Kert és műhely

A legjobb medence porszívók (teszt 2024)

legjobb medence porszívókÚgy döntött, hogy megvásárolja a lehető legjobb medence porszívót, de nem tudja, hol és hogyan kezdje el a kiválasztását? A mai útmutatónkban ezekre a praktikus segédeszközökre összpontosítunk a medencék tisztaságának megőrzése érdekében. Mindenre figyelünk, ami ezekre vonatkozik – és ami segíthet Önnek az összehasonlításában, kiválasztásában, megvásárlásában és későbbi felhasználásában. Ezért nem csak az alapvető műszaki paraméterekkel, hanem az összes fontos tényezővel foglalkozunk.

A medence porszívónak több formája lehet, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai, de megkönnyítik a munkáját bizonyos mértékben. Ezeket az eszközöket olyan szennyeződések eltávolítására használják, amelyekkel a medenceszűrő nem tudott elbánni. Ezek elsősorban a medence sarkában és az alján helyezkednek el, tehát a felszínen lebegő szennyeződésektől eltérően sokkal nehezebb eltávolítani őket, és egy szokásos lombháló nem sokat segít. A medence porszívó az ilyen lerakódásokat hatékonyan tisztítja. Egy ilyen eszköz megvásárlása azonban nem csak ezrekbe, hanem több tízezer vagy százezer forintba is kerülhet. A különféle típusok és modellek közötti különbségek ezért jelentősek, és a kiválasztás annál bonyolultabb. Helyes döntést kell hoznia arról, hogy mennyit szeretne, és tud befektetni egy porszívóba -, és tudnia kell, hogy mit várhat vagy igényelhet egy adott árért.

Útmutatónkban tanácsot adunk minden beszerzési buktatóval kapcsolatban. Több mint elegendő információt nyújtunk Önnek ezekről az eszközökről és mindenről, ami ezekkel kapcsolatos. Elkészítettük az Ön számára legérdekesebb modellek rangsorát is. Ez egy ugródeszka lehet a választás során, és ebben is megtalálja kedvencét. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy olvassa el a medence porszívók felhasználói recenzióit és a szakértői teszteket arról a konkrét modellről, amely felkeltette érdeklődését. Sok olyan dolgot fog megtudni, amelyet a gyártó egyszerű címkéje nem mond el Önnek, és felelősebb döntést hozhat.

A legjobb medence porszívók 2024

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Maytronics Dolphin S200

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: 15 m
Takarítási ciklus: 2 óra
Kábel hosszúsága: 18 m
Tömeg: 7,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)360000 Ft Alacsony ár
2.Zodiac Vortex RV 5380

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: max. 12 x 6 m
Takarítási ciklus: 2 óra
Kábel hosszúsága: 18 m
Tömeg: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)433000 Ft Alacsony ár
3.Hayward SharkVac XL Pilot

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: 14 - 15 m
Takarítási ciklus: 17 m3/óra
Kábel hosszúsága: 17 m
Tömeg: 12 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)446000 Ft Alacsony ár
4.PoolTrend TKA 521

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: -
Takarítási ciklus: 1 / 1,5 / 2 órás beállítható üzemidő
Kábel hosszúsága: 8 m
Tömeg: 5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)107000 Ft Alacsony ár
5.MARIMEX Star Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék
Működés: Kézi
Kábel hosszúsága: 5 m
Tömeg: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9290 Ft Alacsony ár
6.MARIMEX ProStar Vac Smart
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Félautomatikus
Kábel hosszúsága: 5,8 m
Tömeg: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)25000 Ft Alacsony ár
7.BESTWAY Flowclear Aqua Powercell Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Kézi
Nyél hosszúsága: 2,2 m + Li-Ion akkumulátor,
Tömeg: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)29000 Ft Alacsony ár
8.MARIMEX Spa Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Kézi
Nyél hosszúsága: 2 m
Tömeg: 1,3 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)17500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon medence porszívót

