Háztartás

A legjobb WC-k (toalettek): recenziók és teszt 2024

legjobb WC-k (toalettek) A WC/toalett egy működő háztartás alapvető része. E berendezés nélkül az életkomfort jelentősen alacsonyabb szinten lenne, ugyanakkor kiválasztásának nem tulajdonítunk akkora jelentőséget, mint a kád, a zuhanyzó vagy a mosdó kiválasztásának. És ez nagy kár! A WC-t naponta többször is használjuk, így joggal várhatjuk el a kényelmet, a folyamatos és kíméletes vízkezelést. Elvégre egy átlagos háztartásban a felhasznált víz akár egynegyede is a WC öblítésre van fordítva. Milyen jellemzőkkel és kialakítással rendelkeznek a legjobb WC-k (toalettek)? Nézze meg a következő tippeket, hogy áttekintést kapjon a jelenlegi piac által kínált megoldásokról.

Az alábbi rangsor, amelybe a magasan értékelt modelleket választottuk ki. Segítségünkre voltak a WC-k tesztjei és recenziói, a felhasználói tapasztalatok, és nem kis mértékben olyan szakértők véleménye a diszkussziókból, akik már régóta szerelnek szanitereket a fürdőszobákba. A WC-k között hatalmas különbségek vannak a kialakítás, a minőség, a vízfogyasztás vagy az öblítés módja és a későbbi karbantartás tekintetében. Ami az egyik embernek megfelelhet, az a másiknak nem elegendő. Az alábbi útmutatóban ezért alapvető tanácsokat fog megtudni arról, hogyan válasszon WC-t úgy, hogy a legfontosabb paraméterek egyikét se hagyja figyelmen kívül.

A legjobb WC-k (toalettek) (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Alföldi Bázis 4037
Méretek: 360 x 395 x 500 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft-ig Alacsony ár
2.Wellis Clement monoblokkos Rimless WC
Méretek: 36 x 66,5 x 83,5 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)105000 Ft-ig Alacsony ár
3.Wellis Sophia fali Rimless WC Csésze
Méretek: 36,5 x 49 x 37 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)85000 Ft-ig Alacsony ár
4.Wellis Clement fali Rimless WC
Méretek: 36 x 52 x 35 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft-ig Alacsony ár
5.Alföldi Bázis 4031
Méretek: 360 x 400 x 475 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16000 Ft-ig Alacsony ár

Hogyan válasszon WC-t lakásba vagy házba

WC, vécé, toalett, illemhely – különböző nevek, de a feladat egyértelmű. A WC kiválasztásakor első lépésekben elsősorban a hely és annak lehetőségei alapján tájékozódunk. Néha még egy olyan részlet is fontos, mint a fürdőszoba ajtajának kinyitása vagy a még szűkebb WC helyiségé. A következő lépésben fontos figyelembe venni a lefolyók és a vízellátás elhelyezkedését, és ennek megfelelően kiválasztani az ideális WC típust.

Sok vásárló elköveti azt a hibát, hogy a WC dizájnját és az árát tekinti elsődlegesnek. Bár az ár az egyik korlátozó tényező, de a hosszú éveken keresztül naponta többször is használatos WC-t átfogóbban kell megvizsgálni. Valójában egy jobb minőségű öblítő módba és egy precízen megtervezett WC csészébe/tálba való befektetéssel évente több ezer liter vizet takaríthat meg – és ezt már érdemes megfontolni. Hogyan válasszon WC-t lakásba vagy házba? Mire kell a legnagyobb figyelmet fordítani?

Hogyan válasszon WC-t lakásba vagy házba

A WC-k alaptípusai telepítés szerint

A WC-ket különböző formákban és vonalakban árulják, de a fürdőszoba vagy a WC terében való telepítésük szempontjából három alapvető csoportba sorolhatók – függő, szabadon álló és kombinált WC-k.

Függő WC-k

A függő WC-k a legkeresettebbek közé tartoznak – különösen, ha új vagy felújított fürdőszobáról van szó. Ennek oka, hogy rendkívül letisztult kialakításúak, és a WC környezetének ápolása nagyon egyszerű. A WC-csésze a falra van szerelve, és nem érintkezik a padlóval. Nem kell a WC lábát megkerülnie, és a WC körüli padlót egy mozdulattal megtisztítja.

