Kert és műhely

A legjobb vizes hordók (recenziók és teszt) 2024

vizes hordó
Ha úgy döntött, hogy egy csepp esővíz sem mehet kárba, akkor itt az ideje, hogy beszerezzen egy praktikus vizes hordót. Milyen tulajdonságokkal és kialakítással rendelkeznek a legjobb vizes hordók? Az alábbi rangsorban felsorolunk néhány érdekes választást a legkülönfélébb kivitelben, amelyek vezető szerepet töltenek be az értékesítésben.

A növekvő vízárak remek ötletet adtak a kerttulajdonosoknak – összegyűjteni és felfogni az ereszcsatornákból az esővizet, és öntözésre használni. Ez nem egy innovatív ökológiai megközelítés, de újjáéledése több mint üdvözlendő. Működő vízgyűjtő rendszerek már évtizedek óta láthatók kertjeinkben. Ma már azonban a vízgyűjtő hordók választéka óriási, és nemcsak térfogatban/méretben, hanem formában, kivitelben és érdekes fejlesztésekben is különböznek. Hogyan válassza ki a legjobb esővízgyűjtő hordót, és milyen paraméterekre kell figyelni? A lehetőségek alapvető áttekintéséhez tekintse meg választási útmutatónkat. Az elérhető esővízgyűjtő hordó recenziók szintén érdekes betekintést és tapasztalatokat nyújtanak.

A legjobb vizes hordók (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Prosperplast TOWER STONE 500l
+ Modern dizájn - kő struktúrája
+ Lehőség az ereszcsatornához való csatlakozáshoz
+ Űrtartalom – 500 l
⭐ 100 %70000 Ft Alacsony ár
2.Prosperplast AQUACAN BABY hordó tégla 210l
+ Gyönyörű dizájn ókori amforára hasonlít
+ Hozzáadható csap vagy kerti tömlő csatlakozó
+ Űrtartalom – 210 l
⭐ 98 %26000 Ft Alacsony ár
3.Ics Italia M150310V
+ UV-stabil polietilén műanyagból készült esővízgyűjtő hordó
+ A hordó teteje zárható
+ Űrtartalom – 300 l
⭐ 96 %15500 Ft Alacsony ár
4.JP PLAST 220 l, PH
+ Tartós anyagból készült kerti hordó
+ Egyszerű kialakítás és forma
+ Űrtartalom – 220 l
⭐ 96 %17000 Ft Alacsony ár

Hogyan válassza ki a legjobb vizes hordót

Minden kertész tudja, hogy az esőre nem mindig lehet számítani a fő vegetációs időszakban. Néha sok eső esik, máskor viszont a kertben lévő növényeket aszály sújtja, ami veszélyezteti a jövőbeli termést és az egészséges növekedést. Az öntözés az egyetlen módja annak, hogy a növények megkapják a szükséges vizet, amikor a természetes nedvesség kevés. Ha szeretné elkerülni a magas víz és csatorna számlákat, az átgondolt esővízgyűjtés környezetbarát/ökológiai és olcsó megoldás.

A tető ereszcsatorna-rendszeréből származó esővíz összegyűjtéséhez mindenekelőtt egy olyan terjedelmes tartályra van szüksége, amely megbízhatóan képes nagy mennyiségű vizet tárolni – egy jó minőségű vizes hordóra. A kisebb-nagyobb kertek tulajdonosai egyetértenek abban, hogy a kert esővízzel való öntözése számos előnnyel jár.

Miért gyűjtsük az esővizet?

Az esővíz ingyenes. A kertészek örülnek a záporoknak az aszályos napok után, de az igazság az, hogy nagy része az épületek tetejére és a sík betonfelületekre esik. A tetőkről azonban az eső az ereszcsatorna-rendszerekbe folyik, és ez remek lehetőség arra, hogy több száz liter vízhez jusson ingyen. Mindössze egy eresz/lefolyócső alá helyezett gyűjtőtartályra van szükség. Mi az esővíz előnye? A vezetékekből és kutakból származó vízzel ellentétben az esővíz nem tartalmaz klórt vagy túlzott mennyiségű ásványi sót. Lágyabb és alkalmasabb a növények öntözésére.

Jó, ha szem előtt tartja, hogy az esővíz minőségét az is befolyásolja, hogy milyen tetőn folyik le. A kerámiacserepeken vagy beton tetőfedőlemezeken történő lefolyás nincs jelentős hatással rá. Ha bádogtetőről folyik le, régi festékdarabok kerülnek bele. Ha régi, azbesztrostokat tartalmazó aszfalt vagy eternit tetőn, mérgező anyagok is kerülhetnek a felfogott esővízbe.

Hogyan lehet az esővizet felfogni/összegyűjteni?

