Konyhai felszerelés

A legjobb konyhai mérlegek (recenziók és teszt) 2024

legjobb konyhai mérlegek
A konyhai mérleg elengedhetetlen része egy olyan konyhának, ahol rendszeresen főz, süt vagy egészségesen étkezik. Ha az Öné már túl van a legjobb korszakán/évein, vagy éppen új berendezésekkel látja el a konyháját, ne hagyja ki tippjeinket a legjobb konyhai mérlegekre, amelyek képesek lenyűgözni a kategóriájukban, és amelyeket a jelenlegi tulajdonosok is pozitívan értékelnek.

Mit szeretne egy minőségi konyhai mérlegtől? Mindenekelőtt pontosságot és tartósságot. Ha gyakran főz, és időről időre új recepteket próbál ki, akkor a bögrés módszerrel nem fog menni, meg csakúgy „szemre“ sem. Por állagú és folyékony összetevőket is mérhet, ami azt jelenti, hogy a konyhai mérlegnek ellen kell állnia az esetleges eltömődésnek. Bár ez egy olyan felszerelés, amelyet el lehet tenni a fiókba, de ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolt a kinézete és piszkosak a gombjai. Sok konyhai mérleg magas színvonalon rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, így nemcsak megbízhatóan használható, hanem hosszú élettartamot is kilátásba helyez.

Több száz különböző konyhai mérleg van a piacon. Bár szerepük ugyanaz, alakjuk, méretük, anyaguk, dizájnjuk, kiegészítő funkcióik különböznek. Hogyan válassza ki a konyhai mérleget, amely a legmegfelelőbb lesz Önnek? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. Végigvezeti Önt a különböző lehetőségeken, hogy a lehető legegyszerűbbé tegye a döntéshozatali folyamatot. Átnéztük a konyhai mérlegek tesztjeit és recenzióit, és találtunk néhány kedvencet, amelyeket a következő rangsorban röviden bemutatunk.

A legjobb konyhai mérlegek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Kitchen Craft Living Nostalgia
Terhelhetőség: 4 kg
Típus: Mechanikus konyhai mérlegek
5 out of 5 stars (5 / 5)19500 Ft Alacsony ár
2.Aquamarine Metallic Line - BerlingerHaus
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)9000 Ft Alacsony ár
3.Tescoma ACCURA
Terhelhetőség: 0,5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)10200 Ft Alacsony ár
4.Sencor SKS 4001WH
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár
5.Joseph Joseph Switch
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)36000 Ft Alacsony ár
6.Tefal BC5004V2 Optiss
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7900 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon konyhai mérleget

Mire kell figyelni a konyhai mérleg kiválasztásakor? Először is a használat intenzitása, tehát az, hogy milyen gyakran fogja használni a konyhai mérleget. Ha rendszeresen, akkor válasszon tartósabb anyagból készült és nagyobb pontosságú konyhai mérleget, hogy a használata hosszú távon is kényelmes és megbízható legyen. Ha csak néha süt, és eddig egész jól boldogult mérleg nélkül, akkor egy egyszerű konyhai mérleg is megteszi, és nem kell sokat költenie rá, de nem árt, ha van otthon egy a szekrényben. A következő lépésekben dönt a mechanikus és digitális mérleg között, a maximális mérési kapacitásról, a pontosságról és a dizájnról.

A konyhai mérlegek típusai

Mechanikus vagy digitális konyhai mérleg? Hagyományos vagy modern megoldás? Mindkét típus megtalálható a kiskereskedők kínálatában, bár a digitális konyhai mérlegek jelentős előnyt élveznek a képviselet terén.

Mechanikus konyhai mérlegek

A mechanikus konyhai mérlegeknek nincs szükségük energiaforrásra. Bármikor készen állnak a szolgálatra. Csak helyezze a nyersanyagot a tálcára / a tálba, és várja meg, hogy a mutató stabilizálódjon. Marginális szortiment a téglalap alakú mechanikus mérlegek, csúszósávval, amilyenekre talán még emlékszik a boltokból. Ha a minőségre esküszik, egy mechanikus mérleg hosszú évekig szolgálhatja Önt, nulla üzemeltetési költséggel. A retro dizájnú mechanikus mérlegek népszerűvé váltak, és esztétikailag is érdekes kiegészítői a konyhapultnak. Van azonban néhány gyenge pontjuk: általában nagyobbak, nehezebbek, és a mérési pontosságuk +/- 5 g és +/- 20 g között változik.

