Háztartás

A legjobb ablaktisztító robotok (recenziók és teszt) 2024

legjobb ablaktisztító robotokAz ablaktisztítás néha szó szerint a fejünkre nő. Különösen, ha az ablakok magasan vannak és nehezen hozzáférhetők. Keresi azt a módot, hogyan lehet gyorsan és biztonságosan megmosni az ablakokat? Az akkumulátoros ablakporszívók mellett a robotok is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Igen, csakúgy, mint ahogy vannak robotporszívók és padlómosó robotok, az ablakokat is megmosathatja egy praktikus készülékkel. Melyek a legjobb ablaktisztító robotok jellemzői és funkciói? Tudnak önállóan dolgozni és jó eredménnyel?

A következő választási útmutatóban megpróbáljuk megkönnyíteni döntését. Az ablaktisztító robot tesztek és recenziók alapján olyan modelleket választottunk ki, amelyekre a legpozitívabban reagálnak a fogyasztók és a szakemberek. A jól beindult robotporszívó kategóriától eltérően ezen a területen még nincs nagy „tömörülés“. Ugyanakkor csak azok a márkák vágtak az ablaktisztító robotok fejlesztésébe, amelyek már rendelkeznek elegendő tapasztalattal a padlómosó robotok fejlesztésében. A fogyasztók számára ez azt jelenti, hogy megbízható érzékelőket, kifinomult navigációs rendszereket és technológiákat kap, amelyeket sok teszt igazol.

Hogyan dolgozik az ablaktisztító robot? Melyek a hátrányai és fordítva – milyen hiányosságokkal találkozhat? A következő sorokban információkat, tanácsokat és tippeket talál a megfelelő választáshoz.

A legjobb ablaktisztító robotok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelés
1.Mamibot W120
✅ Ablaktisztító - közepes és nagy méretű ablakokhoz, vezérlés okostelefon segítségével, bármilyen üvegvastagsághoz, ablakkeret és üvegfelületek észlelése, keret nélküli felületeket is tisztít, sebessége 1 m2/2,4 perc

📌 105 000 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.HOBOT 368
✅ Ablaktisztító - negyedik generációs S4.0 AI-technology, GYRO és alulnyomás érzékelő, min. 3 mm vastagságú üveghez, függőleges és vízszintes tisztítás, két speciális tisztítókerék, Single-Side-Cleaning technológia, kettős tisztítási ciklus, gomb a gyors automatikus indításhoz, UPS tartalék akkumulátor, kiváló minőségű BLDC szívómotor, vezérlés okostelefonnal, távirányítás

📌 120 000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.TESLA RoboStar W550
✅ Ablaktisztító - robot, intelligens navigáció, 3500 Pa szívóerő, vibráló párna a keretes és keret nélküli ablakok tökéletes tisztításáért, háromszintű tisztítás, 5 szegélyérzékelő szenzor, erőteljes kefe nélküli villanymotor hosszabb élettartammal, a csomag 3 db mikroszálas tisztítókendőt tartalmaz, távvezérlés

📌 90 000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Ecovacs WINBOT 9
✅ Robotporszívó ablaktisztító, négyfokozatú tisztító rendszer, biztonsági rendszer leesés ellen, a legkisebb méretei a tisztítandó felület 45x60cm, távirányító

📌 110 000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Mamibot W110-T
✅ Ablaktisztító - ablaktisztító robot, függőleges és vízszintes felületekhez, nagyfokú, akár 98%-os tisztítási hatékonyság, vezérlés okostelefon segítségével, távirányító

📌 90 000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.HOBOT 388
✅ Ablaktisztító - függőleges és vízszintes ablakmosás, navigáció AI-technológia S4.0 és GYRO érzékelő használatával, Egyoldalas tisztító rendszer, automatikus indítás, kettős tisztítási ciklus, alacsony fogyasztás, beépített víztartály és ultrahangos permetező

📌 135 000 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár

Hogyan válasszon ablaktisztító robotot

Először is nézzük meg közelebbről, hogy milyen helyzetekben lehet előnyös egy ablaktisztító robot. Közvetlenül ezután az alapvető paraméterekre, opciókra és felszereltségre, előnyökre és hátrányokra fogunk összpontosítani. A cikk második felében nem fog hiányozni az árfelosztás, az optimális ár / teljesítmény arány keresése, és szintén érdekelheti Önt a legjobb márkák bemutatása is, amelyek kínálatában minőségi ablaktisztító robotokat talál. Sok felesleges beszéd nélkül – inkább csináljuk!

