Konyhai felszerelés

A legjobb sütőformák házi kenyérsütéshez (recenziók és teszt) 2024

 legjobb sütőformák házi kenyérsütéshez
A legjobb kenyérsütőformák a kivitelezésükkel, tartósságukkal és egyszerű használatukkal nyűgöznek le. Hol keressük ezeket? Ha a házi kenyérsütés az új szenvedélyévé vált, nézze meg az alábbi rangsort, amely kiváló minőségű kenyérsütőformákat tartalmaz pozitív visszajelzésekkel a felhasználóktól.

Saját ízlése vagy étrendi igényei szerint készíteni otthon a kenyeret már régóta nem csak a szűk rajongói csoportra korlátozódik. Sokan közülünk belefogtak ebbe a hagyományba, és előnyben részesítik a friss házi kenyér sütését, ahol tökéletes kontrollja van az íz és a felhasznált alapanyagok minősége felett. Az egész sütési folyamat a lehető legegyszerűbbé tétele érdekében jó néhány segédeszköz hasznos lehet. Ezek egyike a kenyérsütőforma.

Kerámia, üveg, fém vagy kőedény kenyérsütőforma a jobb? Érdekes vásárlási tanácsokat és tippeket talál a következő útmutatóban. Ezenkívül a választás során összpontosítson a kenyérsütőformák elérhető tesztjeire és recenzióira, ahol a valós használatból származó benyomásokat és tapasztalatokat találhat.

A legjobb sütőformák házi kenyérsütéshez (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Nagy barna szilikon kenyérsütő forma - Lékué
Anyag: szilikon
Méretek: 28 × 23 × 13 cm
Súly: 0,285 kg
⭐ 100 %14500 Ft Alacsony ár
2.Tefal Delibake J1640374 30x11 cm
Anyag: minőségi acél
Méretek: 30 × 11 cm
Súly: - g
⭐ 100 %8500 Ft Alacsony ár
3.Tescoma DELÍCIA kerámia toast kenyér forma
Anyag: kerámia
Méretek: 30 × 13 × 12 cm
Súly: 2,4 kg
⭐ 98 %16000 Ft Alacsony ár
4.Tescoma DELÍCIA veknisütő forma 31 x 11 cm
Anyag: acél
Méretek: 31 × 11 × 7 cm
Súly: 0,43 kg
⭐ 96 %5000 Ft Alacsony ár
5.Kitchen Craft Cloche agyagkerámia kenyérsütő forma
Anyag: agyagkerámia
Méretek: 30 × 19 cm
Súly: 3,3 kg
⭐ 96 %21000 Ft Alacsony ár
6.Orion kerámia fedeles kenyérforma, 33 x 16 cm
Anyag: kerámia
Méretek: 33 × 16 × 9,5 cm
Súly: - g
⭐ 94 %10000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kenyérsütőformát?

Amikor először megnézi a kenyérsütőformák választékát, meg fog lepődni a formák, méretek és anyagok sokféleségén. Végül is maguk a kenyerek is különböző formájúak, összetételűek és alakúak lehetnek. Ön inkább a hosszúkás, magasabb kenyereket kedveli, vagy inkább a kerek, rusztikus kenyereket? Ha már van némi tapasztalata, a választás egy kicsit egyszerűbb lesz. Kezdők számára összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogy gyorsan rátaláljon a megfelelő felszerelésre a kenyérsütéshez.

Miért érdemes házi kenyeret sütni?

Kevés dolog ér fel a házi kenyér illatával. A házilag sütött kenyér táplálóbb, ízletesebb és könnyebben emészthető. Nem csoda, hogy annyi különböző recept létezik a házi kenyérre. Sütéskor áttekintheti a felhasznált összetevőket, és a receptet az emésztési problémákkal küzdő családtagoknak megfelelően alakíthatja. Lehetősége van kísérletezni a különböző lisztfajtákkal, egyik nap sütőport, másnap friss élesztőt, vagy házi kovászt használva.

Otthon pontosan tudja azt is, hogy nem használ túlzott mennyiségű sót, ízfokozókat vagy olyan anyagokat, amelyek természetellenesen javítják a kenyér tulajdonságait vagy tartósságát. Amivel szemben a bolti kenyérnél fenntartásai vannak, azt az otthoni sütésnél okosan kiküszöbölheti, és a hagyományokra és a minőségre hangsúlyt fektetve hozza létre a kenyeret.