Digitális konyhai mérlegek

A digitális konyhai mérlegek az egyik legkelendőbbek, még akkor is, ha működésükhöz elemre van szükség. Nem csoda – fő vonzerejük a változatosság, a mérés gyorsasága, a pontosság és az extra könnyű használat. Különböző anyagokból készülnek, ami az árukat is befolyásolja. Széles árkategóriában kaphatók. A leggyakrabban 1-2 gramm pontossággal mérnek, a legjobbak már nagyon pontosan mérnek – mindössze 0,5 gramm, sőt 0,1 gramm eltéréssel! Előnyeik közé tartozik a mérlegelési funkció (a mérleg nullázása további összetevők hozzáadásakor), az automatikus kikapcsolás, a mérések memóriája, a tápértékek kiszámítása, a stopperóra (ébresztőóra), az intuitív vezérlés. Lehet, hogy nem minden digitális konyhai mérleg rendelkezik ilyen felszereléssel, de a lehetőségek széles skálájából kiválaszthatja az Önnek megfelelőt.

Konyhai mérlegek a konstrukció szerint

Már az első pillantásra a konyhai mérlegek között nagy a változatosság. Egyeseket tállal együtt árulnak, mások alig pár centiméter magasak, megint mások falra akaszthatók, vagy mélyebb kanál formájúak. Milyen kialakítású konyhai mérleg felel meg Önnek leginkább?

 • Konyhai mérlegek tállal – Ezt a konstrukciót a mechanikus és a digitális mérlegek között egyaránt megtalálja. A tál eltávolítható – használható a hozzávalók mérésére és később a további előkészítéshez. Kapacitása/térfogata átlagosan 1-3 liter. A legtöbb esetben a tálas mérlegek kerek vagy lekerekített alappal rendelkeznek.
 • Tál nélküli konyhai mérlegek (tányérmérlegek) – Jelenleg a legnépszerűbb konyhai mérlegek. Ezek alacsony tányér formájúak (anyaguk rozsdamentes acél, biztonsági üveg, fa, bambusz – és ezek kombinációi), melybe a kijelző és néhány vezérlőelem van beépítve. A hozzávalókat vagy úgy mérje le, hogy a tányérra önti, vagy a konyhai eszközök közül bármelyik edényt előveszi, és használhatja a TARA funkciót (a mérleg nullázódik, és egyszerűen és pontosan mérhet). Minimális helyigény, nagyon jó stabilitás.
 • Felfüggeszthető/felakasztható konyhai mérlegek – Ideális megoldás olyan konyhákba, ahol gyakrabban mérik le a hozzávalókat, és nem szeretne időt tölteni a mérleg szekrényből való kivételével. A mérlegnek van egy fix helye – a falra van akasztva. Két függőleges részből állnak, amelyek közül az egyik méréskor vízszintesen kifordul. Ennél a megoldásnál rendkívül fontos a falra vagy a magas konyhaszekrény oldalára történő jó minőségi felszerelés. Különösen olyan helyzetben, amikor az 5 kg maximális teherbírású mérleg a határértékig van terhelve.
 • Mérőkanál – Ezek méretben kisebb kanál alakú mérlegek, amelyek akár 500 g teherbírásúak, és figyelemre méltó pontossággal (0,1 g) mérnek. A nyersanyagok pontos mérésére szolgálnak. A bonyolultabb receptekkel dolgozó konyhaművészek, a sportolók, a speciális diétát tartók és a szenvedélyes kávéivók is értékelni fogják.

Konyhai mérlegek anyaga

Műanyag, rozsdamentes acél, üveg, fa. Ez a négy anyag a konyhai mérlegek gyártása során a leggyakrabban használt anyagok közé tartozik. Ezek közvetlenül befolyásolják a konyhai mérlegek árát, tartósságát és megjelenését.

