Háztartás

A legjobb matracvédők (recenziók és teszt) 2024

legjobb matracvédők A matracvédő kissé elhanyagolt elem a tökéletes ágy kialakításában, és egészen a közelmúltig inkább a gyermekek vagy az idősek ágytartozékának számított. Itt az ideje, hogy megváltoztassa a nézetét, és megismerje a matrac védelmében rejlő előnyöket, amelyek az alvás minőségére is hatással lehetnek. Ezért ne hagyja figyelmen kívül a legjobb matracvédőkre vonatkozó tippeket, amelyeket pozitív felhasználói vélemények kísérnek.

Az új matracok vásárlása alapos mérlegelést igényel. Ez nem ritkán néhány százezer forintos beruházás egyetlen ágyra/fekhelyre. És bár a gyártók extra hosszú garanciát adnak matracukra, a különböző tényezők hatására egy rendszeresen használt matrac élettartama alig 7 év. Mi volt az utolsó dolog, ami arra késztette, hogy lecserélje a matracát? A régi elhasználódott, ki volt feküdve és reggelente úgy ébredt, hogy valamije fáj? Vagy a matracon olyan csúnya foltok halmozódtak fel, amelyek egyértelművé tették, hogy a legjobb évei már mögötte vannak? Életünk egyharmadát az ágyban töltjük. A matracnak meg kell birkóznia az emberi izzadsággal és a különböző folyadékokkal való alkalmi balesetekkel. Fokozatosan nő a nedvességtartalma, a pórusai eltömődnek, és a poratkák elszaporodnak. A matrac igényel némi gondoskodást/törődést, és ha a matracát extra védelemmel szeretné ellátni, ne habozzon a megfelelő típusú matracvédőhöz nyúlni.

A következő választási útmutatóban bővebben beszélünk arról, hogyan válasszon matracvédőt a rendeltetése alapján. Nem mindegy, hogy egy mozgásképtelen idős embernek vásárol matracvédőt, vagy csak jobban szeretné ellenőrizni az ágyhigiéniát. Általánosságban elmondható, hogy a matracvédő nagyon praktikus és hasznos eszköz, amely megvédi a matracot a szennyeződésektől és a korai elhasználódástól. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben ez egy olyan tétel, amely alig töredéke a matrac árának, így nem kell sokat győzködni egy jó minőségű matracvédő megvásárlására. Az alábbi rangsor összeállításakor a matracvédő recenziók és valós használati tapasztalatok inspiráltak bennünket.

A legjobb matracvédők (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.4Home Matracvédő Harmony
✔️ Ajánlott mosás: 60 °C
✔️ Anyag: 100 % pamut
5 out of 5 stars (5 / 5)4000-4500 Ft Alacsony ár
2.4Home Bamboo gumifüles vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 70 % poliészter, 30 % bambuszrost szál
5 out of 5 stars (5 / 5)7500-8000 Ft Alacsony ár
3.4Home Aloe Vera körgumis vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7000-7500 Ft Alacsony ár
4.4home Balance gumifüles steppelt matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4500-5000 Ft Alacsony ár
5.4Home Lavender körgumis vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6500-7000 Ft Alacsony ár
6.Dormeo Aloe Vera matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 60 °C
✔️ Anyag: 40% viszkóz, 60% poliészter
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7500-8000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon matracvédőt

Kíváncsi, hogy milyen matracnak van szüksége extra védelemre? Elvileg – szinte mindegyiknek. Egy új matracra nagyon könnyű lepedőt húzni, de már néhány hónap használat után csúnya foltok jelennek meg a korábban tökéletesen tiszta matrac huzatán. Az izzadságfoltok a leggyakoribbak, de lehetnek más testnedvek, vagy kiömlött reggeli kávé vagy gyümölcslé is. Van mód arra, hogy megvédje matracát és meghosszabbítsa annak élettartamát!

Hogyan válasszon matracvédőt

Kinek ideális választás a matracvédő?

