Háztartás

A legjobb élelmiszer-vákuumozó gépek (teszt 2020)

legjobb élelmiszer-vákuumozó gépekHa meg szeretné hosszabbítani az élelmiszerek eltarthatóságát, amelyeket általában a főzéshez használ, akkor annak az egyik módja, hogy megvédje azokat a levegő hatásaitól. A sajtok, a hús, valamint sok más alapanyag, ha érintkezésbe kerül a levegővel, előbb vagy utóbb romlani kezd, mert a káros mikroorganizmusok szaporodni kezdenek felületükön. Mindenkinek, aki meg akarja óvni az élelmiszereket a gyors romlástól, figyelmébe ajánljuk a praktikus és hasznos élelmiszer-vákuumozó gépeket, amelyek megérdemlik a „legjobb” jelzőt.

Az élelmiszer-vákuumozó gépekmás néven vákuumfóliázók, fóliahegesztők vagy vákuumcsomagolók – ezek alapvetően egyet jelentenek, a konyhában (háztartási és professzionális) való használatuk több előnnyel is jár. Az alapelv a levegő gyors kiszívása az élelmiszertől és ezt követően a vákuumzárás műanyag fóliába. Több száz vákuumozó értékelésen mentünk át, hogy a rövid áttekintésben bemutassuk a figyelmet érdemelő modelleket.

Ezúttal választási útmutatónkba nemcsak az alapadatokat találhatja meg a vákuumozók paramétereiről és jellemzőiről, hanem örömmel ismertetünk néhány alapvető szabályt a helyes vákuumozáshoz. Tudja, hogy a kiváló minőségű vákuumozó jelentősen meghosszabbíthatja a bor élettartamát? Ez a Sous Vide néven ismert főzési eljárásban is hasznos, és kiválóan alkalmas a hús pácolásához.

A legjobb élelmiszer-vákuumozó gépek (teszt 2020)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Guzzanti GZ 330
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 250 W
Tulajdonságok és funkciók: LED-jelző, Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez)
5 out of 5 stars (5 / 5)94000 Ft Alacsony ár
2.Maxxo VM Profi
Hegesztés maximális szélessége: 28 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez), Pulzáló levegőszívás
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)35000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein FoodLocker Pro
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 120 W
Tulajdonságok és funkciók: 3 mm-es hegesztési varrat, Vákuumozást megszakító gomb
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18000 Ft Alacsony ár
4.Maxxo VM5000
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez)
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)24000 Ft Alacsony ár
5.Klarstein FoodLocker Slim
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Pulzáló gomb nyomásra érzékeny élelmiszerek vákuumos lezárására
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17000 Ft Alacsony ár
6.Quickstick Sous Vide
Hegesztés maximális szélessége: - cm
Teljesítmény: 1300 W
Tulajdonságok és funkciók: Helytakarékos tárolás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)30000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon vákuumozót/fóliahegesztőt

Ha fontolóra veszi, hogy melyik élelmiszer-vákuumozót vásárolja meg a konyhájába, akkor elsősorban a használat gyakorisága alapján döntsön. Különbség megvásárolni egy alapmodellt, amely tárolható, de kevésbé erős vagy erősebb vákuumozót sok tartozékkal, amelyet gyakrabban fog használni. Az élelmiszer-vákuumozók különböző formájúak, eltérő műszaki paraméterekkel és felhasználási lehetőségekkel rendelkeznek. Többet meg tud a következő sorokban arról, hogyan válassza ki a vákuumozót, mely modellekre összpontosítson, és milyen előnyökkel jár a konyhában + bemutatjuk a népszerű márkákat, melyek a tesztek során jó minősítést értek el.

Mi az élelmiszer-vákuumozó gép és hogyan működik?

Az élelmiszer-vákuumozó fokozatosan megtalálható nem csak az éttermekben és étkezdékben, hanem egyre inkább a konyhákban is. Fő feladata az élelmiszerek biztonságos csomagolása levegő kiszívásával, amelyek előbb vagy utóbb megromlanának és elértéktelenednének. Így ügyesen elkerüli az élelmiszer pazarlását, meghosszabbítja annak élettartamát 3-5-szeresére, és megőrzi az ízeket, illatokat és a frissességet.

