Konyhai felszerelés

A legjobb vágódeszkák (recenziók és teszt) 2024

legjobb vágódeszkákA vágódeszkának pótolhatatlan funkciója van a konyhában. Hús, zöldség, gyümölcs és péksütemények vágásakor használjuk. Szerepe elsősorban praktikus és védő jellegű. Mindig hasznos, ha kéznél van egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy az ételkészítés a lehető leggördülékenyebben menjen. Milyen tulajdonságokkal és paraméterekkel rendelkeznek a legjobb vágódeszkák? Tudjuk, hogy még a kisebb konyhai eszközök is nagy figyelmet érdemelnek, ezért kiválasztottunk néhány olyan darabot, amelyeket pozitív értékelések, magas eladások és nagyon jó ár/érték arány kísér.

A műanyag vagy a fa vágódeszka jobb? Érdemes mérlegelni egy üveg, bambusz vagy márvány vágódeszka vásárlását? Befolyásolja-e a deszka anyaga a kések élességét? Mik a tisztítási követelmények? A látszólag egyszerű választás néhány kulcsfontosságú szempont figyelembe vételével kezdődik. Az alábbi „Hogyan válasszon vágódeszkát“ című útmutatóban lépésről lépésre választ kaphat ezekre a kérdésekre. A vágódeszkák tesztjei és recenziói minden bizonnyal érdekes információforrást jelentenek, amelyek teljesebb képet adnak a keresett termék minőségéről.

A legjobb vágódeszkák (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Kitchen tálalódeszka, 25 x 35 cm
Anyag: bambusz
Méretek: 25 × 35 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)4100 Ft-ig Alacsony ár
2.Tapenade 4 db-os vágódeszka szett Bambum
Anyag: bambusz
Méretek: 17 × 26,5 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14500 Ft-ig Alacsony ár
3.Orion Vágódeszka, 20 x 31 cm
Anyag: műanyag
Méretek: 20 × 31 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3000 Ft-ig Alacsony ár
4.Banquet BRILLANTE vágódeszka
Anyag: fa
Méretek: 23 × 31 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4500 Ft-ig Alacsony ár
5.Index 4 db vágódeszka Joseph Joseph
Anyag: műanyag
Méretek: 23,3 × 30,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)32000 Ft-ig Alacsony ár
6.Bina bambusz vágódeszka Wenko
Anyag: bambusz, műanyag
Méretek: 25 × 40 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft-ig Alacsony ár

Hogyan válasszon vágódeszkát

A konyha berendezésénél általában nagyban gondolkodunk. Maga a konyhabútor és az olyan nagyméretű készülékek, mint a hűtőszekrény, a sütő, a főzőlap és a mosogatógép sok figyelmet kapnak. Miután a konyha berendezése megtörtént, az edényeken és a konyhai felszereléseken van a sor. Főzőedények, serpenyők, tányérkészletek, poharak, kés készletek. Természetesen senki sem akar közvetlenül a drága munkalapon aprítani, szeletelni. Tehát ahol rendszeresen tervez főzni, nem hiányozhat egy jó minőségű vágódeszka a húsokhoz, zöldségekhez vagy péksüteményekhez. Nem csak egy univerzális, ideális esetben a fent említett élelmiszerkategóriák mindegyikéhez külön-külön, hogy a karbantartás egyszerűbb legyen. A vágódeszka gondozása nemcsak higiéniai szempontból fontos, hanem magának a deszkának az élettartama szempontjából is.

Annak érdekében, hogy minél több konkrét információt adjunk Önnek, amelyek megkönnyítik a döntését, készítettünk egy nagy összehasonlítást a vágódeszkák leggyakrabban használt anyagairól. Maga az anyag a legfontosabb paraméter a konyhai vágódeszka kiválasztásakor.

