Háztartás

A legjobb párolóedények (teszt 2020)

A párolás kétségtelenül egészséges módja annak, hogy a lehető legtöbb vitamint és értékes tápanyagot őrizzen meg az elkészített ételben. Nem csak az egészséges életmód kedvelői körében nagyon népszerű, de az egyre praktikusabb párolóedények népszerűvé váltak a kisgyermekes anyák körében is. Több tucat terméken rágtuk át magunkat és több száz fogyasztói véleményt olvastunk, hogy tippeket adjunk a piacunkon megtalálható legjobb párolóedényekhez.

Hogyan működik a párolás? Milyen párolóedényt vásároljon, ha két személynek főz, és milyet, ha az egész családnak? A modern párolóedény elsősorban elektromos készülék, amely magas hőmérsékletű párát/gőzt képes előállítani. Az közvetlenül behatol a belehelyezett étel szerkezetébe és hőkezeli azt. A praktikus választási útmutatónkban közelebbről megvizsgáljuk, hogyan válassza ki a méretet, mit határoz meg az energiafogyasztás/felvett teljesítmény, és milyen lehetőségei vannak a párolóedény kihasználására.

De ne hagyja ki a legjobb minőségű párolóedény választékunkat az üzletekből és az e-shopokból. Hisszük, hogy itt mindenki megtalálja a kedvencét.

A legjobb párolóedények

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal VC300831 Steam N' Light
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 10 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Időzítő, Hőmérséklet megtartása, Gőzölő zöldségek melegítéséhez
5 out of 5 stars (5 / 5)28000 Ft Alacsony ár
2.Tefal VC140131 Convenient Series
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 6 l
Funkciók: Időzítő, Automatikus kikapcsolás, Gőzölő zöldségek melegítéséhez, Hőmérséklet szabályozás, Kivehető edény
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Steam Spa
Teljesítmény: 1500 W
Térfogat: -
Funkciók: Bekapcsolás/kikapcsolás időzítővel, Főzés ideje egészen 60 percig állítható be
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
4.Tefal Vitacuisine Compact VS400333
Teljesítmény: 1800 W
Térfogat: 10,3 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Hőmérséklet megtartása, Kijelző, Vitamine+
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37000 Ft Alacsony ár
5.ETA Calderon II 1134
Teljesítmény: 1800 W
Térfogat: 11 l
Funkciók: Időzítő, Hőmérséklet megtartása, Túlmelegedés elleni védelem, Automatikus kikapcsolás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)35000 Ft Alacsony ár
6.Gallet GALCUV962
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 8,5 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Időzítő, Automatikus kikapcsolás, Hőmérséklet szabályozás, Hűtőzónák
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)11000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon párolóedényt

Mit gondol, Ön szerint ez egyszerű vagy nehezebb választás lesz? Örömmel mutatjuk be Önnek a párolóedények alapvető paramétereit és tulajdonságait, és rámutatunk a felszereltségük és méretük fő különbségeire. A párolás biztosan elnyeri tetszését megfelelő párolóedénnyel. Bár első ránézésre mindegyik nagyon hasonlónak tűnik, mégis vannak olyan különböző elemek, amelyek hatással vannak a párolóedény élettartamára és árára.

A párolóedény elve

Lényegében a párolóedény nagyon egyszerűen működik, hasonló elven, mint az elektromos vízforraló. Az alapba fűtőtest van elrejtve, amelyen egy víztartály található. A pároló beindítása után egy kis idővel akár 130 ° C hőmérsékletű gőzt generál, amely behatol az edény teljes térfogatába – akár egy szinten és egymás mellett több zónán keresztül, vagy egymás felett több szinten keresztül.

A felső fedéllel és a falakkal érintkezve a gőz lefolyik, és a hulladéktartályba áramlik, ami azt jelenti, hogy az ételeket mindig csak frissen keletkező gőzben készítik el. Az állandóan friss gőzellátás megakadályozza a szagok keveredését, így az egyes részekben egyszerre elkészítheti a húst, a zöldségféléket, és főzhet mártást vagy rizst, burgonyát,… Ha minőségi párolóedényt választ, akkor nem kell aggódnia, hogy az étel a felső tartályokban nem egyidejűleg készül el az alsó réteggel – a friss forró gőz eloszlása ​​egyenletes és a hatékonyságbeli különbség elhanyagolható.

Mit lehet főzni a párolóedényben?

