Kert és műhely

A legjobb sövényvágók (teszt 2020)

Kiválasztottuk a piacon a legjobb elektromos sövényvágókat, a felhasználói vélemények és a neves szervezetek által elvégzett tesztek alapján, különféle árkategóriákban. Itt van a választás.

legjobb sövényvágókA legjobb sövényvágó kiválasztása egyáltalán nem könnyű. A kínálat széles, emellett számos tényező, paraméter és ezen eszközök típusa között kell döntenie. Ha ilyen eszközt keres, és tanácstalan, elkészítettük Ön számára hat modell tesztjét, amelyek jelenleg a legnépszerűbbek, és az ár, a minőség és a teljesítmény legérdekesebb arányát kínálják.

A sövényvágók vagy sövénynyírók recenziónkban bemutatjuk az elektromos modelleket, amelyek a legnépszerűbbek és kielégítő teljesítményt biztosítanak különféle felhasználásokhoz. Az egyes termékek összehasonlításakor az alapvető műszaki tulajdonságokra összpontosítottunk, mint például a bemeneti teljesítmény és a teljesítmény, a lista hossza, a súly vagy például a késtávolság. Ezek mind olyan adatok, amelyek döntő szerepet játszanak a kiválasztásban. Ezen felül megpróbáltuk összehasonlítani az üzemeltetés kényelmét, az ergonómiát, az opciókat és természetesen a kivitelezés minőségét a vételár szempontjából.

Ha még nem tudja egyértelműen, hogy milyen sövényvágóra van szüksége, nézze meg a cikk második részét. Itt talál egy vásárlási útmutatót, amely sok tanácsot és tippet tartalmaz a helyes választáshoz. Megtudhatja továbbá a különféle típusú sövényvágók előnyeit és hátrányait. Ennek köszönhetően kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő modellt.

A legjobb sövényvágók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.POWERPLUS POWEBG7530SET
Rúdhossz: 480 mm
Pengeköz: 14,5 mm
Tömeg: 2,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)27500 Ft Alacsony ár
2.HECHT 9245
Rúdhossz: 700 mm
Pengeköz: 22 mm
Tömeg: 5,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)42000 Ft Alacsony ár
3.Makita DUH523Z Solo
Rúdhossz: 520 mm
Pengeköz: 15 mm
Tömeg: 3,1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
4.Kärcher GSH 18-20
Rúdhossz: 200 mm
Pengeköz: 10 mm
Tömeg: 1,2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37000 Ft Alacsony ár
5.POWERPLUS POWDPG7531
Rúdhossz: 580 mm
Pengeköz: 8 mm
Tömeg: 3 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.Bosch 'EasyShear (USB töltő)
Rúdhossz: 120 mm
Pengeköz: 8 cm
Tömeg: 0,53 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)19000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon elektromos / akkumulátoros sövényvágót (úgynevezett sövénynyírót)?

Milyenek tehát a legjobb sövényvágók?

A recenzióban öt elektromos és egy akkumulátoros modellt mutattunk be, és besoroltunk drágább és erősebb modelleket, valamint olcsóbb alternatívákat kevésbé igényes felhasználásra. Ha még mindig tanácstalan a választással kapcsolatban, akkor tippekkel és információkkal segítünk orientálódni a sövényvágó kínálatban.

Mi szerint válasszon sövényvágót?

A sövényvágók különféle formákat ölthetnek – a kézitől az igazán nagy teljesítményű benzines szerszámokig, amelyekkel a legigényesebb műveleteket is elvégezheti. A megfelelő típus kiválasztása egyáltalán nem könnyű. Mire kell összpontosítania?

Hogyan fogja használni a sövényvágót?

Mindenekelőtt tudnia kell, hogy valójában mire szükséges a sövényvágó, és hogyan fogja használni. Tegyen fel olyan kérdéseket, mint:

 • Milyen gyakran és intenzíven fog dolgozni a sövényvágóval?
 • Milyen fákat fog metszeni és gondozni?
 • Hány cserjét vagy fát fog kezelni?
 • Milyen energiaforrás áll rendelkezésre a telken?

Nyilvánvaló, hogy egy olyan szakember számára, aki maximális elkötelezettséggel dolgozik, akár napi több órát is, teljesen más igények merülnek fel, mint egy olyan személynél, akinek van néhány díszcserjéje otthon, amelyet kissé meg akar néha-néha nyírni. Az első esetben helyénvaló fontolóra venni a benzinmotoros modellt első osztályú teljesítménnyel és felszereltséggel, a második esetben elegendő lehet a kézi sövényvágó is.

Fontos tényező az, hogy milyen fás szárú növényről fog gondoskodni. Kemény vagy puha fa? Milyen a cserjék vagy fák növekedése, és mekkora az ágak átmérője? Ennek kell megfelelnie a teljesítménynek, és a késtávolságnak, vagy a lista egyes fogai közötti résnek is.

