Sport és outdoor

A legjobb ugrókötelek (recenziók és teszt) 2024

legjobb ugrókötelekÚgy is tekinthetünk az ugrókötelezésre, mint a gyermekek szórakozására vagy az iskolai sportnapok egyik versenyszámára. De vajon meg tudja-e győzni a felnőtteket? Igen egyértelműen! Az ugrókötelezés az egyik legkomplexebb módszer az egész test megmozgatására. Ugróköteleznek a fitneszesek, a teljesítmény elérésére összpontosító sportolók, ökölvívók, sőt az egyre népszerűbb shuffle dance rajongói is. Mi kell ehhez? Egyszerű, megfizethető, ugyanakkor tartós és fürge eszköz – röviden, a legjobb ugrókötél, amely teljes mértékben megfelel az Ön igényeinek és képességeinek.

Az ugrókötélnek, ellentétben más sporteszközökkel, több szuperlatívuma van. Sokáig nem kell fontolgatnia a megvásárlását, mert általában csak néhány ezer forintba kerül. Nem nagy gép, amely a helyiség egyharmadát elfoglalja, nulla telepítési vagy karbantartási igénnyel. Szeretné elkezdeni az ugrálást? Bátran vágjon bele. Szüksége lesz ehhez társaságra, edzőre, specifikus területre? Nem, ugrálhat otthon az udvaron, a parkban, a játszótéren. Az ugrálás egy hét után unalmas? Kezdjen el új gyakorlatok és ugrásokat, amelyek segítségével túllépheti határait és teljesítményét. Megszabadul felesleges kilóitól, gyönyörűen átmozgatja és erősíti az egész testét, erősíti a szívét, az izmait és növeli a csontsűrűségét. Szeretné megismerni más előnyeit is? Olvasson tovább.

A következő választási útmutatóban az ugrókötél kiválasztását két módon vizsgáljuk meg – motiváció és praktikusság szempontjából. Annak érdekében, hogy ki tudja választani a legjobbat magának, ismernie kell, milyen lehetőségeket és különbségeket kínál az ugrókötelek kínálata a piacunkon. Az alábbi rangsor szintén jó segítség lehet az Ön számára, amelyben az ugrókötelek recenziói alapján rangsoroltuk azokat a termékeket, amelyeket a felhasználók nagyon jó értékelése és a magas eladások kísérnek.

A legjobb ugrókötelek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Kék ugrálókötél - GymBeam
- a kötél hossza 301 cm

📌 1 700 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Lifefit Speed Rope
- a kötél hossza 300 cm
- crossfithez

📌 2 900 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
3.Sharp Shape Counter
- a kötél hossza 305 cm
- számlálóval

📌 2 900 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Csapágyazott bőr ugrókötél
- a kötél hossza 275 cm

📌 5 100 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Lifefit Wood Rope
- a kötél hossza 280 cm
- klasszikus

📌 900 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
6.inSPORTline Jumpkamu
- a kötél hossza 300 cm

📌 5 200 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Miért ugrókötelezzünk?

Valójában az ugrókötelezésről nem nagyon esik szó, és ez nagyon kár. A futáshoz hasonlóan ez a fajta sport is csak minimális felszerelést igényel. A futással ellentétben azonban ugrókötelezéshez nem kell a közeli utcácskákba futni, akár otthon is maradhat. Az edzés is kevésbé függ az időjárástól, ezért nem kell azzal érvelnie, hogy kint erős szél fújt. Az ugrókötelezés hatékony edzés, amely során az egész testet átmozgathatja és még sok sokkal többet.