Azaz elképzelés uralkodik, hogy egy párolóedényben csak puha sárgarépát és nem vonzó külsejű, színtelen brokkolit készíthet. Több száz rendelkezésre álló recept, amelyek párolóedényben való főzést használják ki, könnyen megcáfolhatják ezt a tévhitet. Készíthet benne zöldségeket, húst, baromfit és halat, rizst és ízletes szószokat is. Nagyméretű modellekben akár egész csirkét is főzhet feldarabolás nélkül.

Válassza ki a párolóedény méretét annak megfelelően, hogy kinek főz

Vegye figyelembe, hogy a párolóedény magasságban, szélességben és mélységben is helyet foglal a konyhapulton. Ha csak kettőnek főz, akkor akár 3-4 liter térfogatú is elegendő. Ha az egész család számára fog egészségesen főzni, vásároljon egy nagyobb párolóedényt, amely egy ciklus alatt egyszerre készíti el az egész ebédet. Az ilyen párolóedények térfogata 8 liter és több, általában többszintes felépítésűek. Különösen kövesse az étkezők számát és a várható használat gyakoriságát.

Felvett teljesítmény és energiafogyasztás

A piacon minden bizonnyal felfedezheti a különböző felvett teljesítménnyel kapcsolatos sokszínűséget. Választhat 400 W-os, de 1800 W-os felvett teljesítményű modelleket is. Mi az alapvető különbség? Érvényes, hogy minél nagyobb a felvett teljesítmény, annál nagyobb teljesítményt nyújt. Bár az alacsony felvett teljesítménnyel rendelkező párolóedény gazdaságilag megfelelő választásnak tűnhet, a valóságban azonban hosszabb ideig fog főzni, mint egy nagyobb felvett teljesítményű párolóedény, ami kevesebb idő alatt birkózik meg ugyanannyi étellel. Az arany középút az 1000 és 1200 W közötti felvett teljesítmény családi párolóedény esetén.

Anyag és külső kialakítás

Most koncentráljunk a felhasznált anyagokra. Leggyakrabban a műanyag kivitellel találkozhat, amely a legtöbb legeladottabb párolóedényekre jellemző. De ebben az esetben a műanyag minősége a meghatározó. Míg az egyik pároló olcsónak és egyszerűnek tűnik már a fotók alapján is, a másik esetében tartós, színes műanyagok vannak felhasználva, érdekes részletekkel. A drágább variáció az igényesebb fogyasztóknak megfelelő változat, az elegáns rozsdamentes acél. Vannak olyan párolóedények is, amelyek mindkét anyagot kombinálják – rozsdamentes acélt és műanyagot.

Tisztítás és karbantartás

Az edények, melyekben az élelmiszerek hőkezelése történik általában átlátszók, így jól látható a főzési folyamat. Ezért gondoskodjon az alapos tisztításukról és szárításukról. Néhány felhasználás után a szép és fényes kinézet a kalcium-lerakódások térképévé válhat. Egyes műanyag alkatrészeket mosogatógépbe is lehet tenni, másokat jobb kézzel megtisztítani. A vízforralóhoz hasonlóan a víztartály is eltömődésre hajlamos, ami magasabb áramfogyasztást eredményez. Itt is segít azonban a víz felforralása ecettel és a lerakódások gyengéd letörlése. Vigyázat – soha ne merítse az alapot vízbe.

Érdekes funkciók és felszereltség

A fő különbségeket, mint például a párolóedény teljesítménye és mérete / térfogata, már átvettük, és most itt az ideje megvizsgálni a további funkciókat és felszereltséget. Éppen ezekkel különböznek az egyes modellek egymástól, és bizonyos mértékben meghatározzák azt is, hogy „mit kap a pénzéért“.

 • Időzítő – az összes elektromos párolóedény része. Ez lehet egy egyszerű forgatógomb, vagy nyomógombokkal állíthatja be az időt, ami a kijelzőn megjelenik. Ha valami különlegesebbre vágyik, lehetősége van olyan párolóedényt vásárolni, amely esetén még azt is megteheti, hogy az egyes részekhez külön-külön állítson be különböző időpontot.
 • Késleltetett indítás – beállíthatja a főzés kezdési idejét.
 • Vízszint jelzőfény – nagyon praktikus elem, amely jelzi a vízhiányt. A legjobb párolóedények hangjelzőkkel is rendelkezhetnek. Automatikusan kikapcsolnak, amikor a víz elfogy.
 • Kijelző – a drágább párolóedényekre jellemző. Megjeleníti a beállított időt, vízszintet vagy akár a beállított programot.
 • Automatikus kikapcsolás – az idő letelte után a párolóedény kikapcsol.
 • Hőmérséklet fenntartása – főzés után a párolóedény egy ideig képes fenntartani a hőmérsékletet.
 • Rizspároló tál
 • Mártástál
 • Tartó tojásfőzéshez