A műanyag konyhai mérlegek között megtalálhatók a legolcsóbb modellek, de ugyanúgy a közép árkategóriában is a jól minősített mérlegek. A műanyag lehetővé teszi a különböző formák és színek használatát. A mérlegek része egy átlátszó vagy átlátszatlan műanyag tál. A mérlegek könnyebbek, ezért esetenként stabilitási problémákkal küzdhetnek.

Rozsdamentes acélból, biztonsági üvegből, fából és bambuszból készülnek egyszerű dizájnú, tányéros vagy felfüggeszthető típusú konyhai mérlegek. Elég erősek, és olyan kezeléssel vannak ellátva, hogy ellenálljanak a folyadékoknak és a karcolásoknak. A stabilitás érdekében csúszásgátló aljjal vagy tapadólábakkal kell ellátni ezeket. Tároláskor nem foglalnak sok helyet.

Konyhai mérleg teherbírása és mérési pontossága

3 kg, 5 kg, 10 kg vagy 15 kg teherbírású konyhai mérleget keres? A hétköznapi háztartások megelégszenek a legfeljebb 3-5 kg súlyú összetevőkkel terhelhető konyhai mérlegekkel. Ha nyáron különféle befőtteket, lekvárokat és dzsemeket készít, jól jön egy nagy kapacitású mérleg, amely könnyedén le tud mérni egy 15 kg-os adagot is egy lábasban. Érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen nagy kapacitású konyhai mérlegek valamivel nagyobb mérőfelülettel rendelkeznek. A maximális teherbírás mellett hasznos tudni, hogy mi az a legkisebb súly, amelyet a konyhai mérleg meg tud mérni. Ha 2 g nyersanyagot meg tud mérni, akkor az már jobb minőségű modellnek számít.

Milyen mérési pontosságra van szüksége? Normál főzéshez és sütéshez 1-2 g-os mérési tűréshatár is elegendő. Ugyanakkor Ön pénzt is megtakarít, mivel az ilyen mérési pontosságú mérlegek viszonylag megfizethetőek. Néha a grammok is alapvető fontosságúak, ezért azt javasoljuk, hogy a részletekre odafigyelő, a kulináris élvezetek precíz elkészítése iránt elkötelezett emberek egy 0,1-0,5 g tűréshatárral rendelkező digitális konyhai mérleghez nyúljanak.

Egyéb fontos paraméterek

 • Mértékegységek – A piacon kapható konyhai mérlegek grammban és kilogrammban mérnek. A jobban felszereltek milliliterben, literben, fontban és unciában is tudnak dolgozni.
 • Tál térfogata – Ha a mérleg tállal van felszerelve, akkor leggyakrabban 1-3 literes térfogatot ér el.
 • Csúszásmentes lábak – A konyhai mérleg pulton vagy asztalon való stabilitásának biztosításához elengedhetetlen felszerelés.
 • Mérés kijelzése – A mért értéket mechanikus skálán egyenes vagy kerek számskáláról olvashatja le. A digitális mérlegeken háttérvilágítással ellátott kijelző van. Minél nagyobbak a számok, annál jobb az olvashatóság.
 • Vezérlés – A digitális konyhai mérlegeken néhány alapvető gomb található. Az egyik a mérleg be-/kikapcsolásához, a másik a TARA funkció aktiválásához. A stopperórával ellátott konyhai mérlegeken két extra gombot talál (az idő beállításához).

