RECENZIÓ

[RECENZIÓ] iRobot Combo 113 robotporszívó

Mindenki tiszta és rendezett, egyszerűen otthonos otthonra vágyik. De a por és a piszok könyörtelen ellenségek, akik nem hagynak minket fellélegezni. Különösen akkor, ha otthonában háziállatok, kisgyermekek, allergiás vagy asztmás emberek élnek, a takarítás még fontosabb és nagyobb kihívást jelent. Nem csoda, hogy keressük a módját annak, hogyan egyszerűsíthetjük vagy akár automatizálhatjuk a háztartási teendőket, hogy több szabadidőnk maradjon a családra vagy a hobbikra.

A robotporszívók már a kipróbált és bevált háztartási eszközök közé tartoznak. Régen elmúltak már azok az idők, amikor még csak ügyetlen kuriózumok voltak. A kiváló minőségű modern modellek rendkívül funkcionálisak, hatékonyak lehetnek, és valóban alapvetően megkönnyítik legalább a folyamatos, rendszeres takarítást. Választék azonban van bőven. Hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt?

Nézzünk meg együtt egy érdekes jelöltet az intelligens robotporszívók kategóriájából. Az iRobot Combo 113 átfogó recenziója várja Önt. Arra keressük a választ, hogy ez a modell hogyan állja meg a helyét a jelenlegi kemény versenyben, milyen előnyöket kínál, és vannak-e hátrányai. Hogy ez az ideális választás-e az Ön háztartása számára – ezt Önnek kell eldöntenie.

Az iRobot márka – a „robot-takarítás“ specialistája

logo-irobot-650x186Az iRobot vállalat nem másodrangú szereplő a piacon. Az egész a jól ismert amerikai MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem / Massachusetts Institute of Technology) egyetem három mérnökének (illetve két mérnökének és egy mérnöknőjének) az elképzelésével kezdődött. Már 1990-ben elkezdték megvalósítani elképzeléseiket és terveiket. Nem azért, hogy a világot robotokkal uralják, hanem azért, hogy az akkor még nagyon csenevész és meglehetősen elméleti robotikát a valós, hasznos gyakorlatba ültessék át.

Nehéz kezdetek után hamarosan jöttek az első sikerek, és ezután gyorsan beindult a vállalkozás. Együttműködés a NASA-val, professzionális, katonai és tudományos robotok, később pedig mindennapi, polgári és otthoni használatra szánt robotok kifejlesztése. A vállalat speciális keresőrobotja például 2001. szeptember 11. után is nagy sikerrel vett részt a romok átkutatásában.

Ma az iRobot egy jelentős globális márka, és robotjait világszerte 30 millió felhasználó és háztartás használja. A honlapunk rendszeres látogatói számára már nem biztos, hogy ismeretlen. Korábban például már elkészítettük az iRobot Braava Jet M6 robotmop recenzióját. Az iRobot termékekkel találkozhatott már számos tematikus rangsorunkban is.

Roomba Combo 113 – takarítócsapat egy kis műanyag testben

Az iRobot Roomba Combo 113 nem egy átlagos robotporszívó. Valójában egy porszívó és egy felmosó kombinációja (ahogy a „combo“ név is utal rá). Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy a készülék egyszerre porszívóz és felmos (lehetséges csak porszívózás vagy porszívózás felmosással).

Porszívózás

A Combo 113 robot kemény padlók és szőnyegek karbantartására egyaránt használható. Meglepően erős és alapos porszívózás, háromfokozatú szűrés: porszűrő, habszűrő és nagy hatékonyságú HEPA szűrő.

A szűrést úgy tervezték, hogy még a nagyon finom porszemcséket is felfogja. A készülék képességeit ezért még az igényesebb személyek, például az allergiások is értékelni fogják. Nagyon jól megbirkózik például az állati szőrrel is. Az oldalkefék segítenek a robotnak abban is, hogy a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolítsa a szennyeződést a bútorok körül, a sarkokban stb.

Ennek a modellnek a szívóképessége nagyon pozitívan értékelhető. Mind a teljesítményt önmagában véve, mind pedig azt a képességet, hogy a problémás területeken valóban alaposan porszívózzon. Valószínűleg nem fog csalódni, hanem inkább nagyon kellemesen meglepődik, sőt, el lesz ragadtatva. Legalábbis én igen – és ez több hónapos rendszeres használat után is így van.

Por- és szennyeződésgyűjtő tartály. Minden porszívózás előtt kiürítem.
Por- és szennyeződésgyűjtő tartály. Minden porszívózás előtt kiürítem.

Felmosás

A porszívó felmosó funkciót is kínál. A nagyon jó hír az, hogy ez nem csak egy másodlagos marketingfunkció a hatás érdekében. A felmosás valójában nagyon tisztességesen működik, de inkább a háztartás rutinszerű karbantartására. A megszáradt foltokat, amelyekhez egy hagyományos felmosó/mop ereje szükséges, röviden nem fogja eltüntetni.

Ami nagyszerű, hogy a víztartályba a felmosáshoz bele lehet önteni a tisztítószert (közvetlenül az iRobot-tól ajánlott- optimális esetben a Braava Jet – a garancia miatt, de én mást is használok), amitől aztán az egész lakás kellemes illatú lesz. Valószínűleg ez a felmosó funkció legnagyobb előnye.

A robot speciálisan strukturált mikroszálas mop törlőkendőt használ, és 3 intelligens felmosási mód közül is választhat (sajnos csak az alkalmazáson keresztül). A rendszer a vízadagolást is szabályozza az egyenletes felmosás érdekében.

A fogyasztás kellemesen hatékony, és a készülék elég nagy területet felmos tartályonként.

Útmutató a robotporszívó tisztításához és karbantartásához
Útmutató a robotporszívó tisztításához és karbantartásához

Navigáció

A Combo 113 robotporszívó érzékelőkkel rendelkezik a lépcsőről történő leesés ellen és két alapvető navigációs rendszert használ. Ezek könnyen átkapcsolhatók a készülék tetején található egyetlen gombbal – a „Clean“ gombbal -, és az alkalmazást is használhatja.

A szisztematikus, egyenes vonalú navigációs mód az alapértelmezett. A robot egy tervezett algoritmus szerint halad előre-hátra. Vissza tud menni a kihagyott helyekre, és végül még befejezi a nagyobb kihívást jelentő helyeket (sarkok, szélek stb.). A rendszer meglehetősen hatékony. A robot folyamatosan tervezi az útvonalat, időnként megáll, hogy jobban „átgondolja“ – ne aggódjon, ez nem hiba.

Ez az üzemmód azonban különösen csupasz padlóra alkalmas. Ha például padló és szőnyeg is van a helyiségben, akkor célszerű azokat akadályokkal elválasztani (vagy a szőnyeget feltekerni), vagy a másik üzemmódot használni. Reaktív navigáció. Ebben az esetben a robot véletlenszerű mozgással takarít, és az akadályoknak megfelelően változtatja az irányt, amibe az első lökhárítójával beleütközik.

Lehetőségem volt kipróbálni a robotporszívókat 70000 forintig terjedő áron. Nem hittem volna, hogy a navigáció és esetleg az érzékelők mennyire fontosak. Az alacsonyabb árú robot csak körbe-körbe jár, nincs megfelelő logika a mozgásában, kihagy helyeket, és nem veszi észre az akadályokat. A fejlett navigáció, mint például az iRobot Combo 113 esetében, észrevehető és a különbség jelentős.
A magas kerekek a darabos szőnyegekkel is megbirkóznak. A magasabb küszöböket azonban nem lépi át.
A magas kerekek a darabos szőnyegekkel is megbirkóznak. A magasabb küszöböket azonban nem lépi át.

Takarítás értékelése

Összességében a tisztítórendszer nagyon jól megtervezett és többnyire nagyon hatékony. Vannak azonban porszívók, amelyek több funkcióval, érzékelővel és képességgel rendelkeznek. A Combo 113 például nem képes detektálni a szennyeződéseket és „elmenni érte“. Nem kínál például virtuális fal funkciót stb.

Az elsődleges feladatokat azonban annál jobban végzi. A többi iRobot termékhez hasonlóan a „száztizenhárom“ is célzottan a teljesítményre koncentrál másodlagos funkciók hozzáadása nélkül, amelyek jellemzően elsősorban a webáruházban található leírásban mutatnak jól.

Ennek ellenére megesik, hogy a robot problémákba ütközik. Például küszöbök vagy nagyon magas bolyhos vagy rojtos szőnyegek (amelyekbe bele tud gabalyodni). Néhányszor belegabalyodott a kábelekbe is. A robotporszívók túlnyomó többsége azonban még nem birkózik meg jól ezekkel a kihívásokkal.

Ha a robot problémát észlel, leáll/kikapcsol, és az alkalmazáson keresztül figyelmezteti Önt, hogy olyan problémája van, amelyet az Ön jelenlétével kell megoldani.

Alkalmazás

Alkalmazás csehül, amely az összes iRobot robotot vezérli
Alkalmazás csehül, amely az összes iRobot robotot vezérli

Maga a robot csak a legalapvetőbb vezérlőelemekkel rendelkezik a testén. A már említett „Clean“ gomb az indításhoz és az üzemmód kiválasztásához, valamint egy újraindítás gomb a felső burkolat alatt. Az iRobot Home alkalmazás segítségével azonban sokkal több lehetőséget hozhat ki a porszívóból. Az alkalmazás például lehetővé teszi, hogy elsajátítsa a takarítási szokásait, tevékenységeket tervezzen, ütemterveket készítsen, és néha még maga is javasol lehetőségeket.

Más robotporszívókkal ellentétben (például a tesztelt Mamibot Exvac 680s) az alkalmazás nem készít takarítási térképet a lakásáról. Ez például arra szolgál, hogy a porszívót csak egy adott helyre küldhesse, ahová szeretné.

A múltban az ügyfeleknek gyakrabban akadtak problémái a robot otthoni Wi-Fi hálózathoz való csatlakoztatásával és az alkalmazással való párosításával. Ez a probléma azonban már nem fordulhat elő az alkalmazások javított, új verzióival. Teljesen fedett lakásban még nem volt ilyen problémám.

Akkumulátor és üzemidő

A Combo 113 nagy kapacitású, 3000 mAh NiMH akkumulátorral rendelkezik. Egyetlen feltöltéssel több, mint másfél órán keresztül működhet (még közel egy év használat után sem csökken az akkumulátor töltésenkénti üzemideje). Ezzel az átlag fölé kerül az üzemidő tekintetében. Mégis, egy kicsit kiábrándító, hogy az akkumulátor a régebbi NiMH technológiát használja a hatékonyabb és modernebb lítium technológia helyett. De nem lehet mindenünk, főleg nem a 87500-94500 forint körüli áron, amiért a robot beszerezhető.

Ráadásul, ha a robot lemerül, saját maga megtalálja a töltőállomást.  Azonban, különösen egy nagyobb lakásban, előfordulhat, hogy túl nehéz lesz a robot számára, hogy visszatérjen a töltőállomásra és valahol a helyiség közepén marad. Ez számomra sajnos egy mínusz.

Töltőállomás, amelyet a porszívó a munka befejezése után megkeres.
Töltőállomás, amelyet a porszívó a munka befejezése után megkeres.

Tartozékok

A robothoz szilárd tartozékkészlet tartozik. A nélkülözhetetlen töltőállomáson kívül 2 tartalék szűrőt és 3 tartalék mop törlőkendőt is talál benne. Még egy pár tartalék oldalkefét is.

Összesített értékelés

Az iRobot Roomba Combo 113 porszívó és felmosó ma már nem éppen a legokosabb és legtöbb funkcióval felszerelt robotporszívó. De az ilyen porszívók általában 210000, 280000, sőt 350000 forintba kerülnek. A Combo 113-as készüléket alig több mint 90000 forintért lehet megvásárolni. Ezért az árért egy valóban rendkívül hozzáértő, lelkiismeretes és szorgalmas takarítógépet kap.

A Combo 113 az apróságok helyett a teljesítményre és a hatékonyságra összpontosít a normál, rendszeres tisztítás/takarítás során. Megkockáztatom, hogy nagyon kellemesen meg fog lepődni, milyen jól végzi a munkáját, és mennyi időt és energiát takarít meg Önnek.

Azt, hogy nagyon jó, megbízható készülékről van szó, a többi vásárló kiváló, elégedett véleménye/recenziója is bizonyítja. Az értékelésben megemlítjük a problémákat vagy hátrányokat, ami abszolút minimum. Tehát, ha hatékony robot takarítógépet keres elfogadható áron, nem kell sokat haboznia.

A Combo 113 jó választás, és – mondhatni – biztonságos választás. Ajánlom a beszerzését.

Előnyök

  • Gondos takarító – meg fog lepődni a szilárd szívóteljesítményen
  • 2in1 – magában foglalja a felmosást (vagy inkább a kemény padlótörlést) is
  • Nagyszerű navigáció – például az olcsóbb modellekhez képest nagyon stabilan navigál
  • Akkumulátor üzemidő – másfél óra takarítás = nagyobb lakásokhoz is alkalmas
  • Tisztességes tartozékok
  • Ésszerű ár

Hátrányok

  • Néha gondot okoz a töltőállomásra való visszatérés
  • A felmosás inkább törlés – biztosan nem fogja helyettesíteni a klasszikus felmosót/mopot
  • A legtöbb beállítás csak az alkalmazáson keresztül végezhető el
  • Az alkalmazás nem hoz létre takarítási térképet (a magasabb kategóriájú iRobot porszívók estében elérhető)