A medence porszívó kiválasztását azonban nem szabad a véletlenre hagyni. Ne hagyatkozzon a reklámokra, és az árcímke se legyen az egyetlen döntési tényező. Ezért megismertetjük Önt ezen eszközök minden fontos paraméterével. Kezdjük az alapvető változatok áttekintésével, amelyek jelentősen különböznek egymástól – még az árban is. Tehát ez az első dilemma, amely Önre vár. Ezután megvizsgáljuk a műszaki felszerelést és a lehetséges kiegészítőket. Arra is tanácsot adunk, hogyan kell a porszívót helyesen használni, és hogyan kell a medence vizét tisztán tartani.

Végül, de nem utolsósorban, bemutatjuk ezen termékek árkategóriáit és kínálatának lehetőségeit. Ezen kívül tippeket adunk a megbízható gyártókra és márkákra. A bevált márka gyakran jó útmutató a választás során, bár ez természetesen nem garantálja automatikusan a legjobb minőséget és az ideális választást.

Miben segít a medence porszívó Önnek

Noha a felszínen lebegő könnyű szennyeződések nagy része a medence szűrésével könnyen eltávolítható, nehezebb lerakódások esetében ez bonyolultabb. A homok vagy akár apró kövek is lesüllyednek az aljára és problémás lerakódásokat hoznak létre, amelyekhez általában a szűrő nem elegendő. Ilyen helyzetekben jön a képbe a medence porszívó.

Természetesen ez a teleengedett medencében működik, amelyhez a klasszikus „földi porszívótól“ eltérő konstrukciót igényel. Mindegyik típus eltérően működik, és választhat kézi, félautomata és teljesen automata modellek közül. Tehát nézzük meg a különbségeket közöttük és hogyan működnek.

A medence porszívók típusai

Mint már említettük, a medence porszívóknak alapvetően három változata van: kézi, félautomata és teljesen automata. Hogyan lehet eldönteni, hogy melyik a megfelelő típus?

Kézi modellek

A kézi vagy manuális medence porszívók a legegyszerűbbek és a leginkább megfizethetők, így velük kezdjük. Az egész eszköz alapvetően három fő részből áll: a szívófejből, a teleszkópos rúdból és a tömlőkből. Csatlakoztassa a tömlőt a medence homokszűrőjéhez és kihasználja a szívóerejét. Magának a kézi porszívónak nincs saját meghajtója.

Teleszkópos rúddal merítse a szívófejet az aljára, és azt tolja az alján, ugyanúgy, mintha egy szőnyeget porszívózna. A szennyeződés a tömlőn keresztül a szűrőbe áramlik, amely azt felfogja. Ez egy nagyon egyszerű, de viszonylag hatékony rendszer, amely megfelelő eredményt hoz létre – különösen a kisebb medencéknél. A porszívó csatlakoztatása általában könnyű, így nem kell aggódnia a túl nehéz manipuláció miatt. A gyártók részletes utasításokat nyújtanak, és bizonyos modellekhez gyakran találhatók oktatóvideók az interneten.

A kézi modellek egyértelmű előnye az alacsony ár. A legnépszerűbb modelleket általában kevesebb, mint tizenháromezer forintért megvásárolhatja, a drágábbakat körülbelül húszezer forintig. A hátrányai azonban nyilvánvalóak. Mindenekelőtt a fárasztóbb munka. Csak a saját erejével porszívózhat, és a víz alatti porszívózás határozottan igényesebb, mint a szőnyegek általános porszívózása. Egy másik hátrány, amely közvetlenül kapcsolódik a működés elvéhez, a szűrő iránti igény, amely fokozatosan eltömődik. Kisebb medencék esetén azonban ez elég ésszerű választás, amely kielégítően szolgál majd.

