Háztartás

A legjobb kávé a kávéfőzőbe (recenziók és teszt) 2024

legjobb kávé
Tudta, hogy a kávé az olaj után a második legtöbbet forgalmazott árucikk a világon, és értéke meghaladja a 100 milliárdot? Hogy a kávé a második legtöbbet fogyasztott ital a víz után? Ha Ön sem tudja elképzelni a reggelt illatos reggeli frissítő nélkül, akkor vannak tippjeink a legjobb kávékra – és nem csak a kávéfőzőkbe.

A kávé egy jelenség. A világ nagy részének figyelmét felkeltette, a tudósok tanulmányok százait szentelték neki, és nem egy látogatás kezdődik a hagyományos kérdéssel: „Kér egy kávét?“. És ez az a pont, amikor villoghat a kávé elkészítésének módjával, megmutathatja, hogy milyen képességekkel rendelkezik a kávéfőzője, és olyan finom, sötét italt készíthet a csészébe, amely még kellemesebbé teszi az együtt töltött pillanatokat. De még a legjobb kávéfőző sem mindenható. Csak minőségi kávéval együttműködve ad kiváló eredményt, amely gazdag ízével és aromájával elvarázsol.

A kávéválaszték rendkívül változatos, és gyakori kísérletezésre ösztönöz. Nem kell hűségesnek maradnia egyetlen márkához és egy kávétípushoz. Ha valami újdonsághoz van kedve, akkor érdekelheti a piacunk legjobb kávéit tartalmazó rangsorunk egyik tippje, amelyet az elérhető kávé tesztek és recenziók inspiráltak. A kávé kiválasztása nagyban függ az ízlésétől és a használt eszközöktől.

Az alábbi választási útmutatóban a kávéfajtákat (Robusta, Arabica), a kávétípusokat (babkávé, őrölt kávé, kávékapszula) és a kávé elkészítésének módját vesszük szemügyre. Mindez úgy van összehangolva, hogy az elolvasás után könnyedén kiválaszthassa a preferenciáinak megfelelő kávét.

A legjobb kávé a kávéfőzőbe (teszt 2024)

TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gourtmet Kávénk
✅ Gourmet kávé
✅ Válogatás a világ minden tájáról
✅ Frissen pörkölt kávé
5 out of 5 stars (5 / 5)1750 Ft Alacsony ár
2.Manucafe Kávénk
✅ Eredeti minőségi kávé
✅ 100% Arabica
✅ Intenzív és kivételes aromák
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8650 Ft / 1 kg Alacsony ár
3.AlzaCafé
✅ Márkás prémium kávé
✅ Dél-amerikai szemes kávéból
✅ Jó ár
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1590 Ft / 250 g Alacsony ár
4.Instant kávé
✅ Könnyű előkészítés bármikor
✅ Változatos fajták és eredetűek
✅ Érdekes ízek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)10600 Ft / 1 kg Alacsony ár
5.Koffeinmentes szemes kávé
✅ Népszerű koffeinmentes kávé
✅ Finom íz és illat
✅ Selymes kávétónusok
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13350 Ft / 1 kg Alacsony ár
6.LAVAZZA Kávénk
✅ Népszerű kávémárka
✅ Széles választék
✅ Nagyon jó értékelések
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4550 Ft / 1 kg Alacsony ár

Hogyan válasszon kávét

Bár nem ígérhetjük, hogy kávészakértővé válik, de az alábbi információk és érdekességek megnyitják a kaput a kávé világába, és segítenek abban, hogy egy kicsit jobban megismerje kedvenc italát. Tehát – mit kell figyelembe venni, ha a legjobb kávét szeretné kiválasztani magának?

Alapvető kávéfajták

Minden kávé egyformának tűnik Önnek? Már az egész szemeket vizsgálva is észrevehetünk néhány fontos különbséget. A legfontosabb dolog az aroma és az íz szintjén történik. A kávé minőségét nagyban befolyásolja a származási ország, a termesztés módja és a feldolgozás módja.

☕ Arabica

Az arabica az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb kávéfajta. Az Arabica kávéfa terméséből származik, amelyet Közép- és Dél-Amerikában, valamint Afrika keleti részén termesztenek.

A termése hosszúkás, közepén „S” betű alakú barázdával. Íze intenzív, érdekes édes, gyümölcsös és enyhén csokoládés jegyeket vegyít. Túlnyomórészt nagyobb tengerszint feletti magasságban terem, ami megnehezíti a betakarítását, és ez magasabb árat eredményez.

