Háztartás

A legjobb ágyrácsok (recenziók és teszt) 2024

ágyrácsok Az ágyrács, bár feltűnésmentesen az ágykeretben, a matrac alatt rejtőzik, a jó alvás egyik kulcstényezője, és a matrac hosszú élettartamának előfeltétele. Ha eljátszik a gondolattal, hogy az alvást magasabb szintre emelje, ne hagyja figyelmen kívül a következő tippeket a legjobb ágyrácsokra, amelyek típusukban és árkategóriájukban lenyűgözőek lehetnek.

Az alvás minőségét számos változó befolyásolja. Az érdeklődés és a felvilágosítás középpontjában a matrac áll, de ugyanilyen fontos a fekhely megfelelő mérete, a párna, a paplan/takaró vagy az ágynemű minősége és kialakítása is. Azonban még a legjobb minőségű matrac is előbb-utóbb felmondja a szolgálatot, ha nem rendelkezik kellő alátámasztással a megfelelően kiválasztott ágyrács formájában. Valamikor régen az ágyrácsoknak nem tulajdonítottak nagy jelentőséget. Egy tömör forgácslapot használtak, amelyre a matracot helyezték, és sokan talán a mai napig nem tudják, hogy jobb és egészségesebb körülmények között is lehet aludni. Valójában az ágyrácsnak több fontos szerepe is van az ágyban, amelyekről bővebben a „Hogyan válasszon ágyrácsot című útmutatónkban beszélünk.

Ezen belül megismerheti a rácsok típusait, tulajdonságait és felhasználásukat. Közelebbről megvizsgáljuk a rácsok funkcióit és kialakítását, hogy Ön átfogóbb képet kaphasson a jelenlegi kínálatról, és így olyan kialakítást választhasson, amely hosszú éveken át megbízhatóan és az Ön megelégedésére szolgál majd. Az alábbi rangsor összeállításához ágyrács teszteket és recenziókat vettük segítségül. Ezekben értékes felhasználói véleményeket és tapasztalatokat találhat, amelyek a szokványos termékleírásokban nem találhatók meg.

A legjobb ágyrácsok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Dormeo Silver Flex
A Silver Flex ágyrács könnyedén összeállítható. A kerete bükkből, lécei nyírfából készültek és 5 különböző keménységi fokozaton állíthatóak. A fejrészben található 12 szintes magasságállítás lehetővé teszi a kényelmes ülést is.5 out of 5 stars (5 / 5)33000 Ft Alacsony ár
2.Dormeo Trio Elektromos ágyrács
Ergonomikus kialakítású, 5 zónás, elektromos ágyrács 42 ruganyos nyírléccel. A távirányító segítségével egyszerűen felemelheted vagy lesüllyesztheted a fej- és a lábrészt. A középső területen pedig 9 állítható ráccsal szabályozhatod az ágy keménységét. A vezetékes távirányító mindig kényelmesen a kezed közelében lehet. 2 év szavatossággal.5 out of 5 stars (5 / 5)126500 Ft Alacsony ár
3.Lamella ágyrács DOUBLE KLASIK
A DOUBLE KLASIK NEW ágyrács tömör keretben érkezik, 140x200 cm méretű, 28 nyírfa lécből áll. Ezek gumi tokban vannak ehelyezve a rács keretén, és egy övvel megerősítve a jobb súlyelosztás érdekében. Ezen kívül lehetőség van a keménység beállítására is a rács közepén.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)59000 Ft Alacsony ár
4.Primaflex II
Az ágyrács teljes magassága csupán 5 cm, így alkalmas olyan fekvőhelyekre is, ahol a matrac nagyon kiemelkedik az ágyfelső széle fölé.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41000 Ft Alacsony ár
5.Duostar II
Stabil ágyrács. Az ágyrács teljes magassága csupán 5 cm, így alkalmas olyan fekvőhelyekre is, ahol a matrac nagyon kiemelkedik az ágyfelső széle fölé.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)60000 Ft Alacsony ár
6.Kondela MONNA NEW
A MONNA NEW ágyrács szilárd keretben van elhelyezve és 90x200 cm-es méretekkel rendelkezik, amelyet nyírfából készült hajlított lamellák alkotnak. Műanyag tokokban vannak elhelyezve az ágy keretén. A rugalmas léceknek köszönhetően az ágyrács a matraccal együtt tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához és súlyához.4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)24000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon ágyrácsot

A megfelelő ágyrács kiválasztásához néhány alapvető információra lesz szüksége. Fontos figyelembe venni az ágy paramétereit, a tulajdonságait, a matrac típusát és magasságát, és nem utolsósorban az Ön fizikai igényeit, illetve az ágyban töltött időt. Ha Ön új matracot is vásárol, kérjen tanácsot szakértőktől, akik segíthetnek megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb kombinációt. Ennek oka, hogy egyes rácsok rugós és zsebrugós matracokhoz alkalmasak, míg mások tökéletes alátámasztást nyújtanak a habszivacs-, szendvics- és latex-matracok számára.

Miért kell az ágyrács kiválasztásának ugyanolyan fontosságot tulajdonítani, mint magának a matracnak?

Hogyan válasszon ágyrácsot

A rács szerepe és funkciói az ágyban

Alapvetően az ágyrács olyan lécek, lamellák vagy szegmensek rendszere, amelyek egymáshoz vannak kapcsolva és az ágykeretbe vannak illesztve. A matracot a rács tetejére helyezzük. Mi történik a matrac terhelése és az ágy rendszeres használata után?

A rács egyik fontos feladata, hogy a test súlyát egyenletesen ossza el a matracon. A rácsnak a matrac funkcionális tulajdonságait kell támogatnia. Egy rosszul megválasztott rács vagy a matrac tömör deszkára/lapra helyezése a matrac idő előtti behorpadását vagy kifekvését okozhatja. A matrac nem működik tovább, és az egyes rétegek deformálódnak.

A rács másik, ugyancsak lényeges szerepe a matrac optimális légáteresztő képességének biztosítása. Egy átlagosan meleg és viszonylag nyugodt éjszakán egy felnőtt ember teste akár 1 liter izzadságot is termelhet. Az izzadság nemcsak a pizsamába és az ágyneműbe szivárog, hanem a matrac is magába szívja a folyadék egy részét. A nedvesség áthalad a matrac rétegein, és ahhoz, hogy a matrac napközben lélegezni és kiszáradni tudjon, a matrac alját nem szabad lezárni. Mivel a rácson rések vannak, és nem fedi a matrac alját, lehetővé teszi, hogy a matrac lélegezzen és szellőzzön. Jelentősen csökken a penész, a gombák vagy a poratka kialakulásának kockázata.

A matrac alátámasztása és a matrac lélegzése a legfontosabb feladatok, amelyekért egy jó minőségű ágyrács felelős. Vannak azonban más feladatok is, amelyeket figyelembe kell venni. Egyes ágyrácsok lehetővé teszik az individuális keménység/puhaság beállítását (például a csípő területén), és így javíthatják az alvás minőségét, vagy részben módosíthatják a matrac tulajdonságait. Más rácsok állíthatók – a fejrészen, a lábrészen vagy mindkét oldalon. A rács állíthatóságát/pozícionálhatóságát nem csak az idősek fogják értékelni, akik betegségük miatt több időt töltenek ágyban. A maratoni sorozat nézése közben is élvezheti a pozícionálás lehetőségét, vagy felgyorsíthatja a regenerálódást egy kemény sportedzés után.

Az ágyrácsok alaptípusai

A piacon több ezer különböző ágyrács modell kapható. Árbeli, minőségi és funkcionális különbségek vannak közöttük. A könnyebb tájékozódás érdekében az ágyrácsok széles választékát néhány alaptípusra osztottuk.

