Kert és műhely

A legjobb kerti traktorok (teszt 2020)

legjobb kerti traktorok
A kerti traktorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elmúlt években. Ez a leghatékonyabb megoldás a nagyobb pázsit tökéletes állapotának fenntartására – minimális erőfeszítéssel és idővel. Nagy kertekben és családi házak környékén használható, de a parkok játszóterein és más helyeken is.

A hatékonyabb gépek még nehéz terepen, például domboldalakon is jól boldogulnak. Mindenekelőtt ezeket a gépeket, a fűnyírók ún. magasabb fejlettségi szintjének lehet tekinteni. Többnyire azonban többet tudnak, és a megfelelő tartozékokkal és tulajdonságokkal többfunkciós segítővé válhatnak a kert vagy park gondozásában.

Mivel ezek az eszközök sok mindent kínálnak a nagy telkek tulajdonosai számára, és vételárai már nem annyira csillagászatiak, elkészítettük az Ön számára 2018-as év legjobb kerti traktorok válogatását.

Hat csúcsmodellre összpontosítunk, amelyek nálunk a legelismertebbek és a legkeresettebbek. Ezen traktorok esetében az egyik fő paraméter az, hogy mekkora területről képesek gondoskodni. A tesztbe besoroltuk a kisebb területekre, legfeljebb 2500 m2-ig, alkalmas modelleket is, és olyan gépeket is, amelyek 5000 m2-ig terjedő területekre alkalmas kategóriába tartoznak, sőt 5000 m2-nél nagyobb területekre valókat is. Nem felejtettük el a lehető legnagyobb ár variációkat sem, így valóban mindenki tud választani.

A fűnyíró traktor áttekintés végén talál egy választási és vásárlási útmutatót is. Ebben megadjuk a szükséges információkat, és megmondjuk, hogy milyen paraméterekre, funkciókra és egyéb tényezőkre kell összpontosítani választáskor, hogy valóban megfelelő segítőt szerezzen be a telke gondozásához.

A legjobb kerti traktorok

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MTD 96 SD

Motor teljesítmény:
10.6 Le
Vágószélesség: 96 cm
Vágásmagasság: 35 - 90 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)425000 Ft Alacsony ár
2.Riwall PRO RLT 92 T

Motor teljesítmény:
14.5 Le
Vágószélesség: 92 cm
Vágásmagasság:30 - 95 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)570000 Ft Alacsony ár
3.MTD Optima LG 200 H

Motor teljesítmény:
16.7 Le
Vágószélesség: 107 cm
Vágásmagasság: 30 - 95 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)700000 Ft Alacsony ár
4.Hecht 5161

Motor teljesítmény:
6.5 Le
Vágószélesség: 61 cm
Vágásmagasság: 35 - 75 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)406000 Ft Alacsony ár
5.MTD RF125

Motor teljesítmény:
8.5 Le
Vágószélesség: 96 cm
Vágásmagasság: 30 - 95 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)510000 Ft Alacsony ár
6.John Deere X126

Motor teljesítmény:
14.3 Le
Vágószélesség: 107 cm
Vágásmagasság: 20 - 101 mm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)965000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon kerti traktort?

Kiválasztotta a győztesét a felülvizsgált modellek közül? Ha még mindig nem tudja, melyik az ideális választás, ne essen kétségbe. Útmutatónk segítséget nyújt Önnek ezen eszközök lehetőségeinek jobb megértésében, és pontosan tisztázza, hogy mire van szüksége.

Kerti traktorok típusai

Először is, képzeljük el és hasonlítsuk össze ezen gépek két alapvető típusát. Pontosabban, ezek a traktorok és másrészt az úgynevezett riderek vagy más néven törzscsuklós gépek. A teszt nagy részét a traktor képviselői alkotják, de az utolsó helyet egy rider is megszerezte (MTD MINIRIDER 60 RDE modell). A fő különbségek első pillantásra nyilvánvalók.

Van egy nagy telke, és hatékonyan akarja gondozni felesleges időpazarlás nélkül? Akkor egy közönséges fűnyíró valószínűleg nem lesz elég Önnek. Különösen azon füves területek esetében, amelyek mérete meghaladja az 1500 m2-t, már érdemes megfontolni a kerti traktorok valamelyik változatát. Egyszerűbb változat az úgynevezett riderek.

