Kert és műhely

A legjobb vízmértékek (recenziók és teszt) 2024

legjobb vízmértékek
Egyetlen profi mesterember sem nélkülözheti a vízmértéket, de számos otthoni javításnál és egyszerű munkánál is megvan a helye. Nem biztos azonban, hogy könnyű feladat egy olyan minőségi vízmérték kiválasztása, amelyre támaszkodhat. Valójában több száz különböző és más-más felszereltségű modell van a kínálatban. Hogyan válassza ki a legjobb vízmértéket? Vessen egy pillantást az alábbi tippekre, amelyek minőségükben meggyőzőek, és árkategóriájukban is nyújtanak valami pluszt.

A választás megkönnyítése érdekében készítettünk egy útmutatót, amelyben megismerheti a vízmértékek típusait, anyagfeldolgozásukat, paramétereiket és felszereltségüket, ami gyakran nagy vonzerőt jelent. Az igazság az, hogy bár a vízmértékek választéka óriási, de a pontosság nem biztos, hogy mindegyik kiváltsága. Mire kell odafigyelni? Hogyan ellenőrizhető, hogy egy vízmérték elég pontos-e? Mit nem szabad csinálni a vízmértékkel? A következő sorokban erről is szó lesz. Figyeljen a vízmértékek elérhető tesztjeire és recenzióira is, amelyekből közvetlen felhasználói tapasztalatokat szerezhet. Ezek alapján állítottuk össze az alábbi rangsort a Bosch, Stanley, Horizont és Extol márkák modelljeivel.

A legjobb vízmértékek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch GIM60
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 100 %78000 Ft Alacsony ár
2.Professzionális vízmérték Fortum
Pontosság: 0,5mm/1m=0,0285°
Méret: 150 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 97 %6600 Ft Alacsony ár
3.DeWALT vízmérték 60cm DWHT0-43224
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: három libel
⭐ 94 %19500 Ft Alacsony ár
4.Fém vízmérték, 1000mm,3580A Extol Craft
Pontosság: 1mm/1m=0,058°
Méret: 100 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 90 %4000 Ft Alacsony ár
5.Fém vízmérték, 500mm, 3575A Extol Craft
Pontosság: 1mm/1m=0,058°
Méret: 50 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 87 %2500 Ft Alacsony ár
6.Szint 600mm FatMax Xtreme Stanley
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: három libel
⭐ 85 %13000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon vízmértéket

Polcot vagy szekrényt kell a falra szerelnie? Csempét és padlót fog felújítani? Ön ezermester, akinek a vízmérték a precíz munkájához kulcsfontosságú eszköz? Ez a látszólag egyszerű munkaeszköz arra szolgál, hogy felügyelje munkája pontosságát és minőségét. És mivel tudja, hogy egy elhibázott felület katasztrofális következményekkel járhat, tehát nem kell a véletlenre bíznia a vízmérték kiválasztását.

Ha csak egy rövid pillantást vet a vízmértékek kínálatára, az első dolog, ami feltűnik, az a hatalmas árkülönbség. Ezek gyakran a mérés pontosságában és a vízmérték egyéb képességeiben is megmutatkoznak. Ezután feltűnnek a különböző hosszúságok, az anyagfeldolgozás és nem utolsósorban a sík érzékelésének különböző módjai.

vízmérték részlet

Mi az a vízmérték?

A vízmértéket és annak rendeltetését nem kell különösebben bemutatni a barkácsolóknak vagy a profi mesterembereknek. Egy rövid bevezető azonban nem árt.

Alapvetően a vízmérték egy olyan eszköz, amely a vízszintes vagy függőleges helyzet meghatározására szolgál, felhasználva a folyadékok alapvető fizikai tulajdonságát – hogy nyugalmi állapotban minden folyadék felszíne vízszintes (vagy, hogy a folyadékszint magassága az összekapcsolt tartályokban azonos).

Fontos eleme a libella – egy folyadékkal töltött, légbuborékkal ellátott cső, amelynek feladata, hogy középre igazodjon, vagy pontosan a kijelölt vonalak közé kerüljön.

Az építkezés, felújítás és általános barkácsolás során a vízmérték és a vízszintes vagy függőleges sík meghatározása nagy jelentőséggel bír a munka minősége szempontjából. Vízmérték nélkül a házaknak nem lennének egyenes falai, a csempék és a padlók ferdék lennének, a konyhaszekrények felakasztás után nem lennének egy magasságban és egy vonalban, … Számos példa van – a kisebb projektektől a hatalmas projektekig -, ahol a sík pontossága rendkívül fontos.

A vízmértékek alaptípusai

A piacon többféle vízmérték típus is kapható, amelyek megjelenésükben, felszereltségükben és képességeikben különböznek egymástól. Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes megoldásoknak?

Klasszikus vízmértékek libellával

Ez egy alapvető, jól ismert vízmérték típus, amely minden otthoni műhely alapfelszereltségéhez tartozik, de még a szakemberek sem hagyják figyelmen kívül a képességeit. Egy, két vagy három libellát szerelnek egy (különböző hosszúságú) hasábba – 0°, 90° és 45° szögek mérésére. A pontosságot úgy ellenőrizheti, hogy megnézi a libellában lévő légbuborék helyzetét a két megjelölt vonal között. Így nemcsak a libella mérési pontossága, hanem az Ön látása és becslése is befolyásolja a mérési eredményt.

A klasszikus buborékos vízmértékek széles árkategóriában kaphatók, ami gyakran a minőségükkel függ össze. Érdekelődjön a hasáb anyaga (a műanyag mindig kevésbé tartós, mint a fém), a libella lapba való beépítésének módja iránt, és hogy a libella törésálló üvegből készült-e, vagy foszforeszkáló tulajdonsággal rendelkezik-e (zöldre színezett, ami szürkületben jobban láthatóvá teszi a libellát). A tényleges használat során olyan részletek is meghatározóak, mint például a buborék viselkedése az ütődés után. Senki sem tud pontosan dolgozni egy tucatnyi kis buborékra tört buborékkal!

Digitális vízmértékek

A digitális korban az egyértelmű értékeket tartalmazó, áttekinthető kijelző nem kerülte el a vízmértékek területét sem. A libella vagy több libella még mindig a vízmérték része, de nem kell pusztán a látás általi leolvasásra hagyatkoznia, ami bizonyos helyzetekben nehezebb lehet, mint amilyennek látszik.

A vízmértékbe épített kijelzőn láthatja a mért értékeket, akár több mértékegységben is – mm, m, °, %, … A kiváló minőségű digitális vízmértékek kijelzőjén a kijelzett tartalom a vízmérték helyzetének megfelelően forog. Ha ehhez hozzáadja a jobb leolvashatóság érdekében a háttérvilágítást, a 0°, 45° és 90°-nál hallható hangjelzést, valamint a legutóbbi mérések memóriáját, akkor egy olyan segítő áll a keze ügyében, amely gyorsan és pontosan dolgozik – akárcsak Ön. És mi a hátránya ennek a megoldásnak? A digitális vízmértékek kissé nehezebbek, és ügyelni kell arra, hogy az elemek elegendő energiával rendelkezzenek. A jó hír az, hogy a buborék helyzetét a vonalak között szemmel is leolvashatja, még akkor is, ha váratlanul lemerül.

Lézeres vízmértékek

A lézeres vízmértékek további fejlesztésekkel járnak. A libella (és esetleg digitális kijelző) mellett lézersugarat is tartalmaznak, amely síkokat és pontokat vetíthet az előtte lévő felületekre. Ezek tartalmazhatnak vonal-, kereszt- és pontlézereket, amelyek hatótávolsága meglepően sok métert jelenthet előtte. Gyakran jár hozzájuk egy állvány (tripod), így biztos lehet benne, hogy a vízmérték biztonságosan a helyén marad a vetítés során.

Ez egy drágább alternatíva, amely az elemek sokasága miatt finomabb manipulációt/kezelést igényel, felesleges ütések és rázkódások nélkül. A lézer formájában lévő „mutató“ előnyét a barkácsolók (például egy polcrendszer falra szerelésekor, képfal felszerelésekor), de az újabb berendezésekkel dolgozni szerető szakemberek is értékelni fogják. Az ilyen típusú vízmérték esetében tartsa számon a lézer élettartamát órákban.

Tömlős vízmértékek

A 10, 15 vagy akár 20 méter hosszú tömlős vízmértékek jó választásnak bizonyultak az építkezéseken a szintek kijelölésére nagyobb távolságokban. A tömlő két, a végein vonallal ellátott tartályt köt össze, amelyeket mérés közben függőlegesen tartanak. A vízmérték működtetéséhez két emberre van szükség. A buborék helyzete nincs figyelve. Ebben az esetben a folyadékszint magassága a fontos, amely a vízszint elérésekor a két összekapcsolt tartályban azonos.

A vízmértékek speciális típusai és fejlesztései

Az előző négy mellett hasznos elemekkel továbbfejlesztett vagy konkrét esetekre tervezett vízmértékek is megvásárolhatók.

 • Vízmérték szögmérővel – A vízmérték állítható szögmérő karral rendelkezik. A szögérték leolvasható vagy megjeleníthető a digitális kijelzőn.
 • Mágneses vízmérték – Fém (ferromágneses) felületekkel való munkavégzéskor a mágneses vízmérték felbecsülhetetlen segítséget jelenthet. Az erős neodímium mágnesek tökéletesen tapadnak a fémfelülethez – még bevonat esetén is.
 • Kaparóléc/lehúzóléc libellával – A lehúzólécek vízszintes és függőleges felületek kiegyenlítésére szolgálnak. Ha ezen felül libellával is fel vannak szerelve, akkor azonnal áttekintést kap arról, hogy a kezelendő felület mennyire sima, hol kell eltávolítani vagy fordítva – anyagot felvinni. Soha ne használjon klasszikus buborékos vízmértéket a lehúzáshoz. A lehúzólécek ellenállóbbak a nedvességgel és a korrózióval szemben, amit egy hagyományos vízmérték nem biztos, hogy kibír. Ráadásul hosszabbak, és praktikus fogantyúkkal rendelkezhetnek.
 • Mini vízmérték – A mini vízmérték egy vagy két libellával ellátott, kis zsebméretű eszköz. Figyeljen a jobb minőségű anyagok (például ABS műanyag) használatára és a mágneses alapra, hogy megbízhatóan a helyén maradjon, még akkor is, ha a függőszekrényt állítja vízszintbe.
 • Vízmérték, amelynek alsó és felső profiljában horony van (profilos vízmérték) – Egy ilyen vízmértékkel pontosabban mérhet síkot egy lekerekített felületen, például egy csövön.

Hogyan válasszon vízmértéket

A vízmérték anyaga határozza meg az árat és az élettartamot

Műanyag, fa vagy fém vízmérték?

 • A műanyag vízmérték előnye a könnyű súly, amit akkor fog értékelni, ha olyan felületeken dolgozik, ahol a nehezebb vízmérték nyomokat hagyhat. Ugyanakkor a műanyag vízmértékek a legérzékenyebbek a leejtésből eredő sérülésekre.
 • A fa vízmértékek egy peremcsoportot alkotnak, de még mindig megvan a maguk haszna és jelentősége. A fa nem vezető anyag, ezért használják villanyszerelési munkáknál.
 • A fém vízmértékek (alumínium, fémötvözetek) számukat tekintve a legnagyobb csoportot alkotják. Nagyobb tartósságuk és robusztusságuk miatt alkalmasak nagy igénybevételre az építőiparban.

Válassza ki a vízmérték hosszát a használatnak megfelelően

Hogyan válasszon vízmértéket a hossz alapján? Egyes vízmértékek alig 15 cm hosszúak, mások elérik a 200 cm-t is. A különbség főként abban rejlik, hogy milyen tevékenységekre fogják használni az új vízmértéket.

A hosszú (150 cm-es vagy annál hosszabb) vízmértékeket értékelni fogja padlófektetésnél, csempézésnél, kőművesmunkáknál, ablakok beépítésénél, kerítés, üvegház, pergola stb. építésénél. A normál barkácsoláshoz és háztartási használatra a 60-100 cm hosszú vízmértékek alkalmasak, és ezeket tartják a valaha volt legkelendőbb vízmértékeknek. Ha gyakran szerel össze bútorokat, vagy kisebb méretekben végez barkácsolást, akkor jól jön egy legfeljebb 50 cm hosszúságú vízmérték, illetve a beépített szekrényekbe illeszkedő hosszúságú vízmérték.

A vízmérték mérési pontossága

A vízmérték pontossága mm-ben van megadva méterenként. Ez az az eltérés, amely a vízmértékkel való munkavégzés során előfordulhat. Az olcsóbb vízmértékek 2 mm/m pontosságúak, a normál háztartási használatra szánt vízmértékek 1 mm/m pontosságúak. A pontosabb (és drágább), professzionális használatra szánt vízmértékek eltérése csak 0,5 mm/m vagy 0,25 mm/m lehet.

Igénytelen használat esetén, egy kisebb területen aligha fog észrevenni 2 mm-es eltérést. Ha azonban egy 2 mm/m pontosságú vízmértéket használna 5 méternyi csempe lerakásához, akkor a csempe akár 1 cm-t is “ kiállhatna“! Minél nagyobb az a terület, amelyen vízszintre van szüksége, annál pontosabban kell mérnie a vízmértéknek.

Vízmérték minőség teszt

Van otthon egy régebbi vízmértéke, és nem tudja, mennyire megbízható? Vagy új vízmértéket vásárolt, és szeretné a gyakorlatban tesztelni a képességeit, hogy később ne hagyja cserben?