Alternatív porszívók

A kézi porszívó modellek speciális változatai a vákuum modellek. A fő különbség az, hogy egyáltalán nem működnek a szűrőrendszerrel, ezért nem terhelik vagy tömítik el a szűrőt. A nagyon olcsó modelleket a kerti tömlőhöz csatlakoztatják, és a szennyeződéseket a mellékelt zsákba hajtja (például a Marimex 10800012 Clean Vac modell). Egy másik lehetőség az akkumulátoros kialakítás, ahol a porszívó meghajtása önállóan működik. Ezeknek a modelleknek az ára (pl. Intex 28620) természetesen egy kicsit magasabb, körülbelül 20000 Ft-tól megvásárolhatja. A hatékonyságuk kissé alacsonyabb lehet.

Félautomata modellek

A félautomata modellek egyfajta köztes lépést jelentenek a kézi és a teljesen automata modellek között, mind a funkcionalitás, mind pedig az ár szempontjából. Ezeket a porszívókat általában a medence homokszűrőjéhez kell csatlakoztatni. A különbség azonban az, hogy a fej a medence alján önállóan mozog, és a porszívózás tehát nem időigényes, sem fizikailag nem igényes a felhasználó számára. A félautomata modellek ára körülbelül 40000-től az egyszerű variánsok, valamint 200 000-ig terjed a fejlettebb modellek esetében.

A magasabb áron kívül ennek a megoldásnak vannak hátrányai is. Először: ismét megtörténik a szűrő eltömődése, mivel a porszívó függ tőle, hasonlóan a kézi modellekhez. A második hátrány a tisztítás nem mindig magas hatékonyságú és következetes. A félautomata porszívók általában véletlenszerűen mozognak, ezért előfordulhat, hogy a teljes alsó felület nem lesz precízen kiporszívózva.

A hatékonyság mértéke természetesen modellenként változik, és az alap- és megfizethető modellek várhatóan rosszabb helyzetben vannak, mint a drágább és fejlettebb modellek. Gyakran rendelkeznek a lépcsők és akár az oldalfalak tisztítására szolgáló funkcióval is. Megbirkóznak a többszintű medencefenékkel is. Egyéb funkciókat is kínálhatnak, például teljesítményszabályozást, fejlettebb navigációt, turbószívást stb.

Automata medence porszívók

A legújabb változat és a legmagasabb liga az automata medence porszívó modellek. Teljesen önállóan dolgoznak. Saját meghajtóval, szivattyúval, zsákkal és természetesen saját szűrővel is rendelkeznek. Ezért nincs szükségük semmilyen csatlakoztatásra a medence szűrőjével vagy más elemmel. Elvileg a robot háztartási porszívók egy változatát képviselik. Hasonló felszereléssel rendelkeznek.

Ezeket a porszívókat mikrochip vezérli, és általában fejlett navigációs rendszerekkel rendelkeznek, amelyek nagy hatékonyságot biztosítanak a porszívózás és az egész medence területének lefedése érdekében. Nemcsak kerek, ovális vagy téglalap alakú medencékkel birkóznak meg, hanem atipikus formákkal is, többszintű medencefenékkel, lépcsőkkel stb. Néhány modell az oldalfalakat is tisztítja a vízszintig.

Az automata modellek nagyon kifinomultak, kiváló hatékonyságot és kényelmet nyújtanak. Ennek megfelel a viszonylag magas ár is. Nagyon olcsó, alap modellek nagyjából olyan árakon indulnak, mint ahol a legjobb félautomata porszívók végződnek – általában valamivel 200 000 Ft alatt. A kétszázhatvanezer forintot meghaladó árak azonban gyakoribbak. Viszont széles kínálatnak örülhetnek.

A teljesen automata porszívók érdekes választást jelentenek az igényesebb és a nagyon igényes felhasználók számára, valamint a nagyobb és nagy medencék tulajdonosai számára, amelyekhez a kézi és félautomata modellek nem lennének elegendőek. A legtöbb tulajdonos viszont dicséri ezeknek a gépeknek a munkáját.