A függő WC csésze közvetlenül kapcsolódik a beépített modulhoz és az öblítő-rendszerhez, amely az előre elkészített és megerősített válaszfal mögött található. Ez tehát azt jelenti, hogy az ilyen típusú WC-t előre meg kell tervezni, hogy a csempék lerakása előtt minden munkát elvégezzenek. Az öblítőtartály rejtett, és nem rontja az összképet. Az öblítésvezérlő dupla – kis és nagy öblítéshez. Ez is elegánsan integrálva van az előre elkészített válaszfalba.

A függő WC előnye, hogy a WC-csészét az Ön számára megfelelő magasságba tudja felszerelni. Alaphelyzetben a WC-csésze felső széle eléri a 43 cm magasságot, de ha ízületi problémái vannak vagy magasabb ember, akkor a kényelmesebb felállás érdekében néhány centiméterrel magasabbra is elhelyezheti a csészét.

A neves gyártóktól származó modern függő WC-k terhelhetőségét illetően nem kell, hogy kétségei legyenek. Számos modell teherbírása megfelelő telepítés esetén 400 kg-ra van tesztelve.

Szabadon álló WC-k

A függő WC-khez hasonlóak a szabadon álló WC-csészék, amelyeknél a tartály szintén az előre elkészített válaszfal mögé van rejtve, de „lábukkal“ szilárdan a földön állnak. Kellemes, elegáns dizájnúak, és a fal statikájával szemben támasztott követelmények lényegesen alacsonyabbak, ami egyszerűsíti a beszerelést és a használatot.

Nyilvánvaló, hogy több mozdulatot kell tennie, amikor a padlót tisztítja a WC körül. A WC-csésze/tál magasságát sem tudja az egyéni igényeknek megfelelően beállítani. Sok felhasználónak megfelel a WC-csésze láthatatlan (fal mögötti) tartályának és az egyszerű vonalvezetésnek a kombinációja. Előnye még az alacsonyabb zajszint öblítéskor.

Hozzá kell tenni, hogy mind a függő, mind a szabadon álló WC-ket ritkán árulják komplett készletként tartállyal és szerelési alkatrészekkel együtt. Ezért érdemes tapasztalt kereskedők tanácsát megfogadni, vagy olyan modelleket keresni, amelyeket teljes felszereléssel együtt árulnak, hogy elkerüljük a komplikációkat a beszerelés (csere) során, és biztosak legyünk abban is, hogy a WC az elvárásainknak megfelelően fog működni.

Kombinált WC-k

A modern WC-k utoljára említett jellemzője a klasszikus kombinált WC-k mellett szól. Ahogy a neve is mutatja, ez a WC-csésze, a víztartály, az öblítő rendszer és gyakran a WC-ülőke kombinációja. Így egy vásárlással mindent megkap. Ugyanakkor a legolcsóbb vécék is ebben a kategóriában találhatók. A beszerelés általában igen egyszerű – különösen, ha darabról darabra cseréli, és ugyanazt a típust keresi egy meglévő fürdőszobába, ugyanolyan csatlakoztatással a szennyvízelvezetőhöz, további extrák nélkül.

Ugyanis – a függő és szabadon álló WC-kkel, amelyek a vezető szaniteráru-kereskedők kiállítási modelljei közé tartoznak, máris extra funkciókat kaphat. Például oszcilláló zuhany (WC és bidé egyben – 2 az 1-ben), meleg levegős szárító, fűtött WC-ülőke, szagelszívás vagy akár telefonos alkalmazáson keresztüli vezérlés. High-technek hangzik egy ilyen alapvető emberi szükséglethez, igaz?

A klasszikus kombinált WC szolgálja a célját, és itt a vége. Az olcsó kombi WC-k esetében azonban előfordulhat, hogy az öblítés során túl nagy a vízfogyasztás (több mint 8 liter), vagy a rosszul megtervezett öblítő mechanizmus a WC-csésze/tál aránytalanságával párosul, ami azt jelenti, hogy többször kell öblíteni. Ha bármelyik fő alkatrész megsérül, nem fogja elkerülni az egész WC cseréjét.

toalettek

A WC csatlakoztatása a szennyvízelvezetőhöz

A fürdőszoba vagy a WC-helyiség felújításakor valószínűleg már rendelkezik tiszta víz- és szennyvízvezetékkel. Ez nagymértékben előre meghatározza a WC kiválasztását aszerint, hogy hogyan csatlakozik majd a szennyvízelvetőhöz.

