Háziállatok

A legjobb macskaalmok (recenziók és teszt) 2024

legjobb macskaalmok A macskával való együttélés egy lakásban nem nélkülözheti a macskatoalett gondozását és az alom rendszeres cseréjét. Ha tippeket keres a legjobb macskaalomra, tekintse meg választékunkat, amely a legjobbnak ítélt termékeket tartalmazza különböző formákban és csomagolásokban.

Ahogy az lenni szokott, a macskával való élet sok tekintetben alkalmazkodik a macska igényeihez és „preferenciáihoz“. A macskákról azt mondják, hogy különös teremtmények, amelyeket valószínűleg soha nem tudtunk olyan mértékben háziasítani, mint a kutyákat. Olyan kis fenevadak rejlenek bennük, amelyek nem haboznak, gyorsan kinyilvánítják a véleményüket, és gyakran nem értenek egyet azzal, amit mi készítünk nekik. Ezzel a kihívással Ön is szembesülhet a macska WC-vel és annak problémamentes használatával kapcsolatban. Bár a macskák rendkívül tiszta állatok, akik hamar megtanulják, hogy egy kijelölt helyre menjenek, ha akár csak egy illat is zavarja őket, dacból a legkevésbé megfelelő helyet keresik meg, hogy elvégezzék a szükséges teendőiket. Sőt, naponta többször is!

Hogyan válasszunk olyan almot a macskának, amellyel szemben nem lesznek fenntartásai? Készüljön fel arra, hogy az első próbálkozások nem úgy fognak sikerülni, ahogyan várta. A macskának nem tetszhet az alom típusa, puhasága vagy érdessége, éles darabjai vagy illatanyagai. A jó hír az, hogy a macskaalmok választéka olyan sokféle, hogy előbb-utóbb megtalálja azt a terméket, amellyel macskája elégedett lesz, és háztartása balesetmentes marad. Ne csak az alom típusa érdekelje, hanem a karbantartás módja, az alom csere gyakorisága, az ártalmatlanítás módja, a macska egészségére gyakorolt hatás, valamint az Ön esetleges egészségügyi problémái és az életkomfort is. A cél világos! Keressen olyan almot, amely megbízhatóan működik (felszívja a vizeletet vagy csomókat képez), nem büdös, könnyen kezelhető és kényelmes a macska számára. Átnéztük a macskaalmok tesztjeit és recenzióit, és az eredmény az alábbi rangsor, amely érdekes ugródeszka lehet a vásárlási döntés felgyorsításához.

A legjobb macskaalmok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.BioSand fehér,
csomósodó macskaalom

✅ babahintőpor illattal.
✅ higiénikus
✅ csomósodó
✅ finom szemcsék
✅ kb. 50 napig elegendő
5 out of 5 stars (5 / 5)5500 Ft Alacsony ár
2.Biokat's Bianco Attracting alom
✅ Rendkívül higiénikus, abszolút természetes alapanyagú
✅ Tökéletesen pormentes
✅ Folyadékkal érintkezve csomók képződnek
5 out of 5 stars (5 / 5)2700 Ft Alacsony ár
3.Repeta bentonit alapú macskaalom
✅ nagy vízfelvevő hatás
✅ kiváló szagtalanító hatás
✅ jól csomósodik
✅ alacsony pormennyiség
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1200 Ft Alacsony ár
4.Repeta bentonit alapú kamillás macskaalom
✅ nagy vízfelvevő hatás
✅ kiváló szagtalanító hatás
✅ jól csomósodik
✅ alacsony pormennyiség
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1300 Ft Alacsony ár
5.BioSand illatosított,
csomósodó macskaalom

✅ illatosított, csomósodó
✅ közepes méretű szemcsék
✅ higiénikus
✅ kb. 20 napig elegendő
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1750 Ft Alacsony ár
6.Biokat's Bianco Fresh
Extra aktív szénnel

✅ 100% -ban természetes aktív szenünket kókuszdióhéjjal
✅ A speciális fizikai erőknek köszönhetően az intenzív szagú anyagok nagyon hatékonyan, és stabil módon kötődnek az aktív szénhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4400 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon macskaalmot

Hogyan válasszon olyan macskaalmot, amely megfelel a macskájának, és nem okoz extra gondot Önnek? Érdekes információk, tippek és tanácsok találhatók a következő sorokban.

Hogyan működik a macskaalom folyadék hatására?

A választási folyamat első lépésében fontos mérlegelni, hogy az alom csomósodó vagy nedvszívó tulajdonságai felelnek meg Önnek.