Helyezze a vízmértéket egy sík felületre (asztalra, konyhapultra). Ha nincs sík felülete, hozzon létre egyet. A buboréknak pontosan a libella közepére kell kerülnie. Ha a buborék már a helyén van, tegyen kis jeleket (ceruzával, kis matrica) a vízmérték bal és jobb végére azon a felületen, ahol a vízmérték el van helyezve. A következő lépésben fordítsa át a vízmértéket – a jobb végét tegye a bal oldalra, a bal végét pedig a jobb oldalra. Ha a vízmérték megbízható, a buborék azonnal középre kerül a vonalak közé.

Hogyan kell bánni a vízmértékkel?

Egyes gyártók akár 10 évig is garantálják a libella pontosságát – és ez remek hír! Azonban egy vízmérték, amely építőanyagokkal, ütődésekkel, leejtésekkel, ragasztóval és általában véve nem túl körültekintő kezeléssel szembesül, nem tudja teljesíteni ezt. Hozzájárulása számos munkában felbecsülhetetlen értékű. Ezért megérdemli a gondos, kíméletes kezelést és a biztonságos és száraz helyen történő tárolást.

hosszú vízmérték

Vízmértékek ára

A vízmérték árában több változó is tükröződik – típus, méret, pontosság, felszereltség. Mindenekelőtt a használat intenzitása szempontjából mérlegelje a beruházást. Alkalmi barkácsoláshoz egy olcsóbb modell is megteszi, de ha a vízmérték a munkaeszköze, fontolja meg egy drágább változat megvásárlását.

✅ Vízmértékek 14000 forintig

Ebben az árkategóriában találja a jelenleg legkelendőbb vízmértékeket a mindennapi otthoni használatra – klasszikus, lézeres és mini vízmértékeket. A választék széles. Az alacsonyabb ár miatt jobb, ha olyan vízmértékek közül választ, amelyeket pozitív vélemények kísérnek. A túl alacsony ár befolyásolhatja a vízmérték pontosságát és tartósságát.

✅ Vízmértékek 14000 és 28000 forint között

Minőségileg jobban megtervezett vízmértékek, nagyobb pontossággal. Nagyobb projektekhez és felújításokhoz is alkalmas. A digitális kijelzővel ellátott hosszabb fém vízmértékek különösen népszerűek. Ezek 2-3 libellával rendelkező modellek.

✅ Vízmértékek 28000 forinttól

Olyan vízmértékek, amelyek meggyőzik az igényes szakembereket a tulajdonságaikkal. Nagy pontosság, hosszú távú garancia, víz vagy por ellen megerősített konstrukció. Egy csúcs professzionális vízmérték akár néhány százezer forintba is kerülhet.

A legjobb vízmérték márkák

 • Horizont – A vízmértékek európai gyártója jó hírnévre tett szert. Kínálatában találhatók kiváló minőségű húzólécek libellával, mágneses vízmértékek. Kopásálló felülettel továbbfejlesztve.
 • Bosch – A német Bosch márka a részletekig kidolgozott digitális és lézeres vízmértékeket kínál.
 • Stanley – A vízmértékek egyik legszélesebb választéka különböző formákban, hosszúságokban, pontosságokban – és ezért különböző árakban is.
 • Extol – Klasszikus vízmértékek, tömlős vízmértékek, vízmértékek szögmérővel és mini vízmértékek kedvező áron. Ideális barkácsoláshoz.
 • Parkside (Lidl) – A Lidl webáruházban a szerszámok szekcióban is találkozhat néhány jól értékelt vízmértékkel. Különösen a lézeres vízmérték az állvánnyal egy csomagban vezeti a mezőnyt.
 • Stabila – Klasszikus és digitális vízmértékek otthoni és professzionális használatra.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch GIM60
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 100 %78000 Ft Alacsony ár
2.Professzionális vízmérték Fortum
Pontosság: 0,5mm/1m=0,0285°
Méret: 150 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 97 %6600 Ft Alacsony ár
3.DeWALT vízmérték 60cm DWHT0-43224
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: három libel
⭐ 94 %19500 Ft Alacsony ár
4.Fém vízmérték, 1000mm,3580A Extol Craft
Pontosság: 1mm/1m=0,058°
Méret: 100 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 90 %4000 Ft Alacsony ár
5.Fém vízmérték, 500mm, 3575A Extol Craft
Pontosság: 1mm/1m=0,058°
Méret: 50 cm
A libelek száma: két libel
⭐ 87 %2500 Ft Alacsony ár
6.Szint 600mm FatMax Xtreme Stanley
Pontosság: 0,5 mm/m
Méret: 60 cm
A libelek száma: három libel
⭐ 85 %13000 Ft Alacsony ár