Konyhai felszerelés

A legjobb bors-/sóőrlők (recenziók és teszt) 2024

legjobb bors-/sóőrlőkSzereti a frissességet és az ízeket a legtermészetesebb formájukban a főzés során? Akkor szüksége van egy minőségi bors- és sóőrlőre, amellyel tökéletessé teheti az ételeit. A kínálat meglepően sokrétű ebben a szegmensben, ezért összeállítottunk egy rangsort, amelyben tippeket talál a legjobb fűszerőrlőkre, melyek árkategóriájukban felkelthetik érdeklődését.

A konyhákban különféle darálók, őrlők és mozsarak voltak – húshoz, diófélékhez, kávéhoz, cukorhoz, fűszerekhez. Fokozatosan ez a felszerelés egyre mélyebbre és mélyebbre került a kamra polcain, míg végül szinte teljesen feledésbe merült. A boltokban ugyanis mindent használatra előkészítve megvásárolhatunk. Mindössze annyit kell tennie, hogy kinyitja a csomagolást, és kivesz egy bizonyos mennyiséget. Darált hús, őrölt kávé, őrölt fűszerek, csomómentes só. Valami azonban hiányzik. Ha lehetőségünk van arra, hogy a hozzávalókat közvetlenül a felhasználás előtt készítsük el, akkor páratlan frissességet, a fűszerek esetében pedig gazdag aromát és ízt kapunk. Nem csoda, hogy a fűszerdarálók ismét nagy érdeklődésnek örvendenek.

Tehát térjünk rá a legfontosabb dologra: Hogyan válasszon az igényeinek megfelelő bors- és sóőrlőt? Az elektromos vagy a kézi fűszerdaráló jobb? Miért vannak ilyen jelentős árkülönbségek a darálók között? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. Ha a kínálat sokszínűsége megrémíti, ne habozzon, vegye igénybe fűszerdarálók tesztjeit és recenzióit, ahol első kézből talál információkat. Biztosak vagyunk benne, hogy olyan ismert márkák sem hiányoznak a kedvencek közül, mint a Tescoma, a Peugeot, a Catler, a WMF, a Lamart és a Pepper Field.

A legjobb bors-/sóőrlők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma GrandCHEF borsőrlő
✔️ Első osztályú rozsdamentes acélból és ellenálló műanyagból készült5 out of 5 stars (5 / 5)7500 Ft Alacsony ár
2.WMF Ceramill® Nature
✔️ Kerámia őrlőmechanizmussal rendelkezik, és lehetőséget biztosít az őrlés durvaságának beállítására.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30500 Ft Alacsony ár
3.VITAMINO elektromos borsőrlő
✔️ Első osztályú kerámia őrlőmechanizmussal, beállítható őrlőszinttel és nagy teljesítményű motorral ellátott. 4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11000 Ft Alacsony ár
4.M-Style AKKU Elektromos só- és borsőrlő
✔️ 6 őrlési fokozat, porvédő dugóval zárható kerámia zúzó, LED megvilágítás4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13700 Ft Alacsony ár
5.Kézi só- és borsőrlő - InnovaGoods
✔️ Praktikus és kényelmes kézi só- és borsszóró, mellyel gyorsan és egyszerűen ízesítheti az ételeket4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)cena Ft Alacsony ár
6.Catler Só és bors őrlő 2db ezüst
✔️ Catler só és bors őrlő egyszerűen gyorsgombbal való működtetés. Kerámia őrlőkövek.4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15200 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon bors-/sóőrlőt

Praktikus előre csomagolt fűszereket és fűszerkeverékeket vásárolni. A minőségük és a frissességük azonban nem feltétlenül a legjobb. Különösen akkor, ha hosszú ideig a konyhaszekrényben vagy tárolóedényekben tárolják ezeket, és elveszítik aromájuk egy részét, nedvesednek, vagy átveszik más fűszerek illatát. A fűszerdarálót elsősorban egész bors – fekete, vörös, fehér és vegyes – őrlésére tervezték. Egyedülálló darálók/őrlők, dupla daráló (borshoz és sóhoz – egy test, két tartály és két őrlőmechanizmus) vagy bors- és sódaráló készlet (két külön daráló/őrlő, gyakran szín vagy formatervezési részlet alapján megkülönböztetve) formájában kerül forgalomba.