☕ Robusta

A másik népszerű kávéfajta a robusta, amelyet főként Vietnam, India és Brazília térségében termesztenek. A robusta kávészemek tömzsik, gömbölyűk, középen egyenes barázdával. Az Arabica kávé koffeintartalmának körülbelül a felét tartalmazza.

Íze kesernyésebb és földesebb, ezért kevésbé népszerű, mint az arabica. A robusta kávéitalt gazdag hab jellemzi. A robusta kávéfa termései alacsony tengerszint feletti magasságban teremnek, és kevésbé igényesek a körülményekre. A betakarításhoz többnyire gépeket használnak, ami a Robusta árát alacsonyabbá teszi. Jellegzetes koffein aromája miatt sok kávékeverék része.

☕ Kávékeverékek

Vagy az úgynevezett eszpresszó keverékek a legkelendőbb kávék közé tartoznak. Az előző két kávéfajta legjobb tulajdonságait használják ki – az arabica finomságát, frissességét és kellemes aromáját a robusta erősebb akcentusával és a tipikus kávé keserűségével kombinálva.

A robusta jelenléte a kávékeverékekben befolyásolja az árat. A keverék így olcsóbb, mint az Arabica önmagában. Annak érdekében, hogy az arabica előnyei ne szoruljanak háttérbe, általában az Arabica : Robusta arány => 60 : 40, 70 : 30 vagy 80 : 20.

☕ Speciális kávéfajták

 • Zöld kávé – Alapvetően pörköletlen zöld arabica kávébab. Az így kapott ital ízében hasonlít a zöld teára, és pozitív hatással van a kilók égetésére és a narancsbőr csökkentésére.
 • Koffeinmentes kávé – Ez azoknak való, akik élvezni szeretnék a kávé ízét, de egészségügyi korlátozások miatt kerülniük kell a koffeint (terhes és szoptató nők, koffeinre érzékenyek). A kávé bár koffeinmentes, de koffeinmentesítés után is megőrzi jellegzetes ízét, csak a koffein stimuláló hatása szűnik meg.
 • Cibet kávé – A kávé termése áthalad a cibetmacska emésztőrendszerén, ahol az erjedési folyamat jellegzetes karamellás-csokoládés ízt eredményez. A világ egyik legdrágább kávéja, amelyet a cibetmacskák ürülékéből nyernek.
 • Ízesített kávé – A kávébabokhoz olyan kedvelt természetes vagy szintetikus aromákat adnak, mint a dió, vanília, pisztácia, csokoládé, fahéj, méz és gyümölcsök, például narancs, eper, cseresznye, banán és szilva.

kávé

Őrölt kávé, kávébab vagy kávékapszula?

A kávé típusának kiválasztásakor támaszkodhat a barátok és a család ajánlására, választhat a kávé recenziók alapján, vagy engedhet a csábító reklámnak. A kávéfajták után a kávéfogyasztók leggyakoribb dilemmája a kávé típusának kiválasztása. A boltokban általában kávébab, őrölt kávé, instant kávé és kávékapszula kapható.

Kávébab

A kávébabok/szemes kávé a legnagyobb valószínűséggel megőrzik a kávébabokban rejlő tulajdonságokat. Integritásuk jó előfeltétele az erős intenzitásnak és aromának. Ha ügyel arra, hogy a kávébabokat tiszta, száraz tárolóedényben tárolja, amelybe a levegő nem jut be, nem kell aggódnia amiatt, hogy a kávé oxidálódik és kellemetlen szagot kap. Otthon többféle kávéfajtából is tarthat kávébabokat üvegekben, hogy kipróbálja, kísérletezzen és kóstoljon. Minden nap fogyaszthat egy csésze kávét frissen őrölt kávébabból, amelyből nem hiányzik az ízek teljes gazdagsága. A kávébab/szemes kávé nagyszerű ajándékötlet.

A kávébabok őrléséhez kézi vagy elektromos darálóra lesz szüksége, vagy egy automata kávéfőzőre, amely beépített darálóval rendelkezik többféle őrlési finomsággal, valamint minden munkát elvégez Ön helyett. A kávébabok a legnépszerűbbek a karos kávéfőző tulajdonosok körében.