Hogyan válasszon medence porszívót

Műszaki paraméterek, felszerelés és tartozékok

Milyen konkrét paramétereket és tulajdonságokat kell figyelembe venni egy medence porszívó vásárlásakor? Itt nagyon függ attól, hogy milyen típusú porszívóról beszélünk. Ennek ellenére itt található a tényezők összefoglalása, amelyre összpontosítani kell.

Medence mérete

Nagyon fontos adat a medence ajánlott maximális mérete. Különösen az automata vagy félautomata modellek esetében találja meg ezt az információt. Egyszerű kézi modellek esetén a gyártó általában nem ad ilyen ajánlást, és a teleszkópos rúd és a tömlő hosszából kell kiindulnia.

Automata és félautomata porszívók esetén az ajánlott terület általában 50-60 m2 körül van. Félautomata gépeknél kevesebb lehet, a nagy teljesítményű automata gépeknél több.

Navigáció és lehetőségek

A porszívó csak sima medencefenékkel, vagy akár többszintű medencefenékkel vagy esetleg az oldalfalakkal is elbír? Egyes modellek mindezzel boldogulnak. Ha valóban tökéletes „szolgáltatást“ szeretne, tanácsos ilyen porszívót keresni. Ez kétszeresen igaz, ha például egy atipikus medencéje van. Ugyanilyen fontos a navigációs rendszer is.

Kézi porszívók esetén saját maga biztosítja a navigálást. Az olcsóbb félautomata gépek általában hasonlóan működnek, mint az öregebb és megfizethető otthoni robotporszívók. Ez többé-kevésbé véletlenszerű algoritmus. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen modellek hatékonysága mintegy 80%. A kihagyott területeket általában kézi modellel kell megtisztítani, ami nem túl kényelmes. A fejlettebb félautomata gépek és különösen az automata porszívók általában már jobb navigációs rendszerekkel rendelkeznek, amelyek gyakorlatilag 100%-ra növelik a porszívózás hatékonyságát és pontosságát.

Alak, munkaszélesség

A kézi porszívók általában klasszikus alakúak, hasonlóak az otthoni porszívók szokásos fúvókáihoz. Különösen a félautomata modelleknél kör alakú vagy „medúza” profilt talál, amely bizonyos helyekhez jobb hozzáférést biztosít. Hasonlóképpen, a klasszikus téglalap alakú modellek általánosak. Az automata modellek általában négyzet alakúak és lánctalppal mozognak, amelyek biztosítják az akadályok zökkenőmentes leküzdését.

A gyártók általában megadják a munkaszélességet (porszívózott / tisztított felület szélessége). Minél nagyobb, annál gyorsabban várható el a porszívózás. Ez különösen igaz sík, egyenes felületekre. A túl nagy szélesség inkább komplikációt jelenthet egy kisebb és tagolt medencében.

Akkumulátor

Az akkumulátor elsősorban bizonyos speciális kézi modellekre vonatkozik, amelyeket kézzel működtetnek, de nem függenek a medence szűrőrendszerétől. Általában Ni-MH akkumulátorokkal találkozhat, amelyek üzemideje kb. 40-50 percig tartó porszívózás. Ez alatt az idő alatt inkább egy kisebb medencét (átmérője kb. 5 m) sikerül kitisztítani. Pontosan erre tervezték ezeket az eszközöket.

Szivattyú

Félautomata és automata modellek esetén rendelkezésre áll az információ a szivattyú vízáramlási sebességéről, de különböző kontextusokban. Félautomata gépeknél a gyártó információkat szolgáltat a medence szivattyú minimálisan szükséges vízáramlási sebességéről. Vagyis a „szivattyúteljesítményről“, amelyre szükség van a porszívó megfelelő és hatékony működéséhez. Ezt a vízáramlási sebességet köbméterben adják meg óránként.