Kerti traktorok

A kerti traktorok hatalmasabb és nagyobb teljesítményű, erősebb gépek, amelyek bizonyos mértékig a klasszikus mezőgazdasági traktorokhoz hasonlóak. Mindenekelőtt egy jellegzetes elülső maszkkal rendelkeznek, amelyben a motor van elhelyezve. Ezeket a gépeket általában körülbelül 1500 m2-nél nagyobb területekre tervezték, de a legerősebbek 5000 m2 feletti nagy parcellákon is használhatók.

Nem csak a teljesítmény, hanem a felhasználási lehetőségek szempontjából is, a traktorok jobbak, mint a riderek. Másrészt drágábbak, nehezebbek és terjedelmesebbek.

Riderek

Egyszerűen fogalmazva: a rider robusztus négykerekű fűnyíró, amelyet nem kell maga előtt tolni, hanem ül rajta, és úgy vezeti, mint egy négykerekű kerékpárt. Ezt általában egyhengeres motor hajtja, amely a gép hátuljában, a vezetőülés alatt található. A vágószerkezet viszont általában elöl, vagy középen van, és csak egy késsel rendelkezik.

A ridereket könnyű kezelni, és kisebb méreteiknek köszönhetően könnyen megbirkóznak az egyenetlen terepekkel is. Közepes méretű területekhez alkalmasak. A haladás ékszíjakkal van megoldva, vagy hidrosztatikus. A riderek vágási szélessége (később visszatérünk ehhez a paraméterhez) leggyakrabban 60-80 cm. De vannak méretesebb változatok is.

Ezek a gépek maximum 1500 m2-es parcellákon való használatra alkalmasak.

Front mower / Frontkaszás fűnyíró

Ezt a fajtát általában a rider utódjának tekintik. A vágószerkezet előre kinyúlik. Valójában a rider és a klasszikus fűnyíró traktor közti szint. A motor már kéthengeres, és a felszerelés és a tartozékok is gyakran gazdagabbak. Gyakran találkozik már egy kényelmes hidrosztatikus sebességváltóval, amely lehetővé teszi a folyamatos haladás irányítását.

legjobb kerti traktorok

Elsősorban a telek területétől és jellegétől függően válasszon

Megfelelő fűnyíró traktor kiválasztásakor figyelembe kell venni a földterület nagyságát és terep jellegét, amelyen használni fogja. A vágási szélesség, valamint a motor teljesítménye fontos szerepet játszik a döntéshozatal folyamatában.

Legfeljebb 2500 m2-es parcellákhoz kb. 80-92 cm vágásszélességű modellek alkalmazhatók. A kisebb vágási szélesség már inkább vonatkozik a riderekre, maximum1500 m2- es kis földterületekre. Az 5000 m2 vagy akár annál nagyobb területek esetén tanácsos 100 cm vágási szélességgel rendelkező gép után nézni.
Érvényes, hogy minél nagyobb a vágási szélesség, annál kényelmesebb és gyorsabb a munka. Másrészt viszont, a motor teljesítményigénye növekszik, és így a fogyasztás is stb. Tehát, válasszon okosan, hogy a paraméterek valóban megfeleljenek a telek szükségleteinek.

Motor

Leginkább a traktor motorja kell, hogy érdekelje! A nem kielégítő motorizációt már nem menti meg a szabvány feletti felszerelés vagy tartozék. Érdekelődjön a motor teljesítménye iránt, de mindig hozzá kell kapcsolni az adott vágási szélességhez, és más tényezőkhöz is.

A lóerő adattal kapcsolatos információ félrevezető lehet, mivel a traktor végül nem biztos, hogy olyan jó valós teljesítményt nyújt, mint az a modell, amelynek alacsonyabb lóerő számmal rendelkezik a papírokban. Ennek oka lehet a nagyobb vágási szélesség, amely logikusan több energiát igényel, de a gép nagy súlya vagy más tervezési hiányosságok is.

Mindezt általában tévesen lehet megítélni, de az interneten a speciális kerti traktor tesztek segíthetnek Önnek. De természetesen van néhány alapvető javaslat.