Hogyan válasszunk vágódeszkát

Üveg vágódeszkák

Az üveg vágódeszkák első pillantásra megragadják a tekintetet. Lehetnek átlátszóak, egyszínűek, márványszerűek vagy tipikus konyhai motívummal. Felülmúlhatatlan előnyük a magas higiénia és a minimális karbantartási igény. Tökéletesen simák, és nem keletkeznek rajtuk olyan barázdák, amelyekben ételmaradékok rekedhetnek. Nem veszik át a szagokat és az aromákat, és nem hajlamosak az elszíneződésre. Így hosszú ideig képesek megőrizni tökéletes megjelenésüket.

Ugyanakkor a hiányosságaik szöges ellentétben állnak ezekkel. Az üvegtermékek képviselőiként a vágódeszkák is hajlamosak a repedésre és törésre. Többszöri leejtés vagy óvatlan kezelés esetén még az ütésálló tulajdonsággal rendelkező üveg vágódeszkák is összetörhetnek. Nagyobb a súlyuk, ami megnehezíti a manipulációt. Ha nincs csúszásmentes bevonat az aljukon, akkor csúsznak a konyhai munkalapon. Esetenként kellemetlenül nyikorognak a pengével való érintkezéskor. A legfontosabb, hogy az üveg vágólapok tompítják a kések élét, és „sorba kiveszik“, beleértve a legdrágábbakat is. Ezért az Ön döntése, hogy a gyakori késélezés rovására előnyben részesíti-e a tökéletes felületet.

Előnyök

 • Nincsenek barázdák az üvegfelületen, sima
 • Alacsony tisztítási igény
 • Magas higiéniai színvonal

Hátrányok

 • Nagyobb súly
 • Nagy a sérülés, repedés kockázata
 • Az üveg vágódeszkák tompítják a késeket

Műanyag vágódeszkák

A műanyag vágódeszkák képviselik a legolcsóbb ajánlatot. A legolcsóbbakat bárhol megvásárolhatja – és mindössze néhány ezer forintért. Ennek gyakran megfelel a tartósságuk és a minőségük. A műanyag vágódeszkák számos méretben, formában, színben és kivitelben kaphatók. Mivel könnyűek és törhetetlenek, könnyen kezelhetők. Nem tompítják a kések élét sem.

A műanyag vágódeszkák esetében éppen az ellenkezője történik. Egyszerűen csak feszüljön neki egy kicsit jobban a hús szeletelésekor, és azonnal megjelenik egy barázda a deszkán. Idővel apró élelmiszermaradványok kerülnek a barázdákba, és eltömítik azokat. A deszkát egyre nehezebb lesz tisztítani. Ráadásul az olcsó műanyag vágódeszkák gyorsan átveszik a szagokat és elszíneződnek. Ha egy műanyag vágódeszkán hagymát, majd céklát szeletel, a vágódeszka mindkét ételre „emlékezni“ fog. A műanyag vágódeszkák kiválasztásakor ezért ragaszkodjon a magasabb minőségű, neves gyártóktól származó, jobb tulajdonságokkal és tartóssággal rendelkező termékekhez.

Előnyök

 • Megfizethetőség
 • Könnyű súly
 • Törésmentesség
 • Nem tompítják a kések élét
 • Mosogatógépben moshatók

Hátrányok

 • Átveszik a szagokat és az aromákat
 • Hajlamos az elszíneződésre
 • Gyorsan keletkeznek barázdák (különösen az olcsó daraboknál)
 • Kissé igényesebb tisztítás

Fa vágódeszkák

Bemutatjuk ennek a kategóriának a képzeletbeli királyait. A fából készült vágódeszkák számos konyha hagyományos tartozékai, és előnyeiket az idő bizonyította. A fából készült vágódeszkákat és lapátokat kézművesek készítik, akik vásárokon árulják ezeket, valamint ismert konyhai eszközök gyártói is. A fa, mint anyag a megjelenésével, tartósságával és egy érdekes extra tulajdonságával vonz, amely miatt megelőzik a műanyag deszkákat. Mi ez?

