Más

A legjobb homlokzatfestékek (recenziók és teszt 2024)

homlokzatfestékekSzeretné háza esztétikai megjelenését új homlokzatfestéssel javítani? De hogyan válassza ki a legjobb homlokzatfestéket? Tekintse meg a következő választékot a piacon kapható neves márkák homlokzatfestékeiből. És mivel nem kis beruházásról van szó, érdemes minden szempontból átgondolni a megfelelő festék kiválasztását.

Egy ingatlan birtoklása azt jelenti, hogy időről időre figyelmet kell fordítani a karbantartására. A háztulajdonosok igazat adnak nekünk abban, hogy ezek a munkák látszólag soha nem érnek véget, és mindig van valami, amit meg kell javítani vagy legalábbis felújítani a házon és a ház körül. A házon lévő homlokzat színe egyértelművé teszi az ízlését a környezet számára. Ez egyben a vakolat utolsó rétegét is jelenti, ezért a színen kívül védő és támogató tulajdonságokkal is rendelkeznie kell. A minőségi homlokzatfesték olyan, amely összhangban van az alapfelülettel, és kellő mértékben ellenáll a külső hatásoknak. Ezért a piacon akril-, szilikon- és szilikát homlokzatfestékek kaphatók – mindegyik típus más-más előnyökkel és rendeltetéssel rendelkezik.

Tudta, hogy a homlokzatfesték élettartama egy szilárd felületen több mint két évtized is lehet? Igen, különösen akkor, ha sikerül a legjobb homlokzatfestéket választania a körülményekhez, amelyek között alkalmazni fogja. Útmutatónkból megismerhet néhány praktikus felosztást és jó tanácsot, hogy vásárlás előtt nagyobb önbizalma legyen. Ha a kínálat sokszínűsége megrémíti, ne habozzon, vegye igénybe homlokzatfestékek tesztjeit és recenzióit, ahol első kézből talál információkat. Biztosak vagyunk benne, hogy a kedvencek között olyan jól ismert márkák lesznek, mint a Primalex, a HET, a Helios, a JUB és az ESMAL.

A legjobb homlokzatfestékek (teszt 2024)

Hogyan válasszon homlokzatfestéket

Megváltoztatni vagy felújítani a ház festését – ez egy nagy dolog! Minden háztulajdonos azt szeretné, ha a homlokzatfesték kiváló kiadósságú, fedőképességű, egyenletes árnyalatú legyen, de emellett a lehető leghosszabb élettartamú. A döntés meghozatalakor számos tényezőt kell figyelembe vennie, és előrelátóan ki kell küszöbölnie a jövőbeni hiányosságokat a játékból.

 • Természetes vagy városi környezetben lévő ház homlokzatát fogja festeni?
 • Szigetelt a háza vagy nem?
 • A ház bármely része túlzottan ki van téve az időjárási körülményeknek, hajlamos a nedvesedésre és az algák vagy zuzmók elszaporodására?
 • Poros út mellett lakik?
 • Nyeregtető vagy lapos tető van a házán?

Kezd érdekesen hangzani, nem igaz? A következő sorokban bővebben beszélünk a különböző festéktípusok tulajdonságairól, arról, hogy milyen felületre tervezték ezeket, és hogyan kell figyelembe venni a homlokzatfesték színének kiválasztását a környezethez képest.

Homlokzatfesték vs. színes vakolat: Mi a különbség köztük?

Kezdjük egy olyan részlettel, amely nemcsak a háztulajdonosokat, hanem a szakembereket is összezavarhatja. Gyakori, hogy egy festékboltban azt mondják: „Új homlokzatot fogok csinálni, adjon tanácsot!“, de rögtön ezután hozzá kell tenni, hogy a felújítás részeként egy teljesen új homlokzati vakolatot tervez-e, vagy csak a meglévő vakolaton kíván homlokzatszínt változtatni.

Ha polisztirol vagy ásványgyapot szigetelést végez, akkor megfelelő homlokzati vakolatra lesz szüksége – a ház homlokzatának utolsó rétegeként, amely esztétikai és védő funkciót tölt be. Általában bizonyos textúrával és szemcsézettséggel rendelkezik, és az Ön választása alapján már színezett is lehet. Ebben az esetben nincs szüksége homlokzatfestékre.

