Háztartás

A legjobb vasalók (teszt 2020)

legjobb vasalókA gőzölős vasaló nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Bár a vasalás nem népszerű tevékenység, éppúgy szükséges, mint a ruhanemű mosása, a porszívózás vagy az élelmiszer tárolása a hűtőszekrényben. A piacon sokféle vasaló található, ezért készítettünk egy egyszerű vasaló tesztet, amely segítségével a széles és gyakran zavaros ajánlatokból könnyebben tud választani.

A vasaló teszt az elismert tesztvállalatok, köztük cseh és külföldi vállalatok eredményein alapul. A teljes rangsorban nem hagytuk figyelmen kívül a fogyasztók értékelését és véleményét sem. Az eredmény egy egyszerű táblázat a vasalók minősítéséről, amely alapján a legjobb ár-minőség arányt tudja kiválasztani.

Teszt – legjobb vasalók – TOP 7

TermékÉrtékelésÁr (-tól)
1.Philips Azur Elite GC5034
Energiafelhasználás: 3000 W
Gőzölés: 65 g/perc
Tartály űrtartalma: 350 ml
Kábel hosszúsága: 2,5 m
Automatikus kikapcsolás IGEN
5 out of 5 stars (5 / 5)38 190 Ft Alacsony ár
2.Tefal GV9563E0 Pro Express
Energiafelhasználás: 2600 W
Gőzölés: 140 g/perc
Tartály űrtartalma: 1 900 ml
Kábel hosszúsága: 1,7 m
Automatikus kikapcsolás IGEN
5 out of 5 stars (5 / 5)82 190 Ft Alacsony ár
3.Tefal FV9788 Ultimate Anti-Calc
Energiafelhasználás: 3000 W
Gőzölés: 55 g/min
Tartály űrtartalma: 350 ml
Kábel hosszúsága: 2,5 m
5 out of 5 stars (5 / 5)23 290 Ft Alacsony ár
4.Philips GC7808/40
Energiafelhasználás: 2400 W
Gőzölés: 120 g/perc
Tartály űrtartalma: 1500 ml
Kábel hosszúsága: 1,8 m
Automatikus kikapcsolás IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)46 190 Ft Alacsony ár
5.Tefal FV9788
Energiafelhasználás: 3000 W
Gőzölés: 55 g/perc
Tartály űrtartalma: 350 ml
Kábel hosszúsága: 2,5 m
Automatikus kikapcsolás IGEN
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)23 290 Ft Alacsony ár
6.Philips Steam & Go Plus
Energiafelhasználás: 1300 W
Gőzölés: 24 g/perc
Tartály űrtartalma: 70 ml
Kábel hosszúsága: 2,5 m
Automatikus kikapcsolás -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)27 390 Ft Alacsony ár
7.Tefal UltraGliss FV4963
Energiafelhasználás: 2500 W
Gőzölés: 40g /perc
Tartály űrtartalma: 270 ml
Kábel hosszúsága: 2 m
Automatikus kikapcsolás IGEN
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)16 490 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a vasalót?

Azon töpreng, milyen vasalót vásároljon, és mit érdemes tudni a választás előtt? Íme, néhány rövid, de annál fontosabb tipp és érdekesség.

 • Vasaló fajták – Vasaló vásárlásánál először ki kell választania a megfelelő típust. A választás a legtöbb ember számára viszonylag egyszerű. Ma a legnépszerűbbek a gőzölős vasalók. De más változatoknak is van létjogosultságuk és valaki számára érdekesebb vagy kedvezőbb választás lehet.
  a) Száraz vasalók – A klasszikus száraz vasalók ma már lefutóban vannak. Ennek oka egyszerűen az elavulás és a kevésbé hatékony technológia. Ezeket a vasalókat még mindig gyártják, de általában egyszerű és megfizethető technológiákkal rendelkeznek. Például a vasalófelület alumínium vagy legjobb esetben rozsdamentes acél. A száraz vasaló előnye általában a könnyű használat és a minimális karbantartási igény. Ezért választják azok az emberek, akik keveset vasalnak, vagy nem akarják megtanulni, hogyan kell kezelni a gőzölős modellt. A száraz vasalók olcsóbbak is voltak, de ez ma már nem mindig érvényes. Az olcsó gőzölős vasalók ugyanolyan áron kaphatók, mint a száraz vasalók.
  b) Gőzölős vasalók – A legkeresettebb típus. Ezek a vasalók az optimális választás a legtöbb háztartás számára. A gőzölős rendszer jelenléte növeli a vasalás hatékonyságát, a ruhaneműt nem kell spriccelni és a vasalótalp felülete kiváló minőségű, modern anyagokból készültek. Különböző változatokat vásárolhat meg, az alap típustól a nagy teherbírásig, teljes körű funkciókkal. Hátrány lehet az általában bonyolultabb kezelés, nagyobb súly vagy magasabb karbantartási igény.
  c) Gőzállomások – Ebben az esetben a gőzfejlesztő is része a vasalónak. Ez egy érdekes alternatíva, de nagyobb valószínűséggel csak valóban nagy háztartásokban használják, vagy például kereskedelmi környezetben. Ezek a vasalók páratlan vasalási teljesítményt és hatékonyságot nyújtanak.
  d) Utazó vasalók – Ezek kicsi és könnyű vasalók kis teljesítménnyel, utazásra vagy egyéb ideiglenes célokra ajánlott.
 • Teljesítményfelvétel – A teljesítményfelvétel a vasalóknál alapvető fontosságú paraméter, amelyet a választásnál biztosan nem fog figyelmen kívül hagyni. Az áramfogyasztás elsősorban a vasaló felmelegedésének gyorsaságát és a gőzlöket erejét befolyásolja. Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb a teljesítményfelvétel, annál erősebb a vasaló, viszont annál nagyobb az energiafogyasztás. Manapság a teljesítmény 1400 W-nál kezdődik, de ez csak kis teljesítményű, olcsó modell esetében lehetséges. Csak mintegy 2000 W körül tudunk rendes vasalóról beszélni. Azonban az értékek még magasabbra is emelkedhetnek, például 2600 W-ra.
 • Gőzteljesítmény és gőzlöket – Ez a két érték gyakran össze van keverve, de két különböző funkcióról van szó. Az egyenletes gőzteljesítmény folyamatos és stabil produkciót jelent a vasalás során. Az értékek különbözőek, leggyakrabban körülbelül 50 g gőz / perc – 40 g / perc alatt, a gőzölés hatékonysága nagyon alacsony. A gőzlöket viszont egyszeri, rövid távú, de intenzív, amikor a gőz az elülső részből jön. Ez az impulzus segíti a nagyon gyűrött ruhák vasalását. A gőzlöket ugyanolyan egységben van megadva, mint a teljesítmény, de magasabb. Általában körülbelül 90-200 g / perc. Ha hatékony gőzlöketre van szüksége, válasszon legalább kb. 140 g / perc értéket.
 • Vasalótalp felület – A vasalótalp felületek előállításához különböző anyagokat használnak. Nézzünk néhány lehetőséget:
  a) Rozsdamentes acél – Általában a régebbi és olcsó száraz vasalók rendelkeznek rozsdamentes acél felülettel. Ez nem praktikus, könnyen megkarcolja vagy égeti, esetleg károsítja a ruhaneműt.
  b) Alumínium – Jobb, mint rozsdamentes acél, de hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Kezdetben simább, de könnyen megsérül. Előnye az alacsony ár.
  c) Tapadásmentes felület – A minősége az adott gyártótól függ. Ezeknek a felületeknek lehetővé kell tenniük a simább vasalást.
  d) Kerámia – Ez egy olyan változat, amely számos előnnyel jár. Mindenekelőtt karcálló, nem tapad rá a textília és egyenletesen adja le hőt. Hátránya, hogy különösen törékeny. Óvatosan kell bánni vele.
  e) Zafír – A Braun márkánál használt felület gyémántporral. Kiváló siklás és rendkívül kopásálló és karcálló (súrolható). Hátránya a magasabb ár.
  f) SteamGlide – A Philips márka által gyártott felület. Ötvözi az ütésállóságot a karcállósággal. Jól csúszik a ruhán.
  g) PlatinaRowenta márka műhelyéből származó felület. Ez egy rozsdamentes acél ötvözet, melynek nagyon ellenálló felülete van. Az ára általában magas.
  h) Autoclean CatalysTefal márkától származó felület, palládium réteg alkalmazásával. A fő előnye, hogy öntisztító és kiválóan csúszik. A hátránya ismét a magasabb ár.
 • Tartály térfogata – Általában 200-450 ml tartományban van. Minél nagyobb a térfogat, annál hosszabb ideig megszakítás nélkül vasalhat. Másrészről a vasaló mérete és súlya is nő. Ezért megfelelő kompromisszumot kell találni.
 • Funkciók – A legtöbb modern gőzölős vasaló legalább néhány speciális funkcióval rendelkezik, amelyek megkönnyítik a munkavégzést vagy a karbantartást. Vessünk egy pillantást a leggyakoriabbakra:
  a) Gőzlöket – Ezt a funkciót a gőzölős vasalók túlnyomó többsége kínálja.
  b) Függőleges gőzölés – Tartsa a vasalót függőleges helyzetben, és gőzölje a ruhaneműt anélkül, hogy érintkezésbe kerülne a vasalófelülettel. Alkalmas a márkás ruhák egyszerű kezelésére közvetlenül a vállfán.
  c) Vízkőtelenítés/Dekalcifikálás – Ezzel a rendszerrel felszerelt vasalóknál nem szükséges (vagy egyenesen nem kívánatos) desztillált vizet használni. Használható csapvíz és a vízkőmentesítő rendszer eltávolítja a vízkövet képező anyagot.
  d) Biztonsági biztosíték – A vasaló hosszabb ideig tartó inaktivitás esetén automatikusan kikapcsol.
 • Merítsen ihletet. Segíthet például a gőzölős vasaló teszt, olvassa el a véleményeket, és nézze meg, hogy az emberek mit vásárolnak és mennyire elégedettek. A valódi hivatkozások megakadályozzák a rossz vásárlást.

Vásárlók által feltett gyakori kérdések

Melyek a választás legfontosabb tényezői?

A vasaló kiválasztásakor elsősorban el kell döntenie, hogy melyik a megfelelő típus az Ön számára. A legtöbb esetben klasszikus gőzölős vasaló nyer.

Ezen kívül az energiafogyasztás és a gőzkibocsátás, illetve a gőzlöket értékeire kell összpontosítani. Fontos tényező a vasalótalp felületének anyaga is, valamint érdekelheti Önt a dekalcifikáló rendszer jelenléte, amely meghatározza, hogy milyen vizet kell használni a vasalóba. Ne felejtse el azokat a tényezőket sem, mint a vasaló mérete, súlya és végül, de nem utolsósorban a tápkábel hosszúsága. Szerepet játszhat az Ön számára az üzemeltetés összetettsége, a funkcionalitás, és így tovább.

Mi az anti-drip rendszer?

Az anti-drip (vagy drip-stop) rendszerrel a legmodernebb gőzölős vasalók vannak felszerelve. Ez tulajdonképpen egy csepegés elleni rendszer, mely megakadályozza vasalás során a víz ruhaneműre csepegését, mivel ez foltot okozhat. A rendszer elve egyszerű, ha a vasaló nincs eléggé felmelegedve a gőztermelést leállítja.

Mennyibe kerül a vasaló?

A vasaló árkategóriája ezer forinttól több tízezerig terjed. A legolcsóbb gőzölős vasalók ma 2700 Ft-tól vásárolhatók meg. Már nem igaz, hogy a száraz vasalók szükségszerűen olcsóbbak. De a jó minőségű gőzölős modellek ára körülbelül 13000 Ft-nál kezdődik. A legolcsóbb gőzállomásokat meg lehet vásárolni 27000 Ft-tól. Azonban ezeknek az eszközöknek az ára akár 60000 Ft-ba is kerülhet.

Kedvenc vasaló márkák

 • Philips – Híres holland vasaló márka az egyik legmagasabb minőségű és legelismertebb márka. A kedvenc modelljeinek ára 12000-18000 Ft, és nagyon magas teljesítményt, minőségi felületet és érdekes funkciókat várhat tőle.
 • Braun – A német cég legnépszerűbb modelljeinek ára 10000 Ft-tól 25000 Ft-ig terjed. Örülhet a zafír vasalótalp felületnek és néhány modellnél a nagyon nagy teljesítménynek.
 • Tefal – A francia Tefal márkának is van mit ajánlani. Például kiváló vasalótalp felülettel rendelkező vasalókat. A Tefal gyártónál találkozhat rengeteg elérhető árkategóriával rendelkező vasalóval, de csúcsminőségű modellekkel is, melyek összehasonlíthatók a Braun vagy a Philips által gyártott modellekkel.
 • Gallet – A francia cég vasalói inkább elérhetők, mint csúcsminőségűek. A kategóriájában az egyik legnépszerűbbek. Jó megoldás lehet a kevésbé igényes felhasználóknak, a kisebb háztartásoknak és hasonlóknak.
 • Sencor – A cseh márkájú Sencor olyan készülékeket és elektronikát gyárt, melyet nagyon jól lehet értékesíteni. Ez főként a nagyon alacsony áraknak köszönhető, általában kombinálva a szolid funkcionális felszereltséggel. A legolcsóbb Sencor gőzvasaló 3500 Ft körül kapható.
Segített Önnek ez az egyszerű vasaló teszt? Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Segítsen másoknak is kiválasztani egy minőségi vasalót. Lehet, hogy az Ön véleménye lesz a döntő tényező!