A legkisebb teljesítményű gépek (általában riderek vagy egyhengeres motorral felszerelt kis traktorok) kb. 10 LE teljesítménnyel rendelkeznek. Ez viszonylag kicsi, de egy silány vágási szélességgel, kb. 60 cm megfelelő lehet – különösen kedvező terepen.

A szokásos kerti traktorok esetében azonban a várható teljesítmény 12 LE-től kezdődik. Sokkal gyakoribb azonban, hogy 14-16 lóerős értékekkel találkozik. A traktorok e kategóriája nagyon népszerű, közepes méretű területre is elegendő. A nagy vágásszélességgel és kéthengeres motorral ellátott nagy teljesítményű traktorok azonban legalább 20 lóerővel bírnak. A legerősebb traktorok akár 25 LE-t is kínálnak.

Súly

Helyénvaló továbbá a jármű súlyára összpontosítani. Ennek arányosnak kell lennie a traktor teljesítményével és rendeltetésével. A túl nehéz traktorok nehézkesek, kevésbé manőverezhetők és több üzemanyagot fogyasztanak. Az alacsonyabb súly ezért előnynek tekinthető.

Sebességváltó

Egy másik nagyon fontos elem, amely befolyásolja a fűnyíró traktor használatának hatékonyságát. Alapvetően három változat közül választhat, amelyek közül kettőt már említettünk. Ez egy mechanikus és hidrosztatikus megoldás. Az utolsó lehetőség egy „variátor“.

Mechanikus sebességváltó

Ez egy egyszerűbb és jelentősen olcsóbb változat, amely ékszíjat használ. Hátránya az, hogy igényesebb és a gép kevésbé kényelmes kezelése. A sebességfokozatok váltása bonyolultabb és az öregebb modellek és az alacsonyabb árkategóriából való gépek igényelhetik még a gép leállítását is. De ha nagy, tiszta és vízszintes felület van Ön előtt, és tudja, hogy semmilyen módon nem fog cikázni vagy hátratolatni, akkor ez a sebességváltó is elegendő lehet – és sokat megtakarít.

Variátor

Ez egy kompromisszumos megoldás. A váltás könnyebb (előre és hátra). A sebességszabályozást egy pedál vagy egy kar biztosítja. Középút – az ár szempontjából is.

Hidrosztatikus sebességváltó

Ha maximális minőséget szeretne, akkor ez a sebességváltó az egyértelmű választás. Két pedál áll a rendelkezésére. Az egyik irányítja az előremeneti mozgást, a másik a hátramenetét. Ez egy nagyon kényelmes megoldás. Ennek a változatnak az egyetlen, de viszonylag komoly hátránya a jelentős ár.

Munkaszélesség

Egy másik fontos információ, amelyet figyelembe kell vennie a választáskor. Nem csak a teljes területet méretét kell követnie, hanem a megadott terület tagoltságát is. A nagy munkaszélességű (kb. 1 m vagy annál nagyobb) gépek jól működnek a nyílt terekben, de felépítésük és méreteik miatt nehezebb manőverezni, például parkban fák, bokrok stb. között. Ezért az akadályok közötti távolság fontos tényező.

És mik az általános ajánlások? A kb. 80 cm-es munkaszélességnek elegendőnek kell lennie a 2000 m2-ig terjedő terület hatékony gondozására. 3000 m2 körüli területekhez válassza a 90-100 cm-es tartományt. Legfeljebb 120 cm munkaszélesség 5000 m2-es telken is elegendő lehet. Csak kivételesen találkozhat nagyobb (122 cm feletti) munkaszélességgel.

Gyűjtőkosár

Traktor kiválasztásakor ne felejtsen el érdeklődni a gyűjtőkosár, a kidobó mechanizmus és az ürítő mechanizmus iránt. A legtöbb esetben három funkció használható. Az alapvető lehetőségek között szerepel a kosárba való gyűjtés vagy az oldalsó kidobás.

Mulcsozás

A traktor hasznosságát jelentősen növeli a mulcsozás funkció használatának lehetősége. A mulcsozó eszköz néha az alapfelszerelés része, más esetekben külön speciális fejet kell vásárolni. Mindenesetre, ha ezt a funkciót használja, akkor a füvet apróra vágja és szétszórja a területre. Ez a megoldás alapvetően a trágyázás egy bizonyos formáját képviseli.