Az esővíz felfogására leginkább a nagyméretű hordók, kádak és tartályok alkalmasak. Stabilan, sík felületre helyezik ezeket, és viszonylag könnyen telepíthetők, vagy föld alá, ami már több tervezést és beavatkozást igényel a ház környezetében. Az esővizet nem csak a kert öntözésére lehet használni. Valójában a vízvezetékre való csatlakoztatás után öblítésre vagy mosásra is kiválóan alkalmas.

A föld feletti esővíztartályok azonban különösen vonzzák a kertészek figyelmét, mivel egyszerűen elhelyezhetők közvetlenül az eresz alatt, és azonnal betöltik fő céljukat. Gyakran rendelkeznek a kerti öntözőrendszerhez való csatlakozás lehetőségével, tömlőkkel vagy vízcsappal. A hordó praktikus fedele viszont megvédi az esővizet a szennyeződésektől és a fákról lehulló levelektől.

Az esővízgyűjtő hordók típusai anyag szerint

Ha megnézi a vizes hordók kínálatát, azonnal feltűnnek a különböző méretek, formák és az anyagok sokfélesége. A semleges kerti stílusban készült vizes hordókat kifinomult esztétikájú hordók egészítik ki, amelyek tökéletesen illeszkednek háza vagy kertje stílusához.

Fém vizes hordók

A fémlemezből készült hordók egyike azon hagyományos termékeknek, amelyek hasznosságát az idő bizonyította. Nemcsak víz tárolására, hanem más folyékony anyagok tárolására és szállítására is alkalmasak. Mindig ellenőrizze az adott hordó leírását a tervezett felhasználás tekintetében. Fontos a falak vastagsága és a hegesztési varratok minősége. Mivel a lemez gyorsan felmelegszik, a benne lévő víz a nyári napokon forró.

Fából készült vizes hordók

A fahordók vagy fakádak a hagyományos kertek kihagyhatatlan díszei. Tartós vörösfenyőből vagy tölgyfából készültek, és alaposan impregnáltak a nedvesség és a penész ellen, ezért meglepően hosszú élettartamúak. Mérettől és térfogattól függően fürdésre vagy hideg vizes merülésre is alkalmasak. A fahordók lényegesen nehezebbek, és áruk is a magasabbak közé tartozik.

Szintetikus szövetből készült vizes hordók

Ha nagy térfogat mellett is a praktikus tárolást részesíti előnyben, a megerősített szintetikából készült vizes hordók első látásra megragadják a figyelmét. Alapjuk egy összecsukható merevítő, amelyre vastag, időjárásálló PVC anyagból készült „burkolat” kerül. A PVC víztartály könnyen összeszerelhető, könnyű, és amikor a főszezonon kívül nem használja, könnyen kompakt méretűre összehajtható, és a garázsban, műhelyben vagy kerti fészerben tárolható.

Műanyag vizes hordók

A műanyag vizes hordók jelenleg a legkeresettebbek. Számos modell a valaha volt legkelendőbb esővízgyűjtő hordók közé tartozik. Többféle méretben, formában és kivitelben kaphatók. Az egyszerű formák mellett érdekes, fát, követ vagy betont imitáló műanyag hordók is kaphatók. Tökéletesen illeszkednek a kert színvilágába, és nem tűnnek zavarónak még egy modern vagy hagyományos ház esetében sem. Különösen népszerűek az ókori amfora formájú műanyag hordók, a fahordókat idéző műanyag hordók és a téglaoszlopra vagy falra emlékeztető műanyag hordók. Dekoratív megjelenésük nem von le a fő előnyeikből – amelyek különösen a könnyű telepíthetőség, az alacsony súly és egyes esetekben a vonzó ár is.

Óvakodjon azonban a túl olcsó műanyag hordóktól nagyobb vízmennyiséghez. A gyengébb minőségű műanyag miatt a műanyag tartály elveszítheti alakját a töltés után, vagy a víznyomás hatására súlyosan megsérülhet.

víz a kertben

Esővízgyűjtő hordó térfogata

Az esővízgyűjtő hordó megfelelő térfogatának meghatározása több változótól függ. Ezek közé tartozik többek között az adott terület csapadékmennyisége, a tető területe vagy a ház falainál lévő lefolyók száma. Ezért jó ötlet, ha kezdetben legalább hozzávetőlegesen megbecsüli a potenciális vízmennyiséget, bár a változékony időjárás mellett nehéz megjósolni az évről évre hulló csapadék mennyiségét. Mérlegelje azt is, hogy mekkora helyet tud fenntartani a ház mellett a víztartály számára, hogy az ne zavarja a teret – például ne foglalja el a járda nagy részét. Milyen térfogatú föld feletti esővízgyűjtő hordókat árulnak?