lazac

Párolóedények ára

A párolóedények megfizethető lehetőséget jelentenek a főzés megkönnyítésére és a legértékesebb tápanyagok megőrzésére, amelyek a sütés vagy grillezés során elvesznek. Az ár növekedésével a felszereltség is nő, ezért közelebb kerülünk a magasabb árszintekhez.

✅ Párolóedények 14000 Ft-ig

Jó választás, ha csak alkalmanként használja a párolóedényt. Nem tűnnek ki a kialakításukkal, mindennaposak, többnyire műanyagból készültek és fehérek, de van néhány rozsdamentes acél is. Alapfelszereltségük tartalmaz egy időzítőt és egy hőmérséklet-fenntartó funkciót. A választás során fordítson különös figyelmet a felvett teljesítmény értékére (jobb, ha legalább 800 W), valamint a párolótálakhoz használt műanyagok minőségére.

✅ Párolóedények 14000 – 21000 Ft között

Ebben az árszintben igazán sikeres darabokat talál, amelyek elegendőek az átlagfelhasználó számára. Ez lehet műanyag vagy akár rozsdamentes acél alap, amelyen tartós műanyagból készült tálak vannak. A teljes térfogat 6 liter és annál nagyobb. Jelen lehet egy áttekinthető kijelző, amelyen figyelemmel kísérheti a hátralévő időt vagy a vízszintet.

✅ Párolóedények 21000 Ft-tól

Nagyobb felvett teljesítménnyel (azaz nagyobb főzési sebességgel is) és nagyobb térfogattal rendelkeznek. Kialakítás szempontjából nagyon jó párolóedények, gazdag funkcionális felszereltséggel és egyértelmű vezérléssel. Mindenhol használhatók, ahol több családtag étkezik rendszeresen és egészségesen. Érdekesen kialakított egyszintű párolóedényeket fedezhet fel, melyek több zónára vannak felosztva, amelyek mindegyikében beállíthatja a főzési időt és a gőz intenzitását.

Video

A legjobb párolóedény márkák

Olyan márkákra összpontosítottunk, amelyek portfóliójában valóban praktikus elektromos konyhai segítők vannak. Nem csak párolóedények, hanem lassú főzőedények, multifunkcionális vagy nyomásfőzők is. Minőségükről minden bizonnyal többet megtudhat a párolóedény recenziókban, amelyeket az interneten talál. Mivel népszerűk az egészségesen étkező emberek és a sportolók körében, valószínűleg az életmód- és gasztroblogokban is találkozhat néhány párolóedény részletes értékelésével.

 • Tefal – e márka párolóedényei beváltak és jól eladottak. Könnyen használhatók, ugyanakkor nagyon jó, egyenletes teljesítményt nyújtanak. Egyes modellek gazdaságosan összecsukhatók, így nem foglalnak el nagyobb helyet, mint egy hagyományos edény.
 • ETA – a márka modern, fekete-rozsdamentes acél kialakításra épül, amely különösen illik a modern konyhákba. Az Eta párolóedények nagyobb térfogattal rendelkeznek, ezért kifejezetten nagycsaládosok számára készültek.
 • Russel Hobbs – a párolóedények képviselője, nagyon kedvező ár / teljesítmény aránnyal és számos elégedett minősítéssel.
 • Morphy Richards – e márka párolóedényei a legigényesebb fogyasztókat is kielégítik. Nagyszerűen néznek ki, fejlett vezérléssel rendelkeznek, a párolás programozásának lehetőségével az étel típusának megfelelően. A kevesek egyikeként időzítővel vannak felszerelve minden zónához külön-külön. Nagyszerű helyezések a német párolóedény tesztekben.
 • Klarstein – a német minőség garanciája kedvező áron. E márka konyhai készülékei vonzó dizájnnal rendelkeznek és részletekig átgondoltak. Nem hiányoznak az innovatív és a nem mindennapi megoldások sem, például összecsukható párolóedény konstrukció formájában.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen az Avent párolóedény turmixgéppel?

