Háztartás

A legjobb ventilátorok (teszt 2020)

legjobb ventilátorokA ventilátor egy garantált eszköz a meleg nyári napok kellemesebbé tételéhez otthonában vagy a munkahelyén. Bár nem képes közvetlenül lehűteni a levegőt, mint például a légkondicionáló, de nem kerül sokba, és bármikor pontosan oda tudja helyezni, ahol szüksége van rá. Milyen jellemzőkkel és funkciókkal rendelkeznek a piacon a legjobb ventilátorok?

Az alábbi útmutatóban részletesebben megvizsgáljuk, milyen típusú ventilátorokat talál a piacon, és azt is melyikkel jár a legjobban. Érdemes vásárolni ventilátort távirányítóval? A klasszikus vagy az oszlopventilátor a jobb? Együtt egyértelmű válaszokat fogunk találni ezekre a kérdésekre, és még számos más kérdésre.

A kiválasztott ventilátorral való teljes elégedettség érdekében számos dolgot kell figyelembe venni. Ezek között különösen az elhelyezést, méretet, zajszintet és egyéb kiegészítő funkciókat, pl. éjszakai üzemmód. Áttekintettük a ventilátorok aktuális tesztjeit és recenzióit, a nagyobb eladottsággal rendelkező népszerű modellek értékelésére összpontosítva, és az eredmény az érdekes modellek rangsora, amelyben különféle típusú és árú bevált ventilátorokat talál.

A legjobb ventilátorok

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.DYSON AM06
Tápfeszültség: 24 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)76000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Airflex 360°
Tápfeszültség: 65 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Skyscraper 3G
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Silent Storm
Tápfeszültség: 35 W
Ventilátor sebessége: 12
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
5.Rowenta VU5670 Turbo Silence Extreme
Tápfeszültség: 70 W
Ventilátor sebessége: 5
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
6.Klarstein Bolero
Tápfeszültség: 60 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)54500 Ft Alacsony ár
Ventilátorok akár 20000 Ft-ig (+/-)
1.Klarstein Summerjam
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)18000 Ft Alacsony ár
2.SENCOR SFN 4047WH
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: nem
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7600 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon ventilátort

A ventilátort főként a helyiség méretének és típusának megfelelően válassza ki. A lakás nappali zónájához ideális ventilátor túl zajos lehet a hálószobában való használatra. Gyakran a részletek döntenek, mert első pillantásra a ventilátorok nagyon hasonlóak. Milyen alapvető különbségek vannak? Milyen ventilátor vásárlása javasolt a hálószobába, a nappaliba vagy a fürdőszobába?

Hogyan válasszon ventilátort

Mire összpontosítson?

1. Ventilátor helye

 • Ha konyhai ventilátort keres, akkor egy nagyobb, erősebb modell a megfelelő, mert ebben az esetben valószínűleg nem bánja, ha a legnagyobb teljesítménynél hallhatóbb lesz.
 • Ha hálószobába vásárol ventilátort, akkor előny a csendes működés és az alvásidőzítő beállításának lehetősége.
 • A nappaliba vásárolt ventilátornak meg kell felelnie a sokoldalúság követelményeinek. Ha zavartalanul szeretne filmet nézni, akkor alacsony zajszintre van szüksége. Ha azt szeretné, hogy a levegő minden irányba egyenletesen áramoljon, ügyeljen az oldalra fordítás lehetőségére. Mivel ez egy olyan helyiség, ahol a nap folyamán talán legnagyobb a mozgás, ügyeljen a megfelelő stabilitásra és tartósságra is, hogy egyetlen lökéstől ne feküdjön megrepedve a padlón.
 • Kétféle módon szerezhet be a ventilátort irodába. Vagy egy erős, nagyobb átmérőjű ventilátorhoz ragaszkodik, vagy egy kisebb asztali ventilátort vásárol az asztalára. Vannak párezer forintos mini ventilátorok is, amelyek nem rendelkeznek hálózati kábellel, de az energiát a számítógép USB-csatlakozójához csatlakoztatva meríti.

2. Tárolás és hordozhatóság

Az oszlop-, álló- és asztali ventilátorok fő előnye a jó mobilitás. Pontosan oda viheti őket, ahol szüksége van rájuk. Csak egy elektromos aljzatra vagy hosszabbítóra van szüksége. Gondoljon azonban előre a tároláshoz szükséges elegendő helyre, hogy a terjedelmes forgófej ne foglalja el a keskeny kamra egyharmadát. Az axiális és mennyezeti ventilátorok már fix megoldás, ahol alaposan át kell gondolni a helyüket.