A választék a szokásosnál nagyobb – kb. 40 l-től 750 l-ig terjed. A vásárlók leginkább a 200 l-es, 350 l-es, 450 l-es és 500 l-es vizes hordók iránt érdeklődnek. Minél nagyobb a hordó, annál nagyobb a helyigénye. Ugyanakkor a hordó kapacitásának növekedésével a kivitelezés és a felhasznált anyagok minőségének is növekednie kell, hogy a hordó ezt a térfogatot elbírja. Míg a kisebb vizes hordók egyszerű tartály formájúak, addig a nagyobbak praktikus fejlesztéseket kínálnak a kényelmes vízhasználat és az öntözőrendszerhez való csatlakozás érdekében.

Praktikus jellemzők és fejlesztések

 • Hordófedél/Védőháló – A nagyobb vizes hordókat általában fedéllel látják el, hogy megakadályozzák a vízszennyeződését, különösen a közeli fákról.
 • Szennyfogó szűrő – A lefolyónyílásba szűrőt szerelnek, amely felfogja a tetőről származó szennyeződéseket. Ha ezek felhalmozódnak a hordóban, később a kieresztő eltömődését okozhatják. Azonban ez a szűrő is eltömődik, ezért érdemes elgondolkodni a rendszeres tisztításán, vagy rendelkezni egy megoldással arra, hogy mit csinál a víz, ha nem tud átfolyni az eltömődött szűrőn a hordóba.
 • Csap a vízkiengedéshez – A csapot úgy tervezték, hogy a vizet a kannába engedje, de egy megfelelő csatlakozóval a kerti tömlő csatlakoztatását is tudja kezelni. Általában az alján található, ezért láthat több tíz centiméterrel a talaj felett elhelyezett vizes hordókat.
 • Lefolyócső-nyílás – Míg egyes hordóknál le kell rövidíteni a lefolyócsövet, addig mások praktikusan több, különböző helyen elhelyezett nyíláson keresztül csatlakoztathatók. Amint a hordó megtelik, a felesleges víz csövön keresztül a csatornába folyik.
 • Állvány – Közvetlenül tartozék lehet, vagy külön megvásárolható. Gyakran a dekoratív hordók része, hagyományos alakú fahordók vagy amfora alakú hordók esetében.

Mit kell figyelembe venni az esővízgyűjtő hordó kiválasztásakor?

Foglaljuk össze röviden a választás meghatározó pontjait:

 • Méret – A vizes hordó mérete függ a tetőfelülettől, a lefolyócső potenciáljától, a csapadék mennyiségétől, de a kert méretétől vagy az öntözendő négyzetméterektől is.
 • Anyagminőség – A szabadban helyezett hordónak ellen kell állnia mind a nedvességnek, mind az UV-sugaraknak, és meg kell őriznie stabilitását és alakját még töltés közben is.
 • Szezonon kívüli tárolás – Egyes esővízgyűjtő hordók egész évben a szabadban lehetnek, és ellenállnak a fagypont alatti hőmérsékletnek is (azonban gyakran követelmény, hogy télen ne gyűjtsön benne vizet). Mások télen száraz helyen történő tárolást igényelnek – garázs, műhely, kerti fészer, …
 • Több hordó összekapcsolása – Ha egy hordó nem elegendő, egyes hordók lehetővé teszik más, azonos típusú hordók hozzáadását és összekapcsolását.
 • A felesleges víz elvezetése – A teli hordóból kifolyó víz a közeli falakat eláztatja. Ezért olyan megoldást válasszon, ahol a felesleges esővíz biztonságosan lefolyik a csatornába vagy egy másik víztartályba.

Hogyan válasszon kerti tömlőt + Tippek a legjobb kerti tömlőkre

Vizes hordók ára

Mennyit fizet egy jó minőségű csappal ellátott esővízgyűjtő hordóért? A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi három kategóriába soroltuk az elérhető ajánlatokat.

Vizes hordók 17500 forintig

Ezek főként egyszerű formájú, szürke, zöld és fekete színű műanyag vizes hordók – mindenféle dizájnelem nélkül. Térfogatukat tekintve az átlagosnál kisebbek, körülbelül 300 literig. Előnyt jelent, ha fedéllel és a víz leeresztésére szolgáló csappal vannak ellátva. Az esővízgyűjtő hordókról szóló recenziókban keressen információt arról, hogy a hordó megtartja-e a formáját a feltöltés után is.

Vizes hordók 17500 és 52500 forint között

A jelenleg legkelendőbb esővízgyűjtő hordók által képviselt kategória ár/érték arányával győz meg. A műanyag vizes hordók, amelyek felületén fa-, kő-, tégla- vagy betonimitáció található, nagy feltűnést keltenek. Dekoratív kialakításuknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a kert vagy a ház környezetébe – akár modern, akár vidéki stílusú házról van szó. A hordók űrtartalma ebben az árkategóriában széles skálán mozog – akár 750 literig is terjedhet.