Hogyan válasszon ugrókötelet

 • Az ugrókötelezés nem igényel különösebb fizikai előnyöket. Alkalmas teljesen kezdőknek, de profi sportolóknak is, akik körében nagyon népszerű.
 • Az ugrókötél általában az egyik legolcsóbb sportcikk. Minőségi ugrókötelet vásárolhat például már 1750 forintért – akár gyereknek, akár felnőttnek.
 • Az ugrókötelezést az egyik leghatékonyabb kardió edzésnek tartják. Akár nagy intenzitású intervallumedzéshez (HIIT) is használhatja. Erősíti a keringést, a szívet, és pozitívan befolyásolja a vérnyomást.
 • Ugráláskor hatalmas mennyiségű izmot mozgat meg az egész testen. Komplexen és az egész testet edzi. Elsősorban főleg a lábát, a karját és a hátát használja, és az igényesebb ugrások során a hasizmait is aktívan edzi.
 • Annyit edz, amennyit bír – a fokozatos javulás lehetőségével. Sőt az ugrókötelezés kevésbé terheli meg az ízületeket és az inakat, mint a futás.
 • Sportolhat szabadban és bent is, könnyedén magával viheti az ugrókötelet, bárhová is megy.
 • Ugrókötelezéskor kalóriát éget és fogy – kb. 1200 – 1300 kalória óránként.
 • Az izmok erősítése és a fogyás mellett javítja koordinációját, ügyességét és egyensúlyát
 • Bizonyított, hogy azok a gyakorlatok, amelyek során az ízületeket a saját testsúlyával terheli (ugrás, futás), pozitív hatással vannak a csontsűrűség fenntartására és enyhe növekedésére. Egészséges támasztórendszert tarthat fenn az oszteoporózis kockázatának megelőzésére.

Hogyan válasszon ugrókötelet

Már tudja, hogy mégiscsak szeretné megpróbálni az ugrókötelezést. De milyen szempontok szerint válassza ki a megfelelő ugrókötelet, amelyet 100 ugrás után sem „pakol“ össze?  Ez csak egy zsinór és két fogantyú, nem bonyolult tudomány!Oda kell menni és csak mérlegelnie a lehetőségeit. Jobb Önnek egy textil vagy acél kötél? Könnyű műanyag vagy masszívabb fogantyúk? Súlyokkal, számlálóval? Milyen hosszú ugrókötél felel meg a magasságához? Most lépésről lépésre megnézzük az ugrókötél kiválasztásának gyakorlati oldalát, hogy minden fontos információ egy helyen legyen.

Hogyan válassza ki az ugrókötelet hossza szerint?

A megfelelő kötélhossz beállítása az ugrókötél esetében legalább fél siker. A túl hosszú kötél összegabalyodik a lába alatt, csökkenti a gyorsaságát, az ügyességet és növeli annak kockázatát, hogy összekuszálódjon az ugrókötélben. Rövidebb ugrókötélnél nincs gond az összekuszálódással, de ugráskor a térdét jobban be kell hajlítania. Az effektív edzéshez elegendő, ha az alapugrások során körülbelül 5 cm-rel ugrál a talaj felett. Semmi több – nincs dobbantás, sem fizikai megterhelés. És mi akkor van az ugrókötél hosszával?

Az ugrókötél ideális hosszát az alábbiak szerint tudja meg:

 • Hajtsa félbe az ugrókötelet, és a felére hajtott kötélre lépjen rá. Húzza az ugrókötél mindkét felét függőlegesen a vállak felé. Az ugrókötél fogantyúinak a hónaljig kell érniük, legfeljebb a vállakig. Ha ugrókötelet vásárol a webáruházban, hívjon segítségül például egy zsineget. A legtöbb ugrókötél nagy előnye azonban a sokoldalúság – könnyedén beállíthatja a kötél hosszát a magasságának megfelelően. A felnőtteknek legeladottabb ugrókötelek 3 m hosszúak, a gyermekek számára körülbelül 2,4 m hosszúak – természetesen az egyedi beállítás lehetőségével.

Miért ugrókötelezzünk

Kötél anyaga

Az ugrókötélen lévő kötél anyaga meghatározza annak élettartamát, felületeken való használatát és sebességét a lendület során. Néhány ugrókötél természetesen lassú, az első ismerkedésre szánják. Mások, speed ropes megjelelésű kötelek, nagy intenzitású ugrásoknál is képesek lépést tartani Önnel, tehát a lendületeknél is.

