Egészség

A legjobb pulzoximéterek (recenziók és teszt) 2024

legjobb pulzoximéterek Az otthoni vér oxigénszint mérés iránti érdeklődés többszörösére nőtt. Olyannyira, hogy néhány hónapig a pulzoximéterek többször is hiánycikké váltak. A helyzet stabilizálódott, és ma már számos felhasználói vélemény és tapasztalat alapján is tudunk tippeket adni a legjobb otthoni és személyes használatra szánt pulzoximéterekre.

Ahogyan a vérnyomásmérés és a napi lépések számolása praktikus eszközökkel már megszokottá vált, úgy a vér oxigénellátásának kimutatása sem áll már távol tőlünk. A vér oxigéntelítettségének ismerete rendkívül fontos a tüdőbetegségben szenvedők, de a sportolók, hegymászók, búvárok, sőt a pilóták és légiutas-kísérők számára is. A Covid-19 világjárvány kitörésével megnőtt az igény a vér oxigéntartalmának rendszeres áttekintésére. Ez is egyike azoknak a betegségeknek, amelyek nagyon alacsony vér oxigénszintet eredményeznek.

Az alábbi választási útmutató lépésről lépésre végigvezeti Önt a kiválasztás legfontosabb lépésein. Elmondjuk, hogyan működik egy pulzoximéter, milyen alaptípusok kaphatók a piacon, és kiknek készültek. Kinek érdemes pulzoximétert beszereznie, és milyen funkciókat és felszereltséget kell keresnie. A legfontosabb dolgot – a mért értékek pontosságát a lehető legkisebb eltérésekkel – egy bevált gyártó prémium és alapmodelljének is kínálnia kell. Az ilyen típusú személyes eszközök esetében a nagy hibák megbocsáthatatlanok. Ezért a figyelmébe ajánljuk a pulzoximéter teszteket és recenziókat, amelyek hűen közvetítik a szakértők és a hétköznapi felhasználók véleményét, és nagy hatással lehetnek a végső döntésére.

A legjobb pulzoximéterek (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Beurer PO 30
✔️ egyszerű használat
✔️ gyors és pontos információt nyújt
✔️ a kijelzőn olvasható információk jól olvashatóak
✔️ nyakpánt és övtok
5 out of 5 stars (5 / 5)16500 Ft Alacsony ár
2.Start by iHealth PO2
✔️ LCD képernyő állítható fényerővel (5 szint)
✔️ mérési tartomány: 70 - 100%
✔️ pulzus 30 - 250/min
✔️ tápegység: 2× AAA elem
5 out of 5 stars (5 / 5)9500 Ft Alacsony ár
3.Beurer PO 40
✔️ artériás oxigén-telítettség (SpO2)
✔️ szívfrekvencia (pulzus)
✔️ pulzus modulációs index (PMI) mérése
✔️ színes kijelző 4 nézeti perspektívával
5 out of 5 stars (5 / 5)29500 Ft Alacsony ár
4.Contec CMS50D
✔️ amellyel a véráram artériás részében nem invazív módon mérhető a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértéke 0-100%, állítható kijelző fényerő, pulzus grafikus megjelenítése, nyakpánt, 2x AAA 5 out of 5 stars (5 / 5)16000 Ft Alacsony ár
5.Medisana PM 100
✔️ tegye az ujját a pulzoximéterre, és megjeleníti a pulzust és az oxigén mennyiségét a vérben, 1,5 V AAA, automatikus kikapcsolás 5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
6.ChoiceMMed Oxywatch MD300C29
✔️ a véráram artériás részében a hemoglobin oxigéntelítettségének nem invazív mérésére, színes kijelző, tápegység: 2x AAA elem 5 out of 5 stars (5 / 5)14500 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon pulzoximétert

Hogyan válasszon olyan pulzoximétert, amellyel minden tekintetben elégedett lesz? Feltételezhető, hogy ez az Ön első vásárlása ezen eszközből, ezért megpróbáljuk a következő sorokat érdekes információkkal, tanácsokkal és tippekkel megtölteni, hogy Ön könnyen tájékozódjon, és megfelelő áttekintést kapjon.

Életfontosságú oxigénátvitel a vérben

Minden egyes lélegzetvétellel oxigén jut a tüdőbe, amely oxigénnel látja el a tüdőhajszálerekben lévő vért. Az oxigén azonnal a vörös vérfestékhez, a hemoglobinhoz kötődik, és a szíven és a véráramon keresztül minden szervbe és szövetbe eljut. A szervezet oxigéndús vérrel való ellátása elengedhetetlen a túléléshez.