Mikor érdemes fontolóra venni az ablaktisztító robot vásárlását?

Az ablaktisztító robot különösen a nagy és magas ablakok tulajdonosait győzték meg, amelyekhez nem lehet hozzájutni létra vagy akár emelvény nélkül. Az üzletek és létesítmények tulajdonosai is megvásárolják ezeket, mert kitűnően megbirkóznak a kirakatokkal, a nagy üvegezett és sima felületekkel. Az emeleti lakások lakói szintén nagyon jó tapasztalatokkal rendelkeznek az ablaktisztító robotokkal kapcsolatban. Ha társasházban lakik, akkor az ablakmosásnak már nem kell adrenalin tevékenységnek lennie! Ezen készülék segítségével az ablakok könnyedén és sérülés veszélye nélkül vannak megmosva.

Használata azonban ezzel nem ér véget. Más sima felületeket is képes kezelni, nemcsak függőlegeseket, hanem ferdéket és vízszinteseket is.

Ablakok tisztiítása

Hogyan működik az ablaktisztító robot?

Az ablaktisztító robot lehet négyzet alakú, ovális, de háromszög alakú is. Első pillantásra úgy tűnik, varázslatosan lebeg az ablaküvegen, de ezt a vákuumot alkalmazó fejlett technológiának köszönheti. A robot egy szívómotor segítségével szilárdan tapad a függőleges sima felülethez.

Kerekek vagy övek segítségével mozog az üvegen. Végezhet körkörös mozgást, lineáris mozgást (egyik oldalról a másikra, vízszintesen és függőlegesen), Z vagy N alakban való mozgást.

Az „alváz“ általában nagy nedvszívó képességű kiváló minőségű mikroszálakból készített párnákat tartalmaz. Néhányat az üveg alapos fényesítésére terveztek (száraz fényesítési mód), mások elnyelik a szennyeződéseket és a maradék nedvességet (nedves tisztítási mód).

Tápellátás módja

Annak ellenére, hogy a legtöbb elektromos takarító eszköz esetében a gyártók megpróbálják „levágni a kábelt“, az ablaktisztító robotok tápellátása továbbra is hálózati.

Bár a készülék kisebb beépített akkumulátorral (kb. 600 mAh kapacitású) rendelkezik, a belőle érkező energiát nem a normál működéshez és az ablakmosáshoz használja fel. Ez az egyik biztonsági biztosíték, amely megakadályozza, hogy a robot váratlan áramkimaradás esetén leessen az ablakról. Az áramellátás elegendő energiát biztosít a robot számára (szíváshoz, mozgáshoz és tisztításhoz) korlátlan ideig. Ezért megkezdheti a nagy területek tisztítását anélkül, hogy korlátozná a töltésenkénti idő (mint ahogy az akkumulátorral működő eszközök esetében szokott lenni).

A robottisztítók esetében a tápkábel a modelltől és annak rendeltetésétől függően (otthoni vagy kereskedelmi használatra) elég hosszú, körülbelül 4 – 10 m.

Hangsúly a biztonságra

 • Leeshet a robot az ablakról? A súlyos károsodás kockázatának elkerülése érdekében a készüléket biztonsági kötéllel látták el, amely a szilárd ablakkerethez vagy a legközelebbi szilárd ponthoz rögzíti a tisztítandó felület felett. Áramszünet esetén a robottisztítót egy ideig a helyén tartja az akkumulátor, amely automatikusan elindul. Ha nem veszi észre, hogy áramkimaradás van, és az akkumulátor időközben (néhány perc múlva) lemerül, a legrosszabb esetben a robot kötélen rögzítve az ablakon fog lógni. Nem károsodhat, ha minden biztonsági ajánlás be van tartva.
 • Az ablaktisztító robot megbirkózik a keret nélküli ablakokkal is? Képes észlelni a felület végét hasonlóan, mint például a robotporszívó a lépcsőt és más magasságváltozásokat? Igen, a modern ablaktisztító robotok már rendelkeznek ilyen képességekkel. A régebbi modellek csak kerettel rendelkező ablakokon tudtak dolgozni, amelyek biztonságosan kijelölték a területüket. A lézerszenzorok, a giroszkóp és a mesterséges intelligencia (AI) kombinációja megbízhatóan képes kezelni a keret nélküli üvegfelületek tisztítását (amilyeneket az irodák, recepciók stb. üvegajtóin talál).
 • El szeretné indítani a robottisztítót, de kudarcot vall? Ha nem töltötte fel előre a biztonsági akkumulátort teljes kapacitásra, a robot biztonsági okokból nem fog működni. Ez az egy másik biztosíték, amely megvédi a készüléket, de az ablak alatt lévő vagyont és személyeket is.

