Más

A legjobb járókeretek idősek számára (recenziók és teszt) 2024

legjobb járókeretek idősek számára
Ha Önnek vagy hozzátartozójának támogatásra van szüksége járás közben, ne késlekedjen, és válasszon megfelelő járássegítő segédeszközt. A népszerű megoldások közé tartoznak az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak készült járókeretek. Ezek támogatást nyújtanak járás közben, csökkentik az elesés kockázatát, és segítik az önálló mozgást. Milyen tulajdonságokkal és kialakítással rendelkeznek a legjobb járókeretek az idősek számára? Statikus, lépegető vagy kerekes járókeretet válasszon?

Az időseknek szánt járókeret olyan segédeszköz, amelyet járással és egyensúllyal kapcsolatos egészségügyi problémák esetén használnak, ezért fontos gondosan és alaposan kiválasztani. Jó tudni minél többet az időseknek szánt járókeretek közötti különbségekről, paramétereikről, felszereltségükről és a testreszabási lehetőségeikről. Itt nemcsak a járókeretek alaptípusait találja meg, hanem a magasan értékelt modellek rangsorát is. Ha biztos akar lenni abban, hogy egy bevált és megbízható terméket választ, összpontosítsa figyelmét az időseknek szánt járókeretek elérhető tesztjeire és recenzióira. Például az UniZdrav, Homelife, DMA márkáktól származó modellek sok elégedett felhasználóval rendelkeznek.

A legjobb járókeretek idősek számára (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.CARBON Könnyű szerkezetű rollátor
+ ergonomikusan kialakított fogantyúk
+ kényelmes ülés háttámlával
+ 4 karbantartást nem igénylő kerék
⭐ 100 %49500 Ft Alacsony ár
2.Csuklós összecsukható járókeret UNIZDRAV
+ állítható magasságú
+ kis súly
+ nagyon stabil keret
⭐ 100 %21000 Ft Alacsony ár
3.Kerekes járókeret
+ a fogantyú magassága állítható
+ stabil konstrukció
+ könnyen összeszerelhető
⭐ 98 %24500 Ft Alacsony ár
4.Rollátor UNIZDRAV
+ anatómiai fogantyúk kellemes anyagból
+ karbantartást nem igénylő kerekek
+ tágas tárolóhely
⭐ 96 %42000 Ft Alacsony ár
5.Kerekes járókeret hónalj támasztóval
+ állítható magasságú keret
+ 4 kerék fékekkel
+ infúziós állvány tartó
⭐ 96 %66000 Ft Alacsony ár
6.Kerekes járókeret UNIZDRAV
+ egyszerű, de tartós konstrukció
+ 2 kis kerék
+ állítható magasságú
⭐ 94 %23000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon járókeretet az idősek számára

Az idő múlásával az idősebb emberek esetében megjelennek az egészségügyi problémák és a mozgáskorlátozottság. Számukra egyre nehezebb fenntartani a stabilitást és az egyensúlyt. Éppen ezért felmerül a megfelelő járókeret beszerzésének gondolata, amely biztonságot nyújt a felálláshoz, a kis lépések megtételéhez, a házimunkák elvégzéséhez, a rövid sétákhoz, de akár a bevásárlásokhoz is. Hogyan válasszunk járókeretet egy idős ember számára, és mire fordítsuk a legtöbb figyelmet?

Alapvető kérdések, amelyeket meg kell fontolni:

  • Járókeretet keres rövid távú használatra (például egy sérülés után), vagy olyat, amit hosszú távon használhat?
  • A járókeretet beltérben vagy kültéren fogja használni?
  • Milyen mértékű támaszt nyújtson a járókeret? Vannak-e speciális igényei az idősnek?
  • Lassú járásra, időszakos vásárlásokra fog szolgálni? Kínáljon-e helyet ülésre?
  • Képes az idős személy az adott járókeret típust irányítani és vele manőverezni?

Mi is az a járókeret időseknek?

Az idősek vagy a mozgáskorlátozott embereknek szánt járókeretek egészségügyi segédeszközök, amelyek célja a támasz és stabilitás nyújtása. Főként járás, állás és felkelés segítésére szolgálnak. Ezek stabil acél vagy alumínium konstrukciók, amelyeket a mozgás biztonságát szem előtt tartva terveztek. A konstrukció típusától és kivitelétől függően rendelkeznek csúszásgátló talpakkal/kerekekkel és fékekkel, kényelmes párnázott fogantyúkkal és összecsukható mechanizmussal.

