Kert és műhely

A legjobb orsós fűnyírók (teszt 2020)

Kiválasztottuk a piacon a legjobb orsós fűnyírókat, a felhasználói vélemények és a neves szervezetek által elvégzett tesztek alapján, különféle árkategóriákban. Itt van a választás.

legjobb orsós fűnyírókMilyen a legjobb orsós fűnyíró? Megpróbálunk válaszolni erre a bonyolult kérdésre a tesztünk során. Besoroltuk ide a jelenlegi öt legérdekesebb modellt, a lehető legjobb ár-érték arány mellett.

Ön azt mondaná, hogy a kézi orsós fűnyírók ideje már lecsengett? Nagy tévedés lenne. Az ilyen típusú fűnyíró pótolhatatlan helyet foglal el a gyepkarbantartásban. Ez egy olyan eszköz, amely nagy pontosság elérését teszi lehetővé. Az orsós fűnyírók nagyon kíméletesek a fűhöz, és a kaszálás helyett egy sima vágást végeznek, amelynek során a végek nem szenvednek. Ennek a készüléknek a nagy előnye az egyszerű üzemeltetés, a kis súly és a flexibilitás.

Orsós fűnyírók kiválóan alkalmasak kisebb területekre és az angol gyep nagyon precíz karbantartására. Az orsós fűnyírók áttekintésében elsősorban a még mindig nagyon népszerű kézi modellekre összpontosítottunk, de manapság nem hagyhatjuk figyelmen kívül a meghajtás egyéb formáit sem. Ezért mutatunk be Önnek egy kiváló minőségű elektromos változatot. Ha nem biztos a megfelelő terméket kiválasztásában, akkor nem csak a tesztünk segít, hanem a végén található útmutató is.

A legjobb orsós fűnyírók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fieldmann FZR 1010
Vágószélesség: 40 cm
Vágásmagasság: 14-43 mm
Tömeg: 8,8 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)16600 Ft Alacsony ár
2.Hecht 5030
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 10 - 36 mm
Tömeg: 7,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)17000 Ft Alacsony ár
3.Bosch AHM 30
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 12 - 40mm
Tömeg: 6,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)33000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars StaySharp Plus
Vágószélesség: 61 cm
Vágásmagasság: 40 - 100 mm
Tömeg: 18 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)70000 Ft Alacsony ár
5.Einhell GC-HM 30
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 15 - 42 mm
Tömeg: 6,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.GARDENA Comfort 400 C
Vágószélesség: 40 cm
Vágásmagasság: 12 - 42 mm
Tömeg: 9,4 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)50000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon orsós fűnyírót?

Már tudja, milyen orsós fűnyírót szeretne vásárolni? Ha továbbra is bizonytalan és nem tud dönteni egy konkrét modell mellett, akkor az alábbi útmutató hasznos lehet az Ön számára. Megtudhatja, hogy ezeknek az eszközöknek milyen előnyei és hátrányai vannak, és milyen paraméterekre kell összpontosítani a választáskor.

Az orsós fűnyírók előnyei és hátrányai

Az orsós fűnyíró egy speciális típusú kerti felszerelés, amelyet elsősorban a karbantartott pázsit „hangolásához“ lehet használni. A kézi orsós fűnyírók kisebb területekre és precíz rendezésre alkalmasak. Ha azt szeretné, hogy angol gyep legyen a háza előtt, akkor határozottan kinevelheti ennek a készüléknek a segítségével.

Az orsós fűnyírók nagyon tiszta vágással rendelkeznek, amely gyengéd a fűhöz és nem tépi meg a végeket. Az előnye az egyszerű kezelhetőség és a jó manőverehetőség is. Értékelni fogja (legalábbis általában) a kis súlyt és az egyszerű tárolhatóságot. A kézi modellek esetében a zaj minimális.

És mik a hátrányai? A kézi orsós fűnyírók főleg kisebb területeken használhatók, a nagyobb parcellákon végzett munka túl hosszadalmas, fárasztó lenne és ezért nem hatékony. A legtöbb orsós fűnyíró nem birkózik meg a magas fűvel. Más eszközöket jobban lehet használni kevésbé karbantartott területeken.