Ahhoz, hogy a szervezet hosszú távon megfelelően működjön, a vér oxigéntelítettsége SpO2 (vér szaturációja) nem csökkenhet 95% alá (időseknél 93% alá). Ha a vér oxigéntelítettségi szintje 95% alatt van, megjelennek az első egészségügyi szövődmények (megnövekedett pulzusszám, fejfájás, fáradtság, kimerültség, szédülés és gyakori gyengeség); ha a SpO2 érték 90% alatt van, már orvoshoz/sürgősségi szolgálathoz kell fordulni.

Mi az a pulzoximéter és hogyan működik?

Míg a közelmúltig a vér oxigénszintjének mérését szinte kizárólag ambuláns szakrendelőkben végezték, manapság már otthoni környezetben is elvégezhető a nem invazív és kényelmes mérés.

A pulzoximéter egy olyan eszköz, amely első pillantásra nagyon egyszerűen képes a vér oxigéntelítettségének (SpO2-érték) ellenőrzésére. Egyszerűen helyezze az ujját a kis érzékelőkkel ellátott „dobozba“, és egy pillanat alatt megtudja az eredményt. Egy csepp vért sem fog veszíteni.

Kialakításától és méretétől függően a pulzoximéter az ujján, fülcimpáján, csuklóján vagy lábán méri az oxigénszintet. Ugyanakkor egy másik fontos értéket is érzékel – a pulzusszámot. Amikor az oxigéntelítettség csökken, a szív megpróbálja gyorsabban pumpálni a vért, ami egyben veszélyesen megnövekedett pulzusszámot is jelent.

A pulzoximéter vörös és infravörös fényt használ a méréshez. Ez két különböző hullámhosszúságú fénytípus. A vörös fényt jobban elnyeli a nem-oxigénezett hemoglobin, az infravörös fényt jobban elnyeli az oxigénezett hemoglobin. Ez a két különböző fény átvilágítja a bőrt és a szöveteket, és az alapján, hogy mennyi fény éri el az érzékelőket, az oximéter ki tudja értékelni a vér aktuális oxigéntelítettségét, amelyet százalékban fejez ki.

Hogyan válasszon pulzoximétert

Mikor célszerű pulzoximétert használni?

A vér elégtelen oxigénellátása számos betegség következménye lehet. A leggyakoribbak a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tüdőgyulladás, az asztma, a tüdőrák, a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, a vérszegénység vagy a Covid-19 betegség. Ezekkel a betegségekkel kapcsolatban a vér oxigénellátásának otthoni ellenőrzése hatékony és rendkívül megelőző módszernek tekinthető az olyan életveszélyes állapotok elkerülésére, amelyekben a légzőrendszer leáll (SpO2-érték 80% alatt).

A pulzoximéter megtalálható az élsportolók, búvárok vagy hegymászók felszerelésében is. Stabil helye kell, hogy legyen a pilóták és légiutas-kísérők személyes elsősegélycsomagjában.

A pulzoximéterek alaptípusai

A pulzoximéterek iránti kereslet már egy ideig nagyobb volt, mint a kínálat. Mára a helyzet stabilizálódott, így nem kell típus, méret szerint korlátozni a választást, vagy elkapkodni egy túlárazott, professzionális eszköz megvásárlását, amelyet nem fog teljes mértékben kihasználni. Milyen kivitelű pulzoximéterek állnak rendelkezésre?

Ujjbegyes pulzoximéter

Jelenleg ez a legkeresettebb és legkelendőbb otthoni használatra szánt pulzoximéter típus. Fő előnyei a kis méret, a mérés gyorsasága (néhány másodperc alatt eredményt ad), a könnyű használat és a viszonylag jó áttekinthetőség még a technikailag kevésbé jártas személyek és idősek számára is.

A nagy vonzerő a megfizethetőség. A választás során nézze meg a kiszemelt pulzoximéterek értékeléseit – a játékban van a mérés pontossága, a kijelző olvashatósága és egyéb felszerelések, amelyeket egy idő után hiányolhat (például a mérések tárolása, riasztás, a kijelző állítható fényereje). Egyes ujjbegyes modellek erősebben szorítják az ujját, ezért nem alkalmasak hosszan tartó megfigyelésre. Másokat (és általában drágábbakat) úgy terveztek, hogy hosszabb időn keresztül biztonságosan nyomon tudják követni a vér oxigénellátását. Általában úgy tervezték őket, hogy univerzálisak legyenek, de számolnia kell azzal, hogy ha nagy ujjai vannak, vagy fordítva – ha egy gyermeknél szeretné mérni a vér oxigénellátását, az eredmények torzulhatnak.