Kosárba gyűjtés, gyűjtőkosár térfogata és kiürítése

Ha elsősorban a kosárba gyűjtést kívánja használni, akkor még jobban figyeljen a kosár teljes térfogatára. Ez a traktor típusától függ. A riderek leggyakrabban 150 liter térfogattal rendelkeznek, de általában a kínálat körülbelül 100-200 l tartományba esik. A kerti traktorok leggyakrabban 240-370 l kapacitást biztosítanak.

A térfogat mellett az ürítő mechanizmus is fontos. A kézi változat egyszerűbb és olcsóbb. Hátránya általában, hogy a traktort le kell állítani és le kell szállni a traktorról. A mechanizmust egy kar működteti. A hidraulikus megoldás sokkal kényelmesebb. Nem kell leszállnia vagy megállnia – elég, ha megnyom egy gombot.

Funkciók és tartozékok

A traktort különféle felszereléssel lehet ellátni, amely növeli annak használati értékét vagy a kezelési kényelmet. Milyen elemek lehetnek ezek?

 • Fedélzeti számítógép – Tájékoztatja Önt a fontos adatokról vagy a berendezés állapotáról.
 • Sebességtartó automatika – Állandó sebességet biztosít, anélkül, hogy lábát a pedálon kellene tartania.
 • Szervokormány – Simább és pontosabb irányítást tesz lehetővé egyenetlen terepen.
 • Hóeke – A traktor hóeltakarításra is használható.
 • Kerti utánfutó – Traktorhoz csatlakoztatható a kerti utánfutó anyagok vagy bármi más szállítására.
 • Seprőkefék – Ezekkel a kiegészítőkkel a traktor különféle típusú takarításra is használható.
 • Henger – Vetés után a talajt lezárja.

Ezzel a felsorolással a kerti traktorok lehetőségei nem érnek véget. Számos más típusú felszerelést és tartozékot is találhat (pl. terelők, szellőztetők, szórógépek stb.). Önön múlik, hogy mit használ ki, és mi az, ami csak felesleges többletbefektetés lenne.

kerti traktorok teszt

Kerti traktorok ára

Milyen árkategóriában vannak a riderek és a kerti traktorok?

✅ Traktorok 660 ezerig

Nagyon keresett kategória, amelybe belefér a legtöbb legkeresettebb modell. Leggyakrabban az ár 530-660 ezer forint között mozog. Itt nemcsak ridereket, hanem traktorokat is találhat – általában 100 cm-es munkaszélességig.

✅ Traktorok 1 320 ezerig

Megtalálhatók itt a nagy teljesítményű és robusztus traktorok tisztességes teljesítménnyel és modern felszereléssel. Ennek a kategóriának ki kell elégítenie az igényes rendszeres felhasználókat is.

✅ Traktorok 1 320 ezertől

Elsősorban nagyon erős és robusztus traktorokat foglal magába, csúcsminőségű felszereléssel. Ez már akkor is érdekes lehet, ha igényes, professzionális felhasználásra szánt traktort keres.

A legjobb kerti traktor márkák

Melyik márkákra érdemes figyelni, és melyek kínálnak Önnek a legérdekesebb ár-teljesítmény és minőség arányú traktorokat?

 • Stiga – Ez a márka az egyik legnépszerűbb gyártó. Több mint húsz modellt kínál, köztük több ridert is. Az árkategória 660 – 1 320 ezer forint.
 • MTD – Egy másik népszerű gyártó, hasonló árkategóriában, mint a Stiga. Egy tucat traktormodellt és egy ridert kínál. A legtöbb modell nagyon jó értékelést kapott a tesztekben és a recenziókban.
 • Honda – Igen, így van. A Honda traktorokat is gyárt. A repertoárjában kettő van, és ezek a modellek csúcsminőségű motorral és 102 cm-es munkaszélességgel rendelkeznek.
 • Hecht – A német Hecht márka számos érdekes gépet kínál nagy munkaszélességgel és jelentős teljesítménnyel.
 • John Deere – Ez az amerikai gyártó hazánkban nem olyan jól ismert, mint a világon, de van mit kínálnia. Érdekes kerti traktorokat talál a kínálatában, szép felszereléssel. Az ár 900 – 1 320 ezer forint között mozog.
 • Al-ko – A márka 92 cm feletti munkaszélességgel rendelkező kerti traktorokat kínál, amelyek rendkívül szilárd teljesítményt nyújtanak.
 • Husqvuarna – Ez a jól ismert gyártó széles választékkal rendelkezik a 660 – 1 320 ezer forint közötti árkategóriában. Ugyanakkor nem minden modell teljes mértékben sikeres és jól értékelt.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Mik a különbségek a mechanikus és hidrosztatikus sebességváltó karbantartásában?