Az alapelv a levegő eltávolítása/kiszívása (a csomagolásból, üvegből, edényből vagy tartályból), és vákuum létrehozása. Fóliába / zacskóba csomagolás légmentességének alapja egy szilárd hegesztési varrat létrehozása, ezért ezek néha bonyolultabb nevet viselnek – vákuumos fóliahegesztők. Ha a készülék redukciós vákuumcsővel rendelkezik, és vásárol speciális fedelekkel ellátott edényeket, akkor ezekben is létrehozhat vákuumot. Miután kiszívta a levegőt, hűtőszekrényben, fagyasztóban tárolhatja az élelmiszert, vagy akár meg is főzheti. Tudjon meg többet ennek a praktikus konyhai asszisztensnek előnyeiről …

Milyen előnyei vannak a hús / élelmiszer-vákuumozásának?

✅ Gyors és hatékony módszer az élelmiszerek, leggyakrabban a hús és a sajt hosszú távú tárolására.

✅ A vákuumcsomagolt élelmiszer élettartama háromszor – ötször hosszabb a hagyományos tároláshoz képest –mivel megakadályozza az oxidációt, baktériumok és gombák szaporodását, valamint nem veszíti el a színét az ízét.

✅ A vákuumcsomagolás helyet takarít meg a hűtőszekrényben és a fagyasztóban – nem tárol felesleges levegőt.

✅ Nem keverednek a szagok és az illatok.

✅ Nem csak száraz élelmiszerek, hanem nedves, vizes, sőt még a folyadékok (bor, ecet, olaj) élettartamának meghosszabbítására, valamint az idő előtti oxidáció elleni védelemre is alkalmas.

✅ Ideális Sous Vide főzéshez – speciális folyamat, amelynek során az ételeket hermetikusan lezárt csomagolásban főzik, és azok megtartják a maximum természetes ízüket és tápanyagait. (Sous Vide – „szuvid“, szuvidálás, szabad fordításban – nyomás alatt)

✅ Felgyorsítja a hús pácolásának folyamatát – a pác rátapad a húsra és mélyen behatol annak szerkezetébe.

✅ Különböző személyes tárgyak védelme a levegő és a környezet hatásaival szemben – pl. ha hosszú ideig meg akarja őriznie a dokumentumokat, szerződéseket, CD-ket, DVD-ket, fényképeket, ékszereket, evőeszközöket, és megakadályozza a levegő hozzáférését, amely oxidációt, nedvesedést (korróziót), kifakulást okozhat,…

✅ Kiváló módszer a növénymagok tárolására a következő szezonig.

Hogyan válasszon vákuumozót/fóliahegesztőt

Az élelmiszer-vákuumozók típusai

A piacon néhány különböző típus létezik, amelyek nemcsak formában és méretben, hanem árban is eltérnek egymástól. Otthoni felhasználáshoz, amit hetente néhányszor használ nem probléma 15000 forint értékű vákuumozót vásárolni. Kereskedelmi felhasználásra, étterembe olyan berendezésekre lesz szüksége, amelyek bírják a mindennapi használatot, de az áruk is eléri a 300000 forintot. Míg az otthoni használatra szánt készülékek tárolhatók, hangsúly van fektetve a formatervezésre és műanyag valamint rozsdamentes acél kombinációja, az erősebb professzionális vákuumgépek nagyobbak, nehezebbek és teljes egészében fémből készülnek.

 • A standard háztartási vákuumozók téglalap alakúak. Nagyobb részük a belsejében úgynevezett „ujj” van – tekercs vákuumfólia, amely a vákuumozásra szolgál. Húzza meg, majd csúsztassa le a vágót, hogy levágja a szükséges méretet a fóliából, és ezzel egyidejűleg behegeszti a szélét. Töltse meg a csomagolást élelmiszerekkel, tegye vissza a vákuumozóba, amely kiszívja a levegőt és létrehozza a hegesztést.
 • Az egyszerűbb modelleknek nincs belső fóliatartójuk, és Ön már kész csomagolásokat használ, amelyeket külön vásárol meg. Külső vákuumozóknak vannak nevezve, mivel az egész csomag az eszköz testén kívül van.
 • Ezen túlmenően a kereskedelmi egységekben csomagolásokhoz kamrás és szabadon álló élelmiszer csomagolókat is használnak, ahol a zacskóba lévő élelmiszereket közvetlenül a „kamrába” helyezi, ahol megtörténik a levegő kiszívása és a hegesztés.