Felületek és területek

Milyen ablakfelületekre alkalmas az ablaktisztító robot? A legjobb ablaktisztító robotok képesek kezelni a különböző vastagságú üvegkitöltéseket, a sima csempéket, tükröket, a zuhanykabinok anyagát, és egyesek még a tetőablakokon vagy vízszintes területeken is képesek mozogni.

Vásárlás előtt gondosan informálódjon, mekkora területre alkalmas a robot. Különösen a minimális és egyes esetekben a maximális területet is megadják. Például megtudhatja, hogy a robot alkalmas olyan területre, amelynek méretei min. 40 × 40 cm max. 500 × 600 cm.

📌 Miért kell respektálnia a minimálisan ajánlott üvegvastagságot? Az ablaktisztító robotnak van bizonyos súlya (átlagosan legfeljebb 1,5 kg), és munkája során erős vákuumot hoz létre, amelyet egyes gyengébb üvegek nem bírnak ki. Ha régebbi ablakai vannak, vékony vagy akár sérült üvegpaneljei, ablaktisztító robot használata nem ajánlott.

Nedves tisztítás és száraz fényesítés

Vessünk egy pillantást azokra az alapvető tevékenységekre, amelyeket az új segítője végezhet. Az ablaktisztító robot toldalékszárakat vagy mikroszálas párnákat tartalmaz. Feladatuk, hogy felszívja a szennyeződéseket, ugyanakkor ne hagyjon foltokat.

Az üveg robottal történő tisztítása nem biztos, hogy tökéletes, amelyről néhány kevésbé elégedett vélemény is szól. Még itt is vannak olyan kedvencek, amelyek szinte egyesre végzik munkájukat. Ha pedig nem, akkor lehetősége van arra, hogy az ablaktisztító robotot a távirányító segítségével a maszatos helyre küldje, fokozza a tisztítást, és néhány másodperc múlva az ablak gyönyörűen fényes és egyetlen folt sem lesz rajta.

Az alapcsomagban több mikroszálas párna található. Míg egyesek gyors száraz fényesítésre/polírozásra alkalmasak (por, homok, virágpor eltávolítására), mások nagyobb abszorpciós képességgel rendelkeznek, és felszívják a tisztító oldatot és a felesleges vizet.

Hogyan alkalmazzák a tisztítószert a felületre? Kétféleképpen. Az egyik módszer a manuális, amikor egyenletes rétegben be kell permetezni a felületet. A második az automatizált, és olyan területekre alkalmas, amelyekhez nem fér hozzá. Ebben az esetben a robot tartalmaz egy kisebb tisztítószer-tartályt, és a robot működése közben szétteríti magának a tisztítószert. A legújabb ablaktisztító robotok ultrahangos fúvókákat használnak, amelyek finom cseppeket hoznak létre, melyeket a mikroszálas párna precízen letöröl, foltok és szennyeződések nélkül.

Tisztítási sebesség

Valószínűleg ezt mindannyian tudjuk – tegyen le mindent az ablakpárkányról, vegye le a függönyt és bele kezdhet az ablakmosásba. Mennyi időt vesz igénybe egy ablak megmosása otthonában? Az ablaktisztító robot 1 m2 területet 2,5 – 4 perc alatt képes megtisztítani. Még a környező tárgyakat sem kell elraknia. Csak dőljön hátra kényelmesen a fotelban, és nézze, hogyan dolgozik Ön helyett.