Ezen felül bónuszként jelenhet meg bevásárlókosár, ülőhely, hónaljtámasz vagy infúziós tartó.

Járást segítő eszközök és használatuk

Mielőtt kiválasztaná az időseknek szánt járókeretet, fontos, hogy megismerje azokat a lehetőségeket, amelyeket a járást segítő eszköz kategória kínál. Mindig vegye figyelembe az eszköz általános kialakítását a jövőbeli felhasználó igényei szerint. Ami az egyik idős ember számára megfelel, az egy másiknak veszélyes vagy elégtelen lehet. Fontolja meg az egészségügyi korlátozottságokat és nehézségeket, a mobilitás mértékét, valamint az igényt a fejlődésre és arra, hogy ne maradjon rezignáltan egy helyben.

Bot

A támaszbot vagy járóbot a legegyszerűbb és viszonylag gyakran használt segédeszköz. Fontos a bot lábának csúszásmentes kezelése, a kényelmes fogantyú és az ideális magasság. Ez a megoldás alkalmas az aktívabb idősek számára, akiknek még nincsenek jelentősebb egyensúlyproblémáik járás közben.

Többlábú járóbot

A háromlábú és négylábú járóbot stabilabb alternatívái a klasszikus járóbotnak. Az alapon 3 vagy 4 láb található csúszásmentes bevonattal. A többlábú járóbottal való mozgás biztonságosabb, járóbot nem csúszik meg. Azonban továbbra is inkább alkalmas azoknak az időseknek, akiket nem veszélyeztet túlságosan az elesés.

Mankók

A mankók, mint egy pár speciálisan átalakított járóbot, amelyek az alkaroknál támasztékkal rendelkeznek, nagyon könnyűek, de elég strapabírók. Például az egyik végtag sérülése esetén a mozgáshoz használhatók, mivel kétoldali támaszt biztosítanak.

Statikus járókeret időseknek

Az időseknek szánt statikus járókeret egyszerű, stabil konstrukció 4 lábon. A lábak gumivégekkel vannak ellátva. Az idősek a járókeretet szükség szerint előre vagy oldalra mozgathatják/emelhetik. Az idősek támaszkodhatnak rá felálláskor, és lassú járás közben is támaszt nyújt nekik. Jó választás rehabilitációhoz, azoknak, akik korlátozott motorikus képességekkel rendelkeznek, és egyensúlyproblémáik vannak. Legjobban síkfelületen kezelhető. Egyenetlen felületen (például terepen) a 4 lábú járókeret stabilitása veszélyeztetett lehet.

Lépégető járókeret időseknek

A lépegető járókeret ideális választás egy kicsit aktívabb idős emberek számára, akiket a statikus járókeret jelentősen lelassítana járás közben. Kinézetre nagyon hasonló konstrukció, de egy alapvető különbséggel. A lépegető járókeretet nem kell felemelni a lépések megtételénél. Úgy van kialakítva, hogy a csuklónak köszönhetően minden oldala külön mozog a felhasználóval. A hangsúlyt a tartós konstrukcióra és a zajmentes, csúszásmentes lábvégek kivitelezésére helyezik.

Kerekes járókeret időseknek

Továbblépve a kategóriába, ahol 2, 3 vagy 4 kerekű járókereteket talál idősek számára. Ezeket néha rollátoroknak is nevezik. A kerekek számával arányosan nő a konstrukció mérete és a kültéri használat potenciálja.

A kétkerekű járókeretnek az első két lábán kerekek vannak, a hátsó lábak merevek és csúszásgátló talppal rendelkeznek. A három és négykerekű járókeretek már érdekes választásnak számítanak az idősek számára, akik szeretnének egyedül sétálni vagy bevásárolni. Továbbra is biztosítanak támaszt, de feltételezhető, hogy az idős személynek jó manőverező képességei vannak, képes lesz az extra elemeket használni, szeretne a szabadban mozogni, és nem zavarja egy nagyobb járássegítő eszköz társasága. Elengedhetetlen a fékek jelenléte – parkolófékek és a járókeret mozgásának fokozatos lassítására szolgáló fékek a fogantyúkban.