Nézzük meg közelebbről a háztartási élelmiszer-vákuumozókat. Válassza ki a típust a használat gyakorisága szerint, és vegye figyelembe a tárolásra szükséges helyet. Megkülönböztetünk:

Kézi élelmiszer-vákuumozók

Kisebbek, könnyebbek és hordozhatók. Utazáshoz ideálisak, néhányuk újratölthető akkumulátorral is működik. A levegőt kivonják a csomagolásból, nem rendelkeznek hegesztő funkcióval. Ezért valószínűleg nem lesz meg kompatibilis kiegészítő nélkül – megfelelő nyílású újrafelhasználható zacskók + tálak és edények, amelyek fedelén nyílás van, amelyekhez a vákuumozó kimenete tökéletesen illeszkedik. Ellenkező esetben ez egy egyszerű fóliahegesztő lista, amely a fiókba is elfér.

Automatikus élelmiszer-vákuumozók

A legkelendőbb kategóriába tartoznak, mivel két funkciót kombinálnak – levegő kiszívás és magas hőmérsékletű fóliahegesztés. Általában téglalap alakúak és elektromos energiára van szükségük. Néhányat vízszintesen kell tárolni, vannak, amelyek tárolhatók függőlegesen / felakasztva, és mivel nem foglalnak sok helyet állítva, helyet takarít meg a szekrényben vagy a konyhapulton. A fejlettebb modellek nemcsak nagy szívóteljesítménnyel és automatikus hegesztéssel vannak felszerelve, hanem impulzusszívó funkcióval és szívásszabályozóval is rendelkeznek (törékeny és nedves alapanyagokhoz is alkalmasak), valamint a felszereltségéhez tartozik egy redukcióval ellátott vákuumcső a levegő kiszívására tálakból és edényekből.

Alapvető paraméterek

Energiafogyasztás és szívóteljesítmény

A legfontosabb paraméterek kétségkívül az energiafogyasztás és a szívóteljesítmény. A vákuumozó, vagy fóliahegesztő is egy elektromos eszköz, amely energiát használ fel nemcsak a levegő kiszívására, hanem a fólia hegesztésére is. Minél nagyobb az energiafogyasztás, annál jobb teljesítmény várható. Ugyanakkor nincs szükség feleslegesen befektetni olyan extra nagy teljesítményű gépekbe, amelyek naponta több száz csomag kezelésére képesek, ha a háztartásában ez nem szükséges. A háztartási vákuumcsomagolók energiafogyasztása általában 80-300 W, míg a kereskedelmi vákuumcsomagolóké 2000 W-nál több.

A szívóteljesítmény levegő literje percenként (l / perc) van megadva. Leggyakrabban 10 – 20 l / perc tartományban van. Előny, hogy ha folyamatosan tudja szabályozni a nyersanyag törékenysége szempontjából.

Zajszint

Ezen eszközök optimális zajszintje körülbelül 65 dB. A 80 dB feletti zajszint már zavaró lehet, kellemetlen és visszatarthatja a gyakori használttól.

Méretek és súly

Az élelmiszercsomagoló esetében sok fogyasztó a méret szerint is dönt. Olyan praktikus készüléket szeretne, amely nem foglal sok helyet a pulton vagy a polcon. Fontolja meg, mekkora helyet tud neki fenntartani, és informálódjon a tárolási lehetőségekről (néhány modell felfüggeszthető). Ha nem lesz stabil helye, vegye figyelembe kényelme érdekében, hogy ne legyen 2 kg-ot meghaladó súlya. Azok, amelyek terjedelmesek és nehezebbek egy külön helyet érdemelnek, gyakori mozgatás nélkül.

Vákuumzacskók élelmiszer-vákuumozóba

Az élelmiszer-vákuumozó megvásárlásával nem ér véget a befektetés. Nem kerülheti el a zacskók vásárlását, amely a legtöbb esetben egyhasználatosak, mivel hegesztve lesznek. Vannak újrafelhasználható csomagolóanyagok is, de ezek műanyag cipzárral és levegő elszívó szeleppel vannak felszerelve. A vákuumcsomagolókba különféle szélességű tasakok helyezhetők be, kb. 20-30 cm között. Úgy választja ki a tasakokat, hogy a vákuumozó nyílása néhány centiméterrel szélesebb legyen (pl. a bemeneti nyílás szélessége 30 cm, válasszon legfeljebb 28 cm szélességű tasakot).

