RECENZIÓ

NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85 kapszulás kávéfőző recenziója

Finom, friss kávé, amely reggelente illatossá teszi a lakást. Egy reklámból vett ötlet, de nem irreális. Épp ellenkezőleg. A legtöbb ember számára egy csésze reggeli kávé magától értetődő. Vannak, akik nem mondanak le a jó öreg török kávéról. Mások a kényelmesebb és gyomorbarát instant kávét részesítik előnyben. De egyre többen igénylik a kávét a kávéfőzőből. Jó minőségű eszpresszót szeretnének, amely jellemzőiben közel áll egy jó kávézó italához. Az egyik módja annak, hogy ilyen kávéval kényeztesse magát, amikor csak akarja, a Nespresso De’Longhi Essenza mini EN 85 kapszulás kávéfőző lehet. És a mai recenziókban éppen erre a készülékre összpontosítunk.

A kapszulás kávéfőzőt 1,5 hónapig teszteltem, mielőtt megírtam volna a recenziót. Eddig továbbra is megelégedésünkre szolgál.

NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85 - 01
NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85

Miért éppen kapszulás kávéfőző?

A kávéfőző elég tág fogalom. Gondolhatunk rá bármit, a csepegtetős kávéfőzőtől kezdve a klasszikus karos kávéfőzőn át egészen a divatos automata gépig, amely gyakorlatilag a felhasználó segítsége nélkül szolgálja fel az italokat. Valahol a karos és az automata kávéfőzők közötti úton vannak tehát a kapszulás kávéfőzők.

Az automata modellekhez képest ezek megfizethetőbbek, és leginkább az egy- vagy kétszemélyes háztartásokban használhatók, ahol nem isznak annyira sok kávét. Emellett lényegesen kevesebb helyet foglalnak el. A karos modellekhez képest a sokkal kényelmesebb kezelhetőségük miatt praktikusabbak.

Ha szívesebben issza a kávéját, minthogy a készítésén gondolkodjon, akkor a kapszulás kávéfőző lehet a megfelelő választás. Különösen akkor, ha egy bizonyos „modellt“ szeret, és minden alkalommal ugyanazt a minőséget szeretné. A kapszulák biztosítják, hogy a kávé mindig ugyanolyan ízű legyen. Jobban mondva egyformán jó.

A kapszulás kávéfőzők kategóriájában azonban elég széles a választék. Hogyan fog helytállni a Nespresso De’Longhi Essenza mini EN 85 a versenyben? És van-e értelme megfontolni ennek a gépnek vásárlását?

Bizonyított olasz minőség

A De’Longhi tradicionális olasz márka 1902-ig visszanyúló hagyományokkal büszkélkedhet. A márkát Treviso városában alapították, és a mai napig itt található, és a világ egyik vezető kávéfőző gép gyártója. Ezen kívül sok mást is gyárt – konyhai és háztartási gépeket, légkondicionálókat,… de nem annyira érdekel ma ez minket. Ami biztos, hogy a De’Longhi a kiváló minőség garanciáját jelenti a kávégépek világában. És ez a kapszulás kávéfőzőkre is vonatkozik.

Nespresso minden kapszulához

A kapszulás kávéfőzőkkel az a helyzet, hogy több platform létezik, amelyek nem feltétlenül teljesen kompatibilisek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem feltétlenül minden kapszula illik minden kapszulás kávéfőzőhöz.

De akkor ott vannak a Nespresso kávéfőzők. Ezt a „márkát“ a Nestlé képviseli, de magukat a kávéfőzőket számos más márka licenceli. A legismertebb márkák közé tartozik a Krups vagy a De’Longhi. Mindkét márka első ránézésre szinte azonos kávéfőzőket gyárt, csak részletekben különböznek egymástól (pl. a kifolyócsövek formája stb.). Hogy melyik márkát választja, az Önön múlik, de a De’Longhi ismertebb a kávégépek világában.

A Nespresso rendszer előnye, hogy a lehető legelterjedtebb. Vannak hivatalos Nespresso kapszulák, amelyek Svájcban készülnek. Ezen kívül azonban számtalan gyártó kínál olyan kapszulákat, amelyek kompatibilisek a Nespresso rendszerrel. Ezek közé tartoznak a L’Or, a Starbucks, a Davidoff, a Jacobs és mások kapszulái.

NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85 - 02

De’Longhi Essenza – a kényelem és az íz esszenciája

Az Essenza mini EN 85 kávéfőző a De’Longhi kínálatának egyik legolcsóbb modellje – még a kapszulás kategóriában is. Körülbelül 31500-35000 forintért lehet hozzájutni, ami nagyon kedvező ár, ha figyelembe vesszük, hogy egy neves olasz márka készüléke áll Ön előtt.

Az Essenza a kompaktságra és a tárolhatóságra épít. Elvégre a kávéfőző nevében szereplő „mini“ szó egyértelműen ezekre a tulajdonságokra utal. A kávéfőző 11 cm széles, 20,5 cm magas és 32,5 cm mély. Így könnyen helyet kap egy kisebb konyhában is. Végül is ez tényleg inkább egy kisebb háztartásokba szánt kávéfőző, mintsem egy rendkívül nagy igénybevételre szánt kávéfőző.

