Sport és outdoor

A legjobb kerékpár sisakok (teszt 2020)

A tesztek, recenziók és felhasználói tapasztalatok alapján kiválasztottuk a legjobb kerékpár sisakokat gyermekeknek és felnőtteknek. A kiválasztással több órát töltöttünk, hogy ezután a piacon található legjobbakat és a legérdekesebbeket tudjuk ajánlani.

legjobb kerékpár sisakokTörődik a biztonsággal, és a lehető legjobb kerékpár sisakot keresi magának vagy gyermekeinek? A mai cikkben ezt a kerékpáros felszerelés elengedhetetlen, de néha elhanyagolt elemét vizsgáljuk meg, nagyon alaposan. A megfelelő és tökéletesen illeszkedő sisak kiválasztása nem egyszerű – és fordítson rá kellő figyelmet. Végül is ez a segédeszköz megvédi a fejét a súlyos vagy akár halálos sérülésektől. Vásárláskor ezért érdemes erre egy kis erőfeszítést és figyelmet fordítani. Még inkább azért is, mert a minőségi kerékpár sisak több ezer vagy néhány tízezer forintba kerül.

A kerékpár sisak sokféle lehet, és ki kell választania azt, amely megfelel az Ön igényeinek, kerékpározási stílusának vagy a sportágnak, amit űz. Különös figyelmet kell fordítani a sisak kiválasztására gyermekeknek. A helytelenül kiválasztott sisak kényelmetlen lehet, és visszatarthatja a gyermeket a viselésétől. Nem is beszélve a nem megfelelő védőfunkcióról esés vagy ütközés esetén. Cikkünkben foglalkozunk az összes fontos szemponttal és paraméterrel, amit a sisak megvásárlása előtt érdemes figyelembe venni. Lépésről lépésre végigvezetjük Önt a kiválasztáson.

Bár erre a biztonsági felszerelésre általános szempontból összpontosítunk, nem hagyjuk ki a legérdekesebb modellek rangsorolását. Lehet, hogy ezek között megtalálja az Ön igényeinek leginkább megfelelő sisakot. A felhasználói vélemények az interneten a kerékpár sisakokról érdekes és hasznos információkat nyújthatnak, ahol többet megtudhat az egyes modellek minőségéről vagy kényelméről.

A legjobb kerékpár sisakok

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scott ARX PLUS

Fejkörméret:
51-55 cm, 55-59 cm
Technológia: IN MOLD TECHNOLOGY, MIPS
Súly: 250 g
5 out of 5 stars (5 / 5)36800 Ft Alacsony ár
2.Scott VIVO

Fejkörméret:
51-55 cm, 55-59 cm, 59-61 cm
Technológia: IN MOLD TECHNOLOGY, M-R.A.S. FIT SYSTEM
Súly: 300 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36800 Ft Alacsony ár
3.Uvex I-VO CC

Fejkörméret:
52-56 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 225 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)27300 Ft Alacsony ár
4.Alpina Sports MYTHOS 2.0

Fejkörméret:
57-62 cm
Technológia: ceramic shell, HI-EPS, Run Ergo Pro rendszer, Edge protect, Custom Fit
Súly: 250 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19100 Ft Alacsony ár
5.Uvex AIR WING

Fejkörméret:
52-57 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 225 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16400 Ft Alacsony ár
6.Alpina Sports TOUR 2.0

Fejkörméret:
53-58 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 250 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13700 Ft Alacsony ár
7.Arcore PYTHON

Fejkörméret:
55-58 cm, 58-61 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 220 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)9600 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerékpár sisakot

Kerékpár sisak, látszólag egyszerű dolog. Ennek ellenére számos fontos tényező játszik szerepet, amelyeket érdemes szem előtt tartani a választáskor. A lényeg a megfelelő méret kiválasztása, a konstrukció típusa és a sisak kialakításának módja, szintén fontos, hogy figyeljen a súlyára és a minőségről szóló tanúsítványokra is. Végül, de nem utolsósorban, odafigyelhet például a szellőzés módszerére és a felszereltség különféle egyéb elemeire vagy akár a dizájnra is.

A választási útmutatón kívül a cikkünkben összefoglaljuk a három alap árkategória választékát is. Majd bemutatunk számos nagyobb sisakgyártót, amelyekre jellemző a kivitelezés minősége, biztonság és ésszerű ár.

 

Miért viseljen kerékpár sisakot?

A felvilágosításnak köszönhetően egyre több kerékpáros visel sisakot. Különösen azok, akik intenzívebben vagy rendszeresen gyakorolják ezt a sportot vagy hobbit. A sisaknak azonban a felszerelés részét kell képeznie, ha kerékpárra ül.