Vágási szélesség és karbantartott terület

Mint már említettük, a kézi orsós fűnyírók kisebb területeken, például családi házak kertjében stb. alkalmazhatók. Előnyük az, hogy a kevésbé hozzáférhető területekre is bejutnak, és a legtöbb modell jól levágja a füvet még a járdák vagy egyéb akadályok mentén is.

Amikor eldönti, hogy milyen fűnyírót vásároljon a legfontosabb paraméterek egyike a vágási szélesség, amely megegyezik a hengerkés szélességével. A vágásszélesség nagyban befolyásolja, hogy milyen nagy és egyenetlen területeken használható a fűnyíró.

Leggyakrabban 38 és 45 cm közötti vágásszélességgel találkozik, de nagyobb vagy kisebb vágásszélességű fűnyírókat is találhat. A kisebb szélességet az egyenetlenebb terepen tudja jobban kihasználni, mivel ez jobb manőverezési képességet biztosít. A munka azonban lassúbb lesz, ezért ezek a fűnyírók kb. 150-200 m2-es területeken alkalmazhatók. A legalább 45 cm-es vágásszélességgel rendelkező fűnyírók 200 m2-nél nagyobb területekkel is elbírnak.

Vágási magasság beállítása

Az orsós fűnyírók nagy többsége lehetővé teszi a vágási magasság beállítását legalább néhány fokozatban. A leggyakoribb beállíthatóság körülbelül 12–45 mm, de más tartományokkal is találkozhat.

A díszpázsit optimális magassága 20 mm körüli, rekreációs vagy sporttevékenységekhez 30–40 mm, egyes speciális pázsitfajták (pl. golf vagy tenisz) eltérő vágást igényelhetnek.

Elektromos és akkumulátoros változatok

Ha kb. 250 m2-nél nagyobb területről kell gondoskodnia, helyén való mérlegelni, hogy nem előnyösebb-e meghajtóval rendelkező orsós fűnyírót vásárolni. Otthoni használatra népszerűek az elektromos motorral rendelkező készülékek, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A legtöbb esetben ezek azonban jelentősen drágábbak, míg a motor csak a henger mozgását biztosítja – tehát még mindig magának kell tolnia. A hálózati kábel jelenléte szintén kényelmetlen.

Az akkumulátoros modell megoldja a kábel problémáját. Általában azonban nem érik el az elektromosak teljesítményt, ráadásul az akkumulátor üzemideje korlátozza ezeket. Ugyanakkor mindkét változat általában kézi fűnyíróként is használható – ha nem ér el a kábel, vagy ha az akkumulátor nem megfelelő időben merül le.

Kések és vágómechanizmus

Az orsós fűnyírók lényegesen eltérő vágási alapelvet használnak, mint a sokkal gyakoribb rotációs fűnyírók. Rotációs fűnyíróknál a kések a tengelye körül forognak, mint a légcsavarok – nagyon nagy sebességgel. Ez gyors és hatékony, de nem túl kíméletes kaszálást eredményez, amely gyakran inkább a fűszálak végének „letépése”. Az így lenyírt pázsit minősége nem lesz tökéletes, ez barnulásban és hasonlókban nyilvánulhat meg.

Az orsós fűnyírók – hengerkéses fűnyírórendszert használnak. Munka közben úgy jár el, mint egy késekkel ellátott forgó csavar, és a kések úgy vannak elhelyezve, hogy nem nyírják, hanem inkább vágják a füvet. A vágás a belső álló késhez hozzáérő, forgó külső spirálos késekkel történik. A rotációs fűnyíró esetében viszont az egyes helyeken több pengeütésnek van kitéve a pázsit, mivel a fűnyíró test mozgása sokkal lassúbb, mint a pengék forgása.

A gyengéd orsós fűnyírásnak természetesen vannak hiányosságai is a munkaigényesség és az igényesség szempontjából. Ezért csak kisebb területeken használják, vagy ahol igazán fontos a tökéletes gyepminőség elérése.