Léc rolós ágyrácsok

A léc rolós ágyrácsok az olcsóbb rácsok képviselői, de az alacsonyabb ár nem feltétlenül jelent rossz minőséget. A léc rolós rácsok egyenes fa lécekből állnak, amelyeket az oldalakon vászonszalag köt össze. A fa lécek között legfeljebb 6 cm széles szabad hézagok vannak. A legtöbb rács feltekerhető és könnyen szállítható, és egyszerűen elhelyezhető az ágykeretben, kitekerhető és rögzíthető a kijelölt helyeken.

Nem rugóznak, de elég szilárdak ahhoz, hogy alátámasztást nyújtsanak a rugós matracoknak és az extra keménységű magas matracoknak. Leggyakrabban fából készülnek – lucfenyőből, nyírfából. Nem rendelkeznek kiegészítő felszereléssel, mivel a rugós vagy zsebrugós matracok konstrukciójukból adódóan nem teszik lehetővé a pozicionálást. A jó minőségű léc rolós ágyrács előnye a szilárdsága és a matrac légáteresztő képességének biztosítása.

Lamellás ágyrácsok

A lamellás ágyrácsok a legkeresettebb rács kategória. Jól működnek a népszerű habszivacs-, latex- és szendvics matracokkal. Ezek a matrac felé finoman felfelé ívelő, műanyag vagy gumihüvelyekbe illesztett speciális lamellákból állnak. Általában ezeket a hüvelyeket a keretbe helyezik, így a matrac helyzetének néhány centiméteres megnövekedésével kell számolni. A lamellás rácsok választéka olyan széles és változatos, hogy találhat egyszerű lamellás rácsot és a legmagasabb minőségű, számos kiegészítő funkcióval ellátott lamellás rácsot egyaránt.

A lamellás rácsok előnye a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség. Még magának a matracnak a rugalmasságát is javítják, és meghosszabbítják a matrac élettartamát azáltal, hogy kiküszöbölik az idő előtti kifekvés kockázatát. Az ilyen típusú rács minőségét a lamellák száma jelzi. A 28 lamella nagyon jó standardnak számít, míg a csúcsminőségű rácsok konstrukciója már akár 40 lamellát is tartalmazhatnak. A több lamella jobb súlyelosztást és rugózási képességet jelent.

A lamellás rácsok érdekes fejlesztéseket kínálnak. A népszerű funkciók közé tartozik a pozicionálás (mechanikus, elektromos és felhajtható), a merevítés a középső részen és a különböző keménységi beállítások a középső/csípő részen. Ez a rács típus sokoldalúságával és érdekes, egyéni testreszabás lehetőségeivel vonzó a még jobb alvásminőség érdekében.

Szegmentált ágyrácsok

A szegmentált ágyrácsok egyes szegmensekben történő rugózást biztosítanak. Nem állnak lécekből vagy lamellákból. Inkább tányérokból vagy korongokból, amelyek egymással összekapcsolva funkcionális rendszert alkotnak. Ezek együttesen kiváló ortopédiai és anatómiai tulajdonságokat biztosítanak.

A rács egyes rugalmas szegmensei egyedileg beállíthatók (akár több irányban is), így pontosan az Ön igényeinek megfelelően alakíthatja ki a maximális kényelem, a magas szintű szellőzés és a keménység/puhaság feltételeit.

A szegmentált ágyrácsok szinte bármilyen típusú matraccal használhatók. Ha azonban zsebrugós matraccal rendelkezik, ügyeljen arra, hogy ne vásároljon feleslegesen állítható szegmentált ágyrácsot. A matrac felépítése valószínűleg nem teszi lehetővé a matrac pozicionálását és „törését“. A választék ebben a kategóriában még mindig korlátozott, és a szegmentált ágyrácsok ára, amely elérheti a több százezer forintot is, az általános érdeklődés peremére helyezi ezeket.

Tömör deszkák

Van egy tömör deszka az ágyában, és azt mondja, hogy ezzel nem lehet semmi baj? A deszka korlátozza a matrac légáteresztő képességét, és ezután a matracban felesleges nedvesség gyűlik össze. Ez megfelelő feltételeket teremt a káros mikroorganizmusok elszaporodásához.

Ugyanakkor a hézagok nélküli tömör deszka nem támogatja a matrac megfelelő rugózását, és a matrac a leginkább igénybevett pontokon (pl. a csípő területén) deformálódhat és behorpadhat. Ha olyan ágyat vásárolt, amelybe tömör deszkák vannak szerelve, akkor azokat könnyű lesz eltávolítani a keretből. Ez azonban rosszabb a heverő típusú ágy esetében, ahol maga a habmatrac a deszkához van ragasztva. A heverő azonban általában csak alkalmi alvásra alkalmas, a modern standardok szerint nem biztosít jó feltételeket a minőségi alváshoz.

Ágyrács állíthatósága

Az ágyrács kiválasztása a matracnak megfelelően

Tegyük fel, hogy már vásárolt egy matracot. A matrac anyaga és típusa korlátozza a választást.

  • A lamellás ágyrácsok alkalmasak habszivacs-, latex- és szendvics matracokhoz. A matracnak nem kell a legkeményebbek közé tartoznia, és nem is kell extra magasnak lennie. A lamellás ágyrács hatékonyan biztosítja a megfelelő rugalmasságot és hozzájárul a testsúly optimális eloszlásához alvás közben.
  • Ha Ön rugós vagy zsebrugós matrac tulajdonosa, a lamellás ágyrács nem lesz jó választás. Válasszon tartós léces ágyrácsot, amely bár nem rendelkezik rugózó tulajdonságokkal, mégis a kívánt szilárdságot kölcsönzi az ágynak/fekhelynek, és mivel a lécek között szabad helyek vannak, lehetővé teszi az ágy számára a légzést és a szellőzést. A fix léces ágyrács ezért különösen alkalmas olyan matracokhoz, amelyek maguk is rugalmas tulajdonságokkal (rugók, zsebrugók stb.) rendelkeznek, vagy extra magasak.
  • Külön kategóriát alkotnak a szegmentált ágyrácsok, amelyek tökéletesen működnek bármilyen matraccal, mivel egyedülálló alkalmazkodóképességgel és alátámasztási képességgel rendelkeznek. Azonban többszörös befektetéssel kell számolni ilyen típusú rács vásárlásánál (a legolcsóbb szegmentált ágyrácsok 140000-175000 forintba kerülnek).

Az ágyrács méretei

Az ágyrácsok méretei a szabványos ágyak – mind az egyszemélyes, mind a kétszemélyes, mind a franciaágyak – leggyakoribb méreteit tükrözik. A méreteket figyelembe véve azonban találkozhat azzal a fontos információval, hogy az adott rács hossza és szélessége valamivel kisebb. Ez azért van, hogy zökkenőmentesen illeszkedjen az ágykeretbe, és ne okozzon nehézséget a beszerelése. Így egy 90 × 200 cm-es ágyhoz az ágyrács mérete 89 × 196 cm lesz.

A rács súlya és terhelhetősége

A rács súlya közvetlenül összefügg a méreteivel és az anyagfeldolgozással. Akár több tíz kilogrammot is nyomhat. Ezt vegye figyelembe, különösen magának az ágynak a teherbírásával kapcsolatban, hogy az ágyrács, a matrac súlyával és az Ön súlyával együtt ne lépje túl az ágyszerkezet maximális terhelhetőségét.

A rácsok méreteihez hasonlóan a terhelhetőségük is standardnak és elvárhatónak tekinthető. Az egyszemélyes ágyba való rács általában 90 és 150 kg közötti terhelhetőséget kínál, átlagosan 120 kg-ot. A masszív léces ágyrácsok rendelkeznek a legnagyobb teherbírással, akár 160 kg-ig. Érdemes nagyobb teherbírású rácsba fektetni. Ez az előfeltétele a hosszú távú helyes funkcionalitásnak és az intenzív terhelés melletti megfelelő tartósságnak.

legjobb ágyrácsok

Ágyrács állíthatósága

Tetszik Önnek olyan ágyrács, amely lehetővé teszi a matrac pozicionálását? Ebben az esetben két alap- és egy kiegészítő pozicionálás közül választhat.