A csomagolóanyagok lehetnek kész tasakok, pl. 20 x 30 cm vagy 25 x 40 cm és így tovább (30, 40, … 100 darab/ csomag). Dupla fólia tekercsek is kaphatók, amelyek több méter hosszúak. A csomagolóanyag ára egy vákuumozásra 30 – 210 Ft, az anyag méretétől és minőségétől függően. Ügyeljen a vákuumgépekre, amelyekhez csak egy típusú fólia megfelelő, vagy meg van adva, hogy csak egy adott márka csomagolóanyaga használható (az idő múlásával problémák merülhetnek fel az elérhetőség miatt). Mindig jobb, ha van lehetősége szélesebb kínálatból választani – több típus és márka (sokoldalúság).

Hogyan vákuumozza az élelmiszereket

Hasznos funkciók és tartozékok

Lehet, hogy még mindig érez némi zavart, de megpróbáljuk ezt tisztázni a következő sorokban. Ennek a készüléknek sok megnevezése van, amelyek közvetlenül kapcsolódnak annak főbb funkcióihoz.

Leggyakrabban olyan eszközökkel találkozik, amelyek csak a levegőt szívják ki vagy a levegőt szívják ki és behegesztik a csomagolást is. Első sorban be kell szereznie a felszerelést, univerzálisan újrafelhasználható tasakok, speciális tetővel ellátott tálak és edények formájában. Másik lehetőség a műanyag csomagolóanyagok, amelyek leggyakrabban egyhasználatosak / eldobhatók. Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya, és Önön múlik, hogy melyik megoldást tartja kedvezőbbnek.

Sokféle felszereltséggel és funkcióval találkozhat:

 • Száraz és nedves vákuumozás – Minden vákuumcsomagoló rendelkezik száraz vákuumozás móddal. A nedves vákuumozás mód képes megbirkózni a fölösleges vízmennyiséggel is (pl. hús, hal tárolásakor), és a kiszívott folyadékot egy integrált tartályba gyűjti össze. Figyelem, nem használható nagyobb mennyiségű folyadék kiszívására.
 • Kettős hegesztés – A vékony huzalszélességű hegesztés nem biztos, hogy kibírja az egész tárolási időszakot. Elég néhány mikroszkópos szemcse az élelmiszerből (különösen omlósból) és a levegő behatol a belsejébe. Jobb, ha a hegesztés megerősített és szélesebb.
 • Vákuumszabályozás / Impulzusvákuumozás – Különösen értékelni fogja a szívóerő szabályozásának képességét, ha a törékeny, finom vagy nedves alapanyagokból (édes tartós sütemény, zsemle, hús keverék, gyógynövény stb.) levegőt szív ki. A vezérlőgombok a kezelőpanelen találhatók.
 • Túlmelegedés elleni védelem – Biztonsági funkció, amely megvédi a fóliahegesztőt ismételt használat esetén. A készülék kikapcsol, ha túlmelegszik.
 • Vákuumcső – Drágább modellek felszerelése, amelyek kibővíti a vákuumozó használatának lehetőségét a konyhában – kiszívhatja a levegőt edényekből és palackokból is.
 • Kompatibilis tálak, edények és tartályok – Opcionális kiegészítők speciális nyílással a fedélen, amelyre csatlakozik a vákuumcső redukció.

Élelmiszer-vákuumozó gépek ára

Szeretne jó minőségi vákuumozót vásárolni húshoz, de nem tudja, mennyibe fog kerülni Önnek ez az új „játék”? Ebben az áttekintésben pár másodperc alatt orientálódhat.

✅ Vákuumos élelmiszer-csomagolók 12000 forintig

Egyszerű, könnyű eszközök, amelyek könnyen hordozhatók. Kézi vákuumozók és csak egy funkcióval rendelkeznek – vagy az elszívást végzik (olyan alakúak, mint egy hajszárító fordított működéssel), vagy egyszerű fóliahegesztők, amelyek nemcsak a konyhában használhatók, hanem hobbihoz is.