Kések

A minőség és az anyagfeldolgozás mellett a kések száma is fontos. Miért számít, hány késsel rendelkezik a henger? Ennek oka az, hogy a hatékonyság és a munka eredménye bizonyos mértékben ettől a tényezőtől függ. De ezúttal határozottan nem igaz, hogy minél több, annál jobb. Valójában gyakran éppen ellenkezőleg …

Az öt késsel rendelkező orsós fűnyírók általában a legmegfelelőbbek a normál otthoni használatra. Ezen eszközök legkeresettebb modelljeinek nagy többsége öt késsel rendelkezik, általában a kézi, de akár az elektromos vagy az akkumulátoros meghajtással rendelkezők is. Alkalmasak még a hosszabb fű lerövidítésére is, a gyep karbantartásának ritkább gyakoriságával (kaszálás pl. hetente egyszer).

Az igényesebb felhasználáshoz, a jól és gondosan karbantartott pázsit eléréséhez hat késsel rendelkező modell érhető el, amely nagyon alaposan gondoskodik a rövid és gyakran vágott pázsitról. És itt vannak még azok a fűnyírók, amelyeket speciális területeken, például golfpázsiton stb. lehet használni, itt a maximális vágási tökéletesség és a nagyon gyakori használat szükséges. Ezek a fűnyírók akár tíz késsel is rendelkezhetnek, ezek inkább professzionális modellek, amelyek nem alkalmasak magasabb fűre.

Mire kell még összpontosítani?

Az orsós fűnyírók általában viszonylag egyszerű eszközök, és nem kínálnak semmilyen különleges felszerelést vagy opciót. De a választáskor koncentráljon még néhány tényezőre:

 • Fűgyűjtő kosár – Egyes modellek lehetővé teszik a gyűjtőkosár csatlakoztatását. De ez nem biztos, hogy mindig nyerő. A kosár növeli a fűnyíró súlyát és méretét, és csökkenti a manőverezhetőséget. Nagyobb és szabad területeken azonban a kosár előnyös.
 • Felhasznált anyag – A fűnyírók általában műanyag „testtel“ rendelkeznek. Ennél is fontosabb a hengerkés és a kés minősége. Az ideális megoldás egy érintkezés nélküli megoldás, ahol az alsó kés nincs érintkezésben a hengerrel. A fűnyírás tehát kényelmesebb és kíméletesebb.
 • Súly – A legtöbb orsós fűnyíró súlya nem haladja meg a 10 kg-ot. A kisebb súly természetesen kényelmesebb kezelhetőséget jelent, de ebben tükröződik az alacsonyabb minőségű kivitelezés is.

Felszerelés és tartozékok

Milyen tartozékokkal vagy felszereléssel rendelkezhet az orsós fűnyíró? Itt vannak legalább az alapvető és a legpraktikusabb elemek.

 • Cserélhető tartozékok – Néhány orsós modell multifunkcionális szerszámgéppé változtatható a különféle célokra szolgáló tartozékok cseréjének köszönhetően. Ilyen tartozékok például a gyepszellőztető vagy a hengerkefe.
 • Gyűjtőkosár – A gyűjtőkosár nem feltétlenül az orsós fűnyíró alapvető felszerelése, de továbbra is gyakori tartozék, néha külön is megvásárolható. A kapacitása az adott modelltől függően nagyon változatos, lehet kevesebb, mint 20 l, de akár 50 liter és több is.
 • Haladás – Kiegészítő alvázmeghajtás, amely energiát takarít meg.
 • Világítás – Félhomályban történő kaszáláshoz.
 • Ergonomikus fogantyú – Puha és ergonomikusan kialakított fogantyú a nagyobb kényelem érdekében.
 • Állítható fogantyú – A fogantyú magasságának beállítása a kényelmes munka érdekében.

orsós fűnyírók teszt

Orsós fűnyírók ára

Az orsós fűnyírók nagyszerű vagy egyenesen felbecsülhetetlen segítséget nyújthatnak a tökéletes angol gyep gondozásában. Ezen felül általában olcsóbban vásárolhatja meg ezeket, mint a népszerűbb rotációs fűnyírókat. Egyes modellek szintén kifejezetten megfizethetők (különösen a kézi). Tehát milyen beruházásra kell felkészülni?