Alapvető eszközök a kenyérsütéshez

A házi kenyér nem ingyen van. Alapanyagokat, energiát és bizonyos mennyiségű időt kell befektetni. Ahhoz, hogy a munka zökkenőmentesen menjen, nem árt, ha van néhány hasznos eszköz a felszerelésében. Szüksége lesz például kelesztő kosárra, szakajtóra, tészta alátétre, tálakra a tészta megmunkálásához és kelesztéséhez, derelyevágóra a szelvények kivágásához és sütőformára a sütéshez/kelesztéshez.

házi kenyér

Kenyérsütőformák méret és forma szerint

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű kenyérsütőformát? A sütni kívánt kenyerek/cipók mérete alapján. Leggyakrabban 0,5 kg-os, 0,7 kg-os, 1,2 kg-os, 1,5 kg-os és 2 kg-os házi kenyereket sütnek. Ennek meg is felelnek a formák bizonyos paraméterei – a négyzet alakú és ovális formák esetében a hossz és a szélesség a döntő, a kerek formák esetében az átmérő a legfontosabb paraméter.

Egyes kenyérsütőformák leírásában hasznos információkat talál arra vonatkozóan, hogy az adott forma milyen méretű kenyérhez alkalmas. Ha ez az információ/adat hiányzik, a kelesztő kosár méretei segítenek. A kelesztő kosarak esetében, amelyek segítik a kenyér megkelését, és a kenyér formájának megtartására is szolgálnak, gyakran feltüntetik a kenyér súlyát, amelyhez szánják. Ha a kenyeret egy kelesztő kosárban hagyja megkelni, akkor sütéshez egy hasonló alakú kenyérsütőforma, amely néhány centiméterrel nagyobb, mint a kelesztő kosár jól használható.

Kenyérsütőformák és a leggyakrabban használt anyagok

A sütéshez különböző sütőformákat használnak. Ismerünk formákat tortákhoz, kuglófhoz, muffinokhoz, valamint bárány, őzgerinc sütőformákat. A különböző formákat és méreteket különböző anyagok egészítik ki. Milyen anyagokat használnak a kenyérsütőformák készítéséhez és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek? Röviden bemutatjuk ezeket.

Öntöttvas kenyérsütőforma

Az öntöttvas kenyérsütőformák és kenyérsütő edények tartósságuk miatt népszerűek. Megfelelő gondoskodással generációkon át kitartanak a családban. Az öntöttvas kiválóan eloszlatja a hőt a teljes felületen, így kisebb az odaégés kockázata. Nehezebb anyag, ami a formák nagyobb súlyát is jelenti. Nem moshatók mosogatógépben.

Egyes öntöttvas edények zsírral vagy növényi olajjal történő kiégetést igényelnek. Másokat már gyárilag védőbevonattal látnak el, és azonnal használatra készek.

Kerámia kenyérsütőforma

A kerámia kenyérsütőforma vonzó a hagyományos látványával és kiváló hővezető képességével a teljes felületen. Felületét zománccal kezelik, amely megkönnyíti a megsült kenyér kiborítását. Bár stabil és tartós anyagról van szó, egy ütődés vagy leejtés szinte mindig sérülésveszélyt jelent. Vigyázni kell a gyors hőmérsékleti sokkokkal is.

Valamivel drágább alternatíva a kőedény kenyérsütőforma. A kőedény lényegében kerámia, jobb használati tulajdonságokkal, és több összetevőből áll, amelyek nagy tartósságot biztosítanak neki.

Fém kenyérsütőforma

Ezek leggyakrabban acélból vagy alumíniumból készült sütőformák. Maguk a formák teste meglehetősen tartós, és nem olyan nehezek, mint a kerámia- vagy öntöttvasformák. Az egyenletes hővezetési képesség az anyag minőségétől függ. Az olcsóbb formák és sütőtepsik némelyike egyes részein odaéghet a tészta.

A cipó könnyebb kiborításának érdekében a forma belsejét általában tapadásmentes bevonattal, például teflonbevonattal látják el. Idővel ezen a rétegen karcolások keletkezhetnek, ami növeli az odaégés veszélyét. Előnye a megfizethetőség és a méretek és formák széles választéka.

Üveg kenyérsütőforma

Üvegformában könnyedén készíthet kenyeret, püspökkenyeret vagy magasabb desszertet. A boroszilikát üveg nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, és kb. – 20°C és 300°C közötti hőmérsékletet is kibír (ellenőrizze a hőmérséklet-tartományt az adott formánál).

Az előnyök közé tartozik a könnyű tisztítás és a forma mosogatógépbe helyezésének lehetősége. Sütés közben az üvegen keresztül láthatja a kenyér leendő héját. Legyen óvatos a kezelés során, fennáll a repedés vagy törés veszélye is.

Szilikon kenyérsütőforma

A szilikonformák az utóbbi időben népszerűek. Friss dizájnnal rendelkeznek, és többféle színben, formában és méretben kaphatók. Az elégedettség alapja az első osztályú, hőálló szilikon használata, amely legalább 220-250°C-ig ellenálló. Ezért jobb, ha ellenőrzött kereskedők kínálatára összpontosít, hogy elkerülje a gyenge minőségű, bizonytalan tulajdonságokkal rendelkező termék megvásárlását.

A szilikon tulajdonságainak köszönhetően a formák rugalmasak, tapadásmentesek, és a megsült kenyér könnyen kicsúszik belőlük. A tisztítás mosogatógépben is lehetséges. Ha folyékony tésztát tervez a szilikonformába önteni, fokozott óvatossággal járjon el, amikor a sütőbe helyezi.

kenyérsütőformák

A kenyérsütőforma érdekes felhasználása

Egy kenyérsütőformának nem kell csak egy célt szolgálnia. Meglehetősen terjedelmes, magasabb oldalsó peremmel ellátott „sütőtepsiként“ használható hústekercsek, fasírtok, sült bukták vagy banánkenyér sütéséhez. Akkor is nyúlhat ehhez a formához, ha krumpli babákat, burgonya gratinokat vagy zöldséges quiche-t süt.

Kenyérsütőforma fedéllel vagy fedél nélkül?

Egyes kenyérsütőformákat fedéllel együtt árulnak. A fedél javítja a hőakkumulációs tulajdonságokat, elősegíti a kenyér kelését sütés közben, és a forma felhasználási lehetőségeit is bővíti. A fedeles forma például ideális pirított kenyér, magas péksütemények sütéséhez vagy húsok és halak lassú sütéséhez.

Mire figyeljünk a kenyérsütőforma kiválasztásakor házi kenyér sütéséhez?

  • Legyen tisztában az Önt érdeklő kenyérsütőforma alakjával, méretével és térfogatával – mindig attól függően, hogy mekkora méretű házi kenyeret kíván sütni. Alapul veheti a háztartásban élő személyek számát vagy a korábbi kenyér/péksütemény fogyasztást.
  • Az anyagválasztás az Ön preferenciáitól függ. A fém és üveg sütőformák megfizethető választást jelentenek, míg a kerámia és öntöttvas sütőformák hagyományosabbak, de valamivel drágábbak. Ezek kiváló akkumulációs és vezetőtulajdonságokkal rendelkeznek, és megfelelő gondoskodás mellett hosszú évekig kibírják.
  • Fordítson figyelmet a fogantyúk minőségére, méretére és kialakítására. Amikor a kész forró kenyeret kezeli, biztosnak kell lennie abban, hogy van mit megfognia a formán.
  • Fontos a hőmérséklet-tartományra vonatkozó adat (legalább 240°C-ig) és az ajánlott tisztítási módszerekre vonatkozó információk. Az öntöttvas és a kerámia nem mosható mosogatógépben, az üveg és a szilikon mosogatógépben mosható.

Kenyérsütőformák ára

Mennyit fizet egy jó minőségű kenyérsütőformáért házi kenyérhez? A kenyérsütőformába való befektetést elsősorban a használat gyakorisága szempontjából fontolja meg. Ha ritkán süt, elegendő egy olcsóbb és univerzálisabb, más ételek elkészítésére is használható sütőforma. Friss kenyér gyakori sütése esetén jobb, ha egy jobb minőségű eszközhöz nyúl, amely biztosítja az egyenletes hővezetést, a tartósságot és az alacsony karbantartási igényt.

✅ Kenyérsütőformák 7000 forintig

Az alap árkategóriában a fém, üveg és szilikon kenyérsütőformák vannak túlsúlyban. A választék nagyon széles. Minden eddiginél nagyobb súlyt kapnak a kenyérsütőforma recenziók és a gyártó hírneve. A túl olcsó formák nem bírják sokáig, és az anyagok minősége is kockázatot jelent – különösen a magas hőmérsékleten a tulajdonságok instabilitása.

✅ Kenyérsütőformák 7000 forint és 14000 forint között

Egy kategória, amelyben a jelenleg legkelendőbb kenyérsütőformákat találja, amelyeket gyakoribb használatra is szántak. A kerámia sütőformák és a jobb minőségű szilikon sütőformák jó ár/minőség arányt kínálnak.

✅ Kenyérsütőformák 14000 forinttól

Ha a magas minőség és a prémium dizájn érdekli, akkor a drágább öntöttvas és kerámia kenyérsütőformák között találja meg kedvencét. Ezek előnye a kiváló minőségű anyagok, az egyenletes hővezetés és gyakran a luxus megjelenés, amely feldobja konyháját.

A legjobb kenyérsütőforma márkák

Nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, hogy kenyérsütőformát találjon a boltokban. A megbízható forma kiválasztása, amellyel hosszú távon elégedett lesz, azonban már a rendelkezésre álló lehetőségek alapos ismeretét igényli. Ha szeretne bevált márkák közül választani, az alábbi listában több ilyen márkát is talál.

  • Tefal – A Tefal egy gazdag múlttal rendelkező márka, amely számos népszerű termékkel rendelkezik a konyhai készülékek, eszközök és főzőedények területén. Kínálatában számos sütőtepsit és sütőformát talál. A püspökkenyér- és kenyérsütőformák kiváló minőségű acélból készülnek, és ellenálló tapadásmentes felülettel vannak ellátva.
  • Lékué – A spanyol Lékué márka atipikus kenyérsütőformáival nyűgöz le, amelyek kiváló minőségű, 100% platina szilikonból készülnek. Tapadásmentes felületű, sütőbe, mikrohullámú sütőbe, mosogatógépbe és hűtőszekrénybe is alkalmas.
  • Tescoma – A Tescoma márka kínálatában különböző alakú és anyagú kenyérsütőformák találhatók. Elégedett vélemények és kedvező ár/minőség arány.
  • Orion – A jól ismert kiskereskedő portfóliójában különféle sütőformák találhatók különböző felhasználási területre. Ezek között számos megfizethetőbb kenyérsütőforma is van – kerámia, fém és szilikon.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Nagy barna szilikon kenyérsütő forma - Lékué
Anyag: szilikon
Méretek: 28 × 23 × 13 cm
Súly: 0,285 kg
⭐ 100 %14500 Ft Alacsony ár
2.Tefal Delibake J1640374 30x11 cm
Anyag: minőségi acél
Méretek: 30 × 11 cm
Súly: - g
⭐ 100 %8500 Ft Alacsony ár
3.Tescoma DELÍCIA kerámia toast kenyér forma
Anyag: kerámia
Méretek: 30 × 13 × 12 cm
Súly: 2,4 kg
⭐ 98 %16000 Ft Alacsony ár
4.Tescoma DELÍCIA veknisütő forma 31 x 11 cm
Anyag: acél
Méretek: 31 × 11 × 7 cm
Súly: 0,43 kg
⭐ 96 %5000 Ft Alacsony ár
5.Kitchen Craft Cloche agyagkerámia kenyérsütő forma
Anyag: agyagkerámia
Méretek: 30 × 19 cm
Súly: 3,3 kg
⭐ 96 %21000 Ft Alacsony ár
6.Orion kerámia fedeles kenyérforma, 33 x 16 cm
Anyag: kerámia
Méretek: 33 × 16 × 9,5 cm
Súly: - g
⭐ 94 %10000 Ft Alacsony ár