Kert és műhely

A legjobb vertikulátorok (teszt 2020)

AL-KO Combi Care 38 E Comfort A vertikulátor (gyepszellőztető) mindenki számára hasznos, aki gyönyörű gyepet szeretne. Ez a gyep levegőztetésére szolgál, annak érdekében, hogy a műtrágyában lévő összes szükséges tápanyag ténylegesen táplálja a gyepet. Ezen túlmenően a jó levegőztetés lehetővé teszi a napsugarak és a levegő tökéletes behatolását a teljes füves növényállományba. A legjobb vertikulátor csökkenti az elhalt fűszálak mennyiségét – a gyepet szó szerint szakszerűen átfésüli.

Kiváló minőségű vertikulátort vásárolhat, ha áttekinti a jelenlegi gyártók ajánlatait, és ha már vásárlás előtt eldönti, milyen modellre van szüksége. A választás megkönnyítése érdekében rendszeresen aktualizált vertikulátor tesztet készítettünk a kertészek és ezen a területen dolgozó szakemberek tapasztalatai és a külföldi tesztvállalatok eredményei alapján. Emellett gazdagítottuk ezt a tesztet a vásárlók által leggyakrabban feltett kérdésekre adott válaszokkal.

Ha már megvásárolta a legjobb gyepszellőztetőt, akkor megoszthatja tapasztalatait másokkal a diszkusszióban való részvételével.

A legjobb vertikulátorok / gyepszellőztető

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
#1Fieldmann FZV 2004-E
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 40 l
Súly: 8,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)27 500 Ft Alacsony ár
#2AL-KO Combi Care Comfort 38E
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1300 W
Munkaszélesség: 38 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 14 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)35 390 Ft Alacsony ár
#3Hecht 1420
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 35 l
Súly: 7,9 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28 400 Ft Alacsony ár
#4Makita UV3200
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1300 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 30 l
Súly: 15 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37 900 Ft Alacsony ár
#5MTD OPTIMA 38 VO
Típus: Benzines
Motor teljesítmény: 3.6 Le
Munkaszélesség: 38 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 33 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)123 990 Ft Alacsony ár
#6Bosch AVR 1100
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1100 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 9,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59 000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a legjobb vertikulátort?

  • Elektromos vagy benzines vertikulátor. Elvileg a vertikulátorok elektromosra és benzinesre vannak osztva. Az elektromos készülékek könnyebbek, nem kell benzin a működésükhöz, és kényelmesen átlevegőztetheti velük a standard méretű gyepet a ház körül. A benzinesek erősebbek, hangosabbak és ideálisabbak nagyobb méretű pázsitokhoz, valamint ott, ahol szükség van a teljesítményre.
  • Gyep mérete. Ha 600 m2-nél kisebb méretű gyeppel és egy kis ház előtti kerttel rendelkezik, akkor azzal könnyedén elbír egy elektromos vertikulátor, mely maximálisan kielégíti igényeit. Ha 600 m2-nél nagyobb kertje van, fontolja meg egy benzinmodell megvásárlását.
  • Teljesítmény. Az elektromos vertikulátorok teljesítményének legalább 1,3 kW-nak kell lenni, de néhány modell teljesítménye akár 1,5 kW. A benzines vertikulátorok teljesítményének 2,5–4 lóerősnek vagy nagyobb teljesítményűnek kell lennie. Figyeljen oda a fordulatszámra is – az elektromos modelleknél a fordulatszám legalább 3000 fordulat / percnek kell lenni, benzinesnél több mint 3500 fordulat / percnek.
  • Beépített kosár. Nagyon hasznos, ha a vertikulátor beépített fűgyűjtő kosárral rendelkezik a szennyeződés, a moha és a régi fűszálak számára. Ellenkező esetben mindent a gyepen hagy, és később el kell távolítani. A kosár kiürítése könnyebb, mint később mindent összeszedni. A kosár űrtartalma legalább 50-60 liter vagy annál nagyobb legyen.
  • 2 az 1-ben vertikulátorok. A piacon vannak 2 az 1-ben vertikulátorok is – ezek rendelkeznek olyan késekkel, melyek lehetővé teszik a gyep mély levegőztetését, valamint karmokkal (drótokkal) a pázsit részletesebb átfésüléséhez. Ez egy nagyon precíz gondoskodás, amikor a gyepet a késekkel levegőzteti, majd a karmokkal átfésüli. Vessen egy pillantást ilyen modellekre is, hiszen jelenleg egyre népszerűbbek, és különösen a perfekcionistákat vonzhatják, akiknek szívügye a gyönyörű és különösen az egészséges pázsit.
  • Merítsen ihletet. Segíthet például a vertikulátor teszt, olvassa el a véleményeket, és nézze meg, az emberek mit vásárolnak és mennyire elégedettek. A valódi hivatkozások megakadályozzák a rossz vásárlást.