Nyomás és bemeneti teljesítmény

Minden kávéfőző legfontosabb paraméterei közé tartozik a nyomás és a bemeneti teljesítmény. Ebben a tekintetben az Essenza a De’Longhi márka szabványainak megfelelő, csúcsminőségű paraméterekkel rendelkezik. A nyomás, amellyel a víz áthatol a kávén, eléri a kiváló 19 bar-t. Ez az érték a legolcsóbb és a legdrágább De’Longhi gépeknél is megtalálható. Ellenben a konkurenciához képest abszolút átlagon felüli – jobban mondva TOP.

Inkább átlagon felüli a bemeneti teljesítménye is. Különösen egy kisebb kapszulás kávéfőzőnél az 1370 W-os érték bőven elegendő a víz valóban nagyon gyors felmelegítéséhez. Így biztosan nem kell sokáig várni a reggeli kávéra. Mindössze másodpercek kérdése. Az alapvető paraméterekben tehát a kávéfőző kiválóan teljesít.

Tartály térfogata

A kapacitás tekintetében az Essenza EN 85 inkább az alsó határhoz áll közel. A 0,6 literes víztartályával a legkisebb kapszulás kávéfőzők közé tartozik. Egy vagy két felhasználó esetén azonban ez nem jelent akadályt. Ellenkezőleg, értékelni fogja, hogy a víz nem fog sokáig állni a tartályban, és a kávéfőző még helytakarékosabb. A tartály kapacitása azonban több kávéfogyasztásra elegendő, mielőtt újra kell tölteni.

Vezérlés és praktikus tároló

A kávéfőző vezérlése mechanikus, rendkívül egyszerű. A készülék tetején mindössze két gomb található. Az egyik az erős eszpresszóhoz (40 ml), a másik a terjedelmesebb lungohoz (110 ml). Maguknak a kapszuláknak a behelyezése nem is lehetne egyszerűbb. Egyszerűen helyezze be a kapszulát a nyílásba a felső kar megdöntése után. Miután a kávé elkészült, a kart újra meg kell dönteni és rá kell pattintani, hogy a kapszula a hulladéktálcába kerüljön. Ez akár 6 kapszula befogadására is alkalmas.

Egy kis erőt igényel, hogy a kapszulát a helyére pattintsa. Egy felnőtt számára nem nehéz. De ha például a gyermeke készíti a kávét, a kapszula kipattintása gondot okozhat. A drágább modellek automatikus kapszulapattintással és átszúrással rendelkeznek.

Dizájn

A készülék könnyű, kicsi, rendkívül kényelmesen kezelhető és nagyon jól néz ki. Többféle színben kapható – köztük az univerzális fekete színben. Lehet, hogy nem ez a legszebb kávéfőző a piacon, de a dizájnja ízléses és funkcionális.

Talán az egyetlen probléma, amit a kávéfőzővel kapcsolatban találtam, az elnagyolt kapszulatálca. A műanyag nem egészen úgy illeszkedik, ahogy azt elképzeltem volna, és az egész kialakítása ennek az alkatrésznek egy kicsit olcsónak tűnik. Vagy megfelelő a 35000 forintos árához képest? Talán igen.

NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85 - Design
NESPRESSO De’Longhi Essenza mini EN 85 – Design

A recenzió átfogó értékelése

A Nespresso De’Longhi Essenza mini EN 85.B az egyik legkisebb kapszulás kávéfőző. Emellett nagy teljesítményű marad. A 19 bar nyomásnak és a nagyszámú watt bemeneti teljesítménynek köszönhetően nem marad el a sokkal drágább modellek mögött a kávé elkészítésének hatékonysága, minősége és sebessége tekintetében. Ha reggel siet a kávéval, akkor igazán értékelni fogja a maximálisan egyszerű használatot. A kompatibilis kapszulák kiváló választéka szintén nagy előny.

Mérete és viszonylag kis tartálykapacitása miatt ez a kávéfőző ideális választás kis háztartásokba – egy vagy két felhasználó számára. Mindaddig, amíg respektálni fogja ezt a „korlátozást“, biztosan teljes mértékben elégedett lesz a kávéfőző munkájával. Annál is inkább, mert a vételár kedvező. Nehezen találnánk jelentősebb hátrányokat. Talán a kábel lehetett volna egy kicsit hosszabb, és azt is elmondhatjuk, hogy kis méretéhez képest a kávéfőző meglepő módon elég zajos – de ez nem számít extrémnek. A De’Longhi Essenza Mini kávéfőzőt csak ajánlani tudjuk.

Előnyök

  • Ár (35000 Ft körül, akciósan 28000 Ft alatt is)
  • Kompakt – ideális még kis konyhákba is, nem foglal túl sok helyet
  • A kávéfőző nagyon gyors felmelegedése
  • Nagyon gyors kávéfőzés
  • Kávék széles választéka (nem csak a Nespressótól)
  • Magas, 19 bar nyomás

Hátrányok

  • Magasabb a kávé ára más típusú kávéfőzőkhöz képest, de gond nélkül
  • A kapszulatálca rész kialakítása olcsónak tűnik, és nem egészen úgy illeszkedik, ahogyan azt elképzeltem volna

Galéria