Textil ugrókötelek

Ez a legolcsóbb verzió, amelyre valószínűleg az általános iskolából emlékszik. A textilkötelet általában nejlonból fonják. Az ugrókötelek műanyag vagy fa fogantyúkkal vannak ellátva. Alkalmasak játékra, azonban kevésbé a rendszeres edzésre. Nehezebbek és kevésbé mozgékonyak. Durvább felülettel érintkezve gyorsabban kopnak. Esőben ugráláskor a textil ugrókötél gyorsan megnedvesedik, és még nehezebb lehet.

Műanyag ugrókötelek

Könnyűk, fürgék és olcsók is. A PVC kötél minősége miatt azonban különösen alkalmas beltérben vagy sima felületeken történő használatra. Érdekes trükkökhöz való ugrókötelekkel is találkozhat, amelyekre műanyag gyöngyök vannak felfűzve. Főként versenyeken használják, és érdekes hangot adnak ki, amely mozgásba lendíti a versenyzőket és támogatják a ritmusban. Hátránya a gyöngyök gyorsabb kopása (egyes termékekkel külön megvásárolhatók és kicserélhetők, vagy szín szerint elrendezhetők). A minőségi műanyag gyöngyök, ha érintkeznek a felülettel, nem hámlanak, nem repedeznek és nem is karcolják meg a padlólapot.

Bőr ugrókötelek

A bőr ugrókötelek legalább négyszer drágábbak, mint a korábbi anyagok. Ezek olyan ugrókötelek, amelyek az ugrálóval együtt nagy sebességet érhetnek el. Ezt az ugrókötél anyagot különösen a bokszolók tették híressé, akik ugróköteles edzést használnak a lábak felgyorsításához. Vigyázat, azonban az anyag nagy sebesség esetén ostorként viselkedik, és egy kevésbé tapasztalt ember ráfizethet erre a tulajdonságra, fájdalmas és égető csapás formájában a bokáján. További hátrány az ugrókötél nagyobb súlya (jobban megterheli a kezeket), valamint a durva felületekkel és nedvességgel érintkező bőr károsodásra való hajlama.

Acél ugrókötelek

Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek a keresett acél kötéllel rendelkező ugrókötelek is. Kiváltságuk a gyorsaság, és egy tapasztalt tréningező kezében mutatják meg legjobban tulajdonságaikat. A piacon 2,5 és 4 mm vastag acélköteleket talál. A 2,5 mm átmérőjű acélkötél a dupla ugrások fejlett technikájához alkalmas. Az acél ugrókötelek a fogantyúkban lévő csapágy mechanizmussal együtt különösen gyorsak, de fájdalmasak is lehetnek. A vastagabb, 4 mm átmérőjű acélkötél lehetőséget ad arra, hogy megérezze az ugrókötél súlyát és ellenállását. A boksz és más harcművészetek népszerű kiegészítő sporteszközévé váltak.

Azaz elképzelés, hogy egy vékony acélkötél suhog a feje felett, kissé ijesztően hangozhat. A nagyobb kényelem és biztonság érdekében ugráláshoz az acélköteleket vékony műanyag vagy gumi réteggel vonják be. E módosítás ellenére azonban nem szabad betonon használni. Sokkal jobban edzhet velük, például egy tornaterem gumifelületén vagy egy multifunkcionális szabadtéri játszótéren.

VIDEO

Fogantyú kialakítása

Amikor ránéz az ugrókötél fogantyújára, vegye figyelembe: anyagát, méretét, formáját, súlyát.

Az anyagok közül leggyakrabban műanyag és fa fogantyúkkal találkozhat. A műanyagok könnyebbek, ideális esetben gumírozottak vagy vékony habréteggel bevontak a jobb fogás és csúszásgátlás miatt. Az ugrókötelek recenziójában tájékozódjon arról, hogyan terhelik meg a csuklóját, hogy a tenyerének izzadása után nem csúsznak-e ki a kezéből.