Annak ellenére, hogy az edény térfogata mindössze 0,8 l, tavaly a legeladottabb párolóedény volt, és a Heureka.sk portál szerint „A 2018-as év terméke Szlovákiában“ (2017-ben is) címet kapta. Ez azonban nem egy tipikus párolóedény, amint azt az általános kínálatban láthatta. Ez a bébiételek elkészítésére szolgál. Ha kisgyereke van, ez a segítő jelentősen megkönnyítheti a mindennapi főzést – párol ízletesen, kiváló minőségben és egészségesen és a főzés után pedig az összes belehelyezett hozzávalót össze is turmixolja. Nincs több piszkos edény és extra tartozék. Ez az első számú választás az anyukák számára. Ezt bizonyítja az elégedett vélemények száma.

Milyen a Silvercrest párolóedény a Lidl-től?

„Nagyszerű ezért az árért“ – így hangzik a legtöbb elégedett vélemény a Lidl hálózatban értékesített, jól ismert Silvercrest párolóedényről. 800 W teljesítményfelvétellel működik, 3 párolótállal rendelkezik, mindegyik térfogata 3 liter, víztartálya pedig 1,2 liter. Kb. 9000 – 11000 forintba kerül. Könnyen használható, szép megjelenésű és több éven át szolgálhat, bármilyen szépség- vagy funkcionalitáshiba nélkül. Enyhe hátránya azonban a rendelkezésre állás – csak akkor vásárolhatja meg, ha szerepel az ajánlatban, körülbelül évente 2-3 alkalommal. Ha nem akar várni, választottunk a rangsorunkba hasonló paraméterű párolóedényeket is.

Hogyan kell főzni a párolóedényben?

A legfontosabb az, hogy átgondolja, mit fog főzni. Ha úgy dönt, hogy egyidejűleg készít burgonyát, húst és zöldséget köretként egy többszintes párolóedényben, akkor jó tudni az elhelyezési eljárást. A legkeményebb zöldségek az alsó részbe tartoznak (burgonya, keményebb gyökérzöldségek). A középső részbe csirkemell- vagy lazacszeleteket tehet, a felső rész pedig a finomabb zöldségek számára van fenntartva. Ha egy szintes párolóedénye van, amely több zónára oszlik, akkor egyáltalán nem kell gondolkodnia a megfelelő sorrenden, még a párolóba helyezett tálak segítségével finom egészséges rizst vagy mártást esetleg diétás levest készíthet. A párolás során nagy mennyiségű vitamint és nyomelemet őriz meg, amelyek normális kezelés esetén (sütés, rántás) elpusztulna. Nem használ zsírt vagy más mesterséges aromákat. Nagyon népszerű a gyógynövények és fűszerek használata, amelyek íze és aromája teljesen kiteljesedik.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Tefal VC300831 Steam N' Light
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 10 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Időzítő, Hőmérséklet megtartása, Gőzölő zöldségek melegítéséhez
5 out of 5 stars (5 / 5)28000 Ft Alacsony ár
2.Tefal VC140131 Convenient Series
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 6 l
Funkciók: Időzítő, Automatikus kikapcsolás, Gőzölő zöldségek melegítéséhez, Hőmérséklet szabályozás, Kivehető edény
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)13000 Ft Alacsony ár
3.Klarstein Steam Spa
Teljesítmény: 1500 W
Térfogat: -
Funkciók: Bekapcsolás/kikapcsolás időzítővel, Főzés ideje egészen 60 percig állítható be
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)47000 Ft Alacsony ár
4.Tefal Vitacuisine Compact VS400333
Teljesítmény: 1800 W
Térfogat: 10,3 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Hőmérséklet megtartása, Kijelző, Vitamine+
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37000 Ft Alacsony ár
5.ETA Calderon II 1134
Teljesítmény: 1800 W
Térfogat: 11 l
Funkciók: Időzítő, Hőmérséklet megtartása, Túlmelegedés elleni védelem, Automatikus kikapcsolás
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)35000 Ft Alacsony ár
6.Gallet GALCUV962
Teljesítmény: 900 W
Térfogat: 8,5 l
Funkciók: Mosogatógépben mosható, Időzítő, Automatikus kikapcsolás, Hőmérséklet szabályozás, Hűtőzónák
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)11000 Ft Alacsony ár

Reméljük, hogy segítettünk, vagy legalábbis inspiráltuk Önt egy új párolóedény kiválasztásában. Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt termékről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Lehet, hogy az Ön véleménye segít másoknak kiválasztani a piacon a legjobb párolóedényt.