✅ Orsós fűnyírók 27000 Ft-ig

Igen, már huszonhétezer forintért megvásárolhatja az orsós fűnyírók alapmodelljeit – és a választék nem éppen kicsi. Számos készüléket talál a népszerű márkákból is, mint például a Bosch, a Hecht, a Fieldmann, az AL-KO és hasonlók. Azonban várható, hogy ezek szinte kizárólag kézi modellek, további meghajtás nélkül. A megmunkálás minősége azonban magas is lehet.

✅ Orsós fűnyírók 67000 Ft-ig

Még ebben az árkategóriában is a kézi meghajtású modellek dominálnak. Ezek márkás és kiváló minőségű darabok, amelyeket még az igényes felhasználók is értékelni fognak, akár gyakori használatra is. Ezek a fűnyírók nagyon precíz pázsitkezelésre alkalmasak.

✅ Orsós fűnyírók 67000 Ft-tól

Kb. 67000 forinttól kezdve gyakrabban találkozhat akkumulátoros vagy elektromos modellekkel. A nagyon erős professzionális modellek azonban 130-650 ezer forintba kerülnek.

A legjobb orsós fűnyíró márkák

Mely márkák tartoznak az orsós fűnyírók legnépszerűbb gyártói közé országunkban? Áttekintést nyújtunk Önnek a legnépszerűbbekről.

 • Gardena – A Gardena orsós fűnyírók jelenleg a legeladottabbak közé tartoznak. Ezek között elsősorban kézi, de például akkumulátorosakat is talál. E márka fűnyíróit 27 ezertől vásárolhatja meg.
 • Fieldmann – Egy nagyon népszerű márka, amely egyszerűbb és nagyon megfizethető modelleket, valamint fejlettebb és drágább eszközöket kínál. A kínálat kézi fűnyírókat is tartalmaz.
 • Swardman – Ennek a márkának az orsós fűnyírói az igényesebb és professzionális felhasználásra alkalmasak. Ezek csúcsgépek meghajtással (akkumulátoros vagy benzines), tökéletes felszereléssel és maximális teljesítménnyel. Az áruk azonban rendkívül magas, akár 720 vagy több ezer forintot is elérheti.
 • Hecht – Egy másik keresett márka, amely elsősorban elérhető fűnyírókat kínál, melyek ára kb. 40000 Ft-ig terjed. Érdekes alternatíva a Fieldmann vagy a Gardena modellekhez.

Gyakran ismételt kérdések– GYIK/FAQ

Előnyösebb kézi vagy meghajtással rendelkező fűnyírót vásárolni?

A kézi orsós fűnyírók jelentősen olcsóbbak, és hazánkban sokkal szélesebb a választék. Ezenkívül nem adnak zajt, és nincs szükségük üzemanyagra. Teljesen gazdaságosak és rendkívül kíméletesen nyírják a füvet. Elmondható, hogy ezek általában elégségesek a normál otthoni használatra. A meghajtással rendelkező fűnyírók alkalmasak lejtőkre, nagyobb parcellákra, és akkor is, ha valóban szeretné elérni a maximálisan tökéletes gyepet.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Fieldmann FZR 1010
Vágószélesség: 40 cm
Vágásmagasság: 14-43 mm
Tömeg: 8,8 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)16600 Ft Alacsony ár
2.Hecht 5030
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 10 - 36 mm
Tömeg: 7,8 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)17000 Ft Alacsony ár
3.Bosch AHM 30
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 12 - 40mm
Tömeg: 6,4 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)33000 Ft Alacsony ár
4.Fiskars StaySharp Plus
Vágószélesség: 61 cm
Vágásmagasság: 40 - 100 mm
Tömeg: 18 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)70000 Ft Alacsony ár
5.Einhell GC-HM 30
Vágószélesség: 30 cm
Vágásmagasság: 15 - 42 mm
Tömeg: 6,4 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)18000 Ft Alacsony ár
6.GARDENA Comfort 400 C
Vágószélesség: 40 cm
Vágásmagasság: 12 - 42 mm
Tömeg: 9,4 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)50000 Ft Alacsony ár