Más

A legjobb filteres és szálas teák (recenziók és teszt) 2024

legjobb filteres és szálas teák Ha minden nap iszik egy csésze teát, boldogabbá és egészségesebbé válhat. Annál inkább, ha minőségi teát választ, és megismeri a teavilág sokszínű lehetőségeit. A választék azonban elég nagy, ezért összeállítottunk egy könnyen áttekinthető rangsort a világ legjobb, helyi kiskereskedőknél kapható teáiból.

A jelentések szerint a tea a víz után a második legelterjedtebb ital a világon. Amikor teáról beszélünk, elsősorban a fekete teára, a pu-erh-re, az oolongra, a zöld és a fehér teára gondolunk, amelyek mind egyetlen növényből – a kínai teacserjéből (Camellia Sinensis) – származnak, amely egy örökzöld cserje, sötétzöld, bőrszerű levelekkel. Ha ehhez hozzávesszük az úgynevezett „hamis“ teák – gyógynövény- és gyümölcsteák – kortyolgatását, amelyek a mi földrajzi viszonyaink között széles körben népszerűek, akkor ebben az állításban sok igazság van. Egy jó csésze tea élvezetes elfogyasztásához három alapvető előfeltétel szükséges: a megfelelő tea kiválasztása, amit szeretünk + a legjobb minőség kiválasztása (és nem a zúzott keverékekből származó kilúgozódott tea fogyasztása) + a tea elkészítésének megtanulása, hogy a tea teljes mértékben megmutassa a benne rejlő lehetőségeket, és az ízlelőbimbókat gyönyörködtesse.

Hogyan lehet eligazodni ennyi különböző tea között a világ minden tájáról? Jobb-e filteres vagy szálas teát vásárolni? Milyen előnyei vannak a rendszeres teafogyasztásnak? És mire kell figyelni? A teák világa hatalmas, és megérdemli a mélyebb megismerést. Választási útmutatónkban információkat és felosztásokat nyújtunk Önnek, hogy a legjobb tea kereséséhez adjunk némi kezdeti útmutatást. Ha prémium teákról szóló tesztekkel és recenziókkal találkozik, figyeljen oda rájuk. Bár a tesztelők szubjektív benyomásait kapja meg, valószínűleg olyan emberekről van szó, akik már több-kevesebb teát „megkóstoltak“, és jobb ítélőképességgel veszik észre a finom íz árnyalatokat.

A legjobb filteres és szálas teák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.CHINA WHITE HAIR - zöld tea
✅ A köddel borított hegységekből hoztuk ezt a pompás ízű és csodás illatú teát. A hosszú zöld tealeveleket öntse le forró vízzel - kinyílnak és kiadnak mindent magukból, amit a természet ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Édeskés, Gyengéd
5 out of 5 stars (5 / 5)12180 Ft
250 g
Alacsony ár
2.DARJEELING SFTGFOPI TEESTA
VALLEY FIRST FLUSH

✅ Az örökké havas Himalája alatt, ott ahol a színes ima zászlók keretezik a falvakat és a család a minden... Ott nő a különlegesen törékeny és hihetetlenül lágy tea. Így ...
✅ Származási hely: India
✅ Íz: Édeskés, Mézes
5 out of 5 stars (5 / 5)34000 Ft
250 g
Alacsony ár
3.ROYAL EARL GREY - fekete tea
✅ Az örökké havas Himalája alatt, ott ahol a színes ima zászlók keretezik a falvakat és a család a minden... Ott nő a különlegesen törékeny és hihetetlenül lágy tea. Így ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Bergamot, Édes
5 out of 5 stars (5 / 5)6066 Ft
250 g
Alacsony ár
4.JAPAN SHINCHA MAKIZONO BIO - zöld tea
✅ A ködbe borított legenda, amely hordozza a tavasz energiáját és az ízét, amely arra készteti Önt, hogy évről évre türelmetlenül várja az első levelek betakarítását. De vigyázat! ...
✅ Származási hely: Japán
✅ Íz: Umami, Delikátní
5 out of 5 stars (5 / 5)78197 Ft
250 g
Alacsony ár
5.SÁRKÁNY TEÁJA - keverék
✅ Ennyi finomság egy teában! A Sárkány finomsága egy borongós délutánon született. Szükségünk volt egy kis energiafeltöltődésre, forró ölelésre és sarokba szorítani ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Kökény, Ribizli
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7230 Ft
250 g
Alacsony ár
6.GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN - zöld tea
✅ Erős íz könnyed füstös érintéssel várja a kíváncsi kóstolókat. Az egészen új Gunpowder a kínálatunkban valószínűleg be sem melegszik. Ugyanis, akik reggel nehezen ébrednek ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Erős, Füstös
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4869 Ft
250 g
Alacsony ár
7.SHAPE TEA (FOGYÓKÚRÁS TEA) - keverék
✅ Szálas tea a Must have! -kategóriából. Aki karcsú vonalat keres, segít az álma teljesítésében. Köszönhetően Pu Erh és Maté tartalmának, a minden gyilkosainak ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Grépfrút
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6443 Ft
250 g
Alacsony ár

Hogyan válasszon jó teát?