Még a fa vágódeszkákon is fokozatosan barázdák jelennek meg, és sokan állítják, hogy ezek éppen úgy nem higiénikusak, mint a műanyag darabokon lévő barázdák. Azonban – a keményfa természetes módon tele van cseranyagokkal, amelyek megállítják a mikroorganizmusok szaporodását a barázdákban. Így a jó minőségű fa vágódeszka antibakteriális védelmet nyújt. Érdemes a keményfából készült vágódeszkákra összpontosítani – tölgy, bükk (a törzs belső részéből), egzotikus fák (teak, akácia). A tűlevelűekből származó helyi puha fák nagyon érzékenyek a mély barázdák kialakulására, a feldolgozott nyersanyagokból származó szagok és levek, nedvek felszívódására. Az objektivitás kedvéért nem szabad elfelejteni még két jellemzőt – a fából készült vágódeszkák általában nehezebbek és nem alkalmasak mosogatógépbe.

Előnyök

 • Ellenálló képesség és tartósság
 • Antibakteriális hatású cseranyagokat tartalmaz
 • Hagyományos természetes megjelenés
 • Nem tompítják a késeket

Hátrányok

 • Nagyobb súly
 • Nem alkalmasak mosogatógépben történő mosogatásra
 • Magasabb követelmények az alapos tisztítással és a biztonságos szárítással szemben

Márvány vágódeszkák

A fényűző megjelenésű márvány vágódeszkák attraktív dizájnelemek a konyhapulton. Eredeti rajzolatuknak köszönhetően kiemelkednek az ünnepi terített asztalon történő tálaláskor.

Funkcionalitásuk praktikus szempontból jelentősen csorbul. Nehezebbek, és ha leejtik ezeket, megsérülnek, vagy éppen ellenkezőleg, kárt tesznek a padlóban vagy a konyhabútor ajtajában. Mosogatógépbe sem alkalmasak. Forró edényekkel való érintkezés nem ajánlott, mivel a márvány a hőmérsékleti sokkok hatására megrepedhet. Bár hosszú ideig képesek karcolások és barázdák nélkül maradni, magának a késnek a tompulását okozzák.

Előnyök

 • Nem hajlamosak a karcolódásra
 • Fényűző, luxus megjelenés
 • Nem veszik át a szagokat vagy az aromákat

Hátrányok

 • Nagyobb súly
 • Nagyobb a sérülésveszély (akár hőmérsékleti sokk esetén is – vigyázzon a forró edényekkel)
 • Nem alkalmasak mosogatógépben történő mosogatásra
 • Tompítják a kések élét

Bambusz vágódeszkák

A bambusz, mint fás szárú fűféle, különösen a környezetbarát, ökológiai anyagok kedvelőit nyűgözi le. Míg egy fának évtizedekbe telik, mire teljes méretre nő, addig a bambusz körülbelül öt év után fásodik, és betakarítása kevésbé terheli a természetet, mint egy délceg fa kivágása.

A bambusz vágódeszkák kidolgozásukkal és világos természetes színükkel vonzanak. Számos tulajdonsága hasonlít a fa vágódeszkákéhoz. Tartósak, strapabíróak, és a bambusz vágódeszkákon mindenféle ételt gond nélkül vághat. Könnyen moshatók, ellenállnak a nedvességnek, és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Előnyök

 • Ellenálló képesség és tartósság
 • Természetes megjelenés
 • Alacsony karbantartási igény
 • Kíméletesebb a késekhez

Hátrányok

 • Nem alkalmasak mosogatógépben történő mosogatásra
 • Idővel kissé hajlamos a fakulásra

Fa vágódeszka

Vágódeszkák mérete

A vágódeszkák választéka hatalmas, és több száz terméket tartalmaz különböző méretekben. Egy olyan konyhában, ahol rendszeresen főznek, egy vágódeszka kevés lesz. Célszerű legalább 3-4 darab – húshoz, péksüteményhez, zöldséghez és gyümölcshöz. A nagyobb deszkák alkalmasak húsvágásra, ahol biztonságosan és higiénikusan felszeletelhet egy 2 kilogrammos húsdarabot. Zöldség- vagy gyümölcsvágáskor szintén hasznos a nagyobb deszka. A fokhagymához, metélőhagymához vagy hagymához vásároljon egy kisebb deszkát.