Ha megnézi a fogantyúk méretét, induljon ki a tenyere méretéből. Ha kicsi a keze, keressen hasonló méretű fogantyúkat. Éppen ellenkezőleg – ha nagyobb a keze, akkor nagyobb fogantyúkra is lesz szüksége, amelyek biztosítják az energia stabil átadását a kéz mozgásától a kötélre.

Érdekes fejlesztések

Tudja – a modern edzőeszközökből nem hiányozhat az erőfeszítéseket és az előrehaladást mérő kijelző. A futópadon lévő ember még érdekes külföldi tájakon is végigfut Önnel! Az ugrókötelek esetében azonban nem számítunk ilyen upgrade-re. Ennek ellenére a kijelző a számlálóval együtt néhány ugrókötélre került. Bár kicsi és nem feltűnő, fontos információkat kínál – képes mérni az ugrások számát, az ugrálás idejét, az elégetett kalóriák hozzávetőleges számát, vagy akár sípolhat is, amikor a kitűzött célt eléri. Például, ha ugrókötéllel szeretne fogyni, akkor minden bizonnyal örömmel fogadja ezt a kis motiválást.

A fejlett kondíciós, de az erőnléti edzésekhez is a súllyal nehezített ugrókötél ideális. Már néhány száz gramm a fogantyúkban is hozzájárulhat a felsőtest edzésének intenzívebbé tételéhez. Ezek a súlyok eltávolíthatók a fogantyúkról, és szükség esetén visszahelyezhetők.

Kihasználja a csapágyazott fogantyúkat? Ha régebb óta ugrókötelezik, akkor egyértelmű, hogy feszegetni kell a határait. Az új ugrások megtanulásán kívül, növelni a sebességét is. A csapágyrendszer kiküszöböli a kötél súrlódását a fogantyúkban, növeli a hatékonyságot és még jobb eredményeket hoz a gyakorlatban.

VIDEO

Ugrókötelek ára

Az ugrókötél ára elsősorban a felhasználó igényeit és előrehaladottságát tükrözi.

✅ Ugrókötelek 1750 forintig

Az alapár kategória a leggazdagabb. Az ugrókötelek kialakításuk miatt különösen alkalmasak kezdőknek. Itt található a műanyag és textil kötelek túlnyomó többsége, amelyek műanyag vagy fém fogantyúkkal vannak ellátva. A gyerekek is megtalálják a nekik valót – az ugrókötelek élénk színekben tobzódnak. Vigyázzon olyan fix hosszúságú ugrókötelekre, amelyeket nem lehet beállítani.

✅ Ugrókötelek 5250 forintig

A jelenlegi legkelendőbb ugrókötelek ára 17500-5250 forint között van. A felhasznált anyagok minősége és az ugrókötelek ellenállása az árral arányosan nő. Már nem a legolcsóbbak, de ez a befektetés megfelelő motivációt és érdeklődést hozhat az új fizikai tevékenysége iránt. Nem hiányoznak a minőségi ugrókötelek számlálóval, fém vagy bőr kötelek sem.

✅ Ugrókötelek 5250 forinttól

Ha már az ugrálás terén a haladók közé tartozik, akkor a prémium ugrókötelek keltik fel figyelmét, amelyek a sebességre és a fürgeségre irányulnak. Céljuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassák az edzését. Fel vannak szerelve csapágy mechanizmussal, számlálóval vagy akár a súllyal ellátott fogantyúkkal. Legtöbbjük könnyen testreszabható.

A legjobb ugrókötél márkák

Minden sportcikk-boltban kapható ugrókötél. És nem csak ott! Még a legközelebbi háztartási cikkeket árusító üzletekben is található néhány színes darab. Ha biztos akar lenni a jó választásban, nézze meg azon gyártók kínálatát, akik otthon vannak a sportszegmensben és megértik a gyakorlók/tornázók igényeit. Az új ugrókötele nemcsak minőségi komponensekből készül, hanem feltételezhető, hogy jól is fog kinézni.