A kerékpározás az egyik olyan tevékenység, amely napjainkban reneszánszát éli. A növekvő számú kerékpárúton azonban a forgalom növekszik, csakúgy, mint a közúton. A kerékpáros tehát sokkal nagyobb eséllyel ütközhet egy másik kerékpárossal vagy autóval, mint például 30 vagy 50 évvel ezelőtt.

A modern kerékpárok általában nagyobb sebességet is elérnek. Ennek megfelel a biztonsági elemek megerősítése és növekvő fontossága (ugyanez a tendencia még inkább nyilvánvaló a gépjárműveknél). Azaz érv, hogy mindig sisak és más védőeszközök nélkül kerékpározott, már nem érvényes. A sisak szükségszerűvé válik.

Hibák a sisak (nem) használatakor:

  • A sisak hanyagolása rövid kerékpáros túrák során. Baleset bármikor bekövetkezhet, nem csak egy hosszú expedíción.
  • Felületesen rögzített sisak. A sisakot mindig szorosan kell rögzíteni.
  • Rossz sisakméret. A sisaknak tökéletesen kell illeszkednie.
  • Ugyanazon sisak használata ütközés után is (a sisak az ütközés után elveszítheti tulajdonságait, még akkor is, ha nem deformálódik jelentősen, ezért tanácsos kicserélni).
  • Felelőtlenség és gondatlan hozzáállás saját gyermekei biztonságához. Ez vonatkozik a szülőkre, akik megengedik a gyermekeknek, hogy sisak nélkül kerékpározzanak, vagy nem ellenőrzik (kisebb gyermekek esetén) annak helyes használatát stb.

Kerékpár sisakok variánsai

Ahogy a bevezetésben jeleztük, többféle kerékpár sisak létezik. Tehát először megvizsgáljuk az egyes lehetőségeket, azok specifikus tulajdonságait és kölcsönös különbségeit. Miután kiválasztotta a megfelelő kategóriát, jelentősen szűkíti a választékot, és egyszerűsíti a további eljárást. Az alapváltozatok tehát a következők:

Közúti kerékpáros sisakok

Ez a típus tekinthető a legelterjedtebbnek és viszonylag leginkább univerzálisnak. A választék is kiváló, tehát lesz miből választania. A közúti sisakok esetében a gyártók arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb súlyt érjék el, miközben megfelelő védő funkciót tartsanak fenn. Ugyanakkor ezeket a sisakokat komfortos és kifinomult szellőzés jellemzi. Ez megakadályozza a fej izzadását hosszú utak során. Ezeket a sisakot elsősorban hegyi és cross kerékpárokon használják. Alkalmasak utakra, ösvényekre és nem túl igényes terepen. Általában nem rendelkeznek napellenzővel.

Városi kerékpáros sisakok

A konstrukciója nagyon hasonlít a közúti sisakokhoz. Itt is a hangsúly az alacsony súlyra és a viselési kényelemre van fektetve. A dizájn azonban itt nagyon fontos szerepet játszik. Szintén jellemző a kevesebb szellőzőnyílás. A sisakok – ellentétben a közútival – nem alkalmasak nagyon hosszú utakra.

BMX sisakok

A különböző trükkökkel és ugrásokkal járó BMX versenyekhez tervezett sisakok nagyon egyszerű héjnak tűnnek. De rendkívül tartósak. Azonban minimális szellőzéssel számoljon. Ezen sisakok esetében az adott „szubkultúra“ részét képező tipikus stílus és dizájn is fontos. Ezenkívül a sisak univerzálisan használható például gördeszkán vagy korcsolyánis.

MBT sisakok

Az MBT modellek nagyon hasonlóak a közúti kerékpáros sisakokhoz – nemcsak a konstrukcióban, hanem a maximális szellőzés és könnyűség hangsúlyozásában is. Az MBT sisakok azonban fejlettebbek és robusztusabbak lehetnek. Ezen felül jellemzően meg van hosszabbítva silddel és gyakran tarkó védelemmel is. Ismét elsősorban hegyikerékpárokon használják, utakra és terepre is alkalmasak.

Integrál sisakok

Ezeket „freeride“ vagy „downhill“ sisakoknak esetleg lesikló sisakoknak nevezik. Ez egy olyan változat, amely a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. Ezek a sisakok nagyon hasonlítanak a motorkerékpár sisakokhoz, és védelmet nyújtanak az egész fejnek, az arcot is beleértve.