Kombinált WC-k esetében mindhárom lehetőséggel találkozhat – függőleges csatlakozás a padlóba, vízszintes csatlakozás a falba és ferde csatlakozás a szennyvízelvezetőhöz. Ha a „Vario kombi WC“ modellel találkozik, ez azt jelenti, hogy a WC-t a padlóba, a falba vagy ferdén csatlakoztathatja a szennyvízelvezetőhöz, attól függően, hogy Önnek hogyan felel meg. Ezután már csak a megfelelő csatlakozó könyököt kell kiválasztania.

A szabadon álló WC-k leggyakrabban ferdén csatlakoznak a szennyvízelvetőhöz, a függő WC-k esetében pedig csak egy megoldás lehetséges – vízszintesen, a fal felé, amelyre a WC fel van szerelve.

Anyag és felületkezelés

Míg a fürdőkádak és zuhanykabinok esetében számos szilárd anyag közül lehet választani, a WC-k esetében a gyártók egyetértenek abban, hogy a tartósság, a hosszú élettartam, a karbantartási követelmények és a higiéniai előírások szempontjából a legjobb anyag a szaniterkerámia lesz. A vandalizmusnak kitett környezetekben (állomási vagy nyilvános WC-k) általában rozsdamentes acél WC-ket is szerelnek fel. A kerámia tisztasága és eleganciája, ami a háztartási fürdőszobákban a szabvány, nagyon hiányzik.

A WC-csésze felületkezelésének minősége nagyon fontos. Ez határozza meg a WC-csésze/tál megjelenését az évekig tartó használat után, és azt, hogy mennyire képes ellenállni a külső hatásoknak. A szabadalmaztatott felületkezelések, amelyeket a főanyaggal egyidejűleg égetnek ki, a jelenlegi piac legjobbjai közé tartoznak. Ezek tartalmazhatnak antibakteriális kezelést, a vízből származó kalcium lerakódásokkal szembeni ellenállást vagy az elszíneződéssel szembeni ellenállást. Az így kezelt kerámiák karbantartása rendkívül egyszerű.

Mindenekelőtt egy jó tanács! Győződjön meg róla, hogy a WC kivezető része, amely közvetlenül a szennyvízelvezetőhöz csatlakozik, szintén glazúrozott-e. Éppen itt a kerámia általában paradox módon durva, felületkezelés nélküli. Még ha víz alatt is van, felhalmozódik benne a szennyeződés, és később szagforrássá válik.

A WC-k méretei

Összehasonlítások és a szaniteráru-kereskedők elérhető online kínálata alapján elkészítettünk egy összefoglalót az egyes WC-típusok hozzávetőleges méreteivel.

 • A kombinált WC-k első pillantásra a leginkább helyigényesek közé tartoznak. Hosszuk 60-72 cm között mozog, átlagos szélességük 36-38 cm, az ülőrész magassága pedig 40-45 cm, ha nem vesszük figyelembe a WC-ülőke fedelét.
 • A függő WC-k esetében, amelyekről azt mondják, hogy helytakarékosabbak, a hosszuk leggyakrabban 48 – 56 cm között mozog. Ne felejtsük el, hogy az öblítő rendszert a falba kell beépíteni, és ez általában egy előre elkészített, a térbe benyúló válaszfal. A valós helytakarékosság nem biztos, hogy a vártnak megfelelően alakul. Az ülés szélessége is átlagosan 36-38 cm, a magassága nem haladja meg a 40 cm-t. A függő WC-t a szabványtól eltérő magasságban is felszerelheti.
 • A szabadon álló WC-k esetében az előző két kategória „keveréke“ érvényesül. Mélységük és szélességük lépést tart a függő WC-kkel, magasságuk pedig a kombinált WC-khez hasonló (természetesen a tartály nélkül).

