Sport és outdoor

A legjobb Verticonok (recenziók és teszt) 2024

legjobb Verticonok
Függőleges hegymászó tréner – ez egy olyan edzőeszköz, amely csak most kerül az edzeni kívánók szélesebb körének figyelmébe. Lehet, hogy más, rövidebb néven már hallott róla. Nézzük meg tehát együtt, hogyan válasszuk ki a legjobb Verticont, és milyen kiválasztási kritériumokat kell figyelembe vennünk.

Az otthoni és edzőtermi edzőgépek hatalmas kínálatában számos, speciális fókuszú gépet talál. Egyesek évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek (pl. szobakerékpárok, elliptikus trénerek, stepperek/taposógépek vagy futópadok), míg mások a profi mezőnyből kerülnek közelebb az „átlagos“ edzés kedvelőkhöz, hogy új mozgástartományt élvezhessenek és más izomcsoportokat is megmozgathassanak (evezőgépek). Hasonló kategóriába tartoznak az inSPORTline Verticonok. Teljes nevük – függőleges hegymászó trénerek – talán a legtalálóbb. Otthoni környezetben vagy edzőteremben pontosan azokat az izomcsoportokat edzheti, amelyeket a felfelé mászás során felfedezne. A mozgás a Verticonon egy 75°-os szögben lejtő síkban történik, és ahogy „végtelenül“ felfelé mászik, az emberi test izmainak nagy részét igénybe veszi a tevékenység során – karok, lábak, törzs, hát, core izmok.

Milyen tulajdonságokkal és felszereltséggel kell rendelkeznie egy minőségi függőleges hegymászó trénernek? Milyen előnyökkel jár a Verticon, és kiket szólít meg leginkább? Minden fontos információ megtalálható az alábbi választási útmutatóban. A piacunkon kapható Verticonok választéka még nem túl nagy, így elég gyorsan eligazodhat például a gép tervezett terhelése, felszereltsége és teherbírása szerint is. Ne hagyja ki azonban a Verticonok online recenzióit és a rendelkezésre álló videókat, amelyek megfelelő első benyomást nyújtanak Önnek a nem éppen legolcsóbb edzőgépről.

A legjobb Verticonok (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Verticon inSPORTline Club
✔️ Nem elektronikus vertikális hegymászó tréner
✔️ Erős váz magas terhelhetőséggel
✔️ 3 különböző fogantyúhelyzet
✔️ Láncos lendkerék
5 out of 5 stars (5 / 5)445000 Ft Alacsony ár
2.Verticon Home hegymászógép
✔️ Csendes és folytonos működés
✔️ 5 magasságpozíció
✔️ 8 terhelési fokozat
✔️ Megfelel minden testfelépítének
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)266000 Ft Alacsony ár
3.Verticon inSPORTline Pro 1000
✔️ Profi hegymászó
✔️ Beépített áram generátor
✔️ Stabil alap
✔️ 4 különböző fogantyúhelyzet
✔️ 16 ellenállási szint
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1196000 Ft Alacsony ár

Hogyan válasszon Verticont/ függőleges hegymászó trénert

A mászás teljesen természetes mozgás a gyermekek számára. Az évek múlásával azonban a mászás képessége elhalványul, és csak kevesen merészkedünk fel egy fára bemelegítésként. Pedig ez egy hatalmas előnyökkel járó fizikai tevékenység.

A mászásnak köszönhetően erősítjük karjainkat, lábainkat és különösen a hátizmainkat. A sokoldalú felsőtest-edzés hozzájárul a nagyfokú mobilitáshoz és a hátizmok erősítéséhez, ami jelentősen segíthet a mindennapi életben (vezetés, ülőmunka), a koordináció javításában és más sportágakban is előrébb visz. Nem meri kipróbálni az adrenalin-löketet egy mászófalon vagy sziklán? Ne törődjön vele! Ezért született meg a függőleges hegymászó trénerek koncepciója, amelyek feladata, hogy biztonságosan (és az otthon vagy az edzőterem kényelmében) szimulálják a felfelé irányuló mászó mozgást.

Hogyan válasszon olyan Verticont, amellyel minden szempontból elégedett lesz? Érdekes információkat, tanácsok és tippek találhatók a következő sorokban.

Függőleges hegymászó tréner – egy pillantás a történelembe

1981-ben Richard Charnitski gépészmérnök a garázsában egy olyan berendezésen dolgozott, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy felsőtest edzése közben felfelé másszon. Az eredmény az első VersaClimber volt – az eredeti függőleges kardiógép, amely a teljes testet igénybe vevő edzésre összpontosított (a tengerentúlon a mai napig tart a hírneve). A VersaClimberbe beépítették a pulzusszám monitorozását. Így ez lett az első olyan kereskedelmi forgalomban kapható edzőgép, amely képes volt a pulzusszámot az edzéstempóhoz viszonyítva értékelni.

Bár a legendás VersaClimber nem kapható a mi piacunkon, az inSPORTline Verticonok érdekes alternatívát kínálnak különböző felszereltségi szinteken.

Mi az a Verticon? Hogyan működik?