Nagyon tartós anyagokat használnak, a konstrukció robosztus, de a szellőzés viszonylag gyenge, és a súlyuk sokkal jelentősebb, mint más típusoknál. A sisaknak védenie kell még a nagyon veszélyes esések esetén is nehéz terepen és extrém sportágakban is.

Speciális sisakok

Ide tartoznak a különféle sporthoz, például triatlonhoz stb. tervezett speciális sisakok.

Sisak mérete és illeszkedése

A sisak tökéletes illeszkedése az alapvető feltétele a megfelelő funkciójának, de a kényelemének is. Az ilyen illeszkedés eléréséhez ki kell választania a megfelelő méretet. A sisak méretét S, M és L betűk jelölik, hasonlóan a ruházathoz. Ezek a betűk centiméter tartománynak felelnek meg (ez a gyártótól függően kissé változhat), amely megfelel a fej kerületének.

  • Az S méret 50-54 cm fej körméretre alkalmazható, M méret 54-58 cm-re, L méret 58-62 cm-re.

Ennek alapja tehát a fej körméretének ismerete, majd az adott méret szerinti választás. Előnye az, hogy a hagyományos kerékpáros sisakok (általában ez nem érvényes az integrálokra és a BMX modellekre) méret szabályozási lehetőséggel rendelkeznek, így pontosan beállíthatók. A szabályozást kerékkel vagy rugalmas pántokkal (általában gyermekmodellek esetén) hajthatja végre. Ennek ellenére ideális megoldás a sisak felpróbálása közvetlen a boltban.

Megfelelő viselés

Viseléskor a sisaknak többé-kevésbé vízszintesen kell állnia a fején, és elől körülbelül a homlok közepéig kell védenie. Az áll alatti szoros rögzítés szintén fontos. A sisaknak azonban nem szabad szorítania, ezért a pánt és az áll között kb. egyujjnyi, legfeljebb kétujjnyi szabad helyet kell hagyni. A pántok ne érintsék a fület. A sisak nem mozoghat a fején, különben megcsúszhat, és eséskor megsértheti a viselőjét.

Hogyan válasszunk gyermek sisakot?

Konstrukció, technológia és anyagok

A legtöbb kerékpáros sisakot olyan technológiával készítik, hogy a polisztirolhabot egy szilárd műanyag héjba fecskendezik. Ez az úgynevezett in-mold technológia. Néha többféle habot használnak a tulajdonságok javítása miatt, amelyek főként a sűrűségben különböznek egymástól.

Az ellenállóság és a védőképesség erősítésének másik lehetősége a belső töltelék merevítése egy anyag réteggel, mint például alumínium vagy akár karbon vagy kevlar. Ebben az esetben azonban számolni kell a magasabb árral. A modern töltőanyag, az úgynevezett koroyd sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a polisztirol.

Határozottan érdemes megemlíteni a MIPS technológiát, amely egy speciális héj a sisak belsejében, ami az ütközés pillanatában extra elmozdulást tesz lehetővé sisaknak a fejen, így az agyra ható erő kisebb lesz, ezáltal csökken az agykárosodás kockázata. Ezeknek az erőknek pusztítóbb hatása lehet, mint önmagában egy közvetlen ütésnek.

Súly

A minőségi sisak a kényelem és a védelem lehető legjobb kombinációját képviseli. Természetesen minden gyártó igyekszik a lehető legalacsonyabb súly elérésére, miközben fenntartja a sisak ellenállóságát. A csúcsminőségű anyagokból készült drága sisakok erre képesek (súlya csak körülbelül 200 g). Túl alacsony súly egy olcsó sisak esetén figyelmeztető jel lehet.

Szellőző rendszer

A kerékpáros sisakoknak vannak szellőzőnyílásaik, amelyek elől levegőt szívnak be, és a sisak hátulján kivezetik. Így hűti a fejet. Ez különösen fontos meleg időben, hogy elkerüljük a veszélyes túlmelegedést. De ismét, mint mindig ez kompromisszum a védettség és a kényelem (azaz a szellőzés mértéke) között. Túl sok nyílás biztosítja a jó légáramlást, de csökkenti a biztonságot.

Biztonság és tanúsítvány

Sisak vásárlásakor ez egy olyan tényező, amelynek inkább feltételnek kell lenni, nem önkéntes döntésnek. A sisaknak mindenképpen meg kell felelnie az alap tanúsítványnak, a MSZ EN 1078 szabványnak. Megfelelhet más tanúsítványoknak is, például CPSC, SNELL B90A, CE és AS / NZS. Ha maximális minőséget és biztonságot keres, akkor figyelembe veszi ezeket a tanúsítványokat is. A magyar szabvány azonban elegendő a normál használathoz.