Hogyan válasszon macskaalmot

Csomósodó macskaalom

A csomósodó macskaalom (leggyakrabban bentonitból vagy más természetes anyagokból készül) a folyadékkal (vizelettel) való érintkezés után az alomban elszigetelt csomókat képez. Az érintett alom a puha, talajjal kevert homokra emlékeztető textúrából keményebb csomóvá válik, amely könnyen eltávolítható a macskatoalettből egy kislapát segítségével.

Hasonlóképpen, a macska ürülékét is kikotorhatja a kislapáttal. Tegyen körülbelül ugyanannyi almot az alomtálcába, mint amennyit eltávolított. Így folytathatja a normál „üzemmódban“. A macska így elméletileg mindig tiszta alomban van, és a szagok kockázata minimális.

Milyen hiányosságokat kell figyelembe venni? Néhány csomósodó alom porosabb (változó szemcseméretű – a finomtól a durvább anyagokig), és légzőszervi problémákat okozhat mind a macskák, mind az emberek számára. A gyengébb minőségű alomnak sikerül csomót képeznie, de a csomó gyorsabban szétesik a kezelés során, és az érintetlen területet is beszennyezi. Ha nincs elegendő alom a macska alomtálcájában, vagy ha a macska a széléhez közel végzi el a dolgát, a csomó megtapadhat az alomtálca falán/alján, és lehúzáskor szintén széteshet. Ilyenkor több almot kell eltávolítani a tálcából, és ugyanígy többet kell újratölteni, ami növeli az alomfogyasztást. Naponta többször is érintkezik a csomósodó almot tartalmazó zsákkal. Tegye száraz helyre, hogy ne legyen nedves és ne váljon egy nagy „csomóvá“.

Nedvszívó macskaalom

A nedvszívó macskaalom (szilikátból / szilikát gélből vagy természetes alternatívákból) extra gyorsan felszívja a felesleges nedvességet, és lezárja azt. Már röviddel a használat után száraz a macskatoalett.

Arra azonban mindenképpen számítson, hogy nem kerülheti el a szilárd ürülék eltávolítását. A nedvszívó almot több hétig nem kell cserélni. Ha jó minőségű, akkor a vizelet szaga nem fog terjedni belőle. A csere során ürítse ki a macskatoalett teljes tartalmát, mossa ki alaposan a tálcát, szárítsa meg, és töltse meg új adag alommal. A kiváló minőségű szilikát alom megtartja az alakját, nem morzsolódik, nem porzik, nem vágja a macska mancsát, és nem ragad a szőréhez kaparáskor. Előnye az alom halvány vagy fehér színe, amelynek köszönhetően azonnal látható, hogy a macska vizelete eltérő színű-e, és ezért van-e esetleg probléma a kiválasztással.

Ezek a jellemzők azonban nem minden ilyen típusú termék esetében adottak. Ezért a nedvszívó alom esetében gyakran találkozunk olyan problémákkal, mint a morzsolódás, a zavaró illatosítás (ami az embernek jó illatú, az a macskának nem biztos, hogy jó illatú) vagy az éles kristályok, amelyek szúrják a macska mancsát.

Mint látható, mindkét módszernek vannak előnyei és kisebb hátrányai. Tartsa szemmel az eladási rangsorokat és a macskaalmok értékeléseit, hogy értékes információkat kapjon tapasztalt macskatenyésztőktől.

A macskaalom alaptípusai

A fent leírt felosztás azt írja le, hogy az alom hogyan kezeli a felesleges folyadékot a macskatoalettben (csomósodó vs. nedvszívó). A következő felosztás viszont azokat az alapanyagokat tartalmazza, amelyekből a macskaalmok készülnek. A leggyakrabban használt anyagok a bentonit és a szilikát.

macskaalmok

Bentonit macskaalom (csomósodó)

A csomósodó alom fő képviselője a bentonit, mint anyag. Ez egy agyagkőzet, amely a bazalt anyakőzetének időjárás általi kimosódása során keletkezik. Ez a természetes anyag folyadékkal érintkezve csomókat képez. Textúrája durva szemcsés homokra hasonlít, amely kellemes a macska mancsának, és könnyen kaparhat benne. Bentonit alom a piacon különböző textúrákban kapható – a finomtól a durva szemcsésig. Készüljön fel arra, hogy a finom bentonit alom magasabb porszintet mutat a környezetben.