Kisgyermekes családok számára

A kisgyermekek esetében még időről időre előfordulhat kisebb baleset. Ezt még azok a szülők is tudják, akiknek többször is át kellett már esniük a gyermekeikkel a gyomorrontáson. A gyerekek szeretik titokban magukkal vinni az ágyba a finomságokat (gyümölcslé, csokoládé, …). Mindezekben a helyzetekben jól jön egy jó minőségű matracvédő, amely képes felfogni a folyadékokat, de ugyanakkor eléggé légáteresztő ahhoz, hogy a gyermek ne melegedjen túl az ágyban.

Allergiásoknak és asztmásoknak

Tudta, hogy a matrac ideális táptalaj a poratkák számára? Megfelel nekik a meleg, nedves és sötét környezet, ahol a rendszeres adag elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. A megfelelő matracvédő korlátozza a nedvesség felhalmozódását a matracban, és az allergiásoknak jobb ellenőrzést biztosít az ágyhigiénia felett. Ennek oka, hogy könnyen mosható, még magasabb hőmérsékleten is, és antibakteriális és gombaellenes kivitelezést kínálhat.

Inkontinenciában szenvedő / ágyhoz kötött idősek számára

Korábban főként eldobható alátéteket vagy kényelmetlen gumimatracvédőket/gumilepedőket használtak. Ma már ezen a területen is sokkal szélesebb a választék, és a kialakítás minősége az idősebbek számára az elvárt kényelmet és egyben a védelmet is biztosítja.

Túlzott izzadásra hajlamos emberek számára

Nedves pizsamában ébred? Gyakran mos foltos matrachuzatokat? Az izzadságból származó nedvesség mélyen behatol a matrac szerkezetébe, és a habmatracok esetében a pórusok eltömődését okozza. A matrac elveszíti funkcionális tulajdonságait, kevésbé lesz rugalmas, és a leginkább igénybevett területeken gyorsabban kifekvődik. Általában csak akkor tudatosulnak bennünk ezek az összefüggések, amikor már túl késő a matrac számára. Ha túlzott izzadásban szenved, nem fogja megbánni, ha befektet egy minőségi matracvédőbe.

Háziállatokat/házi kedvenceket tartó háztartások számára (ágyban)

Ha négylábú kedvencei szokás szerint beugranak az ágyba, vagy akár Önnel együtt is alszanak, egy matracvédő jelentősen nagyobb védelmet nyújt a matracnak a sérülések vagy szennyeződések ellen. Bár idővel karomnyomok láthatók rajta, hatékony gátként működik a matrac jelölése vagy levizelése ellen. A matracvédő cseréje meggyőzően kevésbé megterhelő anyagilag, mint az egész matrac cseréje.

Éjszakai/ott alvó vendégek számára / Nyaralásra

Vannak, akiknek már az is problémát okoz, hogy valaki más ágyában feküdjenek. Ha többnapos látogatásra készül, sokkal kényelmesebb és higiénikusabb lesz Ön és vendégei számára is, ha megfelelő matracvédőt használ az ágyakon. Mivel magasabb hőmérsékleten is moshatók (mindig ellenőrizze a termék címkéjét), biztos lehet benne, hogy higiénikusan tisztán tarthatja ezeket különösebb erőfeszítés nélkül. A matracvédőket a következő nyaralás során is használhatja a nyaralóban. Végül is a régi matracok színes történeteket tudnak mesélni. Ilyen helyzetben azonban tekintse inkább az „alvó védőjének“.

matracvédők Háziállatokat - házi kedvenceket tartó háztartások számára

A matracvédő használatának előnyei

Az előző csoportok valamelyikében megtalálta? Akkor már van elképzelése a matracvédő használatának előnyeiről. Röviden összefoglaljuk a legfontosabb pontokat.