Csuklós pulzoximéter

Ha azt fontolgatja, hogy a felszerelésébe folyamatos monitorozásra (nappal/éjszaka, rendszeres mérés) vesz pulzoximétert, akkor a csuklós pulzoximéterre összpontosítson. Egy mérőeszközzel és kijelzővel ellátott mandzsettából áll. A szonda egy kábelen keresztül csatlakozik a mérőeszközhöz, amelyet az ujjra helyeznek.

Ez egy olyan eszköz, amely nagyobb méretekkel és fejlettebb képességekkel rendelkezik. A vér oxigénellátását, a szívfrekvenciát és a perfúziós indexet méri. A csuklós oximéter hosszú üzemidővel rendelkező akkumulátorral, belső memóriával van felszerelve, lehetővé teszi a hosszú távú megfigyelést/monitorozást, riasztást indít, amint a szaturációs értékek a kockázati érték alá esnek. Ez utóbbi funkciója teszi ezeket ideálissá alvás közbeni használatra, amikor aggódik beteg szerettéért, és biztos akar lenni abban, hogy időben segítséget tud hívni.

Asztali pulzoximéter

A járóbeteg-rendelőkben leggyakrabban asztali pulzoximéterekkel találkozhat. Ezek nagyobb méretű készülékek és a mért adatok fejlett kiértékelésével rendelkeznek (nemcsak numerikusan, hanem grafikonok és görbék segítségével is).

Ahogy a név is mutatja, stabil helyük van az asztalon, hálózati tápellátásúak, vagy működésük forrása egy akkumulátor (a hordozható pulzoximétert az orvos magával viheti a beteghez). A csomag általában különböző méretű ujjszondát tartalmaz – felnőttek, gyermekek és csecsemők számára. Ez egy professzionális felszerelés, amelynek ára meghaladja a százezer forintot, aminek megfelel a nagy mérési pontosság.

Hordozható intelligens elektronika

A vér oxigénszintjének mérésére szolgáló funkció bekerült a személyes hordozható intelligens elektronikába. A fitneszkarkötők oximéterrel és az okosórák oximéterrel már nem ritkák a kiskereskedők kínálatában. A kérdés az, hogy az elektronika, amely számos más mérést is képes kezelni, megbízható-e kifejezetten az oxigéntelítettség mérésére. Ez a funkció pontos, vagy csak egy „plusz“ vonzóerő?

Nem tudjuk a végleges választ. Ismerjük azonban az eljárást, hogyan lehet meggyőződni ennek az érzékelőnek a minőségéről. Ha biztos akar lenni abban, hogy az okosórája legalább valamennyire pontos mérési eredményeket ad, hasonlítsa össze a méréseket egy jó minőségű pulzoximéterrel. Ha egy intelligens óra vagy karkötő +/- 2%-kal téved, még mindig elegendő információt nyújt ahhoz, hogy a nap bármely szakában bármikor szemmel tarthassa tüdejének állapotát.

pulzoximéterek

Pulzoximéter és mért értékek: Tartomány és pontosság

Térjünk rá a pulzoximéterek fő feladatára. Milyen értékeket tudnak mérni? Mire kell figyelmet fordítani a termékleírásban.

Vér oxigénszaturáció/ oxigéntelítettség (SpO2)

Egyszerűen fogalmazva – a vér oxigéntelítettsége megmondja, hogy az oxigénkoncentráció százalékban kifejezve mekkora.

 • Az ideális SpO2-érték a pulzoximéteren 95-99% között Ekkor beszélhetünk a szervezet egészséges oxigénellátottságáról, és minden szerv és szövet normálisan, korlátozás nélkül működhet.
 • Azonban már 90-94%-os SpO2-érték esetén csökkent vérszaturációról beszélünk, és fontos az elővigyázatosság fokozása.
 • A 80-89%-os SpO2-érték kritikus állapotot és életveszélyt jelez. A sürgősségi szolgálattal mindenképpen kapcsolatba kell lépni.
 • Néhány tíz percen belül a SpO2-érték 80% alá csökkenhet, és ekkor már bekövetkezik az eszméletvesztés és az összeomlás.

A pulzoximéter kiválasztásakor figyeljen meg két adatot – a SpO2 mérési tartományt és a SpO2 mérési eltérést:

 • Az SpO2 mérési tartománya átlagosan 70-99% (100%). A szélesebb tartomány nem szükséges, mivel fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a telítettség már 90% alatt van.
 • Az SpO2 mérési eltérés átlagosan 1-3%, míg a mérés pontossága sávokra osztható. A készülék például pontosabban mér a 80-99%-os sávban (2%-os eltérés), és „kevésbé“ pontosan a 70-79%-os sávban (3%-os eltérés).