A tearituáléknak és szertartásoknak világszerte nagy hagyománya van. A leghíresebbek talán a Japánból, Kínából, Indiából, Nagy-Britanniából, Marokkóból és Törökországból származók. Ön is átadhatja magát a saját házi rituáléjának és egy csésze finom teának, akár minden nap. A tea sokféleségének megértése nem könnyű, ezért gyakran előfordul, hogy a konyhában felhalmozódnak a teák, amelyekből csak néhányszor lett készítve. Magában a teában van a hiba, vagy a nem megfelelő választásban? Erre a kérdésre nem tudjuk a választ, de ha szeretne új kedvencet találni magának, jöjjön velünk, hogy új ismereteket szerezzünk a teák tulajdonságairól, ízeiről és felszolgálásának módjáról.

Mi az a tea?

A tea általában a teacserje leveleiből meleg vagy forró vízben készült ital. Az ízbeli különbségek a különböző évszakoknak és a tealevelek betakarítási módjának, a termesztés helyének és magának a feldolgozásnak köszönhetőek.

A mi kontextusunkban a tea kifejezést használják a szárított gyümölcsdarabokból, aromás fűszerekből és gyógynövényekből készült főzetekre is, amelyeknek hagyománya van a népi gyógyításban és a természetgyógyászatban.

Hogyan válasszon jó teát

Miért cseréljük le a kávét teára?

A kérdés talán túlságosan is meredek, hiszen a kávéivó nem enged a zamatos barna italából és annak előnyeiből. Ha azonban döntés előtt áll, és azért iszik kávét, mert úgy gondolja, hogy nélküle reggelente „nem rúg labdába“, érdemes néhány érdekességet tudni a teákról:

 • Meglepő módon az igazi tea körülbelül ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a kávé (a teában lévő koffein = tein). Míg a kávéban lévő koffein azonban szinte azonnali éberséget okoz, és látszólagos gyors energiaérzetet kelt, de ez a hatás ugyanolyan gyorsan elmúlik. Energiavesztés, kimerültség és idegesség lép fel. A tealevelekben lévő koffein hosszabb ideig tart és lassan szabadul fel. Kevesebb „mellékhatás“ is kíséri.
 • Egyesek szívdobogást és átmenetileg magasabb vérnyomást tapasztalnak kávéfogyasztás után. A tea fogyasztása után ilyen kísérő tünetek általában nem jelentkeznek.
 • A rendszeresen teát fogyasztó emberek nyugodtabb fiziológiai reakciót mutatnak a stresszhelyzetekre. Ennek oka, hogy a tea L-theanint tartalmaz, egy erős aminosavat, amelyről köztudott, hogy csökkenti a fizikai és a mentális stresszt. Ezzel szemben vannak olyan emberek, akik azt állítják, hogy kávéfogyasztás után átmenetileg idegesnek és szorongónak érzik magukat.
 • Míg a kávé dehidratál, addig a tea folyadékkal tölti fel a szervezetet. A cukrozatlan gyümölcsteák vagy a tealevél gyengéd forrázata még a forró nyári napokon is ajánlottak a folyadékpótlásra.
 • A zöld tea rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az olyan neurológiai betegségek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór alacsonyabb kockázatával. Ez elsősorban a magasabb antioxidáns tartalomnak köszönhető, beleértve a polifenolokat, flavonoidokat és katekineket.

Filteres vagy szálas tea?

Bármelyik teafajtát is választja, az első megfontolások a „formára“ irányulnak. A filteres tea vagy a szálas tea jobb? Mindkét kategóriában találunk minőségi prémium képviselőket, de ugyanígy találunk olyan teákat is, amelyek beárnyékolják hírnevüket.