Járókeret időseknek üléssel

Ez egy négy robosztus kerékkel rendelkező járókeret, amelynek része egy ülés. Általában nagyobb terhelhetőséggel rendelkezik. Ha az idős személy elfárad a járás közben, leülhet az ülésre pihenni, vagy egy hozzátartozója kényelmesen hazatolhatja.

sétáló időseknek

Az idősek számára készült járókeretek alapvető paraméterei

A választással való elégedettség megköveteli a fontos paraméterek és felszereltség lehetőségeinek megismerését. Mit kell figyelembe venni a termékleírásban?

Anyag

Az időseknek szánt járókeretekhez alumínium, acél vagy könnyített dural konstrukciókat használnak. A fém elemeknek ellenállónak kell lenniük a nedvességgel szemben (korrózióálló bevonat). A konstrukción nem lehetnek éles élek, amelyek sérülésveszélyt jelentenek. A járókeret anyaga meghatározza annak stabilitását, élettartamát és teljes teherbírását.

Súly és teherbírás

Az egyszerű statikus és lépegető járókeretek viszonylag könnyűek, így a térben való mozgatásuk nem jelent külön terhet – kb. 2-4 kg a súlyuk. A kerekes járókeretek robusztusabbak és nehezebbek. Átlagos súlyuk általában 6-9 kg.

Ha egy minőségi járókeretet választ idős ember számára, figyelje meg a teherbírását. Ez lehet körülbelül 110-200 kg tartományban. A megfelelő teherbírásra ügyeljen akkor is, ha négykerekű járókeretet vásárol üléssel (pihenéshez vagy vészhelyzeti szállítóeszközként).

Összecsukható konstrukció/szerkezet

Az összecsukható konstrukció/szerkezet az egyszerű és a négykerekű járókeretek jellemző tulajdonsága. A helytakarékosság például autóval történő orvoshoz szállítás során előnyös lehet. Az autó csomagtartójában az összecsukott járókeret nem foglal el sok helyet.

Magasságállítás

Ahhoz, hogy ezek a járássegítő eszközök megfeleljenek a céljuknak, alkalmazkodniuk kell a felhasználóhoz. Ez azt jelenti, hogy elvárható tőlük a magasság állíthatósága. A lábak vagy a fogantyúk magassága állítható. Az állítható magasság általában körülbelül 75–110 cm. A pontos tartomány a konkrét modelltől függ.

Fogantyú kialakítása

A költségkímélőbb járókeretek esetében a fogantyúk műanyagok vagy vékony habszivaccsal borítottak, és idővel összenyomódhatnak. A legjobb időseknek szánt járókeretek gyártói a komfort és biztonság irányába fejlesztik ezt a részt. Végül is – ezek az ergonomikus fogantyúk, amelyekkel az idős személy szinte folyamatosan kapcsolatban van a járókeret használata során.

Kerék és fék kialakítása

Ha kerekes járókeretet szeretne vásárolni, a kerekek átmérője és kialakítása az egyik kulcsfontosságú választási tényező. A kerekeknek elég ellenállóknak kell lenniük, ideálisan karbantartásmentesek (nincs szükség felfújásra, nincs defekt kockázata), hogy ne mondjanak fel a legkevésbé alkalmas pillanatban.

A kerekes járókeretek kétféle fékkel vannak ellátva. A parkolófékek rögzítik a járókeretet a helyén. A fogantyúkon is vannak jelen fékek a mozgás közbeni fokozatos fékezés érdekében, hogy a járókeret ne guruljon lefelé a dombról, és csak annyira gyorsan menjen, amennyire a felhasználó kívánja.