Ha azonban megunta a házán a vakolat színét, ha elavult, vagy ha csúnya hibák vannak rajta, akkor homlokzatfestékhez nyúlhat. Ez egy külső vakolatra (és különböző más alapfelületekre) való külső festéktípus, amely ellenáll számos külső hatásnak, lehetővé teszi a vízpára áteresztést és fedést biztosít a kiválasztott színnel.

A legjobb homlokzatfestékek
A legjobb homlokzatfestékek

5 kritérium a megfelelő homlokzatfesték kiválasztásához

A szürkésfehér helyett élénk zöldet szeretne? És mi a helyzet a szomszédokkal? A ház esztétikáját és a megfelelő színpaletta kiválasztását természetesen befolyásolja a környezet jellege, a tető színe és típusa, az ablakkeretek színe, a szomszédos házak vagy a falakra eső napfény mennyisége. Ami egy grafikai terven jól néz ki, nem biztos, hogy a valóságban a legjobban néz ki – különösen, ha a házat és annak általános megjelenését nem tágabb perspektívából szemléljük. Mielőtt megvizsgálnánk az akril-, szilikon- és szilikátfestékek közötti különbségeket, tekintsük át a homlokzatfesték kiválasztását a lehető legátfogóbban.

📌 A ház környezete

Ha természetes környezetben, sok zöldövezet közelében él, valószínűleg a természetes anyagok és a természetes színek felé fog vonzódni. A homlokzathoz a fehér, krémszínű vagy bézs színek illenek a legjobban. Ezek szépen kiegészítik a fa, a tégla vagy a kőburkolat színét. A feltűnőbb színek (kék, piros, zöld) megengedhetők például az ablakszárnyakon vagy a kerti kerítéseken. Ha megunódnak, akkor a ház homlokzatánál olcsóbban átfestheti ezeket.

A modern építésű házak már más irányba mennek. Itt általában az univerzális fehér homlokzati szín dominál, de a szürke, a barna vagy a világoszöld és a sárgabarack árnyalatait is elviseli. „A kanárisárga ház után a második házban lakom!“ Ne feledje, hogy az új városrészekben egy ilyen merész szín gyakran az egész utca mérföldkövévé válik.

A történelmi városrészben van ingatlana? Történelmi épületnek minősül? Mielőtt homlokzat felújításba kezdene, tájékoztassa az illetékes műemlékvédelmi hivatalt a leendő átalakításokról. A homlokzat színének megváltoztatását előzetesen kérelmeznie kell. A történelmi övezet esztétikájának megőrzése érdekében érdemes számolni azzal, hogy csak kevés szín közül választhat. Hasonló bonyodalommal szembesülnek a fejlesztési körzetben lévő ingatlanok tulajdonosai is, ahol a jövőre nézve meghatározott színskálákat tartanak fenn.

Egy forgalmas, poros utca közelében lakik? Válasszon olyan homlokzatfestéket, amely kevésbé hajlamos a szennyeződések felszedésére, és ideális esetben mosható.

📌 Az ingatlan rendeltetése

A színpszichológia is szerepet játszik a homlokzat megfelelő színének kiválasztásában.

 • A szürke és a kék visszafogott, nem feltűnő árnyalatai a cégközpontok és irodaházak esetében használatosak.
 • Az iskolák és oktatási intézmények kreatívabbnak tűnnek, és úgy tervezték ezeket, hogy támogassák a tetterőt. A narancssárga és sárga homlokzatok ezért jellemzőek.
 • A szupermarketeken viszont gyakran piros színűek, aminek az a célja, hogy felhívja a figyelmet, és a lépteinket közvetlenül az üzletbe irányítsa.
 • A családi házak barátságosak és esztétikusak legyenek, de ha ki akar tűnni a többi közül, a szomszédoknak egy vadabb színkombinációhoz kell hozzászokniuk.

📌 A falakra eső fény mennyisége

Koncentráljon a ház azon falaira, amelyekre a legtöbbet süt a nap. Ha fehér homlokzatfestéket használ ezekre, vakítóak lesznek egy napsütéses napon – legalábbis az első néhány évben, amíg be nem porosodnak. Ezzel szemben – egy gazdag és merész szín a napsütötte falakon gyorsabban kifakul. A homlokzat sötét árnyalata még azt is okozhatja, hogy a ház nyáron túlmelegszik.

📌 Vakolatminőség és falhibák

Vannak olyan falak a házán, amelyek túlzott nedvességtől vagy talajvíz felszívódásától szenvednek? Tudja, hogy ha fák vagy sűrű zöld növényzet van a háza közelében, akkor penész, moha és alga telepedhet meg a homlokzaton, és a fal megzöldülhet? Gondosan azonosítsa a legkritikusabb területeket, mielőtt elkezdené az új homlokzatfesték felvitelét.

Ezeknek először kezelésre van szükségük, majd megfelelő bevonatot kell alkalmazni – például olyan homlokzatfestéket, amelyet a magasabb páratartalmú, moha- és penészképződésre hajlamos területekre terveztek.

📌 A tető jelenléte

A házon lévő ferde tető megtöri az erős széllökéseket, és a túlnyúlása részben megvédi a homlokzatot az esőzésektől. Ha lapos tetővel rendelkező háza van, akkor a kínálatban a legmagasabb tartósságú homlokzatfestékeket kell keresnie, hogy az új bevonat a zord időjárási körülményeknek és a heves esőzéseknek is ellenálljon.

Hogyan válasszon homlokzatfestéket

A homlokzatfestékek alaptípusai: Előnyeik, hátrányaik és rendeltetésük

Akril homlokzatfestékek

Az akril homlokzatfestékek kötőanyaga akril vizes diszperzió. A festék nagy tartósságot, keménységet biztosít, és népszerű a víztaszító képessége miatt. Különösen alkalmas kemény felületek és jól szigetelt épületek festésére. Leggyakrabban polisztirollal szigetelt új épületeken használják. Az akrilfesték nem alkalmas ásványgyapot szigetelésre.

Fő előnye a jobb megfizethetőség, ami meglehetősen népszerűvé teszi. Egyértelmű hátránya azonban a gyors szennyeződésre való nagyobb hajlam. Ezért az akrilfesték nem alkalmas forgalmas út melletti homlokzatra.

Szilikon homlokzatfestékek

A legjobb homlokzatfestéknek minősül a piacon. Számos tulajdonság és elégedett vélemény szól mellettük, még évekkel a felvitel után is.

Ez elsősorban a zord időjárási körülményekkel és a kültéri nedvességgel szembeni nagyfokú ellenálló képességnek köszönhető. A víz nagyon gyorsan lefolyik a szilikon homlokzatfestékről. A homlokzatfesték hosszú élettartamú, anélkül, hogy a megjelenése megváltozna, ellenáll a repedéseknek és a szennyeződésnek/foltosodásnak. Számos alapfelületen jól tapad – függetlenül a szigetelési rendszertől, mivel a szilikon homlokzatfestékek jellemzően páraáteresztőek. Megtapad a vakolatkeverékeken, betonon és téglákon. Hátránya a más típusú homlokzatfestékekhez képest magasabb ár.

Szilikát homlokzatfestékek

Ez a fajta homlokzatfesték lehetővé teszi, hogy a falak lélegezzenek, és nem korlátozza eredeti áteresztőképességüket. A szilikát homlokzatfestékeket gyakran használják a problémás nedvességgel küzdő régebbi épületeknél. Előnyei közé tartozik a kiváló tapadás, a szennyeződésekkel szembeni ellenálló képesség és a viszonylag hosszú élettartam.

Összetételük része vízüveg, amelynek felhordás/alkalmazás során reagálnia kell a vakolatban lévő kovahomokkal (ezért nem alkalmasak gipszvakolatokra). A felhordást ezért a lehető legkörültekintőbben kell végezni, mivel a vízüveg megmarhatja az ablakkereteket. A szilikátfestékek ára magasabb, mint az akrilfestékeké, de alacsonyabb, mint a szilikon festékeké.

Használjon többet, mint egy egyszerű mintakönyvet, hogy olyan homlokzati színt kapjon, ami tetszik!

„Ez a szín teljesen másképp néz ki a házon, mint ahogyan szerettük volna.“ A homlokzatfesték gyakran többé-kevésbé másképp néz ki egy nagy felületen, és ez gyakrabban előfordul, mint gondolná.

A vakolat struktúrája és a környezet világossága nagyban befolyásolja az összképet. A sima vakolaton a színek élénkebben és ragyogóbban jelennek meg. A strukturált vakolaton ugyanaz a szín tompa és ezért kevésbé ragyogó lehet. Ha színes homlokzatot szeretne, nem elegendő olyan mintakönyvből választani, ahol a színminták csak finom textúrájú kartondarabokon vannak. Mesterséges megvilágítás mellett is nagy torzulások keletkeznek. Hogyan segíthet magán?

Egyes gyártók a konkrét árnyalatokból kis mennyiséget kínálnak eladásra. Egy ilyen kis előzetes befektetés megéri. A homlokzatfesték mintát például egy polisztirol táblára keni, és nappali fényben a meglévő homlokzathoz teszi. Bár a festék nem lesz a pontos struktúrán, mégis jobb képet kap a valós eredményről. Vagy – ha elszánt a változtatásra – kijelöl egy sávot a ház hátsó falán, amelyre a kiválasztott festékmintákat felhordhatja. Egy másik lehetőség, hogy egy tanácsadó céggel készíttet egy homlokzati színtervet.

homlokzatfestékek

 

Homlokzatfestékek ára – m2-enként, kis vs. nagy kiszerelések

Házfelújításkor mindenki az elvárt minőséget szeretné megkapni a pénzéért. A piacon vannak kiváló tulajdonságokkal rendelkező prémium festékek, de az áruk gyorsan áthúzhatja a tervezett költségvetést.

Ideális az optimális ár/minőség arány megtalálása, például a szomszédság vagy a barátok tapasztalataira támaszkodva. Ha a szomszédja homlokzatfestéke 5 év után is remekül néz ki, akkor jó eséllyel az a márka és típus az Ön számára is jó választás lesz (elvégre Ön is ugyanolyan körülmények között van).

Érdekli a festék négyzetméterenkénti kiadóssága. Ez a szám hozzávetőleges, mivel függ a nedvszívó képességtől és a felület állapotától, de ad némi támpontot. Fontos információ a fedettség intenzitása. Általában két réteg festéket vesznek számításba, de ez nem feltétlenül szükséges az alapos felhordás esetén. A fogyasztás kétrétegű bevonat esetén körülbelül 200-400 ml négyzetméterenként.

Hajlamosak vagyunk három árkategóriára osztani a szortimentet, de ez a homlokzatfestékek esetében nem egészen pontos. A legkisebb kiszerelések nagyon olcsónak tűnnek a nagy gazdaságos kiszerelésekhez képest, holott valójában a nagy vödrök a költséghatékonyabbak – és ez független attól, hogy akril vagy szilikon homlokzatfestékről van szó. Hogy legalább egy alapvető áttekintést adjunk, elkészítettük az alábbi rövid összehasonlítást.

 • Akril homlokzatfestékek >>>> kb. 2100 – 3150 Ft 1 liter festék
 • Szilikát homlokzatfestékek >>> kb. 2100 – 3850 Ft 1 liter festék
 • Szilikon homlokzatfestékek >>> kb. 2100 – 4900 Ft 1 liter festék

Ezek a különböző összetételű, különböző kiadóssággal rendelkező legkisebb kiszerelések árai. A jó hír az, hogy a nagyobb kiszerelésű homlokzatfestékeknél kedvezőbb literenkénti, illetve kilogrammonkénti árra számíthat.

A legjobb homlokzatfesték márkák

 1. Primalex – Ennek a hagyományos gyártónak népszerű akril és szilikon homlokzatfestékei vannak, amelyek kiváló fedőképességgel rendelkeznek (különösen a Primalex Malvena festék). A fehér színt a magas fehérség jellemzi. A szilikon festék emellett öntisztító és erősen víztaszító.
 2. HET – Ha jó tapasztalatai vannak a HET márkájú festékekkel, akkor nem fog csalódni a Mikral homlokzatfesték választásában – akril és szilikon egyaránt. Fedőképesség és páraáteresztő képesség.
 3. Helios – Akril, szilikon és sziloxán homlokzatfestékek további speciális tulajdonságokkal a lehető legjobb eredmény és hosszú élettartam érdekében.
 4. JUB – Akril és szilikon homlokzatfestékek széles választéka. Fehér szín, természetes árnyalatok és az intenzív árnyalatok stabilitásának megőrzése. A homlokzat idő előtti öregedésével szembeni ellenállás.
 5. ESMAL– Népszerű akril- és szilikon festék magas fehérséggel. Időjárásálló.
 6. Slovlak – A Slovlak Finit homlokzatfesték a hőszigetelő rendszerek végső felületkezelésére szolgál. Fehér, bézs, okkersárga, világossárga és pasztell barna színben kapható.
 7. Dulux – Szuperprémium szilikongyanta alapú külső homlokzatfesték. A szakemberek által kedvelt. Színezhető festék.