Bár a fűszerdaráló nem olyan termék, amelyre hónapokig kell spórolni, senki sem szeretné, ha néhány hét után használhatatlan konyhai felszerelés halmozódna fel otthonában. Egyetlen jó és átgondolt választás évekig tartó elégedettséget jelenthet. Tudta például, hogy a jó hírű gyártók több mint 10 év garanciát vállalnak az őrlőmechanizmusra? Tehát – mire kell figyelni a minőségi fűszerdaráló kiválasztásakor?

A fűszerdarálók típusai üzemelés szerint: Elektromos vs. manuális

A hagyományos fűszerőrlők kézi üzeműek voltak, hajtókarral felszerelve. A modern kézi darálók gyűrűs forgó mechanizmussal vannak felszerelve, aminek köszönhetően kompaktabbak lettek. Bár a különböző árkategóriájú darálók/őrlők kínálatának nagy részét ezek teszik ki, az eladásokban megelőzik ezeket a praktikus elektromos fűszerőrlők. Milyen előnyei és hátrányai vannak mindkét típusnak?

Kézi fűszerdarálók

A kínálat nagy részét a kézi fűszerdarálók teszik ki. Könnyen kezelhetőek – a perem körüli ellenforgatással a fűszerek a daráló belsejében őrölődnek. Működésükhöz nincs szükségük más energiaforrásra, és bármikor rendelkezésre állnak, amikor csak szüksége van rájuk.

A különböző darálók/őrlők hatalmas választékában azonban a minőség terén nagy a szórás. Az olcsó, műanyag őrlőmechanizmussal rendelkező kézi darálók nem tartanak sokáig, és idővel beszorulnak. Alkalmi, igénytelen használatra azonban számíthat rájuk. Ha azt szeretné, hogy évekig masszív munkát végezzen, fizessen többet a kerámia őrlőmechanizmusért és az időtálló burkolat kialakításért.

Milyen hátrányai vannak a kézi daráló használatának? Az őrléshez/daráláshoz mindkét kezére szükség van, ami az étel elkészítésénél némi késedelmet okozhat. Ez azt jelenti, hogy nem fogja elkerülni, hogy gyakrabban mosson kezet, amikor hússal vagy tojással dolgozik. Ez is oka annak, hogy az elektromos fűszerdarálók egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Elektromos fűszerdarálók

Ahogy a neve is mutatja, a darálás/őrlés nem kézzel történik, hanem egy elektromos őrlőmechanizmus gondoskodik róla. Ugyanakkor azonban egy szuszra azt is hozzá kell tenni, hogy a normál háztartási használatra szánt elektromos fűszerdarálók nem hálózatról tápláltak. Energiaforrásuk leggyakrabban AA vagy AAA típusú elem, 4-6 darabszámban. A darálót vagy egy gomb megnyomásával lehet működésbe hozni, egyes modellek pedig megfordítva lépnek működésbe.

Így egy kézzel is tökéletesen őrölheti a friss fűszereket. Közben a másik kezével megfordíthatja a steakeket. Az elektromos darálók használatának azonban vannak hátrányai is. Az első nyilvánvaló – az elemek lemerülhetnek, és ahogy csökken a kapacitásuk (különösen az olcsó elemek esetében), a daráló teljesítménye fokozatosan csökken. Így nem kerülheti el, hogy ne vásároljon többet, és időnként előfordulhat, hogy a daráló akkor áll le, amikor a legkevésbé számít rá. A második hátrány a túlmelegedés. Míg a kézi darálókkal annyit darálhat, amennyit csak akar, az elektromos darálók egy bizonyos idő után leállnak, és csak akkor indíthatók újra, ha lehűltek.

borsőrlő

Anyagfeldolgozás

Valószínűleg senki sem vásárolna olyan só- és borsdarálót, ami nem tetszik neki. Célszerű funkciójuk mellett a konyhapulton érdekes esztétikai elemként is hírnevet szereztek. Nem meglepő, hogy sok esetben a fűszerdarálókat a burkolat (test) dizájnja és anyaga alapján választják ki. Milyen anyagok a legkeresettebbek? Milyen részletek számítanak?

 • Műanyag – A műanyag test főként az olcsó kézi fűszerdarálókon van jelen. Ezek lehetnek olyanok, amelyek pár ezer forintba kerülnek, és a gyártó már megtöltötte őket fűszerekkel (eldobható fűszerdarálók). Egy kés segítségével vagy forró víz használatával kicsavarhatók, tehát kinyithatók és újratölthetők, az őrlés szintje nem tartozik a legkáprázatosabbak közé. A műanyag darálók hajlamosak megrepedni, eltörni, ha leejtik.
 • Rozsdamentes acél – A rozsdamentes acél a konyhában széleskörűen használható, népszerű anyag, amely decens dizájnt, sokoldalúságot és meglehetősen szilárd tartósságot kölcsönzött a darálóknak. A rozsdamentes acél fűszerdarálók kiváló minőségűnek számítanak, és az ár-minőség arányuk is meggyőző. Könnyen tisztán tarthatóak, és egyesek még lenyomatmentes felületkezeléssel is ellátottak.
 • Fa – A fából készült fűszerdarálók rendkívül hagyományosan néznek ki, és előnyeik közé tartozik a tartósság és a természetes megjelenés. Inkább lakkozott vagy pácolt fát részesítse előnyben. A kezeletlen fán hamarosan csúnya, zsíros foltok jelennek meg.
 • Üveg – Üvegből is készítenek fűszerdarálókat, de általában rozsdamentes acéllal kombinálják. A rozsdamentes acél rész tartalmazza az őrlőmechanizmust, az átlátszó üveg rész pedig a tartály. Legyen óvatos a manipuláció során, a közönséges üveg nem fogja túlvészelni a padlóra esést. A boroszilikát üveg már nagyobb ellenállást mutat.

Őrlőmechanizmus és anyaga

A daráló burkolatának anyagán kívül maga az őrlőmechanizmus anyaga is lényeges minőségi mutató.

A műanyag mechanizmus nem rendelkezik hosszú élettartammal, és gyakori használat esetén gyorsan kopik. A gyakoribb használatot is kibíró rozsdamentes acél és a kerámia őrlőmechanizmusok sokkal jobb minőségűek és tartósabbak. További bónusz, hogy nem vesznek át semmilyen szagot, ami nem mondható el a műanyagból készültekről.

Az őrlési durvaság szabályozása

Néha a lehető legfinomabb fűszerekre van szükségünk egy mártáshoz, máskor a nagyobb, egyenetlen darabok jobban illenek a steakekhez, sült húsokhoz vagy salátákhoz.

Az őrlés durvaságának beállítása a jobb minőségű darálók/őrlők kiváltsága. Az őrlőmechanizmuson lévő szabályozóval ezután szükség szerint beállíthatja az őrlés finomságát/ durvaságát.

Milyen egyéb paraméterekre kell figyelni a daráló kiválasztásakor?

 • Konstrukció típusa – Egyedülálló darálót szeretne – kizárólag borshoz, vagy szeretne egy dupla darálót (két tartály egy testben), vagy egy összeillő bors- és sódaráló készletet?
 • Bors/só tartály kapacitása – A fűszertartály kapacitása nem egy általánosan elérhető információ, így nem marad más, mint a vizuális becslés. Ha nem gondolkodik azon, hogy gyakran változtassa a fűszermárkát, akkor egy terjedelmesebb tartályhoz nyúlhat. Ellenkező esetben, és ha gyakrabban cseréli a fűszereket, válasszon egy kisebb tartályt.
 • Tisztítás módja – A fűszertartály eltávolítható a daráló testéről, vagy az a daráló fix része? Ha lehetősége van a tartály teljes eltávolítására, a tisztítás lényegesen kényelmesebb lesz.
 • Csúszásmentes felület – Ez a kézi és elektromos darálók praktikus felszereltsége.

sódaráló

Azzal a szándékkal vásárol fűszerdarálót, hogy gyakran cseréli az őrölni kívánt fűszereket? Lehet, hogy az eredmény nem fog Önnek tetszeni. Időbe telik, mire az utolsó darabig kijut az előző fűszer az őrlőmechanizmusból, nem is beszélve a felszabaduló aromákról és olajokról. Mindez visszahat a következő fűszer ízére. Az egyetlen megoldás az őrlőmechanizmus precíz tisztítása, de nem mindegyikhez fér hozzá teljes mértékben, és hajlamos lehet az eltömődésre. Szerelkezzen fel egy finom, sűrű kefével, és őröljön például száraz rizst, amely az őrlőmechanizmuson áthaladva magába szívja a szagok és aromák egy részét.

Fűszerdarálók ára

Ha gyakran főz, értékelni fogja egy minőségi fűszerdaráló társaságát. Mennyit kell befektetni ebbe a konyhai felszerelésbe?

✅ Bors-/sóőrlők 7000 forintig

A kézi fűszerőrlők túlsúlyban vannak a 7000 forintig terjedő árkategóriában. A legolcsóbbak egyszerűek és műanyagból készültek. Az őrlőmechanizmus is lehet műanyag, ami egyben a legnagyobb gyengeségük is. A jobbak ebben a kategóriában műanyag + üveg vagy rozsdamentes acél + üveg kombinációval rendelkeznek, így ránézésre látható, hogy mennyi fűszer van még a tartályban.

✅ Bors-/sóőrlők 7000 és 14000 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb fűszerőrlők képviselik a legkülönbözőbb kivitelben. A legkeresettebbek a rozsdamentes acél testtel és kerámia vagy rozsdamentes acél őrlőmechanizmussal rendelkező elektromos őrlők. További bónusz az osztott tartály vagy a bors és a só őrlésére szolgáló dupla daráló kialakítás (mindkét oldalon egy-egy tartály).

✅ Bors/sóőrlők 14000 forinttól

Kiváló kialakítás és a lehető leghosszabb élettartam kilátásba helyezése érdekli? A tekintélyes gyártók dizájnos bors- és sódaráló szettjei talán többe kerülnek, de jutalma a megbízható működés és a kiváló minőségű kivitelezés.

A legjobb fűszerdaráló márkák

 • Tescoma – A mechanikus és elektromos fűszerőrlők nagyon népszerű választéka. Jó ár/minőség arány, univerzális dizájn. Elégedett vélemények.
 • Pepper Field – A magasan értékelt Kampot bors 100%-ban bio és kézzel ellenőrzött. Minőségét a borshoz mellékelt egyedi őrlő szettek segítségével is élvezheti. Tökéletes ajándék!
 • Peugeot – Kiváló paraméterekkel rendelkező bors- és sóőrlők extra széles választéka. Hagyományos dizájn, hagyományos anyagok (üveg, fa, rozsdamentes acél). Kézzel kompletizálva Franciaországban. Egyedülálló konstrukciós és műszaki megoldások az őrlőmechanizmusok terén.
 • Catler – A népszerű elektromos bors- és sódaráló készlet modern rozsdamentes acél kivitelben.
 • WMF – A német WMF prémium márka a tisztességes és a minőségi kivitelezésre helyezi a hangsúlyt. A termékeket amatőr és profi szakácsok egyaránt értékelik. A WMF bors- és sódarálói kielégítik az igényes vásárlók igényeit.
 • Lamart – Rozsdamentes acél és üveg kézi só- és borsőrlők megfizethető választéka. Top eladások a piacunkon, elégedett vélemények.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tescoma GrandCHEF borsőrlő
✔️ Első osztályú rozsdamentes acélból és ellenálló műanyagból készült5 out of 5 stars (5 / 5)7500 Ft Alacsony ár
2.WMF Ceramill® Nature
✔️ Kerámia őrlőmechanizmussal rendelkezik, és lehetőséget biztosít az őrlés durvaságának beállítására.4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)30500 Ft Alacsony ár
3.VITAMINO elektromos borsőrlő
✔️ Első osztályú kerámia őrlőmechanizmussal, beállítható őrlőszinttel és nagy teljesítményű motorral ellátott. 4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)11000 Ft Alacsony ár
4.M-Style AKKU Elektromos só- és borsőrlő
✔️ 6 őrlési fokozat, porvédő dugóval zárható kerámia zúzó, LED megvilágítás4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13700 Ft Alacsony ár
5.Kézi só- és borsőrlő - InnovaGoods
✔️ Praktikus és kényelmes kézi só- és borsszóró, mellyel gyorsan és egyszerűen ízesítheti az ételeket4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)cena Ft Alacsony ár
6.Catler Só és bors őrlő 2db ezüst
✔️ Catler só és bors őrlő egyszerűen gyorsgombbal való működtetés. Kerámia őrlőkövek.4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)15200 Ft Alacsony ár