📌Elkészítési mód (őrlés után): Forró vízzel való leöntés | Aero press | French press | Filteres kávé | Félautomata kávéfőző | Automata kávéfőző | Karos kávéfőző

✅ Pluszok: Széles választék, valódi kávé minden pozitív tulajdonsággal, hosszan tartó intenzív íz és aroma

❌Mínuszok: Magasabb ár, őrlés szükséges, hosszabb elkészítés

Őrölt kávé

Az üzletekben kapható őrölt kávé kávébabok őrlésével készül. Vákuumcsomagolású, ami azt jelenti, hogy a kávénak meg kell őriznie minőségét, amíg fel nem bontja otthonában. Fokozatosan az aroma elillanhat, és az utolsó csészényi kávéja gyenge és íztelen lesz. A kávé ezen formája azonban kényelmes. Nem kell, hogy legyen saját kávédarálója. A kávéra forró vizet önt („török kávé“), mokka kannát használ, a kávéfőzőbe tölti, …

Mindig ellenőrizze a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot, és kerülje a jó árú, de csak néhány hetes szavatossági idejű kávékat. Látogasson el például egy helyi pörkölőbe, kóstoljon meg egy csésze kávét, és ha megfelelő élményt nyújt, őrölje meg otthon. Az őrölt kávét légmentesen záródó edényben tárolja.

📌Elkészítési mód: Forró vízzel való leöntés | Aero press | French press | Filteres kávé | Félautomata kávéfőző | Automata kávéfőző | Karos kávéfőző

✅ Pluszok: Kedvező ár/minőség arány, változatos elkészítési módok, minimális karbantartás (nincs őrlés)

❌Mínuszok: A levegő és a nedvesség veszélye, fokozatos intenzitásvesztés, idővel kevésbé kifejező íz

Kávékapszulák

A kapszulás kávéfőzők a valaha volt legkelendőbb kávéfőzők közé tartoznak. Ez jó jel, hogy a kávékapszulák a kávéfogyasztók széles csoportja számára készülnek. Különösen akkor, ha az egyszerűséget és a tisztaságot részesíti előnyben a kávéfőzés során. A kapszulát az előre lemért, őrölt és vákuumzárral lezárt kávéval együtt a kávéfőzőbe helyezi, és néhány perc múlva már kész is egy csésze kávé.

A kapszulás kávé aromája és intenzitása a frissen őrölt kávéhoz nem hasonlítható. A jó hír az, hogy az őrölt kávéval ellentétben a megmaradt kapszulák a hermetikus csomagolásban nem oxidálódnak. Ez egy arany középút, de a gyártási módja miatt egy kicsit többe kerül. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy az egyes kapszulák csak a kompatibilis kávéfőzőkkel működnek. Ezért először mindig nézze meg az adott márka kávé- és kávéital-kínálatát (pl. Dolce Gusto, Nespresso, Tassimo), majd válasszon olyan kávégépet, amely zökkenőmentesen működik a kapszulákkal.

📌Elkészítési mód: Kapszulás kávéfőző

✅ Pluszok: Viszonylag széles kapszulaválaszték, gyors és egyszerű elkészítés, nem áll fenn a kávé kiszóródásának veszélye

❌Mínuszok: Magasabb egy csésze kávé ára, csomagolás – környezeti hatás, a kapszulák csak bizonyos kávéfőzőkkel kompatibilisek

Instant kávé

Az igazi kávéivók az instant kávét („neszkávé“ néven ismert) nem szeretik. És sok esetben jogosan. Ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja az otthoni kávékészítésnek, de a minőség, a valódi aroma és íz hátrányára.

Az instant kávék bonyolult, a kávét nem kímélő folyamaton mennek keresztül – a kávébabokat pörkölik, őrlik, főzik, és eltávolítják belőlük a vizet. A folyamat során a kávé számos előnyét elveszíti, beleértve az antioxidánsokat és a koffein magasabb százalékát. Bár az instant kávétól élénkítő hatást vár, ennek ellenére néhány csésze után nagyobb valószínűséggel fejfájást fog érezni.

📌 Elkészítési mód: Forró vízzel való leöntés

✅ Pluszok: Gyorsaság, egyszerűség, csak forró vizet kell ráönteni (nincs szükség kávéfőzőre)

❌ Mínuszok: Gyenge kávé íz, minimális koffein, magasabb ár a viszonylag alacsony minőségért

minőségi kávé

Mire kell figyelni a kávé kiválasztásakor?