fű

Milyen különbségek vannak az elektromos és a benzines vertikulátorok között?

A benzinesek általában hatékonyabbak – percenként több mint 3500 fordulatszámot érnek el, és a teljesítményük akár négy lóerő is lehet (például a Honda márkánál). Ideálisak a nagyobb méretű gyepterületekre, általában a 600 m2-nél nagyobb területtel rendelkezők vásárolják. Nagy segítséget nyújtanak még abban az esetben is, ha a villamos energia hiánya miatt nem lehetséges elektromos vertikulátort használni.

Néhány modellnél a munkaszélesség 40-45 cm. Ezek általában nagyobb súlyúak, robusztusabbak, zajosabbak és kissé igényesebb karbantartást igényelnek (például a motor kenése stb.).

Az elektromos berendezések kevésbé hatékonyak – körülbelül 3000 fordulatszámot érnek el percenként és a legjobb modellek teljesítménye több mint 1,5 kW (például a Bosch márka). Másrészről azonban kisebb súlyuk van, és működésükhöz nem kell üzemanyag (benzint vásárolni), csak egy elektromos csatlakozóaljzat és egy hosszabbító kábel. Legfeljebb 600 m2 alapterületű gyep levegőztetésére alkalmasak. A munkaszélességük körülbelül 35 cm. Kevésbé zajosak.

Milyen gyakran kell használni a vertikulátort?

A gyepet tavasszal és ősszel kell levegőztetni. Lesse ki a tavaszi és őszi hónapokban, amikor nem esik az eső (a talajnak száraznak kell lennie), de ugyanakkor nem is ragyog a nap. Tavasszal a vertikulátor eltávolítja a penész baktériumokat és a mohát a gyepből, gondoskodik az elhalt fűszálak eltávolításáról és előkészíti pázsitot a napsugarak számára. Ősszel ismét átfésüli a gyepet és eltávolítja az elhalt fűszálakat és gyökérrészeket, és felkészíti a pázsitot a telelésre. A vetrikulátor használata után ideális műtrágyázni a gyepet, mert már mentes a szennyeződéstől, és a műtrágya könnyebben mélyebbre jut.

Nézze meg a vertikulátor munkáját ebben a videóban.

Ki lehet cserélni az életlen késeket?

A vertikulátor megvásárlása előtt (legyen az elektromos vagy benzines) ellenőrizze, hogy mit tud kicserélni az adott modellen anélkül, hogy szervizbe vinné; abban az esetben, ha a rendeltetésszerű használat során megsérült vagy a kések életlenek lettek. Leggyakrabban a késeket kell cserélni, mert azok életlenek lesznek, például a kövek miatt. Egyes vertikulátorok külön-külön eltávolítható késekkel rendelkeznek (csak a sérülteket kell kicserélni), más modellek teljes hengercserét igényelnek.

Lehet helyettesíteni a vertikulátor munkáját?

Valamikor használtak a talaj levegőztetésére alkalmas gereblyéket, de ez valóban megerőltető munka és lényegesen kevésbé hatékony, mint a vertikulátor. Néhány üzlet lehetővé teszi a vertikulátor kölcsönzését, ami segíthet abban az esetben, ha nem akar sajátot vásárolni. Sok kertész azonban előnyben részesíti a saját maga által választott vertikulátort, amely akár több mint 10 évig szolgálja őt.

Mire figyeljen az elektromos vertikulátor kiválasztásakor?