Bevásárlókosár, ülés és egyéb praktikus felszerelés

A járókeretek részét képezik további praktikus és hasznos kiegészítők, például:

  • bevásárlókosár, ülés, tároló felület, felhajtható fellépő, járóbot-/mankótartó, infúziós tartó, hónaljtámasz, esernyőtartó, …

A kiegészítő felszereléseket különösen a felhasználó szempontjából kell megfontolni. Minden elem bizonyos plusz súlyt jelent, ezért vásárlás előtt konzultáljon és alaposan gondolja át az egyes konstrukciók előnyeit és hátrányait. Az idős személy, aki kompenzációs segédeszközökkel szeretne mozogni, rendelkezhet egy könnyebb járókerettel otthoni használatra, és egy mobilitási funkciókkal ellátott járókerettel a környékbeli sétákhoz. Néhány időseknek szánt járókeretek vénykötelesek, és az árának egy részét az egészségbiztosító fizeti.

Időseknek szánt járókeretek ára

Mennyit kell fizetnie egy minőségi, üléssel ellátott időseknek szánt járókeretért? Mi tükröződik az árában? A könnyebb tájékozódás érdekében a járókeretek és mozgást segítő eszközök változatos kínálatát a következő három árkategóriába soroltuk.

✅ Járókeretek időseknek 24500 forintig

Ebben az árkategóriában találhatók a statikus és lépegető járókeretek képviselői. Előnyük alacsony súlyuk és kiváló összecsukhatóságuk. Főként beltéri használatra alkalmazzák ezeket, támogatást nyújtanak rehabilitáció céljából is.

✅ Járókeretek időseknek 24500 és 52500 forint között

Ebben a kategóriában az aktuálisan legkelendőbb időseknek szánt járókeretek találhatók, olyan jól ismert márkáktól, akik tapasztalattal rendelkeznek minőségi egészségügyi segédeszközök fejlesztésében. Itt az időseknek szánt járókeretek szélesebb választékát találja – két, három és négykerekű modellek, üléssel és gazdag felszereltséggel. Az ár/minőség arány megfelel az árnak. Kültéri használatra is alkalmasak.

✅ Járókeretek időseknek 52500 forinttól

Ha ellenállóbb kivitelre, magas teherbírásra és több hasznos elemre vágyik, nézze meg az 52500 forintnál magasabb áron kapható modelleket. Ezek robosztusabb járókeretek, melyek tartalmazhatnak ülést, tároló felületet, felhajtható fellépőt, különböző tartókat és megbízható fékrendszerrel rendelkeznek.

A legjobb időseknek szánt járókeret márkák

A következő rövid listában olyan márkákat talál, amelyek több megbízhatóan kialakított időseknek szánt járókerttel rendelkeznek. Jól értékesítik ezeket és pozitív értékeléseket kaptak.

  • UniZdrav – Különböző konstrukciókkal és felszereltséggel rendelkező mozgássegítő rehabilitációs segédeszközök. Nagyon jó ár/minőség arány. Ismert és megbízható márka.
  • HomeLife – Népszerű lépegető járókeret idősek számára elérhető kedvező áron.
  • DMA – A DMA kompenzációs segédeszközei könnyű vázakkal és precíz kidolgozással vonzzák magukra a vásárlók figyelmét. Lépegető és kerekes modellek, stabilitás és plusz bónusz – tetszetős dizájn.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.CARBON Könnyű szerkezetű rollátor
+ ergonomikusan kialakított fogantyúk
+ kényelmes ülés háttámlával
+ 4 karbantartást nem igénylő kerék
⭐ 100 %49500 Ft Alacsony ár
2.Csuklós összecsukható járókeret UNIZDRAV
+ állítható magasságú
+ kis súly
+ nagyon stabil keret
⭐ 100 %21000 Ft Alacsony ár
3.Kerekes járókeret
+ a fogantyú magassága állítható
+ stabil konstrukció
+ könnyen összeszerelhető
⭐ 98 %24500 Ft Alacsony ár
4.Rollátor UNIZDRAV
+ anatómiai fogantyúk kellemes anyagból
+ karbantartást nem igénylő kerekek
+ tágas tárolóhely
⭐ 96 %42000 Ft Alacsony ár
5.Kerekes járókeret hónalj támasztóval
+ állítható magasságú keret
+ 4 kerék fékekkel
+ infúziós állvány tartó
⭐ 96 %66000 Ft Alacsony ár
6.Kerekes járókeret UNIZDRAV
+ egyszerű, de tartós konstrukció
+ 2 kis kerék
+ állítható magasságú
⭐ 94 %23000 Ft Alacsony ár