Öblítés módja

Nem mindenki tájékozódik előre az öblítés módjáról és a víz eloszlásáról a WC-csészében. Az ideális az lenne, ha a gyakorlatban is láthatnánk az öblítést, de a fürdőszobai bemutatótermekben nem fogjuk látni ezt a lehetőséget (legalább egy videós bemutató elegendő). Ezért jó, ha tudja, hogy három alapvető módszer közül választhat: nyitott öblítő rendszer, zárt öblítő rendszer és perem nélküli öblítés.

 • Nyitott öblítő rendszer – A WC-csésze belsejében van körbe egy perem, amelybe egy vájat van, amelyen keresztül öblítéskor áramlik a víz. Ez a megoldás az olcsóbb WC-csészéken van jelen, mivel a víz nem mindig jut el a perem első részére, ami csökkenti a hatékonyságot öblítéskor. A peremben lévő vájat belülről nehezebben tisztítható. A kefével csak részben sikeres.
 • Zárt öblítő rendszer – Szintén egy belső perem van a WC-csésze kerületén, de ezúttal nincs vájata, hanem egyenletes elhelyezett lyukak vannak benne. Az öblítésből származó vízsugár megbízhatóan eléri a WC-csésze elejét is. A WC-csészéből származó szennyeződés nem kerül a lyukakba, mint ahogy a vájatba, de ezek a lyukak hajlamosak például a vízkő általi fokozatos eltömődésre.
 • Perem nélküli öblítés – Az egyik modernebb öblítő mód nem használja a peremen keresztül történő vízáramlást. A WC-csészében egy finom lekerekített peremű csatorna található, amelyen keresztül a víz az öblítés során szétoszlik. Nem kell aggódni amiatt, hogy a víz kifröccsen a WC-csésze elé. Ennek előnye az alacsonyabb vízfogyasztás és a minimális tisztítási követelmények. Megtalálható RimLess, RimOff, RimFree néven.

Vízfogyasztás

Régebben 9-12 liter vizet használtak fel öblítésenként. A mai WC-k már lényegesen víztakarékosabbak. Népszerűvé váltak a kettős öblítésű WC-k, amelyek 3 liter vizet használnak egy kis öblítéshez és 6 litert egy nagy öblítéshez. Még gazdaságosabbak azok a modellek, amelyek 2 liter vizet használnak egy kis öblítéshez és csak 4-5 litert egy nagy öblítéshez. Az éves vízmegtakarítás  a vízöblítés során jóval több, mint 50% lehet a régi öblítő rendszerhez képest.

A WC súlya és terhelhetősége

A WC súlya a WC kerámiafalainak vastagságáról árulkodik. Bár a WC-vel csak akkor fog manipulálni, amikor a helyszínre szállítják és beszerelik, jó, ha tudja, hogy a súlya széles skálán mozoghat – 10 és 50 kg között, átlagosan 25-35 kg körül lehet. A kombinált WC-k a legnehezebbek. Ha függő WC-csésze iránt érdeklődik, akkor a súlyt az előre elkészített válaszfal statikájához viszonyítva kell figyelembe vennie.

A jelenlegi WC-k nagyon jól teljesítenek a terhelhetőség szempontjából, és nyugodtan számíthat arra, hogy néhány száz kilogrammos terhelésre is tesztelik ezeket. A lábbal ellátott WC-k esetében ne becsülje alá a padlóhoz való gondos rögzítést, hogy megakadályozza a felborulást.

WC felszerelések és tartozékok

A WC-hez szükség lesz egy öblítő rendszerre és egy víztartályra (az árban benne van vagy külön megvásárolható), egy WC-ülőkére fedéllel (egyszerű fedél, lassan záródó, fűtött, világító), a szennyvízelvezetőhöz való csatlakozáshoz és a padlóba vagy falba való beépítéshez szükséges anyagokra.

Ha nagyobb kényelemre vágyik, a WC-szegmens attraktív lehetőségeket kínál. A WC és bidé egyben nagyon népszerű megoldássá vált, ahol a WC-csészét a magas higiéniai színvonalú, állítható intenzitású zuhany technológiával egészítik ki. Egyes WC-ket még fel lehet szerelni meleg levegős szárítóval, automatikus szagelszívással és érintés nélküli automatikus mechanizmussal a WC-ülőke fedelének nyitásához és zárásához. Ezek a kényelmi vívmányok jóval többe kerülnek, és érdemes ezeket tapasztalt szakemberekkel beszereztetni és beszereltetni.

