg legkelendőbb tyúkólak által képviselt kategória. Méretük, alakjuk és anyagkialakításuk magasabb szintű. Átlagosan 5-15 tyúk számára alkalmas. Nagyon népszerűek a kisebb, integrált bekerített kifutóval ellátott modellek, ahol a tyúkok biztonságban tölthetik idejüket az Ön hosszabb távolléte alatt is.

✅ Tyúkólak 140000 forinttól

Kiváló minőségű tyúkólak kifutóval, szigeteléssel, magasabb szintű életteret teremtve a tollasok számára. Értékelni fogja a nagyobb anyagtartósságot, a minőségi kivitelezést és az összes kulcsfontosságú elem teljes/komplett felszerelését.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.OneConcept Villa Hahnenkamm
✅ 2 oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, összesen 6 tyúknak való tojó területtel
✅ Időjárásálló tető aszfaltból a jó eső lefolyásért
✅ Egyszerű összeszerelés a részletes útmutatónak köszönhetően
5 out of 5 stars (5 / 5)185000 Ft Alacsony ár
2.OneConcept Villa Gallo
✅ Oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, 2 tyúknak való elválasztott tojó területtel
✅ Kis helyen való tyúktartást tesz lehetővé
✅ Egyenként nyitható felső részek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)123000 Ft Alacsony ár
3.OneConcept Villa Ronaldo
✅ Oldalra felszerelt, magasított fészek cink káddal, 2 tyúknak való elválasztott tojó területtel
✅ Egyenként nyitható felső részek
✅ Kihúzható padló a könnyű tisztításért
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)171000 Ft Alacsony ár