 • A matracvédő biztosítja a matrac védelmét az izzadságtól, más folyadékoktól, szennyeződésektől és elhalt hámsejtektől.
 • Védelmet nyújt az elhasználódás ellen, és így meghosszabbítja a matrac élettartamát.
 • A terjedelmes és gyakran vastag matraccal szemben a matracvédő jelentősen könnyebben tartható higiénikusan tisztán.
 • Könnyen kezelhető, és az ágyra helyezése még könnyebb, mint a lepedő feszesre húzása.
 • Javítja az alvási kényelmet. Leggyakrabban 3 tulajdonsággal rendelkezik: folyadékzáró, optimális légáteresztést biztosít, és tartalmazhat vékonyabb töltelékréteget is (pl. memóriahab), hogy a kemény vagy régi matracon való alvás kényelmesebbé váljon.
 • Kialakítástól függően antibakteriális, antiallergén és gombaellenes vagy hűsítő funkcióval is rendelkezhet.

A matracvédők alaptípusai

A matracvédők választéka széles és változatos. Ez azért van így, mert figyelembe veszi a különböző követelményeket a tulajdonságokra és az általános kialakításra. A matracvédők három alapvető típusával találkozhat:

 • Részleges matracvédők – Rövidebb matracvédők, amelyeket a matrac egy meghatározott részén használnak, leggyakrabban a deréktól a térdig terjedő területen. Olcsó, könnyen cserélhető, de alvás közben elmozdulhat és összegyűrődhet.
 • Teljes felületű matracvédők – A legkelendőbb matracvédők, amelyek átfogó védelmet nyújtanak a fekhely felső oldalán/tetején – az egész felületen (a széleket nem beleértve). Egyszerűen tekerje ki ezeket, és a praktikus sarokgumik segítségével rögzíthetők a matrachoz.
 • Teljes matracvédők (más néven „3D matracvédők“) – A felső oldal mellett a matrac oldalainak is átfogó védelmet nyújtanak. A matracra felhúzzák, mint egy lepedőt. Az allergiások körében népszerűek.

Áteresztő vagy nem áteresztő matracvédő?

A válasz erre a kérdésre szorosan összefügg az ágyat használó személy egyéni igényeivel.

A nem áteresztő/vízhatlan matracvédők úgy vannak kialakítva, hogy felszívják a felesleges folyadékot és védjék a matracot. Lehet, hogy nem engedik át a folyadékokat, de fontos, hogy kellően légáteresztőek legyenek. A légáteresztő bevonat leggyakrabban poliuretánból (PUR) készül. Legyen óvatos a minőséggel, és ne nyúljon az első olcsó „gumi“ védőhöz. A nem légáteresztő alátéten való alvás általában egészségtelennek számít. Kisgyermekek és betegek számára még veszélyes is (alvás közbeni túlmelegedés veszélye).

Az áteresztő matracvédők fő feladata a mechanikai sérülések vagy kopás elleni védelem biztosítása. Általában antibakteriális vagy hűsítő funkcióval vannak ellátva. A vastagabb matracvédők (memóriahab réteggel) csökkentik a matracok keménységét.

Csak Önön múlik, hogy melyik megoldást részesíti előnyben. Döntését például a korábbi tapasztalatok alapján hozza meg, amelyek veszélyeztethetik a matrac tisztaságát és tartósságát.

A matracvédők méretei

A matracvédők pontosan olyan méretekben kaphatók, mint maguk a matracok. Önt semmilyen módon nem korlátozza vagy rövidíti meg a gyenge választék.

A matracvédők 120 × 60 cm, 140 × 70 cm méretű gyermekágyakhoz, 80 × 200 cm, 90 × 200 cm méretű normál ágyakhoz, valamint 140 × 200 cm, 160 × 200 cm, 180 × 200 cm méretű franciaágyakhoz is kaphatók. Vannak atipikus és kiterjesztett méretű matracvédők is.

A matracvédő matrachoz történő rögzítésének módja

A matracvédő felfogatása a matracra nagyon egyszerű. Oldalsó zsinórokkal vagy sarokgumikkal van ellátva, amelyek megkönnyítik a matrachoz való rögzítést.

Ha a matracvédő bepiszkolódik, eltávolítása másodpercek kérdése.

A matracvédők karbantartása

A matracvédők karbantartása

Előzetesen tájékozódjon arról, hogyan tudja tisztán tartani a kiszemelt matracvédőt. Feladata az izzadság és más szennyeződések felszívása, így várhatóan gyakrabban kell mosni.