Tudja, hogyan becsülje meg a vágódeszka méretét, hogy elegendő felülettel rendelkezzen, és ne foglaljon túl sok helyet a pulton vagy a konyhaszekrényben? Válassza ki azokat a késeket, amelyeket leggyakrabban használ vágáshoz. Ezek valószínűleg hosszabb pengéjű vágókések lesznek. Mi a következő lépés?

 • Mérje meg a pengét, és adjon hozzá néhány centimétert ehhez a hosszhoz. Az így kapott számnak meg kell felelnie a vágódeszka szélességének (vagy átmérőjének, ha kerek deszkáról van szó). Ha a penge 17 cm hosszú, válasszon legalább 20 cm széles deszkát.

Vágódeszkák – kialakításuk és felszerelésük

Egyes vágódeszkák meglehetősen egyszerű formájúak, mások már első pillantásra is eltérőek. Mindig a rendeltetésnek és különösen a rajta feldolgozandó élelmiszerek típusának megfelelően válasszon.

 • A vágódeszkák gyakran rendelkeznek praktikus akasztós fogantyúval (kerek, ovális).
 • Sokan a kerületükön vájattal vannak ellátva, ahova szeleteléskor a folyadékok és a levek le tudnak folyni. Ezt a területet valamivel nehezebb tisztítani.
 • Praktikus részét képezik a gumírozott élek, amelyeknek köszönhetően a deszka nem csúszik a konyhapulton, és nem kell konyharuhát tenni alá. Ha azonban a gumírozás csak „ráfűzve“ van, előbb-utóbb a folyadékok elkezdenek beszivárogni, és a baktériumok elszaporodásának és a szagoknak a forrásává válik.
 • A felhasználó számára érdekesek az egyik szélén beépített késélezővel ellátott vágódeszkák. Ahhoz, hogy elégedett legyen a vásárlással, a késélezőnek alkalmasnak kell lennie az Ön által használt késekhez.
 • Egyes vágódeszkák miniatűr asztalhoz hasonlítanak. Ezek kissé megemelkednek, és az alap alatt egy kicsúsztatható tálca (műanyag vagy rozsdamentes acél) rejtőzik. Ebbe halmozhatja bele az éppen felvágott élelmiszereket.
 • A kenyérvágó deszkáknak két szintjük lehet – az első deszka rácsra (vágórács) hasonlít, a második tömör. A kenyérszeleteléskor a morzsák ezután a nyílásokon keresztül az alsó részbe esnek, és a konyhapult tiszta marad.
 • Népszerűek a saját állvánnyal rendelkező 3-4 vágódeszkából álló készletek. Az áttekinthetőség érdekében minden deszkát megfelelő szimbólummal jelölnek (az egyiken gyümölcs, a másikon hús, a harmadikon kenyér, …).

Néhány praktikus tanács

 • A vágódeszkák élettartama átlagosan 1-5 év. A műanyagból készültek bírják a legkevesebb ideig, a fából és bambuszból készültek a leghosszabb ideig. Ha a vágódeszka elszíneződött, tele van barázdákkal és rossz szaga van, nem kell halogatni a kidobását.
 • A fa nem szereti a hosszú áztatást vagy a hőforráson (radiátoron) való szárítást.
 • Húsvágás után a műanyag deszkákat először hideg, majd forró vízzel öblítse le. A húsból származó fehérjék ugyanis a forró vízzel érintkezve zsíros anyaggá alakulnak, amely még erősebben tapad a felületre.
 • A fából készült vágódeszkákat célszerű időről időre jó minőségű olajjal bekenni. Ez egyfajta impregnálás, amely megakadályozza, hogy a nedvesség mélyebben behatoljon a deszka szerkezetébe.
 • A vágódeszkák tisztításához általában elegendő az ecet (citrom) és a szódabikarbóna. Hozzon létre egy pasztát, amelyet a deszka felületére ken. Hagyja egy ideig hatni, öblítse le és törölje szárazra a deszkát. Ez eltávolítja a foltokat a felületről, semlegesíti a szagokat, és fertőtlenítőszerként hat.