Szálas teák

Egy igazi teázó szinte kizárólag csak tégelyeket és zacskókat tart otthon szálas teával, egy szűrőt a szűréshez és egy speciális, nagy pontosságú mérleget. A szálas teák főként teaboltokban, szaküzletekben vagy az ilyen teák csomagolásában jártas online kiskereskedőknél kaphatók. Beleláthat a szálas teába – így ellenőrizheti az egyes darabok méretét vagy a nem kívánt törmelék mennyiségét. Nem kell egy nagy csomagolást vásárolnia az ismerkedéshez. Kipróbálhat néhány adagot, és meglátja, hogy a tea megfelel-e Önnek.

A legtöbb esetben nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot színezékek vagy ízfokozók formájában. Ha jó minőségű szálas teát választ, akkor egy adagot többször is leönthet. Választáskor mindenekelőtt a származási országra és a frissességre figyeljen. Ha a szálas tea öreg, a gondos elkészítés ellenére sem lesz olyan jó az íze.

Bár a szálas teák jobb választásnak számítanak, de vannak kisebb hátrányok is, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek elsősorban a magasabb tárolási követelmények (légmentesen záródó tégelyek), a munkaigényesebb, segédeszközöket igénylő (házon kívül bonyolult) elkészítés, a kevésbé fermentált teák rövidebb eltarthatósága és a magasabb ár.

Filteres teák

A szövet- vagy papírzacskóba csomagolt, előre kiporciózott teákat nem kell bemutatni. Általánosan elérhető termékcsalád – élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, sőt egyes drogériákban is. A teafilterben lévő tea minősége szorosan összefügg az árral és a gyártóval. Az ilyen módon csomagolt teák között találunk rossz minőségű, teatörmelékből, kiegészítő színezékekből és aromákból készült teákat. Egyszerűen semmi, ami az íz élmény mellett szólna.

Szerencsére a filteres teák között is vannak már minőségi képviselők, amelyeknek köszönhetően elég gyorsan, hosszas előkészületek nélkül, gyakorlatilag bárhol, ahol lehetőségünk van vizet melegíteni, élvezhetjük a jó teát. A tárolási követelmények nem magasak. Csak tegye a teásdobozt száraz helyre – a konyhaszekrénybe vagy egy polcra.

A szálas teákkal ellentétben a filterben lévő mennyiség csak egyszeri leöntésre alkalmas.

Filteres teák

Igazi teák – a legnépszerűbb fajták

Valószínűleg ez a rész lesz a legérdekesebb. Az igazi teák – azaz a kínai teacserje leveleiből készült teák – teljes mértékben megmutatják ennek az értékes növénynek a természetes erejét. A betakarítás és az elkészítés módja előre meghatározza a tea ízét.

Fehér tea

A fehér tea nevét a teanövény még ki nem nyílt fiatal leveleinek ezüstösen fehér szőrzetéről kapta. Ez a finom, ízletes, világossárga tea a legkíméletesebb egylépcsős eljárással készül, ahol a fiatal leveleket egyszerűen a napon és a levegőn szárítják.

Zöld tea

A zöld tea minden idők egyik legkeresettebb és legkelendőbb teája. Még a tudósok is nagy figyelmet szentelnek neki, akik észrevették az egészségre gyakorolt pozitív hatásait – elsősorban magas antioxidáns-tartalmának és az anyagcsere gyorsításának köszönhetően.

A zöld tealevelek nem mennek át oxidációs folyamaton, hasonlóan a fehér teához. A többlépcsős előállítási folyamat magában foglalja a betakarítást, a nedvességtartalom csökkentése érdekében történő szárítást, valamint a levelek serpenyőben történő égetését vagy magas hőmérsékleten történő gőzölését. Ez lehetővé teszi, hogy a kapott tea megőrizze világoszöld színét. A legnépszerűbb zöld teák a Matcha (porított), a Sencha és a Genmaicha.

Oolong tea

Az oolong tea erősebb ízvilágú, mint a fehér és a zöld tea, de még mindig gyengébb, mint a fekete tea. Az előállítás nehezebb – az oolong teát több órán vagy napon keresztül dolgozzák fel. A leveleket többször sodorják és összezúzzák. A szünetek alatt kissé oxidálódnak, de az erjedési folyamat idő előtt leáll. A tea borostyánszínű, és szokatlanul virágos-gyümölcsös íze van, kesernyés mellékízzel.

Fekete tea

A nyugati világban fekete tea, a keleti világban vörös tea. Ahogy a neve is mutatja, ez egy vörös vagy sötét borostyánbarna színű ital, amely a mi régiónkban is nagyon népszerű. Előállítása hosszabb – a fonnyasztás, sodrás, oxidáció és szárítás folyamatán megy keresztül, ami az egyik legtartósabb teává teszi. A drágább fekete teák édeskés, karamellás-gyümölcsös ízt kínálnak, míg az olcsó fekete teákat földesebb, kesernyésebb jegyek jellemzik.