3. A kialakítás minősége

Még egy apró részlet is, rosszul kiöntött darab formájában, és hirtelen az egész ventilátor rezonál, és a zajszintje magasabb, mint amit a gyártó jelez. Mindig próbálja ki a ventilátort a vásárlás után (a boltban előre). A teljes műanyag ventilátorok egy kicsit rosszabbak. A ventilátorok fém elemei magasabb minőségűek.

4. Biztonsági elemek

Különösen akkor, ha kiskorú gyermeke van, vagy háziállatot tart, amely szabadon mozoghat a ház körül, ellenőrizze a rács vagy a védőburkolat sűrűségét. Ne engedje, hogy kisgyermekek manipulálják a ventilátort. Ismertek olyan esetek, amikor a gyermek levette az előlapot az asztali ventilátorról, és bár a műanyag légcsavarok csak egy kicsit „becsípték“ az ujjait, de nem ne tudja meg azt a sikoltozást és sírást. Ugyancsak fennáll bizonyos veszély az oszlopventilátorok esetében is, ezekbe nem szabad bedugni semmilyen ceruzát vagy vékony botot.

5. Dizájn

Függetlenül a teljesítménytől vagy az ártól, valószínűleg egyikünk sem vásárol egy kifejezetten csúnya ventilátort otthonra. Miközben egyes ventilátor konstrukciók és típusok a földön vannak, a modern megjelenésű, decens és ugyanakkor elegáns ventilátorok választéka egyre szélesebb, amelyek a háztartás zavartalan részévé válnak. Lehet, hogy a vendég észre sem veszi, hogy a ventilátor mellett ül, amíg be nem kapcsolja.

Ventilátorok alap típusai

Mielőtt beleveti magát a ventilátor modellek százaiba, nézzen meg velünk együtt az egyes konstrukciók előnyeit és hátrányait.

Asztali ventilátorok

Ezek a legnépszerűbb kialakítású ventilátorok, amelyek jól megfizethetők. A lábakkal ellátott alapra légcsavaros fej van felszerelve. A ventilátor teljes magassága körülbelül 50 cm, a légcsavar átmérője 30–35 cm. Számos teljesítmény közül választhat, amelyek elsősorban a légcsavar fordulatszámának megváltozásával és az intenzívebb légáramlattal nyilvánulnak meg. A légcsavar feje egy bizonyos szögben felfelé és lefelé dönthető, a jobb modellek felszerelésében található a fej automatikus balra és jobbra forgatása. Ezeket leginkább a munkaasztalán használja ki, de bárhol otthoni is, mivel minden szobába vásárolhat az alacsony fogyasztás és alacsony vételár miatt.

Álló ventilátorok

Alapvetően ez az asztali ventilátorok fejlesztett változata. Magasabb lábat kaptak (teljes magasság kb. 120 cm), többségük esetében szintén lehetőség van a magasság beállítására. A légcsavar átmérője átlagosan 30–40 cm. A fej néhány fokozatban dönthető, és választható az oldalra forgatás is. A kiváló minőségű álló ventilátorok távirányítóval is rendelkeznek, így filmnézés közben sem kell felkelnie a kanapéról. Az egyik legfontosabb minőségi mutató a ventilátor megfelelő stabilitása, amelyet a csúszásgátló lábakkal felszerelt szélesebb alap segíthet elő.

Oszlopventilátorok

Ezeket a ventilátorokat „kaméleonnak“ nevezik. Ezek érdekes dizájnú, ízléses oszlopkonstrukciók, melyek könnyen illeszkednek a modern belső térbe, és nem nyúlnak ki, mint a nagy álló modellek. A tipikus három lapát helyett vízszintes rács és állítható lamellák vannak. Teljesítményük nem éri el az álló ventilátorok értékét, ezért inkább kisebb helyiségekben alkalmazhatók. Mindazonáltal elbűvölhetik Önt csendes működésükkel és számos modern funkcióval, pl. érintőpanel, távirányító, időzítő, levegőben lévő szennyezőanyagok kiszűrése. Az ionizátorral ellátott oszlopventilátorok szintén viszonylag népszerűek.

Ventilátorok állandó hellyel

Ezek olyan ventilátorok, amelyek otthoni használatra és célra kiválóan alkalmasak, de helyüket jól át kell gondolni.