A Verticon egy olyan tréner gép, amely függőleges felfelé irányuló mozgást szimulál – mintha sziklára vagy meredek domboldalra mászna.

Konstrukciója egy megerősített stabil alapból áll, amelyet egy közel függőleges, 75°-os szögben álló platform, taposó pedálok (láb platformok), állítható mozgatható fogantyúk és egy pár rögzített fogantyú egészít ki. A tréner fékrendszerrel, mechanikus vagy elektronikus terhelésvezérléssel, kijelzővel is rendelkezik.

A felhasználó edzés közben a lábát szilárdan a pedálokra helyezi, miközben a stabil oldalsó fogantyúkba kapaszkodik. A felhasználó ezután a kezével megfogja a mozgatható fogantyúkat, és a saját testsúlyával mozgásba hozza a trénert. Váltakozó mozgást végez, amely a sziklamászáshoz hasonlít. Nemcsak a saját súlyát győzi le, hanem bármelyik terhelési (ellenállási) szintet is be tudja állítani. Meghatározza, hogy milyen mély lesz a lábfogás, és milyen magasra állítja a mozgatható fogantyúkat. Mehet lassabban vagy gyorsabban. Ettől függően változik az edzés általános intenzitása és az érintett izomcsoportok edzési mértéke is.

Verticon és előnyei az edzésnél | Előnyök és hátrányok

Egy edzés, amely ötvözi a kardió, az aerobic és az erőnléti edzés legjavát! Ez egy egyszerű, de tömör megfogalmazása a Verticonon történő edzés fő előnyének. De fejtsük ki aprólékosan.

A Verticonon végzett edzés előnyei

 • A Verticonon az egész testet, még a mély hasizmokat is megmozgatja – Az egész test komplex edzése, amely nagy hatékonysága miatt népszerű az élsportolók körében.
 • Az ízületek nem szenvednek az ütődésektől – A Verticonon végzett mozgás esetén nincs ütődés, így alkalmas olyan emberek számára, akiknek sérülés vagy műtét után rehabilitációra van szükségük. Ezt segíti a 75°-os dőlésszögű kialakítás, valamint a pedálok és a fogantyúk csúszó mozgása.
 • Ön választja meg a saját tempóját és intenzitását – A Verticon alkalmazkodik a felhasználóhoz. A legtöbb modell lehetővé teszi a terhelési szint beállítását, a mozgatható fogantyúk magasságát, és a mozgás során Öntől függ, hogy milyen mélyre nyúl a pedálokkal.
 • Hatékony módja a kalóriaégetésnek – A függőleges hegymászó tréner használata hatékonyabbá teszi az edzést, és elősegíti az anyagcsere felgyorsulását. Több kalóriát éget el kevesebb idő alatt, mint a futópadon vagy a szobakerékpáron. Sőt a Verticon felülmúlja az evezőgépet is az előnyeivel.
 • Javítja a koordinációt és a mozgástartományt – A rendszeres edzéssel erősíti a test magját (hasizmokat). A karok és lábak mozgástartománya jelentősen javul, és mentesül a krónikus fájdalomtól.
 • Két eszközt kap egyben – A minőségi Verticonok csúszó fogantyúkkal vannak felszerelve, hogy szimulálja a mászás mozgását, és fix fogantyúkkal, amikor ezt a gépet „normál“ stepperként/taposógépként használhatja.
 • Nem foglal sok helyet a helyiségben – A profi Verticonok robusztus gépek. Otthoni változatban azonban ezek helytakarékos edzőgépek, amelyek elegánsan összecsukhatók.

Vannak-e hátrányai a Verticon használatának?

Ha még nem volt tapasztalata ilyen edzőgéppel, az első edzés után, ahogy az lenni szokott, olyan izmok fognak fájni, amelyekről nem is sejtette, hogy vannak.

Ezért fontos, hogy ne becsülje túl a képességeit, és fokozatosan és lassan ismerkedjen meg a Verticonnal (és a specifikus függőleges mozgással). Először állítson be egy alacsonyabb terhelési szintet, és eddzen 5-10 percig. Figyelje meg, hogyan reagál a teste, és hogy a következő edzésig sikerült-e regenerálódnia. A Verticon ugyanis nagyon gyorsan rámutathat a gerinc gyengeségére (különösen, ha Ön ülőmunkát végez). Segítségével azonban jelentősen erősebb testmagra tehet szert.

További hátránya a Verticon magasabb ára. Már az otthoni edzésre szánt alapmodellek is drágábbak 350000 forintnál, a robusztusság és a rendeltetés szerepének növekedésével az ár jelentősen magasabbra emelkedik.

Videó

A Verticonok alapvető paraméterei és tulajdonságai

Stabil alap

Egy adott függőleges mozgás elvégzéséhez fontos, hogy legyen, amibe támaszkodhat. Ezért érdeklődjön a konstrukció stabilitása és a padlóval érintkező alapjának kialakítása iránt. A padló egyenetlenségeinek kiegyenlítésére egy rendszert használnak. A szállító kerekek biztosítják a könnyű kezelhetőséget. Ezek különösen a háztartási használatra szánt gépeken találhatók, amelyeket időről időre közelebb kell vinni a falhoz.

Verticon súlya és teherbírása

A Verticonok nem tartoznak a legkönnyebb gépek közé. Már az otthoni használatra tervezett Verticonok is 80-100 kg-ot nyomnak, a professzionális használatra szánt gépek ennek kétszeresét.

A Verticonok teherbírása általában kielégítő, átlagosan 120-170 kg. A nagyobb teherbírás egyben jó garancia arra is, hogy az új Verticon nem fog gyorsan elhasználódni, még akkor sem, ha több, különböző súlyú felhasználó intenzíven használja.

Terhelés beállítása

Ha a kondíció és a teljesítmény növelésére számít, értékelni fogja a lehetőséget, hogy fokozatosan növelheti a tréner gép terhelését (ellenállását). A terhelés több fokozatra van osztva (a legalacsonyabbtól a legmagasabbig), és a gépen lévő mechanikus kerékkel szabályozhatja, vagy elektronikusan vezérelheti a kijelzőn lévő beállítások segítségével. A kiváló minőségű Verticon a fokozatokra osztott terhelés mellett a terhelés folyamatos növelését is kínálja. A modern szíjtárcsás- vagy mágneses fékrendszernek köszönhetően a gép működése csendes és zökkenőmentes.

Fogantyúk (markolatok) és kialakításuk

A Verticon 2 pár különböző célú fogantyút tartalmaz.

 • Használja a mozgatható fogantyúkat a felfelé mászást szimuláló váltakozó mozgásokhoz. Magasságuk állítható, ami azt jelenti, hogy könnyen alkalmazkodnak az Ön testalkatához.
 • A rögzített oldalsó fogantyúk a stabilitás növelését szolgálják, ha úgy dönt, hogy egy időre pihenteti a kezét, és a Verticont stepperként használja.

Pedálok és kialakításuk

Ha teljesen a pedálokra szeretne lépni, akkor szüksége van egy kellően erős és tágas támaszra, ideális esetben csúszásmentes kivitelűre. A pedálok állítható pántokkal is rendelkeznek, de ezek nem rögzítik a lábat a mozgás lehetősége nélkül. Valójában a lábfej boltívei természetes módon dolgoznak, ahogy felfelé mászik.

Kijelző és program felszereltség

Az áttekinthető számítógépes kijelző a modern edzőgépek részévé vált. A kijelzőn látható például az edzés ideje, a sebesség, a megtett távolság, az elégetett kalória, a kiválasztott intervallum, a lépésszám, a pulzusszám (a mellkasi övhöz való csatlakoztatás után), a lépéshossz, a kiválasztott terhelési szint. Ha nem szeretne sztereotip edzést, választhat előre beállított edzésprogramok közül, amelyek például intervallum- és céledzést tartalmaznak.

Mi az ára a Verticonoknak?

A Verticonok nem tartoznak a legolcsóbb edzőgépek közé. Az általuk lehetővé tett mozgás miatt nagy hangsúly van fektetve a nagy stabilitásra és a konstrukció tartósságára. Egy alap Verticon otthoni használatra 385000 forint körüli összegért vásárolható meg. A klubokba/edzőtermekbe való használatra és a profi sportolók edzésére szolgáló Verticonok már legalább háromszor annyiba kerülnek. Az ár emelkedésével természetesen nő a konstrukció robusztussága, a terhelés beállításának lehetőségei, az edzési folyamat nyomon követése és a felhasznált alkatrészek általános tartóssága is.

Népszerű Verticon márka – inSPORTline

A Verticon márkanév alatt függőleges hegymászó trénereket találhat a magyar piacon, amelyek a fitneszgépek és segédeszközök népszerű gyártójának és forgalmazójának, az inSPORTline-nak a portfóliójába tartoznak. Ide tartoznak:

 • Verticon inSPORTline Home (otthoni használatra, teherbírás 136 kg),
 • Verticon inSPORTline Club (klubhasználat, nagyobb terhelésekhez, teherbírás 150 kg),
 • Verticon inSPORTline Pro 1000 (intenzív klubhasználat, teherbírás 160 kg),
 • Verticon inSPORTline Profi (professzionális használat, teherbírás 170 kg).
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Verticon inSPORTline Club
✔️ Nem elektronikus vertikális hegymászó tréner
✔️ Erős váz magas terhelhetőséggel
✔️ 3 különböző fogantyúhelyzet
✔️ Láncos lendkerék
5 out of 5 stars (5 / 5)445000 Ft Alacsony ár
2.Verticon Home hegymászógép
✔️ Csendes és folytonos működés
✔️ 5 magasságpozíció
✔️ 8 terhelési fokozat
✔️ Megfelel minden testfelépítének
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)266000 Ft Alacsony ár
3.Verticon inSPORTline Pro 1000
✔️ Profi hegymászó
✔️ Beépített áram generátor
✔️ Stabil alap
✔️ 4 különböző fogantyúhelyzet
✔️ 16 ellenállási szint
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1196000 Ft Alacsony ár