A 60°C-os mosás magasabb higiéniai színvonalat biztosít. Ellenőrizze a mosógép szárítójában a centrifugálási (fordulat) és szárítási beállításokat. Ugyanis a lehető legrövidebb időn belül újra használatra késznek kell lennie. Egyes védők a szárítóban való szárítás után „működésképtelenné válnak“, mások gyorsabban elveszítik a deklarált tulajdonságaikat (antibakteriális, gombaellenes).

Matracvédők ára

Ha még nincs tapasztalata a matracvédőkkel, természetesen felmerül a kérdés, hogy mennyit érdemes beruházni rájuk. Az árkülönbségek elképesztőek. Míg egyes matracvédők már néhány ezer forintért megvásárolhatók, mások esetében az ár már több mint háromszázötvenezer forintra emelkedett. Fontos tényező az anyagok minősége, a kivitelezés és nem utolsósorban az alvás közben nyújtott védelem és kényelem.

Matracvédők 7000 forintig

Több száz különböző matracvédő található 7000 forint alatt, amelyek közül sok már régóta a legkelendőbbek közé tartozik. Egyesek az eldobható nedvszívó alátétek képviselői (pl. a Tena Bed, Seni Soft gyártóktól), mások természetes vagy szintetikus textilekből készülnek, és újrafelhasználásra (és mosásra) tervezték ezeket. Bár ezek alapkivitelűek, mégis betöltik a céljukat. A 4home, Kvalitex, Bellatex márkák termékei felkeltették a figyelmet.

Matracvédők 7000 és 14000 forint között

Jobb tulajdonságokkal (antibakteriális, hipoallergén, gombaellenes, hűsítő funkció) és magasabb szintű kényelemmel (kellemes töltelék és steppelés) rendelkeznek a 7000 és 14000 forint közötti árral rendelkező matracvédők. Az igényesebb vásárlóknak is tetszeni fognak. Gondosan mérlegelje, hogy áteresztő vagy nem áteresztő matracvédőre van szüksége. A matracvédők attraktív választéka megtalálható a Dřevočal, Meditex, Blancheporte márkáknál.

Matracvédők 14000 forinttól

Ha fontos Önnek az alvás minősége, vagy nagyobb matrachoz keres matracvédőt, ne hagyja ki a prémium matracvédők vonzó kínálatát. A legjobb anyagokat kombinálják, hogy még kényelmesebbé tegyék az alvást, és megbízható védelmet nyújtsanak a matracnak. Népszerűek a memóriahab réteggel ellátott matracvédők. Több modell már kialakításában is inkább hasonlít egy felső matracra.

A legjobb matracvédő márkák

 • Dormeo – A népszerű matrac-kiskereskedő a teljes szortimentet lefedi a minőségi alváshoz. Éppen ezért a kínálatában nagyon jól értékelt matracvédők is találhatók – egyszerűk a fekhelyre és 3D-s matracvédők egyaránt.
 • 4home – Magas eladások, különféle típusok és méretek széles választéka, jó árfekvés, érdekes tulajdonságok – kínálat, amiből választhat!
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.4Home Matracvédő Harmony
✔️ Ajánlott mosás: 60 °C
✔️ Anyag: 100 % pamut
5 out of 5 stars (5 / 5)4000-4500 Ft Alacsony ár
2.4Home Bamboo gumifüles vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 70 % poliészter, 30 % bambuszrost szál
5 out of 5 stars (5 / 5)7500-8000 Ft Alacsony ár
3.4Home Aloe Vera körgumis vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)7000-7500 Ft Alacsony ár
4.4home Balance gumifüles steppelt matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4500-5000 Ft Alacsony ár
5.4Home Lavender körgumis vízhatlan matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 40 °C
✔️ Anyag: 100 % poliészter
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)6500-7000 Ft Alacsony ár
6.Dormeo Aloe Vera matracvédő
✔️ Ajánlott mosás: 60 °C
✔️ Anyag: 40% viszkóz, 60% poliészter
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)7500-8000 Ft Alacsony ár