Kert és műhely Uncategorized

A legjobb rovarriasztók (teszt 2020)

legjobb rovarriasztókA legjobb rovarriasztót keresi? A mai útmutatóban erre a kérdésre összpontosítunk. A meleg tavaszi és nyári hónapok gyorsan közelednek, de az öröm mellett bizonyos kellemetlenségeket is magukkal hoznak. Szó szerint a rovarok a leginkább legidegesítőbbek. Nedves és meleg napokon vagy éjszakákon több van, mint kellene. Néhányuk bosszantó, de mások kifejezetten vérszívóak. Ezért többségük elsősorban a szúnyogok és a kullancsok ellen akar védeni minket.

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a kullancsok nagyon veszélyesek és potenciálisan halálos betegségeket terjeszthetnek, mint például a lyme borreliosis vagy a kullancs-encephalitis. Kevésbé ismert azonban, hogy a rizikó a szúnyogok esetében is van. Csípésük nemcsak viszkető és kellemetlen lehet, hanem számos betegséggel fertőzheti meg Önt. A legismertebbek például a dengue-láz vagy a zika-betegség. Ezeket a problémákat inkább az egzotikus desztinációkhoz kapcsoljuk. De a szúnyogok még Magyarországon is terjeszthetnek bizonyos vírusos encephalitist, és a nyugat-nílusi láz és usutu betegség is már megjelent. Ezért a megfelelő védelem teljesen helyén való.

A védelem egyik alapvető és ugyanakkor a leghatékonyabb eleme a rovarriasztó. Általában egy spray formájú rovarriasztót képzelünk el, amelyet főként kültéri környezetben, természetbeni kirándulásokhoz használunk. Vannak azonban más típusú rovarriasztók is, amelyeket a háztartásban is lehet használni. Útmutatónkban megvizsgáljuk a különféle lehetőségeket, és tanácsot adunk Önnek arról, hogyan kell kiválasztani a megfelelő riasztót, és hogyan kell azt használni, hogy valóban hatékony legyen. Összpontosítunk a rovarok elleni védelemre a magas kockázatú területeken is, például különösen a trópusi országokban. Az általános információk mellett a minőségi termékek rangsorát is kínáljuk Önnek. Ezekről ezután többet megtudhat például a rovarriasztók felhasználói recenzióiból vagy a szakmai tesztekből.

A legjobb rovarriasztók

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.PREDATOR Forte
Forma: Spray
Űrtartalom: 150 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
5 out of 5 stars (5 / 5)1900 Ft Alacsony ár
2.PREDATOR 3D
Forma: Spray
Űrtartalom: 300 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3300 Ft Alacsony ár
3.PREDATOR Outdoor
Forma: Spray
Űrtartalom: 200 ml
Rendeltetés: Bolhák ellen, Kullancs ellen, Szúnyog ellen, Légy ellen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2700 Ft Alacsony ár
4.LIFESYSTEMS Expedition Max Deet
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Szúnyog ellen, Trópusi rovarok ellen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4200 Ft Alacsony ár
5.DIFFUSIL Repellent BASIC
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Szúnyog ellen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1300 Ft Alacsony ár
6.PARA'KITO Gyerek karkötő
Forma: Gyerek karkötő
Rendeltetés: Szúnyog ellen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5500 Ft Alacsony ár
7.OFF! Protect
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)1100 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon rovarriasztót

Hogyan és mi alapján válassza ki a legmegfelelőbb rovarriasztót? Mindenekelőtt el kell döntenie, hogy milyen környezetben és hogyan kívánja használni ezt a védőeszközt vagy készítményt. A kiválasztásban szerepet játszik a használt hatóanyag és a rovarriasztó összetétele, vagy melyik rovart akarja elsősorban elriasztani. Fontos az is, hogy kinek szánták a rovarriasztót – ez különösen vonatkozik a gyermekekre. Ezért erre a témára is összpontosítunk. Ha az optimális rovarriasztót választja és megfelelően használja, akkor maximalizálja a rovarriasztó hatást.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a különféle típusú rovarriasztók árszínvonalát, és röviden a néhány legfontosabb márkára és termékre is összpontosítunk.