Soha ne húzza le a WC-n a bentonit almot, mert dugulást okozhat a csövekben. Mivel természetes termékről van szó, a csomók általában a vegyes hulladékba vagy a komposztba kerülnek (a gyártó ajánlásaitól függően).

Szilikát macskaalom (nedvszívó)

A szilikátok képezik a nedvszívó szilikát gél előállításának alapját. Ebből ezután apró golyókat vagy átlátszó kristályokat képeznek, amelyeket macskaalomként használnak a macska WC-ben. Gyorsan felszívják a felesleges folyadékot és még a szagokat is. Maguk is illatosíthatók (pl. babapúder, levendula, citrusfélék illata), de az illatosítás nem minden macskának felel meg. A szilikát almot rendszeresen át kell gereblyézni, és néhány hét használat után a teljes tartalmát ki kell üríteni. Ez egy pormentes megoldás, amely nem támogatja a baktériumok szaporodását. Nem árt azonban észben tartani, hogy ez az anyag nem biztos, hogy megfelel a macskának – zörög, nem hasonlít a homokra, és ha kristályok formájában van, akkor még szúrhat is. Azonban egy jó választás és egy bevált alommárka esetén nem kell aggódnia ezek miatt a hátrányok miatt.

A szilikátok szintén a természetes és nem mérgező anyagok közé tartoznak. Az ártalmatlanítás módja a gyártó utasításaitól függ – általában vegyes hulladékba kell dobni.

Egyéb természetes macskaalom (csomósodó + nedvszívó)

Míg az előző két anyag teszi ki a macskaalom kínálatának nagy részét, ezek mellett találkozhat más anyagokkal is, amelyeket újrahasznosítással hoznak létre. Ilyen például a fa, a búza vagy a kukorica eredetű anyagok (növényi anyagok). Az alom durva granulátumokra hasonlít.

Lehetnek csomósodók vagy nedvszívók. Nem lesznek széthordva a padlón. Könnyűek és pormentesek. Teljesen újrahasznosíthatók és komposztálhatók. Néhányat a WC-n is lehúzhat.

Azonban nagyon sok pozitív tulajdonságát kissé „elrontja“ a macskák természete, akik nem biztos, hogy jól érzik magukat a nagyobb textúra miatt (ovális szemcsék) és a kevésbé természetes kaparás sem biztos, hogy megfelel nekik. Ha ez a fajta alom nem felel meg nekik, elkezdik kerülni a macska WC-t.

Csomósodó macskaalom

Az alom tartóssága és a macskatoalett karbantartása

 • A csomósodó alom karbantartására naponta többször is figyelni kell. Távolítsa el a csomókat és az ürüléket, töltse újra az alomdobozt az eltávolított adaghoz hasonló adaggal, és keverje össze a macska WC tartalmát. Minden nap egy kisebb mennyiségű almot használ a zsákból. Ezért ezek a zsákok (majdnem) mindig nagy térfogatúak.
 • A nedvszívó alommal ellátott macskatoalettek kicsit kevesebb törődést igényelnek. A felesleges folyadékot néhány hétig képes magába szívni. Az Ön feladata a szilárd ürülék eltávolítása és az alom összekeverése egészen a szélekig, hogy ne maradjon vizeletmaradvány a falakon. Átlagosan 3-4 hetente egyszer ürítse ki a toalett tartalmát, és tegyen bele egy új réteget. Így a zsáknak nem kell a macskatoalett közelében lennie.

Alom struktúrája (a „szemcsék“ mérete)

A macskák általában azt az almot találják a legjobbnak, amelyik a leginkább hasonlít a kültéri körülményekhez – ez pedig valami homok és laza föld keveréke. Igen, még azoknak a macskáknak is, akik születésüktől fogva szobacicák, és nem ismerik a „kinti“ világot, egyértelmű a választásuk! Ösztöneiket és szükségleteiket nem lehet becsapni.

Ezért kedvelik a finomabb anyagokat, amelyeket mancsaikkal egyszerűen ide-oda kaparnak. A nagyobb méretű granulátumok nem biztos, hogy megfelelnek egyes macskáknak, ráadásul hajlamosak a hosszabb szőrzethez tapadni. A finom alom azonban gyakran az alomtálcából a padlóra kihordódik. Ezért mindenképpen helyezzen el egy mancs-tisztító alátétet a macskatoalett közelébe.

Alom a macska korának és egészségi állapotának megfelelően

Ami megfelel a barátja macskájának, nem biztos, hogy megfelel az Ön pörgős háziállatának. A macskáknak sajátos természetük és igényeik vannak, amelyek életkorukkal és egészségi állapotukkal függnek össze.

 • A csomósodó alom nem ajánlott kiscicák számára. Ha megeszik, az komolyan veszélyeztetheti az életüket.
 • A poros alom nem alkalmas légúti betegségben szenvedő macskák számára. Végül is ez nem lesz alkalmas egy olyan háztartásba sem, ahol allergiás vagy asztmás beteg él.
 • Vesebetegségben szenvedő macskának világos színű almot kell beszereznie. A vizelet színének bármilyen változását hamarabb észreveszi.
 • Ha a macska a korábbi szokások ellenére néhány nap után szabotálja a macskatoalett látogatását, mancsai valószínűleg érzékenyek a kristályok éles széleire. Cserélje le az almot egy kényelmes és puhább alomra.

A macskaalom ártalmatlanításának módja

Egy jó körülmények között tartott macska akár 15-20 évig is élhet, ami hatalmas mennyiségű alomfogyasztást = hulladéktermelést jelent.

Környezetbarát gondolkodásmód esetén az első választása a környezetbarát, újrahasznosítható alomfajták lesznek – vagyis olyan alom, amelyet habozás nélkül komposztálhat, és nem terheli a környezetet.

A bentonit és a szilikát alom, bár szintén természetes, általában vegyes hulladékként kerülnek a hulladéklerakókba.

Macskaalmok ára

Mennyit fizet egy jó minőségű macskaalomért? Hogy könnyebben eligazodjon, a macskaalmok széles választékát a következő három kategóriába soroltuk.

Macskaalmok 2450 forintig

Bentonitból készült csomósodó alom széles választéka 6 és 10 kg közötti súlyban + néhány kisebb kiszerelés szilikátból vagy újrahasznosított növényi anyagokból. Népszerűek a Zverlit, Brit Fresh, Cat’s best, Proficat márkájú almok.

Macskaalmok 2450 és 5250 forint között

Egy kategória, amelyben megtalálja az aktuálisan legkelendőbb macskaalmok különböző fajtáit. Ezek nagyobb kiszerelésű, nedvszívó vagy csomósodó almok, amelyek esetében az 1 kg-ra vagy 1 literre átszámított ár kedvezőbb. Ha jó tapasztalatai vannak a kisebb kiszereléssel, praktikus és célszerű nagyobb kiszerelést hazavinni. Nagyon jó vélemények kísérik a Cat’s best, Biokat’s márkák macskaalmait.

Macskaalmok 5250 forinttól

A nedvszívó és csomósodó alom képviselete kiegyenlítődik, a csomagolás/kiszerelés mérete nő. Ebben az árkategóriában már minőségi macskaalmokat talál, amelyek teljesen a macskák igényeihez igazodnak. Extra gyorsan felfogják a folyadékot, biztonságosak a macskák és az emberek számára, antiallergének és gazdaságosak. Talán az egyetlen dolog, amire figyelni kell, az a régi, jól ismert információ – még a prémium alomnak is elsősorban a macskának kell megfelelnie.

A legjobb macskaalom márkák

 • Cat’s Best – Egy márka, amelynek macskaalmai a legjobban értékeltek közé tartoznak. Több száz elégedett online értékelés. Csomósodó almok, amelyeknek fő előnyei a nagy gazdaságosság és az extra szívóképesség.
 • Brit – Kiváló minőségű természetes csomósodó alom, amely még az érzékenyebb macskamancsok számára is alkalmas. Kellemes anyag, kiváló nedvszívó képességgel.
 • Huhu Bamboo – A népszerű szilikagél macskaalom nemcsak a nedvességet, hanem a szagokat is kiválóan elnyeli. Allergiások háztartásába is alkalmas.
 • Biokat’s – Jelenleg az egyik legkelendőbb márka a piacunkon. Prémium minőségű anyagokból készült pormentes almot kínál. „Igényes“ macskák számára is alkalmas.
 • Zverlit – Kiváló vélemények és elégedettség még hosszú távú használat esetén is. Kedvező ár + különböző szemcseméretek (kiscicáknak is). Nagymértékben csomósodó, szagmentes alom. Ökológiailag tiszta.
 • Magic Pearls – Innovatív macskaalom, amely az adszorpciós módszert használja. Az alom a vizelettel való érintkezés után másodperceken belül megszárad és szagtalan. 100%-ban pormentes megoldás.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Milyen gyakran jár a macska a macskavécére?