 • GymBeam – Népszerű fitnesz ugrókötél a Gymbeam márkától 4 vonzó színben hozza a kívánt sebességet az edzéshez. Közepes és magas szintig alkalmas, acélkötéllel, csapágyazott fogantyúkkal. Állítható hosszúság, maximum 301 cm.
 • Domyos (Decathlon) – További népszerű felnőtt és gyermek fitnesz ugrókötelek a Domathos márkanév alatt találhatók a Decathlon kínálatban. Vannak gyors ugrókötelek vagy ugrókötelek terheléssel is.
 • Spokey – Ugrókötelek szélesebb választéka típus és ár szempontjából. Különböző nehézségi szintekhez tervezték. Ezek közül sok vezet az értékesítésben, és nem hiányoznak a pozitív vélemények sem.
 • HMS – Ha például megbízható, nagy szilárdságú műanyagból készült ugrókötelet keres, kényelmes habfogantyúkkal, nézze meg a HMS márka ugrókötél kínálatát. Érdekes ajánlat és nagyon jó elérhetőség online tucatnyi sport webáruházban.
 • Adidas – Az Adidas ugrókötelek hosszú távú használatra alkalmasak, használat és kopás jelei nélkül, ideális kettős és hármas fordulatokhoz.
 • Reebok – A magasabb ár nemcsak a márkás szortimentet vetíti előre, hanem a minőségi kivitelezésre való hangsúlyt is, amely nagy intenzitású edzéseket is képes kezelni.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hol ugrókötelezzen? Milyen felületen?

A helyválasztás ugyanolyan fontos, mint az elhatározás a kezdéshez. Gyakorolhat bent és szabadban egyaránt. Ennek alapja azonban az, hogy a felület sima, szilárd legyen, és ne legyen lejtős, különben fennáll annak a veszélye, hogy az ugrások során a stabilitás csökken. A betont nem megfelelő felületnek tekintik. Gyakori edzés közben ezen az ízületei és csontjai szenvedni fognak. Ugyanúgy alkalmatlan a természetes gyep, amelyen egyszerűen rossz ugrálni (a fű a becsapódás során elnyeli az energiát és lelassítja Önt, ráadásul az ugrókötél is „levágja“).

Az ideális felület a fapadló (hajópadló), a terhelésre alkalmas gumi felület, amelyet a multifunkcionális játszótereken talál. Házi edzéshez tökéletes szolgálatot tesz a jó minőségű edzőszőnyeg vagy a speciális hab tornaszőnyeg, amely kíméli az ízületeket, sőt egy esetleges esés sem fáj annyira.

Milyen cipőt viseljen ugrókötelezéskor?

Az ugrókötelezésre nem léteznek speciális sportcipők. Mindazonáltal mindenképpen ajánlott olyan sportcipőben ugrálni, amely legalább részben elnyeli az energiát becsapódáskor, és ugyanakkor megfelelő támaszt nyújt a talpboltozatnak és a bokának. Ezért lát legtöbbször futócipőt vagy fitneszcipőt a tapasztalt ugrókötelezők lábán.

TermékInfoÉrtékelés
1.Kék ugrálókötél - GymBeam
- a kötél hossza 301 cm

📌 1 700 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.Lifefit Speed Rope
- a kötél hossza 300 cm
- crossfithez

📌 2 900 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
3.Sharp Shape Counter
- a kötél hossza 305 cm
- számlálóval

📌 2 900 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Csapágyazott bőr ugrókötél
- a kötél hossza 275 cm

📌 5 100 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Lifefit Wood Rope
- a kötél hossza 280 cm
- klasszikus

📌 900 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár
6.inSPORTline Jumpkamu
- a kötél hossza 300 cm

📌 5 200 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár