Kert és műhely

A legjobb fűnyíró ollók (recenziók és teszt) 2024

fűnyíró ollók Ha a kertészkedés iránti lelkesedéssel és a részletek iránti érzékkel rendelkezik, szüksége van néhány praktikus segítőre, amelyek megkönnyítik a kerti munkát és tökéletes eredményeket ér el. Tudjuk, mire van szüksége! A legjobb AKKUS fűnyíró olló, amellyel még a nehezen hozzáférhető helyeken is könnyedén megszabadulhat a fűtől.

Bár a fűnyíró olló nem szükséges része a felszerelésnek, mint ahogy a fűnyíró, de minden gyeptulajdonos egyetért velünk, hogy a gyepápoláshoz szükség van egy kis pluszra. A járdák, virágágyások és fák körüli helyeket a fűnyíró forgó pengéi nem érik el, és a szegélyvágóval végzett plusz munka szükségtelenül megerőltető. Az ollót tehát a precíziós vágáshoz használják. A mechanikus, azaz kézi fűnyíró ollókat nem kell különösebben bemutatni. Valószínűleg már rég van a tulajdonában. Az akkumulátoros fűnyíró ollók és az általuk kínált lehetőségek a gyep (de a díszcserjék) nyírására során is jóval nagyobb figyelmet kapnak.

A következő rangsorban kiváló minőségű AKKUS fűnyíró ollókat talál, amelyek nagyon kedvező ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek a leendő felhasználók számára. Nagyra értékeljük, hogy kitartóan végzik a munkájukat, és megkönnyítik a gyepápolást.

A választási útmutatóban található információkkal és tanácsokkal együtt gyorsabban eligazodik a változatos kínálatban. Megtudhatja, hogyan válassza ki az igényeinek megfelelő fűnyíró ollót, és milyen paraméterekre kell odafigyelnie. Ha biztosra akar menni, vegye igénybe a fűnyíró olló teszteket és recenziókat, ahol a Bosch, a Fieldmann, a Makita, a Rivall és a Fiskars termékei a kedvencek közé tartoznak.

A legjobb fűnyíró ollók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch Isio III
+ Teleszkópos rúd

Penge hossza: 12 cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 500 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
5 out of 5 stars (5 / 5)33300 Ft Alacsony ár
2.Fieldmann FZN 4102-AT
Penge hossza: 11 cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1000 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15000 Ft Alacsony ár
3.Gardena ComfortCut
Penge hossza: - cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1150 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)38200 Ft Alacsony ár
4.FERRIDA GS 9072
Penge hossza: - cm
Szélesség: 9 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1800 g
Akkumulátor feszültsége: 7,2 V
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19000 Ft Alacsony ár
5.Kärcher GSH 18-20 (2in1)
Penge hossza: - cm
Szélesség: - cm
Teleszkópos: NEM
Tömeg: 1400 g
Akkumulátor feszültsége: 18 V
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)41300 Ft Alacsony ár
6.FERRIDA GS 8036
Penge hossza: - cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: NEM
Tömeg: - g
Akkumulátor feszültsége:3,6 V
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)11000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon fűnyíró ollót

Érdemes beszerezni egy akkus fűnyíró ollót? Nem csak egy újabb kényelmi eszköz, amit rendszeresen fel kell tölteni? Saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy az AKKUS fűnyíró olló még a megrögzött újdonság-ellenzőket is meg tudja győzni. Ezért most bemutatjuk az előnyeiket, és közelebbről megnézzük a legfontosabb paramétereket, funkciókat és felszereltséget. A három alapvető árkategória sem fog hiányozni, és a gyártók sem, amelyek a piacon kapható legjobb AKKUS fűnyíró ollókat kínálják.

Hogyan válasszon fűnyíró ollót

Mechanikus vagy akkumulátoros fűnyíró olló?

Számos részlet határozza meg, hogy kézi vagy akkumulátoros/vezeték nélküli fűnyíró ollót részesít-e előnyben. A választáskor ne csak az árat nézze, hanem azt is, hogy mennyi időt szeretne a nyírással tölteni. A fizikai képességek is szerepet játszhatnak. A két megoldás előnyeit és hátrányait az alábbi összehasonlítás objektíven összefoglalja.

Mechanikus fűnyíró olló

Ez egy klasszikus megoldás, amellyel precízen és részletesen nyírhatja a gyepszéleket. Az olló lehet klasszikus formájú, de egyre gyakrabban találkozhat ergonomikus kialakítású fogantyúval, amely magát a nyírást is megkönnyíti. A fogantyú a pengék szintje fölött van. Az ujjnyílások nemcsak egymás mellett, hanem egymás fölött is lehetnek, ami azt jelenti, hogy a kéz lényegesen kevésbé terhelődik meg vágás közben. A kényelem és a munkavédelem érdekében a fogantyúnak ergonomikusnak, csúszásmentesnek és puhának kell lennie.

A kézi fűnyíró ollók között minőségi modelleket találhat, amelyek megfelelő gondoskodással évtizedekig kitartanak. Ezt a pengék minősége, a felhasznált anyag és a kivitel határozza meg. A korrózióálló kivitel elengedhetetlen. Ha az ollót a fűben felejti, már néhány nap elteltével fennáll a korrózió veszélye. A jobb modellek pengéi speciális tapadásmentes bevonattal is rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a fű és a növényi maradványok a pengékhez tapadjon. Ha 180°-ban vagy akár 360°-ban elforgatható fejjel ellátott mechanikus ollót választ, a felhasználási tartomány még jobb lesz, még a gyógynövények/fűszernövények és a bokrok/cserjék puha részeinek függőleges vágásához is megfelelő.

 • Mik a kézi fűnyíró olló határértékei? Bár elvileg jó minőségű, hosszú élettartamú ollók lehetnek, különösen alkalmasak kisebb, nem időigényes munkákhoz. Ha hátfájástól, ízületi fájdalmaktól vagy kézmozgás-zavaroktól szenved, nem fogja örömmel végezni a fű kézi nyírását.
 • És mi a legnagyobb előnyük? Az alacsony ár és az azonnali készenlétük. Bármikor rendelkezésre állnak. Nem kell várnia az akkumulátor feltöltésére!

Akkumulátoros fűnyíró olló

Ha olyan megoldást keres, amely átveszi Öntől a munka egy részét, akkor ezt a fajta meghajtású ollót nem fogja kihagyni. A készüléket úgy tervezték, hogy jól illeszkedjen a kézbe és könnyen kezelhető legyen. Üzembe helyezés után a vágó- és nyírópengék lendületesen dolgoznak, és pontosan ott vágják le a füvet, ahol szüksége van rá. Az AKKUS ollóval egyszerűen közelítse meg a füvet vagy növényt, amelyből egy részt le kell vágnia. Nincs szükség a fogantyúk ismétlődő szorítására vagy a kéz túlzott megterhelésére.

Az akkumulátoros olló többféle tartozékkal, biztonsági elemekkel vagy kerekes teleszkópos fogantyúval is felszerelhető. Ennek köszönhetően egyáltalán nem kell lehajolnia a gyep széléig, és néhány perc alatt megbízhatóan levághatja a füvet.

 • Miért jó választás az akkumulátoros fűnyíró olló? Segíthetnek a gyepszegélyek, a sziklakertben, a virágágyásban lévő növények, a cserépben lévő fűszernövények nyírásában. A nagy teljesítményű modellek megbirkóznak a sövények és díszfák fiatal hajtásaival. Ideálisak azok számára, akik hátfájástól szenvednek vagy mozgásproblémákkal küzdenek.
 • És mi a gyengéjük? Ezek működéséhez elkerülhetetlenül akkumulátorra van szükség. Ha egyszer lemerülnek, nem használhatók. Így az akkumulátor kapacitásától függően körülbelül 30-90 perc áll rendelkezésre a kert részletes rendezésére. Ezután meg kell várnia, amíg újra feltöltődik.