Ugyanezen egységeknél az automata modelleknél a szivattyú átfolyását is megjelölték, de itt a porszívó saját szivattyújának teljesítményéről van szó. Minőségi modellek esetén körülbelül 15 m3 / h átfolyás várható, ami nagyon tisztességes.

A tisztítási ciklus sebessége, hossza

Ez az adat ismét automata és félautomata modellekre vonatkozik, és általában a medence maximális ajánlott területétől függ. A legtöbb porszívó esetében kb. 1,5–2 óra ciklushosszúsággal találkozik. Félautomata gépeknél ennél több is lehet, csakúgy, mint például az oldalfalak porszívózása esetén.

Kosár kapacitása

A kevés hátrány egyike – az ár mellett – az automata porszívók esetében, hogy időnként szükséges (vagy minden használat után) kiüríteni és leöblíteni a szűrőzsákot, amelyben a szennyeződés összegyűlik. Ezeknek a gyűjtőedényeknek különböző térfogata lehet, általában 2-4 liter körül.

Súly

A súly fontos lehet a porszívó kezelése és hordozása során. Automata modellek esetén a súly általában méretétől függően 7-10 kg körül van.

Távirányító

A fejlettebb automata porszívókhoz tartozékot is találhat távirányító formájában, amely lehetővé teszi a készülék kényelmes működtetését.

Felhasznált anyag

A medence porszívók műanyag eszközök. A műanyagok megfelelő minősége és ellenálló képessége fontos – még például az ultraibolya sugárzás és a medence kémiája ellen is. Ezeknek a hatásoknak egyébként jelentős hatása lehet a berendezés élettartamára.

Hogyan kell használni a medence porszívót

Hogyan csatlakoztatható és használható egy medence porszívó? Természetesen ez elsősorban a típustól függ, és fontos, hogy kövesse a használati útmutatót. Ennek ellenére van néhány tanácsunk és tippünk, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • A porszívó csatlakoztatása a szűrőhöz – Ez a pont elsősorban a kézi modellekre, de a félautomata modellekre is vonatkozik. Egy tömlőt kell csatlakoztatni a szívófejhez, és annak másik végét azután vezesse ki a „szkimmerbe“. A megfelelő csatlakozót megfelelő helyre kell csatlakoztatni! Fordított csatlakoztatás esetén a porszívó nem működik megfelelően.
  • A tömlő feltöltése – Mielőtt a tömlőt a szűrőhöz csatlakoztatná, általában tanácsos vízbe meríteni, hogy feltöltődjön vízzel. Ez csökkenti a teljesítmény kiesés kockázatát a légbuborékok jelenléte miatt.
  • Lassan és precízen – Lassan dolgozzon a kézi porszívóval, hogy valóban felszívja az összes szennyeződést. Ne számoljon azzal, hogy a medencefenéken a gyors csúsztatás hatékony lesz, inkább csak a szennyeződést keveri fel. A porszívózáshoz nem kell nyomnia a porszívót.
  • Milyen gyakran? – A porszívózás gyakorisága nagyon egyedi kérdés. Ez elsősorban attól függ, hogy a medence miként védett és milyen intenzíven használják. A medence, amelyet gondosan lefed, vagy saját tetővel rendelkezik, minden bizonnyal nem lesz annyira szennyezett, mint az a medence, amely az idő nagy részében nincs lefedve, vagyis nyitott – és emellett amelybe például a gyerekek egyenesen a homokozóból beleugornak. Egy szokásosan használt medence általában megérdemli, hogy kb. 2-3 hetenként kiporszívózza.

Video

Medence porszívók ára

A fenti típusú különféle medence porszívók árait már említettük. Ennek ellenére továbbra is világosan összefoglaljuk a három alapár-tartományt és azok szortimentjét az Ön számára.

