Háztartás

A legjobb zuhanykabinok: Hogyan válasszon zuhanykabint

Új fürdőszobát tervez, vagy nagyobb felújítás előtt áll? A fürdőszoba egyik meghatározó eleme a zuhanykabin. Azonnal felhívja magára a figyelmet, és előre meghatározza az Ön kényelmét zuhanyzás közben. Hogyan válasszuk ki a legjobb zuhanykabint, amellyel hosszú idő után is elégedett leszünk?

A zuhanykabinokkal szemben magasak az elvárások. Figyelembe kell vennie a fürdőszobában rendelkezésre álló helyet, megfelelően kell elhelyeznie az alapvető elemeket, és ragaszkodnia kell a hosszú élettartamhoz és az alacsony karbantartási igényhez. Egy minőségi zuhanykabin eleganciát, sőt luxust kölcsönözhet egy átlagos fürdőszobának. A választás során azonban számos fontos kritériumot kell figyelembe venni.

Az alábbi választási útmutatóban fókuszálunk a zuhanykabin méreteire, mérlegeljük, hogy a tálcás vagy tálca nélküli zuhanykabin a jobb, közelebbről megvizsgáljuk a leggyakrabban használt anyagokat, az ajtónyitás módját és a zuhanykabin helyigényét. Nem hagyjuk ki a magasan értékelt zuhanykabinok rangsorát, amelyek jó benyomást tettek az elégedett tulajdonosokra. Ha még biztosabb akar lenni a választásban, akkor javasoljuk, hogy tekintse meg az elérhető zuhanykabin teszteket és recenziókat is.

Hogyan válasszon zuhanykabint

Mire kell gondolni a zuhanykabin kiválasztásakor? Ha már komolyan gondolkodik egy zuhanykabinon, a kád vagy zuhanykabin dilemma valószínűleg megoldódott. A zuhanykabin jó (és gyakran az egyetlen) megoldás a kis fürdőszobákba. Azonban tágasabb fürdőszobákban is megjelenik, egy teljes méretű kád közelében. A kisgyermekek és a mozgáskorlátozottak is könnyen be tudnak lépni a zuhanykabinba. Fel lehet szerelni masszázsfúvókákkal, kapaszkodókkal vagy egy zuhany székkel, amelyre le lehet ülni. A teljes test tisztítása a falai mögött történik, ami azt jelenti, hogy a fürdőszoba többi része biztonságosan száraz marad.

Nem azért vagyunk itt, hogy meggyőzzük Önt arról, hogy a zuhanykabin az egyetlen és leghelyesebb választás. Szeretnénk elkalauzolni Önt a zuhanykabinok világában, hogy könnyedén eligazodhasson a különböző lehetőségek között, és olyan kialakítást válasszon fürdőszobájába, amellyel több éves használat után is maximálisan elégedett lesz.

Zuhanykabinok a konstrukció típusa szerint

Már első pillantásra láthatja a zuhanykabinok közötti különbségeket. Míg egyes zuhanykabinok jellegzetesek (különösen formájuk, keretezésük, mintás töltetük), mások visszafogottnak, vagy akár láthatatlannak akarnak tűnni (pl. egy átlátszó biztonsági üveglap).

 • Keretes zuhanykabinok – Hagyományos koncepció, amely különböző árkategóriákban megtalálható – az olcsó és a drága modellek között is. A zuhanykabin falai vízszintesen és függőlegesen is keretezettek. A keret kellő stabilitást kölcsönöz a zuhanykabinnak, ami azt jelenti, hogy maga a konstrukció is intenzívebb használatot kibír. Hátránya bizonyos esetekben a dizájn, valamint a vízkő és a penész kialakulásának nagyobb kockázata a keretezési területeken.
 • Félkeretes zuhanykabinok – Ha azt szeretné, hogy a zuhanykabin jobban kiemelkedjen, vagy éppen ellenkezőleg – hogy a zuhanykabin jobban beleolvadjon a térbe, a félkeretes zuhanykabinok, amelyeknek nincs függőleges keretük, érdekes választásnak bizonyulnak. Ezért csak a keret felső és alsó széle látszik, ami elegánsnak és letisztultnak tűnik.
 • Keret nélküli zuhanykabinok – A keret nélküli zuhanykabinok a legmodernebb megoldás. A zuhanykabin falai biztonsági üvegből készültek, csak fém zsanérokkal, fogantyúval és a fürdőszoba falához rögzítő elemekkel. A zuhanyzók légiesnek, világosnak és fényűzőnek tűnnek. A tökéletes, maszatmentes megjelenés biztosítása azonban több erőfeszítésbe kerülhet, valamint óvakodni kell a túlbuzgó és gondatlan kezeléstől.

Zuhanykabin keret anyaga

A műanyag vs. alumíniumprofilok párharcának egyértelmű győztese az, amelyik az élettartam, a karbantartás, a strapabíróság/tartósság és a megjelenés kategóriáiban győz.

Az alumíniumprofilok nagyon jól mutatnak a keretes és félkeretes konstrukciók esetében. Fényes vagy matt kivitelben, illetve a fürdőszobai csempékhez illeszkedő színű kivitelben kaphatók.

Bár a műanyagkeretes zuhanykabinok olcsók és nem fenyegeti őket a korrózió, néhány év elteltével látható hibák jelennek meg rajtuk, különösen a fehér szín szürkévé/bézzsé válása.

Zuhanykabin mérete és alakja

Az alapnak a 80×80 cm méretű zuhanykabinok számítanak. Ez az a hely, amely egy felnőtt számára a kényelmes zuhanyzáshoz szükséges. Ha azonban a fürdőszobájában a centiméterek megengedik, akkor biztosan jobban fogja érezni magát egy 90×90 cm-es vagy 80×100 cm-es zuhanykabinban. A 90×120 cm-es vagy 90×140 cm-es zuhanykabinok is egyre gyakoribbak.

A hely mellett fontos a megfelelő alak kiválasztása is, hogy a zuhanykabinba könnyű legyen bejutni. Ne kössön kompromisszumot. A zuhanyajtó előtt hagyjon legalább 60 cm széles helyet. Milyen alakúak közül választhat?

 • Négyzet – Alapvető forma, amely a fürdőszoba egyik sarkát teljes mértékben kihasználja. A fennmaradó két fal alkotja a zuhanykabint. Érdekes megoldás, ha a térben lévő válaszfalat felfalazzák, és csak egy ajtóval ellátott üvegezett falat helyeznek el.
 • Téglalap – A négyzet alakú zuhanykabinok nagyobb méretű alternatívája. A tágas fürdőszobákban a walk-in zuhanykabinok a trend (egy üvegezett fal, tálca nélkül – a padlóval egy szintben).
 • Negyedkör – A leginkább helytakarékos megoldás a kis fürdőszobák számára. Mély káddal is kapható, amelyet a gyermekek használhatnak fürdésre.
 • Ötszögletű – A lekerekített negyedkör alakú zuhanykabinok modernebb alternatívája. Az oldalsó ferde bejárat lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban kihasználja a teret. Alkalmas szűkös elrendezés esetén, ha a mosógép vagy mosdó a zuhanyzó közelében van.
 • Teljes „U“ – Az egyik újabb forma eleganciát kölcsönöz a fürdőszobának. Az U alakú zuhanykabin általában a térbe illeszkedik, és csak az egyik fallal érintkezik.

Tanácsunk: A zuhanykabin kiválasztásakor különös figyelmet fordítson a beépítési méretekre. Ezek általában néhány centiméterrel nagyobbak, mint a zuhanykabin belső tere. A fürdőszobában a milliméterek döntőek, nincs szüksége váratlan extra bonyodalmakra.

Zuhanykabin tálcával vagy anélkül?

Vagy inkább pontosabban – tálca vagy lefolyó?

A tálcával ellátott zuhanykabinok praktikusabbak a beszerelés szempontjából. A tálcát egyszerűen a fürdőszoba sík padlójára helyezi. Ha azonban a modern, tálca nélküli megoldást részesíti előnyben, akkor az nem lehetséges lefolyó nélkül. Ebben az esetben a padlóba történő építési beavatkozásról van szó, ami nem minden fürdőszobában kivitelezhető. Ugyanakkor biztosnak kell lennie a precíz munkában, hogy a zuhanyzóból származó víz ne szivárogjon be a fürdőszoba többi részébe, és a vízszigetelés 100%-ban működjön. A tálca nélküli zuhanyzó (azaz közvetlenül a csempén, lefolyóval) elegánsan néz ki, és jól illeszkedik a modern fürdőszobába.

A tálcák anyaga és kialakítása

Ha Ön a hagyományos megoldás híve, akkor figyeljen a tálca mélységére és anyagára.

A kínálat nagy része akril tálcákból áll. Alacsonyabb árukkal vonzanak, de lehetnek gyengeségeik. Még kis egyenetlenségek esetén is (tehát a szakszerűtlen beépítés esetén) hajlamosak a repedésre. Itt is meghatározó azonban az ár, ami a felhasznált akril minőségében nyilvánul meg. Egyéb felhasznált anyagok: kerámia, zománc és öntött márvány. Ez utóbbit TOP minőségűnek tartják, amelyet a hosszú élettartam és a nagyon jó mezítlábas érzet jellemzi.

A mélység kiválasztásakor vegye figyelembe az elvárásait. A rendkívül alacsony, mindössze 3-4 cm mélységű tálcák esztétikusak, nem zavarják a fürdőszoba összképét, és a zuhanyzóba való belépéskor nem kell erőfeszítéseket tennie. A legkelendőbb tálcás zuhanykabinok kb. 10-15 cm mélységűek. A kínálatban azonban találhatunk 20-40 cm mélységű tálcákat is, amelyek gyermekek fürdetésére is alkalmasak. Ne feledje, hogy a mély tálcákba való belépés ugyanolyan bonyolult lehet a mozgáskorlátozottak számára, mint a kádba való bejutás.

A falak kitöltése

Mi az elképzelése? Olyan zuhanykabint szeretne, amely magánéletet biztosít zuhanyzás közben, vagy olyan kialakítást keres, amely mindenkit lenyűgöz a feltűnőségével?

A fürdőszoba berendezésének mindenekelőtt a család személyes ízlését és igényeit kell tükröznie. Ezért olyan sokfélék a zuhanykabinok falkitöltései.

Valamikor régen a piacvezető a műanyag töltet – polisztirol – volt, amelyet műanyag kerettel együtt használtak. Napjainkban a korszerűbb anyagok miatt egyre inkább visszaszorulóban van. A műanyag töltetek többnyire mattak vagy finom textúrájúak (cseppek, ráncok, buborékok), amelyek elfedik az anyag tökéletlenségeit. Ez a műanyag töltet valójában hajlamosabb az apró karcolások megjelenésére, amelyek gyorsan elrontanák az összbenyomást.

Jobb és vonzóbb megoldás a biztonsági üveg töltet, amely készülhet matt és átlátszó változatban is. Népszerűek a tökéletesen átlátszó töltetek, amelyek speciális bevonattal rendelkeznek, amely megakadályozza a vízkőlerakódást és felgyorsítja a víz lefolyását a felületről. Ha szüksége van némi magánéletre, válasszon díszített üveg töltetet – akár az egész felületen, akár csak a test kényes részeit fedő középső sávban.

Az ajtónyitási módja

A zuhanykabin minőségét a részletek – a vízszigetelés, a tömítés, az alkatrészek kivitelezésének minősége és egymásra hatása – határozzák meg. A zuhanykabin készülhet a legjobb anyagokból, de ha akár csak egy komponens meghibásodik az ajtó nyitásakor, akkor minden zuhanyzás után bizonyos kellemetlenségekkel kell szembenéznie.

El tudja képzelni, hogy a zuhanykabin ajtaja a sínekbe szorul, súrolja a keretet, vagy nem csukódik be? Hogy centikre van attól, hogy teljesen ki tudja nyitni?

A zuhanykabin elhelyezésekor arra is gondoljon, hogy az ajtónak legyen elég hely a kinyitáshoz, és ne álljon útjában semmilyen rögzített elem. Szerencsére van egy érdekes megoldás kisebb fürdőszobák számára is, ahol a hagyományos nyitás nem lehetséges. Milyen alapvető módjai vannak a zuhanykabinok ajtónyitásának?

 • Tolóajtó – Nem nyúlik be a zuhanyzó vagy a fürdőszoba területére. Maximálisan helytakarékos, és a zuhanyzó faláról nem folyik víz a padlóra. Egy rossz minőségű toló nyitás (vagy ha a zuhanyzó egyenetlen felületre van szerelve) azonban szorulhat, nehezen tisztítható vagy nem záródik. Egy jól megtervezett toló nyitás viszont dupla csapágyas mozgó mechanizmusokra van szerelve, lehetővé teszi a fix és a toló részek változó telepítését, és tökéletesen csendes a tolás közben.
 • Összecsukható ajtó – Az ajtó szélességében két keskenyebb panelre van osztva. Húzza befelé a fogantyút az ajtó félbehajtásához, és tolja oldalra. Ez is egy olyan megoldás, ahol a víz a zuhanyzó faláról közvetlenül a tálcába folyik. Ahhoz, hogy a zuhanyzóból gond nélkül ki lehessen kilépni, a zuhanyzónak megfelelő mélységre van szüksége. A hornyok bonyolult tisztítása megszűnik.
 • Szárnyas nyílóajtó (pántokon, ún. „zsanérok“) – A helyhiánytól nem szenvedő fürdőszobához egy stílusos, a hagyományos ajtókhoz hasonló, pántos ajtót is vásárolhat. Általában kifelé nyílik, a fürdőszobai térbe. Az ajtó lehet egy- vagy kétszárnyú, mágneses tömítéssel ellátott. Mi a helyzet a vízelvezetéssel? Az ajtónak tartalmaznia kell egy vízelvezető gyűjtőhornyot.

Zuhanykabinok ára

Mennyit érdemes beruházni egy zuhanykabinba? Először is, bizonyára nem kell meggyőznünk arról, hogy ez a fürdőszoba fontos és tartós része, ezért bőven szánjon időt a választásra. Másodszor, vegye figyelembe a helyet.

Ha kisebb vendégfürdőszobáról van szó, egy átlagos modell is megteszi. A fő fürdőszobában lévő zuhanykabinhoz, amelyet minden nap használni fog, már minőségi anyagokra van szükség, amelyek nem veszítik el érdemeiket/előnyeiket még évekig tartó használat után sem.

A gyorsabb tájékozódás érdekében a zuhanykabinokat 3 alapvető árkategóriába soroltuk.

✅ Zuhanykabinok 70000 forintig

Egyszerű modellek, amelyek alkalmasak kisebb fürdőszobákba normál tálcával, de tálca nélkül is. Alkalmas a kevésbé igényes vásárlók számára, akik a modern dizájn helyett a kedvező árat részesítik előnyben.

✅ Zuhanykabinok 70000 és 140000 forint között

A jelenleg legkelendőbb zuhanykabinok optimális ár/minőség arányt kínálnak. Ezen az áron már érdekes formák és anyagok sokaságát találja. Ennek köszönhetően nagyon jó esélye van arra, hogy pontosan az Ön elképzelésének és a fürdőszobában fenntartott méreteknek megfelelő modellt talál.

✅ Zuhanykabinok 140000 forinttól

Kategória a legjobban értékelt zuhanykabinokkal. A letisztult dizájn, a minőségi biztonsági üveg, az elegáns alumíniumkeret, a precízen megmunkált részletek dominálnak, a hangsúlyt a hosszú élettartamra és a könnyű karbantarthatóságra helyezve.