Ezenkívül el kell döntenie, hogy milyen formát szeretne elérni, hogyan kívánja megnyírni a cserjéket, vagy milyen magasságban fog dolgozni. Ennek megfelelően ki kell választani a lista típusát, hosszát, és a kiegészítőket is. A hosszú listával ellátott sövényvágó nagy területek kiegyenlítésére alkalmas. Rövidebb listákkal könnyebben fog formálni/alakítani. Magasabb helyen végzett munkához alkalmas lehet egy teleszkópos nyél.

Ugyanilyen fontos az energia hozzáférhetősége. A benzines sövényvágók bárhol és bármikor működhetnek, ha van tartalék üzemanyaga, addig dolgozhat, amennyi ideig csak szükséges. Az elektromos sövényvágókat korlátozza a villamos energia hozzáférhetősége, ám ezek nem korlátozzák Önt időben. Másrészt az akkumulátoros sövényvágók mobilisan használhatók, de az akkumulátor üzemideje korlátozott, és a töltés némi időt vesz igénybe, valamint az akkus sövényvágók nem érik el az elektromos vagy benzines változatok teljesítményét.

Hogyan válasszon elektromos / akkumulátoros sövényvágót

Sövényvágók típusai a meghajtás szerint

A sövényvágók meghajtása döntő fontosságú tényező a választásában. Ma több lehetőség közül választhat. Mindegyiknek különféle előnyei és hátrányai vannak. Tehát ez elsősorban attól függ, hogy milyen módon kívánja használni a sövényvágót.

 • Elektromos sövényvágók – Az elektromos motorral ellátott sövényvágó manapság standard megoldás otthoni használatra a kert, a ház körüli kerítés, stb. karbantartásához. Ennél a változatnál értékelni fogja a jó ár, teljesítmény és a munkakényelem arányát. A sövényvágó nem túl nehéz, tehát szinte bárki képes velük dolgozni. Ezen felül a kínálat nagyon széles és az árak gyakran ésszerűek, valóban nagyon alacsonyak is lehetnek. A legolcsóbb elektromos modelleket megvásárolhatja kevesebb, mint 13000 Ft-ért. A fő hátrány a hálózati kábel korlátozása és a villamos energia hozzáférhetősége.
 • Benzines sövényvágók – A klasszikus benzines sövényvágók egyértelműen nyertesek a teljesítmény szempontjából. Ez egy professzionális megoldás, és a sövényvágóknak még a legigényesebb és leggyakoribb felhasználás estén is helyt kell állniuk. Azonban otthoni és nem rendszeres használatra ezek a sövényvágók túl drágák, nehezek, és zajosak is lehetnek. Akkor vásároljon ilyet, ha igazán páratlan teljesítményre van szüksége.
 • Akkumulátoros sövényvágók – Az akkumulátoros sövényvágók modern megoldás, amely még nem vált sikeressé. Ezen sövényvágók hátránya általában a nagyon alacsony teljesítmény és a korlátozott akkumulátor-üzemidő. Ellenkezőleg, előnye lehet az alacsony súly és a zajszint, vagy a maximális mobilitás. Az akkumulátoros sövényvágót inkább kisebb módosításokhoz használja ki. Árban hasonlók az elektromos modellekhez.
 • Kézi sövényvágók – Még ez a megoldás sem csengett le teljesen. A minimális ár a hagyományos mechanikus sövényvágók mellett szól. Teljes mértékben elegendőek lehetnek a minimális mennyiségű növényzet nem mindennapi kiigazításához.

Teljesítmény / bemeneti teljesítmény

A meghajtáson kívül egy másik nagyon fontos tényező az elektromos motor bemeneti teljesítménye (ha elektromos modellekről beszélünk), amely közvetlenül befolyásolja a sövényvágó valódi teljesítményét. A bementi teljesítmény leggyakrabban körülbelül 400–700 W, és meg kell felelnie a lista hosszának, a késtávolságnak és a sövényvágó rendeltetésének.

A vastagabb ágakhoz tervezett, nagyon hosszú listával rendelkező eszköznek természetesen lényegesen nagyobb energiára van szüksége, mint a rövid sövényvágóknak minimális késtávolsággal a finom módosításhoz. A legtöbb legnépszerűbb modell teljesítménye körülbelül 500-600 W, ez általában elegendő érték a normál használathoz.

A lista hossza

Egy másik alapvető paraméter. Nem létezik általánosan érvényes ideális hosszúság. A lista hosszát mindig a sövényvágó használatának módja szerint válassza. A hosszabb lista alkalmas nagyobb területek kiterjedt rendezéséhez.

Néhány cserjének vagy fának kisebb módosításához sokkal jobban fogja értékelni a rövidebb listát, amely jobb manőverezési képességet tesz lehetővé, és feleslegesen nem növeli a súlyt. Leggyakrabban 40 és 60 cm közötti tartományt talál, de vannak sokkal rövidebb vagy hosszabb változatok is. Körülbelül 10-20 cm-es listával ellátott sövényvágók szintén alkalmasak a díszfák finom kezelésére.

Késtávolság

A késtávolság különösen arról tájékoztat, hogy milyen vastag gallyat vagy ágakat tud levágni a sövényvágó elakadása vagy a motor túlterhelése nélkül. Elektromos sövényvágók esetén leggyakrabban 15-25 mm-es távolsággal találkozhat – benzines sövényvágók esetén ez általában 30 mm vagy annál nagyobb is lehet. Ezt az értéket azonban nem lehet úgy tekinteni, mint az ágak egyértelműen megadott maximális vastagságát. Ellenkezőleg. Ez nagyon függ a kivitelezés minőségétől és a sövényvágó teljesítményétől. De mindig szükséges rezervával számolni.

Súly

A készülék súlya nagyon fontos, mivel a sövényvágót mindig a kezében fogja, gyakran fog „integetni“ velük, hogy a távolabbi helyekre elérjen, és bizonyos rezgéseknek/vibrációknak is ellen kell állnia.

Az elektromos sövényvágó súlya leggyakrabban 2,5 és 6 kg között van. Kb. 3 kg esetében optimális súlyról beszélhetünk. A kisebb súly jelentheti a teljesítmény és a kivitelezés minőségének csökkenését, míg a nagy súly természetesen kemény munkát is eredményezhet.

Funkciók, felszerelés

Milyen funkcionális elemekkel vagy tartozékokkal rendelkezhet a sövényvágó? Itt vannak legalább a legérdekesebbek:

 • Teleszkópos nyél – A teleszkópos nyél alkalmas gyakoribb és kényelmesebb munkára magasban és nagyobb sövényeknél. A nyéllel való munka sokkal hatékonyabb lesz, mint a létrákkal.
 • Biztonsági zár – Olyan fék, amely lehetővé teszi a szerszám azonnali leállítását.
 • Anti-vibrációs rendszer – Nagyra fogja értékelni ezt a rendszert hosszú távú és intenzív munka során. Ez korlátozza a motorról a kezére ható rezgést.
 • Forgó fogantyú – A sövényvágó elforgatásának lehetősége bizonyos szögekben és pozíciókban a könnyebb munka érdekében.

sövényvágók teszt

Sövényvágók ára

Mennyibe kerülhetnek minőségi sövényvágók? Lássuk.

✅ Sövényvágók 13000 Ft-ig

Ez az árkategória egy sor kézi sövényvágót, valamint elektromos és akkumulátoros sövényvágót is tartalmaz. Lehet, hogy örömmel tölti el, hogy éppen itt találja meg a piacon a legkeresettebb sövényvágókat. Azonban ezek az eszközök inkább megfelelnek igénytelen, otthoni és alkalmi használatra.

✅ Sövényvágók 40000 Ft-ig

Kiváló választék főleg akkumulátoros és elektromos modellekből, de nem hiányoznak a benzines sövényvágók sem. Ezen az áron jobb minőségű és nagyobb teljesítményű eszközöket vásárolhat a gyakori és igényes felhasználáshoz.

✅ Sövényvágók 40000 Ft-tól

Nagyon nagy teljesítményű akkumulátoros és elektromos modellek, és természetesen a legtöbb benzines eszköz. Ezek az eszközök igényes vagy akár professzionális felhasználásra is megfelelők. Kiváló minőségű anyagok, kivitelezés és nagy teljesítmény.

A legjobb sövényvágó márkák

És végül bemutatunk Önöknek néhány nagyobb gyártót, amelyeknek a sövényvágói figyelmet érdemelnek.

 • Makita – Népszerű szerszámmárka, amely elektromos, akkumulátoros és benzines sövényvágókat kínál. Az árak mintegy tizenháromezer forinttól vannak, de professzionális berendezések sem hiányoznak.
 • Bosch – Ez a jól ismert márka kiváló minőségű sövényvágó modelleket kínál, amelyek kiváló értékelésekkel rendelkeznek a recenziókban és tesztekben. Az árkategória közepes vagy magasabb, de a beruházás megtérül – különösen az igényesebb felhasználás esetén.
 • Fieldmann – Ez a márka népszerű elsősorban a megfizethetőség miatt. Ez vonatkozik a sövénynyírókra is. A Fieldmann sövényvágók különösen alkalmasak kevésbé igényes felhasználásra.
 • Hecht – Nagyon szép választék, a gyakran megfizethető darabok. Szilárd ár-minőség arány.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.POWERPLUS POWEBG7530SET
Rúdhossz: 480 mm
Pengeköz: 14,5 mm
Tömeg: 2,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)27500 Ft Alacsony ár
2.HECHT 9245
Rúdhossz: 700 mm
Pengeköz: 22 mm
Tömeg: 5,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)42000 Ft Alacsony ár
3.Makita DUH523Z Solo
Rúdhossz: 520 mm
Pengeköz: 15 mm
Tömeg: 3,1 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)31000 Ft Alacsony ár
4.Kärcher GSH 18-20
Rúdhossz: 200 mm
Pengeköz: 10 mm
Tömeg: 1,2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37000 Ft Alacsony ár
5.POWERPLUS POWDPG7531
Rúdhossz: 580 mm
Pengeköz: 8 mm
Tömeg: 3 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.Bosch 'EasyShear (USB töltő)
Rúdhossz: 120 mm
Pengeköz: 8 cm
Tömeg: 0,53 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)19000 Ft Alacsony ár