Vizes hordók 52500 forinttól

Érdekli egy fából készült vizes hordó? Vagy egy terjedelmes, modern kialakítású műanyagtartályt keres? Ebben az árkategóriában számos érdekes terméket talál magasabb minőségű kivitelben. A föld feletti tartályok mellett a föld alá beépíthető tartályok is dominálnak ebben a kategóriában, amelyek ára több százezer forinttól pár millió forintig terjed.

A legjobb vizes hordó márkák

 • Prosperplast – Műanyag esővízgyűjtő hordók széles választéka. Különböző térfogatok, dizájnok és formák. Népszerű termékcsalád, amely vezeti az eladási listákat, és elégedett véleményeket kap.
 • Rojaplast – A Rojaplast márka összecsukható víztartályokat kínál, amelyek tartós szintetikus PVC anyagból készülnek. Meglepően nagy térfogatúak, csappal is felszereltek. Minimális tárolási igény a szezonon kívüli időszakban.
 • DEMA – Egyszerű és megfizethető műanyag vizes hordók akár 300 l űrtartalommal.
 • Nabbi – Decens és modern víztároló tartályok világosszürke és antracit színben. Közepes és nagy kapacitással kaphatók.

Gyakran ismételt kérdések – GYIK/FAQ

Hova állítsuk az esővízgyűjtő hordót?

A vizes hordó minden egyes liter vízzel nehezebbé válik, és teljes kapacitással például egy 500 literes hordó biztosan több mint 500 kg-ot nyom. A hordónak ezért mindig stabil, szilárd és kellően vízszintes alapra van szüksége. Az is jó ötlet, ha a hordó és a benne lévő víz „kéznél” van öntözéskor. Gyakran előfordul azonban, hogy a hordót a háztetőhöz közel helyezik el. Ha a kert távolabb van, szivattyúval és tömlők segítségével pumpálja a vizet oda, ahol szükség van rá.

Hogyan lehet megelőzni a vízszennyezését a hordóban?

Használjon megfelelő fedelet vagy védőhálót/szűrőt.

Milyen tartozékokkal rendelkezzen a kert esővízzel történő öntözéséhez?

A víz elosztásához szerezzen be a csap alá illeszkedő locsolókannákat, kerti tömlőt, a tömlő és a hordó összekötésére szolgáló csatlakozókat, és esetleg egy vízszivattyút.

Hogyan kell gondoskodni az esővízgyűjtő hordóról a szezon során?

Az esővízgyűjtő hordók nem átlátszó anyagokból készülnek, különben az algák gyorsan elszaporodnának bennük. Főleg a fedetlen hordók igényelnek időnként karbantartást – kikelhetnek bennük a szúnyogok, felhalmozódhatnak a fák levelei, az elpusztult rovarok, sőt, akár egy-egy elpusztult madár vagy más állat is, amely a hőségben inni akart. Ebben az esetben ne habozzon leengedni a hordót, és azonnal tisztítsa/fertőtlenítse azt.

Hogyan kell téliesíteni az esővízgyűjtő hordót?

Egyes esővízgyűjtő hordók a tél folyamán az eredeti helyükön maradhatnak, de a lefolyócsőhöz való csatlakoztatás nélkül. Ugyanis ellenállnak a fagypont alatti hőmérsékletnek is. Ha a használati utasításban azt olvassa, hogy a hordót száraz helyre kell vinni, ahol nem fagy, tegye meg. Ezzel meghosszabbítja az élettartamát.

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Prosperplast TOWER STONE 500l
+ Modern dizájn - kő struktúrája
+ Lehőség az ereszcsatornához való csatlakozáshoz
+ Űrtartalom – 500 l
⭐ 100 %70000 Ft Alacsony ár
2.Prosperplast AQUACAN BABY hordó tégla 210l
+ Gyönyörű dizájn ókori amforára hasonlít
+ Hozzáadható csap vagy kerti tömlő csatlakozó
+ Űrtartalom – 210 l
⭐ 98 %26000 Ft Alacsony ár
3.Ics Italia M150310V
+ UV-stabil polietilén műanyagból készült esővízgyűjtő hordó
+ A hordó teteje zárható
+ Űrtartalom – 300 l
⭐ 96 %15500 Ft Alacsony ár
4.JP PLAST 220 l, PH
+ Tartós anyagból készült kerti hordó
+ Egyszerű kialakítás és forma
+ Űrtartalom – 220 l
⭐ 96 %17000 Ft Alacsony ár