Nagy vágódeszka

Vágódeszkák ára

Szinte minden főzés előtt kontaktusba kerülünk a vágódeszkával. Elvárjuk, hogy könnyű legyen vele dolgozni, biztonságos és csúszásmentes felületet biztosítson a szeleteléshez, és hogy a tisztítása kevés időt vegyen igénybe.

Ha közelebbről megnézi a vágódeszkák kínálatát, több száz különböző terméket találhat. Mit árul el az áruk?

✅ Vágódeszkák 3500 forintig

Egy kategória, ahol az aktuálisan legkelendőbb vágódeszkákat találja. Egyesek alig néhány hónapig bírják, mások viszont gyakori használat mellett is meglepik tartósságukkal és jó megjelenésükkel. Az anyagok közül különösen a műanyag, a bambusz és a fa vezet. Bár ezek megvásárlása nem jelent nagy beruházást, jó, ha minőségi kivitelben áll a rendelkezésére, amelyre támaszkodhat. Ha olcsó, de mégis jó vágódeszkát szeretne, ne hagyja figyelmen kívül a rendelkezésre álló felhasználói recenziókat.

✅ Vágódeszkák 3500 és 10500 forint között

Várhatóan ebben az árkategóriában már valamivel jobb az ár/minőség arány. A fa, műanyag és bambusz vágódeszkák esetében ez lesz a helyzet. Ezek mellett vannak itt üveg és márvány vágódeszkák is. Javasoljuk, hogy ezen anyagok kiválasztásánál mérlegeljen az ütés- (leejtés-) állóság vagy a kések élezésére vonatkozó követelmények szempontjából.

✅ Vágódeszkák 10500 forinttól

Ha olyan vágódeszkát keres, amely hosszabb élettartamot ígér, akkor ne hagyja figyelmen kívül a neves gyártók minőségi fa vágódeszkáit. Ezek keményfából készülnek, nem nélkülözik a praktikus fejlesztéseket, és formatervezésüknek köszönhetően a konyhapulton is mutatósak lesznek. Ezen az áron (és feljebb) praktikus vágódeszka készleteket is vásárolhat.

A legjobb vágódeszka márkák

 • Tescoma – Műanyag és fa vágódeszkák számos népszerű méretben és univerzális formában. Tetszik a funkcionalitás és az ár/minőség arány.
 • Altom – Megfizethető és meglepően tartós bambusz vágódeszkák. Stílusos kerámia vágódeszkákat is kínál virágmintákkal – tökéletesek a kellemes étkezéshez.
 • Orion – Formában, méretben és anyagban változatos vágódeszkák portfóliója. A praktikum az első helyen.
 • Zwilling – Fa és bambusz vágódeszkák magasabb minőségben és árban. Akkor is lépést tartanak Önnel, ha gyakran szeletel. Hosszú élettartamúak.
 • Banquet – Műanyag, fa és bambusz vágódeszkákat talál a legkülönbözőbb méretekben, színekben és formákban kedvenc konyhai felszerelés-kereskedésében. Jó ár/kialakítás arány.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Kitchen tálalódeszka, 25 x 35 cm
Anyag: bambusz
Méretek: 25 × 35 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)4100 Ft-ig Alacsony ár
2.Tapenade 4 db-os vágódeszka szett Bambum
Anyag: bambusz
Méretek: 17 × 26,5 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14500 Ft-ig Alacsony ár
3.Orion Vágódeszka, 20 x 31 cm
Anyag: műanyag
Méretek: 20 × 31 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3000 Ft-ig Alacsony ár
4.Banquet BRILLANTE vágódeszka
Anyag: fa
Méretek: 23 × 31 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4500 Ft-ig Alacsony ár
5.Index 4 db vágódeszka Joseph Joseph
Anyag: műanyag
Méretek: 23,3 × 30,5 cm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)32000 Ft-ig Alacsony ár
6.Bina bambusz vágódeszka Wenko
Anyag: bambusz, műanyag
Méretek: 25 × 40 cm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)10000 Ft-ig Alacsony ár