Pu-Erh tea

Ez a tea Kínából származik, és előállításának hosszú hagyománya van. A tealeveleket pogácsaszerű lepényekké préselik, és először félárnyékban és napon szárítják, hogy vöröses színt kapjanak. A tea teljes fermentációs folyamaton megy keresztül. Kifejezetten erős aromájú és földes-fás ízű.

Ízesített igazi teák

Az igazi teák ízesíthetők is, különösen olyan virágokkal, mint a jázmin és a rózsa, a marokkói menta, a vanília és a fahéj. A citrusfélékkel való kombinációk (például a bergamott az ikonikus Earl Grey-ben) szintén különösen ízletes benyomást keltenek.

Azonban ebben az esetben is fordítson figyelmet az összetevőkre. Ha az ízesítés csak kiegészítő ízesítők és aromák révén történik (a tényleges összetevők helyett), akkor az így kapott tea nem biztos, hogy olyan egészséges lesz, mint amilyennek elsőre tűnik. Ebben az esetben jobb, ha jó minőségű, tiszta teához nyúl.

igazi teák

Hamis teák

Vagy főzetek is, de ez a név meglehetősen unszimpatikus. Tehát továbbra is „tea“ néven hivatkozzunk rá. Ezek olyan teák, amelyeket általában tealevelek felhasználása nélkül készítenek.

Például a gyógynövények szárított részei (levelek, szárak, virágok és gyökerek) képezik az alapot. Ez esetben gyógyteákról beszélünk, amelyek természetesen koffeinmentesek. A gyógyteák egy- vagy több összetevőből állhatnak. Azonban maguk a gyógynövények hatása miatt népszerűek. Bár nem okoznak éberséget, érdekes változatosságot jelenthetnek az ivási rendszerben, és enyhíthetik az enyhe egészségügyi problémákat (emésztés, immunitás, álmatlanság, idegesség, menopauza, fogyás).

 • Mely gyógynövények a legnépszerűbbek? Menta, párlófű, hársfavirág, zsálya, kakukkfű, citromfű, kamilla, csalán, …

A gyógyteák mellett léteznek gyümölcsteák is. A keverék legalább 50%-a gyümölcs, a többi tealevél. Választáskor különösen a tényleges gyümölcstartalomra figyeljen. Ebbe a kategóriába tartoznak az olcsó teák, amelyeket túlszíneznek és mesterségesen ízesítenek. Ha szeretné élvezni a gyümölcsök finom ízét, készítsen házilag sült teát, ahol biztos lehet a felhasznált alapanyagok összetételében és minőségében.

 • Mely gyümölcsök a legfinomabbak a teákban? Citrom, narancs, eper, málna, vörös áfonya, feketeáfonya, alma, cseresznye, …

Teák ára

A jó hír az, hogy nagy beruházás nélkül is élvezheti a minőségi teát. Nem kell drága gép az elkészítéséhez. Figyeljen a származási országra, a tea frissességére / a betakarítás dátumára, az egyes darabok méretére / vastagságára. Ne hagyja magát elcsábítani a vonzó színes csomagolással, az erős reklámkampánnyal és a gyanúsan alacsony akciós árral.

Teák 1750 forintig

Az általánosan kapható gyümölcs- és gyógyteák többsége jóval 1750 forint alatti áron kapható. Az igazi tea képviselőit is megtalálja itt, de figyeljen a feldolgozás minőségére és a származási országra. A tea összetétele ne tartalmazzon mesterséges színezékeket és aromákat. A leggyakoribbak a filteres teák, 15-20 darab 1 csomagban.

Teák 1750 és 3500 forint között

A jelenleg legkelendőbb teák – zöld teák, matcha teák, fehér teák, fekete teák, valamint az erősebb gyógyteák és az egy márka többféle teáját tartalmazó nagyobb szettek (kisebb kazetták vagy kombinált csomagok) által képviselt kategória. A szálas teák esetében lehetőség van arra, hogy kisebb kiszerelést vásároljon kóstolásra. Az egyik döntő szempont lehet az eladó jó hírneve, a fenntartható termesztés és az ökológiai csomagolás.

Teák 3500 forinttól

Ha teljesen elmerül a teakészítésben, és szeretné megkóstolni a világ „sokszínűségét“, akkor előbb-utóbb eljut a prémium szálas teákhoz a világ tekintélyes márkáitól. A választék még az igényeseknek is tetszeni fog. Az igazi teák mellett az ajándékdobozok és a kiváló minőségű gyógyteák is nagyon népszerűek.

A legjobb tea márkák

 • Oxalis – A cseh cég minőségi teái és kávéi kivételes ízvilággal kápráztatnak el. Friss termésből származó, precízen előállított egy- és több összetevőjű teák. A szortiment mindent tartalmaz, ami a tea elkészítéséhez szükséges.
 • Sonnentor – Az osztrák Sonnentor márka büszke a minőségre és a felelősségteljes hozzáállásra. Széles választékában számos filteres és szálas teát talál bio minőségben és eredeti kombinációkban.
 • Ahmad Tea London – Az ikonikus londoni teák szinonimája. Az Egyesült Királyságban működő családi vállalkozás, amely teái a legjobb minősítésű teák közé tartoznak. Kiváló minőségű alapanyagok, kíméletes feldolgozás és gondos ellenőrzés a gyártási folyamat során.
 • Kusmi Tea – A Kusmi Tea francia gyártója első pillantásra lenyűgöz a fényűzően kidolgozott csomagolásával (a díszített fémdobozok a védjegye). Kiváló vélemények, népszerűség és széles választék, több mint 80 féle teából választhat.
 • Dilmah – A valódi ceyloni teákat kézzel szedik. A feldolgozás és a csomagolás közvetlenül Srí Lanka szigetén történik. Kiváló minőségű és autentikus teák.
 • Tarlton – Ceyloni gyártó kiváló minőségű fekete és zöld teákat készít. Finom természetes aromák és gyönyörű ajándékcsomagolás. Tipikus képviselői a virágmintákkal díszített fém teáskannák.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.CHINA WHITE HAIR - zöld tea
✅ A köddel borított hegységekből hoztuk ezt a pompás ízű és csodás illatú teát. A hosszú zöld tealeveleket öntse le forró vízzel - kinyílnak és kiadnak mindent magukból, amit a természet ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Édeskés, Gyengéd
5 out of 5 stars (5 / 5)12180 Ft
250 g
Alacsony ár
2.DARJEELING SFTGFOPI TEESTA
VALLEY FIRST FLUSH

✅ Az örökké havas Himalája alatt, ott ahol a színes ima zászlók keretezik a falvakat és a család a minden... Ott nő a különlegesen törékeny és hihetetlenül lágy tea. Így ...
✅ Származási hely: India
✅ Íz: Édeskés, Mézes
5 out of 5 stars (5 / 5)34000 Ft
250 g
Alacsony ár
3.ROYAL EARL GREY - fekete tea
✅ Az örökké havas Himalája alatt, ott ahol a színes ima zászlók keretezik a falvakat és a család a minden... Ott nő a különlegesen törékeny és hihetetlenül lágy tea. Így ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Bergamot, Édes
5 out of 5 stars (5 / 5)6066 Ft
250 g
Alacsony ár
4.JAPAN SHINCHA MAKIZONO BIO - zöld tea
✅ A ködbe borított legenda, amely hordozza a tavasz energiáját és az ízét, amely arra készteti Önt, hogy évről évre türelmetlenül várja az első levelek betakarítását. De vigyázat! ...
✅ Származási hely: Japán
✅ Íz: Umami, Delikátní
5 out of 5 stars (5 / 5)78197 Ft
250 g
Alacsony ár
5.SÁRKÁNY TEÁJA - keverék
✅ Ennyi finomság egy teában! A Sárkány finomsága egy borongós délutánon született. Szükségünk volt egy kis energiafeltöltődésre, forró ölelésre és sarokba szorítani ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Kökény, Ribizli
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7230 Ft
250 g
Alacsony ár
6.GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN - zöld tea
✅ Erős íz könnyed füstös érintéssel várja a kíváncsi kóstolókat. Az egészen új Gunpowder a kínálatunkban valószínűleg be sem melegszik. Ugyanis, akik reggel nehezen ébrednek ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Erős, Füstös
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4869 Ft
250 g
Alacsony ár
7.SHAPE TEA (FOGYÓKÚRÁS TEA) - keverék
✅ Szálas tea a Must have! -kategóriából. Aki karcsú vonalat keres, segít az álma teljesítésében. Köszönhetően Pu Erh és Maté tartalmának, a minden gyilkosainak ...
✅ Származási hely: Kína
✅ Íz: Grépfrút
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6443 Ft
250 g
Alacsony ár