Hogyan válasszon rovarriasztót

Rovarriasztók típusai

Manapság a rovarriasztók meglehetősen változatos és széles kínálatából választhat- és itt az úgynevezett „rovarfogók“ széles skálájára nem koncentrálunk. Tehát nagyon sok módszer van a rovaroktól való távolságtartásra (vagy a házból való kiűzésükre).

Ennek ellenére önmagában a készítménynek vagy a segédeszköznek nem kell 100%-os védelmet és megváltást jelentenie. A hatékonyság növelése érdekében fontos a megfelelő használat és más védelmi módszerekkel történő kombináció.

⏩ Rovarriasztó sprayek

A rovarriasztó sprayek a legismertebbek és valószínűleg a leggyakrabban használtak. Ezért útmutatónkban prioritást fognak élvezni. A rovarriasztó sprayek kémiai alapú hatással rendelkeznek. Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a rovaroknak ellenszenves, és alkalmazásukkor létrehoznak egy filmréteget, amelytől a szúnyogok vagy kullancsok inkább távol maradnak. A hatékonyság az alkalmazás módjától, de természetesen magától a riasztóanyag összetételétől és minőségétől is függ. A konkrét általánosan használt anyagokkal még fogunk foglalkozni.

A rovarriasztó sprayek általában hatásosnak, vagy akár nagyon hatásosaknak tekinthetők. Ideális választás, különösen sétákra és kirándulásokra a természetbe. Különösen akkor, ha erdőben, fák alatt vagy magas fűben mozog. A saját földjén (pl. kertben, gyümölcsösben stb.) való tartózkodás esetén is fontolja meg a rovarriasztó használatát – különösen, ha már tapasztalta, hogy kockázatos vagy bosszantó rovarok fordultak itt elő. Más eljárások azonban jobban alkalmazhatók az otthoni környezetben.

⏩ Gélek és krémek

A rovarriasztóknak nem kell csupán spraynek lenni. Manapság vannak olyan gél- és krém-riasztószerek, sőt olyan „roll-on” típusú rovarriasztók is, amelyek a dezodorok alkalmazásának elvén működnek. Azt azonban el kell mondani, hogy ezek az opciók általában nem olyan praktikusak, mint a klasszikus spray változat. Ennek oka az igényesebb alkalmazás, amikor közvetlenül a bőrre kell felvinni az összes rizikós helyre, ami lényegesen hosszabb ideig tart, mint a spray használata, akár a ruházatra is.

Valamint a közvetlenül a bőrrel való érintkezés nem mindig ideális. Különösen érzékenyebb embereknél irritáció léphet fel, és a gél vagy a krém felszívódhat a testbe. Még ezen ok miatt is, a felvitt rovarriasztók gyakran természetes alapúak, vagy legalább is kevésbé agresszív összetételűek (ez viszont korlátozhatja a hatást). További kellemetlenséget jelenthet a foltok keletkezése a ruházaton. Ha továbbra is úgy gondolja, hogy a krém vagy a gél használata kényelmesebb vagy előnyösebb, akkor ismét jól kell választania, és figyelnie kell venni az összetételt. A spray-készítményekhez hasonlóan a felkenhetők is elsősorban a kültéri aktivitásra vagy természetben való kirándulásra szolgálnak.

⏩ Elektromos rovarriasztók

A logika alapján az elektromos rovarriasztókat egyszerűen be kell dugni az aljzatba, ezek elsősorban otthoni, és leginkább beltéri használatra ajánlottak. Egyes fajtákat szabadban is lehet használni – például a tornácon, erkélyen, teraszon vagy pergolában. Ezek a rovarriasztók megvédhetnek egy bizonyos területet a rovaroktól. Elriasztják, vagy akár likvidálják is.