Pörkölés foka

A pörkölés fokát a kávé csomagolásán található ikonok jelzik. Leggyakrabban 3 pörkölési fokozat létezik: gyenge, közepes és erős. Léteznek részletesebb skálák is, például akár 10 fokozatra osztva. A gyengén pörkölt kávébabok világos bézs színűek, határozottan savas jegyekkel. A legjobban pörkölt kávébab sötétbarna vagy fekete színű, és erősen olajos, kesernyés ízű. A legnépszerűbb a magasabb közepes pörkölési fok (közepesen barna, aromás kávébabok), amely esetében a kávé összes ízét talán a legjobban lehet egyszerre érezni.

Származási ország

A származási ország nagyban befolyásolja a kávé minőségét. Ez nagyon szorosan összefügg a talajjal és a tengerszint feletti magassággal, amelyben a kávénövény nőtt, valamint azzal, hogy mennyi nedvességet kapott. Ezért a kávékat nemcsak fajtákra (Arabica, Robusta) osztják, hanem a csomagoláson is látható, hogy melyik országból származnak. A legértékesebb kávék Brazíliából, Kolumbiából, Etiópiából, Indonéziából és Vietnamból származnak.

Frissesség

Ha szokása, hogy frissen pörkölt kávét vásárol, valószínűleg elgondolkodott már azon, hogy mikor pörkölték. A pörkölők általában legalább 5 nappal ezelőtt pörkölt kávébabot árulnak. A baboknak körülbelül 3-5 napra van szükségük ahhoz, hogy kilélegezzék a szén-dioxidot, ezért egyirányú szeleppel ellátott zacskókba csomagolják. Ha nincs szelep a zacskón, a zacskó felfúvódik, és a gáznyomás hatására kipukkadhat. A pörkölt szemekben lévő szén-dioxid hátrányosan befolyásolja az extrakciót. A főzés során agresszíven távozik, és rontja a kávé ízét.
Ha csomagolt kávét vásárolunk egy üzletben vagy online boltban, nincs más választása, mint a gyártó precíz vákuumcsomagolására hagyatkozni, amely megakadályozza a kávé fokozatos oxidálódását.

Őrlés durvasága

A kávéőrlemény durvasága befolyásolja a kávé ízét, és meghatározza a legmegfelelőbb elkészítési módot is. Az extra finom őrlemény alkalmas török kávé készítésére dzsezvában, a finom őrlemény (a fél durva liszthez hasonló textúra) alkalmas az eszpresszó készítésére. A közepes őrlésű (dara állagú) kávé Aero pressben vagy mokka kannában történő kávéfőzéshez alkalmas. Ha a kávét French pressben szeretné elkészíteni, a kávét durvára kell őrölni (mint a durva lisztet), hogy a részecskék a szűrőben megrekedjenek.

Csomagolás mérete

A kávé csomagolása 250 g, 500 g vagy 1000 g? A kilós kiszerelésű kávé mindenképpen költséghatékonyabb, mint a kisebb kiszerelésű. De biztos benne, hogy az ismeretlen kávé annyira ízleni fog, hogy hetekig nem akar majd más kávét inni? A kisebb kiszerelések olyan háztartások számára alkalmasak, ahol naponta néhány csészével isznak. Ha munkahelyre vásárol kávét, válasszon egy nagyobb, gazdaságosabb kiszerelést. Mindkét esetben próbálja ki a kávét egy kis alapcsomagon, hogy később ne lapuljon a szekrényében egy csomag régi, állott kávé, amely már nem kap esélyt.

kávé a kávéfőzőben

Kávé a kávéfőzőbe ára

A kávé ára szorosan összefügg a kávé minőségével, eredetével és kiszerelésével. Ezért meglehetősen nehéz értékelni a különböző árkategóriákat, de megpróbálunk némi támpontot adni.

✅ Kávé 2450 forintig

Az alap árkategóriában többnyire őrölt kávét és szemes kávét talál legfeljebb 300 g-os kiszerelésben. Ezen kívül számos instant kávét is talál 400 g-ig, valamint körülbelül 20 darabos kávékapszulát tartalmazó csomagokat. Ebbe az árkategóriába tartozó termékeket olyan márkák kínálják, amelyeket elsősorban a reklámokból ismerünk – Lavazza, Nescafé, Jacobs, Popradská káva, Segafredo.