 • Axiális ventilátorok – Kör vagy négyzet alakú, kisméretű ventilátorok, amelyeket a lakás legkisebb helyiségeinek (WC, fürdőszoba) falába szerelnek.
 • Mennyezeti ventilátorok – Nagyméretű ventilátorok, közvetlenül a mennyezet alá szerelve. A lapátok átmérője meghaladhatja a 130 cm-t. Előnyük, hogy világítás funkcióval is rendelkezhetnek.
 • Padlóventilátorok – Erőteljes ventilátorok, amelyeket közvetlenül a padlóba szerelnek be. Az egyik legnagyobb teljesítményt képesek elérni. Telepítésüket azonban előre meg kell tervezni.

 

Ventilátor teljesítmény = Levegőmennyiség lecserélésének száma óránként

Bár ez egy olyan adat, amely csak néhány kiválasztott gyártónál található meg, de éppen a ventilátor teljesítménye határozza meg annak reális képességeit. Ez a helyiség óránkénti levegőmennyiség lecserélésének számával van megadva.

Először számolja ki a helyiség hozzávetőleges levegőmennyiségét, amelyben a ventilátort helyezi el. Számoljunk egy szobával, amely 4 x 3 x 3 m, azaz a térfogata 36 m3. Ha a ventilátor leírásából megtudja, hogy a levegőteljesítmény 140 m3 / óra, akkor óránként kb. 4-szer cseréli a levegőt a helyiségben (140: 36 = kb. 3,8).

A nappaliban és a hálószobában ajánlott óránként 1-2 alkalommal cserélni a levegőt; azokban a helyiségekben, ahol a gőz koncentrálódik (fürdőszoba és konyha), óránként legalább ötször kell cserélni, és olyan helyiségekben, ahol az emberek koncentrációja magasabb (pl. irodák), fontolja meg azon modellek vásárlását, amelyek óránként legalább 8-9 alkalommal „fordítják meg“ a levegőt.

Fogyasztás és teljesítmény

Gondolja, hogy nyáron a ventilátor használata tükröződik a magasabb villamosenergia-költségekben? Nem kell aggódnia. A kisebb asztali ventilátorok kb. 20 W energiafogyasztással működnek, az átlagos teljesítményű álló- és oszlopventilátorok pedig 65 W energiafogyasztással rendelkeznek, és az extra teljesítményű modellek (beleértve a mennyezeti ventilátorokat is) megadott energiafogyasztása 80 és 110 W között lehet.

Zajszint

Milyen ventilátor zajszint tolerálható hosszabb ideig? A 35 dB-ig terjedő zajszint semmilyen módon nem befolyásolja az Ön kényelmét. Még az 50 dB-ig terjedő zajszint is jó standardnak tekinthető. Azonban egy idő után (és különösen éjszaka) az 50 dB-es zajszint zavarhatja és kényelmetlenséget okozhat.

Hasznos kiegészítő funkciók

 • Sebességszabályozás – Olcsó és drága modellek felszerelése. A különbség a sebességek számában van, amely 3 és 12 között lehet.
 • Távirányító – Az ágy kényelméből bekapcsolhatja a ventilátort, megváltoztatja a levegő áramlási sebességét, vagy akár az irányát is.
 • Kikapcsolási időzítő – A bekapcsolt ventilátor mellett jó elaludni, de ha attól tart, hogy reggel „huzatot” kaphat, beállíthatja, hogy a ventilátor hány óra múlva kapcsoljon ki automatikusan.
 • Természetes szellő üzemmód – A sebesség rendszeresen változik, amely természetes szellő hatását hozza létre.
 • Éjszakai üzemmód – A ventilátor alacsonyabb teljesítmény mellett és extra csendesen működik.

Ventilátorok ára

A ventilátor kínálat óriási. Az egyszerű „párezer forintos“ asztali ventilátoroktól vagy autóventilátoroktól kezdve az otthoni professzionálisan integrált megoldásokig. Mi főként a hordozható háztartási ventilátorokat választjuk ki, amelyek a legkelendőbbek.

✅ Ventilátorok 6000 Ft-ig

Olyan kategória, amelyben az asztali ventilátorok dominálnak, de néhány álló ventilátor alapmodellt is talál. A vezérlés egyszerű – a ventilátor testén található néhány gomb segítségével. Hasonlóképpen, a dőlésszöget is manuálisan kell beállítani. Vigyázzon a túlzott zajszintre, amely zavaró lehet, különösen éjszaka.

✅ Ventilátorok 24000 Ft-ig

Széles választékkal ellátott kategória, amelyben jelenleg a legkeresettebb különféle konstrukciójú ventilátorokat találja meg. Nagyon jó ár / teljesítmény arány. Az ár növekedésével a felszereltség is gyarapszik, például távirányítóval, és fokozottabb hangsúly van fektetve a csendes működésre és a modern dizájnra. Megtalálja itt az egyre népszerűbb oszlopventilátorokat is.

✅ Ventilátorok 24000 Ft-tól

24000 Ft-tól kezdődő árkategóriát a magas színvonalú oszlop- és álló ventilátorok távirányítóval, kikapcsolási időzítő funkcióval dominálják, amelyek nagyszerű légáramot hozhatnak létre. Ezenkívül egyes modellek párásító vagy ionizáló funkcióval rendelkeznek. Ebben az árkategóriában érdekes mennyezeti ventilátorokat is talál.

Video

A legjobb ventilátor márkák

Számítanak Önnek a fogyasztói vélemények, vagy szeretne pontosan a saját kritériumai szerint választani? A ventilátorok szakértői értékelései és tesztjei jó információforrás ebben az esetben, bár azaz igazság, hogy ezek elsősorban a modern dizájnú, drágább modelleket tartalmazzák. Megvizsgáltuk a ventilátorokat az eladottság és a népszerűség szempontjából is. A következő listában olyan márkák találhatók, amelyek számos érdekes, figyelemre méltó „darabot” kínálnak.

 • Klarstein – Kiváló értékelést kapott a külföldi ventilátor teszteken a Klarstein Summerjam, valamint a Klarstein Empire State vagy a Klarstein Silent Storm modell. Érdekes kínálat a különféle konstrukciókból.
 • Sencor – A cseh és a szlovák piacon népszerű márka megfizethető ventilátorokat kínál. Főleg a kevésbé igényes fogyasztóknak megfelelők, akik a funkcionalitást részesítik előnyben az innovációval szemben.
 • Goodline – Az olcsó álló- és asztali ventilátorok képviselője az igénytelen fogyasztók számára.
 • Rowenta – Minőségi ventilátorok választéka (álló, oszlop és asztali). Figyelemébe ajánljuk a Rowenta Turbo Boost Silence Extreme és a Rowenta VU 2630 modelleket.
 • AEG – Szupercsendes ventilátorok, jó teljesítménnyel és elfogadható áron. Távirányítóval és még egy időzítővel is el vannak látva.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a levegő hűtését ventilátorral?

Hogy a ventilátor nem olyan hatékony, mint a légkondicionáló? Ez igaz, de a ventilátor megfelelő használata hozzájárulhat az otthona kényelemhez jobban, mint várná. Hogyan hűtse le a lakás levegőjét ventilátor segítségével?

 • Ne engedje, hogy a ventilátor a helyiség meleg oldaláról „húzza“ levegőt. Ez azt jelenti, hogy nem szabad hátsó oldalával az ablakhoz helyezni. Jobb, ha megtalálja a szoba leghidegebb helyét, ahova még a nap sem süt be közvetlenül az ablakon.
 • Terítsen nedves lepedőt a ventilátor elé, helyezze a ruhaszárítóra vagy egy székre. Néhány perc alatt az érzékelt hőmérséklet néhány Celsius-fokkal csökken.
 • Nagyon hasonló hatást érhet el egy tál jégkocka vagy hűtött vizes palack segítségével, amelyet közvetlenül a ventilátor elé helyez.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.DYSON AM06
Tápfeszültség: 24 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)76000 Ft Alacsony ár
2.Klarstein Airflex 360°
Tápfeszültség: 65 W
Ventilátor sebessége: 10
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Skyscraper 3G
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)34000 Ft Alacsony ár
4.Klarstein Silent Storm
Tápfeszültség: 35 W
Ventilátor sebessége: 12
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
5.Rowenta VU5670 Turbo Silence Extreme
Tápfeszültség: 70 W
Ventilátor sebessége: 5
Távirányító: igen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)40000 Ft Alacsony ár
6.Klarstein Bolero
Tápfeszültség: 60 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)54500 Ft Alacsony ár
Ventilátorok akár 20000 Ft-ig (+/-)
1.Klarstein Summerjam
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: igen
5 out of 5 stars (5 / 5)18000 Ft Alacsony ár
2.SENCOR SFN 4047WH
Tápfeszültség: 50 W
Ventilátor sebessége: 3
Távirányító: nem
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7600 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új ventilátor kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb ventilátort.