Véletlenszerű útvonal, távirányítás vagy AI?

Ugyanazon a fejlődés, mint amit a robotporszívók esetében megfigyelhettünk, az ablaktisztító robotokra is érvényes.

 • Az olcsóbb modellek véletlenszerűen mozognak, de ez növeli annak valószínűségét, hogy egyes helyeket kihagynak, vagy túl sokáig dolgoznak.
 • A legtöbb robotot távirányítóval vagy a telefonon lévő alkalmazás segítségével vezérelheti. Meghatározza az útvonalat, nyomon követi, hogy mely helyeken még nem ment át, és azokra a helyekre küldi, ahol további tisztításra van szükség. Még akkor is, ha filmet nézhet vagy vigyázhat a gyerekekre, az ablakok mosása nem történik meg az Ön felügyelete nélkül.
 • A teljesen automatizált működést az AI-val ellátott robotok biztosítják, amelyek érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek automatikusan felismerik a megtisztítandó terület méretét és megtervezik a működésüket lépésenként. A robot ezután szisztematikusan működik, és egyetlen hely sem kerüli el a figyelmét.

A motor minősége vs. zajszint

Az ablaktisztító robot meglepheti zajszintjével. A szívómotor összehasonlítható egy átlagos padlóporszívó zajszintjével, azaz 75 – 80 dB. A jobb kivitelezésű megakadályozza a rezonanciát a konstrukcióval és az üveggel, így nem probléma 65 dB alatti zajszintű robotokat találni.

Ablaktisztító robot – előnyök és hátrányok (összefoglaló)

 • Megkönnyíti az igényes ablaktisztítást
 • Magas vagy nehezebben elérhető helyekre is eljut
 • Nem csak üvegre, hanem más sima felületekre is alkalmas – tükrök, csempék, üvegtégla, fürdőszobai felületek…
 • A prémium modellek megbirkóznak a keret nélküli felületekkel is
 • A felületeket megtisztíthatja, fényesítetheti, lemosathassa, odaküldheti a robotot ahol elkenődött foltok vannak, és növelheti annak teljesítményét
 • Számos technológia, amely biztosítja a biztonságos üzemeltetést, leesés veszélye nélkül
 • A készülék magasabb ára
 • Egyes modellek csak speciális tisztítószerekkel működnek, amelyek drágábbak, mint a hagyományosak
 • Nem biztos, hogy megbirkóznak a durva, rászáradt szennyeződéssel
 • Valamivel rosszabb eredményt érnek el a sarkokban – kézi utótisztítás szükséges

Ablaktisztító robotok ára

Alapos megfontolást igényel az ablaktisztító robot vásárlása. Azaz igazság, hogy nem talál több tucat különböző árral rendelkező modellt a piacon. Az ajánlat nagy részét 70000–140000 forintos áron adják el, ami nagy pénzügyi tétel lehet az ablakok alkalmi mosása miatt. Ha azonban rendszeresen nehézségei vannak az ablakmosással, akkor nem kell aggódnia. Néha még néhány extra ezer forint is nagy változást jelent.

✅ Ablaktisztító robotok 87500 forintig

Ezek kisebb ablaktisztító robotok lehetnek, amelyek alkalmasak a keret által megjelölt területekre. A tisztítószert előre manuálisan kell alkalmazni. Alkalmasak például panellakások ablakainak tisztítására.

✅ Ablaktisztító robotok 122500 forintig

Ez az a kategória, amelyben megtalálja a jelenleg legeladottabb ablaktisztító robotokat. Az alapos tisztítási képességük kiváló szinten van. Fejlett technológiákkal látták el ezeket, amelyek révén feltérképezik a mosandó területet. Szárazon fényesíthetnek, és nedvesen tisztíthatnak/moshatnak. A legtöbb modell már megbirkózik a keret nélküli felületekkel, és leesés veszélye nélkül képes felismerni az üveg méretét.