WC-k ára

Mennyit fizet egy jó minőségű WC-ért? A gyorsabb tájékozódás érdekében a széles választékot a következő három kategóriába soroltuk.

WC-k 35000 forintig

Egy kategória, amelyben tucatnyi függő, szabadon álló és kombinált WC-t talál, standard, alapkivitelben. A minőség megfelel az árnak, így nem kell nagy követelményeket támasztani a dizájnnal vagy az innovációkkal szemben.

WC-k 35000 és 105000 forint között

Ebben az árkategóriában számos típusból a legkelendőbb WC-ket találja, amelyekről elmondhatjuk, hogy ár/érték arányuk nagyon jó szinten van. Elegáns és modern vonalvezetés, perem nélküli öblítés, jobb víztakarékosság, kettős öblítés. A csendes, fokozatos csukódású WC-ülőke fedél népszerű tartozék.

WC-k 105000 forinttól

Ha a fürdőszobát bizonyos követelményeknek megfelelően rendezi be, ne hagyja figyelmen kívül a 105000 forintnál magasabb árú WC-k kategóriáját. A kiváló minőségű szaniter kerámiából készültek és a legújabb trendeknek megfelelően, alacsony vízfogyasztás mellett is nagyobb kényelmet biztosítanak. Népszerűek a függő WC-k, amelyekhez tartály és öblítő rendszer is tartozik, a bidével egyben ellátott WC-k és a fekete kerámia WC-k.

A legjobb WC márkák

 • SIKO – A SIKO képviseli a fürdőszobai felszereléseket forgalmazó üzletek legnagyobb hálózatát a piacunkon. Széles választék raktáron, funkcionális szettek, pótalkatrészek elérhetősége.
 • Jika – A cseh fürdőszoba gyártó Jika a kombinált WC-k bevált kialakításával az értékesítésben élen jár. Jó megfizethetőség.
 • Duravit – A termék-gazdag választékban különböző árral, kialakítással és felszereltséggel rendelkező WC-ket talál. Kedvencek közé tartoznak a praktikus kombinált WC-k.
 • Laufen – A svájci Laufen márka precizitást, minőséget, designt és fenntarthatóságot hoz a fürdőszobákba. Értékeljük a gazdaságos öblítést és a könnyű tisztítást.
 • Villeroy & Boch – Kiváló minőségű, funkcionális és érdekes dizájnú WC-k. Széles választék a különböző árkategóriákban, népszerű a legigényesebb felhasználók körében is.
 • Ideal Standard – Jó ár/minőség arány. A függő és szabadon álló modellek tartoznak piacunkon a legkelendőbbek közé.
 • Sapho – A cseh Sapho márka jó árral és decens dizájnnal győzi meg, amely különböző stílusú fürdőszobákhoz illeszkedik.
 • Roca – A Roca márka a világ egyik vezető, nagy hagyományokkal rendelkező gyártója. A WC-k a középkategóriába és a felső kategóriába sorolhatók. Prémium minőségű anyagokat kínálnak, az öblítés terén elért innovációkkal kombinálva.
TermékInfoÉrtékelésÁr
1.Alföldi Bázis 4037
Méretek: 360 x 395 x 500 mm
5 out of 5 stars (5 / 5)20000 Ft-ig Alacsony ár
2.Wellis Clement monoblokkos Rimless WC
Méretek: 36 x 66,5 x 83,5 cm
5 out of 5 stars (5 / 5)105000 Ft-ig Alacsony ár
3.Wellis Sophia fali Rimless WC Csésze
Méretek: 36,5 x 49 x 37 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)85000 Ft-ig Alacsony ár
4.Wellis Clement fali Rimless WC
Méretek: 36 x 52 x 35 cm
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)68000 Ft-ig Alacsony ár
5.Alföldi Bázis 4031
Méretek: 360 x 400 x 475 mm
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)16000 Ft-ig Alacsony ár