✅ Vákuumos élelmiszer-csomagolók 60000 forintig

A közép árkategóriát a legkelendőbb vákuumcsomagolók foglalják el, amelyek kiválóan használhatók, különösen a konyhában. Ezek szép kialakítású, neutrális elektromos készülékek, amelyek működése automatizált – képesek kiszívni a levegőt és lezárni az ételeket fóliahegesztéssel. Tájékozódjon a lista szélessége, a szívóteljesítmény és a méretek szerint.

✅ Vákuumos élelmiszer-csomagolók 60000 forinttól

A magasabb árcímkével rendelkező termékek között találhat félig professzionális és professzionális eszközöket. Számos hasznos funkcióval, redukcióval és üzemmóddal vannak felszerelve. Széles körű kiegészítők is kaphatók. Különösen alkalmasak kereskedelmi és gyakori használatra.

Videó

A legjobb élelmiszer-vákuumozó márkák

Ismerje meg azokat a márkákat, amelyek vezetnek a professzionális élelmiszer-vákuumozó tesztekben, valamint a valódi fogyasztói értékelések alapján is sikeresek.

 • Guzzanti – Fejlett többcélú fóliahegesztő, luxus rozsdamentes acélból. Bónusz a fokozott tartósság.
 • Maxxo – Kiváló értékelés és ár. Sikeres öt vákuumozó, amelyek piacvezetők.
 • Klarstein – A német márka decens rozsdamentes acélból készült fóliahegesztőket kínál az egészséges élelmiszertárolás kedvelőinek.
 • Concept – Egyszerű eszközök elégedett recenziókkal + lehetőség érdekes tartozékok vásárlására, tálak és tartályok formájában. Ideális az eltarthatóság meghosszabbítására.
 • ETA – A kis elektromos konyhai készülékek bevált gyártója, fehér elegáns dizájnra és könnyű kezelhetőségre építve.

Hogyan vákuumozza az élelmiszereket – Ne hagyja ki ezeket a tippeket

 1. Soha ne tegyen a listánál szélesebb csomagolóanyagot a vákuumozóba. Ha nem lesz a fólia kifeszítve, a hegesztés nem lesz tökéletes.
 2. Alaposan tisztítsa meg a nyersanyagmaradéktól a hegesztési területet. A felső szegélynek száraznak és olajmentesnek kell lennie.
 3. Készüljön fel rá, hogy vákuum a puha nyersanyagokat deformálja, ezért ne alkalmazzon ezekhez maximális szívóerőt.
 4. A levegő kiszívás és hermetikusan lezárás nem jelenti azt, hogy az élelmiszerek határozatlan ideig eltarthatók. Leginkább hűtőszekrényben vagy fagyasztóban kell tárolni ezeket. A szokásos tároláshoz képest azonban hűtőszekrényben akár ötször hosszabb ideig eltarthatók (pl. vákuumcsomagolásban a sült csirke hidegen 10–12 napig is eltartható).
 5. Ha a húsból (vagy a halból) vákuumozáskor sok lé folyik ki, és a csomagoló nem rendelkezik nedves vákuumozással, tegyen papírtörlőt a húsdarab alá.
 6. A már egyszer vákuumozott élelmiszereket azonnal el kell fogyasztani. Az ismételt vákuumozása nem ajánlott.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Guzzanti GZ 330
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 250 W
Tulajdonságok és funkciók: LED-jelző, Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez)
5 out of 5 stars (5 / 5)94000 Ft Alacsony ár
2.Maxxo VM Profi
Hegesztés maximális szélessége: 28 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez), Pulzáló levegőszívás
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)35000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein FoodLocker Pro
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 120 W
Tulajdonságok és funkciók: 3 mm-es hegesztési varrat, Vákuumozást megszakító gomb
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)18000 Ft Alacsony ár
4.Maxxo VM5000
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Hegesztési funkciók (nedves éllemiszerhez)
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)24000 Ft Alacsony ár
5.Klarstein FoodLocker Slim
Hegesztés maximális szélessége: 30 cm
Teljesítmény: 130 W
Tulajdonságok és funkciók: Pulzáló gomb nyomásra érzékeny élelmiszerek vákuumos lezárására
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)17000 Ft Alacsony ár
6.Quickstick Sous Vide
Hegesztés maximális szélessége: - cm
Teljesítmény: 1300 W
Tulajdonságok és funkciók: Helytakarékos tárolás
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)30000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új élelmiszer-vákuumozó gép kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Talán az Ön véleménye segít másoknak a legjobb fóliahegesztő kiválasztásában a piacon.