Az 1 kW teljesítményű elektromotor elegendő a kis kertekhez, de az ideális teljesítményt 1,3-1,5 kW teljesítményű motorok biztosítják. Ebben az esetben is elmondható, hogy nem éri meg a legolcsóbb modelleket vásárolni, mert a meghajtójuk gyenge minőségű kollektor elektromos motorok, amelyek instabil működéssel és rövidebb élettartammal rendelkeznek. A drágább modelleket aszinkron motorok hajtják, melyeket már a hangjukról meg lehet ismerni. Ha nem talál pontosabb információt a használati utasításban vagy a boltban, próbálja meg közvetlenül a motoron megnézni a címkét, mert fel kellene, hogy legyen tüntetve rajta a kondenzátor értéke mikrofarádban.

gyepszellőztetőt

Mire figyeljen a benzines vertikulátor kiválasztásakor?

Leggyakrabban a 2,5–4 lóerős motorokat gyártják, de a normál igényekhez a 2,5 lóerős motor elegendő; azonban ha azt szeretné, hogy az Ön gyepszőnyegén egy igazi sárkány dolgozzon, próbálja ki a négy lóerőt a motorháztető alatt. A legjobb dolog az, ha a vertikulátor belseje a hagyományos gyártóktól származó minőségi négyütemű motorokat rejti, például Birggs&Stratton vagy Honda. Így biztos lehet benne, hogy zökkenőmentes lesz az indítás és működés, alacsonyabb lesz az üzemanyag-fogyasztás és így szintén alacsonyabb lesz a CO2-kibocsátás.

A vertikulátor tisztítása és karbantartása

A hatékony teljesítmény érdekében mindig tartsa tisztán a késeket. Az alkatrészek cseréjét vagy a kenését mindig a használati utasítás szerint végezze. Elektromos vertikulátor esetén rendszeresen ellenőrizze a hálózati kábelt, ha bármilyen sérülést lát rajta forduljon szakszervizhez. A munka befejezése után távolítsa el a fű és talaj maradékokat a gép forgórészeiből például kefe segítségével. A gép burkolatát törölje át puha törlőronggyal.

legjobb vertikulátor (gyepszellőztető)

Márka és jelentősége

Azzal, hogy hol vásárolta meg a vertikulátort, befolyásolta az alkatrészek elérhetőségét és a szervizelés lehetőségét. Egy szupermarketben vásárolt ismeretlen márkájú géphez csak nehezen található tartalék henger késekkel vagy kampókkal. Ha azonban márkás gépet vásárol egy autorizált viszonteladótól, akkor az garantálja az összes alkatrész könnyű elérhetőségét, és soha nem lesz gondja a gép szervizelésével.

A legkedveltebbek vertikulátor márkák: Alko, Stiga, Hecht, Husqvarna, Fieldmann, Bosch.

Javasoljuk, tekintse meg a többi kerti segítőtársra vonatkozó tanácsokat: a legjobb fűnyírók vagy a minőségi fűkaszák.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
#1Fieldmann FZV 2004-E
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 40 l
Súly: 8,5 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)27 500 Ft Alacsony ár
#2AL-KO Combi Care Comfort 38E
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1300 W
Munkaszélesség: 38 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 14 kg
5 out of 5 stars (5 / 5)35 390 Ft Alacsony ár
#3Hecht 1420
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1500 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 35 l
Súly: 7,9 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)28 400 Ft Alacsony ár
#4Makita UV3200
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1300 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 30 l
Súly: 15 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)37 900 Ft Alacsony ár
#5MTD OPTIMA 38 VO
Típus: Benzines
Motor teljesítmény: 3.6 Le
Munkaszélesség: 38 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 33 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)123 990 Ft Alacsony ár
#6Bosch AVR 1100
Típus: Elektromos
Teljesítmény: 1100 W
Munkaszélesség: 32 cm
Fűgyűjtő űrtartalma: 50 l
Súly: 9,9 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)59 000 Ft Alacsony ár

Segített Önnek ez a vertikulátor teszt? Ha igen, nagyon örülnénk az Ön által vásárolt modellről bármilyen visszajelzésnek, véleménynek, tapasztalatnak vagy minősítésnek, alul a kommentárokban ezen az oldalon. Segítsen másoknak is kiválasztani a legjobb gyepszellőztetőt, és árulja el nekünk az Ön győztesét. Lehet, hogy az Ön véleménye lesz a döntő tényező.