Az AKKUS fűnyíró olló mellett döntött? Akkor több fontos információra van szüksége, hogy könnyebben tudjon választani a több tucat különböző modell közül…

legjobb fűnyíró ollók

Pengék: Szám, alak, vágási szélesség és használhatóság

Kezdjük közvetlenül az „eszközzel“, amely magáért a vágásért felelős. Az AKKUS ollók alapfelszereltségében találhatók a nyírópengék (fűnyíró késeknek is nevezik). Az „ujjakra“ hasonlítanak, és egy húzással átlagosan 7 és 14 cm közötti széles sávot képesek levágni.

A lista szélessége a gyepápoláshoz (vágási szélesség) szorosan összefügg a gép teljesítményével. Az átlagos AKKUS ollónak keskenyebb a listája, ami azt jelenti, hogy egy húzással kisebb a vágási szélessége, másrészt viszont az olló ügyesebben fekszik a kézben, és szűk helyekre is bejut. A nagyobb teljesítményű akkumulátoros ollókon 12 cm-es vagy annál nagyobb vágási szélességgel rendelkező listát talál. Gyorsabban lehet velük dolgozni, de a gyep bizonyos részein idővel talán jobban örülne egy kisebb vágási szélességnek. Az eladási táblázatok azt mutatják, hogy a legkelendőbb AKKUS fűnyíró ollók közé tartoznak a 8-10 cm-es vágási szélességű modellek.

Az AKKUS ollók az alappengéken kívül vágópengékkel is felszerelhetők (úgynevezett bozótvágó). Ez egy hosszúkás, 10-16 cm hosszú lista, mindkét oldalán fogakkal. Egy lekicsinyített listára hasonlít, amely az elektromos és akkumulátoros sövényvágók alapvető része. Megbirkózik a vékonyabb ágak, vesszők és hajtások vágásával kb. 1 cm átmérőig. Ennek a listának a segítségével folyamatosan formázhatja a díszfákat, és fenntarthatja az évelők tökéletes formáját.

 • Mire kell figyelni? Ne csak a pengék formájára, vágási szélességére és hosszára összpontosítson, hanem az anyagra és annak felületkezelésére is. A korrózióálló felületkezelés elengedhetetlen, és átlagon felüli a továbbfejlesztett tapadásmentesség, ami megkönnyíti a pengék tisztítását a növényi maradványoktól, és jó előfeltétele a pengék/kések hosszabb élettartamának. A tartozékok cseréjének a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, további szerszámok nélkül.

Akkumulátor: Kapacitás, üzemidő és töltés

Nézzük, ami nyilvánvaló:

 • Az akkumulátoros ollók nem rendelkeznek kábellel.
 • Nem korlátozzák a kertben való mozgást.
 • Az akkumulátor üzemideje több tíz perc egy feltöltésre.
 • Lemerülés után néhány órát a töltőn kell tölteniük.

Az első lépésben vegye figyelembe az akkumulátor típusát. A jó hír az, hogy a legtöbb AKKUS fűnyíró modern Li-ion akkumulátorokat használ, amelyek szinte az utolsó százalékig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak. Ezek nem szenvednek önkisüléstől, így elvileg egy kisméretű és könnyű akkumulátor már nagy kapacitással bírhat a régebbi típusú akkumulátorokhoz képest. Ezenkívül túltöltés elleni védelemmel, valamint a megengedett érték alatti kisülés elleni védelemmel is rendelkeznek. Ezek beváltak, és számos AKKUS szerszámban és kerti felszerelésben használatosak.

Az AKKUS ollók középkategóriájában leggyakrabban 1,3-1,5 Ah kapacitású akkumulátorokat használnak, amelyek körülbelül 30-40 perces üzemidőt biztosítanak.

A drágább AKKUS ollók már 2-2,5 Ah kapacitású akkumulátorral is el lehetnek látva, amelyek egy feltöltéssel körülbelül 60-90 percig üzemelnek. Ezeket az értékeket azonban csak irányadónak kell tekinteni. Az üzemidőt maga a vágási szélesség befolyásolja (minél nagyobb a vágási szélesség, annál több energiát használnak a kések), valamint a vágandó fű vagy növény sűrűsége.

Az AKKUS olló legközelebbi használatához ne felejtse el feltölteni az akkumulátort. Átlagosan 3-7 órát kell a töltőn maradnia, hogy helyreálljon a kapacitása.

 • Mit ne hagyjunk figyelmen kívül? Az akkumulátor lehet beépített „fix“ vagy kivehető. Ha kivehető, akkor vásárolhat egy másik, ugyanolyan típusú akkumulátort, és munka közben cserélheti ezeket. Így akár egy nagyméretű gyep és kert részletes karbantartását is el tudja végezni állásidő nélkül.

Ergonómia, súly és vezérlés

A kiváló minőségű AKKUS fűnyíró ollók ergonómiája és egyensúlya részletesen átgondolt. Ennek alapja a fogantyú optimális formája, amely könnyen fogható, nem kemény és nem csúszik.

Az alapba kerekek lehetnek integrálva, hogy megkönnyítsék a nyírást. Segítségükkel tarthatja a beállított vágási magasságot.

Az AKKUS olló súlya 0,5-1,5 kg között mozog. Bár a könnyű készülékek nagyon kényelmesen fekszenek a kézben, mérlegelje a súlyt az elvárt teljesítményhez képest. A legkönnyebb AKKUS ollót nem lehet erősnek/nagy teljesítményűnek minősíteni. Alkalmi, kisebb mértékű kiigazításokra alkalmasabbak. A súly növekedésével az AKKUS olló szívóssága és teljesítménye is ennek megfelelően nő.

Az AKKUS olló vezérlése mindenekelőtt biztonságos, és csak ezután kényelmes. Az ollót nem egy gombbal indítja el. A véletlenszerű indítás elkerülése érdekében (például ha a gyerekek elveszik az ollót), először a biztonsági reteszt kell megnyomnia, majd a kapcsolót. Egyes modelleknél a kapcsolót a teljes üzemelés alatt nyomva kell tartani. Amikor ezt elengedi, az olló automatikusan kikapcsol. A felszereltségében azonban találhat egy aretációs indítógombot, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes működést a gombok nyomva tartása nélkül.

Biztonsági elemek

A biztonsági kapcsoló és az olló rögzítésére szolgáló biztonsági zár az AKKUS olló alapfelszereltségéhez tartozik. Különösen akkor fogja értékelni a kart vagy biztonsági zárat, ha a gyerekek hozzáférnek a szerszámaihoz.

A műanyag védő fű ellen szintén keresett elem. A pengék fölött helyezkedik el, és megvédi a kezét a felröppenő fűtől és a kavicsoktól.

Felszereltség és tartozékok

 • Forgási/döntési lehetőség – A pengékkel ellátott fej felfelé és lefelé, jobbra és balra forgatható a csuklóban. Az AKKUS ollóval így a jobb- és balkezes felhasználók is könnyen dolgozhatnak. A pengék dőlésszöge 180° vagy akár 360° is lehet.
 • Beépített kerekek – Az akkumulátoros ollók alapjának vagy a teleszkópos nyélnek praktikus része megkönnyíti a füvön való mozgást.
 • Teleszkópos nyél – Illessze a teljes alapot pengékkel az állítható hosszúságú nyélbe, csatlakoztassa a nyélből a kábelt az alaphoz, majd az akkumulátoros ollót közvetlenül a nyélen keresztül vezérelheti. Nem kell többé a fűbe hajolni. Ideális a nagyobb gyepfelületek karbantartásához.
 • Akkumulátor állapotjelző – Információt nyújt az akkumulátor fennmaradó kapacitásáról.
 • Fűgyűjtő – Műanyag „lapát“, amely az aljára, a pengék alá csatlakozik. Részben felfogja a fűnyesedéket.

VIDEO

Fűnyíró ollók ára

Mennyit érdemes beruházni fűnyíró ollóba? Az egyik fő szempont a kertben rájuk váró munka mennyisége, és milyen eredményt szeretne elérni. Ha ehhez hozzáadjuk a kevesebb fizikai erőfeszítést és a megtakarított időt, nem fogja megbánni a drágább vásárlást.