✅ Ablaktisztító robotok 122500 forinttól

Olyan kialakítást keres, amelyet korlátozások nélkül lehet használni a különböző sima felületeken és akár különböző ferde felületek esetében is? A prémium ablaktisztító robotok megfelelnek az igényes vásárlók követelményeinek. Ezek magukba foglalhatják a tisztítószer ultrahangos permetezését, a szennyeződések detektálását és a teljesítmény szükség szerinti beállítását. A piacon újdonságnak számítanak azok a modellek, amelyeket nem kell az elektromos hálózathoz csatlakoztatni. A nagyteljesítményű akkumulátor kb. 40-50 percig gondoskodik a működéséről.

Videó

A legjobb ablaktisztító robot márkák

 • Hobot – A márka, amely úttörő szerepet játszik a forradalmi ablaktisztításban. Az ablaktisztításra tervezett Hobot robotokat elégedett fogyasztói recenziók és értékelések kísérik. Fejlett navigációs technológiákkal dolgoznak, felajánlva a függőleges és vízszintes tisztítás lehetőségét. A magasabb szintű modellek integrált tisztítószer-tartályt is tartalmaznak hatékony ultrahangos porlasztással kiegészítve.
 • Mamibot – Egy másik erős játékos, aki nem marad le a versenyben. Az amerikai Mamibot márka robotjai elismerést érdemeltek – főleg a padlóporszívók kategóriájában, de nem maradtak le azok a robotok sem, amelyek feladata, hogy segítsenek a háztartásról való gondoskodásban. Meggyőzhetik Önt az ár és a minőség aránnyal, és nem utolsósorban a jó mosási eredményekkel.
 • Symbo – A Symbo Weebot robotok rezgőpárnával vannak felszerelve, amely biztosítja az ablakok tisztításának jobb minőségét. Kétféle üzemmódban működnek – N a magas ablakok tisztítására és Z a széles ablakok tisztítására. Megbízhatóan érzékelik az ablakok és a felületek széleit, ezáltal megakadályozva a leesés kockázatát, és ezzel egyidejűleg a felületeket a szélekig tisztítják.
TermékInfoÉrtékelés
1.Mamibot W120
✅ Ablaktisztító - közepes és nagy méretű ablakokhoz, vezérlés okostelefon segítségével, bármilyen üvegvastagsághoz, ablakkeret és üvegfelületek észlelése, keret nélküli felületeket is tisztít, sebessége 1 m2/2,4 perc

📌 105 000 Ft - tól
5 out of 5 stars (5 / 5) Alacsony ár
2.HOBOT 368
✅ Ablaktisztító - negyedik generációs S4.0 AI-technology, GYRO és alulnyomás érzékelő, min. 3 mm vastagságú üveghez, függőleges és vízszintes tisztítás, két speciális tisztítókerék, Single-Side-Cleaning technológia, kettős tisztítási ciklus, gomb a gyors automatikus indításhoz, UPS tartalék akkumulátor, kiváló minőségű BLDC szívómotor, vezérlés okostelefonnal, távirányítás

📌 120 000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
3.TESLA RoboStar W550
✅ Ablaktisztító - robot, intelligens navigáció, 3500 Pa szívóerő, vibráló párna a keretes és keret nélküli ablakok tökéletes tisztításáért, háromszintű tisztítás, 5 szegélyérzékelő szenzor, erőteljes kefe nélküli villanymotor hosszabb élettartammal, a csomag 3 db mikroszálas tisztítókendőt tartalmaz, távvezérlés

📌 90 000 Ft - tól
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Alacsony ár
4.Ecovacs WINBOT 9
✅ Robotporszívó ablaktisztító, négyfokozatú tisztító rendszer, biztonsági rendszer leesés ellen, a legkisebb méretei a tisztítandó felület 45x60cm, távirányító

📌 110 000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
5.Mamibot W110-T
✅ Ablaktisztító - ablaktisztító robot, függőleges és vízszintes felületekhez, nagyfokú, akár 98%-os tisztítási hatékonyság, vezérlés okostelefon segítségével, távirányító

📌 90 000 Ft - tól
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Alacsony ár
6.HOBOT 388
✅ Ablaktisztító - függőleges és vízszintes ablakmosás, navigáció AI-technológia S4.0 és GYRO érzékelő használatával, Egyoldalas tisztító rendszer, automatikus indítás, kettős tisztítási ciklus, alacsony fogyasztás, beépített víztartály és ultrahangos permetező

📌 135 000 Ft - tól
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Alacsony ár