Az elektromos rovarriasztók manapság nagyon elterjedtek. A nyári hónapokban sokan értékelik a lehetőséget, hogy kinyithassák az ablakot és szellőztethetnek éjszaka, miközben a szúnyogok és más rovarok tömegesen nem támadják meg őket. Az előnye, hogy nagyon könnyen használható és gyakran viszonylag alacsony áron megvásárolható. Alapvetően két változat létezik:

⏩ Vegyi rovarriasztók (párologtatók)

Ennek az eszköznek az elve nagyon egyszerű. Van egy tartálya hatóanyagokkal (méreg), amely az aljzatba bedugva felmelegszik, és a folyadék elpárolog a térbe. A hatótávolságon belüli rovarokat elriasztják és likvidálják. A legtöbb termék viszonylag hatékony. Képesek megvédeni egy kisebb lakóhelyiséget, például egy hálószobát.

Az ár általában 1300-4000 Ft körül mozog, és a töltet gyakran 30-60 éjszakára kitart. Egy „adag“ elegendő lehet az egész nyárra, tehát elhanyagolható beruházás. A párologtatók nemcsak a szúnyogokat, hanem gyakorlatilag az összes kisebb repülő rovart megölik. Ennek az eszköznek van egy viszonylag jelentős hátránya is (vagy inkább kontroverzia).

A vegyi párologtatók valószínűleg nem hasznosak az emberi egészségre. Az elpárolgott mérgeket nem csak a rovarlátogatók, hanem a helyiség használói is belélegezik. Ezért a párologtató rovarriasztókat nem szabad zárt, szellőztetés nélküli helyiségben használni, valamint gyermekszobákban, és allergiás vagy érzékenyebb embereknek sem ajánlható.

⏩ Ultrahangos rovarriasztók

Az elektromos riasztó másik változata egy ultrahangos készülék, amely magas frekvenciát bocsát ki, amely az emberek számára nem hallható. Hasonló elven működnek a különböző a nagyobb káros állat riasztók. Manapság ezeknek a riasztóknak sok fajtája van. A hatékonyságuk nagyon változatos. Az általános rovarok elriasztására szolgáló háztartási modellek ára körülbelül 2600-6600 Ft. Meg kell említeni, hogy vannak különféle elemes modellek, ezek lehetnek például karkötő vagy kulcstartó formájában. Tehát magával viheti, és vegyi rovarriasztó helyett (vagy azzal együtt) használhatja ezeket. Felakaszthatja például a háziállatok nyakörvére is.

A vegyi riasztóhoz hasonlóan, hatalmas előnye a tartós hatás, mindaddig, amíg az eszköz működőképes és be van kapcsolva. Ezek az eszközök azonban nem bocsátanak ki káros vegyi anyagokat, tehát nem lehetnek károsak az emberekre. A hanghullámok az emberi fül számára nem hallhatók, mert magas frekvenciájúak.

Megjegyzés: Jelenleg vannak olyan mobil alkalmazások is, amelyek állítólag rovarriasztóként működnek ultrahang alapján. Kipróbálhat egy ilyen alkalmazást, de a hatás valószínűleg nulla vagy teljesen minimális. A telefon hangszórói általában nem képesek megfelelően kezelni az eléggé magas frekvenciákat, míg az alacsonyabb frekvencián működő alkalmazások nagyon kellemetlenek lehetnek az érzékenyebb hallásúak számára is.

⏩ Rovarriasztó karkötők

A rovarriasztó karkötők minden bizonnyal érdekes és eddig viszonylag kevésbé ismert rovarriasztó változat. Elvileg kétféle módon működhetnek:

 • Vegyi karkötők – A karkötő bizonyos riasztószereket tartalmaz, gyakran természetes összetevőkkel. Az összetételtől függően azonban a bőrrel való közvetlen érintkezés esetén irritáló lehet, különösen gyermekek és érzékenyebb személyek esetén. A védelem állandó és tartós (általában több hétig), de viszonylag gyenge és helyi. Növelheti a hatást, ha több karkötőt használ (pl. egyik lábán és egyik kezén). Ez azonban az árat is növeli. A karkötők azonban általában csak néhány száz vagy valamivel több, mint 1000 Ft-ba kerülnek.
 • Ultrahangos karkötők – Ez egy viszonylag modern vívmány. A fő előnye az, hogy nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot. Elemes modellek és ultrahanggal működnek (lásd fent). Hátránya azonban a jelenleg rendelkezésre álló modellek viszonylag megkérdőjelezhető hatékonysága.