✅ Kávé 2450 – 7000 forint között

A következő árkategóriában már az igényesebb, magasabb minőségű kávét kedvelő kávézók is megtalálhatják a magukét. Ezek mind őrölt kávék, mind kávébabok, 100 és 1000 g közötti kiszerelésben, fajtától és származástól függően. A Lavazza, a DeLonghi, a Tchibo Café, a Delonghi Kimbo, a Dallmayr és a Starbucks kávéi kapták a legjobb értékeléseket.

✅ Kávé 7000 forinttól

Valószínűleg két okból fog ebbe az árkategóriába kerülni: vagy lelkes kávéivó, és szeret felfedezni, vagy megtalálta magának a legfinomabb ízű kávét, és nagyobb kiszerelést szeretnél vásárolni, hogy elkerülje a gyakori újravásárlást. Akárhogy is, a kávé világa változatos és érdekes vonzerőt rejt magában. A figyelmébe ajánljuk a Pellini, Lavazza, Cafepoint prémium kávéit.

A legjobb kávé márkák

 • DeLonghi – A kávégépek szegmensének egyik vezető márkája, a DeLonghi számos kiválóan eladható kávébabot kínál, különösen a DeLonghi Kimbo – Arabica és Robusta keverékeként vagy 100% Arabicaként.
 • Lavazza – Vitathatatlanul a legkelendőbb kávémárka, nem csak a mi piacunkon. A hagyományos olasz márka portfóliójában a világ minden tájáról származó kávék szerepelnek. A különbség különösen a robusta százalékos aránya tekintetében döntő. Mindig van mit felfedezni!
 • illy – Ha kellemes karamellás és csokoládés jegyeket hordozó kávéra vágyik, akkor válassza a prémium illy márkájú kávét, amelynek jellemzője az inert gázzal túlnyomás alá helyezett dobozba való csomagolása.
 • AlzaCafé – az Alza-nak már van saját kávéja? Igen, ez egy prémium 100%-os arabica kávébab, amely a recenziók szerint több száz értékelőnek ízlik.
 • Pellini – A Pellini márka Olaszország egyik legnagyobb kávépörkölő vállalata. A Pellini kávékat nagyra értékelik intenzív, savmentes ízük és gyönyörű habjuk miatt.
 • Dallmayr – A német kávémárka prémium kávéjáról vált híressé, amelyet Promodo néven ismerhet – kivételesen illatos, gazdag ízű. Az összes előnye azonban csak egy minőségi elkészítés vagy kávéfőző áltál mutatkozik meg.
 • Jacobs – Instant és őrölt kávé, granulált és porciózott, illetve ízesített oldódó keverékek. A német Jacobs márkát nem kell bemutatni. Szinte minden élelmiszerboltban kapható. Ez az egyik legkelendőbb, megfizethető kávé.
 • Nescafé – A változatosság és a hozzáférhetőség jegyében a világszerte jelenlévő Nescafé márka is ismerős lehet Önnek.
 • Tchibo Café – Németországból származó kávékülönlegességek és kávék jó áron. A legnépszerűbbek a Tchibo Barista, Tchibo Espresso, Tchibo Caffe Crema.
 • Segafredo – Ön is szívesen fogyaszt egy kávét kedvenc Segafredo kávézójában? A jellegzetes íz és illat az Ön otthonában is kialakítható. Kipróbálja az Intermezzo-t vagy a Selezione-t?
TermékInfoÉrtékelésÁr (-tól)
1.Gourtmet Kávénk
✅ Gourmet kávé
✅ Válogatás a világ minden tájáról
✅ Frissen pörkölt kávé
5 out of 5 stars (5 / 5)1750 Ft Alacsony ár
2.Manucafe Kávénk
✅ Eredeti minőségi kávé
✅ 100% Arabica
✅ Intenzív és kivételes aromák
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)8650 Ft / 1 kg Alacsony ár
3.AlzaCafé
✅ Márkás prémium kávé
✅ Dél-amerikai szemes kávéból
✅ Jó ár
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1590 Ft / 250 g Alacsony ár
4.Instant kávé
✅ Könnyű előkészítés bármikor
✅ Változatos fajták és eredetűek
✅ Érdekes ízek
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)10600 Ft / 1 kg Alacsony ár
5.Koffeinmentes szemes kávé
✅ Népszerű koffeinmentes kávé
✅ Finom íz és illat
✅ Selymes kávétónusok
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)13350 Ft / 1 kg Alacsony ár
6.LAVAZZA Kávénk
✅ Népszerű kávémárka
✅ Széles választék
✅ Nagyon jó értékelések
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)4550 Ft / 1 kg Alacsony ár

Lásd még: