Konyhai felszerelés

A legjobb kenyértartók (recenziók és teszt) 2024

legjobb kenyértartók
Hogyan válasszuk ki a legjobb kenyértartót a friss kenyér és péksütemények tárolására? Ne hagyja ki a következő tippeket, amelyek már sok háztartásban beváltak, és amelyek a legfontosabbra képesek – ideális feltételeket teremteni a pékáruk tárolásához. Ez mindenekelőtt a nedvességtől, a fénytől, a hőmérséklet-ingadozástól és a rovaroktól való védelmet jelenti.

Ha azt szeretnénk, hogy a boltból hozott friss pékáru minél tovább puha és ropogós maradjon, akkor a konyhában megfelelő feltételeket kell találnunk a számára. A kenyértartók látszólag feltűnésmentes konyhai felszerelések, de előnyük nyilvánvaló. Melyek a legjobb anyagok és milyen formát vagy méretet válasszunk? Az alábbi választási útmutatóból minden lényeges tudnivalót megtudhat. Feltérképeztük a hatalmas választékot, megnéztük a változatos lehetőségeket, és kíváncsiak voltunk az elérhető kenyértartó recenziókra is. Ezekben olyan márkák kedvenceire bukkantunk, mint az Altom, az Orion, a Tescoma, a Klarstein és a Wesco, amelyeket pozitív értékelések kísérnek. Ezek alapján állítottuk fel a kategória legjobb termékeinek rangsorát.

A legjobb kenyértartók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Orion Ambo kenyértartó, fa
Anyag: Fa
Méretek: 39×28×18 cm
⭐ 100 %9000 Ft Alacsony ár
2.Addis Bread Bin
Anyag: Rozsdamentes
Méretek: 44×28×19 cm
⭐ 98 %17500 Ft Alacsony ár
3.Brabantia Roll Top
Anyag: Fém
Méretek: 45×27×18 cm
⭐ 95 %19000 Ft Alacsony ár
4.Bin fekete kenyértartó - Joseph Joseph
Anyag: Polipropilén
Méretek: 35,5×22×18 cm
⭐ 92 %33000 Ft Alacsony ár
5.Altom Bamboo kenyértartó
Anyag: Fa + fém
Méretek: 35×25×15,5 cm
⭐ 89 %13500 Ft Alacsony ár
6.Tescoma 4FOOD Kenyértartó 32 cm
Anyag: Műanyag
Méretek: 32×24×16 cm
⭐ 86 %11500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kenyértartót

Sokan közülünk el sem tudnak képzelni egy napot kenyér, zsemle vagy kifli nélkül. Kiválóak reggelire, ebédre vagy vacsorára. Jól illenek kenőkrémekhez, kolbászokhoz, sonkákhoz vagy akár gulyáshoz is. Nem csoda, hogy a kenyér és a péksütemények a legkelendőbb élelmiszerek közé tartoznak, és nem hiányozhatnak egyetlen élelmiszerboltból sem.

A kenyér és a péksütemények azonban már régóta nem a legolcsóbb tételek közé tartoznak a bevásárlólistán, ezért ha azt szeretné, hogy minél tovább élvezhesse ezeket anélkül, hogy a minőségük romlana, érdemes átgondolni, hogyan tárolja a kenyeret és a péksüteményeket a konyhában. A kenyértartó az egyik legpraktikusabb megoldás. Több százféle modell kapható, hagyományos és modern kenyértartók, egyszerű és részletekig átgondolt kivitelben.

Bár a kenyértartó kiválasztásakor nem kell bonyolult paramétereket figyelembe venni, de a célját tekintve jó kiválasztani a legjobb kenyértartót, amely lefedi a péksütemények tárolási igényeit, és úgy illeszkedik a konyha dizájnjába, mint egy puzzle hiányzó darabja. Lépésről lépésre beszélünk a kenyértartók anyagairól, fedélkialakításáról, méretéről és karbantartásáról.

friss kenyér

Néhány megfontolandó kérdés

 • Mekkora kenyeret vásárol? Hány darab péksüteményt szükséges tárolnia? A kenyértartó mérete természetesen függ a háztartás tagjainak számától és a pékáru fogyasztásának népszerűségétől.
 • Mennyi helyet tud fenntartani a kenyértartó számára? Lesz-e elég hely a kenyértartó előtt a fedél kinyitásához? Gondoljon előre a kényelmes nyitásra.
 • A fát, a rozsdamentes acélt, a műanyagot vagy a kerámiát részesíti előnyben? Minden anyagnak más a súlya és más a karbantartási igénye.
 • Tervezi, hogy a kenyértartót utazás közben is használni fogja? Akkor fontos Önnek az anyagok tartóssága és a kenyértartó lehető legkisebb súlya.
 • Van elképzelése a kenyértartó külsejéről? Szeretné, ha illeszkedne a konyhájához és egyéb konyhai felszereléséhez? A széles kínálatban biztosan megtalálja a kedvencét. Egyes esetekben akár komplett készleteket is árulnak – kenyértartó + tárolók cukor, só, liszt, kávé, kakaó, … számára.

Mi az a kenyértartó?

A kenyértartó egy praktikus konyhai felszerelés, amelynek fő célja a kenyér és a péksütemények tárolása, hogy további 1-2 nappal meghosszabbítsa az élettartamukat. Elszigeteli a kenyeret a fénytől, a nedvességtől és a gyors hőmérséklet-változásoktól, hogy az minél tovább megőrizze frissességét. Zárt helyen ideális mikroklímát teremt a pékáru körül, ami lassítja a kenyér és a péksütemények öregedését.

📌 A helytelenül tárolt kenyér idő előtt megkeményedik. Hidegben megmerevedik és megváltozik az állaga, melegben akár meg is savanyodhat, műanyag zacskóban bepárásodik és penészedhet.

Kenyértartó a kenyér és péksütemények tárolására szolgáló doboz, leggyakrabban téglalap vagy ovális alappal rendelkezik. Kihúzható, csuklós vagy teljesen levehető fedéllel van ellátva.

Hova helyezzük a kenyértartót?

Mielőtt rátérnénk a kenyértartók alapvető jellemzőire, fontos, hogy egy kicsit többet tudjon a kenyértartó helyes elhelyezéséről. Ez ugyanis összességében hatással lehet a méretére, megjelenésére, nyitási módjára és alakjára.

Fontos, hogy a kenyér és péksütemények tárolásához optimális feltételeket teremtsünk – stabil 20-25°C-os hőmérsékletet, sötétebb helyet (erről maga a kenyértartó bezárása gondoskodik) és a huzat korlátozását. A kenyértartót ezért nem szabad hőforrások (sütő, főzőlap és meglepő módon hűtőszekrény) közelében, illetve huzatos helyen (ablak vagy ajtó közelében) elhelyezni. Óvakodjon a konyhai mosogató közelségétől – a kenyértartó itt akaratlanul is átnedvesedhet, ami nemcsak a megjelenését rontja, hanem hozzájárul a kenyértartó belsejében lévő magasabb páratartalomhoz is.

A legjobb, ha talál egy olyan helyet, ahol a kenyeret és a péksüteményeket kézközelben, a kések és vágódeszkák közelében tarthatja. A nyitását semmi sem korlátozhatja. Kis helyen válasszon kihúzható vagy teljesen levehető fedelet.

A leggyakrabban használt anyagok

Fa, bambusz, műanyag, rozsdamentes acél, kerámia – anyagok, amelyek a modern és a hagyományos kenyértartóknak is változatos megjelenést kölcsönöznek. De más kulcsfontosságú tulajdonságaikban is különböznek.

Fa kenyértartók

A fából készült kenyértartók a leghagyományosabbak. A fa, mint természetes anyag mind a modern, mind a klasszikus kialakítású konyhákban megtalálja az alkalmazását. A fából készült kenyértartók nehezebbek, de rendszeres ápolás mellett hosszú élettartamúak. A gyártáshoz helyi fákat – bükk és tölgy – használnak, de kaphatók egzotikus fák is, amelyek rendkívül ellenállnak a nedvességnek és hosszú évekig megőrzik eredeti színüket. A fából készült kenyértartók talán egyetlen hátránya a magasabb tisztítási igény – csak enyhén nedves ruhával, nem lehet mosogatógépbe tenni vagy folyóvíz alatt leöblíteni.

Bambusz kenyértartók

A bambusz háztartási felhasználásának népszerűsége rohamosan növekszik. A bambusz fás szárú, gyorsan növő fűként a fához hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a bambusz kenyértartók drágábbak, mint a fából készült kenyértartók, de felhívják magukra a figyelmet a hosszú élettartamukkal anélkül, hogy a megjelenésük megváltozna. A bambusz ugyanis megbízhatóan ellenáll a magasabb páratartalomnak és az esetleges karcolásoknak. A keleti kultúra által inspirált vonzó dizájnjuk miatt is népszerűek.

Rozsdamentes acél kenyértartók

A rozsdamentes acél sok háztartásban stabil helyet kapott. Elegáns megjelenésével és várható tartósságával vonzza a vásárlókat. Így van ez a rozsdamentes acél kenyértartókkal is, amelyek rendkívül elegánsan mutatnak a konyhákban. Nehezebbek, kissé robosztusabbak, de fa vagy bambusz részletekkel kombinálva enyhítheti ezt. Számítson arra, hogy a fényes felületen láthatóak lesznek az ujjlenyomatok.

Műanyag kenyértartók

A műanyag kenyértartók a valaha volt legolcsóbbak közé tartoznak. Néhányuk esetében az alacsony ár a megjelenésben és a tartósságban is megmutatkozik. Azonban egyúttal azt is el kell mondani, hogy egyes műanyag kenyértartók meggyőzőek. Könnyűek, könnyen hordozhatók, és karbantartásukat nem nehezítik különösebb anyagigények. Még mosogatógépben is moshatóak.

Kerámia kenyértartók

Egy olyan ajánlat, amely az esztétikai érzékkel rendelkező, igényes emberek számára vonzó. A kerámia kenyértartók a drágább, nehezebb kenyértartók közé tartoznak, és tartósságuk szorosan összefügg a gondos manipulációval. Azonban kétségtelenül gyönyörűen megmunkáltak, és sokak számára éppen finom és tökéletes vonalvezetésük miatt váltak kedveltté. Fából vagy bambuszból készült fedéllel kombinálva tökéletesen illenek a skandináv stílusú belső terekhez.

hogyan kell kenyeret tárolni

A kenyértartók mérete

Milyen méretű kenyértartót érdemes venni? Ez attól függ, hogy mekkora kenyeret és mennyi péksüteményt vásárol rendszeresen. Más, ha egy kisebb fél kenyeret és 3-4 zsemlét tart raktáron, és más, ha az éhenkórászoknak nagy kenyeret és nagyobb mennyiségben különféle péksüteményeket tárol. Ettől függ a kenyértároló mérete és a konyhapulton elfoglalt helye.

A legtöbb kenyértartóba könnyen elfér 750-1000 g kenyér. Ezek körülbelül 35 cm hosszúak, 25-30 cm szélesek és 15-25 cm magasak.

📌 A kenyértartót azonban nem szabad túlságosan megtömni pékáruval. A zsúfolt kenyértartóban nem áramlik a levegő, és a tartalom ilyenkor hajlamosabb a korai nedvesedésre, a befulladásra vagy a penész elszaporodására. A kenyér és a péksütemények csomagolás vagy mikrotén zacskó nélkül valók bele.

Fedél és nyitási módjai

A kenyértartók kínálatát áttekintve nemcsak az anyag és a forma tekintetében vannak különbségek, hanem a kenyértartó kinyitásának is különböző módjai vannak.

 • A kihúzható fedél megfelel a kenyértartó hagyományos elképzelésének. A fedél felfelé csúsztatva nyílik a kenyértartóba, ami azt jelenti, hogy nem áll ki a térbe, és nem kell extra kezelőhelyet kialakítania a kenyértartó körül. Az olcsó kenyértartóknál ez a nyitás buktatót jelent – idővel elakad vagy megszorul.
 • A csuklós fedél zsanérokon (előre vagy felfelé) egy másik, meglehetősen elterjedt alternatíva. Itt figyelembe kell vennie, hogy a kenyértartó körül elegendő helyre van szüksége a fedél teljes kinyitásához. Az előre csuklós fedelű kenyértartók népszerűbbek, mivel a kenyértartó lapos teteje más kisebb tárolóedények elhelyezésére is használható.
 • A kenyértartótól teljesen különálló fedelet meglehetősen könnyű kezelni. A pékáru tároló doboz lezárásához egyszerűen tegye rá a fedelet. A fedél lehet lekerekített, esztétikus retro fogantyúval, vagy egyenes (fából vagy bambuszból készült), és amellett, hogy szépen néz ki, gyakran szolgál vágódeszkaként is a péksütemények szeleteléséhez.

📌 Átlátszó vagy átlátszatlan teli fedél? Az átlátszón keresztül láthatja a péksütemény készletet, ami a konyhapulton az otthonosság benyomását kelti. Ugyanakkor idővel kisebb „káoszt“ is láthat a kenyértartóban. Figyeljen az ablak közelségére is. A fedélen keresztül beeső fény megnöveli a kenyértartóban a hőmérsékletet, és ez nem növeli a péksütemények eltarthatóságát.

Hasznos kenyértartó fejlesztések

Néhány kenyértartót részletesen átgondoltak, és olyan fejlesztésekkel rendelkeznek, amelyek még inkább felhasználóbaráttá teszik ezeket.

 • A műanyag kenyértartókhoz gyakran csúszásmentes lábak is tartoznak, hogy szilárdan a helyükön maradjanak.
 • A kenyértartókon fogantyúkat/markolatokat is talál, amelyek megkönnyítik a fedél kezelését.
 • Vannak rekeszek vagy akár kisebb fiókok is a pékáruhoz való kések tárolására.
 • A szellőzés szabályozóval beállíthatja, hogy mennyi levegő áramoljon át a kenyértartón.
 • A 2 az 1-ben fedél szintén népszerű kiegészítő – ez egyszerre szolgál fedélként és kenyérvágó deszkaként is.

házi kenyér

Hogyan kell gondoskodni a kenyértartóról?

A kenyértartó gondozása elsősorban a belsejének tisztán tartása. A kenyértartó sarkaiban lévő morzsákon előbb-utóbb megtelepedik a penész. Rendszeresen, legalább hetente egyszer ürítse ki a kenyértartóból a kenyérmorzsát, nedves ruhával tisztítsa meg a belső falakat, és törölje szárazra. A fertőtlenítéshez ajánlott ecetes vizet (ecet és víz 1:2 arányban) használni. A törlés után hagyja a kenyértartót elegendő ideig száradni és szellőzni.

Hogyan lehet a kenyeret minél tovább frissen tartani?

A fenti sorokban már utaltunk rá, de egy kis összefoglaló nem árt. A friss pékáru a vásárlást követő első, második, legfeljebb harmadik napon – a tárolási módoktól és körülményektől függően – ízletes. Minél nagyobb az egész darab, annál tovább megőrzi tulajdonságait. Ezért az egész kenyeret soha ne szeletelje fel előre, hogy időt takarítson meg. Az egyes szeletek néhány órán belül megkeményednek.

📌 A pékáru 20-25°C-os hőmérsékleten, sötét helyen, hirtelen változások és erős légáramlás nélkül tárolható.

Gyakori hiba a pékáru hűtőszekrénybe helyezése. A hidegben átnedvesedik, és idő előtt megkeményedik. Ha a kenyeret vagy a péksüteményeket mikrotén zacskóban hagyjuk (pl. a konyhaszekrényben), akkor fennáll a bepárásodás, a fokozatos savanyodás és akár a penészlerakódás kialakulásának veszélye is. Ráadásul a műanyag zacskóban a kenyér állaga meglehetősen gyorsan gumiszerűvé válik.

Az egyik lehetőség a vászon- vagy papírzacskók használata. A kenyér és a különféle péksütemények minél hosszabb ideig történő friss állapotban tartásának legjobb módja azonban a kenyértartó. Ez ugyanis védelmet nyújt a fénytől, a levegőtől és a gyors környezeti változásoktól – gyakorlatilag mindezt egyszerre.

Kenyértartók ára

Elérkeztünk a választás fontos kérdéséhez – az árhoz. Bár nem javasoljuk, hogy kizárólag az ár alapján válasszon kenyértartót, nyilvánvaló, hogy ez a tényező is kulcsszerepet játszhat. Mennyibe kerül egy jó minőségű kenyértartó? Íme három árkategória és általános jellemzőik.

✅ Kenyértartók 7000 forintig

Műanyag és egyszerűbb fa kenyértartók nagy választéka. Ezek kisebb méretűek lehetnek, és megjelenésük kevésbé feltűnő. Inkább kevésbé igényes felhasználóknak felelnek meg.

✅ Kenyértartók 7000 és 14000 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb kenyértartók képviselik, optimális ár/minőség aránnyal. Az anyagok és méretek választéka változatosabb. A fa és a műanyag mellett tartós rozsdamentes acél kenyértartók is megtalálhatók. További bónusz a nagyon szép design és az alacsony karbantartási igény.

✅ Kenyértartók 14000 forinttól

Ha Önnek fontosak a részletek és magasabb esztétikai igényei vannak, akkor ne hagyja ki a 14000 forintnál drágább kenyértartók választékát. Gyönyörű rozsdamentes acél, bambusz és kerámia kenyértartók versengenek a figyelméért. Ezek praktikus fejlesztéseket, kiegészítőket is tartalmazhatnak vágódeszka vagy kések tárolására szolgáló rekesz formájában.

A legjobb kenyértartó márkák

 • Altom – Népszerű fa és bambusz kenyértartók elérhető áron. Jó eladhatóság.
 • Orion – Különböző árkategóriájú és anyagú kenyértartók széles választéka. Különböző formák és színek.
 • Tescoma – Műanyag kenyértartók magasabb minőségű kivitelben. Szép, letisztult és modern vonalak. Könnyen karbantartható.
 • Klarstein – Jól megtervezett kenyértartók a design és a praktikum szempontjából egyaránt. Teljesen fémből vagy attraktív bambuszfedéllel.
 • Wesco – Luxus kenyértartók, amelyek különösen az igényeseknek tetszenek. Az áruk többszöröse az átlagosnak. Egyedi konyhai kiegészítők, amelyek nem maradnak észrevétlenek. Német minőség, hosszú élettartam.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Orion Ambo kenyértartó, fa
Anyag: Fa
Méretek: 39×28×18 cm
⭐ 100 %9000 Ft Alacsony ár
2.Addis Bread Bin
Anyag: Rozsdamentes
Méretek: 44×28×19 cm
⭐ 98 %17500 Ft Alacsony ár
3.Brabantia Roll Top
Anyag: Fém
Méretek: 45×27×18 cm
⭐ 95 %19000 Ft Alacsony ár
4.Bin fekete kenyértartó - Joseph Joseph
Anyag: Polipropilén
Méretek: 35,5×22×18 cm
⭐ 92 %33000 Ft Alacsony ár
5.Altom Bamboo kenyértartó
Anyag: Fa + fém
Méretek: 35×25×15,5 cm
⭐ 89 %13500 Ft Alacsony ár
6.Tescoma 4FOOD Kenyértartó 32 cm
Anyag: Műanyag
Méretek: 32×24×16 cm
⭐ 86 %11500 Ft Alacsony ár