Természetesen ne vásároljon sisakot a MSZ tanúsítvány nélkül. Ha például sisakot vásárol, például másodkézből, kétes forrásból stb. mindig ellenőrizze, hogy valóban megfelel-e ennek a szabványnak.

Kerékpár sisakok ára

A minőségi kerékpáros sisak nem éppen olcsó dolog. Természetesen megéri többet fizetni a saját biztonsága, és még inkább a gyermekei biztonsága érdekében. Itt található a három alapvető árkategória összefoglalása Önök számára.

✅ Kerékpáros sisakok 12000 Ft-ig

Ebben a kategóriában a választék viszonylag széles, de elsősorban gyermekeknek és fiataloknak való sisakot talál. Felnőttek számára kevesebb sisakot tud ebben a kategóriában vásárolni. Ami a gyermekmodelleket illeti, jó minőségre számíthat 12000 forint körüli árért. A felnőtt változatok azonban olcsó darabok, amelyek igénytelen, alkalmi használatra alkalmasak.

✅ Kerékpáros sisakok 36000 Ft-ig

A legnépszerűbb kategória a legnagyobb választékkal. Itt található a legtöbb legkelendőbb kerékpáros sisak. Számíthat a nagyon jó minőségre az általános és az igényesebb felhasználás során is. Megtalálja itt a férfi, a női és a gyermek sisakok összes típusát.

✅ Kerékpáros sisakok 36000 Ft felett

Itt elvárható a kiváló minőség és a sisakok megfelelnek igényes és nagyon igényes (versenysisakok, sisakok extrém sportágakhoz stb.) felhasználásra is. Itt megtalálhatók az integrál modellek, valamint a klasszikus közúti sisakok és egyéb típusok széles választéka is.

Video

A legjobb kerékpár sisak márkák

Bizonyos mértékig még a gyártó szerint is választhat. Ezért adunk néhány tippet a bevált és megbízható márkákhoz, amelyek esetében megismerheti a tisztességes minőséget a megfelelő áron.

  • Uvex – Jelenleg az első számú nem csak a cseh piacon. Az Uvex hatalmas választékot kínál, és a legtöbb modell a kerékpár sisak recenziókban és a tesztekben a legjobb értékeléseket kapja. A márka az összes általános típus széles választékát kínálja – gyermekeknek és felnőtteknek – különböző áron. Határozottan jó választás.
  • Giro – Ismét egy kiváló választás. Minőségi gyermek- és felnőtt modellek, különböző árakon és különböző célokra.
  • Bell – Kiváló választék a különösen közepesen drága sisakokból. Közúti, MTB, BMX és integrál.
  • Scott – Ezen márka legtöbb sisakja a középár-tartományba tartozik. Az MTB és a közúti modellek dominálnak.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan válasszunk gyermek sisakot?

Ennek alapja a minőség és a szabványnak való megfelelés. Továbbá nagyon fontos a megfelelő méret, ezért tanácsos felpróbáltatni a sisakot gyermekével, hogy melyik illeszkedik pontosan és ugyanakkor elég kényelmes. A kényelmetlenség visszatartja a gyermeket a sisak használatától. A gyermek sisakokra hasonló szabályok vonatkoznak, mint amikor felnőtt sisakot választ.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Scott ARX PLUS

Fejkörméret:
51-55 cm, 55-59 cm
Technológia: IN MOLD TECHNOLOGY, MIPS
Súly: 250 g
5 out of 5 stars (5 / 5)36800 Ft Alacsony ár
2.Scott VIVO

Fejkörméret:
51-55 cm, 55-59 cm, 59-61 cm
Technológia: IN MOLD TECHNOLOGY, M-R.A.S. FIT SYSTEM
Súly: 300 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)36800 Ft Alacsony ár
3.Uvex I-VO CC

Fejkörméret:
52-56 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 225 g
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)27300 Ft Alacsony ár
4.Alpina Sports MYTHOS 2.0

Fejkörméret:
57-62 cm
Technológia: ceramic shell, HI-EPS, Run Ergo Pro rendszer, Edge protect, Custom Fit
Súly: 250 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)19100 Ft Alacsony ár
5.Uvex AIR WING

Fejkörméret:
52-57 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 225 g
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16400 Ft Alacsony ár
6.Alpina Sports TOUR 2.0

Fejkörméret:
53-58 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 250 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)13700 Ft Alacsony ár
7.Arcore PYTHON

Fejkörméret:
55-58 cm, 58-61 cm
Technológia: IN-MOLD
Súly: 220 g
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)9600 Ft Alacsony ár