Hagyományos kézi/mechanikus sebességváltó esetén a karbantartás az ékszíj rendszeres ellenőrzéséből áll, amely nem rojtosodhat vagy repedezhet meg. Esetleg szükséges lehet a csere is. Időnként az olajat is ki kell cserélni. Egyébként a karbantartás egyszerű, és a szükséges lépéseknek részletesen le kell, hogy legyen írva a gép használati útmutatójában. A bonyolultabb beavatkozásokat hagyja a szervizre.

A hidrosztatikus sebességváltó lényegében karbantartást nem igényel, és nagyon hosszú élettartamú. Ez egy nagyon jó minőségű mechanizmus, de az ára is megfelel ennek.

Mi az anti-vibrációs rendszer?

Néhány modell a motor tengelyén lévő súlyok felhasználásával vezetés közben enyhíti az ütéseket és a rezgéseket – és ennek köszönhetően sokkal kényelmesebb, simább és gördülékenyebb. Ez az újítás pozitív hatással van a motor és a gép teljes élettartamára.

Előnyös, ha a motor nyomáskenéssel és olajszűrővel rendelkezik?

Igen, ez a megoldás különösen a kéthengeres motoroknál fordul elő, és jelentősen meghosszabbítja a motor élettartamát, és még kevésbé kíméletes bánásmóddal is megnövelheti annak tartósságát.

A kéthengeres vs. egyhengeres motor jobb?

A kéthengeres motor teljesítményével és kifinomultabb működésével minden bizonnyal vonzza Önt. Összességében egy magasabb osztály, amely igényesebb, akár mindennapi használatra is alkalmas. Az egyhengeres motorok azonban olcsóbbak, és elegendő választás lehet kevésbé igényes vagy alkalmi használatra.

Mikor érdemes ridert, és mikor traktort vásárolni?

A riderek kisebbek, mozgékonyabbak és könnyebben manőverezhetők, kisebb a munkaszélességük és kisebb a súlyuk. Mindez azt jelenti, hogy kisebb területeken (kb. 1000–2000 m2) való használatra valók. Megfelelőbb választás lehet még akadályokkal teli egyenetlen terep esetén is, ahol egy robusztusabb traktor kevésbé ügyesen mozogna.

A kerti traktor nagyobb területeken is használható (kb. 2000-5000 m2), erősebb, gyorsabban elvégzi a munkát, és univerzálisabb is – különféle praktikus felszerelésekkel és funkciókkal rendelkezik, valamint számos tartozék vásárolható hozzá.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.MTD 96 SD

Motor teljesítmény:
10.6 Le
Vágószélesség: 96 cm
Vágásmagasság: 35 - 90 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)425000 Ft Alacsony ár
2.Riwall PRO RLT 92 T

Motor teljesítmény:
14.5 Le
Vágószélesség: 92 cm
Vágásmagasság:30 - 95 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)570000 Ft Alacsony ár
3.MTD Optima LG 200 H

Motor teljesítmény:
16.7 Le
Vágószélesség: 107 cm
Vágásmagasság: 30 - 95 mm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)700000 Ft Alacsony ár
4.Hecht 5161

Motor teljesítmény:
6.5 Le
Vágószélesség: 61 cm
Vágásmagasság: 35 - 75 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)406000 Ft Alacsony ár
5.MTD RF125

Motor teljesítmény:
8.5 Le
Vágószélesség: 96 cm
Vágásmagasság: 30 - 95 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)510000 Ft Alacsony ár
6.John Deere X126

Motor teljesítmény:
14.3 Le
Vágószélesség: 107 cm
Vágásmagasság: 20 - 101 mm
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)965000 Ft Alacsony ár
Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új kerti traktor kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon egy minőségi kerti traktort.