✅ Medence porszívók 65 000 Ft-ig

A medence porszívók legolcsóbb csoportja a kézi modellek, akár akkumulátorosak, akár szűréshez csatlakoztatva. Ezeket a főleg kisebb medencékhez tervezett porszívókat általában körülbelül 10000–26000 Ft áron lehet megvásárolni. Kivételesen olcsóbban vagy drágábban. Azonban 65000-ig vásárolhat akár néhány alap félautomata modellt is, amelyek közül a legolcsóbbak körülbelül 39000 forintnál kezdődnek.

✅ Medence porszívók 195 000 Ft-ig

A félautomata típusú kiváló minőségű medence porszívók, valamint néhány automata modell is tartozik ebbe a kategóriába. Ezeknél azonban alacsonyabb felszerelésre és kisebb lehetőségekre számíthat.

✅ Medence porszívók 195 000 Ft felett

Ebben a kategóriában fordul elő a legeladottabb medence porszívók legnagyobb része a teljesen automata modellek kategóriájából. Számoljon azonban azzal, hogy több mint 260 000 Ft-t fizet egy jól felszerelt, nagy teljesítményű és kiváló minőségű gépért. Az 520 és 650 000 Ft vagy annál magasabb árral rendelkező modellek sem számítanak kivételesnek.

A legjobb medence porszívó márkák

Mely márkák foglalkoznak minőségi medence porszívók gyártásával, és számíthat tőlük kiváló minőségre, vagy fordítva, megfizethető árra vagy mindkettő optimális arányára? Íme, néhány ismert márka:

  • Intex – A nagyon népszerű medencegyártó természetesen a medence porszívóit is kínálja. A választék kicsi. Félautomata és kézi akkumulátoros modelleket. Mindkét esetben örülhet az elfogadható árnak.
  • Marimex – A medencék másik ismert gyártója viszonylag széles választékot kínál, különösen a különféle kézi modellekből. Nagyon kedvező áron. Néhány modell nagyon népszerű.
  • Dolphin – A kiváló automata modellek széles választékát kínálja. Ugyanakkor magasabb árakkal számoljon.
  • Zodiac – A márka kiváló automata és félautomata modelleket kínál. Sok közülük hazánk legkeresettebb termékei közé tartozik.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Maytronics Dolphin S200

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: 15 m
Takarítási ciklus: 2 óra
Kábel hosszúsága: 18 m
Tömeg: 7,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)360000 Ft Alacsony ár
2.Zodiac Vortex RV 5380

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: max. 12 x 6 m
Takarítási ciklus: 2 óra
Kábel hosszúsága: 18 m
Tömeg: -
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)433000 Ft Alacsony ár
3.Hayward SharkVac XL Pilot

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: 14 - 15 m
Takarítási ciklus: 17 m3/óra
Kábel hosszúsága: 17 m
Tömeg: 12 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)446000 Ft Alacsony ár
4.PoolTrend TKA 521

Típus: Medencetisztító robot
Maximális medence méret: -
Takarítási ciklus: 1 / 1,5 / 2 órás beállítható üzemidő
Kábel hosszúsága: 8 m
Tömeg: 5 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)107000 Ft Alacsony ár
5.MARIMEX Star Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék
Működés: Kézi
Kábel hosszúsága: 5 m
Tömeg: -
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)9290 Ft Alacsony ár
6.MARIMEX ProStar Vac Smart
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Félautomatikus
Kábel hosszúsága: 5,8 m
Tömeg: -
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)25000 Ft Alacsony ár
7.BESTWAY Flowclear Aqua Powercell Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Kézi
Nyél hosszúsága: 2,2 m + Li-Ion akkumulátor,
Tömeg: -
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)29000 Ft Alacsony ár
8.MARIMEX Spa Vac
Alkalmas: Föld feletti medencék, Mélyített medencék
Működés: Kézi
Nyél hosszúsága: 2 m
Tömeg: 1,3 kg
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)17500 Ft Alacsony ár