Ha a macska egészséges, naponta körülbelül 6-7 alkalommal látogatja meg a macskavécét – 2 alkalommal a nagy szükséglet esetén és 4-5 alkalommal a kis szükséglet esetén.

Milyen macskaalmot válasszunk a macskatoalettbe a kiscicának?

Már egy néhány hónapos kiscica is meglepően könnyen megtanulja az alapvető higiéniai szokásokat. Az alom kiválasztásakor vegye igénybe tapasztalt tenyésztők tanácsát. Néhány csomósodó alom vonzza a kiscicákat, és ha egyszer megeszik, a gyomrukban ragadnak, és veszélyeztethetik az életüket. A szilikát alom éles kristályai megsebezhetik a mancsaik finom talppárnáit. Olyan almot keressen, amelyet kiscicák számára terveztek (és biztonságos).

A macska nem szereti az almot. Hogyan cseréljük le egy új fajtára?

Fokozatosan. Soha ne hirtelen és a macskavécé teljes tartalmának kicserélésével. Ezzel ugyanis eltörli a macska szagnyomát, és az alom megszokott illatát egy új illat fogja felváltani. A macska ekkor elkezdheti kerülni a toalettet, új helyet keresve, ahol elvégezheti a szükségleteit. Néhány napig keverje bele az új almot az eredeti alomba. Ez biztosítja, hogy könnyen hozzászokjon az új textúrához és illathoz.

A macska vesebetegségben szenved. Milyen almot használjunk?

A húgyúti és vesebetegségben szenvedő macskák számára az ideális alom a fehér. Hamarabb észreveheti a vizelet elszíneződését. A fehér alom a fehér szőrű macskáknak is jobban megfelel.

Hány macskavécé legyen egy háztartásban?

A macskatenyésztők azt javasolják, hogy mindig legyen eggyel több macskavécé a lakásban, mint ahány macska van. Tehát ha egy macskája van, akkor két macskavécének kell lennie. Ha négy macska van, akkor 5 macskavécére van szükség.

Hány centiméternyi alom legyen a macskatoalettben?

A macskatoalettben az alomrétegnek legalább 5-7 cm-nek kell lennie – attól függően, hogy a macska milyen intenzíven kapar a mancsaival.

A szilikát alom maradványai a macska mancsain maradnak. Ez veszélyes?

Olcsó szilikát alom esetében igen. A vizelettel való érintkezés után az olcsó szilikát finomabb porrá bomlik, amelyet a macska a mancsain hordoz. Ez azután az emésztésébe kerül, amikor megtisztítja a mancsait.

A macskavécé körül rendetlenség van. Mi a teendő?

A macska a finom almot a WC-ből mancsával kiviszi, és széthordja a lakásban. Segíthet, ha a WC mellé egy speciális macskaszőnyeget helyez, amely kényelmes a macska mancsainak, és hatékonyan felfogja az alommaradványokat (egy rács tálcával – valami macska-„lábtörlő“ szerű).

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.BioSand fehér,
csomósodó macskaalom

✅ babahintőpor illattal.
✅ higiénikus
✅ csomósodó
✅ finom szemcsék
✅ kb. 50 napig elegendő
5 out of 5 stars (5 / 5)5500 Ft Alacsony ár
2.Biokat's Bianco Attracting alom
✅ Rendkívül higiénikus, abszolút természetes alapanyagú
✅ Tökéletesen pormentes
✅ Folyadékkal érintkezve csomók képződnek
5 out of 5 stars (5 / 5)2700 Ft Alacsony ár
3.Repeta bentonit alapú macskaalom
✅ nagy vízfelvevő hatás
✅ kiváló szagtalanító hatás
✅ jól csomósodik
✅ alacsony pormennyiség
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1200 Ft Alacsony ár
4.Repeta bentonit alapú kamillás macskaalom
✅ nagy vízfelvevő hatás
✅ kiváló szagtalanító hatás
✅ jól csomósodik
✅ alacsony pormennyiség
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1300 Ft Alacsony ár
5.BioSand illatosított,
csomósodó macskaalom

✅ illatosított, csomósodó
✅ közepes méretű szemcsék
✅ higiénikus
✅ kb. 20 napig elegendő
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1750 Ft Alacsony ár
6.Biokat's Bianco Fresh
Extra aktív szénnel

✅ 100% -ban természetes aktív szenünket kókuszdióhéjjal
✅ A speciális fizikai erőknek köszönhetően az intenzív szagú anyagok nagyon hatékonyan, és stabil módon kötődnek az aktív szénhez
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4400 Ft Alacsony ár