⏩ Rovarriasztó gyertyák

További érdekes lehetőség a rovarriasztó gyertyák. Néhány száz forintért, de néhány ezerért is vásárolhatók. Ezek a gyertyák viszonylag romantikus megoldások lehetnek, például filagóriában, pergolában vagy más kültéri területen. Beltéri környezetben a szaguk nagyon kellemetlen lehet.

Rovarriasztók hatóanyagok szerint

Ami a vegyi rovarriasztókat illeti, összetételük természetesen kulcsfontosságú tényező, amely befolyásolja azok hatékonyságát. Találkozhat agresszív vegyi anyagokkal és olyan rovarriasztókkal, melyek természetes összetevőket tartalmaznak vagy kíméletesebbek. Vessen egy pillantást a leggyakrabban használt anyagokra:

 • DEET – A dietil-toluamid a legfontosabb és leggyakrabban használt rovarriasztó szer. Nagyon hatékony. A riasztó hatékonysága azonban annak koncentrációjától függ. Ez mindössze 10, de akár 30 százalék is lehet. A DEET azonban egy kemény kémia, amely nem igazán hasznos az emberi szervezetre. Ezért a mi körülményeink között nem szükséges túl magas koncentrációjú rovarriasztókat vásárolni. Ugyanez vonatkozik azokra a termékekre, amelyeket gyermekeknél szeretne használni. Ezzel szemben a trópusi területeken (különösen a terepen) helyénvaló erősen koncentrált rovarriasztók használata. Általában a DEET hatóanyagot tartalmazó rovarriasztók több órán át (kb. 5 óra) hatnak.
 • Permethrin – Nagyon hatékony, de irritáló anyag. Az előnye a hosszú távú hatás (akár több napon keresztül is). Ezt azonban csak a ruházatra lehet felvinni. A bőrrel való érintkezés nem ajánlott.
 • Icaridin – Ez az anyag több órán keresztül hat (körülbelül 2–7, a koncentrációtól függően). Ismét egy viszonylag jó hatóanyag, de hasonlóan a permethrin-hez, bőrirritációt okozhat.
 • Természetes anyagok – Egyes gyártók megpróbálják korlátozni az agresszív vegyi anyagok használatát, és inkább kíméletesebb és természetes anyagokat használnak. Például eukaliptuszt, cédrust vagy citromfűt, valamint egyéb esszenciákat használnak. A védelem általában nem éri el a vegyi változatok szintjét vagy tartósságát.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hogyan válasszon rovarriasztót gyermekek részére

A gyermekek a legveszélyeztetettebb, de ugyanakkor a legérzékenyebb csoport, ami megnehezíti a megfelelő rovarriasztó kiválasztását.

 • Ha a DEET tartalmú hatékony készítményeket kíván vásárolni, akkor nem szabad erősen koncentrált variánsokat választania (határozottan legfeljebb 30%, de inkább körülbelül 10-15% is elég).
 • Gyakrabban (kb. két óránként) kell alkalmaznia a természetes és a gyengébb rovarriasztókat.
 • Ha lehetséges, ne tegye a rovarriasztót közvetlenül a bőrre.
 • Ügyeljen arra, hogy a gyermek az alkalmazás során ne lélegezze be a spray (vagy más) rovarriasztó szert. Ez azt jelenti, hogy ne permetezzük a spray-t az arc közvetlen közelébe, ideális esetben például győzze meg a gyermeket, hogy tartsa vissza a lélegzetét az alkalmazás során.
 • Vannak kíméletesebb, a 2 év alatti gyermekek számára is alkalmas riasztószerek, amelyeket az egész család használhat. Nem kell magával cipelni egy halom rovarriasztót.
 • Különösen a nagyon kicsi gyermekek esetén kerülje a rovarriasztók használatát. Sokkal jobb, ha a babakocsin és a kiságy fölött szúnyoghálókkal védik őket.
 • Kerülje a párologtató rovarriasztók használatát a gyermekszobákban.
 • A gyermeket hazatérése után mindig ellenőrizze nem hozott-e kullancsot magával, függetlenül a rovarriasztó használatától.

Hogyan kell alkalmazni a rovarriasztót és védekezni a rovarok ellen

Rovarriasztó használatakor mindig kövesse a termékre vonatkozó speciális információkat és utasításokat (általában a csomagoláson található). Általában a következő szabályok érvényesek:

 • Különösen agresszív rovarriasztók esetén próbálja elkerülni a bőrrel való érintkezést, alkalmazza a ruházatra.
 • Kerülje az arcot (tegyen a kezére, majd vigye fel a homlokra vagy az arcra) és a sérült vagy irritált bőrfelületeket.
 • Ismételje meg a rovarriasztó használatát néhány óránként (ajánlások, koncentráció stb. szerint)
 • Használjon elegendő, de ésszerű mennyiséget.
 • Hazatérés után alaposan mossa le a riasztószert az egész testről.
 • Reakció (bőrpír stb.) esetén azonnal mossa le a területet, esetleg forduljon orvoshoz.

Hogyan védekezzen a szúnyogok ellen

Hogyan lehet védekezni a szúnyogok ellen a különböző földrajzi szélességen fekvő területeken? Van néhány tippünk az Ön számára:

 • Használjon DEET (vagy icaridin) tartalmú rovarriasztót 15% koncentrációban (felnőttek).
 • Ne felejtse el szükség szerint újra alkalmazni (kb. 2-8 óra).
 • Próbálja meg ruházattal takarni magát (kalap, hosszú nadrág, szilárd cipő, magas zokni, hosszú ujjú, stb.), ha lehetséges.
 • Az ablakon és az ágy fölött használjon szúnyoghálókat, és szellőztetés közben ne világítson a helyiségben.
 • Ne hagyjon otthon edényekben, vázákban vagy pohárban vizet (ne feledkezzen meg a mosogatóról vagy más helyekről sem, ahol a víz állhat). A szúnyogok itt kikelhetnek.
 • Védje magát oltással, ha magas kockázatú területekre utazik.

Hogyan védekezzen a kullancsok ellen

A kullancsok a természet legnagyobb félelmei közé tartoznak. Hogyan védekezzen ellenük?

 • Vigye fel a riasztót elsősorban a lábak alsó részére (a térdtől lefelé).
 • Gyakran alkalmazza a riasztószert, a kullancsokra gyakorolt hatása rövidebb ideig tart, mint a szúnyogokra (gyakran csak a fele).
 • Viseljen sima anyagból készült világos ruházatot.
 • Ne feküdjön a fűben (különösen a magas kockázatú területeken).
 • Ha lehetséges, ne sétáljon magas fűben vagy más növényzetben, és maradjon az úton.
 • Rendszeresen ellenőrizze a nadrágját és a lábát. Meg lehet fogni a kullancsot, mielőtt befúrja magát.
 • Hazatéréskor ellenőrizze a térdhajlatot, a hónaljat, az ágyékot és gyermekeknél a hajas fejbőrt. Ezek a leggyakoribb helyek, ahova a kullancs befúrja magát. Azonban szinte bárhova befúrhatja magát.
 • Azonnal távolítsa el a kullancsot.

Milyen rovarriasztót vásároljon trópusra?

A trópusokon sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy rovarok betegségeket terjesszenek az emberekre. Ezért legyen nagyon óvatos.

 • Használjon nagy hatású és magas koncentrációjú rovarriasztót.
 • A legalább 50%-os DEET koncentrációjú riasztók a legmegfelelőbbek. A fertőzéssel kapcsolatos kockázatok sokszor magasabbak, mint egy erős, vegyi riasztó használatával járó kockázatok.
 • Helyiségekben vagy sátrakban használhat rovarirtó szereket. Az alkalmazás után azonban hagyja el a helyiséget, majd szellőztesse ki.
 • Ahol lehetséges, használjon szúnyoghálókat.
 • Védje magát kötelező és ajánlott oltásokkal.
 • Kerülje a magas kockázatú területeket.

Rovarriasztók ára

Mennyibe kerül egy jó minőségű rovarriasztó? Milyen árakon lehet különféle típusú rovarriasztókat vásárolni? Segítünk Önnek.

✅ Rovarriasztók 1300 Ft-ig

Ezen az áron vásárolhat rovarriasztó spray-ket, általában a hatóanyag-koncentrációja körülbelül 15-25% körül. Ez megfelelő a mi körülmények között normál használathoz. Vásárolhat néhány rovarriasztó karkötőt vagy rovarriasztó gyertyát is 1300 Ft-ig.

✅ Rovarriasztók 4000 Ft-ig

A legnagyobb választék és a legtöbb lehetőség. Például a nagyon népszerű és hatékony Predator rovarriasztókat általában ilyen áron lehet megvásárolni. Ezek a piacon a legkelendőbb rovarriasztók közé tartoznak. Elektromos riasztókat, vegyi és ultrahangos, valamint ultrahangos karkötőket is vásárolhat.

✅ Rovarriasztók 4000 Ft-tól

Különösen magas koncentrációjú rovarriasztók vagy terjedelmes csomagolások. Itt drágább elektromos rovarriasztókat és rovarirtókat is talál.

A legjobb rovarriasztó márkák

Melyik rovarriasztó márkákra érdemes odafigyelni? Íme, néhány tipp:

 • Predator – Nagyon népszerű és hatékony rovarriasztók. Különböző felhasználások és hatóanyag koncentráció. A rovarriasztó tesztekben legjobb eredményeket elért változatok a Predator Forte, a Predator Junior és a Predator Maxx.
 • Biolit – Nagyon megfizethető, népszerű és mégis hatékony rovarirtó szerek. Magas értékelést ért el a tesztekben és a recenziókban. Általában azonban nem túl kíméletes. A Biolit termékeket általában helyiségekbe történő felhasználásra, és nem személyes használatra szánják.
 • Alpa – A márka spray-ket, géleket és krémeket kínál. Megfizethető ár, szilárd hatékonyság.
 • Bros – Rovarirtók és rovarriasztók széles választéka. Kedvező árak és jó hatékonyság.
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.PREDATOR Forte
Forma: Spray
Űrtartalom: 150 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
5 out of 5 stars (5 / 5)1900 Ft Alacsony ár
2.PREDATOR 3D
Forma: Spray
Űrtartalom: 300 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)3300 Ft Alacsony ár
3.PREDATOR Outdoor
Forma: Spray
Űrtartalom: 200 ml
Rendeltetés: Bolhák ellen, Kullancs ellen, Szúnyog ellen, Légy ellen
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)2700 Ft Alacsony ár
4.LIFESYSTEMS Expedition Max Deet
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Szúnyog ellen, Trópusi rovarok ellen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)4200 Ft Alacsony ár
5.DIFFUSIL Repellent BASIC
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Szúnyog ellen
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1300 Ft Alacsony ár
6.PARA'KITO Gyerek karkötő
Forma: Gyerek karkötő
Rendeltetés: Szúnyog ellen
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)5500 Ft Alacsony ár
7.OFF! Protect
Forma: Spray
Űrtartalom: 100 ml
Rendeltetés: Kullancs ellen, Szúnyog ellen
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)1100 Ft Alacsony ár