Fűnyíró ollók 7000 forintig

Az alap árkategóriában kézi fűnyíró ollókat talál. Válasszon egyet ergonomikus fogantyúval és forgatható fejjel, hogy vágás közben bármilyen szögben könnyen kezelhesse. A legjobb értékeléseket a Gardena és a Fiskars márkák ollói kapják.

Fűnyíró ollók 7000 és 14000 forint között

Kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb AKKUS fűnyíró ollókat találja kedvező ár/teljesítmény aránnyal. Bár ezek még nem extra teljesítményű és töltésenként átlagon felüli üzemidővel rendelkező modellek, megfizethetőségük miatt széles közönséget vonzhatnak. A fűnyírókések mellett bozótvágó listával és teleszkópos nyéllel is felszerelhetők. A Fieldmann, Güde, Rivall és Hecht AKKUS ollói vezetik a népszerűségi listát.

Fűnyíró ollók 14000 forinttól

Ha fontos Önnek a minőségi kerti szerszámok, és szeretne egy jól felszerelt AKKUS ollót a magáénak tudni, akkor végezzen kutatást a 14000 forintnál drágább modellek között. Az árral együtt nő a teljesítményük, a képességeik, az akkumulátor üzemideje és az általános felszereltségük. A nagyobb terheléstől sem riadnak vissza, és nagyobb területeket is rendbe tehet segítségükkel. A Bosch, a Makita, a Stihl és a Gardena márkák kínálatában megtalálja kedvencét.

Videó

A legjobb fűnyíró olló márkák

 • Bosch – Bár a Bosch AKKUS ollói a drágábbak közé tartoznak, felszereltség és teljesítmény tekintetében viszont a legjobbak közé tartoznak, amit ez a kategória kínál. Kiváló teszteredmények, elégedett hazai és nemzetközi recenziók.
 • Fiskars – Az egyik legjobb minőségű kézi fűnyíró ollók. Kiválóak a tartósság, a hosszú élettartam és a jól átgondolt ergonómia terén.
 • Fieldmann – Érdekes kompromisszumot kínálnak az ár és a minőség között a Fieldmann AKKUS ollói. A jó ár, az elfogadható teljesítmény és a könnyű használat az eladási listák élére helyezte őket.
 • Makita – A robusztus és a versenytársaknál lényegesen erősebb AKKUS ollók könnyedén teljesítik az igényes fogyasztók minden követelményét.
 • Gardena – TOP akkumulátoros és kézi fűnyíró ollók, amelyek egyesre végzik el a munkát. Kiváló kivitelezés + kitűnő ergonómia. Nagyon jó felhasználói vélemények.
 • Riwall – Érdekes alternatívája a megfizethetőbb AKKUS ollóknak, amelyek praktikus és funkcionális felszereltséggel rendelkeznek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Bosch Isio III
+ Teleszkópos rúd

Penge hossza: 12 cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 500 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
5 out of 5 stars (5 / 5)33300 Ft Alacsony ár
2.Fieldmann FZN 4102-AT
Penge hossza: 11 cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1000 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)15000 Ft Alacsony ár
3.Gardena ComfortCut
Penge hossza: - cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1150 g
Akkumulátor feszültsége: 3,6 V
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)38200 Ft Alacsony ár
4.FERRIDA GS 9072
Penge hossza: - cm
Szélesség: 9 cm
Teleszkópos: IGEN
Tömeg: 1800 g
Akkumulátor feszültsége: 7,2 V
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19000 Ft Alacsony ár
5.Kärcher GSH 18-20 (2in1)
Penge hossza: - cm
Szélesség: - cm
Teleszkópos: NEM
Tömeg: 1400 g
Akkumulátor feszültsége: 18 V
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)41300 Ft Alacsony ár
6.FERRIDA GS 8036
Penge hossza: - cm
Szélesség: 8 cm
Teleszkópos: NEM
Tömeg: - g
Akkumulátor feszültsége:3,6 V
4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)11000 Ft Alacsony ár