Hasznos funkciók

 • Utánmérlegelés (TARA) – Az egyik legkeresettebb funkció. A mérés kinullázásához egyszerűen nyomja meg a „Tara“ feliratú gombot. Ez lehetővé teszi, hogy az összes hozzávalót fokozatosan, a receptben megadott pontos súlyoknak megfelelően egy tálba adagolja.
 • Mértékegységek váltása – Könnyedén válthat a font és a kilogramm között. Hasznos, ha időről időre angol receptek szerint főz.
 • Automatikus kikapcsolás – Egy bizonyos ideig tartó inaktivitás után a mérleg automatikusan kikapcsol.
 • Háttérvilágítású kijelző – Megkönnyíti a megjelenített érték leolvasását.
 • Elem állapotjelző – Figyelmezteti Önt, ha az elem lemerülőben van.
 • Túlterhelésjelző – Figyelmeztet, ha a mérleg túlterhelt, hogy megakadályozza a mérleg károsodását.
 • Időzítő/stopperóra – A drágább mérlegek felszerelése, amely gyakori sütés esetén praktikus funkció.
 • Tápérték kalkulátor – A tápérték kalkulátorral ellátott konyhai mérleg az alapanyagok súlyán kívül más adatokat is megjelenít – elsősorban a kalóriák, fehérjék, zsírok, szénhidrátok, rostok, … mennyiségét. Ezek az adatok egy adott élelmiszer-adatbázis alapján előre be vannak állítva, és az adott alapanyag/hozzávaló mért mennyiségének figyelembevételével képes újraszámolni ezeket. A modern mérlegek már Bluetooth-on keresztül további információkat kapnak, ha telefonhoz csatlakoznak.

Konyhai mérlegek ára

Mennyit fizet egy minőségi konyhai mérlegért?

✅ Konyhai mérlegek 5250 forintig

A 5250 forintig terjedő árkategóriában többnyire egyszerűbb, műanyagból, rozsdamentes acélból vagy ezen anyagok kombinációjából készült konyhai mérlegeket talál. Ezek digitális tányérmérlegek vagy tálas mérlegek. Alapvető mérést (utánmérlegelés lehetőségével) és elfogadható pontosságot biztosítanak.

✅ Konyhai mérlegek 5250 és 10500 forint között

A kategóriát a jelenleg legkelendőbb konyhai mérlegek képviselik. Az anyagok között a rozsdamentes acél, a biztonsági üveg és a fa dominál. A mérlegek változatos dizájnúak – időtállóak, univerzálisak, modernek, de retrók is. Találkozhat még +/- 0,1g-os mérési pontosságú konyhai mérlegekkel is.

✅ Konyhai mérlegek 10500 forinttól

15 kg-os teherbírású mérleget keres? Érdekli a tápérték kalkulátorral ellátott konyhai mérleg? Nagyon fontos Önnek a nagy mérési pontosság? Ha a fenti kérdések bármelyikére igennel válaszolt, akkor a figyelmét a 10500 forintnál drágább mérlegekre összpontosítsa. Nemcsak jól néznek ki, hanem az igényes felhasználóknak is kínálnak valami extrát fejlesztések és hasznos funkciók formájában.

A legjobb konyhai mérleg márkák

 • ETA – A népszerű konyhai és háztartási gépek márkája több tucat különböző kivitelű konyhai mérleggel rendelkezik. Kiváló ár/minőség arány. Hangsúly a precíz kivitelezésre.
 • Xiaomi – Intelligens konyhai mérleg 0,1 g mérési pontossággal. Csatlakozás a telefonhoz Bluetooth-on keresztül, minimalista dizájn.
 • Sencor – Ismét a népszerű konyhai mérlegek széles választéka megfizethető áron. Rozsdamentes acél és műanyag modellek, különböző színekben és formákban. Nagyon jó értékesítés és elégedett vélemények.
 • Tescoma – Alapvető digitális és mechanikus mérlegek jó áron, átlagosan 5250 forintig.
 • Soehnle – Konyhai mérlegek széles választéka különböző koncepciókban és anyagokból. Modern és hagyományos konyhákba egyaránt alkalmas. Akár 15 kg-os teherbírású mérlegek is kaphatók.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Kitchen Craft Living Nostalgia
Terhelhetőség: 4 kg
Típus: Mechanikus konyhai mérlegek
5 out of 5 stars (5 / 5)19500 Ft Alacsony ár
2.Aquamarine Metallic Line - BerlingerHaus
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)9000 Ft Alacsony ár
3.Tescoma ACCURA
Terhelhetőség: 0,5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)10200 Ft Alacsony ár
4.Sencor SKS 4001WH
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)8000 Ft Alacsony ár
5.Joseph Joseph Switch
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)36000 Ft Alacsony ár
6.Tefal BC5004V2 Optiss
Terhelhetőség: 5 kg
Típus: Digitális konyhai mérlegek
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)7900 Ft Alacsony ár