Mechanikusan állítható rács

Ez egy kézzel állítható rács. Például a rács alján több pár horony van, amelyekbe a „reteszt“ bekattintja, és a rács fej vagy lábak alatti részt a megfelelő pozícióba emeli.

Az alapvető pozicionálás már a megfizethetőbb lamellás rácsoknál is jelen van. Az ágyat mindig el kell hagynia, amikor a rács helyzetét változtatni szeretné. Az ilyen állítás ezért általában nem elegendő az egészségügyi problémákkal küzdő vagy idős emberek számára.

Elektromosan állítható rács

Magasabb szintű kényelmet kínálnak az elektromosan állítható rácsok, amelyeket a mozgáskorlátozottak vagy a súlyosabb egészségi problémákkal küzdő emberek is nagyra értékelnek. Motorral és távirányítóval (vezetékes vagy vezeték nélküli) vannak felszerelve. Anélkül, hogy fel kellene kelnie az ágyból, beállíthatja azt a pozíciót, amelyben a legkényelmesebben érzi magát. Az így felszerelt rácsok ára magasabb.

Mit csinál a rács, ha áramkiesés van? Nem kell aggódnia amiatt, hogy félig fekvő helyzetben marad, vagy egész éjjel felhúzott lábbal ébren marad. A motor a tartalék tápegységgel a rácsot az alaphelyzetbe juttatja.

Felhajtható rács dugattyúval

Bár a felhajtható rácsot nem a fekhely állítására/pozicionálására tervezték, de mindenképpen megkönnyíti a hozzáférést az ágy tárolórekeszéhez. A rács mechanikusan/manuálisan oldalra vagy a lábtámlától a fejtámla felé hajtható.

Merevség beállítása és rács testreszabási lehetőségei

Tudta, hogy akár egy rács segítségével is elérheti a matrac tökéletes tulajdonságait? A minőségi lamellás rács középső részén állítható lamellák találhatók, amelyekkel a matrac merevsége állítható (puhább vagy keményebb zóna, az Ön igényeitől függően).

Ágyrácsok ára

Az ágyrácsba való befektetés szoros összefüggésben lehet az alvás minőségével az elkövetkező években. Ebben az esetben sem éri meg spórolni. A boltokban és webáruházakban több száz rács van kínálatban, ezért jó, ha kéznél van egy útmutató az alapvető árkategóriákról.

✅ Ágyrácsok 21000 forintig

A 21000 forintig terjedő árban a léces és az alapvető lamellás rácsok többségét találja. A pozicionálási lehetőségek minimálisak, a legtöbb modell esetében nincs. A legjobb esetben legalább a lamellák merevségének beállítására van lehetőség a középső részen. Az alapvető rácsok teherbírása kb. 100-120 kg.

✅ Ágyrácsok 21000 és 42000 forint között

Az a kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb ágyrácsokat találja különböző méretekben és kivitelben. Nagyon jó ár/minőség és ár/alkalmazkodóképesség arány. Ide tartoznak a különösen jó minőségű, állítható ágyrácsok. Lehetővé teszik a fejtámla (és a lábak) mechanikus pozicionálását, a középső rész merevségének beállítását. Tökéletesen „kommunikálnak“ a modern típusú matracokkal, és a kívánt alátámasztást és bizonyos szintű rugalmasságot biztosítanak az alváshoz.

✅ Ágyrácsok 21000 forinttól

Mutassuk be az ágyrácsok talán legváltozatosabb kategóriáját is, amelyet nem korlátoz árplafon. Minőségi modellek extra széles választékát találja a legkülönbözőbb praktikus kivitelben. Különösen a fejlett beállítási lehetőségekkel rendelkező, állítható lamellás matracok dominálnak. Különös figyelmet fordítunk az elektromosan állítható rácsokra, amelyek még az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára is kényelmesen kezelhetők. Az igényesek számára a szegmentált rácsok érdekes választéka is rendelkezésre áll.

A legjobb ágyrács márkák

  • Dormeo – A jól ismert Dormeo márka számos jól fogyó lamellás ágyrácsot tudhat magáénak. Állítható merevségűek. A prémium modellek akár 42 rugalmas lamellából állnak, és elektromos pozicionálással rendelkeznek.
  • Kondela – A Kondela kiskereskedőnél több tucat lamellás és léces rács kapható, jó ár/érték aránnyal. Kétszemélyes ágyhoz felhajtható rácsokat is kínálnak.
  • Ahorn – A cseh lamellás rácsok, matracok és párnák gyártója kiváló választékkal lepi meg többféle kivitelben és árkategóriában. Az egyszerű ágyrácsoktól a fényűzően felszerelt, masszázsegységgel ellátott motoros rácsokig.
  • MATERASSO – A népszerű szlovákiai MATERASSO márka számos díj és tanúsítvány birtokosa. Nagyon jól ismeri célvásárlóinak igényeit, amihez a minőségi alvást elősegítő rácsok szilárd választéka párosul.
  • Tempur – A prémium-orientált Tempur termékcsalád a legigényesebb vásárlókat is meggyőzi. A kiváló minőségű Tempur matracokhoz innovatív rácsok csatlakoznak, amelyek több tucat rugalmas szegmensből állnak, és természetesen alkalmazkodnak a fekvő személy igényeihez.
  • Drevona – A Drevona több mint 70 éves hagyományokkal rendelkező márka a piacunkon. Kínálatában nemcsak megfizethető rácsokat talál, hanem olyan rácsokat is, amelyek számos funkcióval és az egyéni beállítási lehetőségek széles skálájával rendelkeznek.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Dormeo Silver Flex
A Silver Flex ágyrács könnyedén összeállítható. A kerete bükkből, lécei nyírfából készültek és 5 különböző keménységi fokozaton állíthatóak. A fejrészben található 12 szintes magasságállítás lehetővé teszi a kényelmes ülést is.5 out of 5 stars (5 / 5)33000 Ft Alacsony ár
2.Dormeo Trio Elektromos ágyrács
Ergonomikus kialakítású, 5 zónás, elektromos ágyrács 42 ruganyos nyírléccel. A távirányító segítségével egyszerűen felemelheted vagy lesüllyesztheted a fej- és a lábrészt. A középső területen pedig 9 állítható ráccsal szabályozhatod az ágy keménységét. A vezetékes távirányító mindig kényelmesen a kezed közelében lehet. 2 év szavatossággal.5 out of 5 stars (5 / 5)126500 Ft Alacsony ár
3.Lamella ágyrács DOUBLE KLASIK
A DOUBLE KLASIK NEW ágyrács tömör keretben érkezik, 140x200 cm méretű, 28 nyírfa lécből áll. Ezek gumi tokban vannak ehelyezve a rács keretén, és egy övvel megerősítve a jobb súlyelosztás érdekében. Ezen kívül lehetőség van a keménység beállítására is a rács közepén.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)59000 Ft Alacsony ár
4.Primaflex II
Az ágyrács teljes magassága csupán 5 cm, így alkalmas olyan fekvőhelyekre is, ahol a matrac nagyon kiemelkedik az ágyfelső széle fölé.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)41000 Ft Alacsony ár
5.Duostar II
Stabil ágyrács. Az ágyrács teljes magassága csupán 5 cm, így alkalmas olyan fekvőhelyekre is, ahol a matrac nagyon kiemelkedik az ágyfelső széle fölé.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)60000 Ft Alacsony ár
6.Kondela MONNA NEW
A MONNA NEW ágyrács szilárd keretben van elhelyezve és 90x200 cm-es méretekkel rendelkezik, amelyet nyírfából készült hajlított lamellák alkotnak. Műanyag tokokban vannak elhelyezve az ágy keretén. A rugalmas léceknek köszönhetően az ágyrács a matraccal együtt tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához és súlyához.4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)24000 Ft Alacsony ár