Szívritmus mérés / Pulzusmérés (PRbpm)

Minél kevesebb az oxigéndús hemoglobin, annál magasabb a pulzusszám és annál jobban túlterhelődik a szív. A pulzoximéterek a használt érzékelőknek köszönhetően egyidejűleg képesek a szívfrekvenciát/pulzusszámot (percenkénti ütésszám – beats per minute – bpm) is érzékelni. A pulzusszámot a PRbpm szimbólum jelzi az oximétereken.

Egy egészséges embernél a normális pulzusszám 60-90 bpm. A férfiak átlagos pulzusszáma 70-75 bpm, a nőké 75-80 bpm. A sportolók pulzusszáma 50-60 bpm.

Ismét két adat van, ami érdekelheti – a pulzusszám-mérési tartomány és a pulzusszám-mérési eltérés.

 • A pulzusszám-mérési tartomány 0-nál (vagy 30) kezdődik és 230-nál (vagy 240, 250) ér véget. Például 30 – 240 PRbpm.
 • A pulzusszám-mérési eltérés átlagosan 1-2%.

Kijelző és kialakítása

Az érzékelők által rögzített információk egy kis kijelzőn jelennek meg. Ha a készüléket elsősorban idősek fogják használni, ügyeljen arra, hogy a kijelző jól olvasható, nagy alapadatokkal rendelkező, ideális esetben a kijelző fényerejének beállítására is lehetőség legyen.

Egyes oximéterek több előre beállított kijelző nézettel rendelkeznek, így a megjelenített értékeket úgy állíthatja be, hogy azok könnyen leolvashatók legyenek közvetlenül az ujjáról.

Pulzoximéter tápellátása

A pulzoximéterek tápellátása nem bonyolult. Leggyakrabban ceruzaelem (AA), mikro ceruzaelem (AAA) vagy USB-kábelen keresztül újratölthető akkumulátor.

Az asztali pulzoximéterek kábelen keresztül hálózati tápellátással is rendelkezhetnek.

További funkciók és felszereltség

A következő funkciók és felszereltség nem minden oximéterhez tartoznak, de jelenlétük tükröződik az árban.

 • Perfúziós index mérése – A perfúziós index (PI) a perifériás véráramlás értékelésére szolgál.
 • Memória (a mért értékek tárolása) – A vér oxigéntelítettségének és a pulzusszámnak a mért értékeit a memóriában tárolja. Az átvitel USB-n keresztül közvetlenül a számítógépre vagy Bluetooth technológián keresztül történik.
 • Állítható kijelző fényerő – Javítja a kijelző olvashatóságát különböző fényviszonyok mellett.
 • Különböző kijelző formátumok – Több különböző kijelző formátum, hogy kényelmesen használhassa az oximétert a bal vagy a jobb kezén.
 • Automatikus kikapcsolás – A mérés után az oximéter automatikusan kikapcsol, így kíméli az akkumulátort.
 • Akkumulátor állapotjelző – Megjeleníti a fennmaradó akkumulátor-kapacitással kapcsolatos információkat.
 • Monitoring + riasztás – Mindkét funkció jelen van a folyamatos mérésre (akár éjszaka is) tervezett oximéterekben. A kritikus értékek túllépésekor megszólal a riasztás (hangjelzés).

Pulzoximéterek ára

Mennyit fizet egy minőségi pulzoximéterért? A könnyebb tájékozódás érdekében három árkategóriát állítottunk össze, amelyekben rövid áttekintést talál az általános jellemzőkről.

Pulzoximéterek 8750 forintig

Kényelmes és gyors otthoni mérésekre tervezett egyszerű ujjbegyes pulzoximéterek. Számos jól értékelt terméket is talál itt. Fókuszáljon a jól olvasható kijelzővel rendelkező oximéterekre, amelyek a vélemények szerint elegendő pontosságot mutatnak.

Pulzoximéterek 8750 és 17500 forint között

Egy kategória, ahol az aktuálisan legkelendőbb pulzoximétereket találja olyan neves gyártóktól, mint a Microlife, Beurer, Contec. Ezek továbbra is kompakt, személyes használatra tervezett eszközök. Többféle kijelző nézet közül lehet választani, állítható fényerő, fokozott tartósságú kialakítás.

Pulzoximéterek 17500 forinttól

Megbízható és nagy pontosságú pulzoximéterek különböző típusokban – ujjbegyes, csuklós és asztali. Szélesebb monitorozási lehetőségek a csomag tartalmától függően (pl. különböző méretű szondák). Egyes modellek alkalmasak tartósan betegek hosszú távú monitorozására/megfigyelésére is (alvás közben). Riasztási funkció, mérési memória, adatátvitel USB/Bluetooth-on keresztül, a konstrukció fokozott tartóssága.

A legjobb pulzoximéter márkák

 • Contec – A japán Contec gyártó számos megfizethető és drágább modellel rendelkezik. Az ártól függetlenül pontos mérésekre számíthat.
 • Beurer – A német Beurer gyártó már stabil helyet szerzett magának a piacunkon számos olyan készülékkel, amelyeket szépség- és egészségápolásra terveztek. A Beurer pulzoximéterek, amelyeket több ezer elégedett külföldi vélemény kísér, sem különböznek ettől.
 • Medisana – Az egészséget és a test szépségét szolgáló segédeszközök népszerű gyártója több megbízható, jól leolvasható kijelzővel rendelkező ujjbegyes oximétert kínál.
 • Microlife – Ha biztos akar lenni a jó vételben, nézze meg a kiemelkedő Microlife márka kínálatát. Számos területen foglalkozik diagnosztikai orvostechnikai eszközök gyártásával. A Microlife oximéterek kaphatók a bolti és online gyógyszertárakban.

Hogyan kell helyesen mérni a pulzoximéterrel?

Magának a készülék kialakításának minősége mellett a pulzoximéteres mérés pontosságát nagyban befolyásolja a használat módja is. Hogyan mérjünk pulzoximéterrel otthoni környezetben?

 • Ne mozogjon mérés közben. Üljön kényelmesen, és tegye a kezét a szondával az ujján az asztalra vagy az ölébe. A mérés alatt lefeküdhet is. Fontos, hogy a keze szilárd támasztékon legyen. Az oximéter csak néhány másodpercet vesz igénybe a méréshez, ezért ez idő alatt maradjon nyugton.
 • Vigyázzon a dermedt és hideg ujjakkal – gyenge a vérellátásuk, ami szintén nagy hatással lesz a mérési eredményre. Ha gyakran fázik a keze (különösen az ujjbegyei), mérés előtt merítse meleg vízbe, és szárításkor törölközővel masszírozza meg őket. Ez elősegíti a vérkeringést.
 • Ne végezzen méréseket olyan ujjon, amelyen festett köröm, műköröm, hegszövet (régebbi vágás), duzzadt vagy sárgás köröm van.
 • A bőr nem lehet vizes vagy nedves a mérés előtt.
 • A legtöbb ujjszonda az „átlagos“ méretű ujjhoz illeszkedik. A gyermek vér oxigéntelítettségének mérése esetén az eredmények pontatlanok lehetnek. Hasonlóképpen, ha vastag és széles ujjakkal rendelkezik.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Beurer PO 30
✔️ egyszerű használat
✔️ gyors és pontos információt nyújt
✔️ a kijelzőn olvasható információk jól olvashatóak
✔️ nyakpánt és övtok
5 out of 5 stars (5 / 5)16500 Ft Alacsony ár
2.Start by iHealth PO2
✔️ LCD képernyő állítható fényerővel (5 szint)
✔️ mérési tartomány: 70 - 100%
✔️ pulzus 30 - 250/min
✔️ tápegység: 2× AAA elem
5 out of 5 stars (5 / 5)9500 Ft Alacsony ár
3.Beurer PO 40
✔️ artériás oxigén-telítettség (SpO2)
✔️ szívfrekvencia (pulzus)
✔️ pulzus modulációs index (PMI) mérése
✔️ színes kijelző 4 nézeti perspektívával
5 out of 5 stars (5 / 5)29500 Ft Alacsony ár
4.Contec CMS50D
✔️ amellyel a véráram artériás részében nem invazív módon mérhető a hemoglobin oxigénnel való telítettségének mértéke 0-100%, állítható kijelző fényerő, pulzus grafikus megjelenítése, nyakpánt, 2x AAA 5 out of 5 stars (5 / 5)16000 Ft Alacsony ár
5.Medisana PM 100
✔️ tegye az ujját a pulzoximéterre, és megjeleníti a pulzust és az oxigén mennyiségét a vérben, 1,5 V AAA, automatikus kikapcsolás 5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft Alacsony ár
6.ChoiceMMed Oxywatch MD300C29
✔️ a véráram artériás részében a hemoglobin oxigéntelítettségének nem invazív mérésére, színes kijelző, tápegység: 2x AAA elem 5 out of 5 stars (5 / 5)14500 Ft Alacsony ár